|
Dawny Gdańsk
|
|
Nie-dawny Gdańsk - Trójmiasto w latach 50 i 60
roland - Pią Mar 03, 2006 4:57 pm Temat postu: Trójmiasto w latach 50 i 60 Na życzenie zdjęcia trójmiasta z lat 50 i 60 część 1
roland - Pią Mar 03, 2006 5:01 pm
Część 2
seestrasse - Pią Mar 03, 2006 5:02 pm
mmm, pyszne można wiedzieć, jakie jest źródło tych fot???
roland - Pią Mar 03, 2006 5:11 pm
Pobrzeże gdańskie - 1961
Unser Danzig - 1959
stary szkot - Pią Mar 03, 2006 5:38 pm
Czy jelitkowo-int.jpg to na pewno Jelitkowo? Identyczny baraczek z identyczną nazwą stał na Stogach... Tuż za tym oknem z napisem „KAWA” wypiłem w latach 60 moje pierwsze piwo.
W 1995 roku baraczek jeszcze stał.
seestrasse - Pią Mar 03, 2006 5:41 pm
szkot ma rację. bar kawowy Rock&Roll był na Stogach, przy Wydmy
fritzek - Pią Mar 03, 2006 6:47 pm Temat postu: Zoppoty ;) Koniec lat '60.
seestrasse - Pią Mar 03, 2006 6:50 pm
jaka piękna magenta na tej ostatniej focie (magenta? dobrze mówię? )
no i tow. Wiesław na pierwszej...
fritzek - Pią Mar 03, 2006 6:59 pm
seestrasse napisał/a: | jaka piękna magenta na tej ostatniej focie (magenta? dobrze mówię? )
no i tow. Wiesław na pierwszej... |
"Magienta, magienta", jak mawiał mój prof. od projektowania graficznego.
Negatyw dostał w doopę i jest trza nad nim popracować, żeby cóś z nim zrobić sensownego. Może jak ochłonę z radości posiadania skanera, to wyprowadzę go na prostą
penetrator - Pią Mar 03, 2006 6:59 pm
Oliwa 8-Zdjęcie to bardzo mnie ucieszyło.Jest to pierwsza fotka spalonego ok.1970r
młyna obok stawu przy al.Grunwaldzkiej,która widzę.Znam to miejsce z dzieciństwa.
Dzięki i pozdrawiam.Reszta zdjęć też super.
roland - Pią Mar 03, 2006 7:03 pm
stary szkot napisał/a: | Czy jelitkowo-int.jpg to na pewno Jelitkowo? Identyczny baraczek z identyczną nazwą stał na Stogach... Tuż za tym oknem z napisem „KAWA” wypiłem w latach 60 moje pierwsze piwo.
W 1995 roku baraczek jeszcze stał. |
Oczywiście moja pomyłka. Rock&Roll&kawa&fullwypas to oczywiście Sianki
roland - Pią Mar 03, 2006 7:12 pm
Dokładam Sopot
seestrasse - Pią Mar 03, 2006 7:14 pm
fritzek napisał/a: | "Magienta, magienta" |
ostatnio słyszałam, jak jakaś dziesięciolatka startująca w tańcach towarzyskich cieszyła się, że będzie miała kostium "w kolorze madżenta". łał normalnie
wiem, bla blam
fritzek - Pią Mar 03, 2006 7:15 pm
Roland!
Czy Ty obrobiłeś jakieś archiwum?
Fotki fantastyczne
roland - Pią Mar 03, 2006 7:25 pm
To dopiero nic.
Przeglądam teraz archiwum, jest tego full
Poskanuję sobie trochę..............
Doszedłem do wniosku, że lata 50 i 60 to super temat - nam bliższy.
Cierpliwi zostana wynagrodzeni.
fritzek - Pią Mar 03, 2006 7:27 pm
seestrasse napisał/a: | fritzek napisał/a: | "Magienta, magienta" |
ostatnio słyszałam, jak jakaś dziesięciolatka startująca w tańcach towarzyskich cieszyła się, że będzie miała kostium "w kolorze madżenta". łał normalnie
wiem, bla blam |
Wobec ostatniej posuchy, to chyba nasze bla-bla się przyda do ożywienia foruma
A wykładowca od jakiegoś przedmiotu, którego nazwy nie pomnę, walił w stół ręką zdobną w złoty kajdan i starał się nam uzmysłowić klimat werbalizując na czym ma polegać wizualizacja tematu pt. deszcz. Walił ręką w stół i recytował - " a po rynnach deszcz dzwoni, dzwoni jesienny"
roland - Pią Mar 03, 2006 7:43 pm Temat postu: Część następna.......... I jeszcze trochę klimatów...........
wrangla - Pią Mar 03, 2006 7:58 pm
Super te fotki! Klimaciarskie!
Zoppoter - Pią Mar 03, 2006 8:24 pm
roland napisał/a: | Dokładam Sopot |
Skoda na Monciaku.
roland - Pią Mar 03, 2006 9:06 pm
I jeszcze dwie Motławy. Są niedoskonałe, ale mają swój urok.
Corzano - Pią Mar 03, 2006 11:20 pm
roland napisał/a: | To dopiero nic.
Przeglądam teraz archiwum, jest tego full |
Jak masz coś z Brzeźna, to poproszę od razu na maila w max rozdzielczości. O ile można, oczywiście.
Wrzeszczak - Sob Mar 04, 2006 8:35 pm
Sentymentalne zdjecia. Bardzo dziekuje. Niedlugo zeskanuje Gdansk lat szescdziesiatych, Gdansk mojego dziecinstwa....
roland - Nie Mar 05, 2006 11:31 pm Temat postu: lata 60 Dokładam jeszcze kilka zdjęc z lat 60 z domowego archiwum.
syrenka - Nie Mar 05, 2006 11:46 pm
Piękne zdjęcia:)
A ja mam pytanie - w Poznaniu Gazeta Wyborcza poprosiła kiedys mieszkańców naszego miasta o przysyłanie zdjęć z lat 1945-1989 na tle jakiegoś miejsca w Poznaniu. Odzew był ogromny - udało się zrobić wystawę, a później GW dołączyła plytę ze wszystkimi zdjęciami (ponad 1000). Czy oddział gdański też zorganizował coś takiego?
Corzano - Pon Mar 06, 2006 8:10 am
syrenka napisał/a: | Czy oddział gdański też zorganizował coś takiego? |
Ja sobie nie przypominam. Była podobna zbiórka, ale dotyczyła stanu wojennego, Solidarności, itp.
turecki - Wto Mar 07, 2006 12:26 am
Roland dawaj następne skany-a mi na emilka lepsze rozmiarówki tych torowych
tomasek - Wto Mar 07, 2006 2:03 pm Temat postu: Re: lata 60
roland napisał/a: | Dokładam jeszcze kilka zdjęc z lat 60 z domowego archiwum. |
boże to 50-siątka w Gdańsku też tam chodziłem masz jeszcze jakieś zdjęcia.
fstafkartofle - Wto Mar 07, 2006 11:12 pm
słuchaj myślę o zrobieniu strony internetowej o Gdańsku tuż po wojnie i odbudowy oraz z lat 50, 60 i 80, czy mozna liczyc na Twoja pomoc? jesli chodzi o informacje o materiałach itp....bardzo mi na tym zależy, plizzz napisz fstafkartofle@interia.pl
oczywiscie jakby kazdy inny mial jakies fotki to tez bardzo poprosze o podeslanie ich , ewentualnie kontakt to bym je sobie zeskanował dziekuje z góry
DarioB - Pią Mar 10, 2006 10:20 pm Temat postu: Re: lata 60
tomasek napisał/a: | roland napisał/a: | Dokładam jeszcze kilka zdjęc z lat 60 z domowego archiwum. |
boże to 50-siątka w Gdańsku też tam chodziłem masz jeszcze jakieś zdjęcia. |
50+57 to wrogie szkoły dla mojej byłem SP
Nie wiem czy juz to było gdzieś poruszane, ale pokazywali kilka dnie temu w TVG wystawę zdjęć Wrzeszcza z lat 50-70 (chyba) tylko nie wiem gdzie ona jest :( Z miłą checią bym skoczył i obejrzał.
roland - Pią Mar 10, 2006 11:21 pm Temat postu: Budujemy Zieleniak Ciekawe zdjęcie z czasów budowy Zieleniaka. Przepraszam, że znowu z moja osobą na planie.
DarioB - Pią Mar 10, 2006 11:44 pm Temat postu: Re: Budujemy Zieleniak
roland napisał/a: | Ciekawe zdjęcie z czasów budowy Zieleniaka. Przepraszam, że znowu z moja osobą na planie. |
Nasze gdańskie WTC
Rysiek - Pią Mar 10, 2006 11:46 pm
Te "twin towers" to początki zieleniaka??
kurde, czemu tak późno się urodziłem
roland - Sob Mar 11, 2006 12:03 am Temat postu: Zieleniak Budowa Zieleniaka przebiegała w ciekawy sposób. Po wybudowaniu dwóch wież, które mieściły klatki schodowe i windy, budowano piętra od góry na dół.
PITA - Sob Mar 11, 2006 1:49 am Temat postu: Re: lata 60
roland napisał/a: | Dokładam jeszcze kilka zdjęc z lat 60 z domowego archiwum. |
Ja też dorzucam coś z prywatnego archiwum, w tym samym „szkolnym klimacie” co Roland. To także udokumentowany mój pierwszy dzień w szkole, tyle że w 1964 roku, aczkolwiek tło to samo. Na ścianie, przy wejściu do szkoły brak jest jeszcze tablicy pamiątkowej, która to pojawi się w czerwcu 1966 roku, kiedy to zostanie nadane „pięćdziesiątce” imię Emilii Plater.
tomasek - Sob Mar 11, 2006 11:13 am
WIDZĘ ŻE TROCHĘ OSÓB TA NASZA 50-SIĄTKA WYKSZTAŁCIŁA.MACIE MOŻE JAKIEŚ INNE ZDJĘCIA TEJ SZKOŁY MOŻE JAK WYGLĄDAŁA W ŚRODKU?
tomasek - Sob Mar 11, 2006 11:27 am
Koniec roku szkolnego swietuja uczniowie SP nr 50 w Gdansku. 1972 Fot. Zbigniew Kosycarz / KFP
tomasek - Sob Mar 11, 2006 11:38 am
ROLAND NA TWOJEJ STRONIE PRZECZYTAŁEM "W marcu uruchamiamy stronę poświęconą tematyce Gdańska. Pokażemy w niej wiele unikalnych zdjęć, dokumentów, map. ". KIEDY
DOKŁADNIE BĘDZIE GOTOWA TA STRONA I ILE ZDJĘĆ CHCESZ WRZUCIĆ.
postman - Sob Mar 11, 2006 1:34 pm
pare fotek
Paramedic - Sob Mar 11, 2006 5:06 pm
To są zdjęcia z albumu mojej rodziny... Może Wam uda się odszyfrować gdzie zostały wykonane dwa zdjęcia... Jedno najprawdopodobniej wykonane zostało na ulicy Nowe Ogrody przy skrzyżowaniu z ulicą Powstańców Warszawskich (Tam mieszkała przez jakiś czas moja rodzina)... Na innym zdjęciu jest najprawdopodobniej też Gdańsk, ale nie jestem pewien... Na 100% jest to Trójmiasto...
Wrzeszczak - Sob Mar 11, 2006 6:58 pm
Cytat: | Na innym zdjęciu jest najprawdopodobniej też Gdańsk, |
Waly Jagiellonskie
syrenka - Nie Mar 12, 2006 1:24 am
Oglądam te wasze zdjęcia/pocztówki (nie tylko w tym temacie) i nie mogę się nadziwić - skąd macie tyle wspaniałości???? Z każdym dniem (a jeszcze nie zdażyłam przejrzeć całego forum - zajmie mi to może z pół roku...) coraz szerzej otwieram usta ze zdziwienia...
Martino - Nie Mar 12, 2006 4:04 pm Temat postu: Zdjęcia z Kamiennej Góry - Gdynia początek lat 50 tych Zdjęcia robił mój dziadek z Kamiennej Góry w Gdyni - na początku lat 50-tych.
Nie są do pocztówki!!!!!! Oryginały robione!!!!
Robione prawdopodobie aparatem Pionier
syrenka - Nie Mar 12, 2006 7:53 pm
O ile pamiętam to teraz wszystko jest tam strasznie zarośnięte i to już nie ten sam widok... Wspaniałe zdjęcia!
Zag - Sob Mar 25, 2006 3:32 pm
paramedic...pierwsze foto to jest powstancow warszawskich, a te gdzies w gdansku to jakbym z tylu widzial sylwete technikum lacznosci...okolice podwala staromiejskiego
Zoppoter - Sob Mar 25, 2006 6:28 pm
Zag napisał/a: | a te gdzies w gdansku to jakbym z tylu widzial sylwete technikum lacznosci...okolice podwala staromiejskiego |
Nie, to nie tam. Szkół podobnych do technikum łączności zbudowano więcej w latach 50-ych.
penetrator - Sob Sie 12, 2006 8:58 pm
Wrzeszcz.
A teraz zdjęcie.
roland - Sob Sie 12, 2006 11:08 pm Temat postu: Wrzeszcz Pamiętam ten parking. Obok była buda z częściami rowerowymi przyklejona do restauracji " Pod Kominkiem"
luanda - Nie Sie 13, 2006 7:29 am
A gdzieś niedaleko jakiś rynek (nie w miejesu dzisiejszego Manhatanu? tj. tego starego za "restauracją" McDxxx).
Tata mi opowiadał, że przjeżdżał z moją babcią kaczki sprzedawać ze swojej wioski na Żuławach. A że miastowe lubili "kulturę", to drób był szorowany proszkiem do parania przed wyjazdem i się elegancko sprzedawał, o niebo lepiej niż ten "ekologiczny" z gaunem pod ogonem <LOL>.
Zdzislaw - Nie Sie 13, 2006 6:15 pm
Zoppoter napisał/a: | Zag napisał/a: | a te gdzies w gdansku to jakbym z tylu widzial sylwete technikum lacznosci...okolice podwala staromiejskiego |
Nie, to nie tam. Szkół podobnych do technikum łączności zbudowano więcej w latach 50-ych. |
Wrzeszczak kilka postów wcześniej dal prawodłową odpowiedz. Zdjęcie jest wykonane z alejki w Klein Irrgarten/Parku Konipnickiej/ TO są faktycznie Wały Jagiellońskie i fragmebt Huciska wraz budującym sie (chyba, bo nie pamietam by w tym miejscu wczesniej stal inny budybek) budynkiem PZU.
penetrator - Nie Sie 27, 2006 8:07 pm
Wrzeszcz w kolorze.
penetrator - Sob Lis 25, 2006 10:42 pm
Ul.Jana z Kolna.
Nauticus - Sob Lis 25, 2006 11:57 pm
Po tych torach, w latach siedemdziesiątych, przjeżdżały pociągi z towarami dla Stoczni Gdańskiej.
Zdzislaw - Nie Lis 26, 2006 12:16 am
Nauticus napisał/a: | Po tych torach, w latach siedemdziesiątych, przjeżdżały pociągi z towarami dla Stoczni Gdańskiej. |
Dokladnie jak mówisz. Zjazd na ul. Jana z Kolna byl w rejonie Bramy nr 3 (przy przystanku Gdańsk Stocznia) , a pociągi przetaczano torem biegnącym po tejże ulicy i wjeżdżalu one na teren stoczni przecinając ul. Doki między stocznia a PKS-em
penetrator - Nie Lis 26, 2006 11:23 am
Ta trójka jedzie torami "pod prąd",chyba ze względu na pociągi.
Pozdr.
rev - Nie Lis 26, 2006 2:08 pm
penetrator napisał/a: | Ta trójka jedzie torami "pod prąd",chyba ze względu na pociągi.
Pozdr. |
Penetrator, czy masz pozwolenie autora tych zdjęć (p. Hilkenbacha) , aby je publikować? I to w dodatku bez podawania źródła...
penetrator - Nie Lis 26, 2006 4:13 pm
Zdjęcia pochodzą ze strony http://www.lokomotive-fachbuchhandlung.de/
Przepraszam za nie podanie źródła.
Marek1024 - Pon Lis 27, 2006 3:41 pm
Roland,
Czy na zdjęciu wrzeszcz5_int.jpg widać tory tramwajowe do starej zajezdni we Wrzeszczu? Kiedy je zlikwidowano?
Pozdrawiam,
Marek
rispetto - Pon Lis 27, 2006 4:33 pm
Nie wiem, kiedy zlikwidowano te tory na zdjęciu, ale na odcinku pomiędzy McDonaldem, a zajezdnią ich fragmenty były na pewno jeszcze w początkowym okresie działania hal targowych.
Zdzislaw - Sro Lis 29, 2006 12:57 am
Myślę, iż na te klopoty to ................. Turecki!!!!!
aszka - Nie Gru 03, 2006 4:55 pm
penetrator,
witam zauwazylam ze okolice grunwaldzkiej w rejonach starego mylyna nie sa ci obce...poszukuje wszelkich informacji an temat tamtego rejony wraz z stara zajezdnia tramwajowa...plizzzzzzzzzzzzzz
penetrator - Nie Gru 03, 2006 6:37 pm
Troszkę znam tą okolicę ale to już inna historia.
Pozdr.
feyg - Sob Mar 01, 2008 8:46 pm
Mam nadzieję że tego jeszcze nie było czyli parę kolejowych widoków z Trójmiasta z połowy lat 60-tych ze strony firmowanej przez Andrzeja Massela:
Sabaoth - Sob Mar 01, 2008 9:51 pm
Czy to za kolejką na pierwszym zdjęciu to nie jest przypadkiem dach rozebranej w latach 80. poczekalni na przystanku Gdańsk-Zaspa?
feyg - Nie Mar 02, 2008 1:31 pm
Sabaoth napisał/a: | Czy to za kolejką na pierwszym zdjęciu to nie jest przypadkiem dach rozebranej w latach 80. poczekalni na przystanku Gdańsk-Zaspa? |
Na to wygląda...
I jeszcze parę parowych i motorowych widoczków
penetrator - Nie Mar 02, 2008 4:40 pm
Feyg czy posiadasz może zdjęcie wagonu motorowego SD 80 z czasów kiedy
kursowały one pomiędzy Gdynią a W-wą.
