Wysłany: Czw Lis 10, 2005 9:29 am Nytych - Nowy Staw
W temacie Kahlberg - Krynica Morska widziałem pytanie o pochodzenie nazwy Nowy Staw. Wydaje mi się, że lepiej zrobić z tego nowy temat.
Według literatury tematu, niemiecka nazwa Neuteich oznacza właśnie nowy staw. Stąd polska nazwa jest kalką, w przeciwieństwie do Nytych - będącego odpowiednikiem fonetycznym. Zainteresowanym mogę przepisać fragmenty książki
Wysłany: Czw Lis 10, 2005 11:53 am Re: Nytych - Nowy Staw
de Namore napisał/a:
W temacie Kahlberg - Krynica Morska widziałem pytanie o pochodzenie nazwy Nowy Staw. Wydaje mi się, że lepiej zrobić z tego nowy temat.
Według literatury tematu, niemiecka nazwa Neuteich oznacza właśnie nowy staw. Stąd polska nazwa jest kalką, w przeciwieństwie do Nytych - będącego odpowiednikiem fonetycznym. Zainteresowanym mogę przepisać fragmenty książki
No, wystarczy zajrzec do słownika - Neu = nowy, Teich = staw.
A ktoś twierdził co innego?
Ale takich przykladow w okolicy bylo wiecej. Najpierw powstawal poski odpowiednik fonetyczny pozniej tlumaczenie nazwy, ewentualnie nazwe od razu tlumaczono na polski, a pozniej szukano wyszukiwano badz dobierano "prapolska" nazwe. Zmieniono nawet nazwy, ktore przed wojna mialy swoje spolszczenia, np. Bohnsack / Bąsak na Sobieszewo.
Taka sama sytuacja jak z Sobieszewem: Jungfrau / Panna funkcjonowalo przed wojna i krotko po wojnie, a pozniej chyba stwierdzono, ze bardziej historyczne bedzie jednak Marzęcino. Ale to byl chyba wspolny dla wielu przypadkow proces zacierania niemieckich lub pochodzacych od niemieckich nazw na "ziemiach odzyskanych".
Corzano napisał/a:
A co było pierwsze - Brzeźno czy Broesen?
Moze jako wprawke do dyskusji rozwazymy inny problem, co bylo pierwsze, jajko czy kura
Tak, Schoenfeld i Wonneberg to byly piekne nazwy ale po polsku brzmialyby troche dziwnie Piekne Pole i Rozkoszne Wzgorze (Pumeksiu popraw mnie jesli sie myle w temacie tlumaczenia).
Tak, Schoenfeld i Wonneberg to byly piekne nazwy ale po polsku brzmialyby troche dziwnie Piekne Pole i Rozkoszne Wzgorze
W okolicy mamy także Górę Kozaków (Kozaczą ) i Górę Armatnią Kanonen Berg.
Swoją drogą, to na Wzgórzu Rozkoszy ( mój typ) stoi osiedle Pogodne, a mogło nazywać sie Rozkoszne - hmm..jak marketingowo
Seestrasse - co to za link? Dostaję odpowiedź że go nie ma.
A propos ładnych nazw - to rzeka, przepływająca przez Kwidzyn (Marienwerder) nazywa sie teraz Liwa, a kiedyś nazywała się Liebe (tłumaczyc nie trzeba). Nazwa zachowała się w pobliskiej stadninie ogierów - Miłosna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum