W "Bednarskim" nie wystepowali raczej żołnierze Wehrmachtu (pierwszy z lewej), to wygląda na "Pogranicze w ogniu", kręcone mniej więcej w tym samym czasie. Do tego niemiecki kolejarz, SA-man z formacji Williego Neumanna (w tym filmie oczywiście) i policjant WMG.
_________________ "A ja sobie jeżdżę na motorowerze i nocą na szosie łapię w worek jeże..." (Jan Krzysztof Kelus)
Jeśli to miałby być tylko Gdańsk to oczywiście byłby to kolejarz PKP. Ale jeśli to fotka z okolic kręcenia "Pogranicza" to stawiam na kolejarza niemieckiego - w serialu częściej się pojawiali kolejarze niemieccy niż polscy (odcinki z akcją "Wózek" i z kolejarzem Mamelem). Drugi przyczynek - pozostali trzej są z formacji niemieckich. Niestety fotka mało wyraźna i szczegółów munduru nie widać. Ale na czapce to raczej nie jest polski orzełek.
Aha, a jeśli to kolejarz z wąskotorówki?
_________________ "A ja sobie jeżdżę na motorowerze i nocą na szosie łapię w worek jeże..." (Jan Krzysztof Kelus)
Nie, kolejarze z gdańskiej wąskotorówki mieli jeszcze ciut inne uniformy. Na czapce faktycznie jest "gapa" (choć przez moment wydawało mi się że to jakiś odblask). Jakość niestety "orwowska" (slajd) i cud że przetrzymała w niezmienionej formie prawie 25 lat.
Nie, to nie załoga tego pojazdu. Film z roboczym tytułem "Trójkąt błędów" był kręcony w dniu 5.05.1984 i udział w nim brało kilku znanych aktorów oraz pociąg retro. Już z rana w szybkim tempie dworzec gdański przybrano różnymi "ozdóbkami" i napisami w języku sąsiadów. Było też sporo zamieszania gdyż wszystkie pociągi dalekobiezne z kraju kierowano na sąsiedni peron (wówczas 2), a z Gdyni na drugą krawędż peronu nr 1. Pamiętam niesamowite zdziwienie wielu pasażerów tych pociągów gdy nagle zobaczyli kilkuset statystów w strojach z nieco odległych już czasów oraz piękny, pisany gotykiem szyld Danzig Hauptbahnhof.
Nie wiem czy film ten był emitowany. Rzecz działa się na terenie WM Gdańska gdzie pod wjeżdżający pociąg zepchnięty został jeden z głównych bohaterów. Scenę tą powtarzano kilkakrotnie i było przy tym sporo dość zabawnych momentów. Najbardziej ubawiłem się w przerwie planu, gdy wszyscy statyści dostali bony na posiłek i gremnialnie ruszyli do baru dworcowego. Wkrótce przy stołach, w zabytkowych uniformach, siedzieli obok siebie kolejarze, członkowie SA, policjanci gdańscy i... żołnierze "niebieskich beretów", gdyż cała ich jednostka brała udział w pracach porządkowych. Nie zapomnę wyrazu twarzy pewnej starszej pani, która konsumowała sobie jakiś posiłek i w momencie wkroczenia takiej ilości przebierańców - o mały włos nie wypadła jej łyżka z ręki. Póżniej w przerwach te wszystkie "formacje" siadały sobie na materacu gdzieś "za murkiem" i grały w "baśkę". Nagle pojawił się patrol WSW, który nie bacząc na zabawność sytuacji, chciał zarekwirować karty do gry i postanowił wszystkich wylegitymować. W tym momencie "gracze" zerwali się na nogi do oddania honorów i salutowali do swych nakryć głowy, mając na sobie różne mundury !
Film z roboczym tytułem "Trójkąt błędów" był kręcony w dniu 5.05.1984 i udział w nim brało kilku znanych aktorów
Nie znalazłem żadnej informacji o filmie z takim tytułem. Pamiętasz kto ten film reżyserował, albo nazwiska tych znanych aktorów? Może w ten sposób uda się ustalić jaki to film.
Hamburger napisał/a:
Pamiętam niesamowite zdziwienie wielu pasażerów tych pociągów gdy nagle zobaczyli kilkuset statystów w strojach z nieco odległych już czasów oraz piękny, pisany gotykiem szyld Danzig Hauptbahnhof.
A propos, w tym samym okresie zaczął kursować intercity "Kaszub" z Warszawy do Gdańska. O dziwo, w pociągu był sprawny radiowęzeł i dźwięk docierał do każdego przedziału. Tylko nie wiedzieć czemu, pasażerom stale uprzyjemniano podróż tandetnymi niemieckimi piosenkami w stylu "Die goldene Hit Parade". Pamiętam że Dziennik Bałtycki zamieścił wtedy oburzony list jakiegoś emeryta, zbulwersowanego tym, że niemieckie przyśpiewki w pociągu witają wjeżdżających do Gdańska - przypominało mu to taki sam wjazd sprzed kilkudziesięciu laty gdy na dworcu powiewały flagi ze swastyką.
_________________ BillyBoy na kłopoty ma zawsze środek złoty.
w tym samym okresie zaczął kursować intercity "Kaszub" z Warszawy do Gdańska.
No, wtedy jeszcze nikt nie marzył że kiedyś będą takie pociągi. Pierwsze IC na tej trasie pojawiły się w 1993 r.
Film reżyserowali Ewa i Czesław Petelscy a główne role grali Ewa Szykulska i Henryk Talar.
No, wtedy jeszcze nikt nie marzył że kiedyś będą takie pociągi. Pierwsze IC na tej trasie pojawiły się w 1993 r.
Może nie nazywano go wtedy IC, ale jakieś dwa lub trzy lata po stanie wojennym wprowadzono ekspres "Kaszub", który jak wyjechał z W-wy Wschodniej to zatrzymywał się dopiero w Gdańsku Głównym.
Hamburger napisał/a:
Film reżyserowali Ewa i Czesław Petelscy a główne role grali Ewa Szykulska i Henryk Talar.
Zatem jest to film "Kim jest ten czlowiek" - więcej o nim tu .
Nie wiem czy wydano go na DVD. Największa szansa pojawienia się go jest na kanale Kino Polska, ewentualnie TVP Kultura (na obu puszczają stare PRLowskie ramoty ).
Na allegro bez problemu nabędziesz powieść pod tym samym tytułem autorstwa M.M. Gromar, będącą pierwowzorem filmu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum