To, czego brakuje to podokiennik, takie rzeczy muruje się na końcu.
W tym ostatnim segmencie najbardziej brakuje mi gzymsu pomiędzy parterem i 1 piętrem, tak konkretnego w pozostałych 7 segmentach.
Przy powiększeniu widać towar na witrynie sklepu.
Domyślam się istnienia jakiegoś zadaszenia odprowadzającego wodę na zaplecze. Daszki, ale wyraźnie mało staranne widać nad Orbisem (85) i Akwarium (87/91). Ale to wcześniej o kilka miesięcy.
A za tym płotem brygada kobieca.
Zwróciłem uwagę na podwójne drewniane słupy służące do podwieszenia przewodów zasilających trakcję tramwajową. Stare, przedwojenne słupy stały tam gdzie teraz układane jest torowisko i trzeba było je usunąć. Docelowo zostaną postawione betonowe pomiędzy torami.
No wiesz, gospodarka socjalistyczna. Rozdzielniki, plany centralne - "dziwne" nie było najgorszą opcją.
Podejrzewam, że to mógł być okres przejmowania tych kamienic od prywatnych inwestorów.
Kamienica o obecnym numerze 71/73 była budowana jak dwie niezależne 71 i 73. Do wykonania dachów nad drugimi piętrami miały inne układy okien. Po dobudowaniu dwóch kondygnacji ujednolicono okna i nadano im wspólny numer adresowy. Te zmiany nie mogły się dokonać bez udziału notariusza.
Do kompletu dodam ujęcie Dobrzyńskiego z dachu wykonane najprawdopodobniej tego samego dnia co to:
Tak to 47. Przetrwała działania wojenne. Przypuszczalnie w okresie międzywojennym została pozbawiona już niemodnych upiększeń elewacji.
Do kompletu dodam zdjęcie pokazujące ją z dołu.
To najpewniej wiosna 48 r.
Wracając do historii budowy domów 61 i 63:
W pierwotnym projekcie 61 nie miał otworów w tych dwóch prostopadłych ścianach nad budką z piwem, ale po wznowieniu budowy wybito w nich okna.
Tak, spore. I czy był to socrealizm klasycyzujący czy klasycyzm socrealistyczny, to pod wzglęgem architektonicznym bardzo te elewacje poprawiono. W końcu to miało być centrum nowoczesnego socjalistycznego miasta, nie mogło ustępować nowym dzielnicom Warszawy czy Nowej Hucie.
Zmiany urbanistyczne, te niezrealizowane, szły jeszcze dalej.
_________________ Co to ja miałem w tej puszce ... ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum