P.S. Byłem, widziałem.... i jestem pod wrażeniem
Gorąco zachęcam wszystkich do odwiedzenia muzeum. Wstęp wolny dziś do do 23-ciej jak też jutro i w niedzielę.
Można tu wejść do sklepu z początku XX w. i trolejbusu z czasów II wojny światowej albo obwąchać rybacką łódź. W piątek o godz.13 otwarcie Muzeum Miasta Gdyni. - Pokazujemy historię w nowoczesny sposób, na myśl o muzealnych kapciach robi mi się słabo - mówi dyrektor Dagmara Płaza-Opacka
Pierwsze w powojennej Polsce muzeum zbudowane od podstaw zaprzecza stereotypom przypisywanym takim placówkom. Mało tu gablot z zamkniętymi za szybą eksponatami, za to dużo przedmiotów i obiektów, które można nie tylko dotknąć, ale i do nich wejść.
- Zaaranżowaliśmy np. wnętrze sklepu sprzed niemal stu lat i międzywojennego salonu - tłumaczy Aleksander Widyński, który wraz z żoną Barbarą zaprojektował stałą część ekspozycji. - Jest też pomieszczenie z meblami, w których ukryliśmy towary eksportowane i importowane przez gdyński port - to między innymi ziarna słonecznika i orzeszki. Jesteśmy przygotowani na to, że zawartość szuflad trzeba będzie uzupełniać. Zależało nam, by publiczność poczuła atmosferę tamtych czasów.
W wielu miejscach będzie to możliwe w dosłownym znaczeniu: np. łódź, która służyła 70 lat temu gdyńskim rybakom, jest wciąż przesiąknięta zapachem ryb.
W muzeum zgromadzono skarby z całego okresu miasta. Można zobaczyć trolejbus z 1943 r. i więzienną celę z czasów komunizmu, w której prezentowane są fotografie i historie prześladowanych. Jest również oryginalna kosa kosynierów gdyńskich i setki obrazów. Dużą rolę odgrywają multimedia: w sali kinowej będą się odbywać projekcje dokumentalnych filmów o początkach miasta, na kilku ścianach rzutniki mają wyświetlać archiwalne zdjęcia.
- Staraliśmy się, by każdy odnalazł tu odzwierciedlenie swoich wyobrażeń o Gdyni - mówi Widyński.
Muzeum przy ul. Zawiszy Czarnego 1 (tuż obok Teatru Muzycznego) ma pięć poziomów, kosztowało 21 mln zł. - My wydaliśmy 19 mln, resztę dołożył samorząd województwa - mówi wiceprezydent Gdyni Marek Stępa.
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
Pokazujemy historię w nowoczesny sposób, na myśl o muzealnych kapciach robi mi się słabo - mówi dyrektor Dagmara Płaza-Opacka
Trzy z pięciu poziomów oprócz braku kapci nie różnią się niczym od innych muzeów.
Ot po prostu kolejna galeria obrazów.
Za to dwa pozostałe poziomy wielkie
I jeszcze brawa za wyświetlane filmy, które doskonale przenoszą w czasie.
W muzeum można m.in. poczytać stare gazety i "pokierować" trolejbusem po Gotenhafen.
Jeszcze spędzę tam wiele godzin
trolejbus pod prąd.JPG
Plik ściągnięto 14985 raz(y) 18,54 KB
IKC.JPG
Plik ściągnięto 14985 raz(y) 19,37 KB
sklep.JPG
Plik ściągnięto 14985 raz(y) 25,8 KB
widoq.JPG niesamowicie wielkie okna dają piękne widoki na zatokę i Kamienną Górę
Plik ściągnięto 14985 raz(y) 21,01 KB
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
Kiedy rozpoczynano budowę muzeum, w Gdyni nie było miejsca na organizację większej wystawy.
villaoliva napisał/a:
Za to dwa pozostałe poziomy wielkie
Villaoliva chwali coś w Gdyni!
Ode mnie też dla autorów koncepcji wystawy (Dariusz Małszycki, Marzena Markowska, Barbara Mikołajczuk, dr Beata Purc – Stępniak, Barbara Badowska – Widyńska, Aleksander Widyński, Iwona Dzierżko – Bukal).
I łyżka dziegciu za stan budynku przed otwarciem...
zanim go wreszcie otwarto czekając na Pana Prezydenta.
19 kwietnia rozstrzygnięty został konkurs na opracowanie koncepcji wystawy długoterminowej Muzeum Miasta Gdyni. Ile czasu powinno zająć przygotowanie wystawy?
Przed bramką sprawdzającą zaproszenie ustawił się samotny demonstrant. Dowodzik mu sprawdzili ale dotrwał do przyjazdu prezydenta. Inne zdjęcia z otwarcia nowej siedziby Muzeum Miasta Gdyni:
http://www.ryszardpetrajtis.pl/blog10_otwarcie.htm
Parę gdańskich smaczków też można wypatrzyć, ja wynalazłem dwa:
1. Na ścianie ekspozycji pokazującej wnętrze w stylu art deco wyświetlany jest film, w trakcie którego między innymi, zobaczyć można zacumowany przy starym gdyńskim molu "flagowiec" Paul Beneke w drugiej połowie lat 20-tych. (na zdjęciu nad głową Prezydenta)
2. W "sklepie" zaś na jednaj z półek leży sobie obsadka reklamowego pióra Dr Oetkera.
P.S. W tymże samym "Sklepie" znalazłem również cyrkiel z.... chińskim ołówkiem Tu coś o Panu z pikiety:
...wzbogaciła się o nowy dział Fotogaleria. Zdjęcia w nim zamieszczane związane są z działalnością muzeum (imprezy, odczyty, spotkania, itp.). Zapraszamy do oglądania.
1. 29.01 o godz. 17:00 w gmachu MMG przy ul. Zawiszy Czarnego 1 odbędzie się wręczenie stypendiów naukowych Prezydenta Miasta Gdyni dla studentów i doktorantów zajmujących się badaniem dziejów Gdyni.
Po uroczystości zaprezentowane zostanie najnowsze wydawnictwo MMG:
"Wędrówki po dziejach Gdyni", tom II.
Na publikację składa się kilkanaście artykułów przygotowanych przez dotychczasowych stypendystów Prezydenta Miasta Gdyni.
Wstęp wolny.
2. 31.01 o godz. 17:00 w gmachu MMG przy ul. Zawiszy Czarnego 1 odbędzie się wykład prof. dr hab. Wiesława Długokęckiego
pt. "Pomorze w dziejach Polski do końca XVIII w."
Jest to pierwsze spotkanie z cyklu "Rzeczpospolita z Gdynią w tle" organizowanego przez Polskie Towarzystwo Historyczne, oddział w Gdańsku oraz Muzeum Miasta Gdyni.
Wstęp wolny.
3. 05.02 o godz. 17:00 w gmachu MMG przy ul. Zawiszy Czarnego 1 odbędzie się odczyt p. Apoloniusza Łysejko
pt. "Latarnie morskie"
w ramach comiesięcznych wykładów organizowanych przez Polskie Towarzystwo Numizmatyczne, oddział w Gdańsku i Muzeum Miasta Gdyni.
Wstęp wolny.
...wzbogaciła się o nowy dział Fotogaleria. Zdjęcia w nim zamieszczane związane są z działalnością muzeum (imprezy, odczyty, spotkania, itp.). Zapraszamy do oglądania.
Super, ale trochę ciężko się ogląda. Szkoda, że nie można przejść z jednego zdjęcia na drugie, tylko każde trzeba otworzyć osobno...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum