Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Wirtualna biblioteka

roland - Sob Lut 11, 2006 5:56 pm
Temat postu: Wirtualna biblioteka
Każdy z nas posiada potężny zbiór książek o naszym kochanym mieście i okolicach.
Czy jest możliwy spis naszego wspólnego księgozbioru. (to pytanie do administratora)
W znacznym stopniu taki spis mógłby ułatwić wymianę informacji między nami.
Inspiracją do tego postu była moja pogoń za "Gdańskie wspomnienia młodości" Joanny Schopenhauer, która w końcu zdobyłem po 6 latach poszukiwań. :hurra:

danziger - Sob Lut 11, 2006 7:22 pm

Pomysł niezły.
Można by zrobić jakąś listę w części "nieogólnodostępnej".
Tylko zastanawiam się nad zasadami działania takiej biblioteki. Bo nie każdy będzie chciał każdemu pożyczyć każdą książkę...

Corzano - Sob Lut 11, 2006 7:27 pm

Ja przed zrobieniem takiego spisu musiałbym dostać te książki, które już puściłem w obieg, a niezbyt dokładnie pamietam co komu dawałem. :hmmm: :hihi:
Mikołaj - Sob Lut 11, 2006 7:33 pm

Cytat:
to pytanie do administratora

od strony technicznej nie widzę przeszkód, chętnie też udostępnię spis swoich książek
Cytat:
pogoń za "Gdańskie wspomnienia młodości"

a to mam nawet w oryginale, wydanie z 1925 r., ze zdjęciem kamienicy, gdzie autorka zamieszkiwała :mrgreen:

Corzano - Sob Lut 11, 2006 7:40 pm

Mikołaj napisał/a:
Cytat:
pogoń za "Gdańskie wspomnienia młodości"

a to mam nawet w oryginale

Rękopis? :wink:

roland - Sob Lut 11, 2006 7:41 pm
Temat postu: Biblioteka
Może, źle to określiłem. nie chodzi o ogólnodostępną bibliotekę. Raczej spis książek.
Czy ktoś je chce pożyczać czy udostępnić u właściciela do przeglądnięcia, to jest indywidualna sprawa zainteresowanych stron. Ja ze swojej stony jestem w stanie przygotować elektroniczny zapis swojego księgozbioru i udostępniać go zainteresowanym.

Sabaoth - Sob Lut 11, 2006 7:57 pm

Ja mogę podać listę moich zbiorów, niepełną, bo część książek została w Gdańsku.
Pepo - Sob Lut 11, 2006 11:44 pm

Ja również się dołączam do pomysłu. Jak trzeba będzie, to udostępnię swoją wersję księgozbioru.
A co do znikania pożyczonych książek...znalazłem na to dobre remedium: pieczątka z imieniem i nazwiskiem, za parenaście złotych, taki ekwiwalent ex librisu :D Działa !

kazik - Nie Lut 12, 2006 5:09 pm

A może by tak pójść o krok dalej? Można by się zastanowić nad "cyfrową" biblioteką przedwojennych książek na wzór Wielkopolskiej Biblioteki Cyfrowej czy też Kujawsko-Pomorskiej Biblioteki Cyfrowej.
Wiadomo, że głównym problemem byłby proces skanowania zbiorów oraz ich utrzymanie na serwerze. Ale myślę, że z takiej formy prowadzenia biblioteki skorzystałoby znacznie więcej osób niż z samego spisu posiadanych przez forumowiczów książek.
Budowanie zbioru trwałoby pewnie ponad rok. Przy skanowaniu mogliby pomóc członkowie innych forów. Od strony prawnej upublicznianie skanów książek wydanych przed 1936 rokiem jest legalne.

seestrasse - Nie Lut 12, 2006 5:20 pm

:==
ja mam skaner... (tylko) :wink:
:co_jest:

Sabaoth - Nie Lut 12, 2006 7:26 pm

kazik napisał/a:
A może by tak pójść o krok dalej? Można by się zastanowić nad "cyfrową" biblioteką przedwojennych książek...

Skanowanie wszystkiego? To syzyfowa praca! Wiem, bo trochę marteriałów już poskanowałem. Jakby człowiek nie miał rodziny i niczego innego do roboty to może sobie skanować książki.

seestrasse - Nie Lut 12, 2006 7:37 pm

toteż kazik napisał/a:
Przy skanowaniu mogliby pomóc członkowie innych forów.

roland - Nie Lut 12, 2006 7:43 pm

Myślę, że trzeba zrobić pierwszy krok, bo inaczej problemy spalą ten pomysł.
Trzeba przygotować formularz na stronie. powinien mieć takie rubryki: tytuł, autor, rok wydania, krótki opis. Wiadomo, że niektóre tytuły będą się powtarzały, ale to nie jest problem. (......... pytanie do administratora; czy przygotowanie takiego formularza jest możliwe? :hurra:

W kwietniu zakupuję do firmy skaner bezstykowy do kopiowania materiałów zabytkowych. Dla użytkowników forum pomoc w skanowaniu materiałów :hurra: bezpłatna.

Sabaoth - Nie Lut 12, 2006 8:33 pm

seestrasse napisał/a:
toteż kazik napisał/a:
Przy skanowaniu mogliby pomóc członkowie innych forów.

I co? Wszyscy do mnie przyjadą? Bo jak ja przyjadę z materiałami do Polski to mnie celnicy już z nimi nie wypuszczą :mrgreen:

seestrasse - Nie Lut 12, 2006 8:37 pm

my po prostu przyjedziemy do Ciebie... :mrgreen:
Mikołaj - Nie Lut 12, 2006 8:40 pm

Cytat:
pytanie do administratora; czy przygotowanie takiego formularza jest możliwe?

Jest. Zastanawiam się tylko, po co taki formularz, gdzie te dane miałyby trafiać?
Łatwiej chyba zrobić dział na forum z dostępem dla biorących w tym udział, gdzie samodzielnie będzie można napisać, co się ma i w miarę powiększania zbiorów dopisywać. I niech to będzie według tego schematu, który podałeś - tytuł, autor...

pomyślę jeszcze nad tym

kazik - Nie Lut 12, 2006 8:47 pm

Sabaoth napisał/a:

I co? Wszyscy do mnie przyjadą? Bo jak ja przyjadę z materiałami do Polski to mnie celnicy już z nimi nie wypuszczą :mrgreen:

Przyjadą na sezonowe zbieranie jagód :wink: Mam kilku przyjaciół, którzyby chcieli przy okazji odgryźć się za Potop Szwedzki [ przywieźliby kilka wykopanych zabytków do Gdańska :D ]
A tak na poważnie, faktycznie najlepiej zacząć od sporządzenia listy zbiorów jakimi dysponujemy [tak jak na początku postu]. Później będzie trzeba zmierzyć nasze siły na tak wzniosłe zamiary.

roland - Nie Lut 12, 2006 8:47 pm

Tak właśnie myślałem, że będzie to dział na forum. Chodzi mi jedynie o prosty system katalogowania.
stary szkot - Pon Lut 13, 2006 2:24 am

Oba pomysły – zarówno katalogu jak i biblioteki - warte realizacji. Co mam bym dołożył. Ze względu na odległość mogę niestety tylko w formie elektronicznej udostępniać.
Mikołaj - Sro Mar 22, 2006 12:54 am

:tu: Biblioteka FDG

Zapraszam do rejestracji i prezentowania swoich zbiorów. Służy do tego specjalny formularz. To co wpiszecie będzie widoczne dopiero po zatwierdzeniu, więc nie stresujcie się, że gdzieś znika.
Testowo umieściłem jedną ze swoich książek. Pod opisem jest okienko, gdzie można dopisywać komentarze, np. dotyczące tego, komu się książkę pożyczyło.

I żeby było jasne - zaprezentowanie tam swoich zbiorów nie oznacza, że ktoś automatycznie chce się nimi podzielić z całym światem.

Proszę o opinie jak Wam się to podoba, co zmienić itp.

syrenka - Sro Mar 22, 2006 1:36 am

Opinie tutaj, rozumiem?

No więc pierwsza opinia: SUPER POMYSŁ!!!!!!!!!!
Jesli chodzi o opinię od strony technicznej (poprawić, ulepszyć, dodać) to jak się co ieco rozejrzę. Narazie jestem zachwycona - będe miała źródełko wiedzy literackiej nt Gdańska w jednym miejscu :) Po prostu ach i och! :mrgreen:

P.S. - dodałabym recenzję "Wspomnień gdańskiego bowki", ktorą zamieściłam już na innej stronie. Mogę? Oczywiście zamieszczę adnotację odpowiednią, co by nie było nieporozumień.

parker - Sro Mar 22, 2006 6:44 am

Trzeba rejestrować się od nowa? Nie działa logowanie z FDG? :hmmm:
danziger - Sro Mar 22, 2006 8:51 am

Nie dość, że nie ma logowania automatycznego, to jeszcze na nick i hasło "forumowe" zalogować się nie mogę...
A co do strony technicznej mam jedną uwagę - nie wiem, czy nie lepiej byłoby recenzje, czy opisy książek zamieszczać w jakimś dziale "wspólnym" - wiele książek będzie się zapewne powielało w zbiorach różnych użytkowników.
Czy biblioteka będzie dostępna dla wszystkich (bo z tego co widzę teraz tak jest), tylko zarejestrowanych użytkowników, czy też będzie jeszcze jakiś inny "próg dostępności"?

Mikołaj - Sro Mar 22, 2006 12:05 pm

Cytat:
Opinie tutaj, rozumiem?

tutaj poproszę
Cytat:
dodałabym recenzję "Wspomnień gdańskiego bowki"

celem tej strony jest przede wszystkim przekazanie informacji o naszych zbiorach z krótkim komentarzem dotyczącym poszczególnych książek. Zwyczajowo przyjęło się, że wieksze opracowania - recenzje trafiały do Akademii Rzygaczy.
Cytat:
Trzeba rejestrować się od nowa? Nie działa logowanie z FDG?

Tak, BFDG oparta jest na odrębnej bazie danych, rejestracja wraz z odebraniem maila zajmuje nie więcej niż 2 minuty. Inna możliwośc do po prostu nowy dział na forum, ale wtedy nie będzie formularza do wpisywania danych.
Cytat:
czy nie lepiej byłoby recenzje, czy opisy książek zamieszczać w jakimś dziale "wspólnym"

pod opisem książki jest okno do wpisywania komentarzy i wydaje mi się, że to dobre miejsce na to, by inni posiadacze danej książki dodawali coś od siebie.
Cytat:
Czy biblioteka będzie dostępna dla wszystkich (bo z tego co widzę teraz tak jest), tylko zarejestrowanych użytkowników, czy też będzie jeszcze jakiś inny "próg dostępności"?

Wszystkie opcje są możliwe, kwestia do przedyskutowania. Na razie jest to ogólnodostępne.

Gdanszczanin - Sro Mar 22, 2006 12:45 pm

Może oprócz książek dać oddzielny dział poświęcony prasie ? Nieraz się zdarzało, że ktoś poszukiwał ,któryś z numerów 30 dni.
syrenka - Sro Mar 22, 2006 12:55 pm

Cytat:
celem tej strony jest przede wszystkim przekazanie informacji o naszych zbiorach z krótkim komentarzem dotyczącym poszczególnych książek. Zwyczajowo przyjęło się, że wieksze opracowania - recenzje trafiały do Akademii Rzygaczy.

Acha, dzięki.
Tzn skoro to nasze ksiaki, to w bazie może znaleźć się kilka takich samych tytułów, zakładając że kilka osób ma tę samą książkę?

Mikołaj - Sro Mar 22, 2006 12:56 pm

Osoby, które do tej pory się zarejestrowały są "stałymi bywalcami" FDG, dlatego wszyscy otrzymali status admina.

Po prawej stronie jest link "panel administratora". Zajrzyjcie tam. Macie możliwość zatwierdzania i edytowania wpisów dodanych przez siebie i przez zwykłych użytkowników (których jak się można spodziewać wielu nie będzie :hihi: ) poprzez formularz "dodaj książkę".

Jest jeszcze inny sposób dodawania treści dający o wiele większe możliwości (grafika, linki, czcionki itp.). Trzeba kliknąć na link "zarządzanie treścią" po lewej stronie i wybrać artykuły

Tam gdzie w różnych miejscach panelu adm występuje słowo artykuł/artykuły chodzi o wpisy dotyczące książek. Z czasem to pozmieniam.

Póki co poczynajcie sobie śmiało, uznajmy, że to faza testowa i jak będzie trzeba to potem się posprząta.

Macie też możliwość dodawania nowych kategorii - choćby i wspomnianej prasy. Można nazwać to szerzej - periodyki, by zawrzeć w tym i DH, który jakoś do prasy mi nie pasuje.

Mikołaj - Sro Mar 22, 2006 1:01 pm

Cytat:
Tzn skoro to nasze ksiaki, to w bazie może znaleźć się kilka takich samych tytułów, zakładając że kilka osób ma tę samą książkę?

No tu są dwie drogi - albo inne osoby posiadające tę samą książkę będą wpisywały ją ponownie, albo będą się dopisywały w komentarzach pod już raz wpisaną, że też ją mają i że jest fajna/niefajna :wink: itp.
Proponowałbym to drugie, ale wymagałoby to sprawdzenia przed wpisaniem kolejnej książki czy ktoś już jej nie dodał.

danziger - Sro Mar 22, 2006 2:14 pm

Hmmm.
Ja myślałem, że założeniem biblioteki jest to, żeby każdy napisał jakie książki ma (i ewentualnie, choć niekoniecznie jest je gotów wszystkim/niektórym udostępnić).
Książki wyświetlałyby się albo wg. właścicieli, albo wg. tytułów/autorów.
Tymczasem w tej chwili to bardziej mi wygląda na spis książek o Gdańsku w ogóle (z recenzjami), ale może nie skumałem zasady działania biblioteki.
Acha - i jeśli miałbym podawać w necie spis swoich książek, to wolałbym, żeby dostęp do tego spisu był ograniczony - np. tylko do użytkowników z grupy "nasze sprawy", albo jeszcze lepiej - można by utworzyć nową grupę "biblioteka" z dostępem dla osób, które swoje książki w niej umieszczą - analogicznie jak w przypadku GGA.

parker - Sro Mar 22, 2006 5:42 pm

No dokładnie - nie jestem za tym, żeby każdy sobie mógł sprawdzić, co mam na półeczce :wink:
A zastanawia mnie kwestia pożyczania - umieszczanie w spisie to jedno, ale czy to, co zgłoszę, automatycznie jest uważane za coś, co jestem skłonna pożyczać? Bo jeśli tak, to raczej wiele nie zgłoszę, staram się pożyczać książki tylko zaufanym ludziom, zbyt wiele mi ich już zginęło. Sam fakt rejestracji nie jest dla mnie wystarczającym poręczeniem za kogoś.

danziger - Sro Mar 22, 2006 6:04 pm

parker napisał/a:
A zastanawia mnie kwestia pożyczania - umieszczanie w spisie to jedno, ale czy to, co zgłoszę, automatycznie jest uważane za coś, co jestem skłonna pożyczać?

Z tego, co tu było pisane to nie (i dobrze) :)

Corzano - Sro Mar 22, 2006 6:41 pm

Tu chodzi o pozyczanie? Myślałem, że bardziej o np. sprawdzenie jakieś informacji, zeskanowanie paru stron, czy tym podobne. Ja generalnie książek nie pożyczam, ale mogę udostępnić skan, czy ksero fragmentu. Czy można jakoś to zaznaczyć, aby nie było nieporozumień? Czy w takim wypadku jest sens, bym zamieszczał tam swoje zbiory? Jaka była idea?
Sabaoth - Sro Mar 22, 2006 6:55 pm

Jakoś nie udało mi się dodać książki. Znaczy się wpisałem wszystko, wysłałem, a w spisie nie ma, nie UFOcie mi? :%

Ja mogę podać listę moich zbiorów, łącznie z DH (jak to zakwalifikować?), osobom zaufanym i bardzo zainteresowanym mogę udostępnić skany.

Sabaoth - Sro Mar 22, 2006 7:08 pm

Przydałaby się możliwość edycji własnych "postów" książkowych i dodawania informacji i np. skanów okładek.
Corzano - Sro Mar 22, 2006 7:11 pm

A co do kategorii: są Kaszuby, są Żuławy, a Kociewia nie ma. :II
danziger - Sro Mar 22, 2006 7:13 pm

biedny Mikołaj - a chciał dobrze... :hihi:
Corzano - Sro Mar 22, 2006 7:16 pm

Pierwsze koty za płoty. Będzie dobrze.
Mikołaj - Sro Mar 22, 2006 8:23 pm

wiem, że to było chaotyczne, ale i co do intencji i co do edytowania zawartości (nie ma kociewia... mój wpis się nie pojawił...) wszystko jest wyżej opisane

delikatnie mówiąc zniechęciliście mnie do dalszej pracy nad tą stroną

Co do tego czym ona ma być, kto ma mieć do niej dostęp, czy to do czegoś zobowiązuje - wszystko zależy od Was. Ode mnie dostajecie narzędzie.

Jarek z Wrzeszcza - Sro Mar 22, 2006 8:26 pm

Biedny Mikołaj, tyle się napracował a tu same marudy... :hihi:
Corzano - Sro Mar 22, 2006 8:39 pm

Mikołaj napisał/a:
delikatnie mówiąc zniechęciliście mnie do dalszej pracy nad tą stroną

Przepraszam, nie wiedziałem, że tak nie lubisz Kociewia. :wink:
Milknę w tym temacie.

Sabaoth - Sro Mar 22, 2006 8:39 pm

Ale ja dodałem kilka książek i chcę dodać więcej!
Gdanszczanin - Sro Mar 22, 2006 8:42 pm

Generalnie pomysł jest dobry. Myślę że warto umieszczać ksiązki w tym spisie nawet jeśli chodziłoby tylko o skserowanie kilku kartek, to zawsze coś .
Mikołaj - Sro Mar 22, 2006 8:46 pm

Cytat:
Milknę w tym temacie.

nie milknij, po prostu kategorie mozesz dodawac sam

Sabaoth - Sro Mar 22, 2006 8:52 pm

Mikuś, teraz lepiej, mogę sam dodawać książki. :== A wyjaśnij mi jeszcze, jak masz zamiar poradzić sobie z zatwierdzaniem wpisów. Pozatwierdzasz się na śmierć :mrgreen:
Mikołaj - Sro Mar 22, 2006 9:07 pm

u góry są dwa linki - Dodaj książkę i Dodaj książkę (rozszerzone-nie wymaga zatwierdzania). Ten drugi widzą tylko administratorzy. Każdy z Was może też zatwierdzać wpisy nie-administratorów - link zatwierdzanie wpisów w menu po lewej.
To zatwierdzanie wpsiów zwykłych użytkowników też mnie wkurza, ale tego ustawienia nie mogę zmienić.

Sabaoth - Sro Mar 22, 2006 9:37 pm

Dzieńkuje Mikusiu :mrgreen:
Mikołaj - Czw Mar 23, 2006 12:49 am

mam jeszcze taką propozycję, by w "uwagach" dopisywać słowa kluczowe, pomoże to w wyszukiwaniu interesującej nas literatury
syrenka - Czw Mar 23, 2006 12:55 am

Mikołaju - zwróć też uwagę, że kiedy klikasz na konkretną książkę, to w rozszerzonych danych masz tylko jej autora, a nie tytuł. Zabacz sobie jak np. wygląda po kliknięciu "Historia Gdańska"... - po prostu nic tam nie ma...

W przyszłości fajnie by było gdyby wprowadzić podział na gatunki.

Mikołaj - Czw Mar 23, 2006 12:58 am

Cytat:
Zabacz sobie jak np. wygląda po kliknięciu "Historia Gdańska"... - po prostu nic tam nie ma...

wiem... :II będzie to wymagało pewnych przeróbek w kodzie php - nie jest to kwestia klinknięcia pokaż/ukryj. Ale damy radę :wink:

syrenka - Czw Mar 23, 2006 1:07 am

I tak jesteś dzielny! :wink:
kubek - Czw Mar 23, 2006 2:59 am

Mikolaj! Bardzo dobry pomysl i bardzo dobra realizacja. Nie zniechecaj sie - mysle ze wszystkie krytyczne opinie wynikly raczej z obaw niz z checi skrytykowania Twojego pomyslu i jego wykonania.
Pozdrowionka

knovak - Czw Mar 23, 2006 12:08 pm

Cytat:
Forum Portal Chat Pomoc Szukaj Użytkownicy Grupy Statystyki Album Download

a może by tak dodać tu link do biblioteki też?

Mikołaj - Czw Mar 23, 2006 12:34 pm

Danziger napisał/a:
Acha - i jeśli miałbym podawać w necie spis swoich książek, to wolałbym, żeby dostęp do tego spisu był ograniczony

Parker napisał/a:
No dokładnie - nie jestem za tym, żeby każdy sobie mógł sprawdzić, co mam na półeczce

Póki nie mam na półce biblii Gutenberga a między jej kartami nie przechowuję błękitnych mauritiusów nie przeszkadza mi, by ktoś mógł znać zawartość mojego księgozbioru.
Czy jeśli zostanie to w obecnej formie tzn. ogólnodostępne to nie dopiszecie tam swoich zbiorów?

Proszę o komentarze innych osob, bo trzeba się zdecydować na jakąś formułę funkcjonowania BDFG.

Jeśli stanie na tym, że biblioteka będzie ogólnodostępna, to dodam link w nagłówku.

Zoppoter - Czw Mar 23, 2006 12:44 pm

Mikołaj napisał/a:

Czy jeśli zostanie to w obecnej formie tzn. ogólnodostępne to nie dopiszecie tam swoich zbiorów?

Proszę o komentarze innych osob, bo trzeba się zdecydować na jakąś formułę funkcjonowania BDFG.

No, to chyba zależy od tego, jaki jest właściwie cel istnienia tej biblioteki... Wydaje mi się, że nawet jesli ona bedzie ogólnodostepna, to nie ma tam adresów domowych, nie ma obowiazku udostepniania żadnej książki komukolwiek, ani nie jest powiedziane, że nagle właściciel zostanie zawalony prośbami o wypozyczenie.

Ale myślę, że jesli ktos ma takie obawy i nie chce ujawnic jakiejs swojej książki, to po prostu może jej w spisie nie umieszczać.

Mikołaj - Czw Mar 23, 2006 12:50 pm

cel powstania nakreślił Roland rozpoczynając ten wątek
Cytat:
Każdy z nas posiada potężny zbiór książek o naszym kochanym mieście i okolicach. Czy jest możliwy spis naszego wspólnego księgozbioru. W znacznym stopniu taki spis mógłby ułatwić wymianę informacji między nami.
Cytat:
nie chodzi o ogólnodostępną bibliotekę. Raczej spis książek. Czy ktoś je chce pożyczać czy udostępnić u właściciela do przeglądnięcia, to jest indywidualna sprawa zainteresowanych stron

I tak jak piszesz Zop nie ma żadnego obowiązku udostępniania.

Zoppoter - Czw Mar 23, 2006 1:21 pm

Widzę, że książki sa ułozone alfabetycznie podług... imion autorów.

Wydaje mi się, że powinny byc ułozone wedle tytułów, albo nazwisk autorów. Albo, żeby można było je sortować wedle wybranego kryterium.

No i życie przerasta nazwy działów. Elbląg trafił na Żuławy... :wink: A w samym Gdańsku może warto z kolei zrobić podział na dzielnice, albo co...

knovak - Czw Mar 23, 2006 1:25 pm

A poza udostępnianiem książek jest jeszcze kwestia udostepniania informacji z tychże książek, i taka biblioteczka (czyli baza danych kto może udostępnić jakąś poszukiwaną informację) może być bardzo przydatna.
seestrasse - Czw Mar 23, 2006 1:26 pm

ja poproszę, żeby Biblioteka była :D
Rysiek - Czw Mar 23, 2006 1:36 pm

Poseł sprawozdawca, w kwesti formalnej :wink:

Czy istnieje możliwość reedycji swoich wpisów w "Wielkiej Bibliotece FDG"? :co_jest:
Do istniejącej książeczki, którą wpisałem, chcaiłbym dodać fotkę jej okładki.

knovak - Czw Mar 23, 2006 1:55 pm

Cytat:
Osoby, które do tej pory się zarejestrowały są "stałymi bywalcami" FDG, dlatego wszyscy otrzymali status admina.

Po prawej stronie jest link "panel administratora". Zajrzyjcie tam. Macie możliwość zatwierdzania i edytowania wpisów dodanych przez siebie i przez zwykłych użytkowników (których jak się można spodziewać wielu nie będzie ) poprzez formularz "dodaj książkę".

Jest jeszcze inny sposób dodawania treści dający o wiele większe możliwości (grafika, linki, czcionki itp.). Trzeba kliknąć na link "zarządzanie treścią" po lewej stronie i wybrać artykuły

Mikołaj - Czw Mar 23, 2006 2:01 pm

Cytat:
powinny byc ułozone wedle tytułów

Wtedy w pierwszym okienku musielibyśmy wpisywać nie autora, ale tytuł. Do zrobienia
Cytat:
wedle tytułów, albo nazwisk autorów

Żeby sortowało po nazwisku trzeba wpisywać Januszajtis, Andrzej. Formularz sam nie domyśla się co jest imieniem, a co nawiskiem, sortuje wg pierwszej litery. Przy okazji, proszę nie wpisywać skrótów imion bez odstępu od nazwiska (J.Samp- źle; J. Samp - dobrze) bo wyszukiwarka widzi to jako jeden wyraz. W ogóle najlepiej pisać pełne imiona.

Cytat:
Czy istnieje możliwość reedycji
Cytat:
dodać fotkę

kilka postów wyżej to opisałem
http://www.forum.dawnygda...p?p=68381#68381
wpisy edytuje się tutaj:
http://www.dawnygdansk.pl...on/articles.php
żeby dodać obrazek, trzeba go wcześniej wgrać na serwer:
http://www.dawnygdansk.pl...tion/images.php
a potem w okienku edycji wpisu wybrać wstaw/edytuj obrazek - taka ikonka z drzewkiem

teraz jest pora na testowanie, więć eksperymentujcie

kategorie też możecie dodawać sami

Rysiek - Czw Mar 23, 2006 2:26 pm

No nie, prosty chłopak z Piecek, pierwszy raz staje się adminem i to w biblotece. :hmmm:

Dzięki za dobre rady KNOVAK, jesteś prawie jak "Goździkowa" :^^

Jarek z Wrzeszcza - Czw Mar 23, 2006 2:27 pm

To ja też się wypowiem, żeby nie było... :wink:

Pomysł z biblioteką jest dobry, warto zrobić taki spis, chociażby po to, by wiedzieć, kto co ma, co może udostępnić i w jakiej formie - zaznaczenie: 'tylko skany' albo 'tylko zdjęcia' albo 'można pooglądać na mojej półce, nic więcej' rozwiązałoby sprawę. No i dostęp do biblioteki powinien być, moim zdaniem, ograniczony do grupy stałych bywalców FDG - rzeczywiście, łatwiej zaufać komuś, kogo się często widuje i zna (choćby wirtualnie) niż komuś, kto zarejestrował się miesiąc temu i napisał trzy posty.

:wink:

seestrasse - Czw Mar 23, 2006 5:48 pm

Cytat:
życie przerasta nazwy działów. Elbląg trafił na Żuławy

a gdzie miał trafić? tylko część Elbląga leży na Wysoczyźnie Elbląskiej :D

knovak - Czw Mar 23, 2006 6:23 pm

Rysiek napisał/a:
Dzięki za dobre rady KNOVAK, jesteś prawie jak "Goździkowa" :^^

"Ja tylko niosę pomoc" :hihi:
(i cytuję ArcyAdministratora :% )

seestrasse - Czw Mar 23, 2006 7:23 pm

Cytat:
kategorie też możecie dodawać sami

to ja pozwolę sobie dodać kategorię "literatura piękna". no chyba, że mi się nie uda :hihi:

Jarek z Wrzeszcza - Czw Mar 23, 2006 8:57 pm

Właściwie to powinny być dwie kategorie: 'literatura piękna' i 'literatura bardzo piękna' :hihi:
parker - Czw Mar 23, 2006 9:21 pm

Mikołaj napisał/a:

Póki nie mam na półce biblii Gutenberga a między jej kartami nie przechowuję błękitnych mauritiusów nie przeszkadza mi, by ktoś mógł znać zawartość mojego księgozbioru.

Zoppoter napisał/a:
No, to chyba zależy od tego, jaki jest właściwie cel istnienia tej biblioteki... Wydaje mi się, że nawet jesli ona bedzie ogólnodostepna, to nie ma tam adresów domowych, nie ma obowiazku udostepniania żadnej książki komukolwiek, ani nie jest powiedziane, że nagle właściciel zostanie zawalony prośbami o wypozyczenie.

Nie sądzę, żeby mój księgozbiór stał się nagle łakomym kąskiem dla mas, ale jak miałabym traktować ewentualne prośby o udostępnienie? "Mam, ale nie dam"?
Biblioteka to z definicji miejsce, skąd się książki wypożycza, może stąd moje pytania. Jeśli nie ma obowiązku udostępniania, to roboczo nazwałabym to "spisem istniejących książek o Gdańsku i okolicach" :wink:
Szczerze mówiąc to wyobrażałam sobie "bibliotekę FDG" właśnie na podobieństwo wspomnianych "bibliotek cyfrowych", czyli materiałów zeskanowanychy i udostępnionych w sieci.
Za taki "spis" uznawałam dotychczas Rzybibliografię, tyle że nikomu się nie chce tam dodawać recenzji, więc lista nigdy nie będzie wystarczająco długa.

danziger - Czw Mar 23, 2006 9:36 pm

parker napisał/a:
Nie sądzę, żeby mój księgozbiór stał się nagle łakomym kąskiem dla mas, ale jak miałabym traktować ewentualne prośby o udostępnienie? "Mam, ale nie dam"?

Właśnie dlatego chciałbym, żeby zasady działania biblioteki zostały jasno zdefiniowane.
(To prośba do Ciebie Mikołaju).
Jeśli puści się rzecz "na żywioł" na zasadzie "sami ustalcie reguły", to nic z tego nie będzie - jak widać wiele różnych propozycji tu padło, ale co do tego jak dokładnie biblioteka ma wyglądać nie ma konsesusu.
Fajnie, że możemy sobie przetestować różne warianty, ale docelowo ktoś (a myślę,że tym kimś powinien być nie kto inny tylko administrator, względnie jakiś wyznaczony przez niego "bibliotekarz") powinien jednak podjąć decyzję.
Ja w każdym razie ja nie chcę wchodzić w coś, w czym do końca nie wiadomo o co chodzi.

Mikołaj - Czw Mar 23, 2006 10:37 pm

Najpierw do Parker:
Stronę nazwałem biblioteka, bo "spis istniejących książek o Gdańsku i okolicach" nie mieści się na bannerze, a skrót SIKoGiO FDG brzmi kiepsko :wink:
A tak serio - x razy zostało już powiedziane (w tym na samym początku przez inicjatora całej akcji Rolanda), że umieszczenie tu swoich książek nie jest deklaracją chęci ich pożyczania.
Cytat:
wyobrażałam sobie "bibliotekę FDG" właśnie na podobieństwo wspomnianych "bibliotek cyfrowych"

Nie widzę najmniejszych przeszkód, by skany, pdfy czy cokolwiek innego umieszczać w BFDG. W panelu adm macie wszyscy dostęp do opcji download, jak będzie trzeba to ustawię Wam też możliwość dodawania kategorii dla downloadu.
Cytat:
"spis" uznawałam dotychczas Rzybibliografię, tyle że nikomu się nie chce tam dodawać recenzji, więc lista nigdy nie będzie wystarczająco długa

Umożliwienie szybkiego dodawania książek przy pomocy formularza to właśnie antidotum na to, że "się nie chce".

A teraz do Danziego:
Decyzja podjęta. Listę wpisanych książek widzą tylko Administratorzy, a zatem nie wystarczy się zarejestrować, by mieć do niej dostęp. Nie widząc innej możliwości weryfikowania użytkowników, prawa administratora będę dawał osobom, które znamy z forum lub wyjątkowo innym osobom, które ktoś z administratorów poleci.

parker - Czw Mar 23, 2006 10:54 pm

Mikołaj napisał/a:
Najpierw do Parker:
Stronę nazwałem biblioteka, bo "spis istniejących książek o Gdańsku i okolicach" nie mieści się na bannerze, a skrót SIKoGiO FDG brzmi kiepsko :wink:

sikogio brzmi nieźle :wink:

Gdynka - Pią Mar 24, 2006 10:44 am

Mikołaj napisał/a:
"spis istniejących książek o Gdańsku i okolicach" .

Może katalog?

danziger - Pią Mar 24, 2006 1:09 pm

Mikołaj napisał/a:
prawa administratora będę dawał osobom, które znamy z forum lub wyjątkowo innym osobom, które ktoś z administratorów poleci.

No zaraz, ale wcześniej mówiłeś, że prawa administratora już dostali wszyscy użytkownicy FDG, czy ja cos poplątałem? :hmmm:
Bo to co napisałeś w swojej "decyzji" bardzo "misie", tylko jak to się ma do uprawnień przyznanych komuś wcześniej?

Mikołaj - Pią Mar 24, 2006 1:18 pm

Cytat:
już dostali wszyscy użytkownicy FDG, czy ja cos poplątałem?

Nienienie. Z "automatu" tak sie nie da, biblioteka to osobna strona. Na tamtą chwilę wszyscy którzy się zarejestrowali to były znane mi z FDG osoby i dostały uprawnienia admina.

O, tak to szło:
Cytat:
Osoby, które do tej pory się zarejestrowały są "stałymi bywalcami" FDG, dlatego wszyscy otrzymali status admina

danziger - Pią Mar 24, 2006 1:19 pm

Acha :OO
seestrasse - Pią Mar 24, 2006 4:46 pm

mam problem z edytowaniem wpisów. co do pola "autor" - okej, ale w "tytule" i "uwagach" co poprawię literówkę, albo chcę dodać słowo którego zapomniałam wpisać - guzik. robię "zapisz" i zero reakcji.
a jak dodaję książkę poprzez pole "nie wymaga zatwierdzenia" - to wpis ukazuje się tylko z nazwiskiem autora (patrz wyżej). tytułu brak...
może to wina przeglądarki? :hmmm:

malgos - Wto Mar 28, 2006 8:36 pm

Wszystko ładnie i pięknie, cel rewelacyjny :== ale...

- nie widzę żadnych zbiorów oprócz periodyków,
- nie widzę dodanych przez siebie książek,
- nie mam dostępu do edycji dodanych przez siebie książek

jestem gorsza czy co 8O :mrgreen:

feyg - Pon Cze 23, 2008 11:55 pm

Mam nadzieję że tego jeszcze nie znacie - Zentralblatt der Bauverwaltung:
Numer o architekturze Gdańska:
http://opus.kobv.de/zlb/v...erw_1929_43.pdf
Kościół parafialny p.w. Św. Andrzeja Boboli:
http://opus.kobv.de/zlb/v...rw_1916_063.pdf
Dworzec Gdańsk Główny
http://opus.kobv.de/zlb/v...rw_1922_033.pdf
Dworzec Gdańsk Brama Wyżynna:
http://opus.kobv.de/zlb/v...rw_1922_062.pdf
Gmach Dyrekcji Kolejowej:
http://opus.kobv.de/zlb/v...922_001-002.pdf
Sopocki dom zdrojowy:
http://opus.kobv.de/zlb/v...rw_1909_061.pdf

Jarek z Wrzeszcza - Wto Cze 24, 2008 10:31 am

To z pierwszego linka znałem, ale ten drugi - :wow: - wnętrze Christuskirche!!!

:wow: :wow: :wow:

Corzano - Wto Cze 24, 2008 1:52 pm

feyg napisał/a:
Zentralblatt der Bauverwaltung

feyg, rewelacja! :==

feyg - Sro Cze 25, 2008 6:31 pm

Bernard Chrzanowski "Na kaszubskim brzegu"
Danzigerek - Sob Lip 05, 2008 5:42 pm

Cezmu nie moge dostać się do Wirtualnej Biblioteki? :evil:
Mikołaj - Sob Lip 12, 2008 1:38 am

bo nie działa po przenosinach na nowy serwer... są małe szanse, że będzie
Danzigerek - Sob Lip 12, 2008 10:39 am

Szkoda
feyg - Wto Sie 19, 2008 5:56 pm

http://www.retrobibliothek.de/retrobib/index.html
feyg - Nie Gru 07, 2008 6:03 pm

dr. Erich Keyser "DANZIGS GESCHICHTE"
Działa tylko podgląd.

feyg - Wto Lis 16, 2010 8:43 pm

"Architektura i Budownictwo" 1931 nr 11: Akcja budowlano-mieszkaniowa w Gdańsku. Osiedla we Wrzeszczu (Langfuhr) i Schidlitz
http://bcpw.bg.pw.edu.pl/dlibra/doccontent?id=1352
(strony 399-405)