W Nowym Dworze się nisstety trochę zmieniło od '45...
"ndg5.jpg" -
Widać tu (nieistniejące) dom i fabrykę likierów rodziny Stobbe oraz Most Stobbe (o ciekawej konstrukcji - bo z "rozporkiem".)
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
No nowodworzanie!
A teraz mała lekcja historii naszego miasteczka!
Co to za ulica?
Specjalnie zamazałem niemiecką nazwę ulicy, by nie było za łatwo.
No więc?
PS: Nie będzie żadnych podpowiedzi! Kto szuka, ten znajdzie!
_________________ Nowy Dwór Gdański stolicą Żuław jest....i basta!
Wysłany: Czw Gru 28, 2006 3:17 am Zdjęcia z Nowego Dworu Gdańskiego.
Temat Nowego Dworu Gdańskiego jest dość słabo poruszany na tym forum. Dlatego chcę wam przybliżyć nieco ten temat. Jest to dość urokliwe miasteczko i jest dość dużo zabytków. Więc warto je bliżej poznać....
Oto symboliczna budowla Nowego Dworu....wieża ciśnień.....choć niestety dość zaniedbana.
Most zwodzony na rzece Tuga. Obecnie nieczynny....ale jest duża szansa, by został ponownie uruchomiony.
A oto część mechanizmu podnoszącego most.
Oto ze starszych ulic w Nowym Dworze.....większość to stare, poniemieckie budownictwo.
Kolejne stare, wręcz zabytkowe zabudowania przy ul. Wejhera w Nowym Dworze.
Ciekawoską jest, że przed wojną w budynku po lewej znajdował się największy wydawca widokówek Otto Eisenschmidt. Dzięki jemu w większej mierze możemy poznać jak wyglądał Nowy Dwor w odległych czasach.
W tych budynkach przed wojną znajdowała się część fabryki jałowcówki Stobbes Machandel i jej magazyny. Zaraz po lewej stronie znajdował się browar Stobbe'go. (Nic prawie z niego nie zostało.)
To jest typowe budownictwo tego regionu i typowe jego wzornictwo.
Dom znajduje się na ul. Morskiej.
A to jest właśnie dość nietypowe budownictwo. Nawet dość urokliwe, jak na mój gust.
Budynek znajduje się na ul. Dworcowej.
To jest współczesny budynek wzorowany na stary, pruski styl.
Widać że mieszkańcy próbują zachować pierwotny styl tego miasteczka.
Przed wojną stał w tym miejscu właśnie dość podobny budynek.
Jeden z ostatnich budynków zbudowanych przez Niemców. Cały kompleks nie został zbudowany ze względu na wojnę. Dziś znajduje się w tym budynku Urząd Powiatowy.
Widok na Tugę.
Najstarszego budynku w Nowym Dworze nie mogę wam pokazać, bo spłonął kilka lat temu.
A resztę zniszczyła natura (a raczej bezmyślność ludzka).
_________________ Nowy Dwór Gdański stolicą Żuław jest....i basta!
Pytam bo znam pewną Panią Klein która kiedyś mieszkała na ul.Konopnickiej
w Nowym Dworze.Rodzina albo zbieżność nazwisk.
Ale już koniec blablania.Zdjęcia naprawdę dobre.
Miły powrót do lat dziecięcych...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum