|
Dawny Gdańsk
|
 |
Na papierze, ekranie i w Mieście - Nowy Targ Węglowy
Marcin - Pon Cze 21, 2004 10:23 pm Temat postu: Nowy Targ Węglowy Nowy Targ Węglowy
Już się boję. Ale trzeba będzie koniecznie tam się wybrać, aby sfotografować te barbażyńskie (zapewne) projekty.
Sabaoth - Pon Cze 21, 2004 11:18 pm
Deja vu? Mam wrażenie, że to już było ładnych kilka lat temu.
Grün - Wto Cze 22, 2004 12:45 am
Jezu... każdą inny? No to pewnie czeka nas projekt a la złomowiec...
Zoppoter - Wto Cze 22, 2004 8:28 am
Grün napisał/a: | Jezu... każdą inny? No to pewnie czeka nas projekt a la złomowiec... |
Ale tu chodzi o to, że te nowe projekty powstawały osobno, czy oryginalna zabudowa sprzed wieku?
A swoja drogą mozemy tam zobaczyć:
"jak może wyglądać współczesna architektura w zabytkowym mieście: na wskroś nowoczesna, a mimo to świetnie wkomponowana w historyczne otoczenie"
Osobiscie jestem przerażony.
Sabaoth - Wto Cze 22, 2004 8:48 am
Czyzby nastepne projekty z cyklu, kopiuj / wklej? I niby dlaczego ktos chce sobie poeksperyentowac z zywa tkanka historycznego miasta. Takie, za przeproszeniem G..., mozna wybudowac np. na pasie startowym na Zaspie, ale nie w centrum, w otoczeniu zabytkow.
Grün - Wto Cze 22, 2004 10:39 am
Moze pójdziemy i spróbujemy dorwać autorów?
Sabaoth - Wto Cze 22, 2004 1:01 pm
Grün napisał/a: | Moze pójdziemy i spróbujemy dorwać autorów? | i zrobic im takie kopiuj / wklej, zeby im sie odechcialo projektowac eksperymentalnych szklarni polaczonych z wyrzutniami pociskow balistycznych
pumeks - Wto Cze 22, 2004 3:02 pm
Zoppoter napisał/a: | oryginalna zabudowa sprzed wieku |
A jak się ustala, co jest oryginalne? i dlaczego zabudowa sprzed wieku ma być niby bardziej oryginalna, niż wały i fosa sprzed czterech wieków?
Zoppoter - Sro Cze 23, 2004 8:27 am
pumeks napisał/a: |
A jak się ustala, co jest oryginalne? i dlaczego zabudowa sprzed wieku ma być niby bardziej oryginalna, niż wały i fosa sprzed czterech wieków? |
Zbaczasz z tematu wątku...
Nie powiedziałem, że Danziger Hof jest bardziej oryginalny od wałów.
Ale jeżeli mamy tam cos odbudowywać, to optuje za hotelem a nie za wałami. Chocby dlatego, że wymiana wałów na Danziger Hof odbyła się drogą ewolucji, a zdecydował o tym sam Gdańsk.
Wymiana Danziger Hofu na pusty plac nastąpiła raczej wbrew woli Miasta.
Marek Z - Sro Cze 23, 2004 11:15 am
Cytat: | Wymiana Danziger Hofu na pusty plac nastąpiła raczej wbrew woli Miasta. |
Potem była jeszcze wymiana pustego placu na budynek LOT-u, a teraz będzie wymiana tego budynku na co ? Jak ma być szklano-stalowe szkaradztwo, to wolałbym wały i kawałek fosy.
Petelka - Sro Cze 23, 2004 11:22 am
A ja mam pytanie: był ktoś może, aby obejrzeć te projekty? Jakieś fotki? Bo też boję się tego, ale chciałabym zobaczyć na własne oczeta, aby wiedzieć, czego mam się bać.
Zoppoter - Sro Cze 23, 2004 11:38 am
Marek Z napisał/a: | Potem była jeszcze wymiana pustego placu na budynek LOT-u, a teraz będzie wymiana tego budynku na co ? Jak ma być szklano-stalowe szkaradztwo, to wolałbym wały i kawałek fosy. |
Jakos nie chciało mi przejść przez palce sformułowanie "budynek" w odniesieniu do tego gigantycznego kiosku, który tam stoi. Chociaż nawet kioski bywaja niekiedy elegantsze...
Nie, no, ja ciagle mam w sobie wiele radosnego optymizmu i dziecięcej naiwności, wiec zakładam, że nie powstanie tam szklana zjeżdżalnia narciarska.
Petelka - Sro Cze 23, 2004 11:53 am
Cytat: | Nie, no, ja ciagle mam w sobie wiele radosnego optymizmu i dziecięcej naiwności, wiec zakładam, że nie powstanie tam szklana zjeżdżalnia narciarska. |
No cóż - jeszcze może być betonowy bunkier. Albo olbrzymiasty namiot z malutkimi okienkami.
doraa - Sro Cze 23, 2004 7:36 pm
Zoppoter napisał/a: |
Nie, no, ja ciagle mam w sobie wiele radosnego optymizmu i dziecięcej naiwności, wiec zakładam, że nie powstanie tam szklana zjeżdżalnia narciarska. |
no wiesz, a czemuz to nie miałby zaistniec Gdańsk jako potega w "LOT-ach" narciarskich..............
Petelka - Sro Cze 23, 2004 9:29 pm
Cytat: | no wiesz, a czemuz to nie miałby zaistniec Gdańsk jako potega w "LOT-ach" narciarskich.............. |
Dobre, kupuję.
Marek Z - Sro Cze 23, 2004 11:30 pm
Cytat: | potega w "LOT-ach" narciarskich.............. |
Tak, taaak !! Zbudują szklano-lustrzaną "Danziger Krokiew" i będą mogły odbywać się LOT-y narciarskie z udziałem Małysza, Hanawalda, Hautamekiego i innych. Atrakcja dla turystów jak się patrzy ! O, proszę: trener z chorągiewką już jest !
Gdanszczanin - Sro Cze 23, 2004 11:38 pm
Zaraz ale szłyszałem, że budowy w tym rejonie negatywnie wpływają na Katownie czy też jest to już sprawa nieaktualna?
Sabaoth - Czw Cze 24, 2004 11:56 am
Zobaczcie jak niemieccy architekci potrafia polaczyc szklo z metalem. Nie pasuje to oczywiscie do centrum Gdanska ale wyglada "jajcarsko".
Stockholm City - strona 10.
Maciek - Czw Cze 24, 2004 2:43 pm
Cytat: | Nie pasuje to oczywiscie do centrum Gdanska ale wyglada "jajcarsko". |
Dlaczego nie pasuje ? Niektórym pasuje
bassa - Czw Cze 24, 2004 10:10 pm
he he ! bardzo mi sie podobal artykul red.Doroty Karas w Gaz Trojmiasto na temat slowa ,,starowka,,- z cytowaniem Zoppotera...i duchem Gruena polatujacym nad sprawa...Ale uczciwie udokumentowane i objasnione dla red Karaś , rzetelna robota...wyrazy podziwu !
Grün - Czw Cze 24, 2004 10:10 pm
Cytat: | Nie pasuje to oczywiscie do centrum Gdanska ale wyglada "jajcarsko".
Dlaczego nie pasuje ? Niektórym pasuje |
Maciek, na miłość boską, uspokój się
bassa - Czw Cze 24, 2004 10:15 pm
A nie macie wrazenia, ze powietrza tam trzeba ??? Luzu, przestrzeni spolecznej..w ogole nic nie budowac... ! Jak patrze na stloczenie City Forum i Krewetki to - zal...mogla byc zielen, przestrzen..kwiaty ławki i ludzie...a sa -budki...z witrynami...naćkane metalem..i reklamami...
Grün - Czw Cze 24, 2004 10:22 pm
Miała być zieleń... całe Prawe Miasto miało być parkiem z zaznaczonymi na trawnikach zarysami budynków...
Mikołaj - Czw Cze 24, 2004 11:49 pm
Byłoby uroczo jak jeszcze niedwano w Elblągu.
Grün - Czw Cze 24, 2004 11:53 pm
I nie byłoby wiecznych problemów z konserwatorem...
Marek Z - Pią Cze 25, 2004 1:06 am
Cytat: | A nie macie wrazenia, ze powietrza tam trzeba ??? Luzu, przestrzeni spolecznej..w ogole nic nie budowac... ! |
Basso - nie wkładaj kija w mrowisko. Temat Targu Węglowego jest omawiany od kilku lat. Jego ODBUDOWA ze zniszczeń wojennych (a nie rozbudowa) moim zdaniem jest koniecznością, tak jak reszta zabytków czekających na odbudowę.
Przestrzeni społecznej mamy sporo w lasach morenowych, parkach i innych nowoczesnych dzielnicach.
Cytat: | a sa budki...z witrynami...naćkane metalem..i reklamami... |
A powyższe - mam nadzieję, że też się z czasem zmieni.
Pozdrawiam Cię wrzeszczańsko.
bassa - Pią Cze 25, 2004 10:23 am
No fakt- moze mi sie Pola Elizejskie marza....a i samo ,,poczucie Centrum,, sie przecie zmieni, przeleci w nowe City na terenach postoczniowych- Prawe Miasto zostanie nieco na uboczu...swoja droga, gdzie dla Was jest intuicyjny srodek-glowny punkt ? Dla mnie to Zlota Brama i - Teatr własnie, wcale nie Dlugi Targ...ani nie d.Zak, ani Urz Miejski ani nie dworzec..
pumeks - Pią Cze 25, 2004 10:51 am
bassa napisał/a: | nowe City na terenach postoczniowych |
Nie wierz w żadne City Ci ludzie, którzy o nim mówią, 10 lat temu snuli wizję jak będzie wspaniale odbudowana Wyspa Spichrzów, i efekty wszyscy widzimy. A w stoczni też tworzenie "City" zaczęli od utraty kontroli nad terenami postoczniowymi...
Grün - Pią Cze 25, 2004 11:03 am
No bo to właśnie o to chodzi - my wpadamy na genialny pomysł, potem odpychamy od siebie jak najdalej jego realizację i w razie czego mówimy, że to realizatorzy schrzanili
bassa - Sob Cze 26, 2004 11:34 pm
tak jest, dokladnie TAK jak Gruen pisze...a mnie sie marzy Gdansk jak Cambridge i Oxford - siedziba miedzynarodowych uczelni i campusow...z studentami z wielu krajow!Zaczynajac od- rzecz jasna- Uczelni Medialnej vis a vis twierdzy Wisłoujscie.Pryw uczelnie to znacznie lepszy interes niz dymiace zaklady przemyslowe...pod warunkiem,ze rejestracja firmy-uczelni u nas-i podatki- a nie jak hipermarkety- wysysanie zyskow bez wplat dla miasta...
seestrasse - Nie Cze 27, 2004 12:25 am
Marek Z napisał/a: | Zbudują szklano-lustrzaną "Danziger Krokiew" |
nie trzeba. kilka kosciolów pretenduje juz do miana skoczni narciarskich (np. kosciól na Trawki)
czasem zal mi tego miasta
Grün - Nie Cze 27, 2004 12:59 am
Na Trawkach to sobie mogą budować co chcą - mi to nie przeszkadza.
seestrasse - Nie Cze 27, 2004 11:09 am
Grün napisał/a: | Na Trawkach to sobie mogą budować co chcą - mi to nie przeszkadza. |
chyba zartujesz
lucy - Nie Cze 27, 2004 11:24 am
Matko! A gdzie te Trawki???
Sabaoth - Nie Cze 27, 2004 11:28 am
To ten co się kilka lat temu spalił, w Brentowie. A pamiętacie ten piękny, mały, stary kościółek, który tam kiedyś stał? Przy okazji w okolicy jest sporo starych zaniedbanych nagrobków, a kilka lat temu widziałem na tyłach kościoła górę płyt nagrobnych (pewnie już je użyto do budowy jakiegoś muru, albo czegoś podobnego).
Grün - Nie Cze 27, 2004 3:42 pm
To może właśnie za to się spalił...
bassa - Nie Cze 27, 2004 10:38 pm
Heh...specjalnie udałam sie dzis na Targ Weglowy, dysponujac świezym, wyrobionym na Wspaniałym Forum Dawny Gdansk ,,okiem do szczegolów i detali,,. I jak by nie patrzył- ciasno...Przecie to wymarzone miejsce na imprezy kulturalne-w rodzaju plenerowa wystawa rzezb ASP czy stylowa stala estrada jak ,,spiewajmy poezje,,na zamku w Olsztynie-wont namioty,majtki chinskie i grille !
Ew kwiaciarki i francuski targ kwiatowy, cos co jest oddechem i uroda...i ,,rzezby z kwiatow,, jako weekend czerwcowy,oswietlone noca...
|
|