Wysłany: Czw Lut 15, 2007 10:00 pm Odbudowa mostu w Tczewie
Jakiś czas temu wpadło mi w ręce kilkanaście zdjęć z odbudowy w 1940 roku przęseł nurtowych kolejowego mostu w Tczewie. Zdjęcia były nie opisane, miały tylko na odwrocie pieczatki Reichsbahndirektion Danzig i sygnatury archiwalne. Poniżej zamieszczam wybór najciekawszych, które starałem się ułożyć chronologicznie, z dodaniem krótkiego komentarza.
O historii mostów w Tczewie pisali kilka lat temu A. Massel i M. Malinowski w "Świecie Kolei".
mosty8.jpg Prowizoryczny most kolejowy przed rozbiórką.
Plik ściągnięto 68098 raz(y) 73,1 KB
mosty14.jpg Poprzeczne nasuwanie nowego przęsła i demontaż prowizorycznego. W głębi widać nie zniszczone kratownice soczewkowe.
Plik ściągnięto 68098 raz(y) 79,79 KB
mosty6.jpg Widok w stronę Tczewa na oba mosty kolejowe: prowizoryczny i odbudowany.
Plik ściągnięto 68098 raz(y) 61,66 KB
mosty10.jpg Widok w stronę Tczewa na nowe przęsła i demontowane prowizoryczne.
Plik ściągnięto 68098 raz(y) 69,87 KB
mosty9.jpg Podpory tymczasowego mostu kolejowego po demontażu przęseł. Z prawej strony widać nowe przęsła.
Plik ściągnięto 68098 raz(y) 63,11 KB
mosty17.jpg Demontaż przęseł tymczasowego mostu kolejowego, w głebi widać prowizoryczny most drogowy.
Plik ściągnięto 68098 raz(y) 71,8 KB
mosty2.jpg Na pierwszym planie prowizoryczna przeprawa drogowa.
Plik ściągnięto 68098 raz(y) 52,86 KB
mosty7.jpg Widok w stronę Tczewa na nowe przęsła kolejowe i rozebraną tymczasową przeprawę drogową.
Plik ściągnięto 68098 raz(y) 54,84 KB
mosty5.jpg Podpory prowizorycznego mostu drogowego, po rozbiórce przęseł. Na pierwszym planie nowe przęsło kolejowe.
Piękne fotki !!!
Chciałbym zwrócić uwagę na fot. mosty 17. Żuraw pływający niezwykle podobny do Langer Heinrich od Schichau'a z Gdańska - może to on? Ciekawe czy nowych przęseł mostu nie wykonano również w tej stoczni?
Dzięki, dzięki, dzięki
dawno nikt nie przysporzył mi takich emocji
Czy w tej Twojej firmie nie ma przypadkiem więcej takich cukiereczków związanych z Wisłą lub zdjęciami z okolic nieco dalej na południe?
O moście w Opaleniu było parę razy w "Świecie Kolei". Ja u siebie znalazłem tylko tę (znaną) pocztówkę. Mam gdzieś też zdjęcia z wypadku na prowizorycznej przeprawie w 1946 roku, ale one też chyba były zamieszczone w "ŚK". Jak je odnajdę, to zeskanuję i zamieszczę.
Przy okazji znalazłem też dwie pocztówki przedstawiające prowizoryczny most kolejowy w Tczewie, zbudowany w październiku 1939 roku.
Drugiej pocztówki jeszcze nie spotkałam
Jeśli znajdziesz zdjęcia z wypadku w 1946 to ślicznie poproszę o pokazanie wszystkich Każde takie zdjęcie jest dla mnie bardzo ważne, nawet jeśli wydawałoby się że nie ma na nim nic szczególnego
Wysłany: Pon Lut 19, 2007 8:45 pm Prowizoryczny most w Opaleniu
Zgodnie z obietnicą wrzucam zdjęcia prowizorycznego mostu kolejowego pod Opaleniem. Ostatnie zdjęcie (15/12) podpisane jest na odwrocie: "Opalenie most. Katastrofa dźwigu".
Szczegółów proszę szukać w artykule L. Lewińskiego, w którymś z numerów "ŚK" sprzed kilku lat. Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum