Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Nowości na stronie Sabaotha

Sabaoth - Pią Sie 06, 2004 11:59 pm

Co prawda moja strona nie jest częścią Akademii, ale może z racji otrzymanego niedawno doktoratu HC tejże Akademii też dodam tu informacje o uaktualnieniach. I tak>
1. Jest już na stronie do ściągnięcia hymn FS Danzig w formacie mp3,
2. W Innych informacjach dodałem Portrety Gdańszczan.

Sabaoth - Czw Sie 12, 2004 9:57 am

Zmienilem plany Gdanska, ktore byly na stronie. Usunalem malo czytelnego Pharusa i wrzucilem plany dzielnic. Dodatkowo, na koncu strony dodalem ciekawy plan Danzig-Langfuhr z 1940 r.
seestrasse - Czw Sie 12, 2004 12:23 pm

Sabaoth - jestes wielki :ok: dzieki :D
Marcin - Czw Sie 12, 2004 12:46 pm

Letnie porządki. :wink:
Sabaoth - Czw Sie 12, 2004 2:49 pm

Szykuja sie duze zmiany na mojej stronie. Na razie pracuje rownolegle nad dwoma podstronami. A w kolejce czekaja jeszcze tramwaje i kapsle. Jak bedzie gotowe, dam znac.
Sabaoth - Pią Sie 13, 2004 7:08 pm

Zmieniłem menu, dodając pozycję "Wolne Miasto Gdańsk", w którym zammieszczam wszelkie ślady istnienia państwowości Gdańska. Trafiły tam pieniądze, znaczki, paszport, hymn, herb i flaga. A dzisiaj dodałem GRANICE Wolnego Miasta. Oprócz tego kilka kosmetycznych dodatków (m.in. w Śmierci miasta pojawiło się kilka zdjęć ruin).

A to nie wszystko, co szykuję.

Sabaoth - Wto Sie 24, 2004 5:08 pm

Zmieniam na mojej stronie sposób wyświetlania zdjęć. Wszędzie będzie tak jak w pocztówkach, skrypt Javy. Na razie poprawiłem wyświetlanie zdjęć Gdańska, Brzeźna i Nowego Portu (dodając kilka nowych). Ale są to głównie zmiany formy, mające zmniejszyć liczbę plików html.

Mam już gotowy zbiór kilkudziesięciu widoków Wrzeszcza do Wirtualnej wycieczki po Wrzeszczu. I tu ciekawostka, większość zdjęć prezentowanych w albumach "Był sobie Gdańsk" i "Był Sobie... Wrzeszcz" to reprodukcje pocztówek lub zdjęcia ze "zbiorów prywatnych" (w domyśle z Danziger Hauskalender :D ). Czy znane są jakieś inne zdjęcia przedwojennego Wrzeszcza?

Sabaoth - Czw Sie 26, 2004 10:28 am

ZAPRASZAM! Wlasnie wrzucilem na strone (jeszcze ciepla) WIRTUALNA WYCIECZKA PO WRZESZCZU - 60 bardziej lub mniej znanych widokow.
pumeks - Czw Sie 26, 2004 10:42 am

Super! :ok: Ale nie byłbym sobą jakbym nie zauważył dwóch literówek:
nr 25 Brunshoeferweg a nie Brunschoeferweg
nr 34 Feuerwache a nie Fauerwache

I czy jesteś pewien, że zdjęcie 53 przedstawia ulicę Grunwaldzką?

Sabaoth - Czw Sie 26, 2004 10:51 am

Cytat:
I czy jesteś pewien, że zdjęcie 53 przedstawia ulicę Grunwaldzką?

Tak, to ujecie znam z wielu pocztowek. Na mojej stronie, w tle widac tramwaj, a po Slowackiego tramwaje nie jezdzily. Na innych ujeciach trramwaj widac nawet blizej. A kiedys opisalem mto jako ul. Slowackiego, ale sie zreflektowalem.

Co do literowek, zaraz poprawie, trudno wszystko wylapac. Dzieki.

Marcin - Czw Sie 26, 2004 11:15 am

:OO Fantastyczna wycieczka po Wrzeszczu. :ok:
Sabaoth - Czw Sie 26, 2004 11:18 am

Jeszcze o koszarach II regimentu huzarow. Czasami trudno odroznic ujecie zrobione na Slowackiego od tego z ul. Grunwaldzkiej. Identyczne ujecie, jak na mojej stronie jest na pocztowce, podpisanej Adolf-Hitler-Strasse - czyli pocztowka pochodzi z konca lat 30-tych. Mozna to tez rozpoznac po ubiorach i modelu tramwaju.

Drugie ujecie (kolorowane), zrobione duzo wczesniej (sadzac po strojach) przedstawia najprawdopodobniej ul. Slowackiego. Nie widac tu torow tramwajowych na ulicy. Warto zwrocic uwage na drzewa rosnace przy chodniku, na starszym zdjeciu sa wieksze niz na nowszym. Nie jest to wiec ta sama ulica.

Chociaz, moze sie myle?

Zoppoter - Czw Sie 26, 2004 11:32 am

Sabaoth napisał/a:

Drugie ujecie (kolorowane), zrobione duzo wczesniej (sadzac po strojach) przedstawia najprawdopodobniej ul. Slowackiego. Nie widac tu torow tramwajowych na ulicy. Warto zwrocic uwage na drzewa rosnace przy chodniku, na starszym zdjeciu sa wieksze niz na nowszym. Nie jest to wiec ta sama ulica.

Chociaz, moze sie myle?

Budynki też sa inne.

pumeks - Czw Sie 26, 2004 11:36 am

Też myślę, ze na tych dwóch zdjęciach są różne ulice. Ale... tramwaj jeździł też swego czasu ulicą Hohenfriedbergerweg (Szymanowskiego) - stąd wynikło moje pytanie.
Sabaoth - Czw Sie 26, 2004 11:37 am

Cytat:
Budynki też sa inne.

To oczywiste. A moze ktos wie, co jest w lewym rogu kolorowej pocztowki? Czy to moze jest centrala telefoniczna?

Zoppoter - Czw Sie 26, 2004 11:40 am

Sabaoth napisał/a:
Cytat:
Budynki też sa inne.

To oczywiste. A moze ktos wie, co jest w lewym rogu kolorowej pocztowki? Czy to moze jest centrala telefoniczna?

Mogłaby być, ale brak drutów... I nie tyle centrala co wstęp do centrali, cos jak na wieży poczty w Sopocie.

Jarek z Wrzeszcza - Czw Sie 26, 2004 5:28 pm

Nowe zdjęcia są smaczne, fakt :==

Poprawka:

"Wycieczka po Wrzeszczu i okolicy - Langfuhr: 60. Christuskirche - Kościół Św. Andrzeja Boboli, widok od ul. Hallera (Ostseestraße)."

Widok na zdjęciu jest od placu Komorowskiego.

;)

pumeks - Czw Sie 26, 2004 5:51 pm

Yarecque napisał/a:
Widok na zdjęciu jest od placu Komorowskiego.

Chyba się zamieniły podpisy do dwu ostatnich fotek :D

Sabaoth - Czw Sie 26, 2004 6:24 pm

Muszę to sprawdzić, może faktycznie pomyliłem numery zdjęć przy wrzucaniu na stronę.

Sprawdziłem. Moja pomyłka, już wszystko gra.

Grün - Czw Sie 26, 2004 6:25 pm

Tak czy owak - wycieczka piękna - gratulacje :)
Mikołaj - Pią Sie 27, 2004 6:13 am

Wspaniała rzecz, ile ciekawostek!
Czy zgodzisz się na skopiowanie i wykorzystanie pocztówki Bocianiego Gniazda? Może masz to w lepszej rozdzielczości?

Sabaoth - Pią Sie 27, 2004 8:45 am

Mikolaju, nie kopiuj. Mam w domu kilka zdjec bocianiego gniazda. Wysle Ci mailem w dobrej rozdzielczosci.
Sabaoth - Pią Sie 27, 2004 1:18 pm

Zmiany formy (ale i tresci tez) w Starych zdjeciach (Oliwa i Sopot) zakonczone.
Sabaoth - Nie Sie 29, 2004 11:09 pm

Dorzuciłem jeszcze stronkę o władzach Wolnego Miasta i treść konstytucji (niestety tylko po niemiecku). Na razie tyle.
Sabaoth - Czw Wrz 02, 2004 11:49 pm

Zrobiłem stronkę o gdańskich tramwajach - jest w Innych informacjach: krótka historia rozwoju, oryginalny listownik, plany linii, bilety i zdjęcia tramwajów. Zapraszam.

Jak macie jakieś komentarze, piszcie.

Marcin - Pią Wrz 03, 2004 7:56 am

:hurra:
Barabasz - Pią Wrz 03, 2004 1:28 pm

Bardzo fajne :==
seestrasse - Pią Wrz 03, 2004 5:36 pm

bardzo super :D
jesli moge miec prosbe - czy móglbys zrobic mini dzial "co nowego"??? Twoje zbiory sa tak bogate i czesto aktualizowane, ze ja, biedna, sie gubie 8))

Sabaoth - Pią Wrz 03, 2004 7:47 pm

Cytat:
czy móglbys zrobic mini dzial "co nowego"???
Sama aktualizacja strony zajmuje mi sporo wolnego czasu (którego za dużo nie mam), a aktualizacja działu "co nowego" mogłaby pochłonąc cas przeznaczony na rozwój strony. Jak na razie informacje o nowościach umieszczam w tym wątku. Mam kilka pomysłów na przyszłość (te nieszczęsne browary na przykład), i jak tylko coś dodam, poinformuję Was TUTAJ, to chyba najlepsze miejsce. Ale na najbliższy tydzień nie planuję żadnych zmian na stronie, wybieram się na konferencję do Katowitz.
seestrasse - Pią Wrz 03, 2004 10:47 pm

[quote="Sabaoth"]
Cytat:
jak tylko coś dodam, poinformuję Was TUTAJ, to chyba najlepsze miejsce

a co z tymi, którzy TUTAJ nie zagladaja? :hmmm:

Sabaoth - Pią Wrz 03, 2004 10:55 pm

Cytat:
a co z tymi, którzy TUTAJ nie zagladaja?
To jak wejdą na moja stronę nie zauważą nawet zmian. Przecież nie napiszę na mojej stronie: ANDER KONSTRAKSZON :hihi: A strona rozrasta się od wielu lat, powoli i dosyć systematycznie. Kiedyś dorzucałem czerwone wykrzykniki do nowych zdjęć, ale nie podobało mi się to wizualnie. Zresztą jak długo takie coś ma być "nowością"?
Grün - Pią Wrz 03, 2004 11:00 pm

Ich strata :)
seestrasse - Pią Wrz 03, 2004 11:34 pm

Sabaoth napisał/a:
To jak wejdą na moja stronę nie zauważą nawet zmian

i tak wlasnie wiele razy bylo ze mna :hihi: z tym, ze ja mialam (i nadal mam) cierpliwosc, coby sie przez zawartosc Twojej stronki przekopywac. Krótka informacja o nowosciach jest po prostu przydatna, uzyteczna, itd :D

Sabaoth - Sob Wrz 04, 2004 8:47 am

Może pomyślę o jakimś wyskakującym okienku na dzień dobry :D
Sabaoth - Sob Wrz 11, 2004 10:00 pm

Okienka jeszcze nie ma (ostatnio nawiedziłem Katowice - szkoda, że nie wziąłem cyfrówki, jakie piękne są tam haki trakcji tramwajowej). Wrzuciłem dwa nowe zdjęcia z Sopotu: Realgymnasium i pobliską halę sportową. Szukać należy w dziale Stare zdjęcia.
Sabaoth - Pon Wrz 13, 2004 10:13 am

W odpowiedzi na liczne prosby i uwagi odwiedzajacych dodalem wyskakujace okienko, po innemu pop-up :D z informacjami o nowosciach na stronie. Zapraszam, klikajcie ile sil w palcach!
pumeks - Pon Wrz 13, 2004 10:50 am

Sabaoth napisał/a:
W odpowiedzi na liczne prosby i uwagi odwiedzajacych dodalem wyskakujace okienko, po innemu pop-up :D z informacjami o nowosciach na stronie. Zapraszam, klikajcie ile sil w palcach!

Heh to znaczy że ja najpierw dostałem w czółko wyskakującym okienkiem a dopiero potem przeczytałem twój post :) :) :)

Zoppoter - Wto Wrz 14, 2004 11:17 am

Sabaoth napisał/a:
(ostatnio nawiedziłem Katowice - szkoda, że nie wziąłem cyfrówki, jakie piękne są tam haki trakcji tramwajowej).

Sieci trakcyjnej chyba... :mrgreen: Powieszenie trakcji jako takiej raczej nie jest mozliwe.

Sabaoth - Wto Wrz 14, 2004 11:38 am

No, chodzi mi o te kable, co wisza nad ulicami. :D
Zoppoter - Wto Wrz 14, 2004 11:43 am

Sabaoth napisał/a:
No, chodzi mi o te kable, co wisza nad ulicami. :D

NIe, no, bo zaraz wyjdę tu na jakiegoś nudziarza czepiającego się szczegółów. :oops: To przewody nieizolowane, więc nie kable.

A trakcja to inaczej system albo rodzaj napędu. W przypadku pojazdó szynaowych mieliśmy do czynienia z trakcja konną, parową, elektryczną i spalinową. Pierwsze trzy były stosowane w tramwajach, ale tylko elektryczna wymagała sieci podwieszanej nad torami...

Sabaoth - Wto Wrz 14, 2004 1:11 pm

Dla mnie to i tramwaj moze byc na krasnoludki, byleby dowiozl mnie do celu. Zreszta taki tez nie potrzebuje hakow :hihi: A zamiast kabli moga byc nawet druty :hihi:

Ale oczywiscie masz racje!

Grün - Wto Wrz 14, 2004 4:45 pm

Tak jest - dbajmy o precyzję nazewnictwa - prof. Zoppoter ma statutowy obowiązek czepiania się niedokładności określeń w zakresie kolejnictwa i tramwajnictwa.
Mikołaj - Wto Wrz 14, 2004 6:53 pm

Cytat:
statutowy obowiązek

A czy mógłbym zerknąć do swego statutu?

Grün - Wto Wrz 14, 2004 7:49 pm

Mógłbyś - jak go sobie napiszesz.
Sabaoth - Wto Wrz 14, 2004 9:29 pm

Jeszcze dwa nowe zdjęcia w wirtualnej wycieczce po Wrzeszczu: Blindenanstalt i Koenigshoehe.
bassa - Wto Wrz 14, 2004 10:12 pm

To co robi Sabaoth jest doprawdy godne najwyzszego podziwu - kiedy to robi ? nocami ??? Znaczy- nie sypia wcale ??? A same poszukiwania ile czasu zajmuja....
Dla mnie nie do pojecia- moze Sabaoth ma rzeczywiscie druzyne wiernych krasnoludków...

Mikołaj - Wto Wrz 14, 2004 10:39 pm

Pop-up z nowościami to baardzo dobry pomysł.
Czy mógłbym oba zdjęcia (zwłaszcza pierwsze) w lepszej rozdzielczości prosić?

Sabaoth - Sro Wrz 15, 2004 9:05 am

Cytat:
Czy mógłbym oba zdjęcia (zwłaszcza pierwsze) w lepszej rozdzielczości prosić?
Ale dopiero wieczorem, mam dzisiaj paskudny kurs ze statystyki (po szwedzku :evil: ).
Sabaoth - Sro Wrz 15, 2004 6:29 pm

Trochę mi się nazbierało różnych różności :D A ponieważ ostatnio zbieram materiały do strony o browarach (uprzejmie proszę jeszcze raz o przesyłanie ciekawych skanów) załączam poniżej dwa "piwne" obrazki.
Sabaoth - Sro Wrz 15, 2004 7:00 pm

Uprzedzając pytania odpowiadam: Browar J. Witt, zwany był również "Schloss Brauerei". Portal (na którym znajduje się powyższy szyld) znajdował się przy Tobiasgasse 10. Zdjęcie zostało zrobione w latach 1890-tych. Później (lata 30, 40-te XX w.) znajdowała się tam wytwórnia likierów: Likoerfabrik A. von Niessen "Zum bunten Bock".
pumeks - Czw Wrz 16, 2004 9:50 am

Sabaoth napisał/a:
Uprzedzając pytania odpowiadam: Browar J. Witt, zwany był również "Schloss Brauerei". Portal (na którym znajduje się powyższy szyld) znajdował się przy Tobiasgasse 10.

No ale sam browar był chyba w znanych i częściowo zachowanych obiektach na rogu Ritter- i Zapfengasse?

Sabaoth - Czw Wrz 16, 2004 10:00 am

Najprawdopodobniej na Tobiasgasse byla dyrekcja i tylko takie zdjecie mam.
pumeks - Czw Wrz 16, 2004 10:21 am

Sabaoth napisał/a:
tylko takie zdjecie mam.

Nie bujaj :wink: Zdjęcie z Rycerskiej też masz, choć być może nie w tej rozdzielczości.

pumeks - Czw Wrz 16, 2004 10:31 am

:co_jest: Dopiero teraz zauważyłem, że Twoje zdjęcie jest chyba zrobione w tym samym miejscu... a więc ktos pomylił ulice, i to nie jest Tobiasza 10 tylko Rycerska 10. :co_jest:
Sabaoth - Czw Wrz 16, 2004 10:31 am

8O 8O 8O I tu zaczynaja sie schody. Moje zdjecie w duzej rozdzielczosci pokazuje tylko sam portal (z niewielkim fragmentem tablicy reklamowej z lewej strony). I jest to ten sam portal co w Bildindexie, teraz to widze. Ale gdzies musi byc blad, u mnie jest on opisany jako Tobiasgasse. Jeszcze sobie dokladnie w domu porownam zdjecia.
pumeks - Czw Wrz 16, 2004 10:34 am

Sabaoth napisał/a:
Moje zdjecie w duzej rozdzielczosci pokazuje tylko sam portal (z niewielkim fragmentem tablicy reklamowej z lewej strony).

Bo ja ściągnąłem sobie z Bildindexu Tiff-a o szerokości 2268 pixeli, więc widać sporo :wink: A to NA PEWNO jest róg Rycerskiej i Czopowej, zresztą byłeś tam ze mną.

pumeks - Czw Wrz 16, 2004 11:02 am

Jeszcze fragment z książki mojego ulubieńca ( :hihi: ) prof. Sampa:

"W wieku XIX, gdy browar należał do gdańszczanina Wittschego, istniał przy nim chętnie odwiedzany lokal. Inny gdańszczanin - Johannes Trojan - uwiecznił panującą w nim atmosferę we wspomnieniach zatytułowanych Dwa miesiące twierdzy."

Sądzę, że Trojan napisał "Wittsche Brauerei", co oznacza "Browar Witta" ale pan Samp zrozumiał, że to browar Wittschego :wink:

Sabaoth - Czw Wrz 16, 2004 11:08 am

Tak, teraz jestem juz pewien, to to samo miejsce. Znaczy sie nie Tobiasgasse tylko RITTERGASSE!

Przy okazji, czy wie ktos gdzie znajdowala sie wytwornia wodek E.G. Engel w Gdansku?

Sabaoth - Sob Wrz 18, 2004 8:15 pm

Zapraszam na wycieczkę szlakiem przedwojennych sklepów, a konkretnie reklamowych szyldów emaliowanych. Nowa strona jest w dziale Inne informacje.
Grün - Sob Wrz 18, 2004 8:54 pm

Piękne :)
Mikołaj - Sob Wrz 18, 2004 9:10 pm

Zdaje sie, że Zimowit będzie miał coś do dodania...
Grün - Sob Wrz 18, 2004 9:18 pm

No i moje zbiory (sztuk 5) kapli wysiadają w porównianiu z kolekcją, którą dzisiaj oglądaliśmy - z tego co wiem dostaniesz, Sabaoth, obrazki :)
Sabaoth - Nie Wrz 19, 2004 11:42 am

Dziękuję jeszcze raz, czekam z niecierpliwością. Na razie strona o browarach jest taka jakaś niepełna. A wracając do reklam, w Soedertälje jest jeszcze sklepik z podobnymi reklamami.
Mikołaj - Nie Wrz 19, 2004 12:36 pm

Jak zwykle jestem zaskoczony bogactwem Twoich zbiorów.
Mam pytanie co do środkowego zdjęcia sklepu przy ul. Rycerskiej
(Rittergasse) - skąd wiesz, że to właśnie tam?

Sabaoth - Nie Wrz 19, 2004 1:01 pm

Cytat:
Z Bildindexu! Przynajmniej tak go tam opisano.
parker - Nie Wrz 19, 2004 5:41 pm

Nie tak stara wprawdzie, ale już chyba historyczna tabliczka:
pumeks - Nie Wrz 19, 2004 7:27 pm

Cytat:

Cytat:
Z Bildindexu! Przynajmniej tak go tam opisano.

Przecież to zdjęcie było też w konkursie "30 dni", w którym co najmniej trzech z nas zgarnęło nagrody :D

Mikołaj - Nie Wrz 19, 2004 7:59 pm

Ja, jak widać, nie :hihi:
Sabaoth - Nie Wrz 19, 2004 8:09 pm

Cytat:
Przecież to zdjęcie było też w konkursie "30 dni", w którym co najmniej trzech z nas zgarnęło nagrody
Ja się niestety do tej trojki nie zaliczam :II
Marek Z - Pon Wrz 20, 2004 10:57 pm

Cytat:
Nie tak stara wprawdzie, ale już chyba historyczna tabliczka:

Ona wisiała chyba gdzieś na emigracji :wink: Ciekawe po co ten orzeł ?

parker - Wto Wrz 21, 2004 8:36 am

Cytat:
wisiała chyba gdzieś na emigracji

A moze w jakims przygranicznym sklepie wolnocłowym?

Sabaoth - Wto Wrz 21, 2004 10:06 am

parker napisał/a:
Cytat:
wisiała chyba gdzieś na emigracji

A moze w jakims przygranicznym sklepie wolnocłowym?

Albo po prostu, panstwo mialo monopol tytoniowy i umiescilo na reklamie swoj "znak towarowy (TM)" :hihi:

parker - Wto Wrz 21, 2004 8:17 pm

Cytat:
panstwo mialo monopol tytoniowy

Może i miało, ale ja takich tabliczek nie pamiętam.... może za młoda jestem? :lol:

Sabaoth - Nie Wrz 26, 2004 8:31 pm

Dodałem kolejne zdjęcie do Portretów Gdańszczan, zdjęcie zrobione w atelier F. Krause otrzymałem od P. Wiesława Grzonki. A może ktoś ma jeszcze inne piękne, stare zdjęcia Gdańszczan?
Sabaoth - Nie Wrz 26, 2004 10:17 pm

Zamieściłem w końcu (niestety bez obiecanych skanów kapsli) stronę poświęconą Gdańskim piwom i napojom. Piszcie, jak Wam się to podoba. No i przyślijcie obiecane materiały.
Marcin - Nie Wrz 26, 2004 10:27 pm

Cytat:
(niestety bez obiecanych skanów kapsli)

Dostaniesz je przy okazji spotkania na CD :D - ponieważ wysyłać e-mailem taką ilość skanów nie jest dobrym pomysłem.

pumeks - Pon Wrz 27, 2004 11:05 am

Na planie z 1899 r. (z Wystawy o Wrzeszczu) znalazłem nad Strzyżą nie tylko Actien Brauerei Kl. Hammer, ale też jakiś mały browarek (Vereins-Brauerei) w okolicy gdzie Strzyża przepływa pod dzisiejszą ul. Grunwaldzką. Musiał zaraz potem zniknąć, na planie z 1914 r. już go nie widać.
(ze względów oszczędnościowych planik zamieszczam w wersji czarno-białej)

Marcin - Czw Wrz 30, 2004 1:56 pm

Cytat:
Cytat:
(niestety bez obiecanych skanów kapsli)

Dostaniesz je przy okazji spotkania na CD :D - ponieważ wysyłać e-mailem taką ilość skanów nie jest dobrym pomysłem.

No to mały "przedsmak". :wink:

Sabaoth - Wto Paź 05, 2004 2:20 pm

Dorzucilem kilka ciekawych pocztowek na strone.
pumeks - Wto Paź 05, 2004 2:33 pm

O matko, mój komp :pudlo: już ostatnio nie mógł "uciągnąć" Twojej strony, to teraz aż się boję zaglądać :hihi:
Marcin - Wto Paź 05, 2004 2:44 pm

Cytat:
ostatnio nie mógł "uciągnąć" Twojej strony

Nie tylko Twój :hihi: Więcej z nas miało ten problem, nieprawdaż Parker? :wink:

Sabaoth - Wto Paź 05, 2004 4:58 pm

Mam odchudzić? :D
Marcin - Wto Paź 05, 2004 5:52 pm

Nie. Po prostu prawdopodobnie wtedy całe forum (i nie tylko) próbowało wejść na Twą stronę. :D
parker - Wto Paź 05, 2004 6:56 pm

Cytat:
ostatnio nie mógł "uciągnąć" Twojej strony

Nie tylko Twój Więcej z nas miało ten problem, nieprawdaż Parker?

Ale potem obejrzałam w domu off-line :P
Teraz musze otwierać tylko aktualizacje ;-)

Sabaoth - Wto Paź 05, 2004 7:24 pm

Przydałby się szybszy serwer, chociaż z drugiej strony Infoserve nie jest taki znowu wolny. Wszystko zależy od obciążenia. Ale nie odchudzę, WRĘCZ PRZECIWNIE :hihi: Nowe jest już w drodze.
Sabaoth - Sro Paź 06, 2004 12:56 pm

Taki maly dodatek w zwiazku ze zblizajacym sie 1 listopada. Wilhelm Gustloff.
Sabaoth - Sro Paź 06, 2004 2:14 pm

No i dla uzupelnienia calosci, wzmianka o von Steubenie i Goyi.
Sabaoth - Sob Paź 09, 2004 12:00 am

I kika ciekawych pocztówek, tak w związku z moimi poszukiwaniami restauracyjnymi.
Sabaoth - Czw Paź 14, 2004 8:57 pm

Na prośbę Wielkiego Wodza załączam do strony kartonowy model Bergmanna. Trzeba tylko wydrukować każdą planszę (po kliknięciu na miniaturkę) albo zapisać te pliki klikając prawym klawiszem na miniaturkę i wybierając Zapisz obiekt docelowy jako...
Marcin - Czw Paź 14, 2004 9:55 pm

Marcin - Czw Paź 14, 2004 9:56 pm

Przesłałbym Ci emoty takie ja Seestrasse, ale jeszcze ktoś posądziłby nas o orientację... :wink: :hihi:

Sabaoth - Czw Paź 14, 2004 10:19 pm

Marcin napisał/a:

A Ty to leniwy jesteś. Nawet nie chciało Ci się przejrzeć płyty, którą Ci dałem ostatnią razą. Tam jest wszystko (no prawie).

seestrasse - Czw Paź 14, 2004 10:22 pm

Marcin napisał/a:
Przesłałbym Ci emoty takie ja Seestrasse, ale jeszcze ktoś posądziłby nas o orientację... :wink: :hihi:

bede zazdrosna... :hihi:

parker - Czw Paź 14, 2004 10:31 pm

Sabaoth napisał/a:
Marcin napisał/a:

A Ty to leniwy jesteś. Nawet nie chciało Ci się przejrzeć płyty, którą Ci dałem ostatnią razą. Tam jest wszystko (no prawie).

Właśnie chciałam to powiedzieć - a bardziej zapytac, czy to to samo ;)
Wstyd, Marcinku, nie zajrzeć darowanemu koniowi w zęby :hihi:

Niestety do modelarstwa to ja się nie nadaję, makiety też zawsze wychodziły mi kulawe...

Sabaoth - Czw Paź 14, 2004 10:34 pm

Moja orientacja jest od dawna ugruntowana i nie zamierzam jej zmieniać :hihi:
Marcin - Czw Paź 14, 2004 11:23 pm

Cytat:
A Ty to leniwy jesteś. Nawet nie chciało Ci się przejrzeć płyty, którą Ci dałem ostatnią razą.

Cytat:
Wstyd, Marcinku, nie zajrzeć darowanemu koniowi w zęby

Tak, nabijacie się ze mnie dalej.
Wbrew pozorom płytę przejrzałem (jedno z zamieszczonych zdjęć już opracowuję "komparystycznie") - a jakim cudem nie zauważyłem linku to sam nie wiem. Chociaż domyślam się, że cztery główne linki tak przykuły mą uwagę, iż reszta mi umknęła (Kcynia także). Oj, gapek ze mnie... :hihi:

Mikołaj - Pią Paź 15, 2004 12:11 am

Sabaoth, przekazuję podziękowania od Arkadiusza, kolegi Bianki ("rosjanka").
Oto spory fragment maila:
"Serdecznie dziękuję za pamięć i wysłanie linka na tą stronę z modelem... Obecnie czekam na potwierdzenie wejścia na teren ZKM w Nowym Porcie , choć jak twierdzili w dziale eksploatacji na Wita Stwosza nie będą robili problemów...
Wiec czeka mnie, Biancę i jeszcze jednego kolegę niedzielne mierzenie Bergmanna... A model tak liczę, że będzie dopieszczony w grudniu - styczniu... Oczywiscie zestaw zrobię już tylko z kolegą, bo Bianc się na tym nie zna jak sama twierdzi... Chcemy przedstawić wagon numer 245. Był to pierwszy wagon, który wiechał na stogi po otwarciu tej linii czyli w dniu 1 lipca 1927 roku...
Zadanie jest o tyle ułatwione, że w albumach Był Sobie Gdańsk i 30 dniach jest bardzo dużo tego typu wagonów tramwajowych... Jeszcze wykonamy pomiary, i dodatkowe zdjecia części tramwaju, które są słabo przedstawione na albumowych zdjęciach. Nastepnie projekt na komputerze sie wykona, przeniesie na gruba tekturę, powycina, dopracuje, poskleja z jednoczesnym malowaniem, dorobi się gipsową podstawę, którą sie pomaluje, doda 2 szyny, troche zieleni (jakieś drzewo i przystanek z tego okresu (oczywiście wybierzemy zgodne z historią miejsce ze zdjecia Gdańska (najprawdopodobniej będą to Stogi - na zdjąciu wjazd pierwszego tramwaju w dniu 1 lipca 1927 roku - zdjęcie jest min w "Wydarzylo się w Gdańsku") , zamówi gablotę u szklarza (Akwarium z przykręcaną szklaną pokrywą lub spodem) i wystawi na pierwszym konkursie modelarstwa kartonowego.
Ten model, który sobie przed chwilą zapisałem w kompa przyda nam sie do bardzo precyzyjnych prac - aby zobaczyć jak rozwiązali ten problem na tym modelu ze strony..."

Sabaoth - Pią Paź 15, 2004 9:21 am

Ja mam jeszcze inny model tramwaju z kartonu, taki duzo starszy, z otwartymi platformami. Jakby kogos interesowalo, moge udostepnic :D
Marcin - Pią Paź 15, 2004 12:22 pm

Cytat:
Jakby kogos interesowalo, moge udostepnic

Udostępnij, proszę... :D

Sabaoth - Czw Paź 21, 2004 9:24 pm

Dodałem piękne zdjęcia Huzarów z Regimentu Wrzeszczańskiego.
Sabaoth - Sob Paź 23, 2004 12:56 am

Gotowa już jest całkiem duża, zdjęciowa strona o 1. Leibhusaren Regiment

Dużo klikania na miniaturki. Serdecznie zapraszam.

P.S. Niech nam żyje Unser Kronprinz Wilhelm :mrgreen:

Sabaoth - Nie Paź 31, 2004 12:31 am

Wreszcie powiększyłem stronę o browarach - :piwo: o kapsle z kolekcji Pietruchy. No i wrzuciłem na serwer to, co zapomniałem wrzucić wcześniej (nazwy ulic i inne poprawki literówek).
stary szkot - Nie Paź 31, 2004 8:48 pm

Na Twojej stronie jest zdjęcie Stern-Apotheke z podpisem, że to na Boltengasse.
Dwie byłe mieszkanki Boltengasse twierdzą zgodnym chórem i z uporem, że na Boltengasse nie było żadnej apteki. One twierdzą, że Stern-Apotheke była w drugim domu, licząc od rogu Boltengasse w kierunku Gdańska. Na samym rogu - czyli na prawo od apteki był ponoć "Elektro und Radio Karasch", gdzie cała okolica kupowała radia. Co na ten temat mówi Einwohnerbuch?

Sabaoth - Nie Paź 31, 2004 9:13 pm

Nie wiem, co na ten temat mówi Einwohnerbuch, ale na koncesji jest wyraźnie napisane, Danzig - Stadtgebiet - zwischen Boltengasse und Schoenfelderbrücke. Chociaż zdjęcie opisane było jako Boltengasse, ale może ktoś je źle podpisał. Czy ktoś może sprawdzić w księgach adresowych?
stary szkot - Nie Paź 31, 2004 9:52 pm

Cytat:
Danzig - Stadtgebiet - zwischen Boltengasse und Schoenfelderbrücke

dalej pisze:
"einschl. Eckgrundstücke dieser Strassen"
Narożna działka, należąca jednak już do Stadtgebiet. Książki adresowej też nie mam. Ale spytałem takich co mają. Odp. będzie chyba jutro.

stary szkot - Nie Paź 31, 2004 10:23 pm

Odp. nadeszła szybciej niż myślałem.
Wg Telefonbuch 1942 adres Stern-Apotheke brzmiał: Stadtgebiet Nr. 7, Tel.: 268 18

Grün - Nie Paź 31, 2004 10:25 pm

To dzwonimy :)
Sabaoth - Pon Lis 01, 2004 10:32 pm

Adres Stern Apotheke poprawiony.

Następna strona, która dojrzewała od wakacji jest już gotowa. Zobaczcie jak wyglądały wnętrza Gdańskich restauracji, kawiarni, winiarni, tawern i knajp (no może knajp to nie :hihi: ). Przy okazji prośba, gdyby ktoś mial jeszcze inne zdjęcia lub pocztówki, szczególnie Der Lachs (Probierstube) i Danziger Hoff (wnętrza) byłbym wdzięczny za skany.

Mikołaj - Pon Lis 01, 2004 11:55 pm

Wojtek, kolejny raz przecieram oczy... skąd Ty to wszytsko bierzesz?? i skąd na to bierzesz czas??
:==
W części pierwszej "Wspomnień..." Zwarry jest dość obszerny opis życia knajpowego.

Sabaoth - Wto Lis 02, 2004 9:26 am

Cytat:
skąd Ty to wszytsko bierzesz?? i skąd na to bierzesz czas??

1. Materiały zbierałem i skanowałem od wakacji - 3 miesiące, ale po troszku.
2. Przygotowanie zdjęć do prezentacji na stronie - jakaś godzina, dwie.
3. HTML - następna godzina.

W sumie praca bezpośrednio związana z pojawieniem się strony zajęła mi ok. 3 godzin. Nie jest to tak najgorzej. Długo czekałem z tymi restauracjami, bo wiem, że brakuje mi jeszcze kilku ujęć tych najbardziej znanych. A w wolnych chwilach dorzucę jeszcze inne zdjęcia.

Sabaoth - Wto Lis 02, 2004 6:16 pm

Dorzuciłem jeszcze 5 zdjęć: Der Lachs, Danziger Hof i Zum Elefanten.
Sabaoth - Czw Lis 04, 2004 6:41 pm

No i znowu uaktualnienie. Tym razem maleństwo - Foldery i prospekty turystyczne Wolnego Miasta (i nie tylko). Może ktoś mógłby mi cos jeszcze podesłać, widziałem kiedyś na Forum taki obrazek, ale nie mogłem go znaleźć.
Marcin - Czw Lis 04, 2004 6:52 pm

Cytat:
Może ktoś mógłby mi cos jeszcze podesłać, widziałem kiedyś na Forum taki obrazek, ale nie mogłem go znaleźć.

Czy to masz na myśli? :D

Reise-Prospekt - Danzig, 30er Jahre

Sabaoth - Czw Lis 04, 2004 6:57 pm

Dokładnie to, a masz to w trochę większej rozdzielczości?
Marcin - Czw Lis 04, 2004 7:08 pm

Niestety nie. :(
Marcin - Czw Lis 04, 2004 7:18 pm

Ale znalazłem jeszcze coś takiego. :D
Sabaoth - Czw Lis 04, 2004 7:34 pm

Dzięki za pomoc!
Sabaoth - Pią Lis 05, 2004 2:20 pm

Tak na szybko, dorzucilem kilkadziesiat znaczkow. Kilka da sie teraz powiekszyc. Nie bede kontynuowal rozwijania tej strony (dorzuce jeszcze tylko odrobine :mrgreen: ). Za duzo jest tych znaczkow, przesteplowywanych z marek na guldeny i jeszcze raz, tym razem na reichmarki, tudziez innymi pieczatkakmi z samolocikami itp. Za duza roznorodnosc, a nikomu to nie potrzebne, najwazniejsze serie sa (lub wkrotce beda).
Sabaoth - Sob Lis 06, 2004 9:46 pm

Czy ktoś byłby zainteresowany oglądaniem na mojej stronie GRAFIK dawnego Gdańska? Zastanawiam się, czy nad tym popracować, wymaga to trochę skanowania.

Coś w stylu tej grafiki:

Petelka - Sob Lis 06, 2004 10:43 pm

Cytat:
Czy ktoś byłby zainteresowany oglądaniem na mojej stronie GRAFIK dawnego Gdańska?

Jasne. :D Mysle, że warto byłoby coś takiego zamieścić.

Sabaoth - Sob Lis 06, 2004 10:52 pm

To żeby Wam uprzyjemnić czekanie na nową stronę z grafikami dawnego Gdańska dorzucę jeszcze trzy obrazki. Chyba taką właśnie rozdzielczość zastosuję na stronie, może troszeczkę lepszą. Mam kilkadziesiąt różnych grafik, a obrazki zajmują trochę miejsca.
Petelka - Nie Lis 07, 2004 12:30 pm

Cudne. :D :==
Sabaoth - Nie Lis 07, 2004 4:46 pm

Jeszcze trochę nowości: cztery nowe skany biletów tramwajowych i strona o Danziger Tabak Monopol ze skanami papierosów i (gościnnie :hihi: ) zapałek.
Sabaoth - Pon Lis 08, 2004 11:15 am

Dorzucilem kilka znaczkow i na tym koncze strone poswiecona znaczkom pocztowym wydawanym w FSD.
Sabaoth - Wto Lis 09, 2004 8:33 pm

Uaktualniłem stronę piwną i dodałem wspaniałe kapsle od Lecha.
lucy - Wto Lis 09, 2004 11:12 pm

Piękne te grafiki:)))
Sabaoth - Wto Lis 09, 2004 11:53 pm

Na razie mam kilkadziesiąt poskanowanych, niedługo będa też na stronie :mrgreen:
Sabaoth - Pią Lis 12, 2004 12:18 am

Nie jest to zmiana na stronie o Gdańsku, ale zapalając znicz pomyślałem o tych któzy zginęli na Gustloffie, Goyi i Staubenie. No i napisałem wiersz. Kto ma ochotę może wejść na moją stronkę: Sabaoth home page wybrać z menu Wiersze i ostatni na liście: "Mare Frigoris".

P.S. Komentarze mile widziane :mrgreen:

Grün - Pią Lis 12, 2004 12:54 am

Jeju... straszny... zimno się robi... :II
W kilku słowach zamknąłeś całą tamtą tragedię.
Szczególnie przejmujące są słowa o śniegu, co już nie topniał w dłoniach...

Piotr - Pią Lis 12, 2004 9:50 am

Sabaoth napisał/a:
Cytat:
Budynki też sa inne.

Późno, ale dopiero dzisiaj się przyjrzałem fotce. Według mnie na zdjęciu są wyretuszowane druty. W budynku do dzisiejszego dnia jest centrala czyli GWŁ. W miejscu wieżyczki jest nieużywana już brama. Na fotce czarno białej, w miejscu pierwszych widocznych budynków stoja tak zwane "pięcioraczki" .
Piotr

Marcin - Pią Lis 12, 2004 10:28 am

Niebawem podeślę Ci zdjęcia butelki piwnej Staberow. :D
Sabaoth - Pią Lis 12, 2004 10:32 am

Marcin napisał/a:
Niebawem podeślę Ci zdjęcia butelki piwnej Staberow. :D

Czyzbys cos znalazl podczas jesiennej wyprawy?

Marcin - Pią Lis 12, 2004 10:39 am

Niestety nie. Trzeba było sypnąć groszem.
Sabaoth - Sob Lis 13, 2004 5:59 pm

Zrobiłem nową stronę z grafikami dawnego Gdańska. Zapraszam.
pumeks - Pon Lis 15, 2004 12:16 pm

Sabaoth napisał/a:
Zrobiłem nową stronę z grafikami dawnego Gdańska. Zapraszam.

Większość wygląda na rysowane wg starych zdjęć. A w przypadku kościoła św. Elzbiety, wg zdjęcia powojennego, co zdradza brak hełmu-latarni na wieży :wink:

Sabaoth - Sro Lis 17, 2004 11:16 pm

Jak słusznie zauważył Pumeks, grafiki które zamieściłem na stronie były najprawdopodobniej rysowane na podstawie pocztówek. Ponieważ są one naprawdę piękne będzie je można ściągnąć jako jeden zzipowany plik. Ich miejsce zajęły grafiki, które chciałem umieścić na początku, oryginalne XIX wieczne. Mam nadzieję, że te też Wam się spodobają.
Marcin - Czw Lis 18, 2004 12:24 pm

Sabaoth, pora na aktualizację strony o browarach. :D
Sabaoth - Czw Lis 18, 2004 12:31 pm

Niesamowite :wow: A wiekszej rozdzielczosci nie masz? :mrgreen:
Sabaoth - Czw Lis 18, 2004 12:56 pm

Uaktualnione! Nowe etykiety i grafiki (stare rowniez do sciagniecia).
Marcin - Czw Lis 18, 2004 12:57 pm

Już stona zaktualizowana o te dwie etykiety - szybki jestes. 8O :D
Ale w takim razie odbierz jeszcze mojego e-maila, bo tam jeszcze kilka następnych niespodzianek. :D

Sabaoth - Czw Lis 18, 2004 12:58 pm

Nie tylko o etykiety, o dwa kapsle rowniez :mrgreen:
Marcin - Czw Lis 18, 2004 12:58 pm

Znów w tym samym momencia pisaliśmy posty. :hihi:
Sabaoth - Czw Lis 18, 2004 1:17 pm

Teraz juz PEŁEN serwis! Zapraszam i dziękuję Marcinowi.
parker - Czw Lis 18, 2004 9:14 pm

Cytat:
Ponieważ są one naprawdę piękne będzie je można ściągnąć jako jeden zzipowany plik

Muszę to obejrzeć - od jakiegoś czasu szukam odpowiednich grafik do powieszenia na ścianach nowego mieszkania :)

Sabaoth - Czw Lis 18, 2004 10:02 pm

Dodałem dwa zdjęcia Naszego Kronprinza :hihi: jedno z koniem, drugie na koniu i jedno zdjęcie huzara. Huzar siedzi, a koledzy z innych formacji stoją :mrgreen:

Parker, obejrzyj grafiki, jak się na coś zdecydujesz podeślę Ci mailem w dużo lepszej rozdzielczości.

parker - Czw Lis 18, 2004 10:14 pm

super, już lecę oglądać :)
janak - Pią Lis 19, 2004 8:30 am

Strona bardzo dobra, do tej pory jeszcze się nie "przekopałem" przez całość. Robota godna Tytana!
Zgodnie z sugestią Sabaoth, aby przesyłać uwgai mam tylko taką jedną malutką uwagę. Kościół we Wrzeszczu na Czarnej jest pod wezwaniem Najświętszego Serca Jezusowego (nie Jezusa). Tak przynajmniej jest na jego froncie. Zresztą kiedyś słyszałem, że jest to nazwa unikatowa, gdyż "prawidłowo" powinno być NSPJ - Najświętszego Serca Pana Jezusa (tak jak w Gdyni). Kościół na Czanej (właściwie to już kolegiata) obecnie mieści się przy ul. ks. Zator-Przetockiego.

Sabaoth - Pią Lis 19, 2004 10:33 am

pewnie znalazloby sie wiecej mniejszych i wiekszych bledow. A kosciol na Czarnej zawsze bedzie dla mnie kosciolem na Czarnej, a nie na jakichs tam Mireckich, Zatorow czy innych zatwardzen.

Co do nazwy kosciola, gdzies spotkalem sie z nazwa Najswietszego Serca Jezusa, ale musze to jeszcze sprawdzic. Niby drobiazg, ale moze miec znaczenie.

pumeks - Pią Lis 19, 2004 10:51 am

Sabaoth napisał/a:
gdzies spotkalem sie z nazwa Najswietszego Serca Jezusa

A ja się spotkałem z nazwą Herz-Jesu-Kirche :wink:
Fakt, że w książce Sampa "Wrzeszcz, kościół " Na Czarnej" jest konsekwentnie "Najświętszego Serca Jezusowego".

janak - Pią Lis 19, 2004 12:42 pm

Sabaoth Czarna to Czarna i tak to dalej funkcjonuje, pomimo zmieniających się opcji historycznych (sam zawsze chodziłem do kościoła na Czarnej, chyba nawet kiedyś widziałem tabliczkę z nazwą ul. Czarna), ale przyrównywanie ks. Zatora do zatoru (jakiego?) to tak troche nieelegancko (wiem, że to taki żarcik-gra słów, ale mimo wszystko nieeleganckie).
janak - Pią Lis 19, 2004 12:46 pm

pumeks napisał/a:
Fakt, że w książce Sampa "Wrzeszcz, kościół " Na Czarnej" jest konsekwentnie "Najświętszego Serca Jezusowego".

Jako ciekawostkę podam jeszcze, że proboszczem jest ks. Mikołaj Samp, brat autora powyższej książki :wink:

Sabaoth - Pią Lis 19, 2004 1:01 pm

Czarna pewnie jeszcze przez kilka pokolen bedzie Czarna, w opozycji do Bialej (ktorej nazwy nie zmieniono). I zastanawiam sie, dlaczego Biala zostala Biala, a Czarna ma juz drugiego patrona? I czym zawinil Mirecki (jak dobrze pamietam tez byl ksiedzem), ze zabrali mu ulice?

Skoro proboszczem jest brat autora, to pewnie autor ma najdokladniejsze informacje o kosciele. Trzeba bedzie poprawic.

pumeks - Pią Lis 19, 2004 1:19 pm

Sabaoth napisał/a:
czym zawinil Mirecki (jak dobrze pamietam tez byl ksiedzem), ze zabrali mu ulice?

Chyba źle pamiętasz: Józef Mirecki, pseudonim Montwiłł, 1879-1908, działacz socjalistyczny; członek Organizacji Bojowej PPS; stracony w warszawskiej Cytadeli.
http://encyklopedia.interia.pl/haslo?hid=167707

Corzano - Pią Lis 19, 2004 1:27 pm

pumeks napisał/a:
Sabaoth napisał/a:
czym zawinil Mirecki (jak dobrze pamietam tez byl ksiedzem), ze zabrali mu ulice?

Chyba źle pamiętasz: Józef Mirecki, pseudonim Montwiłł, 1879-1908, działacz socjalistyczny; członek Organizacji Bojowej PPS; stracony w warszawskiej Cytadeli.
http://encyklopedia.interia.pl/haslo?hid=167707

A czym on zawinił?

janak - Pią Lis 19, 2004 1:34 pm

Też się zastanowiam, dlaczego Biała została Białą, a Czarną zmieniono najpierw na Mireckiego (Sabaoth, czy Ty sobie wyobrażasz, aby w PRL-u nadano ulicy imię jakiegoś księdza?). Nazwa Mireckiego długo się "utrzymywała", a na Zator-Przetockiego przemianowano ją chyba rok temu. A czy Czarna nazywała się tak od chwili swego powstania, może miała też u zarania jakiegoś innego "patrona" i tak myślę, że nie należy się do końca zrzymać na nowe nazwy ulic.
Sabaoth - Pią Lis 19, 2004 1:40 pm

Tak, moja pomylka :oops: . Pomylilo mi sie z Miszewskim (po sasiedzku).
Grün - Pią Lis 19, 2004 2:59 pm

Fakt, Ksiądz Zator miał spore zasługi dla ratowania Marienkirche, więc i on Rzygaczem był. A do tego siedział razem z CMSpettem we Wronkach.
seestrasse - Sob Lis 20, 2004 12:12 am

a ja mam takie pytanie: dlaczego w podpisie do fotki ponizej napisales, ze za wiaduktem znajduje sie liceum Heleny Lange, skoro ono jest ZA tym budynkiem z "plaskorzezba" na scianie??? Co bylo w tymze budynku??? czyzby zwiazny on byl z Bocianim Gniazdem? (widoczny dzis jedynie zarys "plaskorzezby" wskazuje na postac matki i dziecka :hmmm: )
Sabaoth - Sob Lis 20, 2004 12:30 am

Bo tyle tylko wiem. :II
seestrasse - Sob Lis 20, 2004 12:42 am

szkoda... :II ale i tak niektóre zdjecia to po prostu REWELACJA :hurra:
Sabaoth - Nie Lis 28, 2004 7:45 pm

Dorzuciłem ostatnio dwie pocztówki Technische Hochschule, skan oryginalnej butelki Danziger Goldwasser w dziale Restauracje i wspaniały szyld firmowy, który dostałem dzisiaj mailem prosto z Wrzeszcza :mrgreen:
Marcin - Wto Lis 30, 2004 12:09 am

Pora na kolejną aktualizację. :wink:
Sabaoth - Wto Lis 30, 2004 12:14 am

O żesz Ty! To filia była, czy oddział na uchodźctwie :hihi:
Sabaoth - Wto Lis 30, 2004 9:42 am

Strona zostala zaktualizowana o cztery (slownie: 4) nowe etykiety piw z Gdanska rozlewanych w Gdyni. Zapraszam.

Marcin, skad Ty to bierzesz? Wspaniale!!!

Sabaoth - Wto Lis 30, 2004 11:05 pm

Dorzuciłem dwanaście nowych zdjęć koszar i oficerów Leibhusaren Regiment.
Sabaoth - Pon Gru 06, 2004 11:15 pm

Prezent na Mikołaja! Podmieniłem stare i dodałem dużo nowych zdjęć w wycieczce po Gdańsku. Zapraszam.
Sabaoth - Sro Gru 08, 2004 2:18 pm

Pojawilo sie tlumaczenie tekstu konstytucji FSD na jezyk polski.
parker - Sro Gru 08, 2004 2:19 pm

no to mam zajęcie na wieczór :hihi:
Sabaoth - Sro Gru 08, 2004 2:26 pm

Znajdziesz je pod: Wolne Miasto Gdansk / Wladze i konstytucja Gdanska. Nie ma informacji w Nowosciach (i nie bedzie).
parker - Sro Gru 08, 2004 4:00 pm

Instrukcja dla blondynki :)
Mikołaj - Sro Gru 08, 2004 6:27 pm

Tak przy okazji... :wink:
Otrzymałem od p. Leszka Jarosza ksero "Konstytucji Terytorjum Wolego Miasta Gdańska" z książki "Nowe Konstytucje" wydanej w 1925 r. Poniżej zamieszczam linki do skanów, jak tylko uporam się z korektą zOCRowanego tekstu do wrzucę wersję w wordzie.

art. 1 - 5
art. 6 - 16
art. 17 - 24
art. 25 - 32
art. 33 - 42
art. 43 - 51
art. 52 - 62
art. 63 - 72
art. 73 - 82
art. 83 - 93
art. 94 - 103
art. 104 - 111
art. 112 - 117

Sabaoth - Sro Gru 08, 2004 8:30 pm

Jaki piękny, archaiczny język! Na tych skanach oczywiście.
danziger - Czw Gru 09, 2004 6:52 pm
Temat postu: Konstytucja!
Super!
:hurra: :== :hurra: :== :hurra: :==

seestrasse - Czw Gru 09, 2004 7:31 pm

Wojtku, fotka Czarnego Morza - rewelacja :hurra:
powiedz, czy fronty budynków widocznych na zdjeciu sa skierowane w strone Nowych Ogrodów? Od dluzszego czasu usiluje sobie wyobrazic jak to miejsce wygladalo kiedys. Moze jakas mapka... :hmmm:

Sabaoth - Czw Gru 09, 2004 8:08 pm

seestrasse napisał/a:
Moze jakas mapka...

Strzałka na mapce pokazuje kierunek robienia zdjęcia. Natomiast samo zdjęcie było zrobione mniej więcej z miejsca gdzie jest koniec grotu strzałki. Na zdjęciu widać barierkę mostku nad kanałem Raduni, zaraz za nią ulica prowadząca wzdłuz Raduni. Dalej domy, za najwyższym początek ulicy Berg Gasse. A w drugim budynku był chyba Apost. Kath. Kirche - tak przynajmniej wynika z mapy.

Mikołaj - Czw Gru 09, 2004 8:18 pm

Iza, spójrz tutaj (tak w połowie strony) i tutaj
seestrasse - Czw Gru 09, 2004 8:39 pm

dzieki Wojtku, dzieki Mikolaju :D
Sabaoth - Sob Gru 11, 2004 11:59 pm

Tak żeby nie wypaść z wprawy (i żeby nikt nie mówił, że moja strona to tylko pocztówki :mrgreen: ) dorzuciłem podstronkę "Od morza na Targ Rybny" ze zdjęciami rybaków, przekupek i skrzynki z rybami :hihi: .
Sabaoth - Nie Gru 12, 2004 5:34 pm

Dorzuciłem trzy zdjęcia Leibhusarów, w tym dwa z powiększeniami czapek :mrgreen: To zupełnie inny świat niż przekupki. :hihi:
Sabaoth - Wto Gru 14, 2004 2:30 pm

Wlaczcie glosniki, kliknijcie na link ponizej i napiszcie, jak Wam sie podoba :mrgreen:
Danzig on-line po angielsku

seestrasse - Wto Gru 14, 2004 2:37 pm

u mnie nic nie slychac, i w ogóle nie jest po angielsku... :???:
Sabaoth - Wto Gru 14, 2004 2:40 pm

A taki czarodziej sie pojawia? Jaki masz system?
seestrasse - Wto Gru 14, 2004 2:46 pm

czarodziej?
Mac OS 9.2

Sabaoth - Wto Gru 14, 2004 2:48 pm

:hmmm: Moze to tylko pod Windowsem dziala. U mnie na Win 2000 pojawia sie taki animowany czarodziej, lata po ekranie i zaprasza na moja strone, mowiac lamana angielszczyzna to, co ma napisane w dymkach :hihi:
seestrasse - Wto Gru 14, 2004 2:52 pm

ach, ten przeklety Microsoft :hihi:
Corzano - Wto Gru 14, 2004 3:10 pm

Sabaoth napisał/a:
pojawia sie taki animowany czarodziej, lata po ekranie i zaprasza na moja strone, mowiac lamana angielszczyzna

Po ilu piwach? :%

parker - Wto Gru 14, 2004 3:16 pm

To niech ten czarodziej do mnie przyleci i mi naprawi Explorera, dobrze?
Bo nigdy nie zobaczę tej strony z dźwiękiem :cry:

Piotr - Wto Gru 14, 2004 4:15 pm

Nic nie lata, nic nie słychać. Xp i Firefox
Piotr

danziger - Wto Gru 14, 2004 5:19 pm

czarodziej jest, ale nic nie mówi, tylko robi "uuu". (XP, explorer)
Sabaoth - Wto Gru 14, 2004 5:21 pm

A u mnie w domu na XP pro PL jest czarodziej, ale nie mówi :hmmm: To działa w Javie. W domu mam IE 6.0, ale w pracy na Win 2000 nawet gada.
Sabaoth - Wto Gru 14, 2004 5:22 pm

Cytat:
Xp i Firefox

Firefox jest do D. mam go, nie obsługuje wszystkich skryptów Javy.

Piotr - Wto Gru 14, 2004 6:35 pm

Fakt, Firefox ma swoje mankamenty. Szkoda, że najbardziej daje mi się we znaki na Twojej stronie. Coś tej Javy za dużo albo coś.
:???:
Piotr

Mikołaj - Wto Gru 14, 2004 6:44 pm

U mnie lata, wali mi w ekran od wewnątrz, ale nic nie mówi.
No i jak to bywa na tym forum, muszę coś pomarudzić: nie wydaje Ci się, że see the postcards brzmi lepiej niż watch the postcards ?

Sabaoth - Wto Gru 14, 2004 7:50 pm

Cytat:
Coś tej Javy za dużo albo coś.

Java ogranicza mi ilość stron w html-u, te strony ze zdjęciami i pocztówkami są generowane automatycznie i nie zajmują serwera. Ale może faktycznie powinienem popracować nad skryptem :hmmm:

Cytat:
nie wydaje Ci się, że see the postcards brzmi lepiej niż watch the postcards ?

Cały czas nad tym się zastanawiam, czy ktoś ma zobaczyć czy pooglądać pocztówki.

Ale i tak ta stronka z czarodziejem jest niepodlinkowana znikąd :hihi:

Mikołaj - Wto Gru 14, 2004 7:56 pm

Cytat:
Ale i tak ta stronka z czarodziejem jest niepodlinkowana znikąd
i to pisze ten, co czasu nie wygrał na loterii :hihi:
Sabaoth - Wto Gru 14, 2004 8:14 pm

To chwilka była i nie będę nad tym skryptem pracował.
Mikołaj - Wto Gru 14, 2004 8:22 pm

całkowicie rozumiem - człowiek czasem musi odreagować - we śnie lub na Javie
Makabunda - Wto Gru 14, 2004 9:15 pm
Temat postu: Oliwa
W ramach powrotu do oliwskich korzeni zagłebiłem się wątki oliwskie na Twojej stronie. Co chwila przysiadam aż z wrażenia. :LL:
Natrafiłem na ciekawostki dla mnie bardzo istotne. Otóż na zdjęciu, które załączam po raz pierwszy widzę budynki stojące na dzisiejszym rynku oliwskim. Ulica, której wylot widać to dawna Georgstrasse. Mieszkałem dwa kroki stąd a na rynku grałem w piłkę. O tych budynkach (jak na oliwskie warunki) dosyć wysokich słyszałem, że stały wypalone jeszcze parę lat po wojnie. No i jeszcze inna ciekawostka, Widoczny jest na zdjęciu fragment ogródka jakiejś kawiarni czy innej knajpki mieszczącej sie w budyneczku przy Polankach pod numerem 2. Fotka zrobiona chyba jest po 1915 bo na pocztówce z tegoż roku pokazującej to miejsce jeszcze tego budynku nie ma. Owa pocztówka zamieszczona jest w książce pod tytułem bodaj "Gdańsk w satrej pocztówce".
Mam jeszcze pytanie. Czy hotel nazywany przez Ciebie "Am Karlsberg" tak napewno sie nazywał ? Z tego co wiem dwór a potem hotel w tym miejscu nosiły nazwy : "Totenhof" a od 1882 "Carlshof" (choć występował też jako "Karlshof"). Am Karlsberg nazywała sie ulica przy, której znajdował sie hotel pod nr 2.
Ostatnio tam węszyłem. Powoli zbieram materiały aby w końcu coś opublikować w ARz. Mieszkający tam starsi ludzie mieli nawet kontakt z przedwojennym właścicielem, który juz nie zyje. Byłbym dowiedział się więcej ale moim rozmowom na klatce schodowej z jedną ze starszych mieszkanek zaczęli sie przysłuchiwać jej sąsiedzi rozkręciła się dosyć ostra dyskusja. Zostałem chyba wzięty za "agenta" Eriki Steinbach i się zmyłem ale tam z pewnością powrócę.
Nie ukrywam, że w planowanym materiale bedę chciał podeprzeć się pewnymi zgromadzonymi przez Ciebie fotkami.
Pozdrawiam.

Sabaoth - Wto Gru 14, 2004 9:48 pm

Jeśli chodzi o hotel, spotkałem sie z dwoma nazwami: Karlsberg i Karlshof, w pierwszym przypadku być może pocztówka została błędnie opisana. Nazwa Am Karlshof to mój błąd, poprawię.

Pocztówka z Pelonkerstrasse pochodzi z Allegro, nie mam niestety albumu, o którym wspomniałeś. Poniżej powiększony fragment restauracji.

Na ostatniej pocztówce są znajome mi budynki (te po prawej), niestety nie mogę ich dokładnie umiejscowić. Wiesz może gdzie to jest?

Marcin - Wto Gru 14, 2004 9:54 pm

Cytat:
Na ostatniej pocztówce są znajome mi budynki (te po prawej), niestety nie mogę ich dokładnie umiejscowić. Wiesz może gdzie to jest?

Zajrzyj na 96 & 97 stronę BSG "Oliwa, Jelitkowo". :D

Sabaoth - Wto Gru 14, 2004 9:58 pm

Zajrzałem, dzięki, to wyjaśnia sprawę. Ale ja skądś znam te budynki po prawej. Z widzenia oczywiście :hihi:
Marcin - Wto Gru 14, 2004 10:00 pm

Boczny fragment ulicy Cystersów, widok od strony dawnej szafarni w stronę Domu Bramnego. W miejscu widocznego domu dziś jest parking przed pizzerią "Margherita".
Sabaoth - Wto Gru 14, 2004 10:29 pm

Czytać to ja potrafię. Zastanawiałem się, skąd znam te budynki z prawej :hihi:
Sabaoth - Wto Gru 14, 2004 10:39 pm

Poszukuję informacji na temat lokalizacji Villa Anna w Oliwie. Czy ten budynek nadal stoi?
parker - Wto Gru 14, 2004 10:45 pm

miałam isc i poszukac... :(
zapomniałam całkiem :(

Marcin - Wto Gru 14, 2004 10:47 pm

Cytat:
Czytać to ja potrafię. Zastanawiałem się, skąd znam te budynki z prawej

Swojego posta pisałem praktycznie w tej samej chwili co Ty. A info gdzie to jest to dla tych co nie mają tego albumu.

Sabaoth - Wto Gru 14, 2004 10:56 pm

Cytat:
A info gdzie to jest to dla tych co nie mają tego albumu.

OK.

A swoją drogą zamiast zdjęcia chciałem zamieścić link do wątku o Villa Anna, ale chyba szukanie nic nie dało :hmmm:

parker - Wto Gru 14, 2004 10:58 pm

ja tez kiedys szukałam, a to było pod jakimś dziwnym tematem :hihi:
Marcin - Wto Gru 14, 2004 11:02 pm

Do tego wątku? :D
Oliwa - kto coś wie?

Sabaoth - Wto Gru 14, 2004 11:05 pm

Coś wyszukiwarka szwankuje. Teraz się znalazł:
Oliwa - kto coś wie?

Makabunda - Wto Gru 14, 2004 11:16 pm

Znajomy Ci budynek z ulicy Cystersów jest przedstawiony na str 98 tegoż albumu. Zaznaczyłem charakterystyczną werandę.
Sabaoth - Wto Gru 14, 2004 11:23 pm

Dzięki, wiedziałem, że już gdzieś to widziałem.
Makabunda - Wto Gru 14, 2004 11:29 pm

A to ten sam widoczek parę tygodni temu
pumeks - Sro Gru 15, 2004 11:03 am

Przepraszam że nie na temat ale to dotyczy m. in. strony Sabaotha: w nowym albumie "Brzeźno. Nowy Port" jest zdjęcie Browaru Richarda Fischera w Neufahrwasser (a może powinno być Richarda Rybołowcy? :hihi: )
Corzano - Sro Gru 15, 2004 11:23 am

pumeks napisał/a:
Przepraszam że nie na temat ale to dotyczy m. in. strony Sabaotha: w nowym albumie "Brzeźno. Nowy Port" jest zdjęcie Browaru Richarda Fischera w Neufahrwasser (a może powinno być Richarda Rybołowcy? :hihi: )

Jest tam też zdjęcie nie umiejscowione - chodzi o tę staruszkę na wydmach. Wiecie może gdzie ona siedzi? (Poza tym, że na wydmach ;-) )

Sabaoth - Sro Gru 15, 2004 11:25 am

Ale ja będę miał ten album dopiero po świętach. Wtedy dodam to zdjęcie na stronę.
Grün - Sro Gru 15, 2004 12:41 pm

A ja mam przeciek że mam go dostać na gwiazdkę :)
Corzano - Sro Gru 15, 2004 1:39 pm

Ja mam jeszcze ogólną uwagę dotyczącą tytułowej strony. Używam Firefoxa 1.0 i niestety strona nie działa poprawnie pod tą przeglądarką. Przykład można zobaczyć w dziale "Śmierć miasta" - nie można obejrzeć powiększeń zdjęć (otwiera się dodatkowe okienko, ale zdjęcia się nie ładują). Poza tym nie działa to ściemnianie i rozjaśnianie widoczne pod IE.
Sabaoth - Sro Gru 15, 2004 1:45 pm

Cytat:
Przykład można zobaczyć w dziale "Śmierć miasta" - nie można obejrzeć powiększeń zdjęć (otwiera się dodatkowe okienko, ale zdjęcia się nie ładują). Poza tym nie działa to ściemnianie i rozjaśnianie widoczne pod IE.

Zdjęcia się ładują :hihi: tylko w Firefoxie trzeba dwa razy kliknąć na link. Raz, żeby otworzyć okienki i drugi raz, żeby załadowac do niego zdjęcie. Ja też krótko używałem Firefoxa, ale podobno taki świetny, a ma problemy z wieloma stronami, szczególnie jak pojawia się skrypt Javy. Niby Firefox obsługuje te skrypty, ale nie wszystkie i nie do końca. Pod Ff, miałem też problemy z logowaniem się do niektórych stron w Szwecji. No i wróciłem do monopolisty :II Może jak wypuszczą łatkę do Ff, to do niego wrócę :hihi:

parker - Sro Gru 15, 2004 6:43 pm

Cytat:
Ale ja będę miał ten album dopiero po świętach. Wtedy dodam to zdjęcie na stronę

Cytat:
A ja mam przeciek że mam go dostać na gwiazdkę

Faaajnie. Moim Mikołajom coś takiego nie przyjdzie do głowy :(

Grün - Sro Gru 15, 2004 6:58 pm

Napisz do nich list!
parker - Sro Gru 15, 2004 7:04 pm

Taaaa... przed 6 grudnia napisałam i buty były puste.
Więcej się nie będę łudzić :(

Mikołaj - Sro Gru 15, 2004 7:40 pm

Zmień Mikołaja!
parker - Sro Gru 15, 2004 11:39 pm

A znasz jakiegoś dobrego? :haha:
Corzano - Czw Gru 16, 2004 9:32 am

Corzano napisał/a:
Jest tam też zdjęcie nie umiejscowione - chodzi o tę staruszkę na wydmach. Wiecie może gdzie ona siedzi?
Pytanie nieaktualne. Przepraszam Sabaoth za śmiecenie w Twoim wątku.
Sabaoth - Czw Gru 16, 2004 10:21 pm

Do świąt jeszcze trochę czasu, a ja już mam dla Was prezent :mrgreen:

Zapraszam wszystkich na zimową wycieczkę po Gdańsku (albo wycieczkę po zimowym Gdańsku, jak kto woli). Niektóre ujęcia są wspaniałe. Jak Wam się podoba zaśnieżony Gdańsk i okolice?

parker - Czw Gru 16, 2004 10:30 pm

super... od razu więcej we mnie świątecznego nastroju :D
Mikołaj - Czw Gru 16, 2004 10:43 pm

Kaplica Królewska przy ul. Św Ducha wygląda przepięknie!
Grün - Czw Gru 16, 2004 11:14 pm

A propos, czy ktoś wie czy, jak i kiedy można się dostać do wnętrza Kaplicy Królewskiej?
Sabaoth - Czw Gru 16, 2004 11:18 pm

Cytat:
czy ktoś wie czy, jak i kiedy można się dostać do wnętrza Kaplicy Królewskiej?

W nocy przez okno :hihi:

Grün - Czw Gru 16, 2004 11:23 pm

No bardzo dziękuję - na Ciebie zawsze można liczyć :)
pumeks - Pią Gru 17, 2004 11:05 am

Ej, ale od kiedy kościół św. Jakuba w Oliwie jest przy Czyżewskiego? on ma adres przy ul. Cystersów/Klosterstr., a to zdjęcie chyba od strony Opackiej/Saltzmannstr.
Sabaoth - Pią Gru 17, 2004 11:17 am

Juz poprawiam, chociaz on tak na rogu stoi.
pumeks - Pią Gru 17, 2004 11:23 am

Na rogu Cystersów i Opackiej, zgoda :hihi:
Pietrucha - Pią Gru 17, 2004 4:04 pm

Cytat:
czy ktoś wie czy, jak i kiedy można się dostać do wnętrza Kaplicy Królewskiej?

Chyba w niedziele są tam odprawiane ze dwie msze.

Sabaoth - Sro Gru 22, 2004 11:42 pm

Ostatnia rozbudowa w tym roku. Dodałem akcje i obligacje emitowane w WMG.
Marcin - Czw Gru 23, 2004 1:27 am

Cytat:
Ostatnia rozbudowa w tym roku.

Nie mów hop. :wink: Może jednak coś dodasz na stronie poświęconej Gdańskiemu Monopolowi Tytoniowemu. :D

Sabaoth - Czw Gru 23, 2004 9:54 am

Cytat:
Nie mów hop.

A to już wszystko zależy od wspaniałych darczyńców. Na przyszły rok planuję zająć się trochę Sopotem.

Marcin - Czw Gru 23, 2004 10:15 am

No to darczyńca znów atakuje. :wink: :hihi:
Sabaoth - Czw Gru 23, 2004 12:14 pm

Dziękuję i oczekuję więcej takich ataków :mrgreen:
Marcin - Czw Gru 23, 2004 12:27 pm

Jeśli siądę dziś do skanera jeszcze to spodziewaj się... :wink:
Sabaoth - Czw Gru 23, 2004 12:36 pm

No, skoro atak był tak szybki i niespodziewany, to i ja szybko podrzuciłem to na stronę. Nowe papierosy i etykiety od piwa.
Marcin - Czw Gru 23, 2004 12:49 pm

Małe sprostowanie. Sprzedający powiedział mi, iż kareczka (12x18 cm) pochodzi z pudełka cygar. Ale czy to jest prawdą to nie wiem. :hmmm:
Sabaoth - Czw Gru 23, 2004 12:57 pm

Cygara czy papierosy, co za różnica. Taka sama uzywka :hihi:
Grün - Czw Gru 23, 2004 3:54 pm

No ja protestuję! Cygara i papierosy to coś zupełnie innego :)
Sabaoth - Czw Gru 23, 2004 6:07 pm

Zabijają podobnie, bardzo powoli. Ale ja różnicę widzę, po jednym cygarze mam takiego kapcia jak po trzech papierosach.
Grün - Czw Gru 23, 2004 8:59 pm

Aaaa tam :) do cygar trzeba dojrzeć :)
Sabaoth - Czw Gru 23, 2004 9:13 pm

Ja już wolę fajkę, ale ostatnio za leniwy jestem na jej czyszczenie i nabijanie :hihi:
seestrasse - Czw Gru 23, 2004 9:48 pm

fajka mniej szkodzi
Sabaoth - Nie Gru 26, 2004 12:47 am

Goście rozeszli się do domów, a ja z nudów poprawiłem nazwy geograficzne. Teraz można je sortować tak jak ulice, według nazwy polskiej lub niemieckiej. Jak jakąś nazwę pominąłem, albo podałem błędnie proszę o poprawki i uwagi.
Marcin - Wto Gru 28, 2004 10:19 am

Będzie nowe zdjęcie. :wink:
Sabaoth - Wto Gru 28, 2004 9:02 pm

Dzięki szybkiemu i niespodziewanemu atakowi darczyńcy :wink: można podziwiać na mojej stronie portret gdańszczanina i portret oficera Leibhusarów. Wielkie dzięki i polecam się na przyszłość :hihi:
Sabaoth - Wto Gru 28, 2004 11:27 pm

Jeszcze nie nowość ale... Dostałem dzisiaj maila z ciekawym załącznikiem, poszukuję teraz innych przedmiotów, które pozwoliłyby rozbudować stronę. Wszelkie pomysły mile widziane. Zwróćcie uwagę na dwie skale temperatur!
Grün - Wto Gru 28, 2004 11:54 pm

A cóż to za durna skala?
Sabaoth - Sro Gru 29, 2004 12:46 am

Mam w pracy książkę Januszajtisa o Fahrenheidzie, tak jest krótki kurs termometrii, ale w związku z przeprowadzką do nowego biura mam to gdzieś w kartonie. Pammiętam, że oprócz F i C były jeszcze inne skale.
Corzano - Sro Gru 29, 2004 7:38 am

A to jest F, a nie R? Myślałem, że to skala Richtera. :hihi:
Grün - Sro Gru 29, 2004 8:44 am

No to wiadomo, że były - choćby Kelvina. Ale ta to mi raczej wygląda na skalę Reaumura.
Sabaoth - Sro Gru 29, 2004 9:43 am

Cytat:
Ale ta to mi raczej wygląda na skalę Reaumura.

Mi tez, ale musze sprawdzic w ksiazce Januszajtisa (w koncu uczyl mnie na TH fizyki :hihi: ).

pumeks - Sro Gru 29, 2004 10:52 am

Jak ktos dysponuje językiem Suomi to mam stronę gdzie można sobie przeliczyc temperatury z Réaumura na Fahrenheita albo innego Kelvina :wink:
http://koti.mbnet.fi/loge/linkit/temp.htm

Sabaoth - Sro Gru 29, 2004 11:04 am

Z fińskim nie problem, wszyscy moi sąsiedzi w klatce (z wyjątkiem jednej Niemki) to Finowie :mrgreen:
seestrasse - Sro Gru 29, 2004 1:41 pm

Sabaoth napisał/a:
wszyscy moi sąsiedzi w klatce (z wyjątkiem jednej Niemki) to Finowie :mrgreen:

a dziś Małysz skacze w parze z Ahonenem... :hmmm:

Mikołaj - Sro Gru 29, 2004 1:43 pm

Dlatego Wojtek się ewakuował!
seestrasse - Sro Gru 29, 2004 1:45 pm

to dobrze...
Sabaoth - Sro Gru 29, 2004 3:02 pm

Cytat:
Dlatego Wojtek się ewakuował!

Ja się nie ewakuowałem, ja dostałem większe mieszkanie w nienajgorszej dzielnicy :hihi:

Corzano - Sro Gru 29, 2004 3:06 pm

Sabaoth napisał/a:
Ja się nie ewakuowałem, ja dostałem większe mieszkanie w nienajgorszej dzielnicy :hihi:

Dostałeś? To pustostan jakiś, czy Szwedzi wracają do socjalizmu? :hihi:

Sabaoth - Sro Gru 29, 2004 3:40 pm

Zwykłe mieszkanie, płacę czynsz i mieszkam. Nie jestem właścicielem, coś w rodzaju mieszkania komunalnego, oczywiście o szwedzkim standardzie.
seestrasse - Sro Gru 29, 2004 3:55 pm

ale chodzi o to, czy nie dostaniesz bęcków za Małysza, który przecież z pewnością dziś wygra z Ahonenem... :hihi: :skolowany:
Sabaoth - Wto Sty 11, 2005 11:08 am

No i przegral :II
Sabaoth - Wto Sty 11, 2005 12:11 pm

Dzieku uprzejmosci Pumeksa dodalem panorame ul. Pestalozziego do wirtualnej wycieczki po Wrzeszczu. Ale to dopiero poczatek zmian :mrgreen:
Sabaoth - Wto Sty 11, 2005 5:39 pm

Dodałem pięć zdjęć zimowego Sopotu. Jak widać kiedyś można było spacerować zimową porą po molo (i pod molem :hihi: ). Ostatnio jest to znacznie utrudnione. :hihi:
parker - Sro Sty 12, 2005 12:44 am

Sabaoth napisał/a:
Dzieku uprzejmosci Pumeksa dodalem panorame ul. Pestalozziego do wirtualnej wycieczki po Wrzeszczu. Ale to dopiero poczatek zmian :mrgreen:

Jak tylko rozdasz ludziom po płytce ze stroną - nie zdążą jej nawet otworzyć, a od razu robi się archiwalna :wink:

Sabaoth - Sro Sty 12, 2005 9:06 am

Cytat:
Jak tylko rozdasz ludziom po płytce ze stroną - nie zdążą jej nawet otworzyć, a od razu robi się archiwalna

Sa dwa wyjscia:
1. Nie wydawac plytek (za szybko sie dezaktualizuja),
2. Nie uaktualniac strony.

Poszedlem na kompromis, wydaje nieaktualne plytki i aktualizuje strone :hihi:

Corzano - Sro Sty 12, 2005 9:13 am

Oraz 3. Wprowadzić prenumeratę. :hihi:
parker - Sro Sty 12, 2005 9:24 am

Nooo, punkt 3 jest dobry :)
Za kilkadziesiąt lat ktoś odkopie "Roczniki Danzig on-line" i umieści cię w encyklopedii :hihi:

Sabaoth - Sro Sty 12, 2005 12:44 pm

Wrzucilem kilka widokow Gdanska z kosciola Mariackiego. Gdyby ktos potrzebowal zdjec do komparatystyki temporalnej ( :mrgreen: ) sluze zdjeciami w bardzo duzych rozdzielczosciach. Zdjecia mozna ogladac tu:

http://sabaoth.infoserve.pl/bazylika/bazylika.html

albo wejsc na nie z mojej strony: Stare zdjecia / Bazylika Mariacka z innej perspektywy (na samym dole strony).

Marcin - Sro Sty 12, 2005 12:58 pm

Już od samego patrzenia na te zdjęcia w głowie się kręci. :skolowany:
Corzano - Sro Sty 12, 2005 1:10 pm

Bardzo ciekawe, choć smutne zdjęcia. Dzięki.
Sabaoth - Sro Sty 12, 2005 1:27 pm

Skoro tak Wam sie podoba, to dorzucam kolejne 9 ujec z Marienkirche.

