|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Najwybitniejsi architekci zaprojektują Centrum "S"
pumeks - Pią Lis 19, 2004 9:40 am Temat postu: Najwybitniejsi architekci zaprojektują Centrum "S" Z "Dziennika Bałtyckiego":
Najwybitniejsi architekci świata, wśród nich twórcy nowego World Trade Center w Nowym Jorku, Muzeum Żydowskiego w Berlinie, skoczni narciarskiej Bergisel w Innsbrucku, Piramidy Luwru czy Centrum Georgesa Pompidou w Paryżu, zostaną zaproszeni do stworzenia wizji architektonicznej siedziby Europejskiego Centrum Solidarności w Gdańsku. Zaproszenie w imieniu Rady Fundacji Centrum wystosują Lech Wałęsa i prezydent Gdańska Paweł Adamowicz.
Jak powiedział "Dziennikowi" Paweł Adamowicz, wstępne rozmowy z niektórymi architektami już się odbyły i udało się zyskać ich przychylność.
- Z każdym będziemy negocjować warunki - wyjaśnia Adamowicz. - To są architekci ze ścisłej światowej czołówki. Konkurencja jest duża. Liczymy jednak, że idea "Solidarności" może być naszym silnym argumentem.
Zaproszeni architekci mieliby w przyszłym roku wziąć udział w seminarium poświęconym koncepcji architektonicznej centrum.
Jeśli wszystko przebiegać będzie bez przeszkód, w sierpniu przyszłego roku, w 25. rocznicę powstania "Solidarności" efekty prac zostaną zaprezentowane publicznie. Później nastąpi wybór najciekawszej koncepcji i jej realizacja. Kiedy?
- Moim marzeniem jest, by centrum było gotowe w 2010 roku, ale podkreślam - to marzenie, a nie zobowiązanie - mówi Adamowicz.
Budowa centrum będzie finansowana przez polski rząd, Unię Europejską, miasto i prywatnych sponsorów.
Centrum, wybudowane na terenie Stoczni Gdańskiej, niedaleko Drogi Wolności i placu Solidarności, ma być międzynarodowym ośrodkiem naukowym zajmującym się zagadnieniami niepodległościowymi i wolnościowymi. Budynek centrum ma pełnić rolę muzeum, biblioteki, centrum wystawienniczo-konferencyjnego z zapleczem, na które składałby się m.in. mały hotel i centrum usługowo-handlowe.
Sabaoth - Pią Lis 19, 2004 10:23 am
Hurrrrrrra! Bedziemy miec szklana piramide
parker - Pią Lis 19, 2004 11:46 am
Na terenie stoczni - niech eksperymentują na zdrowie
Sabaoth - Pią Lis 19, 2004 11:57 am
Dlatego napisalem Hurrrra. Oby tylko byla wieksza od Cheopsa. I jeszcze zeby Sfinksa szklano-stalowego postawili to moze i klimat by sie zmienil i palmy w Gdansku zaczely rosnac
parker - Pią Lis 19, 2004 12:04 pm
szklano - stalowe?
Marek Z - Pią Lis 19, 2004 1:23 pm
Cytat: | twórcy nowego World Trade Center w Nowym Jorku, Muzeum Żydowskiego w Berlinie, skoczni narciarskiej Bergisel w Innsbrucku, Piramidy Luwru czy Centrum Georgesa Pompidou w Paryżu, zostaną zaproszeni do stworzenia wizji architektonicznej siedziby Europejskiego Centrum Solidarności w Gdańsku. |
No to wiecie, jak to będzie wyglądało ? Wieże WTC, z podstawą piramidy, z wbudowaną skocznią narciarską, czterema wyrzutniami rakiet ziemia-powietrze, żeby odgonić terrorystyczne samoloty, oczywiście wszystko z luster i żelastwa. W ścianach będzie się odbijał Zieleniak i kościół Bartłomieja, zeby nawiązać do gdańskiej architektury. Może będzie ładnie ?
pumeks - Pią Lis 19, 2004 1:55 pm
Może poczekajmy z komentarzami, aż coś zaprojektują?
Sabaoth - Pią Lis 19, 2004 1:57 pm
Cytat: | W ścianach będzie się odbijał Zieleniak i kościół Bartłomieja, zeby nawiązać do gdańskiej architektury. |
A moze na miejscu Danziger Hof postawic wielkie lustro. Tez bedzie nawiazywalo
Marcin - Pią Lis 19, 2004 2:26 pm
W Młodym Mieście to architekci niech wyżywają się do woli. A współczesna architektura wcale nie musi być od razu zła - a Gdańsk niestety zna ją od tej strony jedynie. Ale może coś się zmieni.
Marek Z - Pią Lis 19, 2004 2:27 pm
Cytat: | Może poczekajmy z komentarzami, aż coś zaprojektują? |
No pewnie, że poczekamy. Tylko niech się nie wygłupiają i nie przesadzają z pomysłami.
Cytat: | A moze na miejscu Danziger Hof postawic wielkie lustro. Tez bedzie nawiazywalo |
Wg projektu z początku lat 90-tych budynek w miejscu DH miałbyć z luster, żeby się w nim odbijała Katownia i Wieża Więzienna
Grün - Pią Lis 19, 2004 3:03 pm
Lustro i to najlepiej krzywe... Żeby się w nim mogli oglądać nowomodni architekci i niezmiennie modni decydenci.
Dziki REX - Sob Lis 20, 2004 8:32 pm
Mam nadzieję, że jak już rozpiszą ten konkurs i staną wielcy zachodu w szranki z polskimi to nie okaże się na koniec, że wygrał jakiś koleś z Polski tylko dlatego, że jego projekt był najprostszy i najtańszy czyli akurat jak w sam raz na nasze możliwości. Skoro centrum solidarności twierdzi, ze cena nie gra roli nie będzie to prawda i żeby się nie okazało, że te wszystkie nazwiska jakie się tam pojawiły były tylko poto aby nadać sprawie medialnego szumu.
Druga sprawą jest fakt, że Gdańsk potrzebuje desperacko współczesnej wizytówki architektonicznej aby kojarzył się nie tylko z przeszłością, ale również i z teraźniejszością jako miasto nadal żywe a nie tylko zakonserwowany skansen na potrzeby turystów.
A to artykół z www.gdansk.pl
---------------------------------------------------------------------------------------------------
KTO ZAPROJEKTUJE EUROPEJSKIE CENTRUM SOLIDARNOŚCI?
Najwybitniejsi światowi architekci zostaną zaproszeni do zaprezentowania swojej wizji architektonicznej siedziby Europejskiego Centrum Solidarności. Na terenie Stoczni Gdańskiej, w bezpośrednim sąsiedztwie Drogi do Wolności i Placu Solidarności, powstanie obiekt, który pełnić będzie rolę muzeum, biblioteki oraz centrum wystawienniczo - konferencyjnego.
Z upoważnienia Rady Fundacji Centrum Solidarności prezydent Gdańska Paweł Adamowicz oraz Lech Wałęsa zaproszą do Gdańska m. in.: Santiago Calatravę (projektował Nowe World Trade Center w Nowym Jorku; Lyon - Satolas dworzec kolei TGV), Normana Fostera (Nowe World Trade Center w Nowym Jorku, Reichstag - Berlin), Franka Owena Gehry (Experience Music Projekt - Seattle), Zahe Hadid (skocznia narciarska Bergisel - Insbruck), Hansa Holleina (Europejski Park Wulkaniczny, Owernia - Francja), Daniela Libeskinda (Nowe World Trade Center w Nowym Jorku, Muzeum Żydowskie - Berlin), Reicharda Meiera (The High Museum of Art. - Atlanta), Jeana Nouvel (Centrum Kulturalno-Kongresowe, Lucerna - Szwajcaria), Ieoh Ming Pei (Piramida Luwru - Paryż, Renzo Piano (Centre Georges Pompidou - Paryż, a także architektów z Polski.
Zdaniem prezydenta Lecha Wałęsy to dobry pomysł. „Świetna inicjatywa. Mam nadzieję, że będzie duży odzew. Ze zniecierpliwieniem czekamy na efekty pracy architektów” - wtórował mu przewodniczący Centrum Solidarności, Bogdan Lis. W opinii księdza arcybiskupa Tadeusza Gocłowskiego siedziba Europejskiego Centrum Solidarności powinna z jednej strony być nowoczesna, z drugiej z kolei nawiązywać do charakterystycznej, gotyckiej zabudowy Gdańska. Prezydent Miasta Paweł Adamowicz powiedział portalowi miejskiemu www.gdansk.pl, że jednym z jego życzeń jest, by siedziba Centrum Solidarności była gotowa do 2010 roku.
Europejskie Centrum Solidarności ma być międzynarodowym ośrodkiem naukowym zajmującym się zagadnieniami niepodległościowymi i wolnościowymi. Instytucja ma wspierać wszystkich, którzy dziś walczą o wolność swoją i narodów. Centrum skupiać ma nie tylko naukowców czy polityków, ale również ludzi kultury, przedstawicieli różnych religii, organizacji pomocowych i wolontariuszy.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Mikołaj - Sob Lis 20, 2004 9:44 pm
Calatrava
bassa - Sob Lis 20, 2004 10:14 pm
Chyba czas najwyzszy na Centrum Kongresowe u nas ? To równie ważne dla Miasta, jak Targi, oddziały prasy krajowej i swiatowej - i wyższe uczelnie.
Jeno ten,,niewielki obiekt handlowo-usługowy,,moze się okazać większy i wazniejszy od reszty...
Grün - Sob Lis 20, 2004 11:12 pm
Norman Fo(r)ster ten od Reichstagu Już raz próbowali podobny styl wdrożyć w Gdańsku, ale im Sowieci przeszkodzili.
parker - Sob Lis 20, 2004 11:57 pm
Co za nazwiska... sama śmietanka. Jakoś nie chce mi się w to wierzyć...
Sabaoth - Nie Lis 21, 2004 12:03 am
Grün, masz na myśli ten GIGANTYCZNY gmach między Brama Oliwską a Wrzeszczem?
Grün - Nie Lis 21, 2004 12:08 am
Między innymi
Mikołaj - Nie Lis 21, 2004 1:53 am
Panowie, zanim zaczniecie kolejną falę krytki (lustra+skocznia+wyrzutnia) poszukajcie sobie kilku realizacji w/w architektów, prześledźcie losy miejsc lub nawet miast, gdzie coś zaprojektowali (zmiana wizerunku, rozwój terenów wokół). Wierzcie lub nie, ale to co projketują staje się zazwyczaj atrakcją turystyczną na miarę "starówek".
seestrasse - Nie Lis 21, 2004 2:13 am
bassa napisał/a: | Chyba czas najwyzszy na Centrum Kongresowe u nas ? |
centrum Kongresowe to sie akurat juz buduje - taka funkcje ma spelniac sala Filharmonii (na Olowiance, przypominam )
Grün - Nie Lis 21, 2004 6:33 am
Obawiam się, że pomysłodawcy MEGA CENTRUM na terenach postoczniowych wcale nie pamiętają o Ołowiance...
Sabaoth - Nie Lis 21, 2004 12:04 pm
Cytat: | Panowie, zanim zaczniecie kolejną falę krytki (lustra+skocznia+wyrzutnia) |
Ależ tamten projekt nie miał w sobie nic z lustrzanych skocznio-wyrzutni. Bardziej przypominał pałac kultury i nauki im. J. Stalina w Warszawie
bassa - Pon Lis 22, 2004 12:38 pm
Seestrasse, powiedz czy sie gdzies mozna doszukac terminarza projektowanych kongresów i tematów ? kontaktu do biura org ???jak mniemam, w budynku Filharmonii albo w hotelu tamze ???
Dziki REX - Pon Lis 22, 2004 7:10 pm
Cytat: | Norman Fo(r)ster ten od Reichstagu Już raz próbowali podobny styl wdrożyć w Gdańsku, ale im Sowieci przeszkodzili. |
Chyba o innej epoce mówisz.
Cytat: | centrum Kongresowe to sie akurat juz buduje - taka funkcje ma spelniac sala Filharmonii (na Olowiance, przypominam ) |
Gdyby centrum kongesowe miało skłądać się wyłącznie z dużej sali to Gdańsk miałby ich już wiele. Prawdziwe centrum kongresowe to skomplikowany kompleks. Filharmonia raczej może spełniać funkcję zastępczego centrum konferencyjnego. No ale to z zasadzie nie ma zwiazku z tematem.
Grün - Pon Lis 22, 2004 8:06 pm
No faktycznie,
Dzięki Rex, że mi zwróciłeś uwagę.
Zupełnie nie zauważyłem, że mówię o innych czasach.
Dziki REX - Pon Lis 22, 2004 8:26 pm
No to się nie ma czym stresować Ja bardzo lubię kopułę Fostera choć osobiście wolał bym aby to Calatrawa zaprojektował to centrum. To geniusz betonu i stali
Inna spraw, że chciałbym zobaczyć taką kładkę nad Motłwą podświetloną w nocy. Ehhh. Fantazja.
Grün - Pon Lis 22, 2004 9:04 pm
Ja nic nie powiem, bo mnie znowu Mikowhy okrzyczy
Grün - Pon Lis 22, 2004 9:20 pm
No już oczyma wyobraźni...
Sabaoth - Pon Lis 22, 2004 9:50 pm
Admin pisał, żebyśmy już nie dyskutowali o architekturze, bo to drażliwy temat
P.S. Grün, ale czegoś mi w Twoim projekcie brakuje szklanych domów które odbijając wieżę kościoła Mariackiego nawiązuja do historycznej zabudowy.
parker - Pon Lis 22, 2004 10:08 pm
Teraz to na obrazku brakuje już tylko Godzilli
Marek Z - Pon Lis 22, 2004 10:12 pm
Doskonałe !!! Ups.. ćśśśś...
Mikołaj - Pon Lis 22, 2004 10:18 pm
Chłopaki, straaasznie was lubię. Wizualki cud.
Zamiast Godzilli może być gigantyczny Calatrava.
Swoją drogą to
pisałem o nim daaawno temu
Sabaoth - Pon Lis 22, 2004 10:28 pm
Godzilla to pikuś Właśnie pracuje nad nowym wyglądem naszego ukochanego miasta. Żeby nawiązac do starej zabudowy postanowiłem pozostawić Hotel Hevelius, Kościół Mariacki, Ratusz, no może jeszcze ten drewniany dźwig z Długiego Mostu.
Sabaoth - Pon Lis 22, 2004 10:56 pm
Właśnie przebudowałem Fischmarkt. Ale nie jestem zadowolony, mój projekt nie odbiega zbytnio od innych
doraa - Pon Lis 22, 2004 11:07 pm
No ja nie widze innego wyjścia, jak tylko zgłoszenie wszystkich przedpisaczy do konkursu........
Mikołaj - Pon Lis 22, 2004 11:09 pm
Ewidentnie dyskutujemy o gustach, więc sobie pozwolę - podobają mi się te budynki, ten po lewej nawet bardzo. Tylko ta baszta ni w pięć ni w dziewięć.
Nie miałbym nic przeciwko, gdyby takie właśnie realizacje powstały na terenach postoczniowych. Ba, chętnie bym tam zamieszkał. I zapewniam was, że nie jestem jedyny.
Sabaoth - Pon Lis 22, 2004 11:14 pm
Mikołaju, nie tylko Tobie one się podobają, mi również. Ale one mają swoje miejsce, w nowym Gdańsku. Wciskanie takiego czegoś, nawet ładnego w historyczne centrum jest jak wbijanie gwoździa w kolano
Mikołaj - Pon Lis 22, 2004 11:18 pm
I tu nie ma między nami sporu!
Wątek ten dotyczy budowy Centrum Solidarności - czy ono ma powstać w "historycznym centrum"?
Dziki REX - Pon Lis 22, 2004 11:25 pm
Sabaoth napisał/a: | Mikołaju, nie tylko Tobie one się podobają, mi również. Ale one mają swoje miejsce, w nowym Gdańsku. Wciskanie takiego czegoś, nawet ładnego w historyczne centrum jest jak wbijanie gwoździa w kolano |
Znów na siłę prubujecie wywołać konflikt. Nowe miasto to miejsce dla nowoczesnej architektury i lepiej aby ona nie była obarczona żądnymi nawiąaniami do histori skoro nie ma takiej potrzeby. Lepiej nawiążać do abstrakcyjnej idei wolności, albo do przmysłowego otoczenia. Mam nadzieję, że każdy z architektów zaproponuje coś od siebie i nie będzie sie zbytnio oglądał na to co inni powiedzą.
Sabaoth - Pon Lis 22, 2004 11:25 pm
Ale ja nigdy nie byłem przeciwny nowoczesnej architekturze, zresztą chyba nikt nie był, ja tylko twierdzę, że ona ma swoje miejsce poza centrum miasta. Postawienie takiego czegoś na Długim targu albo na Mariackiej byłoby zbrodnią, ale na terenach postoczniowych, na Zaspie czy Przymorzu już nie.
Dziki REX - Pon Lis 22, 2004 11:27 pm
Nikt się w tej kwesti z tobą nie spiera, ale oczywiście ty i Grun musicie się popisywać jacy to jesteście zabawni.
Sabaoth - Pon Lis 22, 2004 11:29 pm
Dziki REX napisał/a: | Sabaoth napisał/a: | Mikołaju, nie tylko Tobie one się podobają, mi również. Ale one mają swoje miejsce, w nowym Gdańsku. Wciskanie takiego czegoś, nawet ładnego w historyczne centrum jest jak wbijanie gwoździa w kolano |
Znów na siłę prubujecie wywołać konflikt. Nowe miasto to miejsce dla nowoczesnej architektury i lepiej aby ona nie była obarczona żądnymi nawiąaniami do histori skoro nie ma takiej potrzeby. Lepiej nawiążać do abstrakcyjnej idei wolności, albo do przmysłowego otoczenia. Mam nadzieję, że każdy z architektów zaproponuje coś od siebie i nie będzie sie zbytnio oglądał na to co inni powiedzą. |
Nie rozumiem Cię, czy ja coś innego pisałem?
Mikołaj - Pon Lis 22, 2004 11:33 pm
Jak dla mnie panoramy Gruna i Sabaotha były bardzo zabawne i nie o popisywanie sie tu chodzi. Rex, co z Twoim poczuciem chumoru?
Dziki REX - Pon Lis 22, 2004 11:39 pm
Mam kiepski dzień. Poczucie chumoru zuzyło mi się do 14:00
seestrasse - Pon Lis 22, 2004 11:44 pm
Dziki REX napisał/a: |
Cytat: | centrum Kongresowe to sie akurat juz buduje - taka funkcje ma spelniac sala Filharmonii (na Olowiance, przypominam ) |
Prawdziwe centrum kongresowe to skomplikowany kompleks. Filharmonia raczej może spełniać funkcję zastępczego centrum konferencyjnego |
zapytam Cie wprost - byles w srodku? a moze pracowales tam kiedys i wiesz, jakie plany sa zwiazane z calym terenem po Elektrocieplowni?
Dziki REX - Wto Lis 23, 2004 12:08 am
Byłem w środku na różnych etapach budowy i od dawna śledzę temat. Na ołowiance stoi już niemal ukończona nowa siedziba Filharmoni Bałtyckiej wraz z hotelem w zadoptowanym spichrzu. Jest to jednak obiekt typowo muzyczny i bardzo dobrze się stało gdyż do tej pory nie było w Gdańsku porządnej sali koncertowej z dobrą akustyką. Już nie mogę się doczekać kiedy zaczną się tam wreszcie koncerty aby udać się tam z moją kobietą. Były już wprawdzie prubne koncert, ale bez akustycznego wykończenia wnętrza a to jeszcze nie to.
seestrasse - Wto Lis 23, 2004 12:16 am
prubnych koncertów, zapewniam Cie, nie bylo próbnych tez nie...
mimo wszystko bede sie upierac (pozwolisz) - docelowo ex-elektrocieplownia ma spelniac wymogi takze centrum kongresowego, nie tylko sali koncertowej. uwierz mi.
a czy jest dostatecznie duza czy nie, to bedzie problem potencjalnego klienta...
Grün - Wto Lis 23, 2004 9:05 am
Może kongresowe centrum to musi być co najmniej takie jak Sala Kongresowa w Dużej Mazowieckiej Wsi.
seestrasse - Wto Lis 23, 2004 10:28 am
kompleks lorda Farkuada
Sabaoth - Wto Lis 23, 2004 10:38 am
Czy bedzie mialo tez taki sam czubek?
DarioB - Wto Lis 23, 2004 1:07 pm
Dziki REX napisał/a: | Byłem w środku na różnych etapach budowy i od dawna śledzę temat. Na ołowiance stoi już niemal ukończona nowa siedziba Filharmoni Bałtyckiej wraz z hotelem w zadoptowanym spichrzu. Jest to jednak obiekt typowo muzyczny i bardzo dobrze się stało gdyż do tej pory nie było w Gdańsku porządnej sali koncertowej z dobrą akustyką. Już nie mogę się doczekać kiedy zaczną się tam wreszcie koncerty aby udać się tam z moją kobietą. Były już wprawdzie prubne koncert, ale bez akustycznego wykończenia wnętrza a to jeszcze nie to. |
Akustyka i bez wykończenia jest cudowna. Czy się siedzi blisko czy daleko słychać i widać wszystko cudownie. Jak będę miał czas to zrobię fotorelację ze stanu aktualnego. Fajnie jest mieszkać 5 minut od filharmonii
seestrasse - Sro Lis 24, 2004 3:33 pm
DarioB napisał/a: | Akustyka i bez wykończenia jest cudowna. Czy się siedzi blisko czy daleko słychać i widać wszystko cudownie |
a wiec rozumiem, ze jakies wykonczenie jednak juz jest bo dzwieki odbijajace sie od betonu tworza taki fajny halas, ze hej. Nie sposób odróznic oboju od fortepianu
DarioB - Sro Lis 24, 2004 3:45 pm
Jak dla mnie to brakuje tylko otynkowania. Cale ściany są pokryte odstającymi cegłówkami ułożonymi w różne ksztalty. Najfajniej wyglądają rury pod siedzeniami, które będą służyły do doporowadzenia nawiewu Trzeba więc iść z czystymi nogami na koncert by muzycy nie posnęli ;)
seestrasse - Sro Lis 24, 2004 3:48 pm
e, muzycy tez ludzie i nóg czasami tez nie myja
Sabaoth - Sro Lis 24, 2004 6:18 pm
Cytat: | Nie sposób odróznic oboju od fortepianu |
Za to opoja od oboja łatwiej
pumeks - Sob Lis 27, 2004 3:17 pm
A ja od kilku lat usiłuję zapamiętać, który jest klarnet, a który obój, i wciąż mi to umyka
parker - Sob Lis 27, 2004 3:52 pm
obój to ten, w który się dmucha jak przez słomkę... jak skojarzysz w ten sposób z opojem który wciąga przez słomkę, to od razu zapamiętasz ;)
Sabaoth - Sob Lis 27, 2004 11:38 pm
No tak, ale zostaje jeszcze klarnet, flet i fujarka Jake są między nimi różnice?
parker - Sob Lis 27, 2004 11:48 pm
zaraz coś wymyślę
bassa - Nie Lis 28, 2004 9:21 pm
i organy....i organki... tez warto mnemotechnicznie przerobic...... (to jest cud a nie Forum, bomba po prostu! atomówka... )
Kongresy-jak najbardziej a przy okazji targi ksiazki historycznej ?Jak w Krakowie ? ewentualnie moze wystawe? dawnych instrumentów ?? i nowych ?sobie pogramy.....
Sabaoth - Nie Lis 28, 2004 9:34 pm
A może poszukać starych gdańszczan i zorganizować wystawę? Pokazać współczesnym, jak wyglądali.
Marcin - Nie Lis 28, 2004 9:37 pm
Od razu przypomina mi się scena z "Bruneta wieczorową porą".
pumeks - Pon Lis 29, 2004 10:02 am
Marcin napisał/a: | :haha: Od razu przypomina mi się scena z "Bruneta wieczorową porą". |
Butelka do której dziedzic wlewał okowitę, czy zegar na groch?
Marcin - Pon Lis 29, 2004 10:28 am
To pierwsze - "pańszczyźniana" w muzeum.
Łukasz - Pią Gru 14, 2007 10:19 am Temat postu: Re: Elementy krajobrazu
trojmiasto.pl napisał/a: | Gdańscy architekci wygrali konkurs na budynek ECS
Pracownia architektoniczna Fort z Gdańska wygrała międzynarodowy konkurs architektoniczny na projekt siedziby Europejskiego Centrum Solidarności. - To największe osiągnięcie mojego życia - stwierdził szef nagrodzonej pracowni.
"Ta praca najlepiej oddaje siłę i ducha Solidarności, oraz przemysłowy charakter stoczni. Z jednej strony mamy mocną, pustą elewację nad wodą. Z drugiej strony przeszkloną fasadę z wejściem głównym, skierowaną ku Drodze do Wolności. Budynek stanowi doskonałe tło dla pomnika Poległych Stoczniowców" - napisano w uzasadnieniu werdyktu jury.
Sędziom spodobały się wnętrza budynku zaprojektowanego przez Fort. Przecinające je pasaże nawiązują ich zdaniem do uliczek dawnego Gdańska. Przestrzenie doświetlane są przez przeszklenia w fasadzie budynku. - Poza korzystnym efektem estetycznym sprawiają one, że budynek jest bardziej energooszczędny – zauważono w uzasadnieniu werdyktu.
- Jestem niezwykle dumny z tej nagrody. Mam nadzieję, że przy tworzeniu projektu technicznego uda nam się zachować ideę zawartą w tym projekcie - mówił Antoni Taraszkiewicz, współwłaściciel pracowni Fort.
Mieszkańcy Trójmiasta mają na co dzień do czynienia z budynkami powstałymi na deskach kreślarskich (i komputerach) architektów z pracowni Fort. To oni zaprojektowali gdańskie centra handlowe City Forum i Manhattan, hotel Holiday Inn oraz centrum kinowe Krewetka.
Prezydent Gdańska Paweł Adamowicz pytany, czy jego zdaniem nie wygrał projekt mało wyrazisty, który będzie miał problem, by stać się rozpoznawalnym na całym świecie symbolem miasta, odparł: - ECS to hołd dla Solidarności, która była ruchem ludzi prostych, otwartych i szczerych. Tacy ludzie nie potrzebują monumentalnych i wyrafinowanych budynków. Taka architektura jest domeną dyktatorów, a nie demokracji.
Opinia Pawła Adamowicza jest dość zaskakująca. Organizatorzy konkursu od początku bowiem zapowiadali, że szukają wyrazistego projektu, dzięki któremu Gdańsk zyska taki rozgłos, jak Bilbao po otwarciu Muzeum Guggenheima, zaprojektowanego przez Franka Ghery'ego.
- W czasie prac jury rozmawialiśmy o "efekcie Bilbao", jednak wśród nadesłanych projektów nie znaleźliśmy wielu, które byłyby odpowiednikiem wizji Ghery'ego. Ten warunek spełnia pewnie projekt, który otrzymał trzecią nagrodę, ale on z kolei ma problem z rozwiązaniami funkcjonalnymi – tłumaczył decyzję jury Wiesław Bielawski, zastępca prezydenta Gdańska i jednocześnie przewodniczący sądu konkursowego.
Jego zdaniem budynek zaprojektowany przez Fort tylko pozornie jest skromny. - Tak naprawdę w swojej sile emocjonalnej on jest bardzo mocny. Sądzę, że ten projekt ma szansę stać się ikoną miasta: jest świetnym tłem dla pomnika, ma powściągliwą, ale nie pozbawioną emocji formę, no i rozwiązania funkcjonalne, które zapraszają do wejście do środka - przekonywał.
Zwycięzcy konkursu otrzymali 350 tys. złotych.
Druga nagroda w konkursie (250 tys. zł) przypadła Bolesławowi Stelmachowi i architektom pracującym dla firmy Gray International, która w Gdańsku chciałaby zbudować centrum handlowe nad przebiegającym przez Wyspę Spichrzów Podwalu Przedmiejskim.
Trzecią nagrodę (150 tys. zł), która wywarła chyba największe wrażenie na oglądających wystawę prac studentach architektury przyznano duńskiej pracowni Arkitema K/S Denmark. Przyznano także 6 wyróżnień po 40 tys. zł.
Siedziba Europejskiego Centrum Solidarności powstanie po północnej stronie placu Solidarności w Gdańsku. Szacunkowy koszt jej budowy wynosie ok. 260 mln zł. Pieniądze na ten cel da m.in. Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Unia Europejska.
Michał Stąporek |
Stąd pochodzi tekst, tu są też zdjęcia...
Jeżeli to całe ECS rzeczywiście będzie wyglądać jak na tych zdjęciach, to... Brak słów. Kolejny klocek (a ten z drugiego miejsca to już totalna tragedia). Pracownia, która oszpeciła Gdańsk cityforumem powinna mieć zakaz brania udziału w konkursach architektonicznych w Gdańsku. Zwróćcie uwagę, co powiedział Adamowicz - że wyrafinowana architektura to domena dyktatorów, a nie demokracji... Czy ten osobnik ma jakiekolwiek pojęcie o architekturze lub demokracji?
racibo - Pią Gru 14, 2007 2:44 pm
Staram się nie warczeć widząc to
staram
staram
........wr
Podejrzewam, że każdy z prezentowanych projektów spotkałby się z krytyką. No ale. Co to ma przedstawiać bo nie widzę tego. Może się jakaś Pani wypowie bo Panie mają lepszą wyobraźnię .Dla mnie to jest jakiś taki obelisk-wafel-teatr wybrzeże. Może za rzadko byłem w stoczni. Nie widzę wcale nawiązania do Stoczni, do morza do pochylni. Jak w projekcie konkurencji http://gdansk.naszemiasto...99099_40_3.html . To mi się nawet podoba....
A ten wafel....
Dobra - ale żeby nie być na maxa malkontentem to powiem że podoba mi się Manhattan Fortu.
:(
rychu40 - Pią Gru 14, 2007 4:07 pm Temat postu: Obrazek z Memlinga martwypies, nawet wiem skąd masz tą ilustrację.
Gulden - Sob Gru 15, 2007 12:52 am
Cytat: | Prezydent Gdańska Paweł Adamowicz pytany, czy jego zdaniem nie wygrał projekt mało wyrazisty, który będzie miał problem, by stać się rozpoznawalnym na całym świecie symbolem miasta, odparł: - ECS to hołd dla Solidarności, która była ruchem ludzi prostych, otwartych i szczerych. Tacy ludzie nie potrzebują monumentalnych i wyrafinowanych budynków. Taka architektura jest domeną dyktatorów, a nie demokracji.
|
A ja myślałem że nie potrzebują czegoś co wygląda jak orwelowskie więzienie Wydawało mi się, że taka architektura jest domeną dyktatorów.
parker - Sob Gru 15, 2007 8:43 am
Projekt ECS na pierwszy rzut oka nawet mi się podoba, muszę się tylko wybrać na PG i obejrzeć cały, a nie tylko wizualizację. Boję się tylko, że zaraz ktoś sie obudzi i zacznie zadymę, że niewystarczająco nawiązuje do tych dawnych budynków, które są po drugiej stronie placu
Łukasz - Sob Gru 15, 2007 10:16 am
A mnie nie podoba się nic, co ma płaski dach, zwłaszcza gdy towarzyszą mu gładkie ściany. Szkoda, że teraz praktycznie wszystkie większe projekty w Gdańsku tym się właśnie charakteryzują, podobnie jak siermiężne pozostałości PRL-u. Na dodatek połowa z nich to bunkrowate klocki bez okien. Teatr Wybrzeże też był kiedyś nowoczesny, a teraz mówimy, że lepiej, gdyby go nie budowano. Problem w tym, że taka architektura nie jest ponadczasowa. Płaskie ściany bez żadnych ornamentów wyglądają po prostu obleśnie, gdy po paru latach podniszczeją. Ściany ornamentowane nabierają patyny, ale nadal wyglądają ładnie.
villaoliva - Sob Gru 15, 2007 8:30 pm
Ja przepraszam.
Ale czy ten projekt nie jest plagiatem projektu mebli biurowych?
Chodzi mi o metalowe szafki z których się wysuwa szuflady na dokumenty.
Ja tu widzę dwie szuflady (jedna uszkodzona bo front odchylony).
Bok otwartej szuflady ma ażurową ściankę by widać było dokumenty.
W serialu Archiwum X FBI takie mebelki posiadało.
Popatrzcie... To chyba dobre dla IPN
renekk - Sob Gru 15, 2007 9:08 pm
Jednym słowem Szuflandia!
parker - Sob Gru 15, 2007 9:16 pm
No pewnie, nic nie budujmy w Gdańsku. Wszystko jest szkodliwe, niezależnie od formy, funkcji i lokalizacji.
Łukasz - Sob Gru 15, 2007 9:44 pm
To Ty to powiedziałaś...
Sabaoth - Sob Gru 15, 2007 10:14 pm
Jak zwykle, szkło, beton, debilne kształty nie nawiązujące do tradycyjnych budynków. Czy naprawdę nie ma normalnych architektów, wymarli?
parker - Sob Gru 15, 2007 10:22 pm
Przepraszam bardzo, wyobrażalibyście sobie w tym miejscu i z taką funkcją coś w formie michelowskiej styropianowej kamieniczki?
Sabaoth - Sob Gru 15, 2007 10:44 pm
Zaraz tam kamieniczki, po prostu coś, co bardziej przypomina budynek, a nie dzieło sztuki współczesnej.
Hochstriess - Nie Gru 16, 2007 1:05 am
Mnie sie to kojarzy z Mauzoleum Lenina na Placu Czerwonym.
Łukasz - Nie Gru 16, 2007 1:23 am
Nie chodzi o to, by koniecznie budować w jakimś określonym "starym" stylu. OK, niech to będzie nowoczesne, ale jednak... ŁADNE. To coś natomiast jest tak finezyjne jak przeciętny młotek. Nie widać w tym harmonii, złotych proporcji czy innych przestarzałych pewnie wynalazków.
parker - Nie Gru 16, 2007 11:56 am
Sabaoth napisał/a: | Zaraz tam kamieniczki, po prostu coś, co bardziej przypomina budynek, a nie dzieło sztuki współczesnej. |
Tu trafiłeś w sedno - budynek-symbol, jkaim ma być ECS powinien przypominać dzieło sztuki, a nie domek mieszkalny.
Sabaoth - Nie Gru 16, 2007 12:01 pm
Dzieło sztuki - tak, ale nie dzieło "sztuki" współczesnej.
parker - Nie Gru 16, 2007 12:39 pm
Furya napisał/a: | Mnie sie to kojarzy z Mauzoleum Lenina na Placu Czerwonym. |
Też bardzo trafnie - to ma byc "Mauzoleum Solidarności"
Sabaoth napisał/a: | nie dzieło "sztuki" współczesnej |
Dzieła sztuki dawnej nie stworzysz, choćbyś stanął na głowie
A czy ktokolwiek z Was obejrzał cały projekt, a nie tylko jedną wizualizację w gazecie, usłyszał uzuasadnienie komisji konkursowej albo poczytał opis do projektu? Założę się, że nie.
Łukasz - Nie Gru 16, 2007 1:24 pm
Całego projektu nie widziałem, tylko widoki z zewnątrz. Ale w końcu wygląd zewnętrzny jest najistotniejszy. Poza tym czytałem uzasadnienie jury. Stoi tam namazane, że pomnik stojący obok nazywa się Trzech Krzyży i że powstał w 1981 roku. Profesjonalizm, że aż strach... I tacy ludzie mają oceniać co pasuje do ducha solidarnościowego, a co nie? Przecież to jakaś farsa. Tacy sami zapewne profesjonaliści doskonale uzasadniali projekt klockowatego Teatru Wybrzeże, BG UG, Lotu, City Forum czy innych paskudztw - do profesjonalistów nie można więc mieć zaufania, bo najwyraźniej wydaje im się, że pozjadali wszystkie rozumy i nie muszą czerpać z klasycznych wzorców. Oni wymyślą coś lepszego. Szkoda, że lepszy jest według nich wszechobecny minimalizm, symbolem którego jest zwykły Klocek. Klocek czyli inaczej... No właśnie.
parker - Nie Gru 16, 2007 2:04 pm
Jeżeli to gdzieś przeczytałeś, to nieprofesjonalizm leży jak zwykle po stronie dziennikarzy, nie komisji. Podczas ogłoszenia wyników powiedziano o "Pomniku Poległych Stoczniowców" i o czymś więcej, niż kształt klocka.
ogłoszenie wyników
Łukasz - Nie Gru 16, 2007 2:40 pm
No właśnie nie "gdzieś", tylko na oficjalnej stronie ECS...
Nie wiem czemu, ale ten filmik nie chce mi się załadować. Może później się uda. Tylko że, tak czy inaczej, cokolwiek ten klocek będzie symbolizować lub cokolwiek będzie w jego wnętrzu, z zewnątrz nadal będzie wyglądać jak klocek - i to tym mniej estetyczny, im więcej lat upłynie. No i jeszcze jedno - żeby rozpoznać symbolikę, trzeba się nieco znać na temacie. Większość ludzi dostrzeże nie symbole, tylko zwykły klocek przypominający Alfa Centrum czy inny duży sklep.
parker - Nie Gru 16, 2007 3:18 pm
Jak ktoś się nie interesuje architekturą, tylko robieniem zakupów, to każdy budynek będzie mu przypominał centrum handlowe albo duży sklep.
Łukasz napisał/a: | No właśnie nie "gdzieś", tylko na oficjalnej stronie ECS...
Nie wiem czemu, ale ten filmik nie chce mi się załadować. |
Nie musisz, to co jest na stronie ECS jest PRAWIE dokładnie tym samym tekstem. PRAWIE robi wielką różnicę, bo podczas ogłoszenia przewodniczący jury powiedział 2 razy "Pomnika Poległych Stoczniowców" w miejscach przeze mnie zaznaczonych. Ktoś próbował ulepszyć mu stylistykę wypowiedzi?
Cytat: | Ta w pełni zgodna z wymogami konkursu praca, w opinii jury, najlepiej oddała siłę ducha ruchu solidarnościowego, symboliczny przemysłowy charakter otoczenia Stoczni Gdańskiej, oraz zapewniła szereg wewnętrznych i zewnętrznych przestrzeni, które stwarzają elastyczność i nadzieję na przyszłość.
Jej mocna lecz prosta elewacja od strony Pomnika Poległych Stoczniowców umieszczona nad taflą wody stanowi dynamiczne, choć nieskomplikowane tło dla Pomnika Trzech Krzyży z 1981 r., który wrył się w polską i europejską świadomość, |
Łukasz - Nie Gru 16, 2007 3:28 pm
OK. Nie zmienia to jednak faktu, że pomnik jest z 1980 roku i ten rok nie był przypadkowy, bo chodziło o 10-lecie wydarzeń z grudnia 1970 r. A, jeszcze w uzasadnieniu drugiej nagrody są też "trzy krzyże"...
Ciekawe jak uzasadniono, że jest to klocek bez okien? ;-)
parker - Nie Gru 16, 2007 3:47 pm
A po co w muzeum, sali wystawowej albo kinie mają być tradycyjne okna? Tylko przeszkadzają, tam jest potrzebne inne oświetlenie.
knovak - Nie Gru 16, 2007 7:22 pm
Łukasz napisał/a: | ... I tacy ludzie mają oceniać co pasuje do ducha solidarnościowego, a co nie? Przecież to jakaś farsa... |
O ile wiem, szefem jury był Czesław Bielecki, któremu ani wiedzy architektonicznej, ani wiedzy o "Solidarności" trudno odmówić >
A tak na marginesie - w przytoczonym przez Łukasza tekście ze strony ECS jest więcej błędów, nie tylko 1981 ale i "lonkurs architektoniczny" itd. - ale to jak dla mnie tylko literówki...
Jarek z Wrzeszcza - Nie Gru 16, 2007 7:39 pm
parker napisał/a: | Podczas ogłoszenia wyników powiedziano o "Pomniku Poległych Stoczniowców" i o czymś więcej, niż kształt klocka.
|
Uzasadnienie napisał/a: | "szereg wewnętrznych i zewnętrznych przestrzeni, które stwarzają elastyczność i nadzieję na przyszłość", "koncepcja architektoniczna lekko pochyłych równoległych ścian dzielących tworzy dramatyczne wnętrze kontrastujących ze sobą przestrzeni, które przypomina urbanistykę wąskich ulic i przestrzeni publicznych starego Gdańska" |
...czyli bełkotliwie i bez sensu, ale dla ciemnego ludu wystarczająco skomplikowanie, by - onieśmielony - nie zadawał pytań.
parker - Nie Gru 16, 2007 8:00 pm
Yarecque napisał/a: | dla ciemnego ludu wystarczająco skomplikowanie, by - onieśmielony - nie zadawał pytań. |
Nie sądzę, aby uzasadnienia jury konkursów architektonicznych były przeznaczone dla "ciemnego ludu". Lud się będzie mógł ustosunkować do tego budynku dopiero wtedy, kiedy go zobaczy na własne oczy, z okna tramwaju w drodze do pracy albo na zakupy.
Mam nadzieję, że ECS powstanie, w przeciwieństwie do wielu innych projektów, które były lepsze lub gorsze, ale pozostały na papierze. Mało kto potrafi wyobrazić sobie, jak tego rodzaju budynek będzie wyglądał w rzeczywistości. Codziennie spotykam się z ludźmi, którzy mówią "zupełnie inaczej to sobie wyobrażałem, kiedy oglądałem to na papierze i na makiecie".
No i rozpoczynając budowę Młodego Miasta od strony placu, powinni zabrać się za Zieleniak, pomysł Kozikowskiego na drzewa wewnątrz jest niezły, chociaż wymaga dopracowania. W końcu ten budynek to też symbol
rychu40 - Pon Gru 17, 2007 10:06 pm
Na tym projekcie to taki "błękitniak". Z tymi krzakami w oknach to czy są znane jakieś podobne projekty? Dlatego te krzaki że "zieleniak"? Na parterze w holu, na dachu, ale żeby na trzech poziomach. Co za awangarda.
rispetto - Wto Gru 18, 2007 11:26 am
No i pytanie o przyszłość: te krzaki/drzewa jeśli są żywe to lubią rosnąć
villaoliva - Wto Gru 18, 2007 11:43 am
To może być tylko baner holograficzny
parker - Wto Gru 18, 2007 7:00 pm
Duże bonsai
villaoliva - Sob Gru 22, 2007 3:34 am
Dziki REX napisał/a: | Mam nadzieję, że jak już rozpiszą ten konkurs i staną wielcy zachodu w szranki z polskimi to nie okaże się na koniec, że wygrał jakiś koleś z Polski tylko dlatego, że jego projekt był najprostszy i najtańszy czyli akurat jak w sam raz na nasze możliwości. Skoro centrum solidarności twierdzi, ze cena nie gra roli nie będzie to prawda i żeby się nie okazało, że te wszystkie nazwiska jakie się tam pojawiły były tylko poto aby nadać sprawie medialnego szumu. |
Użytkownik sporo narozrabiał. Ale trudno odmówic racji tej opinii napisanej 3 lata temu....
parker - Sob Gru 22, 2007 9:56 am
Jednym z kryteriów oceny projektu (wg regulaminu konkursu ) był
Cytat: | łączny koszt budowy projektowanego budynku wynikający z opracowania pracy konkursowej. |
Zaliczane do tych najmniej ważnych, ale jednak.
villaoliva - Sob Gru 22, 2007 12:28 pm
Po prostu to bardzo brzydki sygnał. Robi się wielkie zamieszanie. Wielkie nazwiska. A wygrywa lokalna firma. Która już sporo "naprojektowała".
parker - Sob Gru 22, 2007 1:39 pm
A ten sygnał?
Kto zaprojektuje muzeum "S"?
Cytat: | - Do konkursu dopuszczono 54 projekty architektów ze Stanów Zjednoczonych, Brazylii, Francji. Zwycięski wybraliście w dwa dni. Powalił na tle pozostałych propozycji?
- Zdradzę tylko, że najpierw z 54 prac wybraliśmy dziewięć. Jeszcze raz dokładnie je przedyskutowaliśmy i przeprowadziliśmy anonimowe głosowanie. Okazało się, że mimo ostrej dyskusji niemal wszyscy stawiają na jedną wizję. Oczywiście nie wiemy, jaka to pracownia. Koperty otworzymy dopiero w czwartek.
- Podobno Czesław Bielecki przeczuwa, że pierwsza nagroda trafi do polskiego zespołu.
- Ba! (śmiech). Założył się o butelkę whisky. |
villaoliva - Sob Gru 22, 2007 1:43 pm
Niesamowity przypadek.
|
|