Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Gdynia Mały Kack

feyg - Wto Maj 29, 2007 3:35 pm
Temat postu: Gdynia Mały Kack
Każdy słyszał chyba o sprzedaży przez Związek Nauczycielstwa Polskiego pałacu w którym obecnie mieści się I Akademickie Liceum Ogólnokształcące w Gdyni. Myślę że nie tyko absolwentów tej szkoły zainteresuje historia pałacu:
http://www.zlb.de/digital...0Klein-Katz.pdf
Źródło: Die ländlichen Wohnsitze, Schloesser und Residenzen der ritterlichen Grundbesitzer in der preußischen Monarchie III von Alexander Duncker 1857 bis 1883

feyg - Pią Lut 01, 2008 9:05 pm

W 1847 majątek nabył Wilhelm v. Brauchitsch (notka biograficzna poniżej). Krótko po tym rozpoczął on gruntowną przebudowę istniejącego tam pałacyku, który to otrzymał formę neogotycką. Według napisu nad wejściem do obecnego liceum przebudowa zakończyła się w roku 1859 (napis: Semper Idem [?] 1859 łac.- zawsze ten sam (to samo)). Na wejściem od strony parku do dziś zachował się herb rodziny von Brauchitsch. W tym okresie Mały Kack posiadał również szczególny związek z Gdańskiem. W latach 1854-65 właściciel majątku pełnił funkcję Landrata (starosty) powiatu gdańskiego.
Cytat:
Brauchitsch, Friedrich Wilhelm Carl von (*1820,+1884)
Preußischer Beamter und Abgeordneter, Rittergutsbesitzer; Besuch der Ritterakademie Klein-Katz, 1837-40 Jurastudium in Berlin und Bonn, anschließend Auskultator bei der Justizkammer in Schwedt, Referendar bei der Justizkammer in Potsdam, 1848 Regierungsassessor in Potsdam, 1849 in Danzig, 1854-65 Landrat des Kreises Danzig, 1865 Geheimer Regierungsrat, außer Dienst, Besitzer des Rittergutes Klein-Katz bei Danzig, Foerderer des konservativen Vereinswesens, Mitbegründer der „Westpreußischen Zeitung“, 1866-70 Mitglied des Abgeordnetenhauses, 1867-77 Mitglied des Reichstages (Konservative Partei), 1873 Oberregierungsrat in Koeslin.
Żródło

Poza tym warto zajrzeć też tu:
http://pom-wpru.kerntopf.com/orte/katz.htm
http://www.territorial.de/dawp/gotneust/grkatz.htm
http://www.schulz-pearce.de/Tiedemann.html
http://www.territorial.de/dawp/danzig/landkrs.htm

villaoliva - Pią Lut 01, 2008 9:18 pm

Jak długo będzie tam szkoła?
feyg - Pią Lut 01, 2008 9:30 pm

villaoliva napisał/a:
Jak długo będzie tam szkoła?

Do końca lipca bodajże, potem przeprowadza się na Witomino :cry:

Tadeusz Marek - Czw Lut 21, 2008 1:31 am

Skromnie zapytam czy może ktoś posiada jakieś "zabytkowe" fotki Małego Kacka z okolic ulicy Witolda,Olgierda lub Wielkopolskiej z tego odcinka. Spędziłem tam trochę życia,stąd pytanie.Może ktoś tam jest z tych okolic...
feyg - Nie Lut 24, 2008 4:41 pm

Okolice skrzyżowania Alei Zwycięstwa i ulicy Wielkopolskiej w pobliżu historycznego "centrum" Małego Kacka w połowie lat 60-tych
Mikołaj - Nie Lut 24, 2008 5:49 pm

dużą frajdę mi zrobiłeś tymi zdjęciami!
villaoliva - Nie Lut 24, 2008 6:20 pm

Aż kusi zrobić komparystykę z tej kamienicy na Zwycięstwa :D
Filejski - Nie Lut 24, 2008 6:38 pm

Z notki biograficznej, ktora cytujesz wynika, ze v. Brauchtisch byl absolwentem "Ritterakademie Klein-Katz". Czyzby w Malym Kacku byla Akademia Rycerska?
Tadeusz Marek - Wto Lut 26, 2008 6:24 pm

Trochę daleko od Witolda ;) ale fotki super!
W którym roku zburzyli ten jasny budynek przy skrzyżowaniu? :hmmm:

feyg - Sro Lut 27, 2008 10:31 am

Filejski napisał/a:
Z notki biograficznej, ktora cytujesz wynika, ze v. Brauchtisch byl absolwentem "Ritterakademie Klein-Katz". Czyzby w Malym Kacku byla Akademia Rycerska?

Według mnie słowo Klein-Katz znalazło się sie tam w wyniku błędu, kopiowanego potem dalej. To zawsze był prywatny majątek. Wynalazłem kiedyś w którymś z Amtsblattow (Amtsblatt der Koeniglichen Regierung zu Danzig - kapitalna kopalnia najróżniejszych informacji nawiasem mówiąc) informację że za czasów v. Brauchtischa prowadził on tam coś na kształt "komisji poborowej" dla koni :hihi:

feyg - Sro Lut 27, 2008 10:45 am

Mikołaj napisał/a:
dużą frajdę mi zrobiłeś tymi zdjęciami!

To znaczy że mogę więcej? :wink:
Zdjęcia pochodzą z dawnego archiwum fotograficznego Pracowni Urbanistycznej Wydziału Architektury ówczesnego Prezydium MRN w Gdyni.

Chris - Sro Lut 27, 2008 3:35 pm

Taki mały OT: ul. Żniwna to Mały czy Wielki Kack? :P
pumeks - Sro Lut 27, 2008 4:02 pm

Według moich papierów, Wielki (ale ja się na tamtych okolicach za dobrze nie znam) 8))
Gdynka - Sro Lut 27, 2008 5:11 pm

Wg jakich papierów??? Zdaje się, że w Gdyni nie ma obecnie żadnego dokumentu regulującego przydział ulic do dzielnic... 8O
Z obecnych map wynika, że Mały. :D

Chris - Sro Lut 27, 2008 7:45 pm

No właśnie mam zonka z tymi dzielnicami. Według mapy to jest Mały, ale część deweloperów pisze o dużym. I sam już nie wiem :???:
Mikołaj - Sro Lut 27, 2008 10:42 pm

Cytat:
dużym
szkoda że nie o średnim :P

tak serio Żniwna jest na Małym Kacku, obszarów po tej stronie Wielkopolskiej nie nazywa się Wielkim Kackiem, tak jest przynajmniej na moich mapach

villaoliva - Czw Lut 28, 2008 5:18 am

Swoją drogą dziwne, że nigdzie nie ma podziału dzielnic Gdyni z przypisanymi do nich ulicami :hmmm:
pumeks - Czw Lut 28, 2008 10:41 am

"Moje papiery" to w tym przypadku kartoteka Archeologicznego Zdjęcia Polski (AZP) - stanowiska archeologiczne na Krykulcu i przy Żniwnej zostały opisane jako Gdynia-Kack Wlk. (sic!).
feyg - Czw Lut 28, 2008 9:45 pm

villaoliva napisał/a:
Swoją drogą dziwne, że nigdzie nie ma podziału dzielnic Gdyni z przypisanymi do nich ulicami :hmmm:

Znam za to granice dzielnicy:
Cytat:
Załącznik nr 2a
do Statutu Miasta Gdyni

Granice dzielnic miasta Gdyni

Dzielnica MAŁY KACK
Granica dzielnicy Mały Kack przebiega od granicy miasta Gdyni z miastem Sopot, przez tereny leśne osią ul. Sopockiej, a po wyjściu z lasu skręca na zachód do stacji kolejowej Gdynia Wielki Kack.

Tu skręca na północ, przebiega wzdłuż torów kolejowych do Kościerzyny w kierunku północnym do rozwidlenia torów kolejowych w kierunku Gdańska i Kościerzyny, do ul. Halickiej, następnie skrajem lasu dociera do skrzyżowania ul. Sportowej i ul. Wileńskiej, dalej biegnie ul. Sportową w kierunku wschodnim do torów kolejowych, skręca na północ torami kolejowymi do rozwidlenia torów i następnie biegnie torami kolejowymi w kierunku południowym.

Granica dociera do rzeki Kaczej, skręca na zachód, przebiega wzdłuż rzeki do ul. Żmudzkiej. Granica przebiega osią ul. Żmudzkiej, a następnie osią ul. Adwokackiej i dochodzi do Potoku Kolibkowskiego. W tym miejscu granica duktami leśnymi dochodzi do końca ul. Bernadowskiej, a następnie do potoku Swelina, którym dochodzi do granicy miasta Gdyni z miastem Sopot w okolicach ul. Mazowieckiej w Sopocie. Tutaj skręca na zachód, przebiegając wzdłuż granicy administracyjnej dociera do ul. Sopockiej.

knovak - Czw Lut 28, 2008 10:31 pm

I kawałek planu Gdyni do tego opisu:
pumeks - Pią Lut 29, 2008 3:15 pm

W świetle tej mapy miejsce, o którym parę dni temu pisałeś jako o historycznym centrum M.Kacka, jest w Orłowie :haha:
feyg - Sob Mar 01, 2008 11:34 am

Tadeusz napisał/a:
Trochę daleko od Witolda ;)

A stary dokument z Grażyny może być?
pumeks napisał/a:
W świetle tej mapy miejsce, o którym parę dni temu pisałeś jako o historycznym centrum M.Kacka, jest w Orłowie :haha:

Małe przypomnienie:

I owe centrum na mapie WIG z połowy lat 20-tych:

pumeks - Pon Mar 03, 2008 2:54 pm

Aha, czyli zasady logiki są takie:
jak mapka mówi, że coś (Żytnia) jest w MK, to jest to rozstrzygający argument;
jak mapka mówi, że coś (Wielkopolska/Zwycięstwa) jest poza MK, to mapkę ignorujemy?
:%

feyg - Nie Kwi 06, 2008 5:42 pm

Pałac w Małym Kacku bliżej...
feyg - Pon Cze 09, 2008 7:42 am

Pierwszy raz widzę to na oczy :wow:
Gruss aus Klein Katz

Gneis - Wto Cze 17, 2008 5:50 pm

tak się składa,że jestem uczniem tego Liceum, więc jak ktoś by chciał jakieś foty albo info to śmiało walić. :wink:
feyg - Sro Cze 18, 2008 7:08 am

Gneisenau napisał/a:
tak się składa,że jestem uczniem tego Liceum, więc jak ktoś by chciał jakieś foty albo info to śmiało walić. :wink:

Ja też (byłem) :D

Gneis - Sro Cze 18, 2008 9:21 am

Ciasno w szkole jest i czasami wytrzymać się nie da, ale ja to kocham klimat tej szkoły - niepowtarzalny. :D
Często trzeba się przeciskać żeby dostać się do sklepiku, który prowadzi kochana pani Renia (Pozdrawiam !!).

Mikołaj - Czw Cze 19, 2008 11:11 am

feyg napisał/a:
Gneisenau napisał/a:

Ja też (byłem) :D

a mogę wiedzieć w jakich latach?

feyg - Czw Cze 19, 2008 11:50 am

1985-89 8)
feyg - Sob Lip 26, 2008 8:01 pm

Nowość z Allegro
groszek - Sob Lip 26, 2008 8:36 pm

w latach 80-tych Dolina Radości za Kackiem niedaleko Zródła Marii była urzadzona wrecz ekskluziv(były wc i piec do pieczenia chleba np) potem nasze kochane społeczenstwo zamieniło ją w ... :% a dziś poszliśmy tam na spacer ale jakoś nie trafilismy :hihi: doszliśmy tylko do Żródła Marii. Domy vis a vis dworca w Redlowie dobrze pamiętam szczególnie ten z tzw trumiennym dachem, ja wszystko rozumiem ale zal :II No patrz cale zycie prawie mieszkam w Redlowie a nie wiedziałam ze Orłowo "za mostem"to historyczne centrum Kacka,tak człowiek uczy się całe życie :mrgreen:
feyg - Sob Lip 26, 2008 8:45 pm

groszek napisał/a:
w latach 80-tych Dolina Radości za Kackiem niedaleko Zródła Marii była urzadzona wrecz ekskluziv(były wc i piec do pieczenia chleba np) potem nasze kochane społeczenstwo zamieniło ją w ... :% a dziś poszliśmy tam na spacer ale jakoś nie trafilismy :hihi: doszliśmy tylko do Żródła Marii. Domy vis a vis dworca w Redlowie dobrze pamiętam szczególnie ten z tzw trumiennym dachem,

U mnie w domu mówiło się na to miejsce "Słoneczna Polana" a co do to wspomnianego przez Ciebie domu to chyba mówisz o tym budynku?

groszek - Sob Lip 26, 2008 10:04 pm

:== tak tak i obok byl malutki budyneczek typowe mieszkanko na peryferiach portowego miasta łezka w oku się kręci 8)) w bok szłyśmy do Kacka do biblioteki i na ryneczek A znalam kobietkę która we wrześniu 39 urodziła się w piwnicy domu na rynku .Koło lecznicy zaczyna się kawałek "martwego toru"(Gogol :hihi: ) jako dzieci bawiliśmy się tam i jeżynki się jadło echhhh
groszek - Nie Sie 03, 2008 9:46 pm

:roll: Ja do szanownego Feyg'a albo innej osoby :wink:chodzi mi o -,chyba kiedyś było to gospodarstwo :hmmm: -kolo stacji benzynowej (przy skrzyżowaniu prowadzacym na plac Górnośląski)przy jednym domku rosną dwa wspaniałe dęby, kiedyś sadzono takie drzewa przy domach jako" drzewa opiekuńcze"Jeszcze jeden taki wspaniały dąb rośnie przy domkach na zamkniętej ul Obr Westerplatte Noo a moze masz jakieś fotki :mrgreen: tego miejsca?
groszek - Nie Sie 03, 2008 9:49 pm

oczywiście chodzi mo o zdjęcia starej zabudowy tej malej enklawy :mrgreen:
feyg - Pon Sie 04, 2008 9:23 am

Masz na myśli to skrzyżowanie?

źródło

groszek - Sob Sie 09, 2008 4:47 pm

tak ale nie ten dom tylko po prawej stronie w kierunku Gdyni . :hmmm: Vis a vis
'domu młynarza"(nie widać tego na zdjęciu)Ten dom co pokazałeś pamiętam (trochę) :wink: wyburzono go gdy poszerzano skrzyżowanie :hmmm: droga co widać prowadzi do góry na plac Górnośląski :hmmm:

groszek - Pią Sie 15, 2008 2:48 pm

hej hej szanowny panie Feyg :mrgreen: ja wiem ze pisze nie precyzyjnie tam gdzie bylo prawdopodobne gospodarstwo teraz jest współczesna ruina, pomnik... no wlaśnie czego pomnik :hmmm: kultury ludu .. :% a obok sprzedają drzewka A może wiesz no nie Ty napewno wiesz :mrgreen: czy na płycie redłowskiej kiedyś coś było ?jakiś majątek? sądząc po starych drzewach lipach i kasztanowcach być może coś...było :wink: napisz prrroooszę a może masz zdjecia? :mrgreen: :roll:
groszek - Sob Sie 16, 2008 9:16 pm

Feyg :roll: napisz prosze bo umre z ciekawości :oops: 8))
feyg - Sob Sie 16, 2008 10:35 pm

groszek napisał/a:
hej hej szanowny panie Feyg :mrgreen: ja wiem ze pisze nie precyzyjnie tam gdzie bylo prawdopodobne gospodarstwo teraz jest współczesna ruina, pomnik... no wlaśnie czego pomnik :hmmm: kultury ludu .. :% a obok sprzedają drzewka A może wiesz no nie Ty napewno wiesz :mrgreen: czy na płycie redłowskiej kiedyś coś było ?jakiś majątek? sądząc po starych drzewach lipach i kasztanowcach być może coś...było :wink: napisz prrroooszę a może masz zdjecia? :mrgreen: :roll:

Majątek w Redłowie był, więcej w osobnym wątku. A tak poza tym już się :oops:

groszek - Sob Sie 16, 2008 11:04 pm

wielkie dzieki 8)) już szukam :oops: :roll:
feyg - Sob Sie 16, 2008 11:28 pm

W tomie III Słownika geograficznego Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich, są również informacje o
Małym Kacku i Kaczej

groszek - Nie Sie 17, 2008 12:07 am

a dzieki poczytalam :roll:
feyg - Nie Sie 24, 2008 8:39 pm

Pałac w Małym Kacku ówczesny właściciel Juliusz Jewelowski wydzierżawił Towarzystwu Nauczycieli Szkół Średnich i Wyższych. Pocztówka wysłana w 1935 roku
feyg - Nie Wrz 07, 2008 1:01 pm

Dzięki Pumeksowi wątek wzbogaci się o zdjęcie Juliusa Jewelowskiego

źródło: Marek Andrzejewski "Ludzie Wolnego Miasta Gdańska"

bekon - Pią Paź 24, 2008 9:11 pm

"W moich stronach" na ul. Lotników mawiano "psia górka" nie wiem dlaczego, a tak poza tym kto był w dzieciństwie na tyle odważny i głupi żeby przejść pod Lotników rzeką Kaczą ?
(Ja byłem) :mrgreen:

pumeks - Pon Gru 09, 2013 10:43 pm

Do niedawna, przed dworem, na wysokości mniej więcej lewego skrzydła stał budynek. Ostatnio chyba mieściły się w nim garaże. Czy jest możliwe, że był wybudowany w czasie lub tuż przed wojną?
feyg - Wto Gru 10, 2013 11:26 am

Jakieś budynek tam był, ale czy ten konkretnie? Wątpię. Raczej ten drugi nieotynkowany. Za czasów licealnych (druga połowa lat 80-tych) w pierwszym odbywały się lekcje PO (Przysposobienia Obronnego) i plastyki.

stan z początku lat 20-tych XX w.

pumeks - Wto Gru 10, 2013 9:40 pm

Tak właściwie, to obiektem interesuje się, ze względów zawodowych, moja żona :love: i to ona napisała wczorajszy post :P
A ja przy okazji zapytam ciebie Feyg i wszystkich innych zainteresowanych, wszyscy znamy rycinę Dunckera pokazującą dwór Klein Katz w kształcie architektonicznym jaki w zasadzie dochował się do naszych czasów, tymczasem w jednej z bibliotek cyfrowych (ŹRÓDŁO) natrafiłem na zupełnie inną ilustrację. Jak należy to interpretować? czy to widok Kl. Katz przed XIX-wieczną przebudową, czy po prostu omyłka wydawcy?

golf czarny - Czw Mar 19, 2015 9:18 pm

Dobry wieczór,

Tematem się zainteresowałem ze względu na lekturę Mieczysława Jałowieckiego "Wolne Miasto". Dlatego odgrzewam. Polecam książkę z uwagi na osobistą relację niedoszłego właściciela i ciekawe, historyczno-polityczne smaczki. Nie byłem też pewien czy Jałowiecki piszę o Kolibkach czy o Małym Kacku ponieważ gdzieś stwierdził o rozciągającym się widoku na zatokę czy też jazdę konną z takim widokiem. Być może chodziło mu o widok ze wzgórz (okolice dzisiejszego adventurepark , niegdysiejszego motocrossu i bunkra) ? Lekturę polecam nawet tylko ogólnie zainteresowanym historią. Nie wiem czy aby rycina powyżej nie przedstawia Kolibek ? Ta budowla jest dziwnie znajoma.

aleksind - Pon Paź 28, 2024 10:45 pm
Temat postu: Klein Katz (Mały Kack) - Julius Ferdinand Kühl
Dwa porcelanowe korki od butelek (potocznie zwane "porcelankami"), będące pamiątką po gospodzie Juliusa Ferdinanda Kühla, widocznej na pocztówce opublikowanej na drugiej stronie tegoż wątku.
W dwudziestoleciu międzywojennym, w wyniku zmian granic administracyjnych rozbudowywującej się Gdyni, dom z restauracją i sklepem oraz pozostałe zabudowania należące do potomków młynarza J. F. Kühla znalazły się od 13.06.1935r. w granicach administracyjnych dzielnicy Orłowo Morskie (obecnie Orłowo).
W celu bliższego zapoznania się z historią Małego Kacka, Orłowa i Kolibek zainteresowanych odsyłam do książki autorstwa Sławomira Kitowskiego i Marii Jolanty Sołtysik: "Orłowo. Dzieje, krajobraz, architektura. Perła międzywojennej Gdyni. Orłowo - Kolibki - Mały Kack". Wydawnictwo "Alter Ego" Sławomir Kitowski. Gdynia 2014