Do zakrecenia w glowie!

annayo - Sro Sty 12, 2005 2:03 pm

zdjecia wygladają na super, szkoda, że nie mogę ich obejrzeć w powiekszeniu...nie kcą mi sie otworzyć...buuuuuuu
Sabaoth - Sro Sty 12, 2005 2:20 pm

Jak uzywasz Firefoxa, kliknij na kazda miniaturke dwa razy. Raz zeby otworzyc osobne okienko i drugi, zeby zaladowac do niego obrazek :hihi: Jakis blad w matrixie.

Aha, i poczekaj chwilke, kazde zdjecie ma 600 x 450 px (albo odwrotnie) i "wazy" od 40 do 100 kB.

Corzano - Sro Sty 12, 2005 2:21 pm

Trzeba trochę zaczekać na ich otwarcie lub kliknąć drugi raz.
annayo - Sro Sty 12, 2005 2:27 pm

:oops: chyba zbyt długo byłam odłączona od komputera
zdjęcia genialne:)

Sabaoth - Pią Sty 14, 2005 2:34 pm

Kilka drobiazgow dodanych do strony:

- Zdjecia przejscia granicznego am Manzelbach z herbami Polski, Gdanska i Sopotu,
- Reklama Danziger Tabak Monopol,
- Reklamy piwa i napojow.

Wszystko z rocznikow Die Moewe.

Sabaoth - Sob Sty 15, 2005 8:06 pm

Nowa strona o Kinderheilstätte Zoppot (Sanatorium dziecięce w Sopocie). Zapraszam.
Sabaoth - Nie Sty 16, 2005 11:32 am

I jeszcze dosyć duże uaktualnienie strony o tramwajach:
- rozkład jazdy,
- zdjęcia zajezdni,
- 10 nowych zdjęć tramwajów.

Zapraszam.

Sabaoth - Nie Sty 16, 2005 9:26 pm

Przeglądając najnowsze zdjęcia (te zamieszczone na stronie dzisiaj) zauważyłem, że pomysł zalepiania szyb reklamami nie jest taki nowy:
Sabaoth - Pon Sty 17, 2005 12:47 pm

Nowa strona, ktora powinna zainteresowac szczegolnie Seestrasse i Zoppotera. Opery wagnerowskie w sopockiej Operze Lesnej, wiele unikalnych zdjec. Zapraszam.

Gdyby ktos mial inne ciekawe zdjecia przedstawien albo opery prosze o kontakt.

Sabaoth - Pią Sty 21, 2005 2:00 pm

Dodalem krotka informacje ze zdjeciami stacji kwarantanny w Gdansku w 1920 r.
seestrasse - Pią Sty 21, 2005 10:09 pm

Wojtku, dzięki za Leśną :D
Sabaoth - Nie Sty 23, 2005 12:40 am

Poskanowałem album wydany przez Danziger Tabak Monopol: Länder Wappen Der ganzen Welt. I właśnie się zastanawiam, czy wrzucić na stronę skany wszystkich 275 herbów z tego albumu. Jak myślilcie, okroić to czy nie?

Tak dla przykładu kilka herbów:

Sabaoth - Nie Sty 23, 2005 9:54 pm

No to dodałem stonkę pod Danziger Tabak Monopol z albumem. A że nie było żadnego odzewu, to dałem miniaturki całych stron (plus kilka herbów). Zapraszam.
Sabaoth - Pon Sty 24, 2005 11:47 am

Dorzucilem jeszcze cztery zdjecia do stacji kwarantanny.
Sabaoth - Sro Lut 02, 2005 7:10 pm

Dla zainteresowanych wrzuciłem dużą wersję mojego zdjęcia z Helsinek. Wspaniale wygląda na pulpicie. Plik Helsingfors.jpg (312 kB) można ściągnąć stąd
Mikołaj - Sro Lut 02, 2005 7:22 pm

ustawiłem jako pulpit :^^
Sabaoth - Czw Lut 03, 2005 5:37 pm

Dodałem kilka pocztówek Gdańska, Wisłoujścia, Wrzeszcza, Oliwy i kolorowe litografie. Niewiele tego ze 12 razem. I jeszcze dwa zdjęcia w Leibhusarach: Mackensena i czterech pancernych :hihi: pruskich.
pumeks - Pon Lut 14, 2005 10:09 am

A chcesz taką reklamę? Jakby co to mam dużo większy skan.
Sabaoth - Pon Lut 14, 2005 10:14 am

Cytat:
A chcesz taką reklamę?

Pytanie retoryczne :hihi: Pewnie ze chce!

Sabaoth - Pon Lut 14, 2005 12:41 pm

Dodalem troche nowosci na stronie:

1. Calkiem nowa stronka Sopot - riwiera polnocy z pieknymi zdjeciami plazowymi.
2. Dodalem trzy zdjecia rybakow z Zoppot.

Jak Wam sie podoba przedwojenny kurort?

Sabaoth - Pon Lut 14, 2005 1:37 pm

I jeszcze w zdjeciach dodalem sopockie wille. Zapraszam :mrgreen:
Barabasz - Wto Lut 15, 2005 11:50 am

Fajne :wink:
Sabaoth - Sob Lut 19, 2005 12:52 am

Pojawiły się dwa nowe zdjęcia huzarów (jedno od Marcina - dziękuję).
Sabaoth - Sro Mar 02, 2005 8:02 pm

Podczas nieobecności Forum dużo zmieniło się na mojej stronie. Dodałem dużo nowych pocztówek, zdjęcia gdańszczanek i huzarów. Zapraszam!
Sabaoth - Sro Mar 02, 2005 11:19 pm

A to jedna z gdańszczanek:
parker - Sro Mar 02, 2005 11:32 pm

Ależ ona ma zeza! Lepszych nie było? :wink:
Sabaoth - Sro Mar 02, 2005 11:36 pm

A odwiedziłaś moją stronę? :%
parker - Sro Mar 02, 2005 11:38 pm

Do Gdańszczanek jeszcze nie doszłam, utknęłam w pocztówkach :wink:
Sabaoth - Sro Mar 02, 2005 11:40 pm

Jak w morzu Sargassowym :mrgreen:
parker - Sro Mar 02, 2005 11:44 pm

Chodzenie po bagnach wciąga :wink:
Sabaoth - Wto Mar 08, 2005 8:36 pm

Dodałem cztery nowe kolorowe zdjęcia i dwa zdjęcia tramwajów. Pewnie jej już znacie.
pumeks - Sro Mar 09, 2005 10:28 am

Nie mogę się domyślić, które są te nowe zdjęcia tramwajów. Ale za to znalazłem dwie dość istotne omyłki w podpisach:
Cytat:
Bergmann linii 6 na ul. Stadtgraben (Trakt Św. Wojciecha) w okolicy ul. Małomiejskiej (An der Schoenfelder Brücke) na Orunii.

Oczywiście nie Stadtgraben, a Stadtgebiet.
Cytat:
Skład linii 6 z dwoma wagonami doczepnymi na Zaroślaku (Peterschagen)
Petershagen przez samo "h" :wink:
Sabaoth - Sro Mar 09, 2005 11:11 am

Oczywiscie, wielkie dzieki Pumeksie. Sam tego nie wylapuje (czytam i widze to, co chce widziec).

P.S. Jedna nowa, to wlasnie ta na Stadtgebiet, a druga na petli na Stogach.

parker - Czw Mar 10, 2005 6:46 pm

Ja w kwestii technicznej... staram się śledzić rozbudowę Twojej strony, ale coraz częściej na hasło "dodałem 4 nowe pocztówki...." zaglądam i ni diabła nie wiem które. Może byś je jakoś oznaczał?
:hmmm:

Sabaoth - Czw Mar 10, 2005 7:02 pm

Cytat:
Może byś je jakoś oznaczał?

Czerwonym kółeczkiem? Jest problem techniczny, kiedyś zaznaczałem nowości takim małym, czerwonym wykrzyknikiem, ale jak długo ma być taka nowość oznaczona jako nowość. Dla jednych to będzie tydzień, dla innych pół roku.

Zazwyczaj, jak dodaję pocztówki, to dodaję je na ostatniej stronie. A jak obejrzysz jeszcze inne to nic nie stracisz :mrgreen:

Zoppoter - Pią Mar 11, 2005 8:16 am

Sabaoth napisał/a:
kiedyś zaznaczałem nowości takim małym, czerwonym wykrzyknikiem, ale jak długo ma być taka nowość oznaczona jako nowość. Dla jednych to będzie tydzień, dla innych pół roku.

Wystarczy do momentu umieszczenia kolejnych nowości. Wtedy bedzie wiadomo co pochodzi z ostatniej aktualizacji, niezależnie od tego, kiedy aktualizacja była zrobiona.

wrangla - Pią Mar 11, 2005 8:21 am

Zoppoter napisał/a:
Wystarczy do momentu umieszczenia kolejnych nowości...
Biorąc pod uwagę częstotliwość aktualizacji Sabaotha....
umieszczać znaczek na godzinę lub dwie nie warto :hihi:

Sabaoth - Pią Mar 11, 2005 9:15 am

Cytat:
Wystarczy do momentu umieszczenia kolejnych nowości. Wtedy bedzie wiadomo co pochodzi z ostatniej aktualizacji, niezależnie od tego, kiedy aktualizacja była zrobiona.

Cytat:
Biorąc pod uwagę częstotliwość aktualizacji Sabaotha....
umieszczać znaczek na godzinę lub dwie nie warto

Tak, to sie mijalo z celem i dlatego z tego zrezygnowalem. Niektore strony aktualizuje rzadko i wtedy taki wykrzyknic potrafil wisiec przeza kilka miesiecy. A na innych pojawial sie na dzin lub kilka dni.

Zoppoter - Pią Mar 11, 2005 9:42 am

Sabaoth napisał/a:
Tak, to sie mijalo z celem i dlatego z tego zrezygnowalem. Niektore strony aktualizuje rzadko i wtedy taki wykrzyknic potrafil wisiec przeza kilka miesiecy. A na innych pojawial sie na dzin lub kilka dni.

No i co za problem? Niech sobie wisi kilka miesięcy albo kilka godzin, ale będzie wiadomo, ze to jest najnowsze.

Sabaoth - Pią Mar 11, 2005 1:22 pm

Jako odpowiedz na duze zapotrzebowanie spoleczne :wink: i coraz agresywniejsza piracka konkurencje :evil: dodalem do mojej strony informacje o mozliwosci zakupu plyty CD z moja strona i pewnymi dodatkami. Ostatnio usilnie nad nia pracowalem i jest tam teraz 255 pocztowek w duzej rozdzielczosci (a bedzie wiecej). Cene ustalilem opierajac sie na podobnej plytce (500 pocztowek Gdanska Sopotu i Gdyni, przed- i powojennych) na e-bayu, ktora chodzi za ok. 15 do 20 Euro + koszty wysylki.

Oczywiscie dla czlonkow i sympatykow FDG duze znizki (nawet do 100% :wink: )

Co o tym wszystkim sadzicie?

Zoppoter - Pią Mar 11, 2005 1:36 pm

Sabaoth napisał/a:
Jako odpowiedz na duze zapotrzebowanie spoleczne :wink: i coraz agresywniejsza piracka konkurencje :evil: dodalem do mojej strony informacje o mozliwosci zakupu plyty CD z moja strona i pewnymi dodatkami. Ostatnio usilnie nad nia pracowalem i jest tam teraz 255 pocztowek w duzej rozdzielczosci (a bedzie wiecej). Cene ustalilem opierajac sie na podobnej plytce (500 pocztowek Gdanska Sopotu i Gdyni, przed- i powojennych) na e-bayu, ktora chodzi za ok. 15 do 20 Euro + koszty wysylki.

Oczywiscie dla czlonkow i sympatykow FDG duze znizki (nawet do 100% :wink: )

Jak się nazywa ten wasz urząd skarbowy? bo zapomniałem... :mrgreen: :haha:

Sabaoth - Pią Mar 11, 2005 1:43 pm

Skattemyndigheten nie ma tu nic do powiedzenia.

A jak sie bardzo wk... urze to bede sprzedawal w cenie dumpingowej na Allegro, po 10 zlotych sztuka!

Corzano - Pią Mar 11, 2005 1:47 pm

Za 10 zł to sam będę kupował nowe wersje. :mrgreen:
Pietrucha - Pią Mar 11, 2005 2:06 pm

Cytat:

Swietny pomysł!!!

Sabaoth - Pią Mar 11, 2005 2:13 pm

A za 10 zl, to moge sprzedawac wersje Light :hihi: bez niektorych zdjec i ze zmniejszona rozdzielczoscia pozostalych zdjec. Tak swoja droga, to ten gosciu z Allegro chyba lamie prawo, bo moze on wykorzystac zdjecia za darmo, ale nie powinien ich sprzedawac. Az tak sie na prawie i zasadach panujacych w Internecie nie znam.
Marcin - Pią Mar 11, 2005 2:15 pm

A czy Drukarz102 nie łamie prawa sprzedając "własne" reprinty planów Pharusa (firmy wciąż istniejącej)? :hmmm:
Mikołaj - Pią Mar 11, 2005 5:19 pm

Jeżeli od wydania minęło więcej niż 70 lat to nie, są oczyiście wyjątki, jeśli chodzi o szczególy to odsyłam do ustawy, która można znaleźć choćby na www.polskieustawy.com

A to co zrobił Sabaoth (strona i poszczególne skany) jest objęte prawami autorskimi niezależnie od praw przysługujących wydawnictwom pocztówkowym.

Mikołaj - Sob Mar 12, 2005 10:40 am

No i sprawiedliwości stało się zadość:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44420490

Sabaoth - Sob Mar 12, 2005 8:38 pm

Napisał do mnie maila, wrzuciłem do drugiego wątku: Zdjęcia i pocztówki.
parker - Sob Mar 12, 2005 11:03 pm

A propos nowości.... na stronie Fischerei królują przkupki :mrgreen:
Sabaoth - Nie Mar 13, 2005 10:06 am

Rybaków też jest kilku (ostatnio dodałem jednego z Brzeźna i zdjęcie chat rybackich w Jelitkowie).
Sabaoth - Nie Mar 13, 2005 2:12 pm

Wiecie, co, przez takich cwaniaków jak ten z Allegro, odechciewa mi się rozbudowy strony. Człowiek się napracuje, a tu przyjdzie taki jeden, ściągnie zdjęcia i jeszcze pisze, że sam skanował z "książki". Może zrobić wejście na stronę z hasłem i miesięcznym abonamentem? :hihi: Nie chcę oznaczać zdjęć na stronie kopyrajtami, ale jak tak dalej pójdzie, to będę do tego zmuszony, na przykład tak, cieszycie się?
Pietrucha - Nie Mar 13, 2005 2:23 pm

może jednak powinienieś jakos oznaczyć zdjęcia i pocztówki znajdujace się na Twojej stronie, np. małym podpisem w rogu, nawet przezroczystym. W oglądaniu nie bedzie przeszkadzać i choć troszkę zabezpieczy przed oszustami.
Mikołaj - Nie Mar 13, 2005 3:47 pm

Najlepiej moim oznaczać tak jak na tym obrazku w prawym dolnym rogu, lewy raczej kiepsko wygląda - oczywiście mogłoby to być większe no i treść inna :wink:
Sabaoth - Nie Mar 13, 2005 6:50 pm

Chyba będę musiał oznaczyć moje zdjęcia w podobny sposób. Ale na razie czekam na odpowiednią treść tego znaczka :wink:
Maciek - Sro Mar 16, 2005 12:34 pm

Ale taki mały znaczek w rogu, cwaniaczek wytnie (skadruje fotkę ) i po problemie... :II
Sabaoth - Sro Mar 16, 2005 12:40 pm

No przeciez nie dam znaczka na cale zdjecie. A jak skadruje zdjecie to bedzie mial mniejsze!
Zoppoter - Sro Mar 16, 2005 12:42 pm

Sabaoth napisał/a:
No przeciez nie dam znaczka na cale zdjecie. A jak skadruje zdjecie to bedzie mial mniejsze!

Znaczek w rogu powoduje, ze trzeba obciąć dwa boki. A jeśli jeszcze umiescisz go tak, żeby akurat te dwa boki do wycięcia były istotne dla zawartości obrazka, to właściwie już masz załatwione...

Corzano - Sro Mar 16, 2005 12:48 pm

Zoppoter napisał/a:
Znaczek w rogu powoduje, ze trzeba obciąć dwa boki.

Wystarczy jeden.

Zoppoter - Sro Mar 16, 2005 12:49 pm

Corzano napisał/a:
Zoppoter napisał/a:
Znaczek w rogu powoduje, ze trzeba obciąć dwa boki.

Wystarczy jeden.

No tak. Framuga jestem Wyobraźnia przestrzenna mi się popsuła. To przez migrenę...

Grün - Sro Mar 16, 2005 3:59 pm

Migrenę to może mieć królowa angielska :%
seestrasse - Sro Mar 16, 2005 5:49 pm

oj, wydelikacił się nam Zopuś :wink:
Sabaoth - Sro Mar 16, 2005 7:06 pm

Grün napisał/a:
Migrenę to może mieć królowa angielska :%

Czy z tą migreną to tak jak z dyzynterią u oficerów? :hihi:

Sabaoth - Sro Mar 23, 2005 9:17 pm

Dodałem kilkanaście zdjęć "portu w sercu miasta". Zapraszam.
Sabaoth - Czw Mar 31, 2005 10:35 am

Pojawilo sie kilka nowych pocztowek Sopotu (na 7 podstronie :mrgreen: ).
Sabaoth - Nie Kwi 03, 2005 7:00 pm

A dzisiaj dodałem do wirtualnej wycieczki po Wrzeszczu ciekawe zdjęcie seminarium nauczycielskiego przy ul. Sobieskiego.
Sabaoth - Wto Kwi 05, 2005 1:35 pm

UWAGA !!!

Nareszcie admin sie odkrecil :mrgreen:

Uprasza sie wszystkich zainteresowanych o zaktualizowanie linkow do mojej strony. Od teraz jest to:

www.danzig-online.pl :hiphip:

P.S. Dawny link tez chodzi.

parker - Wto Kwi 05, 2005 1:45 pm

Działa :mrgreen:

A przy okazji - "Ostatnia aktualizacja: 14 stycznia 2005" :haha:

Mikołaj - Wto Kwi 05, 2005 1:55 pm

:== słuszna decyzja!
Corzano - Wto Kwi 05, 2005 1:57 pm

parker napisał/a:

Ja widzę: "Ostatnia aktualizacja: niedawno". :hihi:

parker - Wto Kwi 05, 2005 2:06 pm

Corzano napisał/a:
parker napisał/a:

To się nazywa refleks webmastera :hihi:

Sabaoth - Wto Kwi 05, 2005 2:15 pm

parker napisał/a:
Corzano napisał/a:
parker napisał/a:

To się nazywa refleks webmastera :hihi:

Bo juz od jakiegos czasu informacje o aktualizacjach pojawiaja sie w wyskakujacym okienku. :^^ I zapominam poprawic za kazdym razem glownej strony, teraz juz nie bede musial. :hihi:

Corzano - Wto Kwi 05, 2005 2:20 pm

Sabaoth napisał/a:
Bo juz od jakiegos czasu informacje o aktualizacjach pojawiaja sie w wyskakujacym okienku.

Aaaa... czyli wybrałeś rozwiązanie, które każdy świadomy użytkownik intenetu (np. ja :wink: ) blokuje. :mrgreen:

Sabaoth - Wto Kwi 05, 2005 5:21 pm

Corzano napisał/a:
Sabaoth napisał/a:
Bo juz od jakiegos czasu informacje o aktualizacjach pojawiaja sie w wyskakujacym okienku.

Aaaa... czyli wybrałeś rozwiązanie, które każdy świadomy użytkownik intenetu (np. ja :wink: ) blokuje. :mrgreen:

No cóż, czyli nie jesteś na bieżąco :hihi:

Sabaoth - Nie Kwi 10, 2005 10:15 pm

Kilka nowych drobiazgów na stronie:
- kilka zdjęć Nowego Portu
- kilka zdjęć Gdańska
- dwa zdjęcia Oliwy: ul. Wita Stwosza i ul. Podhalańska
- kościół Mennonitów przy Bischofsbergu

Zaczyna mnie to męczyć :II

parker - Nie Kwi 10, 2005 11:14 pm

Sabaoth napisał/a:
Zaczyna mnie to męczyć :II

Co? Aktualizowanie czy informowanie nas o tym? :hmmm:

Sabaoth - Nie Kwi 10, 2005 11:26 pm

Prowadzenie strony i walka z piractwem :II Może ją zamknę zostawiając tylko winietkę :hmmm:
Grün - Nie Kwi 10, 2005 11:27 pm

Nieeee :% informowanie to go napewno nie męczy :%
Tequilla - Pon Kwi 11, 2005 12:47 am

Cytat:
Prowadzenie strony i walka z piractwem Może ją zamknę zostawiając tylko winietkę

Było by to tragedją

Sabaoth - Pon Kwi 11, 2005 6:53 am

Wczoraj na e-bayu pojawiła się płyta ze zdjęciam Gdańska, rozdzielczość 250x350, nie chcę prorokować, ale pewnie sporo zdjęć jest z mojej strony. Sprzedający pochodzi z Polski :^^
Corzano - Pon Kwi 11, 2005 7:20 am

Sabaoth napisał/a:
Sprzedający pochodzi z Polski :^^

Z Polski?
Cytat:
Frankfurt am Main
Deutschland

Chyba, ze sugerujesz się nickiem.
I co? Kupujesz?
Poważnie przemyślałbym zrobienie napisów na Twoich zdjęciach (czytaj: zrobiłbym je). Są nawet na allegro takie programiki za 1 zł, które zrobią to automatycznie (chyba, że masz jakiś program graficzny, gdzie można zaprogramować akcje - wtedy po kłopocie).
Jeśli komuś zależeć będzie na zdjęciach bez podpisu, zawsze może kupić od Ciebie płytę.

Sabaoth - Pon Kwi 11, 2005 7:24 am

Chodzi mi o to: Danzig - über 450 Ansichtskarten sprzedający justynka, Ort: Polen.

I jeszcze o to: MATEUSZ PIERZAK i cytat ze strony:
Cytat:
Autorem strony jest Mateusz Pierzak. Urodziłem się 20 pażdziernika 1986 roku w Warszawie, gdzie nadal mieszkam. Od 2002 roku uczęszczam do XIV LO imienia Stanisława Staszica w Warszawie. Mam ogólne zainteresowania. Zdecydowałem się stworzyć stronę poświęconą Wolnemu Miastu Gdańskowi, ponieważ jest to temat bardzo ciekawy i obszerny, o czym świadczy duża ilość materiałów.

Corzano - Pon Kwi 11, 2005 8:05 am

Sabaoth napisał/a:
Chodzi mi o to: Danzig - über 450 Ansichtskarten sprzedający justynka, Ort: Polen.

Obejrzałem co sprzedawał/a wcześniej i można z dużym prawdopodobieństwem stwierdzić, że podobnie jak robił nasz znajomy z Allegro, pościągał/a materiały z sieci i postanowił/a się wspaniołomyślnie podzielić (za drobną opłatą) cudzą własnością. Ponieważ Twoje strony zawsze wyskakują w Google na samej górze (przy zapytaniach dot. starego Gdańska), jest jest bardzo parawdopodobne, że znacząco wzbogaciłeś zawartość tej płyty.

Sabaoth - Pon Kwi 11, 2005 9:03 am

Tak sobie wlasnie pomyslalem patrzac na podane rozdzielczosci obrazkow :II
Sabaoth - Nie Kwi 17, 2005 10:42 am

Wrzuciłem kilka nowych zdjęć tramwajowych (na dole tramwajowej strony :^^ ). Zapraszam do pooglądania.
Corzano - Pon Kwi 18, 2005 11:57 am

Sabaoth napisał/a:

Co oznacza jedna z opini o tym sprzedającym:
"Antwort von justynka: Das Paket wurde nach Geldeingang geschickt. Versand aus Polen dauert länger."?

Grün - Pon Kwi 18, 2005 12:11 pm

Znaczy się co znaczy literalnie?
danziger - Pon Kwi 18, 2005 1:22 pm

Corzano napisał/a:
Sabaoth napisał/a:

Co oznacza jedna z opini o tym sprzedającym:
"Antwort von justynka: Das Paket wurde nach Geldeingang geschickt. Versand aus Polen dauert länger."?

Z tego co widzę, to nie opinia o sprzedającym, a odpowiedź sprzedającego na czyjąś (zapewne niezbyt pochlebną) opinię o nim (o niej).
A znaczy to mniej więcej tyle, że paczka została wysłana dopiero po wpłynięciu pieniędzy (od kupującego zapewne), a wysyłka z Polski trwa dłużej.
Widocznie kupujący zarzucał justynce, ze musiał długo czekac na paczkę.

Sabaoth - Wto Maj 31, 2005 8:11 pm

Dodałem przed chwilą dwa widoczki plaży z sopockiego mola.
Sabaoth - Pią Cze 03, 2005 8:06 pm

I jeszcze takie ładne ujęcie Baszty Jacek.
Sabaoth - Nie Cze 05, 2005 2:35 pm

Dodałem "świeżo odkryte" :^^ zdjęcia z Wrzeszcza, Sopotu i Oliwy.
Sabaoth - Pon Cze 06, 2005 11:16 pm

Znalazłem dwóch nowych Leibhusarów i dodałem do strony :mrgreen:
Jarek z Wrzeszcza - Pon Cze 06, 2005 11:19 pm

A gdzie ich spotkałeś? Na wieczornym spacerze? :hihi:
Sabaoth - Pon Cze 06, 2005 11:21 pm

Yarecque napisał/a:
A gdzie ich spotkałeś? Na wieczornym spacerze? :hihi:

A jakże, tylko że w rzeczywistości wirtualnej :^^

Sabaoth - Wto Cze 07, 2005 8:37 pm

Cytat:
A to zdjęcie znasz?

Jakże móglbym nie znać :^^ Grupa rosyjskich jeńców po bitwie pod Tannenbergiem. Zdjęcie z albumu BSG.

Sabaoth - Wto Cze 07, 2005 11:07 pm

Właśnie dołożyłem czadową paczkę papierosów "Kronprinz Wilhelm" do Leibhusarów :^^
Marcin - Wto Cze 07, 2005 11:32 pm

"Palenie zabija". :wink: :hihi: :wink:
Mikołaj - Sro Cze 08, 2005 12:14 am

coś taki delikatniutki ten Wilhelm, chyba extra-light
Makabunda - Sro Cze 08, 2005 3:07 am

Marcin napisał/a:
"Palenie zabija". :wink: :hihi: :wink:

To zupełnie jak ten facet co poprosił o papierosy w kiosku i pani mu podała paczkę z napisem "Palenie wywołuje impotencję" a on na to odparł, że poprosi jednak te z rakiem. :hiihihi:

Sabaoth - Sro Cze 08, 2005 6:51 am

Cytat:

Nie delikatniutki tylko młodziutki, innymi słowy, szczyl :^^

rispetto - Sro Cze 08, 2005 8:03 am

Sabaoth napisał/a:
Cytat:

Nie delikatniutki tylko młodziutki, innymi słowy, szczyl :^^

To Wilhelm tez byl mlody?
A swoja droga, to czemu teraz tak sie ludzie dziwia, gdy produkuje sie wodke Putinoff? Jak widac przyklady, ze oberKaGeBista nie jest pierwszy, sa w historii.

Sabaoth - Sro Cze 08, 2005 8:35 am

Tylko papierosy Rydzyk zapewnią Ci niebiański smak :^^

Przy okazji, jak idzie sprzedaż wina stołowego marki Jankowski?

pumeks - Sro Cze 08, 2005 2:47 pm

Bueee, mój brat przyniósł niedawno flaszkę monsiniora, ale jak dla mnie, to zbyt kwaśniewskie w smaku :II
Pietrucha - Sro Cze 08, 2005 4:48 pm

czy to właśnie tego monsinora obalasz na avatarze? :hihi:
pumeks - Czw Cze 09, 2005 7:50 am

Skądże znowu, to na zdjęciu to jest piwo "Frater".
rispetto - Czw Cze 09, 2005 7:56 am

pumeks napisał/a:
Skądże znowu, to na zdjęciu to jest piwo "Frater".

Tobie, to teraz przydałoby się "Vater", a nie Frater :hihi:

Sabaoth - Pią Cze 10, 2005 6:23 pm

Ze "zbiorów prywatnych" doszły na moją stronę trzy nowe, kolorowe zdjęcia Gdańska sprzed 1945 r.:

- Targ Drzewny (Holzmarkt),
- Most Stągiewny (Milchkannenbrücke),
- Nowa Motława i Wyspa Spichrzów.

Serdecznie zapraszam do zwiedzania :^^

seestrasse - Pią Cze 10, 2005 10:05 pm

Partyzant napisał/a:
ta baszta czy jak tam jej

wow, ale looz :hmmmm:

jahrek - Pią Cze 10, 2005 11:06 pm

A tory tramwajowe biegnące na widocznym zdjęciu w lewo istniały w zachowanej nawierzchni jeszcze kilka lat temu.. i tak fajnie się urywały przy nie istniejącym moście... Teraz taka kostka nijaka jest, tak jak nijaka zabudowa tam... :roll:
Sabaoth - Sro Cze 15, 2005 4:16 pm

Co byście powiedzieli gdybym przygotował wirtualną wycieczkę po gdańskich parkach i ogrodach? :^^
parker - Sro Cze 15, 2005 4:21 pm

No cóż... wolałabym, żebyś napisał coś do Parkologii :mrgreen:
Sabaoth - Sro Cze 15, 2005 4:23 pm

Napisać to jedno, a wycieczka to tylko obrazki. Zresztą nie chcę Ci odbierać chleba :^^
Marcin - Sro Cze 15, 2005 6:16 pm

:ok: Nie pytaj się, tylko przygotuj. :mrgreen:
stumar - Sro Cze 15, 2005 8:25 pm

Sabaoth napisał/a:
Co byście powiedzieli gdybym przygotował wirtualną wycieczkę po gdańskich parkach i ogrodach? :^^

Jeśli tylko podczas tej wycieczki można by odwiedzić te wszystkie sielskie altanki... :==

parker - Sro Cze 15, 2005 8:32 pm

Sabaoth napisał/a:
Napisać to jedno, a wycieczka to tylko obrazki. Zresztą nie chcę Ci odbierać chleba :^^

Dobrze. Tylko nie spal mi wcześniej całego materiału źródłowego...

Sabaoth - Czw Cze 16, 2005 6:50 am

Partyzant napisał/a:
Sabaoth napisał/a:

Pokombinuj,zobaczymy co z tego wyjdzie... 8)

Ja wiem, co z tego wyjdzie. :%

Sabaoth - Sro Sie 10, 2005 12:14 pm

Z wycieczki po ogrodach chyba zrezygnuje zeby nie draznic Rechtora. Dodalem za to Palacyk Mormonow w Oliwie do wirtualnej wycieczki.
seestrasse - Sro Sie 10, 2005 4:25 pm

Sabaoth napisał/a:
Z wycieczki po ogrodach chyba zrezygnuje

szkoda :cry: może się jednak dogadacie?

parker - Sro Sie 10, 2005 4:29 pm

Nie tylko Rektora :%
seestrasse - Sro Sie 10, 2005 4:33 pm

a właściwie to w czym jest problem? serio nie wiem
Sabaoth - Sro Sie 10, 2005 4:41 pm

Cytat:
a właściwie to w czym jest problem?

