Wysłany: Sob Lip 30, 2005 2:46 pm Tajemnicza fotografia
Nie jestem pewna czy dobrze umieszczam pytanie. Parę lat temu znalazłam w domowym archiwum fotkę, nie pamiętam skąd się wzięła i kto ją zrobił ani tym bardziej gdzie może być to miejsce (niewykluczone iż jest to Gdańsk). Może ktoś skojarzy i miejsce i wydarzenia (prawdopodobnie 1944).
Co oni wysypują z tych worków? Jakieś papiery czy to po prostu bielizna? Jeśli pierwsze to byłaby to ewakuacja jakiegoś urzędu,a jeśli drugie to na myśl przychodzi mi jedynie walka z jakąś epidemią np. tyfusu. Jeśli te zdjęcie pochodzi z Gdańska,to kij wie jaki to budynek. Chyba jedyny trochę podobny do tego na zdjęciu to budynek dzisiejszej Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej koło Targu Siennego.
Ale ten gość na pierwszym planie w kapeluszu wygląda na starego gestapowca (tylko nie mówcie że celowo na temat Gestapo znowu wchodzę )
czy i gdzie jest mozliwosc zobaczenia fotografii tejże Biblioteki? Nie mam za bardzo możliwości i czasu wybrania się do Gdańska więc pozostaje jedynie internet
Nie słuchaj Ponurego, Biblioteka to na pewno nie jest, ma więcej pięter i zupełnie prostą fasadę. Prawdę mówiąc nie sądzę żeby budynek z Twojego zdjęcia znajdował się w Gdańsku.
Budynek na zdjęciu to tzw. Blok nr.7 na terenie Akademii Marynarki Wojennej w Gdyni [dokładnie na Oksywiu]. Jedyne znalezione zdjęcie współczesne załączam poniżej.
Wysłany: Sro Sie 17, 2005 11:30 pm Re: Tajemnicza fotografia
malgos napisał/a:
Może ktoś skojarzy i miejsce i wydarzenia (prawdopodobnie 1944).
Hola, hola! To chyba jeszcze nie koniec? Skoro znane jest miejsce, to kto powie kiedy zostało zrobione? Czy rzeczywiście w 1944 r.? Patrząc na stan budynku, można przypuszczać, że zrobiono je w 1939 r., albo w późniejszym okresie wojny, już po nalotach aliantów na Gdynię. Nieco światła mogą w tym przypadku rzucić żołnierze w furażerkach. Czy są to Niemcy, czy też jeńcy polscy, na co może wskazywać uzbrojona eskorta?
Żołnierze w furażerkach to Niemcy, prawdopodobnie kadeci, czy jakoś tak. Te białe wdzianka były uzywane jako ćwiczebno-robocze drelichy. Pamiętam powojenną ekranizację powieści "Fabryka Oficerów", w której paradowali po koszarach w identycznych. I moim zdaniem właśnie te ubranka [używane w okresie międzywojennym] , jak i panowie z prawej wyglądają mi raczej na początek niż na koniec Wojny...
Co do łącznika po prawej - z tego co mi mówiono powstał później w okresie powojennym.
_________________ als laeg' zauberhaft versteint drunten eine Maerchenwelt...
Wprawdzie nie wniosę nic nowego do tematu "Co, gdzie, kiedy?", ale znalazłem fotografię która pozwala na znacznie dokładniejszą komparystykę wyglądu budynku. Oto ona:
budynek_urzedu_194....jpg Stara fotka jeszcze raz, żeby nie scrollować na górę strony niepotrzebnie ;))
Plik ściągnięto 20507 raz(y) 57,34 KB
Okładka.jpg
Plik ściągnięto 20509 raz(y) 59,47 KB
_________________ als laeg' zauberhaft versteint drunten eine Maerchenwelt...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum