|
Dawny Gdańsk
|
 |
Zagadki - GDZIE TO BYŁO?
Anna B. - Nie Maj 28, 2006 5:08 pm Temat postu: GDZIE TO BYŁO? WITAM WSZYSTKICH.MAM JEDNĄ PEWNIE ŁATWĄ ZAGADKĘ ALE MYŚLE ŻE ZDJĘCIE JEST CIEKAWE WIĘC.....GDZIE BYŁ TEN KOŚCIÓŁ?
Wrzeszczak - Nie Maj 28, 2006 6:01 pm
Poszukuje zdjec wnetrza
Sabaoth - Nie Maj 28, 2006 6:20 pm
To jest kościół Unsere Liebe Frau von der immerwährenden Hilfe. Zdjęcie wnętrza jest na mojej stronie: Sławne budynki / Kościoły Wrzeszcza
Anna B. - Nie Maj 28, 2006 9:53 pm
Własnie "Kościoły Wrzeszcza"zainspirowały mnie do tego żeby wysłać to zdjęcie.Nie widziałam jeszcze na forum takiego ujęcia tego kościoła.Dla Sabaotha
Sabaoth - Nie Maj 28, 2006 10:01 pm
Dziękuję, a można prosić o lepszy skan (na maila) i jeśli to możliwe, o informację o roku wykonania zdjęcia (na Forum) .
Anna B. - Nie Maj 28, 2006 10:08 pm
Rok wykonania zdjęcia napewno znajdę a czy rok rozebrania masz potwierdzony jakimiś papierami?Bo jestem pewna że rozebrano go w innym roku
Sabaoth - Nie Maj 28, 2006 10:14 pm
Rok rozbiórki podałem na podstawie wywiadów ze świadkami Niestety pamięć ludzka może być zawodna.
Anna B. - Nie Maj 28, 2006 10:37 pm
Napewno kościół został rozebrany na przełomie1984-85 ponieważ moja siostra była pierwszym rocznikiem przyjmowania komunii w nowym kościele a stary kościól w bardzo szybkim tempie rozbierano wczesną wiosną1985r.
gargoyle dfl - Pon Sie 07, 2006 7:20 pm
nabylem ostatnio kilka zdjec ,mam pytanie czy to jest Gdansk lub moze Wrzeszcz?
Makabunda - Wto Sie 08, 2006 6:49 am
Nie jest łatwo zlokalizować miejsce na zdjęciu. Jedyną przesłanką wydaje mi się być sylwetka komina-wieży ciśnień na terenie Politechniki. A i tego nie jestem pewien.
danziger - Wto Sie 08, 2006 11:58 am
Gargulu, a możesz przesłać lepszy skan na email?
Pzdrw.
Sabaoth - Wto Sie 08, 2006 4:37 pm
Potrzeba większej rozdzielczości, być może to politechnika po prawej, ale trochę mi nie gra linia wysokiego napięcia
Marek1024 - Wto Sie 08, 2006 6:15 pm
Wydaje mi się, że jest to ul. Czarna we Wrzeszczu, zdjęcie zrobiono z wieży kościoła. Po lewej widzimy linię kolejową, a wzdłuż niej nieistniejące obecnie słupy trakcji elektrycznej. Ale mogę się mylić ...
Sabaoth - Wto Sie 08, 2006 6:57 pm
Z wieży kościoła na pewno nie, po lewej byłoby widać nastawnię bramową na końcu Baumbachallee, jak już to z dachu jakiegoś domu. I co to miałby być za kompleks budynków w głębi po lewej, szkoła przy Ostseestrasse?
Garguś, podeślij lepszy skan, może dopasuję fragmenty zdjęcia do czegoś znanego.
danziger - Wto Sie 08, 2006 8:08 pm
Trakcja to to na pewno nie jest - za wysoko od torowiska, zresztą i słupy nie wyglądają jak trakcyjne, tylko "zwykłe" energetyczne...
W dodatku jeśli zdjęcie miałoby być zrobione z okolic Czarnej, to nie bardzo pasują mi te wysokie budynki w oddali (po lewej, między słupami). W pierwszej chwili myślałem nawet, że to któryś z bastionów, ale jednak to nie to.
Marcin - Wto Sie 08, 2006 9:27 pm
Skoro Zopp na urlopie to go wyręczę.
To na pewno nie jest TRAKCJA.
gargoyle dfl - Sro Sie 09, 2006 12:51 am
Dzieki,po czesci sie troche samo wyjasnilo bo przy otwieraniu listu jedno zdjecie sie zawieruszylo ,dzisiaj je wyciagnalem na swiatlo dzienne i zaraz wrzuce
gargoyle dfl - Sro Sie 09, 2006 7:03 am
oto jeszcze raz zdjecie pierwsze oraz po raz pierwszy zdjecie drugie
Corzano - Sro Sie 09, 2006 7:18 am
gargoyle dfl napisał/a: | po raz pierwszy zdjecie drugie |
No i zepsułeś zabawę.
gargoyle dfl - Sro Sie 09, 2006 7:38 am
Wyglada na to ,ze Marek(moreniak) mial czesciowo racje .
Sabaoth - Sro Sie 09, 2006 5:27 pm
A co ci ludzie robią na dachu? Bo to chyba nie są dekarze.
DarioB - Sro Sie 09, 2006 8:58 pm
Sabaoth napisał/a: | A co ci ludzie robią na dachu? Bo to chyba nie są dekarze. |
A chyba oglądają przelot Zeppelina. Albo to jakiś brud na zdjęciu
Marek1024 - Czw Sie 10, 2006 12:29 pm
OK, nie jest to trakcja . Miałem na myśli słupy energetyczne, ale umieszczone na nasypie obok torowiska.
Nastawni bramowej na końcu Baumbachallee w tym czasie jeszcze chyba nie było .
Ale zdjęcie jest chyba z wieży, bo tam nie ma wyższych budynków takich, żeby było widać panoramę innych dachów.
Zdjęcie kościoła na stronie Sabaotha http://www.danzig-online..../wrzeszcz3.html
Marek1024 - Czw Sie 10, 2006 12:40 pm
Słupy widać dobrze na zdjęciu l118.
Widok kościoła na tle dalszych budynków na zdjęciu l115.
Sabaoth - Czw Sie 10, 2006 1:56 pm
Cytat: | Ale zdjęcie jest chyba z wieży, bo tam nie ma wyższych budynków takich, żeby było widać panoramę innych dachów. |
To, że nie ma nie oznacza, że ich nie było. Wygląda na to, że oba zdjęcia zostały zrobione z domu (pewnie wieżyczki na dachu) na rogu ul. Konopnickiej i Czarnej.
Zoppoter - Czw Sie 10, 2006 5:37 pm
Marek1024 napisał/a: | OK, nie jest to trakcja . Miałem na myśli słupy energetyczne, ale umieszczone na nasypie obok torowiska.
|
Oczywiście, że to nie jest trakcja, bo trakcja to - inaczej mówiąc - sposób napędzania pojazdów. W przypadku kolei mamy do czynienia z trakcją parową, trakcją spalinową i trakcją elektryczną. Ta ostatnia w wiekszosci przypadków wymaga sieci trakcyjnej podtrzymywanej przez odpowiednie słupy.
Jednak w Gdańsku w okresie latania Zeppelinów jedyna kolejowa trakcja elektryczna istniała w wagonach akumulatorowych typu Wittfeld, które obywały sie bez sieci trakcyjnej.
Sieć trakcyjna na gdańskich kolejach pojawiła sie dopiero na przełomie 1950 i 1951 roku.
gargoyle dfl - Pią Sie 11, 2006 6:04 am
W komplecie zdjec ktore nabylem razem z tymi co zostaly pokazane jest kilka ktore naprawde nie wiem ,czy byly zrobione w Gdansku,prosze o pomoc.
gargoyle dfl - Pią Sie 11, 2006 6:19 am
A to sa te zdjecia:
Makabunda - Pią Sie 11, 2006 7:04 am
Cytat: | rodzina.i.kosciol.jpg |
To chyba Przywidz
penetrator - Sro Gru 27, 2006 12:45 pm
Na jakiej ulicy wykonano to zdjęcie?
Dla ułatwienia dodam że to Brzeżno lata 50-te.
Z pozdrowieniami dla Corzano.
Corzano - Sro Gru 27, 2006 2:16 pm
penetrator napisał/a: | Na jakiej ulicy wykonano to zdjęcie?
Dla ułatwienia dodam że to Brzeżno lata 50-te. |
Zabiłeś mi ćwieka, że musiałem sprawdzić.
Typuję Pułaskiego, róg Oksywskiej.
penetrator - Sro Gru 27, 2006 2:49 pm
W dziesiątkę -Pułaskiego 14.
Z wyrazami szacunku
Corzano - Sro Gru 27, 2006 2:54 pm
Miła odmiana - coś odgadłem.
villaoliva - Sro Gru 27, 2006 8:30 pm
Ale napis (krawca zapewne) przetrwał ładnych kilka lat po wojnie
Corzano - Sro Gru 27, 2006 8:41 pm
villaoliva napisał/a: | Ale napis (krawca zapewne) przetrwał ładnych kilka lat po wojnie |
Na podstawie księdza można szacować zdjęcie na nie wcześniejsze niż z 1952 r. Witryna w tle została zamurowana, ale nie jestem w stanie powiedzieć dokładnie kiedy. W czasie, gdy zostało zrobione zdjęcie mieścił się tam sklep spożywczy.
penetrator - Pią Gru 29, 2006 10:36 pm
Z innej dzielnicy.Może zgadniecie przy jakiej ulicy stoi ta dziewczynka.
villaoliva - Sob Gru 30, 2006 12:31 am
Pomorska/Grunwaldzka - stoi twarzą do dawnej zajezdni tramwajów konnych.
Trafiłem?
Mikołaj - Sob Gru 30, 2006 1:03 am
a za sobą ma stację benzynową? łooo, jeśli tak, to poproszę o więcej zdjęć z tych okolic!
jayms - Sob Gru 30, 2006 9:25 am
Super zdjęcie! Podłączam się również pod prośbę Mikołaja i poproszę o więcej.
penetrator - Sob Gru 30, 2006 10:32 am
Villaoliva To oczywiście to skrzyżowanie.
Coś zbyt proste są te moje zagadki ale mam nadzieję że się "wyrobię".
Jeżeli coś jeszcze wynajdę to napewno zapodam.
Tak na marginesie to bardzo łyso tam kiedyś było przy "seestrasse".
penetrator - Sob Sty 06, 2007 12:24 pm
Na stronie Kosycarz Foto Press znalazłem takie zdjęcie z podpisem:
"Pierwszy autobus Berliet w Gdansku pozniej jako licencyjny Jelcz. 02.1972 Fot"
Zastanawiam się gdzie mogło być zrobione.
kwidzin - Sob Sty 06, 2007 12:28 pm
Wygląda na okolice ul. Wałowej.
DarioB - Sob Sty 06, 2007 4:05 pm
kwidzin napisał/a: | Wygląda na okolice ul. Wałowej. |
Od strony ulicy Rybaki Górne z widokiem na przychodnię? A dokładniej na narożną kamienicę?
grzechuu - Sob Sty 06, 2007 5:28 pm
te kamienice w tle to gdzieś przy Robotniczej lub Jaracza
penetrator - Sob Sty 06, 2007 8:32 pm
Dzięki chłopaki już jestem w domu.
Tequilla - Pon Sty 08, 2007 1:05 am
Cytat: | Pomorska/Grunwaldzka - stoi twarzą do dawnej zajezdni tramwajów konnych.
Trafiłem? |
Cytat: | a za sobą ma stację benzynową? łooo, jeśli tak, to poproszę o więcej zdjęć z tych okolic! |
No tak i znowu przypomnienie z mojej młodości Jak sądzę są to zdjęcia wykonane w latach 60 tych poprzedniego stulecia (Ojej, jaki ja stary jestem!)
|
|