W konkurencji :%

seestrasse - Sro Sie 10, 2005 4:44 pm

ale zdrowej, mam nadzieję :%
parker - Sro Sie 10, 2005 7:46 pm

seestrasse napisał/a:
a właściwie to w czym jest problem? serio nie wiem

w materiałach źródłowych i sposobie ich wykorzystywania

Sabaoth - Sob Sie 13, 2005 7:56 pm

Dodałem do strony kilkadziesiąt lotniczych zdjęć Gdańska i okolic, tak jakby lecieć samolotem według trasy zaznaczonej na mapce. Zapraszam na najtańszą wycieczkę lotniczą :wink:

Stare zdjęcia / Panoramy lotnicze

Mikołaj - Sob Sie 13, 2005 9:42 pm

:== za pomysł!
DarioB - Sob Sie 13, 2005 11:44 pm

Sabaoth napisał/a:
Dodałem do strony kilkadziesiąt lotniczych zdjęć Gdańska i okolic, tak jakby lecieć samolotem według trasy zaznaczonej na mapce. Zapraszam na najtańszą wycieczkę lotniczą :wink:

Stare zdjęcia / Panoramy lotnicze

A można prosić na maila w max jakości?

Sabaoth - Nie Sie 14, 2005 10:48 pm

Był tekst, była muzyka do posłuchania, a teraz dodałem zapis nutowy pewnej cooltowej piosenki :wink: "Für Danzig". Zapraszam nie tylko osoby umiejące czytać nuty.
seestrasse - Pon Sie 15, 2005 10:15 pm

:hurra: :hurra: :hurra:
pumeks - Wto Sie 16, 2005 11:23 am

Hihi, masz tam napisane "Budynki Akademii Medycznej (Krankenhaus), w tle stadion sportowy." W tle są aż dwa obiekty sportowe, po lewej Heinrich-Ehlers-Platz przy Feldstrasse, po prawej Jahn-Kampfbahn przy St. Michaelisweg, jeszcze przed przebudową na Albert-Forster-Stadion (porównaj tutaj).
Sabaoth - Wto Sie 16, 2005 11:33 am

Wiem, podpis nawiazuje troche do stanu obecnego.
Sabaoth - Czw Wrz 01, 2005 4:25 pm

W dziale 1945 - Śmierć miasta dodałem kilkanaście nowych zdjęć Gdańska z 1945 r.
jacek-gdansk - Czw Wrz 01, 2005 5:26 pm

:== Im więcej takich zdjęć tym lepiej. Ja jak byłem dzieciakiem to wierzyć nie chciałem gdy dziadek opowiadał mi, że Gdańsk był morzem ruin gdy tu przyjechał w 1945 roku. Dopiero z czasem gdy zaczełem się interesować tym tematem dotarła do mnie ta straszna prawda. Przypuszczam, że większość młodych ludzi nie zdaje sobie sprawy z ogromu zniszczeń jakie dotknęły Gdańsk, a za parę lat to już tylko garstka ludzi będzie o tym pamiętać.
Powiem więcej: turyści obecnie myślą, że oglądają historyczne miasto, na przykład moi pracodawcy będąc w Gdańsku byli przekonani że widzą autentyczne zabytki, nie wierzyli, że to rekonstrukcja... och i jak tu w inny sposób bym ich przekonał gdybym nie pokazał im zdjęć dokumentujących śmierć miasta ??

Sabaoth - Czw Wrz 15, 2005 2:35 pm

Nabyłem ostatnio mało używany paszport Wolnego Miasta Gdańska z roku 1938, w bardzo dobrym stanie. Kosztował mnie ok. 50 zł warto było?

Poskanowałem go troszkę i wrzuciłem na stronę :mrgreen: Zapraszam.

Corzano - Czw Wrz 15, 2005 2:43 pm

Sabaoth napisał/a:
Kosztował mnie ok. 50 zł warto było?

Zawyżasz kurs złotego. :% :wink:

Sabaoth - Czw Wrz 15, 2005 2:53 pm

:hmmm: Nie wiem, czy nie przepłaciłem.
pumeks - Czw Wrz 15, 2005 3:19 pm

Zawód: żona? :roll:
Zoppoter - Czw Wrz 15, 2005 6:19 pm

pumeks napisał/a:

W polskich dowodach osobistych pisano "przy mężu". A chodziło o to, ze dana dama nie pracowała zawodowo, tylko była na mężowskim utrzymaniu. Potem przyszły feministki i zrobiły równouprawnienie. I teraz dziewczyny chac nie chcąć musza pracowac, bo faceci nie są w stani eutrzymac rodziny w pojedynkę.

parker - Czw Wrz 15, 2005 6:28 pm

pumeks napisał/a:

bardzo dobry i popularny zawód :mrgreen:

Sabaoth - Czw Wrz 15, 2005 10:14 pm

Właśnie uświadomiłem sobie, że na mojej stronie, w wycieczce po gdańskich kościołach nie ma kościołów na Siedlcach i Emaus. No to je dodałem :mrgreen:
Sabaoth - Pią Wrz 16, 2005 9:34 am

W innym watku zastanawialem sie, co to za budynek przed kosciolem, w miejscu petli. Przed wojna petli chyba nie bylo, byla na koncu mijanka, a tramwaje jezdzily wahadlowo. Na powojennym zdjeciu widac, ze budynek sie zachowal, podejrzewam, ze zostal rozebrany w czasie, kiedy budowano petle tramwajowa.
Sabaoth - Pią Wrz 16, 2005 9:48 am

I pokusilem sie o pewna komparatystyke (z pomoca parafii):
Sabaoth - Pią Wrz 16, 2005 9:56 am

:% Dalej brakuje postow do kolejnej strony. To jeszcze jedna komparatystyka (czy ktos moglby zrobic lepsze zdjecie w 1945 r. bardziej en face):

A moze pokusic sie o odtworzenie zegara na wiezy :mrgreen:

danziger - Pią Wrz 16, 2005 10:43 am

To może, żeby odblokować wątek, napiszę, że nie podobaja mi się takie białe ściany.
Na starych zdjęciach kościół wygląda lepiej :mrgreen:

Sabaoth - Nie Wrz 18, 2005 9:14 pm

Długo się do tego zbierałem, oj długo. No i wreszcie (tu ukłon w stronę Zoppotera) dodałem do mojej strony wirtualną wycieczkę po przedwojennym Sopocie (tu ukłon w stronę Zoppotera). Serdecznie zapraszam.

Corzano - Pon Wrz 19, 2005 7:04 am

danziger napisał/a:
nie podobaja mi się takie białe ściany.

Prawdziwie protestancki wystrój.
:wink:

Zoppoter - Pon Wrz 19, 2005 7:25 am

Sabaoth napisał/a:
Długo się do tego zbierałem, oj długo. No i wreszcie (tu ukłon w stronę Zoppotera) dodałem do mojej strony wirtualną wycieczkę po przedwojennym Sopocie (tu ukłon w stronę Zoppotera).

Odkłon. :)

A dlaczego kasino-Hotel nazywasz Hotelem Monopol? 8O

Zoppoter - Pon Wrz 19, 2005 7:33 am

Sabaoth napisał/a:
dodałem do mojej strony wirtualną wycieczkę po przedwojennym Sopocie

To ja, korzystając z Twojej wycieczki pozwole sobie małą komparatystykę. Znam też podobne ujęcie o jakieś 20 - 30 lat wcześniejsze od tego na Twojej wycieczce, ale nie mam go w wersji cyfrowej. Zatem na razie komparatystyka dwuzdjęciowa:

Sabaoth - Pon Wrz 19, 2005 7:42 am

Hotel Monopol? On się chyba tak po wojnie nazywał, a już się nie nazywa? :%

Co do komparatystyki, znam to starsze ujęcie, tylko samochód stoi przodem do fotografa.

Zoppoter - Pon Wrz 19, 2005 7:51 am

Sabaoth napisał/a:
Hotel Monopol? On się chyba tak po wojnie nazywał, a już się nie nazywa? :%

Znam tylko powojenną nazwę Grand Hotel, nie słyszałem, żeby Monopol... Muszę sprawdzić w szpargałach.

Sabaoth napisał/a:

Co do komparatystyki, znam to starsze ujęcie, tylko samochód stoi przodem do fotografa.

otóz to własnie. Samochód stoi odwrotnie, bo wtedy jeszcze mieliśmy ruch lewostronny. Ruch prawostronny upowszechnił sie w Europie dopiero w okresie międzywojennym. W Wolnym Mieście Gdańsku w okolicach roku 1927 bodajże.

Sabaoth - Pon Wrz 19, 2005 9:04 am

Eeeee :oops: zacmienie jakies mialem. Pewnie, ze Grand.
parker - Pon Wrz 19, 2005 9:08 am

Zoppoter napisał/a:
otóz to własnie. Samochód stoi odwrotnie, bo wtedy jeszcze mieliśmy ruch lewostronny. Ruch prawostronny upowszechnił sie w Europie dopiero w okresie międzywojennym. W Wolnym Mieście Gdańsku w okolicach roku 1927 bodajże.

Mieliśmy ruch lewostronny? 8O

pumeks - Pon Wrz 19, 2005 12:18 pm

Z niektórych zdjęć wynika, że mieliśmy... ale w literaturze na razie nic nie znalazłem. Co więcej, "Kronika Gdanska" Glińskiego i Kuklińskiego wspomina o wprowadzeniu ruchu prawostronnego już bodaj w latach 80-tych XIX wieku :hmmm: Ale Glińskiego już na niejednym błędzie przyłapaliśmy....
Grün - Pon Wrz 19, 2005 12:50 pm

Mogło to wynikać z brytyjskiego "protektoratu" w czasach, kiedy pojawiał się ruch samochodowy w Gdańsku.
Tak czy owak, lewostronny ruch to koszmar... Tydzień temu miałem z nim wielkie problemy :) No i te samochody prowadzone przez pasażera... :^^

Sabaoth - Pon Wrz 19, 2005 1:18 pm

Szwedzi w latach 50-tych bezbolesnie przeszli na ruch po wlasciwej stronie ulicy. Dzisiaj byloby to raczej niemozliwe, ze wzgledu na liczbe samochodow i "dedykowane" zjazdy i wjazdy na autostradach. Jedynie samochody pocztowe maja kierownice po "niewlasciwej" stronie, zeby listonosz za kazdym razem nie musial ganiac dookola samochodu :^^
danziger - Pon Wrz 19, 2005 1:19 pm

Ruch lewostronny był kiedyś bardzo popularny i funkcjonował w wielu państwach - np. w Szwecji (tu się nie ma co dziwić, bo to heretycy i poganie) czy w CK Austrii ( to dziwne, bo to był przecież porządny, katolicki kraj).
Gdzieś mi się o oczy, czy uszy obiły wyniki jakichś badań, że ruch lewostronny jest dla człowieka (albo i w przyrodzie w ogóle) naturalny. Gdyby nie to, że jesteśmy wychowani w "kulturze ruchu prawostronnego", sami intuicyjnie mijalibyśmy się z lewej strony.
Oczywiście to musiały byc jakieś pogańsko heretyckie badania i nie może to być prawda :^^

Sabaoth - Pon Wrz 19, 2005 1:38 pm

Cytat:
uch lewostronny jest dla człowieka (albo i w przyrodzie w ogóle) naturalny

Moze dla mankutow (przepraszam, praworecznych inaczej :^^ ), ja nie potrafie zmieniac biegow lewa reka!

Zoppoter - Pon Wrz 19, 2005 1:42 pm

danziger napisał/a:
Ruch lewostronny był kiedyś bardzo popularny i funkcjonował w wielu państwach - np. w Szwecji (tu się nie ma co dziwić, bo to heretycy i poganie) czy w CK Austrii ( to dziwne, bo to był przecież porządny, katolicki kraj).

Ruch lewostronny był powszechny a nie tylko popularny... Na kolejach do dzisiaj sie utrzymał na przykład we Francji.

W Szwecji przeszło bezbolesnie (raczej w latach 1960-ych) bo szwedzkie samochody i tak miały kierownice po lewej stronie.

O tej zmianie w 1927 roku w Gdańsku pisał kiedyś niejaki Ja.nusz w forum Gazety. Pumeks wtedy tez w tej rozmowie uczestbiczył. Ow Ja.nusz nawet znalazł jakieś źróło na ten temat.

Lewostronna tradycja z CK Austrii utrzymała się na przykład w Czechodsłowacji aż do końca lat trzydziestych...

Marcin - Pon Wrz 19, 2005 10:00 pm

danziger napisał/a:
Gdzieś mi się o oczy, czy uszy obiły wyniki jakichś badań, że ruch lewostronny jest dla człowieka (albo i w przyrodzie w ogóle) naturalny. Gdyby nie to, że jesteśmy wychowani w "kulturze ruchu prawostronnego", sami intuicyjnie mijalibyśmy się z lewej strony.

:hmmm:
Ale to właśnie przy ruchu prawostronnym - mijamy się "z lewej strony". :D

Zoppoter - Wto Wrz 20, 2005 8:38 am
Temat postu: Wirtualna wycieczka po Sopocie
Wracając do wurtualnej wycieczki po Sopocie, pozwole sobie zwrócić uwagę na kilka szczegółów:

1. Hochwasser to rzeczywiscie Stawowie. Ale lokalizacja "u zbiegu Grunwaldzkiej i Czyzewskiego" jest nieco myląca. To nazwy ulic w... Gdańsku, tuz przy granicy z Sopotem. W Sopocie Grunwaldzka i Czyzewskiego sa zupełnie gdzie indziej i nie zbiegaja sie ze sobą.

2. Kaiserhoehe: nie wiem czy ta restauracja nosiła taką nazwę, jak ulica przy której stała.

3. Hotel Metropol stał przy Monciaku na rogu z ul. królowej Jadwigi. Ot takie sprecyzowanie, jesli to komus potrzebne...

4. Kunsthalle - obecnie Sfinks - stoi w Parku Północnym, a nie Zdrojowym.

5. Widok na Kurhaus jest nie tyle z latarni morskiej ile z wiezy widokowej. Nawet nie wiem, kiedyn tam na parapecie przymocowano migajaca lampę, ale niewykluczone że dopiero po wojnie.

No to juz przestaje krytykować.

:mrgreen:

Sabaoth - Wto Wrz 20, 2005 9:15 am

Dzieki Zoppciu za pomoc postaram sie naniesc odpowiednie poprawki (z mosiezna tabliczka moze byc troche gorzej :wink: ).

1. Ja caly czas lepszy jestem z geografii Gdanska niz Sopotu,
2. Na pewno Kaiserhoehe, tak byla opisywana na wielu pocztowkach i zdjeciach,
3. To wiedzialem :mrgreen: ale staralem sie skracac opisy,
4. To poprawie, dla mnie to wszystko jeden park zdrojowy jest. Patrz a nie podobne do Sfinksa, do skarabeusza tez nie :wink: ,
5. Jak bylem maly to dziadek mi mowil, ze to latarnia morska, ale faktycznie maly to ja bylem juz po wojnie :mrgreen:

Sabaoth - Wto Wrz 20, 2005 1:08 pm

Dodalem jeszcze dwa "przystanki" w wycieczce po Sopocie: Kunsthalle i Nordbad
Sabaoth - Nie Wrz 25, 2005 10:05 pm

Hurtowo dołożyłem kilka uaktualnień (zdjęcia Der Lachs, reklamy Machandla, papierosy Stella i kilka portretów gdańszczan).