|
Dawny Gdańsk
|
 |
Akademia Rzygaczy - Oliwa - kto coś wie?
pumeks - Czw Kwi 22, 2004 1:10 pm Temat postu: Oliwa - kto coś wie? Od autora strony Danzig-Online dostałem poniższe zdjęcie i pytanie, na które niestety nie umiałem odpowiedzieć: czy wiadomo coś na temat domu noszącego nazwę Villa Anna, i czy on może nadal istnieje?
Może wsród Was jest ktoś to potrafiłby zidentyfikować ten budynek?
Sabaoth - Pią Kwi 23, 2004 12:48 pm Temat postu: Od autora strony Dzieki za informacje, wlasnie dolaczylem do Forum.
Kasia_57 - Pią Kwi 23, 2004 4:36 pm
Oświećcie mnie jak najszybciej - w którym to miejscu. BO wydaje mi się że gdzies mi dzwoni (może w uszach)...
Maciek - Pią Kwi 23, 2004 4:39 pm
No właśnie chyba nie wiadomo gdzie on...
Kasia_57 - Pią Kwi 23, 2004 4:44 pm
no to SUPER.... nie szkodzi, znajdziemy, nie?
Maciek - Pią Kwi 23, 2004 4:51 pm
A przynajmniej będziemy się starać !
Sabaoth - Wto Paź 05, 2004 2:00 pm
Po naszym ostatnim spotkaniu w niewielkim rzygaczowym gronie ponawiam pytanie. Czy ktos wie gdzie w Oliwie znajdowala sie Villa Anna? I czy jeszcze stoi?
Kasia_57 - Wto Paź 05, 2004 4:16 pm
Stawiam na obecną Obrońców Westerplatte...
Mikołaj - Wto Paź 05, 2004 4:50 pm
Wiem, gdzie są wille Marha, Helena, Herrmann oraz Dehn, ale Anny nie kojarzę...
parker - Wto Paź 05, 2004 6:47 pm
A mi się to kojarzy raczej z którąś przecznicą obecnej Liczmańskiego... byłam tam w zeszły weekend, ale nie wiedziałam jeszcze, ze powinnam tego domu szukac ;-)
Kasia_57 - Sro Paź 06, 2004 12:05 am
A, całkiem możebne, to teraz już wiesz, czego szukać następnym razem. Weź ze sobą aparat!
parker - Sro Paź 06, 2004 9:21 am
Wezmę na pewno ;)
parker - Pią Lut 11, 2005 9:30 pm
To wprawdzie nie Oliwa i raczej nie Anna, ale popatrzcie na prawą połowę budynku... aż mi się dziś czerwona lampka zapaliła na ten widok
Makabunda - Pon Lut 14, 2005 8:41 am
Mikołaj napisał/a: | Wiem, gdzie są wille Marha, Helena, Herrmann oraz Dehn, ale Anny nie kojarzę... |
Chodzi OPczywiście Mikołaju o villę Martha na Ceynowy?
wrangla - Pon Lut 14, 2005 9:43 am
Makabunda napisał/a: | Chodzi Oczywiście Mikołaju o villę Martha na Ceynowy? | Wczoraj (przez przypadek) też ją odkryłam.
Sabaoth - Pon Lut 14, 2005 9:47 am
Cytat: | Wczoraj (przez przypadek) też ją odkryłam |
Moze odkryjecie tez Villa Anna
wrangla - Pon Lut 14, 2005 9:58 am
Sabaoth napisał/a: | Moze odkryjecie tez Villa Anna | Z przyjemnością ...jeśli tylko istnieje....
pumeks - Pon Lut 14, 2005 10:25 am
Ja ją odkryłem jakieś 30 lat temu i zawsze jak przechodziłem, to wzdychałem, że w niej nie mieszkam Z tym że dopiero kilka lat temu dostrzegłem napis "Villa Martha".
A to, co sfotografował Mikołaj, to raczej przypadkowa zbieżność.
wrangla - Pon Lut 14, 2005 10:33 am
pumeks napisał/a: | Ja ją odkryłem jakieś 30 lat temu i zawsze jak przechodziłem, to wzdychałem, że w niej nie mieszkam | Niestety z Marthy masowo odpada tynk, mam wrażenie, że nie jest z nią za dobrze.
A o focie parker chyba piszesz, tak? Czy Mikołaj też coś w tym temacie obfocił?
Makabunda - Pon Lut 14, 2005 10:54 am
Mam parę fotek willi Martha więc dziś wieczorem je wrzucę.
Aa kiedyś chcialem to podesłać Gunowi jako zagadkę.
parker - Pon Lut 14, 2005 11:02 am
Cytat: | A to, co sfotografował Mikołaj, to raczej przypadkowa zbieżność. |
To ja a nie Mikołaj
Oczywiście, że przypadkowa zbieżność, ale najwyraźniej obrazek poszukiwanej Anny mam tak wdrukowany, że zwróciłam uwagę
Makabunda - Sro Lut 16, 2005 9:57 pm Temat postu: Parę fotek Villi Martha Zgodnie z obietnicą załączam fotki villi Martha. Przepraqszam za ten plan ogólny bo wydaje się, że głównym obiektem jest drzewo ale zamieściłem go dla ogólnej orientacji,
Grün - Sro Lut 16, 2005 10:08 pm
Trzeba było drzewo odchylić na chwilkę!
Makabunda - Wto Lut 22, 2005 1:01 pm
Podpiąłem się pod ten wątek bo dotyczy Oliwy. Mam pytanie do Sabaotha czy pomieszkując w Szwecji spotkał się z zabytkami, które nasi szwedzcy przyjaciele "buchnęli" nam na przestrzeni wieków. Pisze to a propos zabytków oliwskich bedących teraz w szwedzkim Skoloster (chyba nie przekręciłem nazwy). Z internetu wiem, że jedno Skoloster (nie koniecznie jedyne) znajduje się pod Sztokholmem. Czy to o tą miejscowość chodzi?
Pytam się dlatego, że jest pewne prawdopodobieństwo, że Sztokholm znajdzie się na mojej życiowej drodze (tylko parę dni) in oprócz ewentualnego spotkania d.h AR chciałbym również rzucić okiem (już o rewindykacji nie wspomnę ) na oliwskie zabytki jeśli czas i możliwości pozwolą.
Sabaoth - Wto Lut 22, 2005 1:36 pm
Makabunda napisał/a: | Podpiąłem się pod ten wątek bo dotyczy Oliwy. Mam pytanie do Sabaotha czy pomieszkując w Szwecji spotkał się z zabytkami, które nasi szwedzcy przyjaciele "buchnęli" nam na przestrzeni wieków. Pisze to a propos zabytków oliwskich bedących teraz w szwedzkim Skoloster (chyba nie przekręciłem nazwy). Z internetu wiem, że jedno Skoloster (nie koniecznie jedyne) znajduje się pod Sztokholmem. Czy to o tą miejscowość chodzi? |
Osobiscie sie nie spotkalem, ale moge sie popytac. A miejscowosc (obila mi sie o uszy) nazywa sie Skokloster. I chyba tam wlasnie sa polskie zabytki. Skokloster lezy ze 100 km na polnoc od Sztokholmu i blizej mu do Uppsali (patrz mapka).
Makabunda napisał/a: | Pytam się dlatego, że jest pewne prawdopodobieństwo, że Sztokholm znajdzie się na mojej życiowej drodze (tylko parę dni) in oprócz ewentualnego spotkania d.h AR chciałbym również rzucić okiem (już o rewindykacji nie wspomnę ) na oliwskie zabytki jeśli czas i możliwości pozwolą. |
Bardzo chetnie sie spotkam. Gwoli scislosci, nie mieszkam w samym Sztokholmie, tylko w Soedertälje, jakies 35 km na poludnie od Sztokholmu. Postaram sie dowiedziec, jaka jest mozliwosc rzucenia okiem (juz o kamieniu nie wspomne ) na nasze zabytki.
parker - Wto Lut 22, 2005 7:42 pm
Villa Anna
Sabaoth - Wto Lut 22, 2005 7:48 pm
To nie ta. A takie strony jak ta powinniśmy bojkotować
Cytat: | Villa Anna to nie hotel, lecz przytulny domek jednorodzinny w spokojnej dzielnicy położonej około 1 km od centrum i starówki (300 km>>)- 5 minut autobusem. |
Znowy słowo na s.
parker - Wto Lut 22, 2005 7:50 pm
Trafiłam na nią przypadkiem i nie mogłam się powstrzymać
pumeks - Sro Lut 23, 2005 11:40 am
To jest na Starym Chełmie, zaraz za zniszczonym cmentarzem.
parker - Sro Lut 23, 2005 11:46 am
Strasznie mnie dręczy ta Anna. Przysięgam, że ją w końcu znajdę
Makabunda - Sro Lut 23, 2005 1:18 pm
A ja trochę z innej beczki ale też o Oliwie.
Jak już część z Was wie dorwałem się ostatnio do BILDINDEX-u jak szczerbaty do landryn. Tam natknąłem się na zdjęcia dzisiejszego kościoła O.O. Cystersów z adnotacją, że jest to Jakobskirche. Z podpisu pod zdjęciem domyślam się, że mogło tu mieć miejsce nieporozumienie. Nie znam niemieckiego na tyle aby być pewnym, że dobrze rozumiem podpisy ale wydaje mi się, że opis dotyczy faktycznie kościoła św. Jakuba ale tego malutkiego , który faktycznie przez wieki był kościołem protestanckim. To mogło zmylić autorów podpisu i jako Jakobskirche przedstawili kośćiół również ewangelicki ale zbudowany wlatach 1913-1920.
Pytanie jest takie: czy oni sie mylą czy ja mam niedostatki wiedzy i ten nowy koścół ewangelicki też był pod wezwaniem św. Jakuba?
Grün - Sro Lut 23, 2005 1:30 pm
Mało prawdopodobne, żeby dwa kościoły w tak małej odległości od siebie miały to samo wezwanie.
pumeks - Sro Lut 23, 2005 1:39 pm
Chodzi o kościół Matki Boskiej Królowej Korony Polskiej? nazywał się Versoehnungskirche (kościół pojednania). Po raz kolejny zwracam uwagę, że kościoły protestanckie nie są "pod wezwaniem", tylko po prostu mają nazwy.
Makabunda - Sro Lut 23, 2005 1:49 pm
No to kto napisze sprostowanie do BILDINDEX-u? A z tymi wezwaniami u ewangelików to faktyczniecoś mi się wcześniej obiło o uszy.
Co do "wezwań" to lepszy był ode mnie pewien proboszcz G. ( nie chodzi tu o poczciwego ks. Główczewskiego) w parafii katedralnej w latach 80-tych. Według niego w czasie swojego pobytu w Indiach papież Jan Paweł II odprawił w Dehli mszę w parku "pod wezwaniem " Indiry Ghandi.
parker - Czw Mar 03, 2005 9:10 pm
Sabaoth napisał/a: | Po naszym ostatnim spotkaniu w niewielkim rzygaczowym gronie ponawiam pytanie. Czy ktos wie gdzie w Oliwie znajdowala sie Villa Anna? I czy jeszcze stoi? |
Zagadka rozwiązana
Znalazłam dziś Villę Anna, stoi sobie jak gdyby nic przy ul. Leśnej 11, naprzeciwko kościoła. Pogoda była marna, więc fotki na razie kiepskie, ale i tak wszystko widać
Sabaoth zrobił już odpowiednie porównanie i zapewne za chwilę zamieści
Sabaoth - Czw Mar 03, 2005 9:20 pm
Na pierwszy i drugi rzut oka wygląda to na ten sam dom. Zaznaczyłem kilka charakterystycznych punktów:
1. Komin sąsiedniego domu,
2. Komin willi Anna,
3. Ozdobna atrapa okna,
4. Okna piętra z półkolistym zakończeniem,
5. Okna piętra z prostym zakończeniem,
6. Drewniana dobudówka,
7. Drzewo przed wejściem,
8. Okienko nad drzwiami,
9. Okienko w ścianie bocznej.
Poprawcie mnie, jeśli się mylę.
Marcin - Czw Mar 03, 2005 9:37 pm
Parker, wielkie brawa!
Grün - Czw Mar 03, 2005 10:08 pm
Brawo. Trzeba się tam teraz udać i zrobić porządną komparatystykę
lusinek1 - Czw Mar 03, 2005 10:41 pm
Sabcio - komparatystyka fajowska:)
Czy ja mogie jeszcze o tych makabundowych kościołach?
Szkoda, że nie zamieściłeś tej kontestowanej fotki z bildeindexu - takim lamerom sakralnym, jak lusinek1, ułatwiłoby to niewątpliwie rozeznanie w całej sprawie
Kościoła Ojców Cystersów z podpisem Jacobskirche nie znalazłem na bildindexie (ale fakt, szukałem pobieżnie), znalazłem za to fotkę Kościoła św. Jakuba (jednego z, tego z Wałowej, od Ojców Kapucynów), tę oto:
Sabaoth - Czw Mar 03, 2005 11:20 pm
Lusinek, szukaj pod Oliva, nie pod Danzig.
lusinek1 - Czw Mar 03, 2005 11:32 pm
Dzięki, Sabaoth
Faktycznie, te dwa zdjęcia (jedno w załączeniu) jako żywo przedstawiają "nieco" inną budowlę, niż wynikałoby to z podpisów...
Krótko mówiąc: Kościół Matki Bożej Królowej Polski (kościół parafialny Ojców Cystersów, zbudowany w 1900 r. jako ewangelicki, w neogotyku angielskim, przejęty przez katolików w 1945 r., z neogotyckim ołtarzem z 1948 r. inside - za: bp Z. Pawłowicz, "Kościoły Gdańska i Sopotu", Gdańsk 1991).
Makabunda - Pią Mar 04, 2005 12:18 am
Mała popraweczka: zbudowany w latach 1913 - 1920
pumeks - Pią Mar 04, 2005 10:14 am
Biskupi nie są nieomylni
Makabunda - Pią Mar 04, 2005 10:23 am
pumeks napisał/a: | Biskupi nie są nieomylni |
Chociaż właśnie ten biskup (teraz już emeryt) jest pierwszym i chyba jedynym biskupem gdańskim, który pochodzi z Gdańska. A chrzcił go sam ks. Komorowski.
Co niestety nie uchroniło przed błędami merytorycznymi. Miejmy tylko nadzieję że Święte Oficjum popatrzy na to przekłamanie łaskawym okiem.
Grün - Pią Mar 04, 2005 10:23 am
Z wyjątkiem jednego
parker - Sob Kwi 30, 2005 8:19 pm
Jeszcze jedna wariacja na temat "willi Anny"
|
|