Ponury2 - Nie Mar 02, 2008 5:11 pm
Dalsze odcinki peronów dalekobieżnych na stacji Gdynia-Gł. jak widzę były "piaskowe"? Normalnie western, szczególnie po deszczu
feyg - Pon Mar 03, 2008 8:53 pm
penetrator napisał/a: | Feyg czy posiadasz może zdjęcie wagonu motorowego SD 80 z czasów kiedy
kursowały one pomiędzy Gdynią a W-wą. |
Niestety nie mam
Ale mam za to trochę zdjęć z ówczesnej Gdyni gdyby kogoś to interesowało....
penetrator - Pon Mar 03, 2008 10:09 pm
Wklej do jednego z gdyńskich tematów.
villaoliva - Wto Mar 04, 2008 12:35 am
penetrator napisał/a: | Wklej do jednego z gdyńskich tematów. |
Temat się nazywa Trójmiasto w latach 50 i 60
Więc jak najbardziej pasują tutaj
feyg - Wto Mar 04, 2008 10:56 am
W takim razie parę widoczków z rejonu gdyńskiego Wzgórza które często zmieniało patronów
Sabaoth - Wto Mar 04, 2008 5:17 pm
Wzgórze Świętego Nowotki
renekk - Wto Mar 04, 2008 10:03 pm
Ta sama okolica (ze zbiorów Muzeum Miasta Gdyni).
feyg - Nie Mar 09, 2008 1:11 pm
Tym razem okolice wiaduktu przy ulicy Podjazd
TOMB - Nie Mar 09, 2008 10:34 pm Temat postu: Coś dla miłośników Sopot Znalezione w rodzinnym archiwum...
TOMB - Nie Mar 09, 2008 10:56 pm Temat postu: Coś dla miłośników Gdyni również. Pierwsza połowa lat 60-tych.
Sabaoth - Nie Mar 09, 2008 11:16 pm
Jestem na tyle stary żeby pamiętać ten pomnik i na tyle młody żeby skleroza w tym nie przeszkodziła
TOMB - Nie Mar 09, 2008 11:22 pm
To tak samo jak i ja. Z tego co wiem sam pomnik przeniesiono na cm. żołnierzy radzieckich ale już chyba bez kolumny. Musiałby potwierdzić ktoś z Gdyni.
villaoliva - Nie Mar 09, 2008 11:49 pm
"Natasza" stoi na cmentarzu wojennym i wojskowym w Gdyni Redłowie
fot. Ewa Kowalska
pawel.45 - Pon Mar 10, 2008 4:18 pm
TOMB napisał/a: | ...sam pomnik przeniesiono na cm. żołnierzy radzieckich ale już chyba bez kolumny... |
Stoi na nie swoim postumencie, a drzewce sztandaru skrócono od obu końców.
TOMB - Wto Mar 11, 2008 4:03 pm Temat postu: Jeszcze kilka widoków z Gdyni - pocz.lat 60-tych. Ciąg dalszy...
feyg - Wto Mar 11, 2008 10:08 pm
pawel.45 napisał/a: | TOMB napisał/a: | ...sam pomnik przeniesiono na cm. żołnierzy radzieckich ale już chyba bez kolumny... |
Stoi na nie swoim postumencie, a drzewce sztandaru skrócono od obu końców. |
Małe uzupełnienie:
Autorem rzeźby był współzałożyciel, profesor i rektor (1947-1949) Państwowej Wyższej Szkoły Sztuk Plastycznych w Gdańsku Marian Wnuk.
Pomnik został z wielką pompą odsłonięty z okazji rocznicy wybuchu rewolucji 7 listopada 1953, fundusze na jego budowę zbierano między innymi za pomocą cegiełek:
źródło
Pomnik zdemontowano staraniem ówczesnego gdyńskiego radnego Szymona Pawlickiego podczas happeningu w dniu 22 lipca 1990.
war1 - Pią Mar 21, 2008 12:32 pm Temat postu: pare fotek kilka fotek
feyg - Pią Mar 21, 2008 3:02 pm
"świeżynka" z Trójmiejskiej Galerii . Może warto byłoby stworzyć osobny watek "wizytowy"?
discus - Pią Sty 15, 2016 11:42 am
M/s "Batory" wypływa z Gdyni - w tle Dworzec Morski - dzisiejsza siedziba Muzeum Emigracji w Gdyni. Zdjęcie zostało wykonane w 1960 roku. Źródło
|
|