Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Nowości w Akademii

Grün - Czw Sie 05, 2004 7:00 pm
Temat postu: Nowości w Akademii
Ten wątek niech posłuży za ogólnodostępne forum ogłoszeniowo-poglądowe na temat nowych materiałów, jakie pojawiają się na stronach Akademii Rzygaczy.
Tak więc...
Po pierwsze dwa nowe eksponaty w Galerii Osobliwości Muzeum Akademii prof. Pumeksa:
Dzwon Karola XII
Wettersäule,
po drugie nowa legenda w Wydziale Parahistorii prof. Pętelki

Legenda o złotych kroplach

Grün - Sro Sie 18, 2004 10:27 am

Od wczoraj można poczytać o Ferdynandzie Schichau i jego interesie, pardon, przedsiębiorstwie, w Wydziale Portologii i Stoczniologii prof. Kasi. Prof. Pumeks cudnie tam to opisał.
http://www.rzygacz.friko....t/schichau.html

pumeks - Sro Sie 18, 2004 10:29 am

Grün napisał/a:
Prof. Pumeks cudnie tam to opisał.

Eee... :oops: To tylko pierwsza część, bo zakończyłem w zasadzie na śmierci Schichaua. Osobno będzie o Schichauwerft w Gdańsku, która działała jednak głownie po śmierci swego patrona.

Grün - Sro Wrz 22, 2004 11:02 pm

Moi drodzy - do 1 października, czyli terminu otwarcia podwojów Akademii w nowej siedzibie zostało już niewiele czasu. Akademia prawie gotowa. Brakuje jeszcze niektórych artykułów, ale większość już jest na miejscu. Proszę Was o zapoznanie się z nowym wyglądem i układem i o informacje na temat błędów, nie działających stron itd. tutaj, albo na mojego maila gruen@gazeta.pl
Nową Akademię możecie oglądać pod: www.akademia.rzygaczy.prv.pl

bassa - Sro Wrz 22, 2004 11:24 pm

Jak dobrze, ze są Gaje Akademosa, które mozna darzyc Czysta Sympatia i zachwytem !
w odróznieniu od tzw placówek budzetowych..i inszych...

I kolekcja Rzygaczy tamże ( Kreska proj ??) przeurocza :^^
Rechtór jaki uroczyscie przystojny....super :==

Grün - Sro Wrz 22, 2004 11:40 pm

Projekty Rzygaczy pozostałe niezmienione od czasów starej Akademii. Kreska jest autorką koncepcji rozkładu informacji na stronie, czyli, jak mówią Rosjanie "layoutu"
Petelka - Czw Wrz 23, 2004 7:50 am

Tak na gorąco:
Aquatorium:
1. Morze i okręty - ostatnie 3 zdjęcia mają błędne podpisy,
2. Widzę zdjęcia 'obce', co mnie bardzo, bardzo cieszy :D :hurra: i chętnie zobaczę ich wiecej, ale powinno być gdzieś wspomniane, czyje one są,
Legendy:
1. 'Jakub i Anna' - otwiera się tylko zdjęcie (brak tekstu).
A wogóle trzeba przyznać, że stronka wygląda świetnie :D i że SzP Rektór odwalił kawał naprawdę świetnej roboty. :== :== :==

pumeks - Czw Wrz 23, 2004 8:54 am

A teraz już będzie to widoczne dla wyszukiwarek?
Bo np. Google do dziś "nie widzi" ostatnich nabytków Muzeum (dzwon Karola i Wettersäule).

Petelka - Czw Wrz 23, 2004 9:58 am

Przepraszam, że uwagi daję w kawałkach, ale przeglądam Akademię tak z doskoku.
Wydzial Kolejnictwa i Tramwajnictwa:
1. Co z linią Lębork-Bytów? Z pewnych powodów mam do niej osobisty sentyment. :wink:
Lista Greena:
1. Na starej stronce mieliśmy juz zdjęcia prawie do wszystkich obiektów - rozumiem, że zostanie to jeszcze uzupełnione?
2. Wiadukt na Słowackiego - zdjęcia są ZBR'a a nie moje i bardzo uprzejmie proszę SzP Rektóra o zmianę, bo inaczej nie będę miała po co pokazać się w domu. :hihi:

pumeks - Czw Wrz 23, 2004 11:02 am

Cytat:
Aquatorium:
1. Morze i okręty - ostatnie 3 zdjęcia mają błędne podpisy,

2. Wiadukt na Słowackiego - zdjęcia są ZBR'a a nie moje

W zastępstwie Rektora dokonałem poprawek :D

Petelka - Czw Wrz 23, 2004 11:54 am

Cytat:
W zastępstwie Rektora dokonałem poprawek

Dzięki. :D W związku z dokonaniem poprawki z punktu 2 juz spokojnie mogę wrócić do domu. :hiihihi: :haha:

Grün - Czw Wrz 23, 2004 5:29 pm

Widzicie co za wygoda? Nawet nie trzeba było czekać aż przeczytam :) A co do pozostałych uwag to na bieżąco będę uzupełniał brakujące materiały - na razie - ponieważ zostało mi 5 dni do wyjazdu - chciałem, żeby Akademia była gotowa na 1 października.
Grün - Czw Wrz 23, 2004 5:52 pm

A tak w ogóle to Pani Profesor powinna się zgłosić na szkolenie i w Parahistorii to już sama czuwać :)
parker - Czw Wrz 23, 2004 8:41 pm

W niektórych Wydziałach na podstronach na dole są odnośniki do tematów a w niektórych nie... a w takiej Postaciologii na przykład na dole odnośników jest o jeden więcej, niż widocznych tematów. Podejrzewam, ze to niezamierzone i odrobinkę jeszcze nieujednolicone?
Kasia_57 - Czw Wrz 23, 2004 9:32 pm

Grün napisał/a:
A tak w ogóle to Pani Profesor powinna się zgłosić na szkolenie i w Parahistorii to już sama czuwać :)

Ja donoszę, że przeszłam przyspieszone szkolenie. :rwie_wlosy: i udało się...

parker - Czw Wrz 23, 2004 10:59 pm

A co z Rzygadkami? Też wędrują w inne miejsce?
Grün - Pią Wrz 24, 2004 12:50 am

Jeśli coś na liście się nie pali (nie jest linkiem) to znaczy, że traktować to należy jako zapowiedź wydaniczą.
Petelka - Pią Wrz 24, 2004 7:41 am

Cytat:
A co z Rzygadkami? Też wędrują w inne miejsce?

Też mnie to nurtuje: co z Zieloną Stroną, Wirtualnym Pomnikiem no i Rzygadkami? Przeniosą się na łono Akademii czy zostaną niezależne?

pumeks - Pią Wrz 24, 2004 8:58 am

Ktoś manipulował w Rudolfie Freitagu i szlag trafił formatowanie... tzn., teraz wyświetla się dosyć ekscentrycznie, ja tego nie umiem naprawić :???:
Grün - Pią Wrz 24, 2004 2:00 pm

Nie ktoś, tylko ja. Co masz na myśli, mówiąc "ekscentrycznie"? u mnie wyświetla się normalnie... Może to ten Twój monitor znowu?
pumeks - Pią Wrz 24, 2004 2:26 pm

U mnie całość ma podwójny odstęp między wierszami, a fragment "Źródła ilustracji" mam dodatkowo wyśrodkowany, zamiast wyrównany do prawej.
Sabaoth - Pią Wrz 24, 2004 2:53 pm

Cytat:
teraz wyświetla się dosyć ekscentrycznie

U mnie też, ale może to tak było zaplanowane. Niektóre osoby z natury są dosyć ekscentryczne, dlaczego więc nie Freitag?

Grün - Pią Wrz 24, 2004 3:07 pm

Cholera - w IE rzeczywiście otwiera się nie tak. Zaraz sprawdzę o co może chodzić...
Sabaoth - Pią Wrz 24, 2004 3:42 pm

Cytat:
Cholera - w IE rzeczywiście otwiera się nie tak.

A może właśnie TAK, ekscentrycznie i ekstrawagancko!

Problem może leżeć w ustawieniu stylów albo w zastosowaniu paskudnego taga <P></P>, który często wrzuca linię odstępu.

Grün - Pią Wrz 24, 2004 3:44 pm

Już powinno działać dobrze - był błąd w kodzie nagłówka.
pumeks - Pią Wrz 24, 2004 3:54 pm

Grün napisał/a:
Już powinno działać dobrze

Potwierdzam, jest OK :ok:

Grün - Sob Wrz 25, 2004 3:11 am

Z przyjemnością informuję, że ożyła również Zielona Strona - można ją oglądać na http://www.rzygacz.prv.pl
Niektórych pewnie bardziej zainteresuje to, że ożyły również rzygadki. Wszystkich, którzy w okresie przejściowym przysyłali mi odpowiedzi, proszę o wyrozumiałość i ewentualne ponowienie informacji.

Marcin - Sob Wrz 25, 2004 9:54 am

Cytat:
ożyły również rzygadki

:^^

Marcin - Sob Wrz 25, 2004 10:30 am

Grün napisał/a:
ponieważ zostało mi 5 dni do wyjazdu - chciałem, żeby Akademia była gotowa na 1 października.

Nie będzie Rektóra na inauguracji nowego roku akademickego?

Sabaoth - Sob Wrz 25, 2004 10:48 am

Za to ja będę w tym czasie w Gdańsku :mrgreen:
Marcin - Sob Wrz 25, 2004 12:46 pm

To może jakieś spotkanko? :D
Mikołaj - Sob Wrz 25, 2004 12:53 pm

to moze za 2 godziny na Kuźniczkach? :mrgreen:
Sabaoth - Sob Wrz 25, 2004 12:54 pm

Marcin napisał/a:
To może jakieś spotkanko? :D

Bardzo chętnie, zacznę nowy wątek, żeby sie zadeklarować (ew. oświadczyć :hihi: ), kto i kiedy może.

parker - Sob Wrz 25, 2004 1:03 pm

Cytat:
ożyły również rzygadki

Hurra! :hurra:

Grün - Sob Wrz 25, 2004 2:33 pm

Inauguracja nastąpi w poniedziałek, 4 października.
Marcin - Sob Wrz 25, 2004 2:36 pm

Gaudeamus Rzygitur, Rzygaczes dum sumus!
:hurra:

Marek Z - Nie Wrz 26, 2004 9:46 am

Cytat:
Inauguracja nastąpi w poniedziałek, 4 października.

A nie będzie szampana ? przemówień ? uścisków ?

Grün - Nie Wrz 26, 2004 12:58 pm

Będą - wirtalne :)
parker - Nie Paź 03, 2004 7:08 pm

To już jutro... szykować garnitury i białe kołnierzyki?
Zgłaszam się na ochotnika do immatrykulacji :D

pumeks - Pon Paź 04, 2004 11:43 am

Ktoś powinien wygłosić wykład inauguracyjny :wink:
Ja ostatnio przygotowałem krótką gawędę o loży "Eugenia pod ukoronowanym lwem" .

Grün - Pon Paź 04, 2004 7:57 pm

Gratuluję - widzę, że Pan Profesor opanował już obsługę nowej Akademii w stopniu doskonałym :)
pumeks - Wto Paź 05, 2004 10:10 am

No.. i widzę, że w Parahistorii mamy teraz dwa warianty tej samej opowieści o Jakubie i Annie... może ktoś obdarzony talentem literackim potrafiłby je skompilować?
Petelka - Wto Paź 05, 2004 10:21 am

Cytat:
No.. i widzę, że w Parahistorii mamy teraz dwa warianty tej samej opowieści o Jakubie i Annie... może ktoś obdarzony talentem literackim potrafiłby je skompilować?

Muszę Ci się przyznac, że ja ją specjalnie trochę podciagnęłam pod Twoją wersję Anny i Jakuba (np. kwestia imion - w zasłyszanej wogóle imiona nie występowały). A poniewaz zauważyłam zbiezność obu historii, to z pełną premedytacją podałam te same imiona. :D :wink: I chyba nie kompilowałabym - niech będą dwie wersje. :)

A propos - dopiero wczoraj przyuważyłam, że pod legendą 'Jakub i Anna' błędnie występuje mój nick - zamiast Twojego. :II Masz możliwość wprowadzenia poprawki? Bo ja ciągle 'niewyszkulona'... :oops:

pumeks - Wto Paź 05, 2004 10:36 am

Petelka napisał/a:
Masz możliwość wprowadzenia poprawki? Bo ja ciągle 'niewyszkulona'... :oops:

Zrobione.

Petelka - Wto Paź 05, 2004 10:47 am

Cytat:
Zrobione.

Dzięki :D i przepraszam, że tak póżno to zauważyłam. :oops:

parker - Wto Paź 05, 2004 9:22 pm

Cytat:
ożyły również rzygadki. Wszystkich, którzy w okresie przejściowym przysyłali mi odpowiedzi, proszę o wyrozumiałość i ewentualne ponowienie informacji.

no i co?
wysyłam i wysyłam.... :???:

pumeks - Pią Paź 08, 2004 3:40 pm

Zrobiłem nową wersję Mostu przy Szopach - biorąc pod uwagę ilość ilustracji, wyszedł z tego komiks :wink:
Grün - Pią Paź 08, 2004 3:47 pm

Nie, żeby to był komiks to musiałbyś tam napisać, ze to wcale nie Most Stągiewny byl najważniejszy, w okolicy, tylko właśnie Mattenbudener-Brücke :) A Stągiewny był jego zastępcą :)
Sabaoth - Pią Paź 08, 2004 5:24 pm

Grün napisał/a:
Nie, żeby to był komiks to musiałbyś tam napisać, ze to wcale nie Most Stągiewny byl najważniejszy, w okolicy, tylko właśnie Mattenbudener-Brücke :) A Stągiewny był jego zastępcą :)

Tak fakty zinterpretowałby Wachmistrz. Swoją drogą w ostatnim numerze Wprost jest artykuł o wrześniu 1939 r. Wojna sukcesów w którym podają wzmiankę o Westerplatte: cyt. "Jak wynika z ostatnich ustaleń historyków, drugiego dnia obrony mjr Henryk Sucharski, komendant polskiej placówki, postanowił skapitulować." - interpretacja Wachmistrza poparta wywodami anonimowych historyków. Dalej jest jeszcze ciekawiej.

knovak - Sob Paź 09, 2004 9:54 am

No właśnie, dalej jest o wiele ciekawiej...

Nie sądzę, żeby Wachmistrz zgodził się z tezą, że:
"Być może bowiem było tak, że Sucharski, znakomity oficer, którego nikt nie ma podstaw podejrzewać o tchórzostwo, świadomy bezsensowności obrony dłuższej niż 24-godzinna, świadomy położenia placówki na polskim skrawku ziemi w niemieckim żywiole, a jednocześnie uprzedzony i przekonany o tym, że na żadną pomoc nie może liczyć, chcąc oszczędzić życie podległych mu żołnierzy, postanowił skapitulować. Nie mógł wiedzieć, że po pierwszym szturmie Niemcy zdecydują się zaatakować dopiero po tygodniu (codzienne krwawe szturmy znane z literatury to kolejna bujda wrześniowa). Nie mógł też wiedzieć, że morderczy ostrzał z niemieckiego pancernika, podobnie jak ustawiczne niemieckie naloty w gruncie rzeczy uczynią niewiele szkody obrońcom. Być może wcale nie załamał się nerwowo. Wykonywał jedynie obowiązki odpowiedzialnego dowódcy. A jednak spotkał się z buntem swego oddziału. Dlaczego? Otóż wiele wskazuje na to, że usłyszawszy w radiu 2 września, że zbombardowaliśmy Berlin, a pod Gdynią wylądował desant angielski, oficerowie i żołnierze Westerplatte postanowili walczyć dalej. Nawet wbrew rozkazom dowódcy. Kto bowiem kapituluje w obliczu - zdawałoby się - bliskiego zwycięstwa? Gdy kapitulowali 7 września, uprzedzając decydujący niemiecki szturm na Westerplatte, wiedzieli już, że zostali oszukani. Nie było żadnego angielskiego desantu. Nie było żadnego przełamania linii Zygfryda i żadnej rewolty w Niemczech wymierzonej w Hitlera. I być może dlatego oddali komendę swemu uwolnionemu z piwnicy dowódcy, by reprezentował załogę podczas kapitulacji. To tak, jakby przywrócili mu tym gestem honor - jedynemu, który nie dał się oszukać."

Zdecydowanie inne widzenie tej sprawy.
Wcale nie takie to głupie, zresztą tekst jest o roli propagandy hurrapatriotycznej i ogłupianiu we wrześniu 1939.

Sabaoth - Sob Paź 09, 2004 12:05 pm

Polskie lotnictwo bombardujące Gdańsk i Berlin, zwycięstwa na wszystkich frontach, Francja i Anglia atakujące Niemcy - taka sobie propaganda sukcesu. A jak ktoś uważał inaczej, to był V kolumną i skazywano go za sianie defetyzmu. :II
Sabaoth - Sob Paź 09, 2004 5:16 pm

W 1 tomie Był sobie Gdańsk, jest na str. 228 zdjęcie Wettersaule z Sopotu. Nie tylko w Gdańsku instalowano takie nowinki techniczne.
Grün - Sob Paź 09, 2004 9:54 pm

No ja zawsze uważałem, że jeśli było tak jak twierdził wachmistrz - to Dąbrowski był w sumie buntownikiem - bardzo szlachetnym i bohaterskim - tym niemniej nie wykonał rozkazu, co w wojsku (nie koniecznie polskim) o ile wiem jest najgorszym przewinieniem - tuż obok dezercji. Ale co tam. W ogóle przy legendach nie należy dłubać - legendy są po to by je opowiadać. Szkoda, że tylu ludzi uznaje je za historyczną prawdę...
Petelka - Sro Paź 20, 2004 8:26 am

A w Wydziale Parahistorii dwie nowe legendy:
- opowieść o Baszcie pod Ciemną Gwiazdą i związkach tejże gwiazdy z losami Mistrza Hawelke oraz
- pierwsza legenda z serii 'Ulice Jasienia' pt. 'Blizbor i Dobiegniewa', zapodana przez mgr Marka Z; WITAMY I GRATULUJEMY :==
Na marginesie dodam, że są to pierwsze teksty zamieszczone bezpośrednio przeze mnie; oczywiście pod dyktando i według wskazówek SzP. Rektora. :lol:

Grün - Czw Paź 28, 2004 10:08 pm

Uprzejmie informuję PT.Zainteresowanych, że do dzisiaj immatrykulowało się w Akademii 14 studentów. Nie jest to wynik rewelacyjny i nie świadczy za dobrze o chęci do nauki w społeczeństwie :%
parker - Czw Paź 28, 2004 10:11 pm

Za to doktor Parker uparcie upgraduje swoje artykuły i zbiera materiały na kolejne... niestety brak czasu nie pozwala na szerszą skalę przedsięwzięcia :(
Grün - Czw Paź 28, 2004 10:12 pm

Pani Doktór Parker jest zaiste szalenie aktywną korektorką własnych tekstów. Tak trzymać :)
parker - Czw Paź 28, 2004 10:19 pm

:oops:

wytrwale się douczam, a potem mi wstyd, że coś się nie znalazło w publikacji... więc upgraduję :wink:

potrzebna mi tylko wizyta w jednej i drugiej bibliotece, ale te niestety jakoś nie chcą się otwierać po godz. 20-stej :(

Grün - Czw Paź 28, 2004 10:21 pm

Ależ nie ma się czego wstydzić - na tym właśnie polega praca naukowa :)
Jakby się wszystko wiedziało, to nie było by czego poznawać :) nic tylko sobie wtedy w łeb palnąć :)

Mikołaj - Pią Paź 29, 2004 12:01 am

Zadanie na dziś: spróbujcie znaleźć w Akademii link do forum albo do innych "zaprzyjaźnionych stron" :roll:
Grün - Pią Paź 29, 2004 8:14 am

Zadanie na wczoraj: proponowałem objęcie zakladu linkologii - jakoś nikomu się nie chce...
A link jest - jakby się było zapisanym to by sie dostawało wiadomości o zmianach...

Sabaoth - Pią Paź 29, 2004 9:07 am

Linki sie w Akademii pogubily, ale mialem nadzieje i mam ja nadal, ze to tylko "wypadek przy pracy".
Mikołaj - Pią Paź 29, 2004 10:35 am

Cytat:
A link jest - jakby się było zapisanym to by sie dostawało wiadomości o zmianach...

Cytat:
Ten wątek niech posłuży za ogólnodostępne forum ogłoszeniowo-poglądowe na temat nowych materiałów, jakie pojawiają się na stronach Akademii Rzygaczy

Jeśłi powyższe nie jest już aktualne i w mailingu jest co innego niż w tym watku, tpo oczywiście dopisz mnie do listy subskrybentów. Poza tym myślałem, że skoro byłem na niej za dawnych czasów to i jestem nadal.

Choć nie dostaję od Ciebie maili z informacjami o zmianach, to i tak wiem co się dzieje bo czytam Akademię. I wiem, że link się ostatnio pojawił w teksćie "znicz na każdym cmentarzu". I dopiero wtedy się zorientowałem, że to trochę dziwne, że nie ma go w miejscu, gdzie ktoś by linków szukał.

Co do linkologii - bez wątpienia jest tu kilka osób, których potencjał twórczy się marnuje. Jak nikt się nie znajdzie, to ja się tym zajmę.

Sabaoth - Pią Paź 29, 2004 11:35 am

Cytat:

Ja jestem zapisany ale jeszcze zadnego powiadomienia / potwierdzenia z Akademii nie dostalem :II

No a gdzie sa te linki, bo nie moge znalezc.

Tak przy okazji, probowalem czytac Akademie wedlug zalecen Parkera (tzn. pierwsza i ostatnia litere wyrazu) i wyszlo mi Zaklad Nekrofilii zamiast Nekriografii :hihi:

Sabaoth - Pią Paź 29, 2004 11:40 am

No i jeszcze taka drobna uwaga (graficzna) - cos sie posypalo w Zakladzie Zrodlologii - w dokumentach z 1945 r. No i mozna tam dodac tez obwieszczenie wladz polskich o obowiazku stawiania sie Niemcow do pracy.
Grün - Pią Paź 29, 2004 12:06 pm

Mikołaju - ja Cie dopisać nie mogę - teraz są przepisy antyspamowe i musisz sam.
Zresztą po zamieszczeniu czegoś w swoich wydziałach/zakładach możecie (i powinniście) wysyłaś wiadomość do subskrybentów. Robi się to przez "MESSAGE" itd.

Sabaoth - nigdy nie byłeś zasubskrybowany w Nowej Akademii - a adresów ze starej przenieść z wyżej wymienionych powodów nie mogę.

Sabaoth - Pią Paź 29, 2004 12:31 pm

Cytat:
Sabaoth - nigdy nie byłeś zasubskrybowany w Nowej Akademii

Ty se ze mnie nie rob jaj! Ja sie ostatnio dopisalem jakis tydzien temu. Co jest grane :%

Sabaoth - Pią Paź 29, 2004 12:33 pm

Wlasnie sie znowu dopisalem do listy subcostam :mrgreen:

A tu jest nasza dyskusja o tych subcostam, wtedy sie po raz drugi dopisalem.

Sabaoth - Pią Paź 29, 2004 12:40 pm

No a teraz, po raz pierwszy dostalem maila zebym potwierdzil moje subskrybencje :hihi: Moze wczesniej cos nie dzialalo?
Grün - Pią Paź 29, 2004 12:43 pm

No teraz faktycznie jesteś dopisany :)
A poprzednio pewnie zapisałeś się w fazie testów i nie przetrwałeś :)

Sabaoth - Pią Paź 29, 2004 1:00 pm

Cytat:
i nie przetrwałeś

znaczy sie przepadlem, zginalem, wymarlem, tak? :hihi:

Grün - Pią Paź 29, 2004 1:03 pm

no cóś tak mniej więcej :)
Sabaoth - Pią Paź 29, 2004 1:06 pm

A to ja sobie wypraszam, co to ja, jaks mara nieczysta jestem, czy co?
Zoppoter - Pią Paź 29, 2004 1:16 pm

Sabaoth napisał/a:
A to ja sobie wypraszam, co to ja, jaks mara nieczysta jestem, czy co?

Noooo, czy nieczysta to ja nie wiem, Ty chyba najlepiej wiesz, jak często się myjesz... :hihi:

parker - Pią Paź 29, 2004 7:05 pm

Cytat:
link się ostatnio pojawił w teksćie "znicz na każdym cmentarzu". I dopiero wtedy się zorientowałem, że to trochę dziwne, że nie ma go w miejscu, gdzie ktoś by linków szukał.

Co do linkologii - bez wątpienia jest tu kilka osób, których potencjał twórczy się marnuje. Jak nikt się nie znajdzie, to ja się tym zajmę.

ubiegli mnie - też bym tak odpowiedziała.
mogę pomóc, jakby co, lubię szperanie w linkach :-)

parker - Pią Paź 29, 2004 7:09 pm

Cytat:
Robi się to przez "MESSAGE" itd.

ten MESSAGE którym się z Pętelką skomunikowałyśmy?

Marcin - Pią Paź 29, 2004 7:20 pm

"Message In The Bottle"? :wink: :hihi:
Grün - Pią Paź 29, 2004 10:34 pm

Tu potrzeba kogoś, kto zajmie się naukowo kwestią linków. Zakład Linkologii potrzebuje kierownika. Trzeba linki posegregować, pogrupować, zaszufladkować, ponumerować itd. A potem trzeba je oczywiście aktualizować. To jest odpowiedzialne zadanie, ale chętnych jak na razie nie widzę...
parker - Pią Paź 29, 2004 10:41 pm

Cytat:
chętnych jak na razie nie widzę...

chętnych jest zdaje się dwóch - ale Rektórowi zdaje się chodzi o ODPOWIEDNICH?

Grün - Pią Paź 29, 2004 10:44 pm

Odpowiedni jest taki chętny, który się za to zabierze. Zakład uruchomię w Akademii po przedstawieniu chociażby szkieletu struktury linków.
ISPI - Pią Paź 29, 2004 11:09 pm

a uprzejmie prosze o linki do Stow w jednej kupie....Nowi i Młodzi niekoniecznie od razu zauwazaja ,,szukaj,, -tj.istnienie wyszukiwarki na Forum.A zdjecie Bartosza Bajków - wspanialy widok z wiaduktu Kosciuszki na okolice dworca Wrzeszcz w ogole wcielo -szkoda, to była dobra fotka ! Zauwazyliscie, ze Bartosz nagrody odbiera na www.gdansk.pl ? w konkursie ,,zabierz Gdansk na wakacje,, :==
Mikołaj - Sob Paź 30, 2004 1:18 am

Parker, jestem gentlemanem, jeśli jesteś zainteresowana to ja oczywiście ustąpię :P :OO
Mikołaj - Sob Paź 30, 2004 1:20 am

Cytat:
a uprzejmie prosze o linki do Stow w jednej kupie

Bassa, to my prosimy o linki do Stow w jednej kupie, kto ma to lepiej zrobić jeśli nie Ty?

Grün - Sob Paź 30, 2004 11:50 am

Ogłaszam, że są dwie kandydatury na szefa Zakładu Linkologii. W obu wypadkach są to osoby, które już pracują w Akademii. A reszta powinna się wstydzić... :%
parker - Nie Paź 31, 2004 8:54 pm

Grün napisał/a:
Ogłaszam, że są dwie kandydatury na szefa Zakładu Linkologii. W obu wypadkach są to osoby, które już pracują w Akademii. A reszta powinna się wstydzić... :%

Czy to oznacza, że odbędzie się egzamin konkursowy? 8O

Grün - Nie Paź 31, 2004 10:22 pm

Tak, kto pierwszy poda jakieś sensowne rozwiązanie - ma posadę w kieszeni :)
Mikołaj - Pon Lis 01, 2004 12:52 am

jeśli to ja nadal jestem tym drugim kandydatem, to przypomnę, co napisałem wyżej:
Cytat:
Parker, jestem gentlemanem, jeśli jesteś zainteresowana to ja oczywiście ustąpię

Co do akademickiego newslettera, to mail z linkiem potwierdzajacym ma nazwę jak typowy spam z wirusem i mało brakowało, zebym go wywalił bez otwierania. Pewnie nie ja jeden.

parker - Pon Lis 01, 2004 8:42 am

Mikołaj napisał/a:
jeśli to ja nadal jestem tym drugim kandydatem, to przypomnę, co napisałem wyżej:
Cytat:
Parker, jestem gentlemanem, jeśli jesteś zainteresowana to ja oczywiście ustąpię

Obawiam się, że może zabraknąć mi czasu. Chciałabym, ale tu chęci nie wystarczają...
Może lepiej się zajmę porządnie moją zielenia, bo na razie biednie to wygląda ?

Grün - Pon Lis 01, 2004 12:32 pm

Na nagłówek maila nic nie poradzę - jak się ktoś zapisał do subskrypcji, to się powinien domyślić o co chodzi.
Petelka - Pon Lis 08, 2004 12:00 pm

Ponieważ nie wiem jeszcze, jak powiadamiać subskrybentów o nowościach w Akademii :oops: pozwalam sobie tutaj donieść, że w Wydziale Parahistorii pojawiły się trzy nowe teksty: dwa mgr Marka Z z serii "Ulice Jasienia" oraz jedna mgr Starego Szkota o Faule Grete z Parku Oruńskiego. :)
pumeks - Pon Lis 15, 2004 10:56 am

Galeria Nieistniejących Budowli po raz pierwszy - i mam nadzieję, że ostatni - zawitała do Oliwy.
Grün - Pon Lis 15, 2004 11:40 am

Szkoda szpitalika... Ale cóż... nie on pierwszy i niestety nie ostatni.
parker - Pon Lis 15, 2004 6:39 pm

A w Zieleni Miejskiej przybyła Wielka Aleja :-)
Petelka - Pon Lis 15, 2004 6:45 pm

parker napisał/a:
A w Zieleni Miejskiej przybyła Wielka Aleja :-)

Czytałam, czytałam... :==

Grün - Nie Lis 21, 2004 11:40 am

Małe uzupełnienie legendy o Tajemniczej Gwieździe na stronie Wydziału Parahistorii
Grün - Wto Lis 23, 2004 11:27 am

Zapraszam do Akademii, a ściślej do Wydziału Parahistorii Prof. Pętelki, gdzie sie trochę pozmieniało :)
pumeks - Pią Gru 10, 2004 1:33 pm

Odsłoniłem pewien, odszukany w mrokach niepamięci, pomnik (oczywiście odsłona tylko wirtualna, na stronach Muzeum Akademii Rzygaczy).
Petelka - Pią Gru 10, 2004 2:26 pm

Pumeks, właśnie podniosłam Ci statystykę. :wink: A artykuł bardzo ciekawy. :==
Sabaoth - Pią Gru 10, 2004 2:40 pm

Ja tez, tak trzymac. Ale, ale, czy ty tej ksiazki nie kupiles na e-bayu? Bo ktos mnie przelicytowal :%
pumeks - Pią Gru 10, 2004 2:57 pm

Sabaoth napisał/a:
Ale, ale, czy ty tej ksiazki nie kupiles na e-bayu?

Raczej nie :) nie wiem o którą Ci chodzi, ale w życiu nic nie kupiłem na e-Bayu :D

Sabaoth - Pią Gru 10, 2004 4:59 pm

Cytat:
nie wiem o którą Ci chodzi

O "Die Evangelische Oberpfarrkirche zu St. Marien in Danzig" z 1899 r. Ktoś mnie przebił na e-bayu. Z drugiej strony ja raczej wysoko nie licytuję, czatuję na okazje, chociaż czasami jak jest coś ciekawego...

Grün - Pią Sty 07, 2005 3:24 pm

Nowa legenda w zakładzie legendologii.
Grün - Sro Sty 12, 2005 8:02 pm

A TO widzieliście?
Sabaoth - Sro Sty 12, 2005 8:04 pm

Czy ja też mogę odpowiadać? Widzę tam kilka obrazków z DH :mrgreen:
Grün - Sro Sty 12, 2005 8:17 pm

Formalnie możesz... ale czy to będzie ucziwe względem innych? :%
Sabaoth - Sro Sty 12, 2005 8:25 pm

To ja już wolę zadawać zagadki :mrgreen:
pumeks - Czw Sty 20, 2005 3:41 pm

Galeria Epigrafiki uruchomiła działalność - na początek o napisach z Bramy Szewskiej Kościoła Mariackiego (ale nie tylko o nich).
pumeks - Sro Sty 26, 2005 1:54 pm

Zapraszam do Akademii (tym razem Wydział Kolejnictwa) - udało mi się zaskoczyć samego prof. Zoppotera :wink:
Najstarsza lokomotywa w Gdańsku

Grün - Sro Sty 26, 2005 2:06 pm

:==
Petelka - Sro Sty 26, 2005 2:24 pm

No brawo. :==
Zoppoter - Sro Sty 26, 2005 2:43 pm

pumeks napisał/a:
Zapraszam do Akademii (tym razem Wydział Kolejnictwa) - udało mi się zaskoczyć samego prof. Zoppotera :wink:

Przyznaję, w życiu bym nie wiedział o tej płaskorzeźie... O parowozie marki Adler owszem wiedziałem wcześniej :mrgreen: Jak również o samochodach marki Adler, ale nie sądzę, żeby gdzieś w Gdańsku była płaskorzeźba Aldera Trumpha na ten przykład :hihi: Zresztą kto to wie... :wow:

Sabaoth - Sro Sty 26, 2005 3:15 pm

Maszyny, jak rowniez pojazdy w przeciwienstwie do roznych postaci mitycznych (znaczy sie istniejacych tylko w wyobrazni tworcow) raczej rzadko pojawiaja sie na plaskorzezbach. Ktos wie dlaczego?
pumeks - Sro Sty 26, 2005 3:15 pm

To może by o tym do "Świata kolei" napisać? zanim ktoś to znajdzie w globalnej pajęczynie i podbierze mi splendor odkrywcy? :hihi:
seestrasse - Sro Sty 26, 2005 3:17 pm

super :== :== :==
pumeks - Sro Sty 26, 2005 4:04 pm

Jakbyście szli oglądać "Adlera", to uprzedzam, że nie jest zbyt duży :hihi:
seestrasse - Sro Sty 26, 2005 4:17 pm

ależ małe jest piękne :D
Grün - Sro Sty 26, 2005 6:26 pm

To zależy co.... :%
seestrasse - Sro Sty 26, 2005 11:44 pm

no co? :lol:
Gdanszczanin - Czw Sty 27, 2005 3:10 pm

Mam takie pytanie czy ta fasada nie została zniszczona podczas wojny , czy też zrekonstruowano ją ( w sumie takie przemysłowe płaskorzeźby pasowałyby do nowego "robotniczego ustroju" )
Zoppoter - Czw Sty 27, 2005 4:06 pm

Gdanszczanin napisał/a:
Mam takie pytanie czy ta fasada nie została zniszczona podczas wojny , czy też zrekonstruowano ją ( w sumie takie przemysłowe płaskorzeźby pasowałyby do nowego "robotniczego ustroju" )

Robotniczy ustrój nie generował wizerunków parowozów o sto lat wcześniejszych i to na dodatek niemieckich...

pumeks - Czw Sty 27, 2005 4:15 pm

Gdanszczanin napisał/a:

Na znanym zdjęciu powojennym zaznaczyłem, gdzie stała ta kamienica - widać, ile z niej zostało. Wydaje mi się, że portal musiał być już wtedy wymontowany i zabezpieczony w jakiejś składnicy. A co do parowozu - Zoppoter ma absolutną rację, gdyby to powstało po 1945 r., to byłby tam elektrowóz, a w najgorszym razie znakomity parowóz produkcji radzieckiej, a nie taki przeżytek.

Grün - Pią Sty 28, 2005 3:19 am

Zapraszam do lektury Konstytucji Wolnego Miasta
parker - Pią Sty 28, 2005 3:26 am

Artykuł 81 jest zdecydowanie najlepszy z całej konstytucji :wink:
Mikołaj - Pią Sty 28, 2005 3:48 am

Świetna robota, dobrze napisany wstęp.
Mam tylko pytanie o możliwość nabywania obywatelstwa Wolnego Miasta przez przyjęcie urzędu publicznego - nie mogę się doszukać przepisów, które by o tym mówiły. Może było to uregulowane w ustawie o której mowa w art. 72? (ciekawe jak było z tym terminem - 23 maja 1921 - skoro 14 czerwca 1922 r. ogłoszono uzgodniony tekst konstytucji)

białe krzyże, żółta korona :hihi:

i jeszcze dostrzegłem literówkę w art 78: jedynie w drodze stawy - pozdrowienia dla OCRa :wink:

Mikołaj - Pią Sty 28, 2005 3:58 am

Andrzej Chodubski w "Rozmyślania gdańskie. Materiały z sesji..." pisze, że wzorem ustrojowym dla Wolnego Miasta stało się doświadczenie państw-miast: Hamburga, Lubeki i Bremy. W ostatecznym kształcie konstytucji znalazły się też elementy zaczerpnięte z Konstytucji weimarskiej
Grün - Pią Sty 28, 2005 4:00 am

Słusznie - to kwestia wynikająca zapewne z tej ustawy - to co napisałem jest więc nieco nie precyzyjne - poprawię.
A co do OCR'a - to on ostatnio ma trudny okres, ale i tak się nieźle sprawił. A dzięki nieocenionej pomocy pewnej tajemniczej osoby z kadry naukowej Akademii, literówki zostały przeważnie wychwycone :)

parker - Pią Sty 28, 2005 4:03 am

Mikołaju, przez tę przeoczoną literówkę Rektór poleci mi po premii :%
Grün - Pią Sty 28, 2005 4:08 am

A tam zaraz po premii. Nagana, wpis do akt, relegacja, dekompresja, deratyzacja... ale po premii to nie... :^^
Sabaoth - Pią Sty 28, 2005 9:28 am

Cytat:
i jeszcze dostrzegłem literówkę w art 78: jedynie w drodze stawy - pozdrowienia dla OCRa

Powinno chyba byc: jedynie przy drodze stawy :hihi:

To teraz porownanie z tlumaczeniem wspolczesnym sie szykuje.

parker - Pią Sty 28, 2005 9:36 am

Grün napisał/a:
A tam zaraz po premii. Nagana, wpis do akt, relegacja, dekompresja, deratyzacja... ale po premii to nie... :^^

a miały być oklaski, uściski, goździki... :wink:

Grün - Pią Sty 28, 2005 1:33 pm

Zapraszam do lektury:
Całkiem nowe: Baptysterium
i mocno już zaległe:
Ryba z Kartuskiej

Gdanszczanin - Pią Sty 28, 2005 2:02 pm

Cytat:
gdyby to powstało po 1945 r., to byłby tam elektrowóz, a w najgorszym razie znakomity parowóz produkcji radzieckiej, a nie taki przeżytek.

Nie do końca mnie zrozumieliście po prostu wydawało mi się że powojnie rekonstruując kamienice nawiązywano raczej do ich starszego wyglądu a nie do ich stanu XIX wiecznego. Po prostu pomyślałem że może w tym wypadku zrobiono od tego wyjątek ( o ile oczywiśćie była taka regułą jak napisałem wyżej bo w sumie nie jestem tego pewien )

pumeks - Pią Sty 28, 2005 2:58 pm

Cytat:
Nie do końca mnie zrozumieliście po prostu wydawało mi się że powojnie rekonstruując kamienice nawiązywano raczej do ich starszego wyglądu a nie do ich stanu XIX wiecznego. Po prostu pomyślałem że może w tym wypadku zrobiono od tego wyjątek ( o ile oczywiśćie była taka regułą jak napisałem wyżej bo w sumie nie jestem tego pewien )

Nadal nie rozumiem twojego toku myślenia. Moim zdaniem to był wyjątek polegający na tym, że nie starano się przywracać portalu do stanu z XVII wieku, tylko pozostawiono go takim, jakim był...

Gdanszczanin - Pią Sty 28, 2005 3:04 pm

No i o to mi chodziło . Dobra namieszalem, najwaniezsze to poprostu kwestia czy to oryginal czy replika i tyle.
parker - Pią Sty 28, 2005 9:10 pm

Grün napisał/a:
Zapraszam do lektury:
Całkiem nowe: Baptysterium

W baptysterium najciekawsza jest cena..... 8O

Grün - Pią Sty 28, 2005 9:15 pm

Noooo, sam nie mogę uwierzyć w swoje wyliczenia. To jest po prostu niewyobrażalna cena. Ale cóż - unikalna, ręczna robota, na zamówienie i do tego z II obszaru płatniczego. No i te transporty... Takie luksusy muszą kosztować. Ale daje to też pojęcie jakimi środkami rozporządzał gdański patrycjat.
Marcin - Sro Lut 02, 2005 12:05 pm

Same nowości. :skolowany:
A wszystko przez... :wink:

Grün - Sro Lut 02, 2005 4:22 pm

Zmiany, panie, zmiany :)
parker - Sro Lut 02, 2005 8:44 pm

Oby na lepsze :wink:
Grün - Sro Lut 02, 2005 9:16 pm

napewno bezpieczniejsze...
Grün - Pią Lut 04, 2005 4:24 pm

Referatem o wojnie z Polską :% inauguruje się działanie Wydziału Bellografii i Certaminologii Akademii Rzygaczy.
http://rzygacz.webd.pl/index.php?id=42,258,0,0,1,0

wrangla - Pią Lut 04, 2005 5:23 pm

Grün napisał/a:
Bellografii i Certaminologii

certaminologia? :skolowany:

aaaa to o "certamen" chodzi...

Skomplikowana nazwa tego wydziału :%

Mikołaj - Nie Lut 06, 2005 12:41 am

Zakład Turpistyki Miejskiej zaprasza - 3 nowe jak zwykle śliczne pocztóweczki oraz 3 urocze ściany z wielokrotnie wypalanej cegły.
Grün - Nie Lut 06, 2005 4:28 pm

Śliczne :) to znaczy, bardzo brzydkie :)
parker - Pon Lut 21, 2005 11:26 am

JRz Rektór zaszczycił skromne progi mojego Zakładu i popełnił artykuł o Parku Steffensa .

Serdecznie zapraszam :D

Sabaoth - Pon Lut 21, 2005 11:37 am

Przepiekne, teraz kolej na park Uphagena :mrgreen:

P.S. Czy to studenckie podanie dotyczy moze wystrzalu z czolgu? :hihi:

parker - Pon Lut 21, 2005 11:44 am

Czekam jeszcze na obiecany materiał o drzewie i kamieniu z Jaśkowej :wink:

http://www.forum.dawnygda...opic.php?t=1350

Corzano - Pon Lut 21, 2005 11:51 am

A dlaczego w artykule jest mowa o "pseudopacyfistach"? Czy Autor zna tych ludzi?
To nie zarzut, a jedynie pytanie.
Sabaoth napisał/a:
Przepiekne, teraz kolej na park Uphagena :mrgreen:

To żart? Jeśli nie, to mogę dostarczyć fotek.

Cytat:
P.S. Czy to studenckie podanie dotyczy moze wystrzalu z czolgu? :hihi:

Też jestem ciekawy co to za historia. :hmmm:

Sabaoth - Pon Lut 21, 2005 11:55 am

Corzano napisał/a:

Jesli mozna, to i ja sie pisze na fotki parku Uphagena.

Corzano napisał/a:
Też jestem ciekawy co to za historia

Ja slyszalem takie ludowe podanie, ze czolg wystrzeli jak pierwsza dziewica skonczy Akademie Medyczna. Ale nie wiem ile w tym podaniu jest prawdy :hihi:

Marcin - Pon Lut 21, 2005 11:55 am

Grüna ciągnie do zieleni... :wink:
Cytat:
P.S. Czy to studenckie podanie dotyczy moze wystrzalu z czolgu?

I wszyscy wiemy o co chodzi. :mrgreen:

Corzano - Pon Lut 21, 2005 12:00 pm

Sabaoth napisał/a:
Corzano napisał/a:

Jesli mozna, to i ja sie pisze na fotki parku Uphagena.

Ups! Myślałem o parku Haffnera! :mur: Te cudzoziemskie nazwiska. :hihi:

Marcin - Pon Lut 21, 2005 12:08 pm

I ja też się napaliłem na te foty... :^^
Grün - Pon Lut 21, 2005 2:04 pm

Park Steffensa w Akademii.
Marcin - Pon Lut 21, 2005 2:09 pm

Parker Cię uprzedziła stronę wcześniej. :wink:
Grün - Pon Lut 21, 2005 2:14 pm

Uuuuu :)
Ale to bardzo dobrze :) Trzeba dbać o swój nowy Wydział :)

parker - Pon Lut 21, 2005 2:53 pm

Dbam :D
pumeks - Czw Mar 31, 2005 4:31 pm

Dodałem nowe informacje do istniejących tekstów o Pomniku Lutra (wiem już nieco więcej o końcu istnienia tego pomnika) i o Pałacyku rosyjskim (dość dokładny opis z dziennika Daniela Chodowieckiego).
pumeks - Pią Kwi 01, 2005 9:28 am

I całkiem nowy materiał w Galerii Epigrafiki.
parker - Pon Kwi 04, 2005 8:16 pm

Park Brzeźnieński w Wydziale Parkologii. Zapraszam.
Grün - Wto Kwi 05, 2005 11:44 pm

Nadprezydentura w Galerii Nieistniejących Budowli MARz
Sabaoth - Wto Kwi 05, 2005 11:48 pm

Nadprezydentura piękna. :== Teraz czekam na opis Volkstagu (z wyszczególnieniem źródeł elementów budynku :wink: ).
pumeks - Sro Kwi 06, 2005 9:16 am

A ja znów będę musiał Lutra przerobić... bo przypadkiem trafiłem na wzmiankę o nim w I tomie "Wspomnień gdańskiego bówki" i wynika z niej, że posąg był z kamienia, a nie z brązu :roll:
Grün - Sro Kwi 06, 2005 10:05 am

UUUU, to do jego przetopienia była w takim razie potrzebna znacznie wyższa temperatura :^^
Sabaoth - Sro Kwi 06, 2005 10:41 am

Moze pumeks pracuje teraz nad ta temperatura? :hihi:
Grün - Sro Kwi 06, 2005 10:46 am

Znaczy się co? Pogina z wiaderkami koksu? :^^
Grün - Nie Kwi 10, 2005 11:43 pm

Irrgarten w Wydziale Parkerologii :%
pumeks - Wto Kwi 12, 2005 10:49 am

Unikatowy materiał o Fontannie Neptuna - tylko dla dorosłych.
Sabaoth - Wto Kwi 12, 2005 10:55 am

Czy w zamierzeniach autorow, ta czescia Neptuna tez miala ciurkac woda? :^^

P.S. Mozna jeszcze napisac o magazynie zamiennych ogonow zaslaniajacych neptunowe przyrodzenie, gdzies o tym slyszalem.

Marcin - Wto Kwi 12, 2005 11:00 am

GW pisała kiedyś o tym "magazynku". :hihi:
pumeks - Wto Kwi 12, 2005 11:20 am

Może Mikołaj mógłby odnaleźć np. takie teksty "GW", jak:
Obraza boga mórz (2004-07-21)
Płetwa na straży moralności (2003-04-19)
Tajemnice Neptuna (2002-07-22)
i taki sprzed ośmiu lat:
Mówię mu Neptuś (1997-07-04)
(ten ostatni mam gdzies w swoich szpargałach)

Grün - Pią Kwi 15, 2005 10:26 pm

Cmentarz w Brzeźnie autorstwa dr.wirt. Corzano. Gratulacje. :==
seestrasse - Sob Kwi 16, 2005 12:23 am

wspaniale :== gratulacje, Doktorze :D
parker - Sob Kwi 16, 2005 2:34 pm

Moja pierwsza skromna recenzja :wink:
Grün - Sob Kwi 16, 2005 3:07 pm

parker - Sob Kwi 16, 2005 4:05 pm

Mam nadzieję, że nie ostatnia :wink:
Tequilla - Sob Kwi 16, 2005 4:53 pm

Cytat:
Cmentarz w Brzeźnie autorstwa dr.wirt. Corzano. Gratulacje.

Jak można było do tego dopuścić !!!! Jestem całkowicie zbulwersowany sytuacją cmentarza :% Corzano, dzięki że upamiętniłeś to miejsce tym artykułem, bo wszystko wskazuje na to, iż podzieli los cmentarzy przy Alei wielkiej
Cytat:
Moja pierwsza skromna recenzja

Cytat:
Mam nadzieję, że nie ostatnia

:== :== :==

seestrasse - Sob Kwi 16, 2005 5:35 pm

fajnie, parker!!! :==
pumeks - Pon Kwi 18, 2005 9:44 am

Tequilla napisał/a:
Jak można było do tego dopuścić !!!! Jestem całkowicie zbulwersowany sytuacją cmentarza :% Corzano, dzięki że upamiętniłeś to miejsce tym artykułem, bo wszystko wskazuje na to, iż podzieli los cmentarzy przy Alei wielkiej

On już dawno podzielił :II A zdaje się, leży tam ktoś z moich krewnych.

lucy - Pon Kwi 18, 2005 11:51 am

Dziękuję za wszystkie nowości w Akademii :==
Nawet nie przypuszczałam, ze taki park, o ktorym napisał Green, mógł się znajdować w takim miejscu, no, no :hmmm:
No cóż, wchodziło "nowe" tzn kolej i inne rozwiązania wchodziły w grę. Jadąc tamtędy będę już zawsze sobie wyobrażać jak to było :D

Dziękuję Corzano za" cmentarz w Brzeźnie".Ten cmentarz i to co się z nim stało nie dawalo mi spokoju. Parę razy na forum gazety i chyba tu o niego pytałam. Cmentarz ten pamiętam z dzieciństwa bo często tam jako dziecko zaglądałam. Pamiętam nastrój tego cmentarza do dziś.

I jeszcze abstrachując od tematu chciałam dodać, że cudem jest to, że tutaj udało mi się coś wpisać tzn. na forum :evil: :%

Grün - Sro Kwi 20, 2005 4:25 pm

Karrenwall Prof. Pumeksa.
Grün - Sro Kwi 27, 2005 2:13 pm

Krematorium w Galerii Neostylów Gdańskich.
seestrasse - Sro Kwi 27, 2005 2:33 pm

ekstraśne, bravo bravissimo :==
jeden akapit się powtarza :wink: , ale może i dobrze :D

janak - Sro Kwi 27, 2005 9:54 pm

Cytat:
Wielka szkoda, że Gdańsk nie ma krematorium, wielka szkoda, że...

Profesorze Grun, ależ Gdańsk już od prawie trzech lat posiada krematorium. Mieści się ono równiż we Wrzeszczy, a prowadzi je PPU Zieleń.
Nie wiem jak było kiedyś, ale obecnie Kościół Katolicki zezwala na kremacje zwłok.

Grün - Sro Kwi 27, 2005 10:31 pm

No właśnie dowiedziałem się dzisiaj po zamieszczeniu artykułu o tym krematorium. Muszę to skorygować. Ale dzięki za rewolucyjną czujność.
Grün - Sro Kwi 27, 2005 11:34 pm

A co do ekskomuniki za kremację, to nigdzie nie napisałem, że kościół nie zezwala obecnie na kremację.
Grün - Czw Kwi 28, 2005 5:40 pm

Debiut Danzigera. Gratulujemy! :==
Sabaoth - Czw Kwi 28, 2005 6:34 pm

Corzano - Czw Kwi 28, 2005 6:58 pm

Super! :hurra: Kiedy kolejne teksty, Danzigerze?
parker - Czw Kwi 28, 2005 7:01 pm

Witamy :)
Jak widać, spotkanie rekrutacyjne (wy już wiecie które :wink: ) zakończyło się sukcesem :)

danziger - Czw Kwi 28, 2005 7:13 pm

:oops: dobra, dobra, bo się zawstydzę jeszcze :)
Zresztą to jeszcze nie był prawdziwy debiut - bo:
primo: prawdziwy debiut jeszcze mnie czeka - przecież taką recenzję każdy może machnąć w parę minut;
secundo: jakieś drobne "okruszki" podsyłałem Gruenowi wczesniej (i nawet zostały uwzglednione w ARz :) ).
Ale spokojnie - cos tam sie powoli tworzy, więc i na inne teksty czas przyjdzie.

Spotknie rekrutacyjne mówisz Parker? To występowalas w charakterze tajnego rekrutatora? :% Czy ja o czymś nie wiem?
Wszędzie te spiski....... :wink:

Corzano - Czw Kwi 28, 2005 7:18 pm

parker napisał/a:
Jak widać, spotkanie rekrutacyjne (wy już wiecie które :wink: ) zakończyło się sukcesem :)

100% efektywności. Przodownica pracy. :hihi:

danziger napisał/a:
przecież taką recenzję każdy może machnąć w parę minut

Trzeba przeczytać książkę ze zrozuminiem i chciec poswiecic te "kilka minut" na napisanie recenzji. To nie byle co.

parker - Czw Kwi 28, 2005 7:21 pm

danziger napisał/a:

Spotknie rekrutacyjne mówisz Parker? To występowalas w charakterze tajnego rekrutatora? :% Czy ja o czymś nie wiem?
Wszędzie te spiski....... :wink:

Najlepszy headhunter to tajny headhunter :mrgreen:

seestrasse - Pią Kwi 29, 2005 1:47 am

brawo, Danzi! :==
pumeks - Pią Kwi 29, 2005 11:59 am

No brawo :== :impr: :huuurra:
Grün - Sob Kwi 30, 2005 8:57 pm

Panzerna wizyta - akademicki debiut dra HC Sabaotha.
Sabaoth - Sob Kwi 30, 2005 9:08 pm

Tak oto zadebiutowałem gościnnie w Akademii. Można to nazwać współpracą z zagranicznym ośrodkiem akademickim virt. :^^
parker - Sob Kwi 30, 2005 9:10 pm

Kadra Akademii się ostatnio szybko rozrasta :)
Tym razem to nie moja rekrutacja, ale bardzo się cieszę że już nie tylko HC :)

danziger - Sob Kwi 30, 2005 9:21 pm

Po pierwsze - gratulejszyns :mrgreen:
A po drugie - zatanawiają mnie "źbiory prywatne" jako źródło zdjęć - czy to zbiory, czy "zbiory"? :hihi:

Corzano - Sob Kwi 30, 2005 9:23 pm

Z zainteresowaniem przeczytałem jeszcze przed anonsem. :== Proszę o więcej, bo smakowite. :mrgreen:
Btw. co stało się po wysadzeniu okrętu przez załogę?

Sabaoth - Sob Kwi 30, 2005 9:28 pm

Cytat:
czy to zbiory, czy "zbiory"?

Różnie, zabrakło miejsca na jedno zdjęcie właśnie z Naval Historical Center, kiedy Schlesien służył jako lodołamacz.

Cytat:
Btw. co stało się po wysadzeniu okrętu przez załogę?

Wrak został złomowany w latach 1949-56 bo utrudniał wejście do portu w Świnoujściu.

Grün - Czw Maj 19, 2005 6:29 pm

Kilka rzeczy przybyło pomimo nieobecności ścisłego kierownictwa :%
Oto one:
Recenzja by Danziger
Pomnik na Strandbaterie
Rynek w Neufahrwasser
Wszystkie bardzo ciekawe, więc zapraszam.
Rektór

Corzano - Czw Maj 19, 2005 6:38 pm

Grün napisał/a:
Wszystkie bardzo ciekawe, więc zapraszam.

Miodzio. Brawa i podziękowania.

Corzano - Pią Maj 20, 2005 2:58 pm

Grün napisał/a:
Pomnik na Strandbaterie

Jedna uwaga:
Cytat:
Pomnik nie przetrwał skutków zawieruchy drugowojennej

To nie jest prawda. Pomnik stał do końca lat pięćdziesiątych. Mam na to papiery, naocznych świadków i artykuł w Parkologii. :)

pumeks - Pią Maj 20, 2005 3:00 pm

Ale to mimo wszystko można podciągnąć pod "skutki zawieruchy drugowojennej" :mrgreen:
parker - Pią Maj 20, 2005 3:07 pm

To ja przy okazji poproszę o zlinkowanie w artykule o pomniku odpowiedniego parku :wink:
Corzano - Pią Maj 20, 2005 3:08 pm

pumeks napisał/a:
Ale to mimo wszystko można podciągnąć pod "skutki zawieruchy drugowojennej" :mrgreen:

To jest mało czytelny termin. :%

Grün - Pią Maj 20, 2005 8:29 pm

No ja też w pierwszej chwili pomyślałem tak jak Corzano - ale potem przyszła refleksja- wysadzanie niemieckich pomników to były właśnie SKUTKI zawieruchy - i tych pomnik nie przetrwał.
Corzano - Pią Maj 20, 2005 9:20 pm

Grün napisał/a:
No ja też w pierwszej chwili pomyślałem tak jak Corzano - ale potem przyszła refleksja- wysadzanie niemieckich pomników to były właśnie SKUTKI zawieruchy - i tych pomnik nie przetrwał.

To jest trochę naciągane, bo w zasadzie wszystko po wojnie można podciągnąć pod jej skutek.

seestrasse - Pią Maj 20, 2005 10:48 pm

Corzano napisał/a:
wszystko po wojnie można podciągnąć pod jej skutek.

masz rację - ja podciągam na przykład swoje istnienie :hiihihi:

Corzano - Sob Maj 21, 2005 7:31 am

parker napisał/a:
To ja przy okazji poproszę o zlinkowanie w artykule o pomniku odpowiedniego parku :wink:

Chyba nie wyszło:
Cytat:
Bateria Plażowa została włączona w granice [ID 272]parku zdrojowego[/I]

parker - Sob Maj 21, 2005 10:11 am

Tak, linkujący zjadł literkę"D". Ale ja tego nie dotykam.
pumeks - Wto Maj 24, 2005 11:11 am

Znakomity wykład Danzigera Gdańskie odznaczenia 1920-1945 :== :== :== . Tylko na razie nie mogę się zorientować, jaki to Wydział Akademii? :hmmm: I proszę dopisać datę publikacji artykułu.
Corzano - Wto Maj 24, 2005 11:15 am

pumeks napisał/a:
Znakomity wykład Danzigera

Prof. Danzigera. Fiu, fiu. :==

parker - Wto Maj 24, 2005 11:18 am

No właśnie, jaki to wydział?
danziger - Wto Maj 24, 2005 11:19 am

Wykład chyba nieco przedwczesnie zamieszczony - będzie w nim jeszcze kilka poprawek (m.in. więcej ilustracji - do każdego odznaczenia przynajmniej po 1).
A co do innych kwestii, to może niech Rechtór się wypowie, bo nie chcę nic przedwcześnie "chlapnąć". :)

parker - Wto Maj 24, 2005 11:25 am

Cytat:
więcej ilustracji - do każdego odznaczenia przynajmniej po 1

No, no... czyżby ciebie Rektór nie ograniczał w kwestii obrazków?

Corzano - Wto Maj 24, 2005 11:27 am

parker napisał/a:

Może jeszcze tego nie wie. :% :wink:

danziger - Wto Maj 24, 2005 11:28 am

parker napisał/a:
Cytat:
więcej ilustracji - do każdego odznaczenia przynajmniej po 1

Wiesz, tak na prawdę, to tekst o każdym z odznaczeń jest jakby osobnym artykułem - trudno mówić o odznaczeniu nie pokazując jak wyglądało (o ile udało się zdjęcie w ogóle zdobyć).

pumeks - Wto Maj 24, 2005 11:30 am

Już się dogrzebałem... to będzie w Wydziale Symbolologii, tyle że wydział się jeszcze nie ujawnił. Pewnie spaliłem Rektorowi niespodziankę :wink:
Sabaoth - Wto Maj 24, 2005 11:33 am

Taka mala poprawka, Treudienst Ehrenzeichen pochodzi z mojej kolekcji i obrazek zostal zeskanowany przeze mnie (a nic takiego nie pojawilo sie w zrodlach :II ).
danziger - Wto Maj 24, 2005 11:36 am

Sabaoth napisał/a:
Taka mala poprawka, Treudienst Ehrenzeichen pochodzi z mojej kolekcji i obrazek zostal zeskanowany przeze mnie (a nic takiego nie pojawilo sie w zrodlach :II ).

Toż mówię, ze artykuł pojawił się przedwcześnie - jest to wersja robocza.
Ja Ciebie w źródłach wymieniłem, były nawet podziękowania na końcu, ale ktoś to zmienił na "Archiwum ARz"...

Sabaoth - Wto Maj 24, 2005 11:39 am

Wiem, nie jestem lubiany :II
Grün - Wto Maj 24, 2005 11:42 am

No cholera, co za podglądanie!!!! To jest robocza wersja!!!!!!!!!!! W trakcie redakcji i uzgodnień!!!!!!!!!!!! Ujawniona jest do celów poglądowych przy dodawaniu elementów! Oficjalnie jej NIE MA (narazie)!!!!
danziger - Wto Maj 24, 2005 11:46 am

:mur: Oj Pumeks, coś Ty narobił paplo jedna! :rwie_wlosy: :nerwus: :cry:
pumeks - Wto Maj 24, 2005 11:49 am

No masz, traf chciał że wlazłem na "Nowości" - na wszelki wypadek zalogowałem się i sprawdziłem, czy przypadkiem ktoś z autorów nie siedzi "On-line", ale nikogo nie było - no to napisałem. Ale jak tak, to na drugi raz nie będę cudzych tekstów reklamował :<>
Grün - Wto Maj 24, 2005 11:50 am

pumeks napisał/a:
No masz, traf chciał że wlazłem na "Nowości" - na wszelki wypadek zalogowałem się i sprawdziłem, czy przypadkiem ktoś z autorów nie siedzi "On-line", ale nikogo nie było - no to napisałem. Ale jak tak, to na drugi raz nie będę cudzych tekstów reklamował :<>

Obrażalski! :%

wrangla - Wto Maj 24, 2005 12:00 pm

pumeks napisał/a:
Znakomity wykład Danzigera Gdańskie odznaczenia 1920-1945

A ja mam białą plamę zamiast tekstu :%

pumeks - Wto Maj 24, 2005 12:02 pm

Cytat:
mam białą plamę zamiast tekstu

Teraz już wszyscy mają... ktuś ten tekst schował :%

parker - Wto Maj 24, 2005 12:03 pm

oj, przepraszam, ze się odzywałam, gupia Parker, przecież wiem jak to działa :głupi_ty:
Sabaoth - Wto Maj 24, 2005 12:17 pm

Pumeks napisał/a:
Ale jak tak, to na drugi raz nie będę cudzych tekstów reklamował

Reklama dzwignia nieporozumien :^^

danziger - Sro Maj 25, 2005 2:20 pm

No, to teraz już oficjalnie chciałbym wszystkich zaprosić na wykład w ramach nowootwartego wydziału symbolologii :D http://www.rzygacz.webd.p...id=44,0,0,1,0,0
Korzystając z okazji chciałbym także zaprosić wszystkich chętnych do współpracy przy tworzeniu nowej jednostki przesławnej Akademii Rzygaczy, a także ogłosić konkurs.
Otóz, jak widać w ramach wydziału zaplanowane są wstępnie 4 katedry:
Katedra Numizmatyki i Falerystyki
Katedra Weksylologii i Heraldyki
Katedra Sfragistyki
Katedra Symbolistyki Nieklasyfikowanej
Ich nazwy brzmią dosyć naukowo i nieco odbiegają od przyjętej w ARz konwencji naukowo - żartobliwej.
Dlatego też serdecznie wszystkich zapraszam do wymyślenia nowych nazw - byc może okaże się, że nie jest to takie proste i nazwy obecne pozostaną (już próbowałem wymyslić coś sam, ale bez większych rezultatów), ale jednak mam nadzieję, że zbierze się kilka naprawdę trafnych i fajnych propozycji.

seestrasse - Sro Maj 25, 2005 2:24 pm

Cytat:
Katedra Numizmatyki

...Pieniążkologii...? :hihi:

Sabaoth - Sro Maj 25, 2005 4:49 pm

A czy ta Falerystyka to jest dobrze napisana? Może powinno być Felerystyka :hihi:
danziger - Pią Maj 27, 2005 1:39 am

Zapraszam na otwarcie kolejnej katedry w ramach Wydziału Symbolologii
Katedra Weksylologii i Heraldyki

danziger - Pią Maj 27, 2005 8:05 pm

Zapraszam na dwa nowe wykłady w katedrze weksylologii i heraldyki
http://www.rzygacz.webd.p...=46,307,0,0,1,0

Grün - Pią Maj 27, 2005 8:21 pm

wrangla - Pią Maj 27, 2005 8:33 pm

Profesorze Danziger!
Jestem pod wrażeniem tempa, w jakim rozwija się Pański wydział. :OO

Sabaoth - Pią Maj 27, 2005 8:37 pm

Wspaniałe! Gratulacje! :==
Corzano - Pią Maj 27, 2005 8:41 pm

Średnio 2 artykuły dziennie - nieźle. Strach pomyśleć co się będzie działo za miesiąc lub dwa. :mrgreen: Ty coś sypiasz? :mrgreen:
Gratuluję i dziękuję za inspirację. :==

parker - Pią Maj 27, 2005 10:59 pm

Park Schopenhauera w Wydziale Parkologii.
Mam nadzieję, że nie okaże się falstartem :wink:

seestrasse - Pią Maj 27, 2005 11:00 pm

gratulacje, chłopaki i dziewczyny :==
Sabaoth - Pią Maj 27, 2005 11:16 pm

Akademia rozwija się ostatnio zupełnie jak chiński program lotów kosmicznych :^^
Grün - Pią Maj 27, 2005 11:49 pm

Marcin - Sob Maj 28, 2005 12:13 am

Brawo, gratuluję! :hurra: :==

------------------------------------------

Corzano napisał/a:
Grün napisał/a:
Pomnik na Strandbaterie

Jedna uwaga:
Cytat:
Pomnik nie przetrwał skutków zawieruchy drugowojennej

To nie jest prawda. Pomnik stał do końca lat pięćdziesiątych. Mam na to papiery, naocznych świadków i artykuł w Parkologii. :)

Corzano napisał/a:
pumeks napisał/a:

To jest mało czytelny termin. :%

Corzano napisał/a:
Grün napisał/a:

To jest trochę naciągane, bo w zasadzie wszystko po wojnie można podciągnąć pod jej skutek.

Corzano, czepiasz się. :% Celowo tak napisałem - w tych kilku słowach ująłem kataklizm drugowojenny, przesunięcie granic oraz ludności "wraz z ich pomnikami" (lub co częstsze - po prostu zniszczenie ich) - bez podawania jakiejś konkretnej daty.
I cytując klasyka: :wink: :D
Władek Kargul napisał/a:
Ty Kaźmirz czep się lepiej swojej baby!
:wink: :hihi: :P
Corzano - Sob Maj 28, 2005 5:53 am

Marcin napisał/a:
I cytując klasyka: :wink: :D
Władek Kargul napisał/a:
Ty Kaźmirz czep się lepiej swojej baby!
:wink: :hihi: :P

OK. Obiecuję w przyszłości nie zawracać głowy moimi uwagami.

danziger - Sob Maj 28, 2005 1:50 pm

wrangla napisał/a:
Profesorze Danziger!
Jestem pod wrażeniem tempa, w jakim rozwija się Pański wydział. :OO

Dziękuję za wyrazy uznania zarówno Szanownej Pani, jak i wszystkim z Państwa :)
A tempo było szybkie, bo sobie założyłem, że na początek trzeba miec przygotowane coś więcej niż jeden tekst, co by wydział pustawy za bardzo nie był. Teraz tempo ulegnie niestety spowolnieniu, choć postaram się by nie było ono zbyt duże :)

Grün - Sob Maj 28, 2005 3:29 pm

Znaczy się tempo czy spowolnienie? :%
danziger - Sob Maj 28, 2005 3:39 pm

No, tempo oczywiście :hihi: - nie nalezy się przecież przepracowywać :wink:
Grün - Wto Maj 31, 2005 10:10 am

Nowa legenda w Wydziale Parahistorii i
Katalog rzygaczy jako część Akademii.

parker - Wto Maj 31, 2005 10:38 am

Nowa legenda jest świetna :)
Zdecydowanie mój numero uno :)

Marcin - Wto Maj 31, 2005 11:17 am

To już chyba Twój drugi UNO. :wink:
Sabaoth - Wto Maj 31, 2005 11:18 am

Cytat:
drugi UNO

to chyba jest DUO :^^

parker - Wto Maj 31, 2005 12:42 pm

Marcin napisał/a:
To już chyba Twój drugi UNO. :wink:

Masz na myśli tego przerdzewiałego blaszaka pod domem? :wink:

A co do legendy... najbardziej podoba mi się fragment :

Cytat:
Szczególnie wścibscy i dociekliwi byli młodzi ludzie twierdzący, że są z jakiejś Akademii.

:hihi:
za sto lat ktoś będzie ją komuś opowiadał i pomyślą, że to jakieś dzieci do tej Akademii należały i brały udział w wycieczce szkolnej :wink:

pumeks - Czw Cze 02, 2005 9:49 am

Nowy nabytek Muzeum w dziale inskrypcji. Chciałem to nazwać "Na Targu Niuchanym", ale jednak zabrakło mi odwagi, i napisałem "Za Dworem Artusa". Co prawda niektórzy szczególnie starzy Rzygacze mogli już o tym ode mnie słyszeć 2 albo i 3 lata temu, ale może będą sobie chcieli odświeżyć informacje :hihi:
Grün - Czw Cze 02, 2005 9:58 am

Corzano - Czw Cze 02, 2005 10:01 am

pumeks napisał/a:
Nowy nabytek Muzeum w dziale inskrypcji.

Świetny tekst. Dziękuję.

Sabaoth - Czw Cze 02, 2005 10:13 am

:== Wspaniale!
Marcin - Czw Cze 02, 2005 10:25 am

:hurra: :==
parker - Czw Cze 02, 2005 10:42 am

świetne :)
Petelka - Czw Cze 02, 2005 10:45 am

Świetny tekst. :D :==
Marcin - Czw Cze 02, 2005 10:48 am

puMeksIe, bardzo proszę o wIęcej takIch opowieścI w twoIm Muzeum. :wink: :mrgreen:
pumeks - Czw Cze 02, 2005 10:54 am

:oops: :bejbi: Ech... no przyznaję, że nosiłem się z tym tekstem dość długo, nawet chyba specjalnie po to wymyśliłem Galerię Epigrafiki, żeby to zamieścić... Najwięcej czasu zajęło mi wykonanie tego obrazka, na którym pozaznaczałem literki na czerwono :P ale nie dlatego, że było to takie skomplikowane, tylko z powodu mojej szczątkowej znajomości programów graficznych :hihi:
danziger - Czw Cze 02, 2005 10:58 am

pumeks napisał/a:
Najwięcej czasu zajęło mi wykonanie tego obrazka, na którym pozaznaczałem literki na czerwono :P ale nie dlatego, że było to takie skomplikowane, tylko z powodu mojej szczątkowej znajomości programów graficznych :hihi:

Znam ten ból :)
Tym bardziej należą Ci się gratulacje :== :== :==

parker - Czw Cze 02, 2005 11:03 am

Marcin napisał/a:
puMeksIe, bardzo proszę o wIęcej takIch opowieścI w twoIm Muzeum. :wink: :mrgreen:

powinno być "puMeXIe" :hihi:

pumeks - Czw Cze 02, 2005 11:04 am

Cytat:
powinno być "puMeXIe"

To dopiero za 10 lat :haha:

seestrasse - Czw Cze 02, 2005 2:28 pm

suuuuuuuperpumcio :D :==
Marek Z - Czw Cze 02, 2005 4:39 pm

Pumekszajtis, jak Boga kocham... 8O :==
Grün - Pią Cze 10, 2005 2:59 pm

Drobne zmiany w tekście o Błędniku na podstawie arcyciekawej książeczki W.Stephana Die Strassennamen Danzigs
pumeks - Pią Cze 10, 2005 3:01 pm

Aha... a ja dziś poprawiłem kilkadziesiąt literówek w bardzo ciekawym tekście "Port gdański według handlowej księgi adresowej..."
Grün - Pią Cze 10, 2005 3:03 pm

Skaner w Ameryce serdecznie dziękuje :)
pumeks - Pią Cze 10, 2005 3:07 pm

Tjaa.... ten skaner często oddawał małe L jako jedynkę, małe M jako RN a zdarzylo mu się nawet Ó jako szóstka. :P
Grün - Pią Cze 10, 2005 3:09 pm

No cóż... bariera językowa :)
parker - Pią Cze 10, 2005 10:59 pm

pumeks napisał/a:
Aha... a ja dziś poprawiłem kilkadziesiąt literówek w bardzo ciekawym tekście "Port gdański według handlowej księgi adresowej..."

wyręczyłeś mnie - od jakiegoś czasu zamierzałam się za to zabrać :wink:

Grün - Wto Cze 14, 2005 12:53 pm

Landeshaus w Galerii Nieistniejących Budowli MARz
Marek Z - Sro Cze 15, 2005 11:51 am

Cytat:
Landeshaus w Galerii Nieistniejących Budowli MARz

Brawo. Moje gratulacje. :zgooda:

Grün - Pią Cze 17, 2005 1:59 pm

Dodałem parę supozycji w artykułach o Volkstagu i Nadprezydenturze.
Grün - Nie Cze 19, 2005 2:22 am

Wojna filatelistyczna autorstwa prof.wirt.Danzigera w Wydziale Bellografii i Certaminologii
Grün - Wto Cze 28, 2005 10:56 am

Corzano napisał recenzję, a kiedy Ty, Gość, coś napiszesz? :%
Sabaoth - Wto Cze 28, 2005 10:57 am

Cytat:
a kiedy Ty, Sabaoth, coś napiszesz?

Ja cały czas piszę, to moja praca :P Niestety nie w temacie Akademii.

pumeks - Wto Cze 28, 2005 11:01 am

Mi recenzje jakoś kiepsko idą :II
Corzano - Wto Cze 28, 2005 11:01 am

Grün napisał/a:
a kiedy Ty, Corzano, coś napiszesz? :%

Znaczy coś swojego? Już napisałem, ale muszę bardzo wysoko wejść by zrobić zdjęcie i dlatego tekst czeka.

danziger - Wto Cze 28, 2005 7:52 pm

Grün napisał/a:
Corzano napisał recenzję, a kiedy Ty, danziger, coś napiszesz? :%

Mówisz i masz: odznaczenia po 1945 r.. :mrgreen:

Grün - Wto Cze 28, 2005 8:23 pm

Sabaoth - Wto Cze 28, 2005 8:41 pm

Niesamowita dynamika rozwoju :==
seestrasse - Wto Cze 28, 2005 8:42 pm

a ja??? :D
parker - Wto Cze 28, 2005 8:47 pm

a ty musisz dać linka :wink:
Grün - Wto Cze 28, 2005 9:25 pm

Prof. Seestrasse o kolejce cegielni w Bysewie

Thelonious - Wto Cze 28, 2005 9:56 pm

Grün napisał/a:
Corzano napisał recenzję, a kiedy Ty, Gość, coś napiszesz? :%

Nie czuję się kompetentny, aby pisać recenzje w szacownej Akademii. Swoją drogą jakim cudem znalazł sie tu mój nick? :%

Marcin - Wto Cze 28, 2005 10:09 pm

Cytat:
Swoją drogą jakim cudem znalazł sie tu mój nick?

Funkcja ["YOU"] :wink:

Sabaoth - Wto Cze 28, 2005 10:09 pm

Twój? :% Ja widzę mój.

P.S. Każdy widzi swój własny nick :^^

Grün - Wto Cze 28, 2005 10:36 pm

Marcin napisał/a:
Cytat:

Papla! :%

Thelonious - Wto Cze 28, 2005 10:38 pm

Marcin napisał/a:
Cytat:

Funkcja powiadasz :oops: No proszę, czego to człowiek się może nauczyć we wtorkowy wieczór. A już myślałem, że to sprawka jakiejś Frakcji :hihi:

Grün - Wto Cze 28, 2005 10:42 pm

Thelonious napisał/a:
Nie czuję się kompetentny, aby pisać recenzje w szacownej Akademii. Swoją drogą jakim cudem znalazł sie tu mój nick? :%

Recenzję może napisać każdy - nie znaczy, że każdą zamieścimy - ale chyba warto spróbować.

danziger - Wto Cze 28, 2005 11:28 pm

Grün napisał/a:
Marcin napisał/a:
Cytat:

Tam papla zaraz - wystarczyło "zacytować" Twojego posta i każdemu sprawa się wyjasniała. Nawet Gość mógł na to wpaść :mrgreen: :D

parker - Wto Cze 28, 2005 11:38 pm

danziger napisał/a:

Tam papla zaraz - wystarczyło "zacytować" Twojego posta i każdemu sprawa się wyjasniała. Nawet [you=parker] mógł na to wpaść :mrgreen: :D

zapomniałeś, że parker jest rodzaju żeńskiego i mi się wyświetli niegramatycznie :hihi:

danziger - Wto Cze 28, 2005 11:41 pm

pamiętałem - ale co było zrobić - większość tu to faceci, więc zdecydowałem się na wersję męską :D
Grün - Wto Cze 28, 2005 11:49 pm

danziger napisał/a:
Grün napisał/a:
Marcin napisał/a:
Cytat:

Tam papla zaraz - wystarczyło "zacytować" Twojego posta i każdemu sprawa się wyjasniała. Nawet Gość mógł na to wpaść :mrgreen: :D

Mógł, ale nie wpadł :) Zobacz ile się nożyc odezwało :)

parker - Sro Cze 29, 2005 12:34 am

A gołego Neptuna nie chcesz do monumentalistyki? :wink:
Mikołaj - Sro Cze 29, 2005 1:16 am

Gość to gapa!
gargoyle dfl - Sro Cze 29, 2005 5:46 am

Cytat:
gargoyle dfl to gapa!
no prosze jeszcze sie w tym temacie nie wypowiedzialem a juz mi sie dostalo :???:
Sabaoth - Sro Cze 29, 2005 6:30 am

Mikołaj napisał/a:
Gość to gapa!

Mikołaju, co też Mikołaj :mrgreen:

marcin1966 - Sro Cze 29, 2005 6:45 am

No dobra coś o mnie beze mnie i nie wiem o co chodzi Naprawdę muszę być ostatnią GAPĄ Tylko dlaczego?????????
danziger - Sro Cze 29, 2005 8:14 am

marcin1966 napisał/a:
No dobra coś o mnie beze mnie i nie wiem o co chodzi Naprawdę muszę być ostatnią GAPĄ Tylko dlaczego?????????

przeczytaj uważnie kilkanaście ostatnich postów.
:wink:

Zoppoter - Sro Cze 29, 2005 8:28 am

Grün napisał/a:
Prof. Seestrasse o kolejce cegielni w Bysewie

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

Miałem ja to wrzucić, ale:

1. W pracy mam ostatnio szok w gaciach i pozar w burdelu
2. W domu mam komputer z wirusem i z tempem pracy porównywalnym do spychacza "Białoruś"
3. Albo zgubiłem, albo zostawiłem u Danzigera notatki ze szkolenia.

Przeto serdecznie dziękuje za zamieszczenie wykładu prof. Seestraße, który niniejszym serdeznie polecam.

Zoppoter - Sro Cze 29, 2005 8:28 am

marcin1966 napisał/a:

A gdzie Ci napisano, że ostatnią? :mrgreen:

danziger - Sro Cze 29, 2005 8:31 am

Zoppoter napisał/a:
albo zostawiłem u Danzigera notatki ze szkolenia.

Prześlę Ci na priv :)

Zoppoter - Sro Cze 29, 2005 9:15 am

danziger napisał/a:
Zoppoter napisał/a:
albo zostawiłem u Danzigera notatki ze szkolenia.

Prześlę Ci na priv :)

:love: :LL: :LL:

Thelonious - Sro Cze 29, 2005 11:33 am

Mikołaj napisał/a:
Gość to gapa!
:cry: :<>
danziger - Sro Cze 29, 2005 3:06 pm

Wracając do "Adremu" - przybyło tu kilka obrazków.
Zobaczcie sobie.
Ty, Gość też :hihi:

parker - Sro Cze 29, 2005 3:16 pm

danziger napisał/a:

teraz ci wyszło lepiej :wink:

Sabaoth - Sro Cze 29, 2005 3:23 pm

Musisz uzupełnić o nowe skany :^^
danziger - Sro Cze 29, 2005 3:27 pm

parker napisał/a:
danziger napisał/a:

teraz ci wyszło lepiej :wink:

Staram się :D tylko ten przecinek niepotrzebnie dałem.......
Sabaoth napisał/a:
Musisz uzupełnić o nowe skany :^^

Dzieki, ale te flagi już mam - i to rzekłbym nieco lepsze, bo bardziej wyraźne :mrgreen:

Grün - Sro Cze 29, 2005 4:23 pm

No bardzo ładnie :)
A co do skanów, to nie brałbym poważnie jako źródła wiedzy jakiejkolwiek nalepek od zapałek.
I jeszcze jedno - jak już robili dla rady Miasta sztandar z patriotycznym napisem, to mogli chociaż sprawdzić jak to się pisze...

Sabaoth - Sro Cze 29, 2005 4:28 pm

Grün masz coś przeciwko nalepkom z pudełek od zapałek? :%

Grün napisał/a:
jak już robili dla rady Miasta sztandar z patriotycznym napisem, to mogli chociaż sprawdzić jak to się pisze...

Może projektant sztandaru cierpiał na dysgrafię :hihi:

danziger - Sro Cze 29, 2005 5:44 pm

Grün napisał/a:

A co do skanów, to nie brałbym poważnie jako źródła wiedzy jakiejkolwiek nalepek od zapałek.

Pomocniczo mogą sie przydać, ale dyskusja na ten temat jest i tak bezprzedmiotowa bo tu już jest wszystko na ten temat napisane - czyżby Rektor i Doktor HC nie czytali Akademii? :%
Grün napisał/a:
I jeszcze jedno - jak już robili dla rady Miasta sztandar z patriotycznym napisem, to mogli chociaż sprawdzić jak to się pisze...
Tam nie ma błędu. Domyślam się, że chodzi Ci o wyraz "Rzeczpospolitej" - jest to forma równie poprawna jak "Rzeczypospolitej"
:D Inna sprawa skąd ta zniekształcona i spolszczona dewiza Lwowa wzięła się u nas, ale to całkiem inna kwestia.........

seestrasse - Sro Cze 29, 2005 10:48 pm

Zoppoter napisał/a:
wykładu prof. Seestraße, który niniejszym serdeznie polecam.

dziękuję :D

Federico - Czw Cze 30, 2005 10:29 am

Mikołaj napisał/a:
Gość to gapa!

Eeee... Żeby tak od razu gapa??? :haha:

seestrasse - Czw Cze 30, 2005 1:55 pm

Federico napisał/a:
Mikołaj napisał/a:
Gość to gapa!

Eeee... Żeby tak od razu gapa??? :haha:

no właśnie nie wiem, dlaczego wszyscy się tak mnie ostatnio czepiają :hiihihi:

Grün - Czw Cze 30, 2005 2:33 pm

Nowy eksponat w Galerii Epigrafiki.
pumeks - Czw Cze 30, 2005 2:51 pm

I nowy projekt z cyklu "Akademia dla Miasta"? :%
Grün - Czw Cze 30, 2005 3:02 pm

Raczej dla kościoła :%
seestrasse - Czw Cze 30, 2005 3:04 pm

i chyba dla ludzi... :hmmm:
parker - Pią Lip 01, 2005 6:01 pm

Polecam najnowszy artykuł w Wydziale Parkologii - obszerny artykuł prof. Pumeksa o Parku Kuźniczki :D
seestrasse - Pią Lip 01, 2005 6:41 pm

:== :D
pumeks - Pon Lip 04, 2005 8:59 am

Przy okazji chciałem zwrócić uwagę, że nawiązałem bardzo sympatyczny kontakt z panem Krzysztofem Grynderem, znanym kolekcjonerem pocztówek, który życzliwie udostępnił wspaniałą pocztówkę litograficzną (fragment tej pocztówki, w wersji black & white, znalazł się w albumie "Wrzeszcz").
rispetto - Pon Lip 04, 2005 9:09 am

pumeks napisał/a:
Przy okazji chciałem zwrócić uwagę, że nawiązałem bardzo sympatyczny kontakt z panem Krzysztofem Grynderem, znanym kolekcjonerem pocztówek, który życzliwie udostępnił wspaniałą pocztówkę litograficzną (fragment tej pocztówki, w wersji black & white, znalazł się w albumie "Wrzeszcz").

:ok:

Mikołaj - Pon Lip 04, 2005 11:52 am

Tekst jak zawsze świetny :==
Dodałbym dwie rzeczy:
- Zdjęcie "Park przy restauracji zimą" pochodzi z okolicznościowego wydawnictwa browaru, którego okładkę zamieszczam poniżej
- W latach 1919-1920 wybudowano willę dyrektora budynku, jak przypuszczam chodzi o ten jasny budynek - zdjęcie z wczoraj

pumeks - Pon Lip 04, 2005 12:03 pm

Oczywiście że wziąłem je z "Wirtschaftsarchiv". Ale na stronie Sabaotha takie samo zdjęcie było chyba wcześniej, zanim poznaliśmy zawartość tej publikacji.
Co do willi dyrektorskiej - owszem, ale chciałem, żeby to było raczej o parku. Daty z dziejów browaru pojawiają się tylko marginesowo. Może jak Rektór utworzy wydział birofilistyki to ktos opracuje dzieje browaru :D

Grün - Sro Lip 13, 2005 6:05 pm

Nowa recenzja prof. Pumeksa
rispetto - Sro Lip 13, 2005 6:57 pm

Recezja bardzo krytyczna niemniej książkę fajnie się to czyta. Zgadzam się z Marcinem, że niektórym ciężko będzie zaakceptować opisywaną w książce martyrologię Niemców.
W książce najbardziej zaciekawiła mnie powojenna koncepcja aliantów zatopienia Wilhelmshaven i Kilonii (chyba tam w końcu dotarła autorka).

pumeks - Czw Lip 14, 2005 10:11 am

Cytat:
Recenzja bardzo krytyczna

To moja specjalność :%

lucy - Czw Lip 21, 2005 1:29 pm

parker napisał/a:
Niezmiernie się cieszę, że pod moją nieobecność Wydział Parkologii tak zdrowo rośnie :hurra:

Polecam najnowszy artykuł Park w Królewskiej Dolinie. :)

Z przyjemnością przeczytałam :D :== :== :==

parker - Czw Lip 21, 2005 8:01 pm

Niezmiernie się cieszę, że pod moją nieobecność Wydział Parkologii tak zdrowo rośnie :hurra:

Polecam najnowszy artykuł Park w Królewskiej Dolinie. :)

seestrasse - Pią Lip 22, 2005 12:31 pm

dołączam do gratulacji! :D :D :D
a chodziło o to :evil: ponownie wywaliło mi posta w nieodpowiednim miejscu w czasie
Cytat:
Niezmiernie się cieszę, że pod moją nieobecność Wydział Parkologii tak zdrowo rośnie

Polecam najnowszy artykuł Park w Królewskiej Dolinie

Grün - Pon Sie 01, 2005 8:37 pm

Dwa nowe teksty źródłowe w opracowaniu prof. Mikołaja w Zakładzie Źródłologii

greg30 - Wto Sie 02, 2005 7:21 am

Mikolaj, gapa nie gapa ale na pewno nie greg30 :OO Ja gapami nie karmiony :haha: Tak wiec recenzentem nie jestem na chwile obecna (lub: do chwili obecnej) poniewaz ni w zab czasu nie mam i tylko odwiedzam FDG aby sie z historia Gdanska konkretniej zapoznac. Tak wiec pracy mam az nadto i wybaczcie, nie mam za bardzo czasu na pisanie badz cytowanie jakichkolwiek recencji badz recenzentow. :???:
Byc moze sie to zmieni ale w blizej nieokreslonej przyszlosci.
:mrgreen:

parker - Pon Sie 08, 2005 2:32 am

Zapraszam do przeczytania dwóch artykułów otwierających nową Galerię Wedutystów w Postaciologii : Hans Krieg i Matthäus Deisch .
Grün - Pon Sie 08, 2005 8:19 am

:== :==
Grün - Sro Sie 17, 2005 9:13 am

W Strukturze Akademii nastąpiła mała zmiana - dawny Wydział Portologii i Stoczniologii przekształcony został w Wydział Morski z katedrami Portologii, Stoczniologii i Nautologii.
pumeks - Sro Sie 17, 2005 10:35 am

To na początek, od dawna szykowany materiał Stocznia Schichaua w Gdańsku. W trakcie pisania musiałem część tekstu wydzielić w artykuł o "Columbusach" - będzie dostępny jutro albo pojutrze, linki są na razie nieaktywne. Tak samo jak do szykowanego przez prof. Corzano materiału o krążowniku liniowym SMS Graf Spee.

Tekst o stoczni z pewnością nie jest wersją ostateczną - liczę na Wasze uwagi. Dajcie znać jeżeli palnąłem gdzieś jakąś głupotę albo i mały byczek :wink:

Grün - Sro Sie 17, 2005 12:38 pm

:== Będzie miała telewizornia z czego zrzynać
Sabaoth - Sro Sie 17, 2005 1:03 pm

Przeczytalem z zainteresowaniem, teraz czekam na dalsze, zapowiedziane czesci. :==
Corzano - Sro Sie 17, 2005 1:14 pm

pumeks napisał/a:
prof. Corzano

Proszę mnie nie przezywać. :hihi:

Corzano - Sro Sie 17, 2005 1:29 pm

Marcin napisał/a:
Corzano napisał/a:
Grün napisał/a:

Corzano, czepiasz się. :% Celowo tak napisałem - w tych kilku słowach ująłem kataklizm drugowojenny, przesunięcie granic oraz ludności "wraz z ich pomnikami" (lub co częstsze - po prostu zniszczenie ich) - bez podawania jakiejś konkretnej daty.

Pozwól drogi Marcinie, że odgrzebię starą polemikę, bo już dwie osoby, którym poleciłem stronę ARz, a które wysadzenie pomnika pamiętają, zwróciły mi uwagę, że opis jest błędny. Wyjaśniłem im o co chodziło autorowi, ale chciałbym jeszcze raz zaznaczyć, że takie sformułowanie wprowadza w błąd, choć błędne nie jest.

Grün - Czw Sie 18, 2005 3:29 pm

Nowy artykuł Pani Dziekan Wąskotorowej :) :==
pumeks - Czw Sie 18, 2005 4:08 pm

A ja wrzuciłem zapowiadane wczoraj Columbusy. Tym razem nie mogłem się powstrzymać, żeby nie wspomnieć parę razy o "Titanicu" :hihi:
Aha, jeśli ktoś nie zauważył, to materiał o wielkim dźwigu Stoczni Schichaua został poważnie zaktualizowany.

Sabaoth - Czw Sie 18, 2005 5:21 pm

:== Bardzo interesujące teksty. Jednakowoż zauważyłem pewien błąd. Otóż nie sądzę aby na zdjęciu z 1945 r. był przedstawiony Hammerkran, to może być inny dźwig o podobnej konstrukcji, których pewnie było w stoczni więcej, ale to nie jest ten, który jest tematem artykułu. Na zdjęciach widać różnice w konstrukcji podpory.
seestrasse - Czw Sie 18, 2005 8:05 pm

dziękuję Rektorze :D
ale zdjęcie nr 2 jest prof. Mikołaja...

no i :== dla Pumcia

pumeks - Pią Sie 19, 2005 7:43 am

Sabaoth! moim zdaniem w stoczni był tylko jeden dźwig o takiej konstrukcji (chyba że znajdziesz zdjęcia, na których byłoby widać więcej takich dźwigów).
Na twoim zdjęciu, na pierwszym planie jest coś, co akurat zasłania pionową część dźwigu i stąd możliwość pomyłki.

Sabaoth - Pią Sie 19, 2005 9:23 am

Byc moze masz racje, a ja nadinterpretuje zdjecie. To zdjecie z 1945 r. jest po prostu bardzo niewyrazne. Zwroc jednak uwage na sposob zamocowania ramienia do podstawy (oznaczylem to czerwonymi i zielonymi liniami). Ja widze to mniej wiecej tak, jakna obrazkach ponizej. Ten dzwig na zdjeciu z 45 r. wydaje sie byc duzo mniejszy, moze byl taki podobny w innej stoczni? To nie jest jakas unikalna konstrukcja. Zwroc jeszcze uwage na wielkosc wozka na ramieniu dzwigu, co prawda na zdjeciu z 45 ten resztki tego wozka sa dosyc niewyrazne ale tak jakby troche nieproporcjonalnie duze do reszty dzwigu (porownujac z opisywanym dzwigiem).

Moge sie oczywiscie mylic, mam tylko takie watpliwosci. Moze ktos ma inne zdjecie z 45 r.

danziger - Pią Sie 19, 2005 12:39 pm

Ja bym sie przychylal do zdania Pumeksa - to co oznaczyłeś Sabciu zielonymi liniami, to chyba coś co nie jest częścią dżwigu, a stoi przed nim i po prostu go zasłania.
Moim zdaniem "noga" dźwigu to to ciemniejsze pole (oznaczyłem je czerwoną ciągła)

Corzano - Pią Sie 19, 2005 12:56 pm

danziger napisał/a:
Ja bym sie przychylal do zdania Pumeksa

A ja do zdania Sabaotha. Przemawiają za nim różnice w w konstrukcji dzwigu.

Cytat:
Moim zdaniem "noga" dźwigu to to ciemniejsze pole (oznaczyłem je czerwoną ciągła)

Obawiam się, że na takiej nodze by nie ustał. :wink:

danziger - Pią Sie 19, 2005 1:46 pm

Corzano napisał/a:
Obawiam się, że na takiej nodze by nie ustał. :wink:

Bo zaznaczyłem tylko w dwuwymiarze.
Teraz lepiej? :wink:

Sabaoth - Pią Sie 19, 2005 2:25 pm

Ja myślę, że chyba nie uda nam się rozstrzygnąć tego sporu ze względu na słabą jakość zdjęcia i zniszczenia wojenne samej konstrukcji.
parker - Pią Sie 19, 2005 3:09 pm

Możecie jeszcze przeliczyć kratownice :hihi:
Grün - Pią Sie 19, 2005 3:17 pm

Moim zdaniem Grossvatera zasłania resztka innego dźwigu - takiego jakie widać w tle starszego zdjęcia...
parker - Pią Sie 19, 2005 3:29 pm

To "coś" zasłaniające dźwig chyba naprawdę stoi bliżej obiektywu, pomimo marnej jakości zdjęcia widać różnicę w odcieniu kratownicy :hmmm:
Grün - Pią Sie 19, 2005 4:13 pm

Przyjrzyjcie się konstrukcji trzech dźwigów na drugim planie po lewej stronie zdjęcia - to co zasłania Grossvatera to pionowa część takiego dźwigu. Reszta, musi co, się urwała.
Sabaoth - Pią Sie 19, 2005 11:15 pm

Fragment obrazka z Wodowania Nie przypomina Wam czegoś ta konstrukcja?
Grün - Czw Sie 25, 2005 8:58 pm

Nowa postać w Postaciologii
parker - Czw Sie 25, 2005 9:04 pm

teraz czekaj na mejle od Moherowych Beretów :wink:

Sabaoth - Czw Sie 25, 2005 9:19 pm

Tekst wprost wciągający jednak ja czuję pewien niedosyt:

Cytat:
Bez komentarza niech pozostanie patronat nad odlewnikami.

Chętnie przeczytałbym taki komentarz :mrgreen:

Corzano - Pią Wrz 02, 2005 3:58 pm

Upoważniony przez Kustosza zapraszam do Muzeum ARz i lektury tekstu nt. dzwonu z kościoła św. Antoniego. Kustoszowi, bez którego artykułu w takiej formie by nie było, dziękuję publicznie za współpracę i dociekliwość.
seestrasse - Pią Wrz 02, 2005 4:00 pm

Doktorze, gratulacje :==
pumeks - Pią Wrz 02, 2005 4:03 pm

Hihi, spędziliśmy z Corzanem miłe przedpołudnie nad dachami Brzeźna, drapiąc ptasie g... :lol:
seestrasse - Pią Wrz 02, 2005 4:05 pm

również gratuluję :hihi:
Corzano - Pią Wrz 02, 2005 4:06 pm

pumeks napisał/a:
Hihi, spędziliśmy z Corzanem miłe przedpołudnie nad dachami Brzeźna, drapiąc ptasie g... :lol:

Słuszna uwaga. Na zdjęciach w artykule dzwon jest już po 3 godzinach czyszczenia. :hihi:

danziger - Pią Wrz 02, 2005 4:13 pm

Grün - Pią Wrz 02, 2005 4:35 pm

Brawo. Pochwała z wpisem do jadłospisu za ofiarność :)
Cytat:
Opracował: dr. wirt. Corzano
Współpraca: prof. wirt. Pumeks

W tym kontekście słowo "współpraca" nabiera zupełnie nowej jakości :)

Gdanszczanin - Pią Wrz 02, 2005 5:35 pm

W pierwszej chwili jak zobaczyłem nazwę statku to pomyślałem o zupełnie innym młodszym o 20 lat statku o tej samej nazwie.
Corzano - Pią Wrz 02, 2005 6:19 pm

Gdanszczanin napisał/a:
W pierwszej chwili jak zobaczyłem nazwę statku to pomyślałem o zupełnie innym młodszym o 20 lat statku o tej samej nazwie.

Ten, o którym piszesz to był Admiral Graf Spee.

Sabaoth - Pią Wrz 02, 2005 6:21 pm

No wspaniały artykuł, gratulacje i wielkie brawa za ogromny wysiłek "konserwatorski" :==
Grün - Nie Wrz 04, 2005 12:48 am

Tak w nurcie jednego z artykułów prof. Pumeksa...
http://cgi.ebay.de/AK-von...1QQcmdZViewItem

pumeks - Pon Wrz 05, 2005 9:28 am

Tego nie znałem. Może dodam te zdjęcia? i zweryfikuję miejsce zatopienia statku, bo się nie zgadza... z tym że z kolei oni mają prawie na pewno błędny miesiąc, to nie był 19 września a 19 grudnia 1939...
pumeks - Pon Wrz 05, 2005 1:46 pm

Galeria Nieistniejących Budowli wzbogaciła się za jednym zamachem aż o 3 obiekty: Trzy bramy świętego Jakuba.
Corzano - Pon Wrz 05, 2005 1:53 pm

Brama na planie świetnie się prezentuje.

Marcin - Pon Wrz 05, 2005 8:44 pm

:== Za artykuł i wizualizację. :hurra:
seestrasse - Pon Wrz 05, 2005 8:45 pm

brawka!!! :== :== :==
wrangla - Pon Wrz 05, 2005 8:48 pm

seestrasse napisał/a:
brawka!!! :== :== :==

Przeczytałaś już, czy dopiero planujesz? :mrgreen: :hihi:

seestrasse - Pon Wrz 05, 2005 8:52 pm

co Ty taka złośliwa? :hihi: owszem, przeczytałam :hiihihi:
wrangla - Pon Wrz 05, 2005 9:22 pm

seestrasse napisał/a:
co Ty taka złośliwa? :hihi: owszem, przeczytałam :hiihihi:

etam :wink: ...po prostu przypomniała mi się Twoja historia związana z chwaleniem pumeksowego tekstu "Za Dworem Artusa" :hihi:

Mikołaj - Pon Wrz 05, 2005 9:40 pm

Cytat:
Całość zwieńczona była szachulcowymi hurdycjami i smukłym dachem z lukarną i sterczynami

to mój ulubiony fragment :mrgreen:

seestrasse - Pon Wrz 05, 2005 9:46 pm

wrangla napisał/a:
po prostu przypomniała mi się Twoja historia związana z chwaleniem pumeksowego tekstu "Za Dworem Artusa" :hihi:

a tak, to było ładne :hihi:

wrangla - Pon Wrz 05, 2005 10:11 pm

seestrasse napisał/a:
wrangla napisał/a:
po prostu przypomniała mi się Twoja historia związana z chwaleniem pumeksowego tekstu "Za Dworem Artusa" :hihi:

a tak, to było ładne :hihi:
do dziś usmiech mi sie pojawia, jak sobie przypomnę :D
Grün - Wto Wrz 06, 2005 3:01 pm

Napisik w Galerii Epigrafiki
Corzano - Wto Wrz 06, 2005 3:26 pm

Bardzo fajny tekst. Trochę się nasklejałeś. :)
:braawo:

pumeks - Pon Wrz 26, 2005 12:31 pm

Nikt dotąd nie zaanonsował? znalazłem w Akademii tekst nowej autorki Latarnie morskie Helu. Gratulacje :==
Grün - Pon Wrz 26, 2005 12:38 pm

:% Pumeks... jak zwykle przedwcześnie :^^
pumeks - Pon Wrz 26, 2005 12:53 pm

W nowościach to już widać chyba od wczoraj 8O
parker - Pon Wrz 26, 2005 1:02 pm

Pumeks... gadasz jakbyś nie wiedział, że widać kiedy prace trwają :%
Corzano - Czw Wrz 29, 2005 8:02 am

Po uruchomieniu niemieckojęzycznej wersji artykuły w języku Goethego zepchnęły wszystkie polskie teksty poza listę nowości.
Czy można zrobić oddzielne listy nowości w języku polskim i niemieckim? Innym rozwiązaniem byłoby wydłużenie listy, albo zastosowanie kryterium czasowego, tzn. na liście znajdowałyby się teksty edytowane np. w ciągu ostatniego miesiąca.

Grün - Czw Wrz 29, 2005 8:35 am

Na liście nowości jest zawsze 15 najnowszych tekstów bez oglądania się na język i wyznanie. Lista generuje się automatycznie i nie da się o ile mi wiadomo podzielić wg języków.
Grün - Nie Paź 02, 2005 7:22 pm

Mamy nowy tekst i nowego pracownika Akademii.
Zapraszam do lektury tekstu o Latarniach morskich na Helu.

danziger - Nie Paź 02, 2005 9:14 pm

Brawo Kotmonika!

Corzano - Nie Paź 02, 2005 9:34 pm

:ok: :braawo:
Grün - Pon Paź 03, 2005 6:41 pm

Czy ktoś ze znawców lokalnych odmian polszczyzny ma jakiś pomysł co mogło znaczyć słowo "Paśtynku"?
Grün - Pon Paź 03, 2005 7:49 pm

Dodałem jedno, moim zdaniem dość niesamowite, zdjęcie w artykule o Cmentarzach przy Wielkiej Alei i uzupełniłem troszkę artykuł o Wojnie z Rzecząpospolitą.
Sabaoth - Pon Paź 03, 2005 9:03 pm

:mrgreen: O, widzę, że dodałeś to piękne zdjęcie cmentarza z Politechniką w tle.
Corzano - Pon Paź 03, 2005 9:06 pm

Sabaoth, każdy je widzi. :% :wink:
Sabaoth - Pon Paź 03, 2005 9:16 pm

No nie wiem, vide Mikołaj i dom na ul. Kolejowej :^^
danziger - Pią Paź 07, 2005 9:14 pm

Umowa warszawska z 1921 roku
Grün - Sob Paź 08, 2005 12:12 am

parker - Sob Paź 08, 2005 12:34 am

Za długie. Dziś nie czytam :wink:
parker - Sob Paź 15, 2005 5:26 pm

Obiecywałam recenzję - proszę uprzejmie :wink:

Gust gdański

Grün - Sob Paź 15, 2005 5:57 pm

Recenzja kontrowersyjna :) Jak temat książki. :==
danziger - Sob Paź 15, 2005 6:41 pm

:braawo: :ok:
seestrasse - Nie Paź 16, 2005 12:34 am

brawka! :==
danziger - Nie Paź 16, 2005 2:14 pm

Miło mi ogłosić, że student Pietrucha obronił pracę magisterską i wszedł tym samym w skład kadry naukowej ARz.
Gdańskie monety oblężnicze
:braawo: :braawo: :braawo: :mrgreen:

parker - Nie Paź 16, 2005 3:05 pm

Nareszcie :) Groziło mu już, że zostanie wiecznym studentem :wink:

Sabaoth - Nie Paź 16, 2005 3:09 pm

:== student Pietrucha!
danziger - Nie Paź 16, 2005 3:14 pm

Sabaoth napisał/a:
:== student Pietrucha!

teraz to już :== magister Pietrucha! :%

Grün - Nie Paź 16, 2005 3:42 pm

seestrasse - Nie Paź 16, 2005 7:48 pm

superpietrucha :==
Petelka - Nie Paź 16, 2005 10:56 pm

Gratuluję. :D :==
Zoppoter - Pon Paź 17, 2005 9:32 am

danziger napisał/a:
Miło mi ogłosić, że student Pietrucha obronił pracę magisterską i wszedł tym samym w skład kadry naukowej ARz.

A o sopockich nazwach to nie chcial napisać... :% :<>

parker - Wto Paź 18, 2005 1:14 am

Jubileuszowy (tak, tak, to już rok minął od pierwszej publikacji :mrgreen: ) Kościół św. Jerzego

Zapraszam do lektury.

seestrasse - Wto Paź 18, 2005 1:45 am

brawo! :== :== :==
Sabaoth - Wto Paź 18, 2005 1:45 am

:== A te ortopedyczne obcasy, co je Rechtór znalazł odciśnięte na progu to złe duchy mają odstraszać? :hihi:
Grün - Wto Paź 18, 2005 1:48 am

Gratuluję jubileuszu :)
A przy okazji zapraszam do lektury prawa wekslowego zamieszczonego właśnie przez prof. Danzigera. Mówię Wam, czyta się jednym tchem :^^

danziger - Wto Paź 18, 2005 1:48 am

parker napisał/a:
Jubileuszowy (tak, tak, to już rok minął od pierwszej publikacji :mrgreen: ) Kościół św. Jerzego

Zapraszam do lektury.

Dobre :ok: :braawo:

parker - Wto Paź 18, 2005 1:59 am

Rechtór nie znalazł, rechtór zidentyfikował (zwłoki głowonogów) :wink:

Grün napisał/a:

A przy okazji zapraszam do lektury prawa wekslowego zamieszczonego właśnie przez prof. Danzigera. Mówię Wam, czyta się jednym tchem :^^

Rzeczywiście. Pasjonujące :)

Sabaoth - Wto Paź 18, 2005 2:17 am

Tak, wciąga jak książka telefoniczna :mrgreen:
danziger - Wto Paź 18, 2005 2:25 am

:hihi:
parker - Wto Paź 18, 2005 2:30 am

Ty się Danzigerze po prostu nad nami znęcasz :wink: :hihi:
danziger - Wto Paź 18, 2005 2:39 am

parker napisał/a:
Ty się Danzigerze po prostu nad nami znęcasz :wink: :hihi:

wspominałaś zdaje się, że chętnie przeczytasz i dokonasz ewentualnej korekty - czy to aktualne? :devil: :hihi: Przy okazji mogłabys tez zerknąć na "Umowę warszawską - kto wie, moze tam gdzies jest jakaś literówka? :devil:

parker - Wto Paź 18, 2005 11:11 am

Z pewnością jest :wink:
Ale ja wymiękam przy trzecim akapicie :wink:

Grün - Wto Paź 18, 2005 2:53 pm

To napisz wyciąg :)
DarioB - Wto Paź 18, 2005 9:58 pm

parker napisał/a:

Zapraszam do lektury.

Miło móc choć trochę pomóc przy tworzeniu artykułów :)

parker - Wto Paź 18, 2005 10:54 pm

Mam nadzieję, że będę mogła korzystać nadal z twoich zbiorów :)
DarioB - Sro Paź 19, 2005 12:59 am

parker napisał/a:
Mam nadzieję, że będę mogła korzystać nadal z twoich zbiorów :)

Dla mnie to zaszczyt i wielka radocha jeśli kogoś oprócz mnie zainteresują moje zboczone foty :)

A tak przy okazji gdy szedlem głosować ostatnio (moja komisja mieści się w Ekonomiku przy Długich Ogrodach) wchodzę sobie do sali (lekcyjnej) gdzie stały urny, rozglądam się po ścianach i patrzę a tam jakieś zdjęcia z kataklizmami - trzęsienia ziemii itp. a wśród nich dziwnie znajoma fotka z pożaru na Zielonce :) na dodatek z moim podpisem :)

pumeks - Sro Paź 19, 2005 5:17 pm

danziger napisał/a:
Gdańskie monety oblężnicze

To i ja się, z opóźnieniem, dołączam do gratulacji dla świeżo upieczonego magistra :==
Przy okazji - był jakiś taki dowcip uczelniany: magister musi wiedzieć wszystko, doktor musi wiedzieć, gdzie stoi książka w której to jest napisane, docent musi tylko znać tytuł książki, a profesor musi tylko wiedzieć, gdzie znaleźć docenta :mrgreen:

Grün - Sro Paź 19, 2005 6:08 pm

A doc. hab. musi wiedzieć gdzie jest biblioteka :)
danziger - Sro Paź 19, 2005 6:12 pm

Grün napisał/a:
A doc. hab. musi wiedzieć gdzie jest biblioteka :)

A są doktorzy nie habilitowani, którym dano tytuł docenta? :% - BTW teraz docenci są tylko w PANie, na uczelniach to są "profesorowie uczelniani".

danziger - Sro Paź 19, 2005 6:14 pm

Bardzo ciekawy artykuł Rechtora o jednym z symboli Miasta - Machandlu

Corzano - Sro Paź 19, 2005 8:18 pm

danziger napisał/a:
"profesorowie uczelniani".

Nie 'uczelniani', a 'podwórkowi'. :hihi:

danziger - Czw Lis 10, 2005 12:31 pm

Zapraszam na wykład Rektora o pomnikach grenadierów.
pumeks - Wto Lis 15, 2005 2:54 pm

Nowa recenzja. Książkę dostałem na imieniny z autografem, więc starałem się napisać w sposób - jak na mnie :hihi: - mało złośliwy.
Federico - Wto Lis 15, 2005 7:46 pm

Wannow sposób pisania można jeszcze wybaczyć, ale zredagowanie książki jest po prostu skandaliczne!!!
pumeks - Sro Lis 23, 2005 2:14 pm

Nowy obiekt w Galerii Nieistniejących Budowli (Mikołaju, dzięki za skan).
parker - Nie Sty 01, 2006 10:56 pm

Julian Ursyn Niemcewicz w Galerii Podróżników.
parker - Pon Sty 16, 2006 9:09 pm

Bardzo krótko o książeczce Kraszewskiego :wink:

I jeszcze Rektora Przestroga dla zdrajców

Zapraszam :)

parker - Sro Sty 18, 2006 9:48 pm

Cmentarz ewangelicki na Stogach

To na razie wszystko, co mi się udało na ten temat ustalić :)

parker - Sob Sty 21, 2006 9:31 pm

Patryk napisał/a:
Witam.
Mieszkam przy samym kanale Raduni w Oruni, i z natury rzeczy kanał budzi moje zainteresowanie. Teraz póżnym wieczorem w łóżku jak ruch na Trakcie Św. Wojciecha zamiera słyszę trzaskające i trące się o siebie kry w kanale.Orunia ta dolna od strony szosy Starogardzkiej też mnie interesuje.
Wychowałem się we Wrzeszczu (bodaj Strzyża Górna) i tamte rejony też sa mi bliskie.
To są te miejsca w Kochanym Gdańsku z którymi jestem związany emocjonalnie.
Być może nawet kiedyś wniosę coś od siebie do tego forum. Badźcie pewni drodzy forumowicze że Wasze posty dają wiele radości takim samym jak Wy Kochającym Gdańsk.
Patryk.

No to zapraszam do Akademii do lektury moich "oruńskich" artykułów :)

Kościół św. Jerzego
Park Schopenhauera
Park Oruński

parker - Pon Sty 23, 2006 12:08 am

Nowy Wedutysta - Bartholomäus Milwitz :)
Corzano - Pon Mar 13, 2006 11:15 am

Grün napisał/a:
Pomnik na Strandbaterie

Beaviso na Pomorskim Forum Eksploracyjnym napisał:
Cytat:
nazwisko projektanta pomnika: Lehmann-Siegmundsburg

Możnaby uzupełnić.

parker - Czw Mar 16, 2006 12:27 am

Dodałam ponad 40 obiektów w katalogu Galerii neo-stylów architektonicznych :)
danziger - Sro Maj 03, 2006 2:30 pm

W Akademii trochę zmian zaszło - m.in. zreorganizowano bibliotekę, w której pojawiły się dwa nowe teksty Staatsgrundsgesetz i odezwa Forstera z 1 IX 1939 r. oraz Rozporządzenie mianujące Alberta Forstera Głową Wolnego Miasta Gdańska z sierpnia 1939 r.
Zapraszam.

parker - Czw Maj 04, 2006 6:51 pm

Zapraszam do świeżo utworzonego w Akademii Wydziału Umuzykalnienia

Na początek, znany już z tego forum temat Pianina Zesztrasi :D

malgos - Pią Maj 12, 2006 6:28 pm

Doskonały tekst

dawno nie czytałam tak wciągającego i dobrego opowiadania 8O :==

szczerze gratuluję autorce :hurra: :hurra:

seestrasse - Pią Maj 12, 2006 6:30 pm

8O
:love:
dziękuję!

malgos - Pią Maj 12, 2006 7:13 pm

seestrasse napisał/a:
8O
:love:
dziękuję!

nie ma za co :mrgreen:

pisz więcej i publikuj to bo czuję spory niedosyt, ze świecą szukać takiego talentu (wiem co mówię bo popsułam sobie oczy na czytaniu książek pod kołdrą z latarką :% )

Czekam na więcej :cisza:

seestrasse - Pią Maj 12, 2006 9:27 pm

dziękuję. szczerze i serdecznie
:D :D :D

stary szkot - Nie Maj 14, 2006 10:57 pm

Instytut Ulicologii zaprasza.
wrangla - Nie Maj 14, 2006 11:34 pm

stary szkot napisał/a:
EXTRA!!! Duże brawa za pomysł i realizację. Powodzenia w wzbogacaniu bazy! :==
jayms - Pon Maj 15, 2006 4:00 pm

Ja z takim pytaniem.W indeksie ulica Gospody (Poggenkrugerweg) umiejscowiona jest w Jelitkowie. Mieszkam od wielu lat na tej ulicy, i cały czas byłem przekonany że mieszkam na Żabiance(Poggenkrug) :hihi: :hmmm: .Jelitkowo to chyba troszku bliżej morza. :wink:
stary szkot - Czw Maj 18, 2006 12:47 am

Poggenkrugerweg był wg. Einwohnerbuchów w Glettkau. W wersji d-pl musi więc tak i zostać. W wersji pl-d zmieniono na Zabiankę. Dzięki.
Sabaoth - Sro Cze 14, 2006 10:03 pm

No nie wiedziałem, że Akademia ma zagraniczną filię http://www.danzig.at/ :wow:
parker - Sro Cze 14, 2006 10:50 pm

No przecież kilka postów wyżej gospodarz Instytutu Ulicologii zapraszał :%

Stary Szkot napisał/a:

Sabaoth - Sro Cze 14, 2006 11:01 pm

A wszedłem, wszedłem tylko nie zauważyłem wtedy adresu. Dopiero jak odświeżałem swoje linki to do mnie dotarło :hihi:
Makabunda - Pią Cze 16, 2006 11:27 am

Cytat:
http://www.danzig.at/
.at- co to za kraj?
Gdyby przed wojną był internet albo ....... (lepiej nie wspomnę tej drugiej możliwości bo niektórzy z nas zbyt się rozmarzą :^^ ) to jak wyglądałaby ta domena? www.danzig.dz czy teżwww.danzig.da

Corzano - Pią Cze 16, 2006 11:33 am

Makabunda napisał/a:
at- co to za kraj?

Austria.

Sabaoth - Pią Cze 16, 2006 4:35 pm

Makabunda napisał/a:
lepiej nie wspomnę tej drugiej możliwości bo niektórzy z nas zbyt się rozmarzą :^^

Ja już się rozmarzyłem :mrgreen:

villaoliva - Sro Lip 19, 2006 3:01 pm

Akademia się jakoś nie chwali nowym zakładem i nową kadrą naukową :wink:
parker - Sro Lip 19, 2006 9:56 pm

Niech się kadra sama pochwali...
seestrasse - Sro Lip 19, 2006 11:40 pm

słusznie - jak się sam nie pochwalisz, to przeca nikt tego za Ciebie nie zrobi :wink:
Gdynka - Czw Lip 20, 2006 12:57 pm
Temat postu: Nowa kadra się chwali :)
villaoliva napisał/a:
Akademia się jakoś nie chwali nowym zakładem i nową kadrą naukową :wink:

...bo nowa kadra skromna jest :wink:
Ależ Akademia ma pilnych Studentów! I wywołują prof. do tablicy! Oczywiście, że zamierzałam się chwalić, zwłaszcza, że m.in. forum było źródłem informacji. Zapraszam zatem do Zakładu Linkologii. Czeka tam na Was prawie 200 linków. Część z nich jest zapewne w Waszych ulubionych, ale cześć mam nadzieję, że będzie nowością.
Zapraszam i czekam na informacje jeśli jakiś ciekawych/ważnych linków brakuje.

parker - Czw Lip 20, 2006 5:58 pm

A tak przy okazji - mocno rozbudowała się Galeria Muzykantów :mrgreen:
danziger - Sob Wrz 02, 2006 9:07 pm

Zapraszam do nowego wykładu w Wydziale Symbolologii: Gdańskie pomniki 1940
parker - Nie Wrz 10, 2006 10:17 pm

Dwie nowe recenzje - Bedeker gdański i Złoty pelikan.
Zdzislaw - Nie Wrz 10, 2006 11:19 pm

parker napisał/a:
Dwie nowe recenzje - Bedeker gdański i Złoty pelikan.

Pani prof, doc dr calkiem zrehabilitowana, melduje ze recenzje przeczytalem, a "Zlotego Pelikana" nie bo nie mam warunków..... :oops: :hmmm:

parker - Wto Wrz 12, 2006 8:27 am

Inni wedutyści w Postaciologii :)
Ktokolwiek widział, ktokolwiek coś o nich wie... ?

danziger - Sro Wrz 13, 2006 12:54 pm

Pomnik Regimentu Diericke'go
DarioB - Sro Wrz 13, 2006 3:29 pm

danziger napisał/a:

Ja tam mam error, ale to chyba cała Akademia poszła na urlop.

gargoyle dfl - Sro Wrz 13, 2006 3:47 pm

u mnie tez error
danziger - Sro Wrz 13, 2006 4:04 pm

Akademia cósik się skiepściła. Bitte warten. :wink:
villaoliva - Sro Wrz 13, 2006 4:14 pm

A ja zdążyłem przeczytać wykład :P
Zdzislaw - Czw Wrz 14, 2006 12:28 am

parker napisał/a:
Inni wedutyści w Postaciologii :)
Ktokolwiek widział, ktokolwiek coś o nich wie... ?

Wiem niewiele, ale wyklada przeczytałem i powiem ze te dwa obrazki Willy'ego Dortsa są ... mniam mniam

danziger napisał/a:

Errora nie miałem, wszedłęm w link jak w masło....
Nie mam zamiaru konfabulować - zwłaszcza ze mogą mi się mylić pomniki, ale wydaje mi się, że lażąc bardzo wiele razy na Górę Gradową w moim dziecinstwie (ojciec uwielbiam spacery po tych tereneach i wielokrotnie chodziliśmy tam razem) natykałem się na coś co przypomina mi podstawę tego zaginionego pomnika. Podkreślam, iż wydaje mi sie ze była tam kamienna pyta o wymiarach na oko - może 4 x 4 m (jak dzisiaj wspominam)w rogach tej płyty byłu slupki kamienne. Nie pamiętam juz ale wydaje mi sie ze conajmniej dwa były spięte "zelaznym" łańcuchem.... albo ze resztka tego łąncucha była przymocowana do slupków...
hm...... przewija mi sie jakiś film w mózgowiu.... idę po jakis tam .....Lecitine albo i innego Zen Szenia.....

danziger - Czw Wrz 14, 2006 12:31 pm

Zdzisław, a możesz określić tak z większym przybliżeniem, w którym dokładnie miejscu to było?
Zdzislaw - Czw Wrz 14, 2006 10:37 pm

danziger napisał/a:
Zdzisław, a możesz określić tak z większym przybliżeniem, w którym dokładnie miejscu to było?

Do licha zabiłeś mi ćwieka..... bylem wtedy smarkaczem. Często przechodziliśmy (wtedy istniejącym) wąwozem którym dzisiaj biegnie droga dojazdowa do restauracji (cholera zapomnialem jej nzawy) Wąwóz byl zarosnięty glogiem i innymi drzewo-krzewami.. Następnie wychodziliśmy do "parku" biegnącego wzdłuż ul. Dbrowskiego o drodze mijaliśmy pomnik poległych zolnierzy rosyjskich..... i ..... mam wrażenie, iż owa płyta była bardziej w kierunku ul. POwst. Warszawskich ..... ale caly czas w owym parku. Jakby dziś stoi mi przed oczyma.... i te łańcuchy bądź ich kawałki..... pusta płyta....
Piszę o tym bo tak przypominam sobie ten obraz, ale to jednak jest wyłacznie impresja sprzed co najmniej 40 lat.....
Nie wiem czy ten obraz nie jest obrazem czegoś innego z okresu dzieciństwa, ale fotografia pomnika zamieszczaona w tym wątku pobudzila moją pamięć....

danziger - Nie Wrz 24, 2006 3:21 pm

Zapraszam na mocno "zremasterowany" Pomnik ofiar tragedii Wilhelma Gustloffa, Goyi i Steubena
seestrasse - Nie Wrz 24, 2006 3:24 pm

a ja na chwilę z poezją :D
Mikołaj - Nie Wrz 24, 2006 4:05 pm

Cytat:
Zapraszam na mocno "zremasterowany" Pomnik ofiar tragedii Wilhelma Gustloffa, Goyi i Steubena

ja tam się nie znam, ale malowanie okrętu w panterkę to jakiś absurd :hihi:

seestrasse - Nie Wrz 24, 2006 4:12 pm

może miał pływać po Kanale Elbląsko-Ostródzkim (znaczy się po trawie) :hihi:
danziger - Nie Wrz 24, 2006 5:16 pm

Mikołaj napisał/a:
ja tam się nie znam, ale malowanie okrętu w panterkę to jakiś absurd :hihi:
Obrazek

Wcale nie. Służy to temu samemu, co malowanie kamuflażu na pojazdacj lądowych, samolotach itd. Chodzi o to, by jak najpóźniej zostać spostrzeżonym przez wroga. Morski kamuflaż różni się od lądowego tym, że najczęściej ma - za pomocą ostrych graficznych linii, płaszczyzn itp. - spowodować optyczną zmianę sylwetki okrętu tak, aby przypominał on coś innego (bo wtopić się w otoczenie jest na morzu dużo trudniej, o ile nie chce się utonąć, a nie jjest się okrętem podwodnym :wink: ).

Mikołaj - Nie Wrz 24, 2006 5:29 pm

Cytat:
spowodować optyczną zmianę sylwetki okrętu tak, aby przypominał on coś innego

np las? :hihi:

danziger - Nie Wrz 24, 2006 7:02 pm

Mikołaj napisał/a:

Może i las, może co innego - np. inny okręt (mniejszy, albo większy). Cokolwiek co może zdezorientować przeciwnika, dzięki czemu będzie go można łatwiej zaskoczyć i dopaść (lub uciec).

Wloczykij - Nie Wrz 24, 2006 7:26 pm

danziger napisał/a:
Mikołaj napisał/a:

Może i las, może co innego - np. inny okręt (mniejszy, albo większy).

Ja dopatrzyłem się skał - i to już ma sens :)

Zdzislaw - Nie Wrz 24, 2006 8:04 pm

danziger napisał/a:
Mikołaj napisał/a:

Może i las, może co innego - np. inny okręt (mniejszy, albo większy). Cokolwiek co może zdezorientować przeciwnika, dzięki czemu będzie go można łatwiej zaskoczyć i dopaść (lub uciec).

Kamuflaż morski był bardzo ważny.... Danzi ma absolutną rację. Spoóby malowania okrętów były najrózniejsze. Łamiące sie pasy poszczególnych kolorów albo plamy na burtach, miały za zadanie po pierwsze: utrudnić rozpoznanie sylwetki okrętu, a zatem rozpoznanie jego typu, a zatem i mozliwości bojowych, a po drugie: utrudnić (w konsekwencji pierwszego) np. ustalenie długości kadłuba co poważnie komplikowało celowanie. Należy pamiętać, iż w tamtym okresie czasu podstawowe systemy rozpoznania to były systemy optyczne. Celowano za pomoca dalmierza, a tego rodzaju kamuflarz takowe rozpoznanie utrudniał. W tym przypadku alianci byli w uprzywilejowanej pozycji bo posiadali radar. No Niemcy też posiadali, ale nie osiagnęli takiej doskonałości,

Mikołaj - Nie Paź 08, 2006 6:56 pm

Villa Hochwasser zapraszam :OO
Zoppoter - Nie Paź 08, 2006 7:45 pm

Mikołaj napisał/a:
Villa Hochwasser zapraszam :OO

Brawo brawo brawo. W sama 105. rocznicę. :== :== :==

danziger - Sro Paź 18, 2006 3:17 pm

Zapraszam do czytania nowego artykułu o Pomniku Fizylierów nad Motławą , a także na mocno uzupełniony tekstem i fantastycznymi zdjęciami artykuł profesorów Grüna i Pumeksa o Krzyżu Landwehry w Łostowicach :D
parker - Sro Paź 18, 2006 11:34 pm

A ja - ze względu na porę roku - napisałam w końcu o oruńskim cmentarzu ewangelickim :)
Mikołaj - Pon Paź 23, 2006 2:58 am

Kollath i Herbst, przyjaciele
zapraszam :OO

Gdynka - Nie Gru 03, 2006 8:18 pm
Temat postu: Więcej linków w Zakładzie Linkologii
:whaaat: i uzupełniłam Linkologię o jakieś +/- 50 linków, m.in. o kościoły, które posiadają informacje o historii/zdjęcia (w dziale wwwZwiedzanie), artykuły z pisma Politechniki Gdańskiej (wwwInne), stronę Corzano, itd.
DarioB - Wto Gru 05, 2006 12:31 pm
Temat postu: Re: Więcej linków w Zakładzie Linkologii
Gdynka napisał/a:
:whaaat: i uzupełniłam Linkologię o jakieś +/- 50 linków, m.in. o kościoły, które posiadają informacje o historii/zdjęcia (w dziale wwwZwiedzanie), artykuły z pisma Politechniki Gdańskiej (wwwInne), stronę Corzano, itd.

A tak z ciekawości to czy gdańskie kluby sportowe nie powinny dołączyć do listy?

villaoliva - Wto Gru 05, 2006 3:09 pm

Cytat:
A tak z ciekawości to czy gdańskie kluby sportowe nie powinny dołączyć do listy?
A są dawne? :wink:
danziger - Wto Gru 05, 2006 3:22 pm

No, wiele klubów powstało zaraz po 1945 r., a taka Gedania nawet przed :D
villaoliva - Wto Gru 05, 2006 4:55 pm

Tak, tylko zastanawiam się czy mają jakieś ślady historii na swoich stronach.. :hmmm: Gedania rzeczywiście trochę ma, ale bez zdjęć :II
DarioB - Wto Gru 05, 2006 6:59 pm

villaoliva napisał/a:
Cytat:
A są dawne? :wink:

A to sorki, zapomniałem, że te linki dotyczą tylko spraw przedwojennych. Sorki za zamieszanie.

danziger - Wto Gru 05, 2006 7:15 pm

Niekoniecznie - ogólnie gdańskich spraw...
Gdynka - Sob Gru 16, 2006 8:35 pm

Cytat:
Niekoniecznie - ogólnie gdańskich spraw...

Raczej nie. Villaoliva miał rację, że zapytał czy są dawne.
Wcale nie zamierzam zebrać wszystkich linków o Gdańsku.
Z przyjemnością zamieszczamy listę stron internetowych, które są wykorzystywane w pracach badawczych Akademii. - napisałam we wstępie do Zakładu Linkologii
:hmmm: Może przeredaguję ten wstęp, żeby było jeszcze bardziej jasne.

danziger - Nie Gru 17, 2006 2:19 pm

Cytat:
Przedmiotem badań samodzielnego Zakładu Linkologii jest występowanie i zawartość stron internetowych dotyczących Gdańska i okolic.

Gdzie tu masz coś o "dawnym Gdańsku"?
Akademia zajmuje się przecież także kwestiami współczesnego Gdańska. Linkologii tym bardziej powinno to dotyczyć. A zresztą to temat do dyskusji w zupełnie innym miejscu.

villaoliva - Nie Gru 17, 2006 4:14 pm

Ciężko znaleźć na stronach Akademii sprawy współczesnego Gdańska, chyba że w zestawieniu z przeszłością.
Nie popadajmy w przesadę, gdyż Panorama Firm itp. już istnieją. Samo słowo Gdańsk lub Danzig nie może być powodem umieszczenia w linkologii adresu danej strony.
Chyba że chcemy mieć tu np. rozkład jazdy np. promów i samolotów lub wykaz agencji towarzyskich, bo w czym są one gorsze od np. klubów sportowych (często S.A. czyli firm też czysto komercyjnych, nastawionych na zysk ) :hihi:
To taka moja :szept: cicha opinia studenta Akademii.

Gdynka - Nie Gru 17, 2006 10:19 pm

Jeśli ktoś z Profesorów Akademii ma ochotę zajmować się współczesnością, chętnie poczytam. Nie widzę jednak sensu tworzenia listy tysięcy linków: urzędy, szkoły, firmy, wszystkie stowarzyszenia itd. Myślę, że jeśli ktoś ma/będzie miał potrzebę stworzenia takiego współczesnego wykazu, to powinien złożyć Rektorowi taką propozycję.
Danzigerze dziękuję. Wyjęte przez Ciebie ze wstępu zdanie poprawiłam.

Strach - Nie Gru 17, 2006 10:34 pm

:== :== :== :== :== :ok: :== :== :== :==

Od początku

danziger - Sro Gru 27, 2006 7:52 pm

Dwa nowe obrazki i trochę nowych informacji :arrow: tutaj
danziger - Czw Gru 28, 2006 8:25 pm

dodałem małe komentarze :arrow: tu i :arrow: tu
danziger - Czw Lut 01, 2007 12:00 pm

Ustawa o wcieleniu Wolnego Miasta Gdańska do Rzeszy Niemieckiej. Zapraszam :D
villaoliva - Pon Lut 05, 2007 11:00 pm

Nawiązując do ciekawej sylwetki Leopolda von Winter warto dodać, że również jedno ze wzgórz przy Polankach w Oliwie zostało nazwane na jego cześć - Winterberg. Prowadziła do niego Winterbergstr.
Po wojnie nazwę wzgórza podobnie jak w przypadku Winterplatz przetłumaczono na Zimnicę. Obecnie jest to Góra Dantyszka.

grzechuu - Wto Lut 06, 2007 1:31 am

i przypomnę, że w Parku Jaśkowej Doliny było wzgórze WintersHoehe (nad Teatrem Leśnym)
parker - Nie Mar 04, 2007 8:54 pm

W hołdzie dla „Bałtyckiej Syreny” w Wydziale Umuzykalnienia. Zapraszam.
seestrasse - Nie Mar 04, 2007 9:01 pm

tak się zastanawiam - jakim ona śpiewała głosem?
parker - Nie Mar 04, 2007 10:07 pm

Takiej informacji nie znalazłam, niestety :???:
seestrasse - Nie Mar 04, 2007 10:08 pm

a nuty się jakieś ostały? - wiem - pewnie nie :II
parker - Nie Mar 04, 2007 10:27 pm

Te motety chyba tak, w Eastman School of Music, University of Rochester - ale one były tylko dedykowane, niekoniecznie musi z tego coś wynikać.
danziger - Pią Mar 23, 2007 9:47 pm

Nowe wizerunki flag WMG 1920-1939 zgodne z oficjalnymi wzorami z Gesetzblattu.
villaoliva - Sob Mar 24, 2007 5:24 pm

Ta z okresu Wolne Miasto Gdańsk 1807 – 1814 brzydka :wink: Fuj!
danziger - Sob Mar 24, 2007 8:55 pm

Nowe są te z okresu 1920 - 1939.
Udało mi się zdobyć oryginalne wizerunki (wzory) z Gesetzblatt für die Freie Stadt Danzig, a Grün wyczyścił je fotoszopem (na skanach przebijało tło z drugiej strony).
Te z lat 1807-1814 to sam rysowałem (i wiszą na stronie od dawna), ale dzięki za uznanie :wink:

seestrasse - Sob Mar 24, 2007 9:01 pm

danziger napisał/a:
Te z lat 1807-1814 to sam rysowałem

fajne wzory :hihi: :wink:

a w ogóle to słowa uznania :==

villaoliva - Sob Mar 24, 2007 9:07 pm

Danzi, nie miej mi za złe tej opinii. Po prostu ja wole te z "ostatniego" Wolnego Miasta i to z "plusami" zamiast krzyży lekko rozchodzących się u końca ramion :D

P.S.
Oceniałem jedynie wzór herbu a nie wybitny talent rysującego :hihi:

danziger - Sob Mar 24, 2007 9:26 pm

Ha! No i widzisz - wzoru herbu z lat 1807-1814 niestety nie ma, także każdy rysunek będzie tylko lepszą lub gorszą próbą interpretacji (i wcale nie upieram się, że moje rysunki są dobre, wręcz przeciwnie - chętnie zobaczyłbym jakieś lepsze, tylko najlepiej takie, które będą się opierać na jakichś "źródłach" z epoki).
Natomiast co do wzorów z lat 1920 - 1939, które są w ARz - to już nie jest kwestia gustu, czy interpretacji. Tak te flagi po prostu wyglądały i kropka. Niezależnie od tego, czy ktoś wolałby bardziej lub mniej rozszerzane końce :D

villaoliva - Sob Mar 24, 2007 9:30 pm

Jak zrobimy III Wolne Miasto to bedą "plusy" :^^
seestrasse - Sob Mar 24, 2007 9:56 pm

zróbmy od razu Czwarte... :hihi:
danziger - Sob Mar 24, 2007 10:03 pm

Żeby zrobić Czwarte, to trzeba będzie najpierw zwalczyć szarą sieć, układ itd. :wink:
danziger - Sro Lip 18, 2007 5:22 pm

Nikt nie ogłaszał, to ja pozwolę sobie ogłosić:
artykuł o pierwszym w Prusiech rajdzie automobilowym:
http://rzygacz.webd.pl/index.php?id=20,530,0,0,1,0

fritzek - Sro Wrz 05, 2007 4:57 pm

Zapraszam:
http://www.rzygacz.webd.p...d=104,0,0,1,0,0
:D

villaoliva - Sro Wrz 05, 2007 5:39 pm

Dziękujemy Pani Psor :^^
fritzek - Sro Wrz 05, 2007 6:05 pm

A psze bardz :wink: Miłego czytania i oglądania życzę.
Za czas jakiś pojawią się pewnie kolejne publikacje.

danziger - Sro Wrz 05, 2007 6:31 pm

gratuluję i witam raz jeszcze w gronie ARzowym :wink:
Hochstriess - Sro Wrz 05, 2007 9:26 pm

Mam podobny pojemnik na sledzie, tylko z innej fabryki :-) tu
Faaaaajne znaleziska, bardzo lubie rupiecie :OO

fritzek - Nie Wrz 16, 2007 12:20 am

Kolejny rupieć:
http://www.rzygacz.webd.p...104,305,0,0,1,0

fritzek - Czw Paź 11, 2007 6:13 pm

Tym razem zapraszam co prawda do mojego Zakładu Rupieciologi, bynajmniej nie do oglądania rupiecia: Pianino koncertowe Max Lipczinsky Danzig
:D

villaoliva - Czw Paź 11, 2007 6:18 pm

Piękny instrument i renowacja :==
seestrasse - Czw Paź 11, 2007 6:26 pm

oj tak :D
Sabaoth - Czw Paź 11, 2007 7:38 pm

A ja w kwestii formalnej, to fortepian czy filharmonia? :hihi:
Marcin - Czw Paź 11, 2007 9:10 pm

:== Pikne...
Hochstriess - Czw Paź 11, 2007 10:18 pm

Szczęka opada i serce sie cieszy :-)
fritzek - Pon Mar 31, 2008 6:46 pm
Temat postu: No to się polansuję jeszcze trochę:
Dworzec w Neufahrwasser
princessita - Pon Mar 31, 2008 7:40 pm

Przeczytałam o tym pianinie, piękna historia , a czemu w Akademii nie ma Wydziału Kostiumologii :???: :D
MagratVonLerchenfeld - Pon Mar 31, 2008 7:54 pm

może jakiś nowy wydział szeroko pojętej sztuki? ja bym się pisała :D
villaoliva - Pon Mar 31, 2008 7:57 pm

Piszcie podania do rektora :czytaj:
danziger - Pon Mar 31, 2008 11:54 pm

Tak jest. Magrat - napisz umotywowane podanie do Rechtóra z projektem nowego wydziału i planem jego rozwoju i wstępnym szkicem kilku artykułów (no, w pierwszym emailu starczy obietnica) - napewno zostanie rozpatrzone, a jest szansa, że nawet pozytywnie. :wink:
Akademii bardzo przyda się "świeża krew" :D

MagratVonLerchenfeld - Wto Kwi 01, 2008 8:28 pm

obiecać, to już obiecałam :wink:
princessita - Wto Kwi 01, 2008 10:58 pm

A możecie podać kontakt, gdzie pisać podanie , na stronce nie znalazłam :???:
danziger - Sro Kwi 02, 2008 9:04 pm

rzygacz@rzygacz.webd.pl
fritzek - Nie Kwi 06, 2008 1:21 pm

Brama Zamkowa :D
fritzek - Pon Cze 16, 2008 5:47 pm

"Troszkę" się pojawiło tekstów w ARz przez ostatnie 2 miesiące:

Chrystus z Nowego Portu
Hilton nad Motławą
Vera Ratzke Jansson, Często myślę o Gdańsku
Z Nowego Portu na Żuławy
Andreas Hakenberger
Polski Hak a la Libeskind
Jestem stąd
Pierwiastki

parker - Wto Cze 17, 2008 7:39 pm

A ile zniknęło... (że pozwolę sobie zacytować)
ruda - Wto Cze 17, 2008 7:51 pm

seestrasse - Wto Cze 17, 2008 8:04 pm

parker, a Ty znowu tylko o jednym :hihi:

no dobsz, należą się wyjaśnienia za te okropieństwa :wink:
frysia po prostu zapomniała dodać o zniknięciu kilku moich artykułów z ARz. słyszałam, że powodem zniknięcia był ich żenujący poziom :hihi:
pozdrawiam serdecznie cały Senat, a już Rektora to po rękach całuję :hihi:

ps. Tomek, nadal wpadasz na plfoto? :love:

parker - Wto Cze 17, 2008 8:40 pm

Informacji o znikających profesorach i artykułach nie umieszcza się w "nowościach" ani newsletterach. Myslałam Zesiu, że o tym wiesz :wink:
kwidzin - Wto Cze 17, 2008 9:59 pm

seestrasse napisał/a:
słyszałam, że powodem zniknięcia był ich żenujący poziom :hihi:

Powinni wydać jakiś poradnik autora, lub coś w podobie. :hmmm:

Giovanni - Wto Cze 17, 2008 10:40 pm

Mam małe pytanko:
Czy na "rzygaczu" jest coś o gdańskich Żydach? Pobierznie spojżałem, nic nieznalazłem, ale te tajemnicze nazwy wydziałów...moze coś przeoczyłem
pozdrawiam

pumeks - Wto Cze 17, 2008 11:09 pm

Nie za wiele, ale to i owo się znajdzie:
Wielka Synagoga
Lesser Giełdziński
Kadisz gdańskich kamieni (recenzja)
Cmentarz żydowski na Chełmie

danziger - Sro Cze 18, 2008 10:55 am

seestrasse napisał/a:
frysia po prostu zapomniała dodać o zniknięciu kilku moich artykułów z ARz. słyszałam, że powodem zniknięcia był ich żenujący poziom

Jak dobrze wiesz powodem ich usunięcia był konflikt między Tobą a Grünem, a nie poziom artykułów.
parker napisał/a:
Informacji o znikających profesorach i artykułach nie umieszcza się w "nowościach"

Słusznie, to nie wątek na tego typu "newsy".

Żałuję, ze istnieją konflikty między Wami a Grünem, bo przez nie ubożeje coś, w czego tworzeniu sam - choć w nikłym stopniu - uczestniczyłem. Jednakże nikomu prócz Was nie jest znana natura, ani przyczyny konfliktów, więc nie widzę tu specjalnego miejsca do dyskutowania na ten temat, zwłaszcza że Grün się na FDG od dawna nie udziela.

seestrasse - Sro Cze 18, 2008 12:38 pm

danzi, przestań występować w roli adwokata bo najzwyczajniej w świecie znasz wersję tylko jednej strony.
gruen nie miał odwagi napisać mi trzech słów o tym że likwiduje moje konto na Forum Profesorów - było to w końcu ubiegłego roku i żadnego konfliktu między nami nie było - w tej sprawie pisałam do niego mejle na które on nie raczył odpowiedzieć.
za to na moją skrzynkę przez cały czas przychodziły powiadomienia o nowościach na AR. przyznam, że po pół roku zaczęło mnie to drażnić.
gruen obudził się dopiero wtedy, gdy w szorstkich słowach poprosiłam go o przystopowanie newslettera. przy okazji "ze zemsty" wyrzucił moje artykuły, w tym jeden który był na tyle dobry, by ukazać się w 30 Dniach :lol:

to nie jest żaden konflikt. to po prostu działanie według zasady małego Jasia "skoro nie jesteś ze mną, ja cię nie lubię". odpryskiem tego jest również wątek na WFG o rekonstruktorach z Pomeranii 45. zgadnij, dlaczego :^^

danziger - Sro Cze 18, 2008 1:04 pm

Nie występuję w roli adwokata, tylko moderatora - po prostu tu nie jest miejsce na wylewanie żalów.
A wersji Grüna nie znam - nie spowiadał mi się o co między Wami poszło, wspomniał tylko,że został obrażony. BTW - Twoje konto na FPARz nadal istnieje - więc nie wiem jak mogło być skasowane.

seestrasse - Sro Cze 18, 2008 1:08 pm

oj, naiwny, naiwny, naiwny...
pozdrawiam Cię :hihi:

parker - Sro Cze 18, 2008 6:35 pm

danziger napisał/a:

Żałuję, ze istnieją konflikty między Wami a Grünem, bo przez nie ubożeje coś, w czego tworzeniu sam - choć w nikłym stopniu - uczestniczyłem.

Pomiędzy mną a Grünem żadnego konfliktu nie ma. Istniał rok temu, kiedy zniknęły z Akademii moje artykuły. Teraz epizod mojej współpracy z Akademią, w której tworzeniu również i to z dużym zaangażowaniem uczestniczyłam - jest już dawno zamknięty.