Początki gazyfikacji Gdańska datują się na rok 1852, kiedy to uchwałą miejskiego stowarzyszenia zbudowano zakład służący do produkcji gazu świetlnego. Jednym z największych okresów w produkcji gazu dla miasta był rok 1917. W okresie po I wojnie produkcja się wahała i miała tendencję spadkową.
O! jak dobrze, że poruszyłeś ten temat
Jakiś temu dostałam piękne wydawnictwo rocznicowe Gazowni w Gdańsku i zajęłam się tematem (niestety sezon nie pozwala mi na rozwinięcie go - a w książce opisano gazownictwo na szeroko rozumianym Pomorzu).
http://czaykowska.wordpre...morzu-gdanskim/
pozdrawiam
_________________ Gdańszczanka
* * *
...ze słońcem w kieszeni i chmurą gradową...
...i mściwym toporem krzyżackim....
"Dwutomowa historia gazownictwa na Pomorzu Gdańskim, autorstwa Tadeusza Gruszczyńskiego. Wydała ją Pomorska Spółka Gazownictwa Sp. z o.o. w Gdańsku Oddział Pomorski Zakład Gazowniczy.
Część pierwszą wydano w roku 2003 (który był rokiem Ignacego Łukaszewicza). Część druga wyszła w roku 2009.
Pełny tytuł brzmi: Gazownictwo na Pomorzu Gdańskim.
Część pierwsza – 150 lat Gazowni gdańskiej
Część druga – 150 lat Gazowni elbląskiej"
Masz to na mojej stronie (jak w poście powyżej) - Pan Gruszczyński zadał sobie niebywały trud - żeby zebrać tyle ciekawych materiałów. Kiedy dostałam książkę - nie zdawałam sobie sprawy z tego jak jest cenna! Jak minie sezon to na stronie zamieszczę recenzje pozostałych artykułów z książki. Na razie frajda - kiedy jadąc z wycieczką wiem coś na temat... gazowni nie tylko w Gdańsku
_________________ Gdańszczanka
* * *
...ze słońcem w kieszeni i chmurą gradową...
...i mściwym toporem krzyżackim....
Parafrazując założyciela tego tematu : początki wątku o gazyfikacji Gdańska datują się na koniec pierwszej dekady XXI w. Dziwne, że temat potencjalnie szeroki, usechł niemal natychmiast.
Ad rem - fotka w pierwszym poście to jak mniemam starsza gazownia, ta z Toruńskiej?
Dzisiaj na Rybakach, czyli przy "nowszej" gazowni, sfociłem taką dziurę w ziemi. Co to mi się ponawykopywało? Przyłącza pod rozebrany zbiornik? Zarysem do tego baniaka niecałkiem mi pasują (był w lewej połowie kadru).
_________________ Co to ja miałem w tej puszce ... ?
Ostatnio zmieniony przez Wiercipietek Czw Mar 17, 2022 9:02 pm, w całości zmieniany 1 raz
Historia Gdańskiego gazownictwa to nawet rok 1819 kiedy to 1 stycznia uruchomiono oświetlenie gazowe na latarni morskiej w Nowym Porcie.Był to podobno 2-gi obiekt na świecie oświetlany gazem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum