Zdjęcie ukazało się na Ebeyu.
Może uda się ustalić gdzie zostało zrobione.
Sprzedający twierdzi, ż to Walddorf (Olszynka).
Może widoczny wiatrak coś pomoże.
Ten samorobny wiatrak stoi w GoImkau, a Stellmacher (rzemieślnik, który zajmuje się wyrobem drewnianych wozów i kół) August Landmann zbudował go 15 lat temu (1916) jako napęd do piły taśmowej.
Wysłany: Nie Lis 23, 2025 12:01 pm Historyczny młyn w Nickelswalde.
Cytat:
Ta pocztówka została przesłana nam przez Arthura Grosnicka z Bremy z następującym wyjaśnieniem: „Młyn był przez lata własnością naszej rodziny i spędziłem tam dzieciństwo. Osoby przed młynem to mój ojciec, mój brat i karczmarz Ewald Ramm z Nickelswalde. Dom z gankiem i budynki po lewej stronie w tle to te, w których według kroniki królowa Luiza zatrzymała się podczas ucieczki do Kłajpedy w nieszczęśliwej wojnie 1807 roku. Tam, diamentowym pierścionkiem wyryła na szybie następujący wiersz: „Kto nigdy swego chleba z łzami nie jadł, kto nigdy nocy pełnych trosk na łóżku swoim płacząc nie spędził, ten was nie zna, niebieskie moce!” Na pamiątkę tego w pokoju wisiał obraz przedstawiający królową Luizę jadącą w powozie brzegiem plaży. Nickelswalde, położone na prawym brzegu Wisły, było popularnym miejscem wycieczek ze względu na czystą plażę i piękne lasy. Wiele klubów organizowało latem rejsy parowcami z Gdańska do Nickelswalde, aby tam wypocząć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum