Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Coś się buduje...

Grün - Wto Lip 13, 2004 12:19 am
Temat postu: Coś się buduje...
Kto zgadnie co się odbudowuje u mnie wirtualnie?
Marcin - Wto Lip 13, 2004 12:43 am

Jak to co?! Brama Żuławska! :==
Mikołaj - Wto Lip 13, 2004 1:06 am

a ja myślę, że to zikurrat
Grün - Wto Lip 13, 2004 1:25 am

A właśnie że nie Żuławska.

Fakt, jak na 94-latka nieźle radzę sobie z komputerem :mrgreen:

Petelka - Wto Lip 13, 2004 7:40 am

Cytat:
A właśnie że nie Żuławska.

Czyżby Karowa????

Grün - Wto Lip 13, 2004 9:12 am

:) Karowa też nie :)
Marcin - Wto Lip 13, 2004 9:14 am

Bram tego typu było trzy - do obecnych czasów przetrwały dwie (z czego jedna w okrojonej formie - Brama Żuławska). Kształt murów wskazywał właśnie na nią. A jeśli to jednak nie ona - to w takim razie musi to być praktycznie bliźniacza Brama św. Jakuba. :D
Grün - Wto Lip 13, 2004 9:30 am

Bliźniacza nie bliźniacza, ale inna - może nie w fazie budowy murów, ale ogólnie rozpoznawalna na pierwszy rzut oka :)
Marcin - Wto Lip 13, 2004 9:33 am

Cytat:
ale inna - może nie w fazie budowy murów, ale ogólnie rozpoznawalna na pierwszy rzut oka

Bliźniacza jeśli chodzi kształt murów w tej fazie. :hihi: Bo już detale czy wieżyczka (lub jej brak) będą odróżniać oba obiekty.

alberht - Wto Lip 13, 2004 10:24 am

Cytat:
Fakt, jak na 94-latka nieźle radzę sobie z komputerem :mrgreen:

widać to na załączonym obrazku - gratuluję :)

Grün - Wto Lip 13, 2004 11:13 pm

Dzisiaj się budowniczowie specjalnie nie napracowali...
Marek Z - Sro Lip 14, 2004 5:12 pm

To pod tą bramą Mikołaj szalał swoją rakietą w tą i spowrotem, he, he.. :wink:
Marcin - Sro Lip 14, 2004 5:43 pm

Marek Z napisał/a:
To pod tą bramą Mikołaj szalał swoją rakietą w tą i spowrotem, he, he.. :wink:

8O Mikołaju, to zdradź ile Ty masz naprawdę lat. Chyba minimum ze 120... To w takim razie uważaj na Connora MacLeod'a. :wink:

Grün - Pią Lip 16, 2004 9:57 pm

No... trochę podgonili - zwłaszcza łopatami się namachali...
Zoppoter - Pon Lip 19, 2004 11:08 am

Grün napisał/a:
No... trochę podgonili - zwłaszcza łopatami się namachali...

A tam w prawo w dół nie powinni wykopać wyrwy i połozyc torów kolejowych? To chyba juz poza kadrem...

Grün - Pon Lip 19, 2004 12:39 pm

Panie Profesorze! Gdzie Rzym gdzie Krym!? :)
Grün - Wto Lip 20, 2004 11:15 pm

Prace postępują...
Marcin - Wto Lip 20, 2004 11:16 pm

8O :hurra: Jestem pod wrażeniem!
Grün - Nie Sie 15, 2004 12:35 am

Zmęczyła mnie już trochę ilość szczegółów tego obiektu.
Z żalem musiałem zrezygnować z dokładnego oddania części szczegółów.
Jeszcze co nieco wypadałoby dodać - ale nie wiem czy mi starczy zapału :)

Marcin - Nie Sie 15, 2004 11:53 am

Po prostu jest śliczna. :D
lucy - Nie Sie 15, 2004 12:24 pm

:wow: Fakt, jest śliczna :D :==
Sabaoth - Nie Sie 15, 2004 3:15 pm

Śliczna jest, to fakt. A nie dałoby się zrobić fasady z przyciemnionego szkła albo z blachy tytanowo-cynkowej? :hihi:
Maciek - Nie Sie 15, 2004 4:48 pm

Cytat:
Zmęczyła mnie już trochę ilość szczegółów tego obiektu.

To po co się męczysz człowieku :wink:
Posłuchaj rad ludzi którzy Ci dobrze życzą
Cytat:
A nie dałoby się zrobić fasady z przyciemnionego szkła albo z blachy tytanowo-cynkowej?

A tak na poważnie to bardzo mi się podoba :==

Grün - Nie Sie 15, 2004 7:50 pm

Może być nawet cala szklanna
Marek Z - Nie Sie 15, 2004 8:23 pm

Tak, a wały ziemne powinny być z luster i powinien się w nich odbijać Zieleniak.. :wink:
Marcin - Nie Sie 15, 2004 9:28 pm

Szklane domy jak u Żeromskiego. :hihi:
Grün - Pon Lis 22, 2004 12:06 am

Sie buduje sie buduje i sie wybudować nie może. Ale już prawie prawie... :)
Tym razem dwa obrazki od strony "wsi" :)

Sabaoth - Pon Lis 22, 2004 12:10 am

A przy tym drugim obrazku to się musiałeś nieźle namachać łopatą, żeby usunąć wały :hihi: A wcześniej tak pięknie na nich trawa wyrosła.
Grün - Pon Lis 22, 2004 12:15 am

Trawa z rolki :) szybko rośnie :)
Grün - Pon Lis 22, 2004 9:31 am

A co powiedzielibyście na taką budowę ? :)
(Pumeks - nie odpowiadaj :) i tak wiem co byś powiedział :) )

pumeks - Pon Lis 22, 2004 9:44 am

Grün napisał/a:
(Pumeks - nie odpowiadaj :) i tak wiem co byś powiedział :) )

Powiedziałbym że ta brama stała w innym miejscu i była skierowana w nieco inną stronę :hihi:

Sabaoth - Pon Lis 22, 2004 9:55 am

I przeszkadzalaby tramwajom :hihi:
Grün - Pon Lis 22, 2004 10:55 am

No wiesz... skoro domy Heweliusza można gdzie indziej planować to i bramę :)
parker - Pon Lis 22, 2004 10:56 am

A na tramwaje można zawsze zrobić większy otwór :hihi:
Grün - Pon Lis 22, 2004 10:58 am

albo mijankę :)
bassa - Pon Lis 22, 2004 12:23 pm

to ma byc Teatr Elzbietański ?!!!??? Przecie na planie prostokąta chyba ma być...Swoja drogą,żal że uroczy taras przy Domu Harcerza nigdy i na nic nie jest wykorzystywany-a ma zaplecze i spoko spotkania czy ,,cóś,,...
Grün - Pon Lis 22, 2004 12:48 pm

Cytat:
to ma byc Teatr Elzbietański ?!!!???

No nie bardzo basso on jest elżbietański ten teatr... :hiihihi:

bassa - Pon Lis 22, 2004 12:58 pm

:hihi: :hihi:
(jak by tu skłonic Gruena,zeby coś ,,wybudował,,we Wrzeszczu - muszle koncertowa w Kleinhammer Park ? Muzeum Kolei na bocznicy dworca Wrzeszcz ??? Wajdeloty zmieniona w deptak- jak Monciak ???
Sz.P 49 jako urokliwe Muzeum Wrzeszcza i historii polskich org spol w Wolnym Miescie Gdansku ??? ) :P

Grün - Pon Lis 22, 2004 1:03 pm

Bardzo prosto - załatwić pieniądze, fachowców od spraw technicznych i nie wtrącać się.
Sabaoth - Pon Lis 22, 2004 1:15 pm

Bassa napisał/a:
jak by tu skłonic Gruena,zeby coś ,,wybudował,,we Wrzeszczu

A moze tak wieze, podobna do tej, ktora ma stanac na Targu Siennym. Postawic ja w Kleinhammer Park, albo na Neumarkt, albo Max-Halbe-Platz, albo i gdzie indziej :hihi:

pumeks - Pon Lis 22, 2004 1:33 pm

Sabaoth napisał/a:
A moze tak wieze, podobna do tej, ktora ma stanac na Targu Siennym. Postawic ja w Kleinhammer Park, albo na Neumarkt, albo Max-Halbe-Platz, albo i gdzie indziej :hihi:

Można by też dom rodzinny Güntera Grassa obudować szkłem jak akwarium... może wtedy mieszkańcy docenią swój dom i przestaną marudzić, że nie mają w mieszkaniach toalet :hihi: A w lustrzanej powierzchni przeglądałyby się dwa urocze dziesięciopiętrowe punktowce przy Lelewela.

Grün - Pon Lis 22, 2004 1:55 pm

Znowu zaczyniacie... :) Wielki Architekt będzie niezadowolony :)
Sabaoth - Pon Lis 22, 2004 3:01 pm

Grün, ja tylko rzucilem Ci pomysl na wirtualny budynek we Wrzeszczu, o co prosila Bassa :hihi:
bassa - Pon Lis 22, 2004 4:00 pm

Własną piersią !!! Własnia piersią obronię ( a jakby co, to i granaty w swiatecznym ubraniu znajda sie) -sobie budujcie takie w Nowym Miescie, a od Wrzeszcza wara !!!

Z wyjatkiem może przelotówki, czyli okolic Grunwaldzkiej -az do Oliwy -tu juz trudno,musi byc Europa i Nowy York... :P

Sabaoth - Pon Lis 22, 2004 6:19 pm

A nie chcesz importować Nowego Yorku do Dolnego Wrzeszcza :mrgreen:
bassa - Sro Lis 24, 2004 12:42 am

I Sabaoth to mowi !!! Własciciel -chyba jedynej ? -fotki granitowej kostki czarno szarej na Pestalozziego.Nie wierzę,ze chcesz w tym miejscu ogladac swoje odbicie w szybach Empire State Building czy innego Empik-u. :OO
Sabaoth - Sro Lis 24, 2004 10:19 am

Cytat:
Własciciel -chyba jedynej ? -fotki granitowej kostki czarno szarej na Pestalozziego

Alez to nie jest jedyna fotka, podobnych mam wiecej :mrgreen:

Grün - Nie Sty 23, 2005 2:22 am

Nie jestem pewien tej lokalizacji, ani dokładnej skali. Nad tym muszę jeszcze popracować. Ale zanim skończę, chciałem Wam już pokazać, jakby mogła wyglądać Brama św. Jakuba, gdyby nie została rozebrana. Rzyczliwe komentarze mile widziane.
Grün - Nie Sty 23, 2005 2:25 am

Aha, zapomniałem dodać, że zdjęcie, w które wstawiłem bramę, dostałem od Parkereczki :)
parker - Nie Sty 23, 2005 10:31 am

Nareszcie jakieś moje zdjęcie jest dobrze wykorzystane :)
Bardzo mi się ta rekonstrukcja podoba
:==

Sabaoth - Nie Sty 23, 2005 11:09 am

Bardzo ładne, ale mogłeś zrobić rekonstrukcję w jakiś słoneczny dzień :hihi:
parker - Nie Sty 23, 2005 11:12 am

To zapewne wina mojego pochmurnego zdjęcia :%

Sabaoth, zamów nam tu ładną pogodę, to będzie lepiej. A tak jest po prostu realistycznie :%

Pietrucha - Nie Sty 23, 2005 11:18 am

Bardzo mi się podoba, już pędze zobaczyć z bliska :hihi:
Marcin - Nie Sty 23, 2005 11:20 am

Grünie, zburzyłeś szalet. :wink: :hihi:
parker - Nie Sty 23, 2005 11:24 am

Marcin napisał/a:

Teraz trzeba będzie załatwiać potrzebę w bramie :hihi:

Sabaoth - Nie Sty 23, 2005 11:24 am

Marcin napisał/a:

Grün nie zburzył tylko przebudował. Szalet w takiej formie też może być wykorzystywany szczególnie przez amatorów taniego wina :hihi:

pumeks - Nie Sty 23, 2005 11:37 am

Sabaoth napisał/a:
Marcin napisał/a:

Grün nie zburzył tylko przebudował. Szalet w takiej formie też może być wykorzystywany szczególnie przez amatorów taniego wina :hihi:

Ten "szalet" był kiedyś poczekalnią dla podróżnych oczekujących na przyjazd tramwaju :II Dopiero po likwidacji Placu Hanzy "przebranżowiono" tę budowlę do bardziej prozaicznych celów.

Grün - Nie Sty 23, 2005 1:04 pm

Znamy przykłady odwrotne :) Biuro podróży przy Neuschottlandschule ma z boku piękny szyld "Mädchenabort: :^^
Sabaoth - Nie Sty 23, 2005 1:30 pm

Takich przebranżowień było w Gdańsku więcej, np. kantor przy rynku we Wrzeszczu.
parker - Nie Sty 23, 2005 1:35 pm

A co było w nim wcześniej?
pumeks - Nie Sty 23, 2005 1:37 pm

Stacja benzynowa?
a swoją drogą czy ten kantor się ostał, jak budowali "Manhattan"?

parker - Nie Sty 23, 2005 1:50 pm

Oczywiście, że stoi. Wszyscy się zastanawiali, jakie właściciel ma układy, że go nie wyburzyli :wink:
Może to kwestia nazwy? :hihi:

Marek Z - Wto Sty 25, 2005 12:50 am

Cytat:

Raczej na nim - stała wieża z zegarem.

parker - Wto Sty 25, 2005 4:52 am

8O :hmmm:
A ja myślałam (jak większość nie-Rzygaczy zapewne... :% ), że to tylko brzydki klocek nie wiadomo skąd :wink:
I ta wieża stała tak blisko tej rzeźby? No, tego "dzbanka"? :wink:

Ciężko mi się myśli o tej porze, proszę o wybaczenie słownictwa :wink:
Rano zrobię zdjęcie, żeby było wiadomo o co mi chodzi :)

Grün - Wto Sty 25, 2005 8:15 am

Jest brzydki, ale to głównie z powodu zabiegów szalonych odnawiaczy, którzy uparli się by go pokryć jakimś dziwnym tworzywem.
parker - Wto Sty 25, 2005 7:00 pm

Mówimy o TYM kantorze? O jakie tworzywa chodzi? I jak to wyglądało wcześniej?
Sabaoth - Wto Sty 25, 2005 7:36 pm

O tym, samym. Teraz wyglada przyzwoiciej, jeszcze niedawno był obłożony sajdingiem.
parker - Wto Sty 25, 2005 7:39 pm

A może ktoś wrzucić obrazek tej wieży z zegarem, o której pisał Marek? Zupełnie mi się nie kojarzy :???:
Sabaoth - Wto Sty 25, 2005 8:13 pm

Proszę bardzo.
parker - Wto Sty 25, 2005 8:15 pm

Dziękuję :D
Grün - Wto Sty 25, 2005 8:25 pm

Marek Z napisał/a:
Cytat:

Nieeee, to nie na nim. Po drugiej stroni Rynku stała ta wieża z zegarem.

parker - Wto Sty 25, 2005 8:37 pm

No to ja już nic nie rozumiem... To skąd ten klocek kantorowy?
Marcin - Wto Sty 25, 2005 8:48 pm

Grün napisał/a:
Marek Z napisał/a:
Cytat:

Nieeee, to nie na nim. Po drugiej stroni Rynku stała ta wieża z zegarem.

Co prawda szykowałem to zestawienie do komparystyki (poszukuję jeszcze tylko jednego zdjęcia), ale już teraz to ujawnię. Może ono coś niecoś wyjaśni części osób...

Sabaoth - Wto Sty 25, 2005 10:08 pm

To jeszcze kilka ujęć, które nie pojawiają się wyżej.
Sabaoth - Wto Sty 25, 2005 10:19 pm

I małe porównanie różnych ujęć:
Grün - Wto Sty 25, 2005 10:42 pm

Nie nie - z obrazka opis1.jpg wynikałoby, że kantor mieści się w "przybudówce" do zegarowej wieży - a to nie prawda.
Sabaoth - Wto Sty 25, 2005 10:53 pm

Nie, przybudówka z beczkowatym dachem była od strony Oliwy, a to zdjęcie pokazuje Rynek od strony Gdańska, więc przybudówka jest za wieżą. Na drugim zdjęciu (opis2.jpg) widać Rynek od strony Oliwy. Po likwidacji wieży zegarowej rozebrano też nadbudówkę zostawiając sam kantor "Szalet".
Grün - Wto Sty 25, 2005 11:12 pm

no - teraz lepiej :)
Marek Z - Sro Sty 26, 2005 12:23 am

I co, niektóre osoby juz wiedzą ?
parker - Sro Sty 26, 2005 12:31 am

Niektóre Parkery już wiedzą dużo więcej i są wdzięczne za wyczerpujący wykład na temat - ze slajdami :hihi:
mat - Sro Sty 26, 2005 12:02 pm

WG mnie to mało istotne teraz czy ten kantor jest nędzną resztką ładniutkiej wiezy zegarowej - i tak nie zmartwychwstanie , a sam kantor cieszy oko chyba kazdego swoją brzydotą.
Grün - Sro Sty 26, 2005 1:10 pm

mat napisał/a:
WG mnie to mało istotne teraz czy ten kantor jest nędzną resztką ładniutkiej wiezy zegarowej - i tak nie zmartwychwstanie , a sam kantor cieszy oko chyba kazdego swoją brzydotą.

Ale nie jest :^^

mat - Czw Sty 27, 2005 5:05 pm

Moze i racja zawsze warto wiedzieć. :oops:
Wrzeszczak - Pią Sty 28, 2005 12:36 am

Jeszcz inna informacja dla kolezanki Parker.
W tymze kantorku w czasach srodkowego peerelu napelniano socjalistycznym tuszem wklady kapitalistycznych dlugopisow np. parkera itp ( byl taki rodzaj dzialalnosci sektora nieuspolecznionego )

Grün - Pią Sty 28, 2005 1:27 am

To jest w ogóle siedlisko kapitalistycznych zapędów ten domek :)
Sabaoth - Pią Sty 28, 2005 9:31 am

Grün napisał/a:
To jest w ogóle siedlisko kapitalistycznych zapędów ten domek :)

A moze mial kiedys w swojej historii czerwona latarenke?

danziger - Czw Wrz 01, 2005 1:45 pm

odświeżę trochę ten wątek.
Najwyraźniej jestem przygłupi, ale niestety nie bardzo kumam z którego zdjęcia miałoby wynikać, że obecny kantor był kiedys częścią wiezy zegarowej.
No i co z tą stacją benzynową, o której wspominał Pumeks - ja pamiętam, że kiedyś czytałem - chyba w 30 dniach albo kwartalniku BSG - że ten kantorek to własnie jedna z pierwszych stacji benzynowych w Gdańsku.

jacek-gdansk - Czw Wrz 01, 2005 4:09 pm

Co do tej wieży z zegarem to też mi tu coś nie pasuje. Za to na stronie Saabcia w wirtualnych wycieczkach po Wrzeszczu znalazłem interesującą fotkę. Widać na pierwszym planie dystrybutor paliwa, a w tle "klocek" obecnego kantoru więc raczej usytuowanie stacji benzynowej mamy wyjaśnione.
Zamieszczę zdjęcie, mam nadzieję, że Saabciu mi wybaczy.

Sabaoth - Czw Wrz 01, 2005 4:24 pm

Cytat:
Zamieszczę zdjęcie, mam nadzieję, że Saabciu mi wybaczy

A może ja mściwy jestem :hihi: Zamieszczajcie, nie ma z tym problemu. Na poprzedniej stronie tego wątku http://www.forum.dawnygda...er=asc&start=60 jest trochę zdjęć rzeczonej wieży/szaletu/kantoru. Widać tam wyraźniej, że to ten sam budynek.

Sabaoth - Czw Wrz 01, 2005 5:11 pm

Gdyby ktoś miał wątpliwości, że szalet/kantor mieści się w budynku po dawnej wieży zegarowej to załącam kilka zdjęć. Na pierwszym widać wieżę i budyneczek po niej w zbliżonej perwspektywie. Już przed wojną zmieniła się trochę perspektywa (dobudowano kilka domów w miejscu obecnego Olimpu i Zatoki), a po wojnie zmieniło się w zasadzie wszystko dokoła, szerokość ulicy, otaczające budynki. Pewien szczegół na kolejnych zdjęciach wyjaśnia wszystko (pozwoliłem sobie zapożyczyć jedno zdjęcie z tego wątku).
jacek-gdansk - Czw Wrz 01, 2005 6:35 pm

:== Saabciu :==
Po tak wnikliwie przeprowadzonym dowodzie to przynajmniej moje wątpliwości się rozwiały.

Nasuwa mi się pytanie do naszego gospodarza: czy można by tak scalić wypowiedzi jakie znalazły się w tym wątku dotyczące rynku we Wrzeszczu z tym ?

danziger - Czw Wrz 01, 2005 10:43 pm

Moje wątpliwości nie minęły - z zamieszczonych zdjęć widać tylko, że obecny kantor stoi w miejscu dawnej wieży, ale nie koniecznie jest jej byłą częścią - niestety nie bardzo widać jaki kształt miała podstawa wieży.
Natomiast odległość od dystrybutora raczej wyklucza, że była to stocja benzynowa, choć czy na 100% ? :wink:

jacek-gdansk - Czw Wrz 01, 2005 10:54 pm

Niezbadane są wyroki boskie...
Nie możemy być niczego na 100% pewni skoro sami tego nie widzieliśmy, chyba, że znane są nam wiarygodne źródła informacji. Ja nie potrafię takowych podać więc opieram się na zdjęciach i pracy kolektywnej :hihi:

Zoppoter - Pią Wrz 02, 2005 11:06 am

danziger napisał/a:

Natomiast odległość od dystrybutora raczej wyklucza, że była to stocja benzynowa, choć czy na 100% ? :wink:

Dla mnie dystrybutor stoi przed obecnym kioskiem obok za przeproszeniem Olimpu...

Czy tam na chodnku sa jeszcze oryginalne małe płyty chodnikowe...? Chyba już nie. :cry: