Na 30 stronie albumu "Wydarzyło sie w Gdańsku 1901-2000" - rok 1918 - jest zdjęcie grupki żołnierzy podpisane "Żołnierzy z frontu przywożono miedzy innymi na Dworzec Wiślany, położony w przemysłowej części miasta za Przeróbką."
Dworzec Wiślany to oczywiście okolice Nowego Portu a nie Przeróbki. Autorom chodziło zapewne o dworzec Kaiserhafen (dzisiejszy teren Zakładów Naprawy Taboru Kolejowego), ale który tak naprawdę widoczny jest na zdjeciu?
Czytałem, że w okresie I WŚ na Dworzec Wislany przywożono rannych statkami.
Co ciekawe (przeskakując już do początku II WŚ) 2 września "Schleswig - Holstein" został przeholowany z okolic Szańca Mew i zacumował właśnie przy Dworcu Wiślanym skąd ostrzeliwał polskie pozycje w Redłowie.
Czy ktoś z Was był na jednym lub drugim dworcu? Jak obecnie wyglądają te tereny? Jest jakaś oficjalana polska nazwa dworcaf Kaiserhafen?
Dzisiaj po Dworcu Wiślanym pozostała tylko nazwa. Znajdował się on mniej więcej w połowie obecnego Nabrzeża Wiślanego w porcie gdańskim. W tym miejscu znajdują się place przeładunkowe i magazyny tzw. rejonu II.
Patrząc na układ budynków na współczesnym planie (no może aż nie tak współczesnym bo z 1989 roku ;) ) - wydaje się, że budynki dworca Kaiserhafen przetrwały.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
Dzisiaj po Dworcu Wiślanym pozostała tylko nazwa. Znajdował się on mniej więcej w połowie obecnego Nabrzeża Wiślanego w porcie gdańskim. W tym miejscu znajdują się place przeładunkowe i magazyny tzw. rejonu II.
A kiedy przestał istnieć? Jak wynika z cytowanego wBiuletynie IPN raportu z 1955 był nadal używany i planowano jego rozbudowę.
"Praca odbywa się na 3 zmiany. We wszystkich wydziałach przeładunkowych znajdują się łaźnie za wyjątkiem wydziału II na Dworcu Wiślanym, gdzie nie ma ani poczekalni, ani łaźni."
"Nie osiągnięto przewidywanego postępu projektowanej budowy domu socjalnego na Dworcu Wiślanym."
"Jednakże Zarząd Portu nie zawsze był w stanie stworzyć warunki wymagane dla zabezpieczenia bezpieczeństwa pracy, gdyż władze nadrzędne skreślały z planów inwestycyjnych projektowane inwestycje, np. budowę poczekalni na Dworcu Wiślanym na rok 1954."
A kiedy przestał istnieć? Jak wynika z cytowanego wBiuletynie IPN raportu z 1955 był nadal używany i planowano jego rozbudowę.
Wydaje mi się Mikołaju, że właśnie ta rozbudowa zadecydowała o jego końcu. Pamiętajmy przy tym, że nazwy czasami bronią się dłużej niż same obiekty, bo do dzisiaj starzy portowcy uzywają tego określenia.
Dokładnie w którym roku Dworzec Wiślany zniknął, tego Ci nie powiem, ale podejrzewam, że nastapiło to na początku lat 60-tych, kiedy przeprowadzono kompleksową modernizację nabrzeża w miejscu nadal określanym jako Dworzec Wislany. Zakres tych prac obejmował budowę 280 m nabrzeża, zwiększenie powierzchni składowej oraz budowę dwóch nowoczesnych magazynów.
_________________ When a man is tired of Gdańsk he is tired of life /niby Oscar Wilde/
Całkiem możliwe, choć nie potwierdzę na pewno - szukałam w dostępnych mi materiałach jakiejś fotki, niestety bez skutku. :( Przy okazji znalazłam informację, że nabrzeża przeładunkowe, spichrze i magazyny, objęte nazwą 'Dworzec Wiślany', powstały po 1889 r., tj. po przeprowadzeniu lini kolejowej do Nowego Portu (bezpośrednio nad Wisłą). 10 lat później przeprowadzono dodatkowe połączenie Dworca Wiślanego ze stacją rozrządową za Zaspie wzdłuż południowego skaraju zabudowań Nowego Portu.
Na marginesie - patrząc na plan portu gdańskiego z 1929 r. - to tych 'dworców' na terenie portu bylo kilka: Wiślany, wspomniany już Kaiserhafen, Holm, Prove (ta ostatnia nazwa może być przekłamana, bo słabo czytelna).
tych 'dworców' na terenie portu bylo kilka: Wiślany, wspomniany już Kaiserhafen, Holm, Prove (ta ostatnia nazwa może być przekłamana, bo słabo czytelna).
Jak zdradzisz, w jakiej okolicy widziałaś tę nazwę, to może zweryfikujemy na innych mapach?
Zdaje się Marku, że korzystamy z tego samego planu.
A Dworzec Strohdeich... Sienna Grobla... to chyba tereny obok Mostu Siennickiego, po stronie gdzie siedzi PRCiP i leżą jakieś sterty złomu (?)
Zdaje się Marku, że korzystamy z tego samego planu.
A Dworzec Strohdeich... Sienna Grobla... to chyba tereny obok Mostu Siennickiego, po stronie gdzie siedzi PRCiP i leżą jakieś sterty złomu (?)
Trochę dalej na wschód chyba. Wychodzi mi, że to miejsce pomiędzy obecnymi ulicami Litewską i Elbląską (a ściślej, pomiędzy ulicą Litewską i łachą wiślaną o nazwie "Rozwójka"). Na planach są tu nazwy "Gęsia Karczma" i "Biały Dworek".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum