|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańszczanie - choćby duchem - Wrzeszczanie - Langfuhrterzy
bassa - Pią Cze 04, 2004 11:29 pm
Wrzeszczanie, to jest to ! ( swoja droga, gdziez stronka Wrzeszcza z starymi prywatnymi fotkami...przecie nie www.wrzeszcz.gda.pl ) To do Ciebie apel, Cześku !!
I ciesze sie jak Lucy !
Czesiek - Sob Cze 05, 2004 5:18 pm
kochani , może będzie strona , nie ja jestem autorem pomysłu, lecz mój znajomy który ma dojscie do setek a może tysięcy zdjęc wykonanych przez kogoś zamieszkałego przed i po wojnie w Gdańsku - konkretnie we Wrzeszczu - ponieważ sprawa nie jest do końca sfinalizowana nie mogę mówić o konkretach
Sabaoth - Sob Cze 05, 2004 9:04 pm
To ja dorzucam jedno zdjęcie, powojenne ale ma już ponad 30 lat.
bassa - Nie Cze 06, 2004 1:53 am
Bomba ! Sabaoth, a wiesz ze tej granitowej kostki czarno -szarej praktycznie juz nie ma..zalano asfaltem wiekszosc, za to drzewa-juz spore-zyskaly obramowanie. Prosze jeszcze ! Z tej samej okolicy...
Czesku...jestem skłonna nabyc skaner i ( o boshe..) nauczyc sie obslugi - na rzecz tych fotek...i strony ! Mozesz mnie trzymac za słowo !
Sabaoth - Nie Cze 06, 2004 9:26 am
Cytat: | Prosze jeszcze ! Z tej samej okolicy... |
Kilka jeszcze dorzucę w najbliższych dniach. I też z tej samej okolicy.
lucy - Nie Cze 06, 2004 5:32 pm
Jak przez mgłę pamiętam, byłam bardzo małym dzieckiem, ze między Kilinskiego a Pestalozziego był ryneczek gdzie, utkwił mi w pamieci widok, tylko to pamiętam, mnóstwa skrzynek z czerwonymi rakami:)
Było to jak w bajce, bardzo, bardzo dawno temu
Czesiek - Nie Cze 06, 2004 7:11 pm
Cytat: | między Kilinskiego a Pestalozziego był ryneczek | Masz rację Lucy, na ul.Gołębiej gdy nie była jeszcze zabudowana domami był rynek który tam powstał prawdopodobnie po 1945r. prawdopodobnie w połowie lat 50 tych przeniesiono go na ul.Wyspiańskiego tam gdzie jest obecnie rynek ( targowisko) Ja pamiętam na nowym rynku gruzy po przedwojennych zabudowaniach. Rynek był większy niż obecnie obejmował budynki szkoły bankowej(GPEC) która została wybudowana w latach 70. Nie było nawet budynku policji.
Mam ciekawe zdjęcie z Wrzeszcza z lat 70 i pytanie czy zgadniecie co przedstawia, lecz nie wiem jak je przesłać na forum
Pietrucha - Nie Cze 06, 2004 7:19 pm
Jako załączniki do odpowiedzi
Czesiek - Nie Cze 06, 2004 8:48 pm
zmieniłem wnętrze komputera muszę odnaleźć ten plik potrwa to dzień może dwa postaram się
Mikołaj - Nie Cze 06, 2004 8:54 pm
Czesiek napisał/a: | Mam ciekawe zdjęcie z Wrzeszcza z lat 70 i pytanie czy zgadniecie co przedstawia, lecz nie wiem jak je przesłać na forum |
przeczytaj instrukcję
Grün - Nie Cze 06, 2004 9:55 pm
Aż się prosi wydział Langfuhrtografii...
seestrasse - Nie Cze 06, 2004 10:58 pm
zazdroszcze Wam jak diabli...
bassa - Sro Cze 09, 2004 11:10 pm
O tak, prosze o Wydział Wrzeszczański !!! (Katedre ??) Gruen jak zwykle trafil w dziesiatke !! Wrzeszczanie wszystkich krajow...no i ci, ktorzy konczyli II LO...łaczczmy sie (netowo).
A jesli by powstał na Akademii Wydział niderlandzki, to ja bym sie tez zapisała...
Grün - Sro Cze 09, 2004 11:46 pm
No ale cały czas nie widzę ani chętnych do roboty, ani koncepcji, ani żadnych materiałów...
Mikołaj - Czw Cze 10, 2004 12:55 am
www.moglibysmy.end.pl
Czesiek - Czw Cze 10, 2004 7:32 pm
Cytat: | Wrzeszczanie wszystkich krajow...no i ci, ktorzy konczyli II LO...łaczczmy sie (netowo). | jestem za chociaż nie kończyłem II LO tylko "uniewrsytet" na OŁOWIANCE
bassa - Czw Cze 10, 2004 11:13 pm
Czesku, rzecz w tym , ze ostatnio zetknełam sie z plotka towarzyska- spotkali sie -całkiem rześcy i rączy- absolwenci matury w II LO ..z okazji 50 lecia tej matury (znaczy- 52 rok ????).Balowało 26 osob, płyneły wspominki...takze o Wrzeszczu ! Ilez oni duszą rewelacyjnych fotek prywatnych....a lbo- relacji osobistych...;-)) Jaaasne, ze zachowałam dostęp - ale tez wiecej mozna bylo uzyskac na takiej impresce...czy tez -pomagajac netowo odnalezc absolwentow...To jest studnia skarbów,wystarczy zaczac...stronke ???archiwizowanie ??? przecie ja nie umiem !!!
heh...odprowadzałam starsza pania do Szkoły Podst nr 24 na wybory - a tam w hallu...wyobrazcie sobie, sa gablotki i -wspominki i fotki...sprzed ehm...dziestu lat. Ta najstarsza fotka-mocno pognieciona i porwana- grono nauczycielskie na stopniach szkoly i uczniowie-koniec roku ?? Sadzac po kadrze nauczycielskiej- lata 60-te..widac ze ehm..zabytek
A kamiennych kul na krancach schodow wejsciowych nie ma ! Co za młodziez teraz, takim gigantycznym kulom dali rade...
bassa - Pon Cze 14, 2004 2:57 pm
No tak...i zamknał mi dziób Mikołaj ????wyrzucajac dyskusje o watku Wrzeszczanie z spraw technicznych....a jakaz to jest sprawa, jesli nie techniczna ??? DZIAŁ Wrzeszczanie na stronie głownej ??? ( a nie w ,,duchem...,, ) Czy ja wygladam na ducha ??? 80 kg zywej wagi Bassy cos tu ma chyba do przewazenia !!! ew moge kajak Mikołajowi....może wtedy uwierzy...;-))
Marek Z - Pon Cze 14, 2004 3:31 pm
Cytat: | Czy ja wygladam na ducha ??? 80 kg zywej wagi Bassy... |
No tak, bo duchy ważą najwyżej do 50 kg. Mamy nadzieję Basso, że spotkamy Cię na kajakach...
Mikołaj - Pon Cze 14, 2004 3:36 pm
a jak jest zwiazekj tego, że posty się nie wyświetlają z tym, że potrzebna jest strona o Wrzeszczu?
bassa - Wto Cze 15, 2004 10:28 pm
Wow...strona matecznika swoja droga, a dyskusja- CO na stronie- i dlaczego -wyłącznie w swiatłym gronie fachowcow i pasjonatów z FDG, znaczy..na Forum DG !!!...zaraz pod Errata ??? Bez tego- znow wyjdzie stety...amatorszczyzna...a ja naprawde bym sie chciała dowiedziec jaki kolor tynku przywrocic ! Na przyklad- z dyskusji ludzi pamietajacych co bylo np.na Kraszewskiego 2...Czekam juz rok z niedokonczonym frontem domu, to wcale nie zabawne !!! Ze juz nie wspomne, ze mam oryginalna tabliczke emaliowana z nr domu i tez bym chciala ja przywrocic- a kto wie, kto takie emalie przedwojenne konserwuje ??? gdzie, za ile...Watek Wrzeszczanie potrzebny jest do konkretow!!!
A....i dodam, ze ucze sie cykac cyfrowe...pierwsze co postaram sie upublicznic to bedzie fotka prawdziwej obejmy rynnowej...zielonej od patyny 70 lat...a sam obiekt ..hmmm...Prezent dla Gruena ???
(co prawda taka obejma wyglada jak skladane kajdanki z dlugim bolcem, narzedzie tortur...;-))
Marek Z - Sro Cze 16, 2004 10:13 am
Cytat: | Watek Wrzeszczanie potrzebny jest do konkretow!!! |
No przecież w watku: "Wrzeszczanie - Langfuhrterzy" są same konkrety..
bassa - Sob Cze 19, 2004 12:24 am
Zgadzam sie , ze konkrety wrzeszczanskie...ale przecie nie pod nagłowkiem Gdanszczanie -chocby duchem !!! Nie tu !
Gdanszczanie chocby duchem to osoby ktore gnane prywatną sympatią do ,,miejsca i ludzi,, przyjada na II Swiatowy Zjazd Gdańszczan w maju 2006.
Swoja droga...Lech Parell prosi o pomysly, pomoc, wspolprace...grup gdanszczan, autorow pomyslow, kolekcjonerow itp - TERAZ, na etapie wymyslania Zjazdu i atrakcji
(oraz przewidywania kosztow..)
Hmmm ?
bassa - Nie Cze 20, 2004 12:49 am
www.conradinum.ids.pl a gdzie fotki ??? toc wrzeszczanski i -Fundacji temat jak najbardziej...
wow... www.conradinum.gdansk.ids.pl co za link, swoja droga..;-))
Marcin - Nie Cze 20, 2004 7:45 am
Basso, o ciekawych linkach informuje się w zupełnie innej części forum.
Sabaoth - Nie Cze 20, 2004 10:45 pm
Ja zbieram materiały do wirtualnej wycieczki po Wrzeszczu, i jeśli ktoś ma i chciałby udostępnić zdjęcia i pocztówki to proszę o kontakt.
bassa - Nie Cze 20, 2004 11:17 pm
Conradiunum nie wrzeszczanskie ??? ciekawostka....;-))swiezo przeczytałam wstep D Tuska do albumu WRZESZCZ - heh, w calosci sie nadaje ten tekst na motto wszelkich pro-wrzeszczanskich pomyslow, nawet nie jest długi...A że brak na stronce Conradinum dobrych fotek, to juz wina artystów z Forum DG.....nie dotarli....;-))
No prosze...los jest łaskawy , przyjechala pani-chodzace zrodlo wspomnien matecznikowych i bedzie przez miesiac w kraju...;-)) Obiecala fotki, wspominki, relacje do nagrania...pochodzenie po uliczkach matecznikowych i co sobie tylko zycze !!! Spodziewa sie ze moze z tego byc ksiazka -albo strona netowa...;-)) Nio...ja tez tak mysle, szczegolnie- przed Swiatowym Zjazdem Gdanszczan...archiwizowanie tematow zrodlowych jest podstawa pomyslow...;-))
PS Ona twierdzi ze na Kraszewskiego rog Kosciuszki byla mleczarnia..ale raczej NIE na Kraszewskiego 2...sprawdzi i pomysli - to ukłon w strone NAPISOW Mikołaja !
Mikołaj - Pon Cze 21, 2004 5:17 pm
Cytat: | Ona twierdzi ze na Kraszewskiego rog Kosciuszki byla mleczarnia..ale raczej NIE na Kraszewskiego 2...sprawdzi i pomysli - to ukłon w strone NAPISOW Mikołaja ! |
Czekam na odpowiedź!
bassa - Pon Cze 21, 2004 10:26 pm
No tak- to byl jednak sklep kolonialny, prywatny...W ogole sklepow tu bylo wiecej i nawet pani pamieta nazwiska włascicieli...zaczynam dostawac pisemne notki-relacje od niej- na pierwszy ogien poszedl album Wrzeszcz, ktorym zreszta ogromnie sie wzruszyła.Mowi, ze ma lepsze...fotki, dokumenty, pamiatki...mam szanse w poniedzialek, po Kongresie www.fop.razem.pl spotkac sie na dluzsza rozmowe...
Byc moze- zwiedzanie razem okolicy by sie dalo przeprowadzic ???Spacerek...
ale na razie...na poczatek ...dyktafon i czas !!! Pozyczcie troche czasu czy co...
Jarek z Wrzeszcza - Pią Cze 25, 2004 11:58 am Temat postu: SP 64 & II LO Są tu może absolwenci szacownej SP nr 64 z Wrzeszczańskiej i/lub II LO?
Miałem przyjemność (czyżby?) ukończyć owe szkoły i szukam o nich czegoś więcej...
W ogóle to ja szukam czegoś więcej o Dolnym Wrzeszczu, szczególnie ul. Kochanowskiego, Mickiewicza, Klonowicza, Kościuszki i boczne od niej i okolice. Ma ktoś z Was coś o tych miejscach? Jakieś fotki, mapki, plany etc.?
lucy - Pią Cze 25, 2004 12:03 pm
Jarku, zobacz tu
http://www.forum.dawnygda...topic.php?t=214
pumeks - Pią Cze 25, 2004 12:16 pm Temat postu: Re: SP 64 & II LO
Yarecque napisał/a: | Są tu może absolwenci szacownej SP nr 64 z Wrzeszczańskiej i/lub II LO? |
Melduje się II LO...
bassa - Nie Cze 27, 2004 12:15 am
no ja tez II LO...moze by ktos wreszcie zrobil stronke ABSOLWENTOW II LO a nie tylko samego LO..;-))) ( ze juz nie wspomne,ze TOW Przyjaciol istnialo i bylo zarej...)
ehm...i my som Langfurerzy chyba- choc ja sie czuje Wrzeszczanka ( z duzej litery rzecz jasna..;-)) - www.focus.digimer.pl to tez ludzie II Lo. A...mam obiecane fotki i wspominki od trzech nastepnych osob, z przedwojennych i wojennych czasow stad...warto zbierac pisemne relacje !Nawet odrecznie na kartce spisane lub nagrane....to w oczach wszystko sie zmienia,znika,przebudowuje...
Mikołaj - Nie Cze 27, 2004 12:28 am
Cytat: | mam obiecane fotki i wspominki od trzech nastepnych osob, z przedwojennych i wojennych czasow stad...warto zbierac pisemne relacje !Nawet odrecznie na kartce spisane |
To przepisz na komputerze i wyślij Grunowi do Losów Zwykłych Ludzi - będzie zalążek Twojej wymarzonej wreszczańskiej strony!
bassa - Nie Cze 27, 2004 1:17 am
wow...do Gruena nie mam wstepu...i wiekszosc tez nie...Akademia dla elity, a mowilam ze sie zapisze na kierunek Polska-Niderlandy ! Jak bedzie... na Akademii...
( Jak genialne stow Towarzystwo Polska-Niderlandy z prezesem andrzejem Bądkowskim)
Poza wszystkim- prow spraw absolwentow II LO rozrosnie sie w pelnoetatowa robote predzej czy pozniej- lada chwila (za 2 lata ?)przecie 60 lecie i zjazd....Nie smiem Rechtórowi czegos takiego na głowe zwalac ! To lekko liczac 5 tys ludzi i koresp...
Mikołaj - Nie Cze 27, 2004 1:47 am
Cytat: | wow...do Gruena nie mam wstepu...i wiekszosc tez nie...Akademia dla elity |
Ale Akademia nie mieści sie na forum tylko na stronie Akademii i każdy ma tam dostęp. Myślałem, że łatwo zauważyć ten banner na dole
bassa - Nie Cze 27, 2004 2:20 am
ale na forum juz nie...forum zostalo zamkniete -przecie calkiem niedawno...
Sabaoth - Nie Cze 27, 2004 10:59 am
Cytat: | Jak genialne stow Towarzystwo Polska-Niderlandy z prezesem andrzejem Bądkowskim |
Ja znam Andrzeja od lat 70-tych, często bywał i bywa u moich rodziców. Zorganizowac Wam spotkanie?
bassa - Nie Cze 27, 2004 10:58 pm
No prosze...Brawo Sabaoth ! Za zyczliwosc i szybka reakcje !
Z tym, ze sprawdziłam- Towarzystwo Gdansk Niderlandy zwiazało sie z klubem PLAMA na Zaspie - i na wrzeszczanskie projekty lub podobne jak tam- zycie kulturalne, klub- weWrzeszczu-no, juz im rąk nie starcza....Owszem, chetnie pomogą, rowniez wydawniczo (wydaja ksiazki, org profesjonalne wystawy -np o lechu Badkowskim w Muz Morskim...itp)- mozna bywac raz w mcu na ich spotkaniach z znakomicie dobranymi Postaciami...- ale zainteresowania TGN są szersze terytorialnie niz to o czym FDG rozmawia.I nie daja sie zawęzic...;-))
Fakt, jest to dobry przykład, ze mozna- i jak, kto, kiedy to robi...autentyczna elita umyslowa -pomyslodawcy...i to raptem 15-20 osob !
Podobne- to Stow im Grassa, mozliwe ze troche teraz drgnie u nich, jakos zaczely sie rodzic pomysly...przed II swiatowym Zjazdem Gdanszczan w maju 2006
Mikołaj - Nie Cze 27, 2004 11:08 pm
Cytat: | Podobne- to Stow im Grassa, mozliwe ze troche teraz drgnie u nich |
Jesteś jakoś z nimi zbratana?
Sabaoth - Nie Cze 27, 2004 11:33 pm
To, że Tow. jest zbratane z klubem PLAMA na Zaspie, to dlatego, że Pan Andrzej mieszka na Zaspie. A jest on prawdziwym społecznikiem i do tego wspaniałym gawędziarzem. Nie raz przesiedziałem pół nocy przy ognisku lub w jego domku letniskowym słuchając jego wielogodzinnych, niesamowitych opowieści o historii dawnej i trochę nam bliższej. Dodam jeszcze, że Tow. wydaje różne książki, ja mam na przykład książkę o młodości Fahreinheita napisaną przez Pana Januszajtisa, polecam - bardzo ciekawa pozycja w gdańskiej biblioteczce.
bassa - Pon Cze 28, 2004 12:06 am
Uczciwa odpowiedz na pytanie Mikołaja brzmi tak- szukam dwoch mlodych,tak ok 30 lat- osob do zrobienia nastepnej PLAMY...jeno w Dolnym Wrzeszczu i jako - biuro,archiwum pamiatek i zdjec, czytelnia, spotkania i szkolenia...popoludniowa i weekendowa normalna praca dwoch osob ---->dla kilku Stow...
ale... poniewaz Elwiry Twardowskie www.plama.art.pl i Andrzejowie Bądkowscy nie daja sie sklonowac, sprawa sie ciagnie juz czwarty rok. Coz..szukam, rowniez w istniejacych zarej stow i w www.fop.razem.pl a ostatnio-przez pol roku- nawet wsrod absolwentow Teremisek -szkoly jacka Kuronia opisanej w Przekroju..Tez, jak Marek Z - chce cos zrobic dla Gdanska i zostawic slad po sobie...w postaci moze pierwszej sprawnie papierkowo/prawnie/obywatelsko dzialajacej kadry-stow z ,,wyzszej połki,, - i oczywiscie jest to wyłacznie marzenie (choc srodki by sie znalazly).
Tak, prawde Sabaoth prawi, tez mam ksiazki wydawane przez Tow Gdansk Niderlandy i sa wyjatkowe...
Czesiek - Pon Cze 28, 2004 9:34 pm
Cytat: | Czesiek napisał:
Mam ciekawe zdjęcie z Wrzeszcza z lat 70 i pytanie czy zgadniecie co przedstawia |
Mogę podzielić się z Wami niektórymi moimi zdjęciami:
pierwsze to zagadka o której wspominałem wcześniej,następne to napewno rozpoznacie,kolejne są ze święta ul.Wajdeloty które odbywa się cyklicznie od dwóch lat.
Czesiek - Pon Cze 28, 2004 9:39 pm
Uwaga przy pierwszych zdjęciach zamienione są podpisy
Marek Z - Wto Cze 29, 2004 12:24 am
To jest zdjęcie przedstawiające rozbiórkę budynków we Wrzeszczu w miejscu dzisiejszego Manhattanu. Ale przyznaję od razu: gdzieś juz je widziałem.
Pozostałe są bardzo fajne. A młody człowiek w basenie-fontannie, to na pewno Ty Cześku.
Czesiek - Wto Cze 29, 2004 7:10 pm
Cytat: | Ale przyznaję od razu: gdzieś juz je widziałem. | tak Marku mogłes je widzieć w ostatnim wydaniu 30 Dni (marzec kwiecień ) tam je zamiesciłem.
bassa - Sro Cze 30, 2004 10:23 pm
He he ! Tez rozpoznałam...a pamietacie knajpe Pod Kominkiem ??? rzeczywiscie fotka celna....i to miejsce miało jakąs swoja magię....Brawo Czesku ! Wrzeszzcz jest pełen magicznych miejsc....fontanna na pl Wybickiego tez taka była ! A chciałam dodac, ze zachował sie pradawny przystanek tramwajowy - linii do Gdanska...na rogu Mickiewicza i Hallera mozna rozpoznac oryginalne drewniane czesci przystanku, przeksztalcone w budke sprzedazy czegos...;-))
Marku Z- spotkałam dziewczyne, ktora pamieta łabedzie przy Lotnisku..ponoc ma fotki nawet ! Chadzała tamtedy do II LO...ehm.w latach 60-tych..;-)) Pamieta tez , ze wszystkie domki matecznika-szeregowce mialy kolor ecru, lekko zgaszony bialy !
Marek Z - Czw Lip 01, 2004 11:47 pm
Cytat: | Marku Z- spotkałam dziewczyne, ktora pamieta łabedzie przy Lotnisku..ponoc ma fotki nawet ! Chadzała tamtedy do II LO...ehm.w latach 60-tych..;-)) Pamieta tez , ze wszystkie domki matecznika-szeregowce mialy kolor ecru, lekko zgaszony bialy ! |
No proszę, a da się te zdjęcia jakoś zeskanować ?
bassa - Nie Lip 04, 2004 8:09 pm
Moze ustalmy, ze formalnie sie bedzie fotki pozyczac od ludzi na tydzien, dla Forum DG -i przekazywac Czeskowi ? Do zeskanowania ???Jaasne, ze odpowiadac bede ja-własna skora-za zwrot wlascicielom i uzyskanie od nich zgody pisemnej na publikacje na Forum...takze moze-jakies komentarze do wklepania ....Czeskowi przekazuje sie łatwo, ma urocza pizzerie z fotkami gdanskimi obok siebie na Wajdeloty...moze jest tam szatnia albo co...;-))
I łatwo sie poumawiac sms-em z Czeskiem- podawal przecie numer 503097644...
A- dzieki Czeskowi i sms obejrzalam dzis w TV3 przeuroczy film o historii gdanskich linii tramwajowych- Prod Profilm Gdansk, 1995 r red Tomasz Arabski, nakrecony przed 100 leciem gdanskich tramwajow. Rowniez- zajezdnie, he- nie wiedzialam ze budynek na rogu Grunw i Pomorskiej byl zajezdnia tramwajow konnych ! A teraz ponoc ma tam Rekin-klub pletwonurkow-robic muzeum pojazdow militarnych...Czemuz nie
--->Muzeum rzemiosl i kolekcjonerstwa-expo pasjonatow roznych- w d.browarze...????
Czesiek - Wto Lip 06, 2004 5:30 pm
Cytat: | ....Czeskowi przekazuje sie łatwo, ma urocza pizzerie z fotkami gdanskimi obok siebie na Wajdeloty...moze jest tam szatnia albo co...;-)) | Bassa dzięki za komplementy
bassa - Sro Lip 07, 2004 1:10 pm
Heh...umiejetnosci netowo-komputerowe Czeska zwalaja z nóg - cisnienie wrazenia calowicie spłaszczyło basse...No tak- profesjonalisci rzadza ! A marzyciele moga sobie co najwyzej pomarzyc.ja sie tylko upieram- za wszelka cene- przy absolutnej legalnosci wszelkich poczynan-legalne zgody, legalne programy, legalne stow...;-)) Przyzwoitosc sie opłaca,a spoko grupa inicjatywna (kom zalozycielski) MOZE dostawac
formalnie rozne takie...a to 5 egz Marii Kurowskiej ,,Niedokonczona gawęda,, a to ,,Polki w Gdansku,, od autorki, Gabrieli Danielewicz z ul Pileckiego...
bassa - Czw Lip 29, 2004 11:59 pm
Langfurerzy...jest naprawde magia miejsca, tu sie wraca po swiatowych wędrowkach..
Jest wiele przykładow.. z drugiej strony, bez przerwy odbywa sie wyciaganie stad sensownych kadr - np ostatnio www.boell.pl
Za swietlana przyszlosc i ochrone tutejszych zabytkowych juz zasobow-toast... heh ? nie ma takiego emotikona ???Nadzwyczajnie porzadne Forum...;-))
Sabaoth - Sob Sie 07, 2004 10:17 pm
Czy może Langfuhrterzy wiedzą coś o takim dziwie, które znalazłem na zdjęciu. Nazywa się to Rozynski-Tempel im Jäschkentaler Wald. Proszę o wszelkie możliwe informacje.
Sabaoth - Pon Sie 09, 2004 5:11 pm
Miejsce to jest opisane: "...Idąc drogą w dół na Jäschkentalerwiese, do hotelu Schroedera i Forsthaus, później w górę do Rozynskiplatz...i dalej przez ciemny las mostami Engel i Teufel na wzgórza Heveliusa i Gutenberga." Może taki opis naprowadzi kogoś na ślad, gdzie się ten plac Rozynskiego znajdował.
pumeks - Wto Sie 10, 2004 11:55 am
Sabaoth napisał/a: | Miejsce to jest opisane: "...Idąc drogą w dół na Jäschkentalerwiese, do hotelu Schroedera i Forsthaus, później w górę do Rozynskiplatz...i dalej przez ciemny las mostami Engel i Teufel na wzgórza Heveliusa i Gutenberga." Może taki opis naprowadzi kogoś na ślad, gdzie się ten plac Rozynskiego znajdował. |
Mam tylko zdjęcia hotelu Schroedera i restauracji Forsthaus. Na "Waldkarte" zaznaczono tylko Forsthaus. Wzgórze Gutenberga to chyba wiemy, gdzie jest, ale wzgórze Heweliusza? a co to za mosty Anielski i Diabelski?
Sabaoth - Wto Sie 10, 2004 4:01 pm
W oryginale leci to tak: "Zur Jäschkentalerwiese, zum Gasthaus Schroeder und Forsthaus hinunter geht es und wieder bergauf zum Rozynskiplatz, mit kleiner Schutzhütte und zierlichen Treppen, und weiter durch dunkle Foehren über Engels- und Teufelsbrücke zur Hevelius- und Gutenberghoehe." Teufelsbrücke był w którymś z "Był sobie Gdańsk", taki most w lesie. Może komuś pomoże mapka tej okolicy:
bassa - Wto Wrz 21, 2004 12:09 am
No tak...okazało sie Sabaoth, ze sa gorni wrzeszczanie i Dolni Wrzeszczanie- ci, ktorzy chodzili TAM wyłacznie na sanki...;-)) No i na Ślimak...A tez i nie było nic innego do roboty w pieknych latach 60-tych..zadnych klubow mlodziezowych czy netu czy...
aaa.oczywiscie byl www.rudykot.pl z DKF-em...i czytalo sie Radar i Przekrój a czasem ehm..Sztandar Młodych..;-))
Sabaoth - Wto Paź 05, 2004 9:01 pm
Trochę mnie męczyła ta altana - Rozynski-Tempel. Spytałem się mojej mamy, czy może ją pamięta. Niestety, altana musiała zostać zniszczona w czasie wojny. Ale po pokazaniu zdjęcia, mama przypomniała sobie, że w latach 50-tych, kiedy chodziła do Topolówki i biegała po okolicznych wzgórzach na zajęciach z PO, na wzgórzu, dokładnie za altaną Gutenberga były resztki prostokątnej, kamiennej podmurówki. Tak więc z dużym prawdopodobieństwem można przyjąć, że Rozynski-Tempel znajdowała się na wzgórzu zwanym przed wojną Kopernikushoehe.
parker - Wto Paź 05, 2004 9:15 pm
Zastanawiałam się, czy nie pójść tam dziś i nie przeszukać tych krzaków na górce za Gutenbergiem... ale jakoś strach mi było samej się tam zapuszczać :-(
Wybrałam odrobinę bezpieczniejsze rejony. (tak, do tej wycieczki też szukam jelenia - ale nie wykluczam, że jutro ciekawość zwycięży )
Sabaoth - Wto Paź 05, 2004 9:53 pm
Może inni Rzygacze będą chętni Ci towarzyszyć?
bassa - Nie Paź 10, 2004 8:35 pm
,,Przystanek Politechnika,, red Barbara Szczepuła; Media Foran Gdansk 2004
rozdział o Heeresanger-al Legionów---dom akademicki w aktualnej Sz P 49...
....Piło sie przy innych okazjach.
Na fidułkach powiedzmy.Korporanci ,,Wisły,, zbierali sie w kazda sobote w Kleinhammerpark, koło dworca we Wrzeszczu.W deklach i barwach, naturalnie.Siadali przy długich stołach,pili piwo, wygłaszali przemówienia i spiewali.Taka na przykład piosenke: Kto rozum ma, chce długo żyć
Ten musi, musi piwo pic
Bo piwo, piwo grzeje krew
A człowiek zdrów jak lew...,,
Marek Z - Wto Paź 12, 2004 1:05 pm
Cytat: | Taka na przykład piosenke: Kto rozum ma, chce długo żyć
Ten musi, musi piwo pic
Bo piwo, piwo grzeje krew
A człowiek zdrów jak lew...,, |
Basso, mam nadzieję, że zaśpiewamy to wspólnie podczas spotkania rocznicowego..
bassa - Sob Paź 16, 2004 5:55 pm
Nie mozet byc...MarekZ zna melodie do tego ???
A swoja droga, kto wie czy w samej SzP.49 nie lezakuja w bibliotece lub archiwach podobne skarby i okruchy info z historii samego budynku i ,,polskiej enklawy,, przedwojennej wokól...
pumeks - Pon Paź 18, 2004 1:44 pm
bassa napisał/a: | A swoja droga, kto wie czy w samej SzP.49 nie lezakuja w bibliotece lub archiwach podobne skarby i okruchy info z historii samego budynku i ,,polskiej enklawy,, przedwojennej wokól... |
Taaa, jasne. Komuna tę historię tak ceniła, że w kościele św. Stanisława Biskupa urządzono garaż dla ciężarówek
Grün - Pon Paź 18, 2004 1:48 pm
No co? to w ramach opieki nad polskimi śladami w odwiecznie polskim Gdańsku
Sabaoth - Pon Paź 18, 2004 2:04 pm
Tak, jakby stal pusty to by sie zawalil. A tak ktos musial sie zajmowac dachem, zeby ciezarowki nie rdzewialy
parker - Nie Lis 14, 2004 2:58 pm
Sabaoth napisał/a: | Trochę mnie męczyła ta altana - Rozynski-Tempel. Spytałem się mojej mamy, czy może ją pamięta. Niestety, altana musiała zostać zniszczona w czasie wojny. Ale po pokazaniu zdjęcia, mama przypomniała sobie, że w latach 50-tych, kiedy chodziła do Topolówki i biegała po okolicznych wzgórzach na zajęciach z PO, na wzgórzu, dokładnie za altaną Gutenberga były resztki prostokątnej, kamiennej podmurówki. Tak więc z dużym prawdopodobieństwem można przyjąć, że Rozynski-Tempel znajdowała się na wzgórzu zwanym przed wojną Kopernikushoehe. |
Znalazłam dziś ten kawałek podmurówki :-)
Tylko że w trochę innym miejscu...
Sabaoth - Nie Lis 14, 2004 5:21 pm
To może być to, ja miejsce na mapce zaznaczyłem na oko, tylko według opisu podanego przez moją mamę. W każdym razie, jest to na górce obok pomnika Gutenberga.
parker - Nie Lis 14, 2004 5:24 pm
Myślałam, że bardziej Cię to znalezisko ucieszy....
Sabaoth - Nie Lis 14, 2004 5:26 pm
Bardzo mnie ucieszyło, aż podskoczyłem przed monitorem. Nie było tego widać?
parker - Nie Lis 14, 2004 5:46 pm
Nie. Musisz popracować nad Ikonami Emocji
Sabaoth - Nie Lis 14, 2004 5:56 pm
Teraz lepiej?
parker - Nie Lis 14, 2004 6:18 pm
O wiele lepiej. Tak trzymać
bassa - Wto Lis 30, 2004 12:40 pm
Heh...ciagle zapominam,ze Przybysze niekoniecznie maja wgląd w ten temat-a aż sie prosi przywitac Wrzeszczan !!! I spytac o prywatne stare fotki do zeskanowania, takie jak wspaniała fotka sabaotha
bassa - Wto Gru 07, 2004 12:55 am
No i teraz to juz zupełnie nie wiem w który wątek taki news wpisać....Przez wiele lat zerkałam na ogród Farmacji AMG na Hallera przez ogrodzenie.Ciągnie sie przecie spory kawałek..kolekcja roślin zdrowiu przychylnych.I tak sie chciało tam wejść, popatrzeć..poznać te rośliny...zielnik zrobić ? fotografie ???? Stety, dostepne wyłacznie dla studentów farmacji...
I nagle...jest ! Album z tego ogrodu wydała AM ! Index Plantarium Ogród roślin leczniczych 2004 i co ciekawsze, mozna go nabyć wyłacznie na spotkaniach z autorami, w cyklu Spotkania z Przyrodą a link...link do innego zupełnie wątku przynależy...no podam www.eko.org.pl/ptpzg - bo moze warto w TYM ogrodzie witac wiosnę ? Spotkanie Pań FDG ??? W plenerze ???
bassa - Nie Gru 12, 2004 9:33 pm
No własnie...najciekawszym Sylwestrem byłby taki zorganizowany w budynku Centrum Edukacji Nauczycieli-czyli przedwojennej szkole na ul. Hallera 14.O ile dadzą też klucze do pracowni komputerowych i dostep do archiwaliów Woj Bibl Pedagogicznej w tym budynku...
Marzenie, nie sylwester---- w scisłym gronie !!!
Spanie nieco zgrzebne, ale za to w JAKIM-wrzeszczanskim - budynku...;-))http://www.cen.gda.pl/oferta/noclegi.htm
bassa - Pon Mar 14, 2005 10:16 am
Jakby specjalnie dla Rosemary ten wątek...ale tez z nadzieja,ze dołożycie zdjęcia aktualne i starsze,zanim nowa ściezka rowerowa i totalne światłowodowanie oraz inwestycja "na" Fazerze/Bałtyku całkowicie rozkopią Kościuszki.Nie ma fotek Parku Kuźniczki!!! A gdzie browar ?!!!
FDG taką siłą foto i wiedzy dysponuje,a tu.....
bassa - Pią Lis 11, 2005 1:28 am
Czy nie czas przypomnieć ten ---> TEN wątek ???Gdzie foty starowrzeszczańskie ?????
Wrzeszczak - Sob Lis 12, 2005 7:56 pm
Przepraszam, urodzilem sie tez w Pepku Swiata. O co wlasciwie chodzi?
bassa - Sob Lis 12, 2005 10:00 pm
Chodzi o publikowanie fot "jak było", czyli skanowanie fragmentów rodzinnych archiwów.Mam na myśli to,że jak wyglądała okolica widać w tle fot rodzinnych-oryginalny chodnik na Kościuszki jak wygladał ?A budka Ruchu??? A lampy gazowe ???A może sie ktoś dokopie negatywów z KKS Gedania...Przy czym do okresu "jak było" należy czas budowy mieszkaniówki od 1925-7 i Dolny Wrzeszcz aż do lat 90-tych...
Generalnie serce boli,ludzie stare negatywy wywalają na śmietnik przy okazji przeprowadzek i czystek w piwnicach,bo nie wiedzą,że można nie robic(kosztownych)odbitek,jeno skanowac z negatywu!
Wprowadził sie fotograf cyfrowy do lokalu po ksero Waligóra na rogu Kościuszki/al Legionów-juz go zaczełam uwrażliwiać na temat starych negatywów...
gargoyle dfl - Nie Lis 13, 2005 12:55 am
Cytat: | ,ludzie stare negatywy wywalają na śmietnik przy okazji przeprowadzek i czystek w piwnicach, | NIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
bassa - Sro Sty 18, 2006 2:21 pm Temat postu: Swieżutkie,pachnace łupy i zdobycze piwniczne:Dolny Wrzeszcz Nieustajace wyrazy zachwytu dla zdobywcy Albumu Hoffmanna,Sabaotha!!!Od Wrzeszczan!
stumar - Sro Sty 18, 2006 3:00 pm
File0011.jpg
A gdzie zrobiono to zdjęcie?
fritzek - Sro Sty 18, 2006 5:22 pm
gargoyle dfl napisał/a: | Cytat: | ,ludzie stare negatywy wywalają na śmietnik przy okazji przeprowadzek i czystek w piwnicach, | NIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
Gdzie??? Ja mogę w poszukiwaniu negatywów grzebać w śmietnikach. Mam wprawę Niejedno ze śmietnika przywlokłam do domu.
Jarek z Wrzeszcza - Sro Sty 18, 2006 6:41 pm
Cytat: | specjalnie dla Jarecque -za komparystyke matecznika |
A masz to zdjęcie w lepszej jakości? Nijak nie mogę skojarzyć...
bassa - Sro Sty 18, 2006 10:13 pm
Nie mam w lepszej jakości! To w ogóle cud,ze sie z posklejanej i ponadgryzanej kliszy choc tyle wyciagnęło-przecie podkreśliłam,że swieżutka zdobycz po-piwniczna!
Mam tego okolo pól kilo...;-))To uśmiech do Fritzka,najlepiej od meneli skupować,na kilogramy...
Moim zdaniem 1947 to widok na Politechnikę z okolic aktualnej Moreny(Piecewskiej?)
A fotka dedykowana Jarecque...Gdziez to klony rosną w dwóch rzędach ???Hih,się dobrze przyjrzeć,to nawet poprzecznie ul.Roosevelta widać...daleko w tle.
Sposobem na niektóre negatywy moze być zrobienie odbitki chyba-i dopiero z tego skan ???Uprasza się o wątek "jak ratowac stare negatywy" w Techniczne!Ponoć nawet ostatnio się pokazał podręcznik do tego,coś o kolekcjonowaniu starych fot i negatywów.
Jarek z Wrzeszcza - Sro Sty 18, 2006 10:53 pm
bassa napisał/a: | A fotka dedykowana Jarecque...Gdziez to klony rosną w dwóch rzędach ???Hih,się dobrze przyjrzeć,to nawet poprzecznie ul.Roosevelta widać...daleko w tle.
|
Sugerujesz, że to ul.Kościuszki? Też o tym myślałem, ale trochę ona jakby za wąska...
danziger - Sro Sty 18, 2006 11:28 pm
Yarecque napisał/a: | ale trochę ona jakby za wąska... | na moje, to szerokość jest akurat
szperacz - Czw Sty 19, 2006 6:46 am
bassa napisał/a: | Nie mam w lepszej jakości! To w ogóle cud,ze sie z posklejanej i ponadgryzanej kliszy choc tyle wyciagnęło-przecie podkreśliłam,że swieżutka zdobycz po-piwniczna!
Mam tego okolo pól kilo...;-))To uśmiech do Fritzka,najlepiej od meneli skupować,na kilogramy...
Moim zdaniem 1947 to widok na Politechnikę z okolic aktualnej Moreny(Piecewskiej?)
A fotka dedykowana Jarecque...Gdziez to klony rosną w dwóch rzędach ???Hih,się dobrze przyjrzeć,to nawet poprzecznie ul.Roosevelta widać...daleko w tle.
Sposobem na niektóre negatywy moze być zrobienie odbitki chyba-i dopiero z tego skan ???Uprasza się o wątek "jak ratowac stare negatywy" w Techniczne!Ponoć nawet ostatnio się pokazał podręcznik do tego,coś o kolekcjonowaniu starych fot i negatywów. |
Faktycznie jest książka Zenon Harasym "Stare Fotografie Poradnik Kolekcjonera" wydana przez ARKADY kupiłem ją w Empiku w CH Matarnia cena 65 zł.
Z braku czasu będę się z nią dopiero zapoznawał.
Temat konserwacji starych materiałów fotograficznych w tym negatywów potraktowany jest w powyższej książce bardzo powierzchownie. Nie taki jest jej cel. Trzeba szukać gdzie indziej.
Z. Harasym podaje odpowiednie wydawnictwo:
M.Hansh "Fruhe Photographien ihre Technik und Restaurierung" Kabinett Verlag Uve Scheid, Uberherrn/Saar 1985
bassa - Czw Sty 19, 2006 10:32 pm
A! Dziękuję Siedleckiemu,to ważne i konkretne wskazówki.
I może ktoś przeczyta niemiecki tekst i streści jakies podstawowe uwagi ?Mam na myśli głownie info, czy wyrzucać klisze,których skaner "nie łapie" bo prawie czyste-czy też jest jakieś genialne chemikalium przywracajace im obraz...Ja wyrzucę,a ktoś wpisze w Techniczne że zdobył środek i odzyskał kontrast i fotki-no to przecież
Ad fotki 0011:tak,to Kościuszki z widokiem na wjazd w Deotymy...;-)) Do kiedy tam były gazowe latarnie?A bruk bez asfaltu?Taki,jaki Jarecque ma w awatarze...
|
|