Dawny Gdańsk

Żuławy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bliższe lub dalsze - Żuławskie detale

Marcin - Nie Wrz 26, 2004 9:44 pm
Temat postu: Żuławskie detale
:D
Sabaoth - Nie Wrz 26, 2004 9:49 pm

Piękna klamka, podobną już gdzieś widziałem. Czy aby nie na Grosse Allee?

A to na ostatnim obrazku to co? 8O

DarioB - Nie Wrz 26, 2004 9:51 pm

Hmmmm, klamka dziwnie znajoma :)
Marcin - Nie Wrz 26, 2004 10:02 pm

Ta akurat klamka pochodzi ze Sztutowa, a faktycznie identyczna znajduje się przy Wielkiej Alei.
A "to" na ostatnim - to sam do końca nie wiem. Jedynie przypuszczam, iż może to być pozostałość po zegarze słonecznym (na ruinie kościoła w Wocławach). Przemiawiałoby za tym umieszczenie tej "tarczy" na południowej ścianie.

Sabaoth - Nie Wrz 26, 2004 10:03 pm

Cytat:
Przemiawiałoby za tym umieszczenie tej "tarczy" na południowej ścianie.

No ten argument to mnie nie przekonuje.

knovak - Nie Wrz 26, 2004 10:16 pm

Hmmm, muszę zacząć przekopywać swoje fotki i odkurzyć skaner...
Tymczasem takie drobiazgi:

Petelka - Pon Wrz 27, 2004 6:43 am

Ależ te schody ze zdjęcia d05 są niesamowite!!! Marcinie, gdzie je wypatrzyłeś?
Marcin - Pon Wrz 27, 2004 8:22 am

Są przepiękne. :D Długo nie mogłem oderwać od nich wzroku. :D A znajdują się w Żuławkach (dom z 1843 roku - w połowie drogi pomiędzy domami podcieniowymi).
Kasia_57 - Pon Wrz 27, 2004 8:35 am

Żuławskie detale są po prostu przepiękne. Mam prośbę - zamieszczajcie opis, bo warto wiedzieć co nam znika bezpowrotnie z roku na rok. Przypuszczam, że tych koronkowych schodów też już niedługo tam nie będzie. I wiecie co, wpadło mi do glowy, że może je ktoś... zaadoptuje. Byle nie złomiarze!
Na marginesie: Kiedyś, kiedyjeszcze nie padałam na kolana przed każdą cegłą o "stosownych" wymiarach, i kiedy wierzyłam w praworządność, opowiadałam znajomym o pewnym dworze w kieleckiem... i o drzwiach. To były drzwi-poemat. No i znajomi mi pokazali chałupę, gdzie owe drzwi się znalazły... A dwór się zawalił, pod opieką konserwatora zabytków (podobny los czeka watrak w Palczewie).
I po drugie: Mój ojciec kiedyś nie chciał za butelkę wódki odkupić swojego stołu (intarsja z inkrustacją, aż kapało od wspaniałości), po którym łaziła kura, a kmiot trzymał nogi w walonkach... To czasy PGR-ów. Nie odkupił, bo twierdził, ze to nieetyczne. No cóż... niestety nikt stolu nie zaadoptował, jak mi powiedziała taka jedna - stół się tak ładnide palił....
e, tak mi się zebrało na takie tam... wspominki w związku z tymi przecudnymi zdjęciami.

Grün - Pon Wrz 27, 2004 5:40 pm

Nie mówmy o tym czego nam się nie udało uratować :( bo żal ściska.
Marcin - Czw Wrz 30, 2004 1:57 pm

Cytat:
Mam prośbę - zamieszczajcie opis, bo warto wiedzieć co nam znika bezpowrotnie z roku na rok.

Mea culpa - obiecuję poprawę. :)
Cytat:
No cóż... niestety nikt stolu nie zaadoptował, jak mi powiedziała taka jedna - stół się tak ładnide palił....

Znam podobną historię w związku z ukrytymi (1945) na Kaszubach zbiorami Muzeum Miejskiego. A chodzi mianowicie o rzeźby wykonane z egzotycznego drewna. A finał tej historii brzmi: "Panie, my tymi czarnymi aniołami palili jeszcze kilka lat po wojnie".
:burn: :burn: :burn:

Kasia_57 - Czw Wrz 30, 2004 2:00 pm

no comments...
Marcin - Pią Lut 03, 2006 12:14 pm

Cytat:
A to na ostatnim obrazku to co?

Cytat:
A "to" na ostatnim - to sam do końca nie wiem. Jedynie przypuszczam, iż może to być pozostałość po zegarze słonecznym...

W przewodniku "Powiat Gdański" znalazłem taką informację: żarno młyńskie, tkwiące w murze ruin gotyckiego kościoła w Wocławach. :D

fritzek - Pią Lut 03, 2006 1:32 pm

Zegary słoneczne. Gdzie się znajdują chyba nie musze pisać :D
Marcin - Pią Lut 03, 2006 1:48 pm

knovak napisał/a:
Tymczasem takie drobiazgi:

To ja do Knovakowej kolekcji dorzucę herb z trutnowskiego kościoła.

Strach - Sob Lut 04, 2006 7:45 am

Marcin napisał/a:
Są przepiękne. :D Długo nie mogłem oderwać od nich wzroku. :D A znajdują się w Żuławkach (dom z 1843 roku - w połowie drogi pomiędzy domami podcieniowymi).

Podobne żeliwne schody znajdują się w Gdańsku przy Wielkiej Alei.

szperacz - Sob Lut 04, 2006 2:58 pm

A tu piękny,żeliwny element balkonu.
Bardzo bliziutko, bo w Świętym Wojciechu.

ruda - Wto Lip 10, 2007 5:34 am

A to , jak wam sie podoba?
maly-cinek - Wto Lip 10, 2007 9:55 am

:== :== :== śliczne fotki!!! a gdzie dokładnie to jest???
ruda - Wto Lip 10, 2007 10:15 am

Zgaduj- zgadula. Podpowiedź na obrazkach.
nad stawem - Wto Lip 10, 2007 8:13 pm

widzę tylko " gospodarstwo z rozmachem "

:wow: :wow:

aż szkoda tego wszystkiego a szczegolnie pieca .

:evil: :evil:

wg mnie to za takie barbażyństwo conajmniej 20 lat Syberii .

maly-cinek - Wto Lip 10, 2007 11:28 pm

może jakaś mała podpowiedż od autorki?? :% nie mam zielonego pojęcia ale napewno niespodziewałbym się w takim domu takiego cudeńka. szkoda że to już kolejne żuławskie cuda które odchodzą z tego regionu :( aż żall serce ściska :cry:
ruda - Sro Lip 11, 2007 4:54 am

Ten dom stoi pusty od wielu, wielu lat. Obok zaś piękny klocek, dla właścicieli oczywiście.
Kiedy było tu województwo elbląskie , konserwator toczył boje o niego. Efekt jak widać.

a dom stoi jakos tak, że nawet nie ma szans na zmianę właściciela.
To jest DREWNICA, na granicy z Przemysławiem, przy drodze na Gdańsk.

Jeżdżę często tą drogą i nie powiem co mnie bierze jak patrzę na ten dom , czy tamten w Żuławkach , podcieniowy. Podobno kupiony. Tak twierdzi ludność i przedstawiciele WKZ-tu.
Mówią oni też, że dom nie wali się tylko jest zabezpieczany ! A ludność ,że facet chciał go rozebrać i odsunąć od drogi, ale nie dostal zgody więc niech się zawali.
Znając życie prawda pewno leży po środku.

maly-cinek - Sro Lip 11, 2007 10:14 am

tego się już nie zmieni, tak samo jak tego że na odrestaurowanie i przywrócenie tych zabytków do używalności potrzeba dużo kasy. Tak samo w niełaskę popada duży drewniany dom w Marzęcinie przy ul. Głównej, dawny Gminny Ośrodek Kultury a potem tzw. "klub", w latach 90 sprzedany prywatnemu właścicielowi, który przez pewien czas prowadził tam bar ale szybko zrezygnował i teraz budynek stoi pusty i nie ma chętnych na jego kupno. podeślę linka z zdjęciem tego obiektu: http://www.polskadrewnian...pkat=13&news=36 (fot. 3)
ruda - Czw Lip 12, 2007 4:58 am

Ciekawa ta strona, nietypowa jak dla komercyjnej. Pozdrawiam.
ruda - Czw Lip 12, 2007 5:20 am

Na pocieszenie.
maly-cinek - Czw Lip 12, 2007 9:40 am

kojarzę miejsce ale nie mogę przypomnieć sobie gdzie to jest. W sumie często mijam ten budynek :D
ruda - Czw Lip 12, 2007 10:28 am

Podpowiedź : jeżeli jeździsz do Gdańska 7-ką to tak.
maly-cinek - Nie Lip 15, 2007 10:47 pm

Dworek :)
ruda - Pon Lip 16, 2007 5:02 am

:== :==
maly-cinek - Sro Lip 18, 2007 11:17 pm

zdolny jestem :D
ruda - Wto Mar 03, 2009 10:21 am

Detale.
Edycja. Posty dotyczące zdobień laubzekinowych wydzielone do tematu Koronczarstwo żuławskie - laubzekinowe wycinaki żuławskieKoronczarstwo zuławskie - laubzekinowe wycinanki żuławskie
DW