|
Dawny Gdańsk
|
|
Akademia Rzygaczy - Wystawa "Jestem stąd"
Mikołaj - Czw Paź 07, 2004 1:46 am Temat postu: Wystawa "Jestem stąd" Plan jest następujący. Uzgadniamy między sobą co kto ciekawego ma do pokazania: pocztówki, mapy, ksiązki, zdjęcia, dokumenty, projekty architektoniczne itp. itd., komponujemy to w sensowną całość, opisujemy i organizujemy w PANie albo w innym przychylnym miejscu wystawę.
Zimowit zapewne pomoże porozumieć się z PANem, jeśli to nie wypali to pomyślimy o innych lokalizacjach, może o UG albo o galerii na rogu Grobla Czwartego i Świętojańskiej. W każdym razie potrzebowalibyśmy kilku gablotek i trochę przestrzeni.
Terminów póki co nie będziemy sobie wyznaczać.
Myślę, że możemy poprosić GW poprzez Marcina.re o medialne wsparcie.
Gdyby się udało wyciągnąć z własnej albo cudzej kieszeni trochę kasy, to moglibyśmy przygotować folder z wybranymi tekstami z Akademii, z prezentacją treści naszych stron, plonem naszych wycieczek eksploracyjnych, opisem akcji "Znicz" i z czym tam jeszcze.
Wystawa mogłaby się nazywać "Jestem stąd", firmowałoby ją wiadome logo.
Trzeba jakoś zaznaczyć trzeci rok działalności Akademii i rocznicę powstania Forum, prawda?
Mikołaj - Pią Paź 08, 2004 2:05 am
Coś się pomieszało w ustawieniach i nie możecie tu pisać czy naprawdę nikt nie jest zainteresowany tym pomysłem?
Grün - Pią Paź 08, 2004 7:42 am
TO jest Mikołaju, że tak powiem, standard Pamiętasz moje wynurzenia na temat stowarzyszenia, moje apele o udział w różnych rzeczach?
Sabaoth - Pią Paź 08, 2004 8:21 am
No tak, ja bym chetnie udostepnil moje zbiory, moze nawet bym wypromowal plyte CD z moja strona. Tylko daleko tak troche
Marcin - Pią Paź 08, 2004 8:21 am
Cytat: | Coś się pomieszało w ustawieniach i nie możecie tu pisać | Prawie Ponieważ mam pewne kłopoty techniczne (jak bym dorwał jednego s... to bym mu nogi z d... powyrywał ) i część postów które napisałem nie znalazło się na forum (między innymi i tu). A przyznam, że pomysł spodobał mi się bardzo. Co prawda jakiś unikatów nie posiadam w swych skromnych zbiorach, ale służe tym czym mam.
pumeks - Pią Paź 08, 2004 8:22 am
Powinniście brać pod uwagę psychologię internetu. Różni ludzie mają różną motywację do udzielania się na listach dyskusyjnych itp. Dla mnie np., i myślę że nie tylko dla mnie, jest to rodzaj czegoś co się kiedyś ładnie nazywało "wewnętrzną emigracją". Lubię się udzielać w internecie, ale nie bardzo mam ochotę przenosić tę działalność na zewnątrz. Stąd m. in. moja rezerwa w stosunku do inicjatyw tego typu.
Marek Z - Pią Paź 08, 2004 11:20 am
Ja na razie
Barabasz - Pią Paź 08, 2004 11:39 am
Hmm
Ja mam zbiorek znaczków pocztowych "Freie Stadt Danzig", który z przyjemnością mogę udostępnić
Maciek - Pią Paź 08, 2004 1:40 pm
Ja nie mam żadnych zbiorów ale mogę odkurzać gabloty.
Mikołaj - Pią Paź 08, 2004 5:45 pm
Sabaoth, a kiedy masz zamiar pojawić się w Mieście. Bo na co jak na co, ale na Twoje zbiory to warto poczekać...
PAULUS MAZUR - Pią Paź 08, 2004 5:58 pm
Podobnie jak Marcin również ja swoje malutkie i ,,nieśmiałe'' zbiory dla wspólnej sprawy bym udostępnił.
Marcin - Pią Paź 08, 2004 6:00 pm
Cytat: | malutkie i ,,nieśmiałe'' zbiory |
Ależ Paulusie, po tym co pokazałeś na forum te powyższe określenia to eufemizmy.
parker - Pią Paź 08, 2004 6:53 pm
Maciek napisał/a: | Ja nie mam żadnych zbiorów ale mogę odkurzać gabloty. |
ja też nie mam to się nie odzywam
Sabaoth - Pią Paź 08, 2004 7:04 pm
Cytat: | Sabaoth, a kiedy masz zamiar pojawić się w Mieście |
Ja już byłem w Mieście A kiedy znowu? Trudno mi na razie powiedzieć.
DarioB - Nie Paź 10, 2004 10:39 am
Ja ze swojej strony mógłbym trochę zdjęć zaprezentować. Mam nawet trochę (kilkadziesiąt) ciekawszych w formacie 20x30 już wywołanych
Grün - Nie Paź 10, 2004 10:40 am
Bardzo pięknie - to je wyjmij i połóż gdzieś na wierzchu
PAULUS MAZUR - Pon Paź 11, 2004 9:50 pm
GRUENIE PEWNIE NIE BĘDĘ SPECJALNIE ODKRYWCZY -ALE CZY ZAUWAŻYŁEŚ W KOŚCIELE ŚW.JERZEGO W SOPOCIE WEWNĄTRZ U GÓRY SĄ ZDAJE SIĘ DREWNIANE RZEŻBY STYLIZOWANE NA ,,RZYGACZE'' ---CZY SIĘ MYLĘ???
Grün - Wto Paź 12, 2004 12:17 pm
To są elementy smokopodobne - charakterystyczne dla mocno północnego zdobnictwa.
Zoppoter - Wto Paź 12, 2004 1:35 pm
Grün napisał/a: | To są elementy smokopodobne - charakterystyczne dla mocno północnego zdobnictwa. |
I to chyba tylko rodzaj stylizacji. Wszak ten kościół ma dopiero 102 lata...
seestrasse - Wto Paź 12, 2004 1:41 pm Temat postu: Re: Wystawa "Jestem stąd"
Mikołaj napisał/a: | Plan jest następujący. Uzgadniamy między sobą co kto ciekawego ma do pokazania: pocztówki, mapy, ksiązki, zdjęcia, dokumenty, projekty architektoniczne |
To ja zrobie kanapki dla szanownych Wystawców
Grün - Wto Paź 12, 2004 2:07 pm
O - to jest świetna myśl ;)
Pietrucha - Pon Paź 18, 2004 4:51 pm
Cytat: | do pokazania: pocztówki, mapy, ksiązki, zdjęcia, dokumenty, projekty architektoniczne itp. itd., |
Same "papierzyska" czy inne przedmioty również?
Grün - Pon Paź 18, 2004 5:11 pm
Inne również Twoje 533456232 porcelanowe kaplse też
Pietrucha - Pon Paź 18, 2004 5:34 pm
Cytat: | Inne również Twoje 533456232 porcelanowe kaplse też |
to cisze się, że i ja bede mógł się na coś przydać
Gdanszczanin - Sro Paź 20, 2004 10:34 pm
Chetnie bym cos wystawil ale nie bardzo mam co , ewentulanie dyplom z fabryki wagonow ( zdjecie kiedys zamiescilem ) - sztuk jeden, pocztowka - sztuk jeden , i zdjecie czy tez zdjecie datowane ( pozanje po blaszcze na dole ) na 1944 . I na tym sie konczy moja kolekcja.
Grün - Sro Sie 17, 2005 6:30 pm Temat postu: Wystawa Podjąłem dzisiaj zawieszone ponad półtora roku temu rozmowy w sprawie urządzenia wystawy akademicko-muzealnej. Wystawę wyobrażamy sobie nadal w postaci kilku posterów z tekstami z Akademii połączonych z ekspozycją artefaktów związanych z codziennym życiem w Mieście w latach międzywojennych i nieco wcześniejszych. Potrzebne byłyby do tego drobne eksponaty w rodzaju dokumentów, publikacji, butelek, porcelanowych kapsli i co tylko jeszcze przyjdzie nam do głowy.
W związku z powyższym pytam Was czy wypożyczylibyście eksponaty z Waszych zbiorów na taką wystawę? A jeśli tak to kto i co.
Termin wystawy widziałbym gdzieś na koniec września.
Jakieś propozycje? Sugestie? Wszystko mile widziane.
No to czekam
Sabaoth - Sro Sie 17, 2005 6:33 pm
Ja jak najbardziej tak, tylko jak je dostarczć?
parker - Sro Sie 17, 2005 6:35 pm
Ja tam nie mam artefaktów ale jestem dobra w zapełnianiu antyramek starą dobrą metodą studentów architektury - w życiu nic się nie przesunie ani nie odpadnie
Mikołaj - Sro Sie 17, 2005 6:41 pm
Mam kilka rzeczy, które mogą oko niejednego Gdańskofila ucieszyć i chętnie je udostępnię, co jest dosyć oczywiste biorąc pod uwagę treść tego posta.
Z góry jednak przepraszam, ale wrzesień to jest miesiąc moich chyba najwżniejszych w życiu egzaminów i nie będę w stanie udzielać się organizacyjnie. W terminie o kilka tygodni późniejszym - bez problemu.
rispetto - Sro Sie 17, 2005 8:41 pm
Spytam prozaicznie. Czy wystawa będzie wystarczająco zabezpieczona przed tymi, którzy mają "lepkie palce"?
danziger - Sro Sie 17, 2005 8:43 pm
Ja niestety za wiele nie mam, ale to co mam mogę dać - np. tablicę emaliowaną z herbem PRL sygnowaną z tyłu Emallierwek Segor Danzig, monety - jedna z 1807 i 3 czy 4 z drugiego WMG, kilka znaczków pocztowych (skromny bardzo zbiorek) z rzeczy powojennych odznaka "za zasługi dla Gdańska", jakies znaczki solidarnościowe i inne - własciwie to ja mam tylko trochę smieci...
seestrasse - Sro Sie 17, 2005 8:47 pm
a ja ponawiam propozycję zrobienia kanapek
Grün - Sro Sie 17, 2005 9:50 pm
Mikołaju - toż ja z góry zakładam, że Ty tak i nawet nie pytam.
Co do bezpieczeństwa to raczej się nie obawiam - oni tam kładą to pod szybkię - w gablotki - jak w normalnem muzeumie.
DarioB - Sro Sie 17, 2005 10:57 pm
Ja ze swojej strony mogę, tak jak to pisałem te kilka miesięcy temu przekazać kilkadziesiąt współczesnych zdjęć Gdańska mojego autorstwa (format A4).
parker - Czw Paź 06, 2005 2:12 pm
Skoro jutro rok mija od padniętej propozycji - czas zabrać się za realizację
Rektór ma pewne ustalenia w galerii, tygodnie, o które prosił Mikołaj, prawie minęły, samozwańcze kustoszki Parker i Zesztrasia spotykają się w przyszłym tygodniu na zebraniu roboczym.
Mam nadzieję, że tym razem się uda
seestrasse - Czw Paź 06, 2005 2:13 pm
no to do roboty
Mikołaj - Czw Paź 06, 2005 2:33 pm
avanti!
Grün - Czw Paź 06, 2005 3:04 pm
Mikołaj - Pią Paź 07, 2005 11:33 am
Ja do środy dostęp do netu mam jedynie sporadycznie, gdyby były jakieś ustalenia to poproszę o telefon lub smsa.
Grün - Pią Paź 07, 2005 11:38 am
Mikołaj! Ile można świętować!
Zoppoter - Pią Paź 07, 2005 11:54 am
Słuchajcie, a kilka numerów "Danziger Neueste Nachrichten" z wiosny 1939, w średnim stanie to by się nadało?
Sabaoth - Pią Paź 07, 2005 11:58 am
Ja moge dostarczyc jedynie skany zdjec i pocztowek w wiekszej rozdzielczosci. Daleko mi troche do wystawy
Grün - Pią Paź 07, 2005 11:59 am
Jasne że by się nadawało - nadają się wszelkie drobiazgi z gdańskiej historii. Panie Kustoszki powinny zrobić listę co kto mógłby wypożyczyć na wystawę i potem możemy dokonać selekcji.
parker - Pią Paź 07, 2005 12:38 pm
Grün napisał/a: | Jasne że by się nadawało - nadają się wszelkie drobiazgi z gdańskiej historii. Panie Kustoszki powinny zrobić listę co kto mógłby wypożyczyć na wystawę i potem możemy dokonać selekcji. |
Pani kustoszka Parker jest już w trakcie robienia takiej listy według wcześniejszych deklaracji - po spotkaniu roboczym spodziewajcie się prywatnych wiadomości z dokładniejszymi pytaniami
Chyba że ktoś nie może już wytrzymać, to niech przysyła listy artefaktów na mojego mejla
parker - Sob Paź 08, 2005 12:00 pm
Według wcześniejszych deklaracji na liście "dawców" znaleźli się (w kolejności całkowicie przypadkowej ) :
Mikołaj, Grün, Langfuhrterek, Zoppoter, Barabasz, Paulus, Dario, Pietrucha, Gdańszczanin, Sabaoth i Danziger. Ktoś jeszcze ma ochotę się przyłączyć?
Corzano - Sob Paź 08, 2005 12:31 pm
Ochota jest, ale niestety nic poza tym.
parker - Sob Paź 08, 2005 12:59 pm
Nie masz jakichś brzeźnieńskich elementów, które by się nadawały?
parker - Wto Paź 11, 2005 10:54 pm
Ogłoszenie duszpasterskie po spotkaniu roboczym:
wszelkie pomysły, uwagi i listy artefaktów, które chcecie udostępnić, proszę przysyłać na mojego mejla ( miss.parker@interia.pl ) w nieprzekraczalnym terminie do 25 października 2005 (do godziny 23:59 - decyduje oczywiście data stempla pocztowego )
parker - Sro Paź 26, 2005 5:29 pm
Listę zgłoszonych artefaktów uważam za zamkniętą. Zgłoszę się wkrótce do właścicieli tych wybranych przez kustoszki
Pietrucha - Sro Paź 26, 2005 6:53 pm
a zdradźcie troszke tajemnicy! kiedy ta wystrawa i gdzie? to już pewne?
Grün - Sro Paź 26, 2005 6:54 pm
Bardzo chętnie byśmy, ale jeszcze tego sami nie wiemy na pewno
fritzek - Sro Paź 26, 2005 7:04 pm
Umknął mi jakoś ten wątek. No cóż, może w przyszłym roku się nie zagapię i się załapię.
seestrasse - Czw Paź 27, 2005 12:19 am
a masz coś baaardzo ciekawego?
fritzek - Czw Paź 27, 2005 4:24 pm
seestrasse napisał/a: | a masz coś baaardzo ciekawego? |
Parker dostała spis. Za dużo tego nie ma, ale jeżeli coś się nada to siem cieszem
A baaardzo ciekawe jest opakowanie od jajek, które zaprezentowałam w "bla bla bla". Moim zdaniem nadaje się na gwóźdź wystawy
parker - Czw Paź 27, 2005 4:44 pm
Parker dostała, Zesztrasiu, dostaniesz na priv
Nie jestem pewna, czy jajka mamy tam gdzieś w programie
fritzek - Czw Paź 27, 2005 4:47 pm
parker napisał/a: | Nie jestem pewna, czy jajka mamy tam gdzieś w programie |
No jak to?! A jajeczko w majonezie pod ciepłą wódkę na wernisażu?
parker - Czw Paź 27, 2005 4:54 pm
No tak, catering zabrał się za kustoszowanie i zapomniał o jedzeniu. Ale las rąk tu widzę chętnych
fritzek - Czw Paź 27, 2005 5:25 pm
parker napisał/a: | No tak, catering zabrał się za kustoszowanie i zapomniał o jedzeniu. Ale las rąk tu widzę chętnych |
Ja się bardzo chętnie tym zajmę. Tylko potrzebuję kogoś do pomocy. Mam wprawę - z dwoma koleżankami zrobiłam taki catering na obronę dyplomów, że dostałyśmy oceny celujące
parker - Pią Paź 28, 2005 1:57 pm
Dobrze - jak dojdziemy do tego etapu w planie, to się zgłosimy po propozycję menu
Mikołaj - Wto Lis 15, 2005 10:39 pm
Mówiłem Grunowi, ale nie wiem, czy dalej przekazał - jestem "po słowie" z dziekanem Wydziału Prawa i Administracji, który chętnie taką wystawę widziałby na wydziale. Więc o ile w pierwszej odsłonie uwaga będzie zapewne skupiona na wątkach "politechnicznych", o tyle w drugiej przydałby się większy nacisk na kwestie prawno-ustrojowe. Coś z tej działki też mamy, wiec nie powinno być problemu.
Nie jest wykluczone, że dostałbym od wydziału niewielkie wsparcie finansowe.
parker - Wto Lis 15, 2005 10:50 pm
Kwestie prawno-ustrojowe są całkiem bogato reprezentowane w tym, co jak na razie zostało wytypowane na wystawę
Niedobry Grün, nic nie powtórzył
|
|