Widnieje na planie Gdańska z 1946 r. Biegnie od ówczesnej ul. Bojowców czyli Targu Rakowego do ul. ks. Rogaczewskiego. Na planie z 1957 r. i późniejszych w tym miejscu nie ma już żadnej ulicy (pewnie już w 1946 r. była w rzeczywistości ścieżką wsród gruzów ). Na planie załączonym do przewodnika Macierzy Szkolnej z 1938 r. planie oraz na planie Pharusa stanowiącym wklejkę do albumu BSG ulica nosi nazwę Logengang.
Moje pytanie brzmi: czy nazwa w jęz. niem. ma coś wspólnego z wolnomularstwem i ewentualnie skąd się wzieła (może jakaś loża miała tam siedzibę?)
W przeciwieństwie do współczesnego, katolickiego Gdańska, w przedwojennym istniało kilka lóż masońskich i jakoś nikomu to nie przeszkadzało. Spróbuj założyć lożę masońską dzisiaj, ale będzie awantura, no i szyby w budynku masz z głowy.
W przeciwieństwie do współczesnego, katolickiego Gdańska, w przedwojennym istniało kilka lóż masońskich i jakoś nikomu to nie przeszkadzało.
I tu się mylisz. Gdyby nie przeszkadzało, to loże istniałyby sobie do 1945 r. Tymczasem w 1937 nie została już ani jedna. A ulica Logengang została przerobiona na planach miasta na Langer Gang.
A jednak w "polskim, katolickim mieście" jest ulica Masońska (nie Lożowa).
Cytat:
W przeciwieństwie do współczesnego, katolickiego Gdańska, w przedwojennym istniało kilka lóż masońskich i jakoś nikomu to nie przeszkadzało. Spróbuj założyć lożę masońską dzisiaj, ale będzie awantura, no i szyby w budynku masz z głowy.
Jesteś pewien, że w Gdańsku nie ma obecnie loży? Bo ja mam inne informacje.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum