Jak słyszę książek o Kiełpinie zostało niewiele. Na dzisiaj trafiła do Niemiec, USA, Czech, Szwajcarii, na Cypr, do Brazylii, Argentyny, Francji i Kanady.
Wysłany: Sro Sie 22, 2018 8:35 pm Gdynia dawniej i dziś
Nowość wydawnictwa URAN przedstawiająca Gdynię w zestawieniu wczoraj-dziś, ze szczegółowymi opisami przedstawionych miejsc. Album w twardej oprawie, wydany na kredowym papierze, posiada opisy w trzech językach.
Po długim czasie poświęconym na zbieranie i opracowywanie materiałów źródłowych mam przyjemność zaprosić wszystkich na spotkanie autorskie i promocję mojej nowej, bogato ilustrowanej książki "Leibhusaren. Historia Czarnych Huzarów"
Wysłany: Czw Maj 25, 2023 8:54 pm Przewodnik po Długich Ogrodach
Czy wiesz gdzie i kiedy przy Długich Ogrodach działał teatr?... Ile lat ma Park Siennicki?... Co oznaczała dla kościoła św. Barbary litera A połączona krzyżem?... Czyja pamiątkowa tablica wisiała na Długich Ogrodach pod numerem 33?... Skąd wzięła się nazwa ulicy Seredyńskiego?... Gdzie na Długich Ogrodach mieściło się przed II wojną światową "gniazdo szpiegostwa"?...
Na te i szereg innych ciekawych pytań będzie można znaleźć odpowiedź w pierwszej i jedynej w tej chwili na rynku publikacji książkowej poświęconej Długim Ogrodom. Za przygotowanie części merytorycznej odpowiedzialni są Opowiadacze Historii Dolnego Miasta w Gdańsku. Natomiast całkowite wsparcie finansowe udało się pozyskać dzięki współpracy z jednym z gdańskich inwestorów.
Na prawie 80 stronach przygotowano i udostępniono 14 krótszych lub dłuższych tekstów o Długich Ogrodach napisanych przez 9 autorek i autorów i wzbogaconych o ponad 100 reprodukcji zdjęć, pocztówek, map, reklam i innych dokumentów wśród których są też takie, które nigdy wcześniej nie były pokazywane szerszej publiczności.
Premiera książki już w najbliższy czwartek 1 czerwca 2023 roku o godzinie 17:00 w budynku Szkół Ekonomiczno - Handlowych im. Macierzy Szkolnej w Gdańsku ul. Mariana Seredyńskiego 1A.
Właśnie dotarła do mnie przesyłka. Richarda Dethlefsena „Zagrody chłopskie i kościoły drewniane w Prusach Wschodnich”. Coś pięknego. Pierwsza polskojęzyczna edycja. Tłumaczenie Magdalena Żółtowska - Sikora, wprowadzenie Iwona Liżewska. Siedemdziesiąt stron tekstu, trzydzieści dwie tablice, materiału co nie miara. Dla zachęty kilka skanów z wersji oryginalnej. Tablice wydania polskiego nie mieszczą mi się w skanerze. Cena 80,- do nabycia pod adresem https://muzeumolsztynek.pl/serie/pod-sparogami/ Będą to dobrze wydane pieniądze. ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum