|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - Motorzyści na Renn-platzu
AlterEgo - Wto Wrz 06, 2005 9:34 pm
Witam
Jestem tu nowy :]
Zarejestrowałem się właściwie tylko w jednym celu. Dziś przeglądałem ten wątek (moje gratulacje, jesteście super w tym tropieniu historii i porównaniach z teraźniejszością, może kiedyś coś takiego trafię o Zielonej Górze), i obejrzenie oraz przeczytanie 27 stron zajęło mi ponad 3 godziny Mile spędzone trzy godzinki
Czego szukałem...?
Szukam przedwojennych zdjęć z [trawiastego?] toru wyścigów konnych w Sopocie!!
Na jednej z mapek znalezionych w internecie zauważyłem, że po wyjściu z dworca kolejowego w Sopocie:
- na wprost można było dojść do molo
- w prawo można było dojść do RennPlatz :)
1° Czy to RennPlatz to właśnie interesująca mnie budowla sportowa?
2° Czy macie lepszy kawałek (większy, w lepszej rozdzielczości) planu miasta z zaznaczonym torem?
3° Czy macie fotkę/widokówkę z tego toru?
4° Czy macie fotkę/widokówkę z przedwojennych zawodów na tym torze (konie, motocykle, kolarze)?
Piszę właśnie, wraz z kolegami z zespołu, historię sportu żuzlowego w Polsce i na Świecie. Wiem, że w Sopocie na [trawiastym?] torze wyścigó konnych ścigano się już w 1925 roku (!!) a być może nawet wczesniej. Chetnie poszperam w archiwalnej prasie lokalnej, by znaleźć coś na ten temat (zapowiedzi, wyniki, artykuły, felietony...) tylko nie wiem, gdzie szukać :(
Piszę do Was, bo liczę, że pomożecie
* * *
Pomożecie...? [made by Edward Gierek 1970/1971 ]
----------
AlterEgo
zupdelta@autograf.pl
GG 4408977
Sabaoth - Wto Wrz 06, 2005 10:04 pm
Tak, Renn-Platz to teren wyścigów konnych. Załączam mapkę i kilka zdjęć z lat 1937-40:
Sabaoth - Wto Wrz 06, 2005 10:08 pm
Jeszcze kilka zdjęć z różnych zawodów. Tyle chyba wystarczy
AlterEgo - Wto Wrz 06, 2005 10:30 pm
Dzięki
W sumie bardziej mnie interesują motocykle na tym trawiastym torze, ale przynajmniej mam teraz jakąś wyobraźnię o tym torze.
Z tej szczegółowej mapki wynika, że nie był to klasyczny owal :] Coś podobnego funkcjonowało w Poznaniu na Woli (albo jak kto chce, na Ławicy). Tam też na trawiastym torze (kształtem jednak zbliżony w rzucie poziomym do gruszki) do wyścigów konnych rozgrywano zawody motocyklowe - słynny Złoty kask
Ciekawe, ciekawe...
Grün - Wto Wrz 06, 2005 10:36 pm
To był bardzo nieklasyczny owal
AlterEgo - Wto Wrz 06, 2005 10:45 pm
Grün napisał/a: | To był bardzo nieklasyczny owal | W sumie, to ciekawe też, czy w Sopocie motocykliści (wtedy naywano ich motorzystami) też jeździli w prawo (tak, jak biegały konie), czy też, jak w klasycznym speedway'u (przed wojną nazywanym również dirt-track), ścigali się w lewo :]
I ciekawe, czy na całej okólnej trasie, czy też może tymi "krzyżowymi" skrótami po "trójkącie" :]
wrangla - Wto Wrz 06, 2005 10:46 pm
AlterEgo, specjalnie dla Ciebie:
Zdjęcie lotnicze z 1933r.
(zdjęcie całego Sopotu znajdziesz na www.sopot.pl)
AlterEgo - Wto Wrz 06, 2005 10:59 pm
wrangla napisał/a: | :D AlterEgo, specjalnie dla Ciebie:
Zdjęcie lotnicze z 1933r.
(zdjęcie całego Sopotu znajdziesz na www.sopot.pl) | Dzięki serdeczne
Na stronie Sopotu byłem, ale... ja jestem monotematycznie ukierunkowany (sport żużlowy)
Mikołaj - Wto Wrz 06, 2005 11:38 pm
No to jeszcze kilka linków i obrazków ode mnie.
Niestety nigdzie nie wspominają, by tam kiedyś motocykle jeździły. Ale wyślij maila do autorów tej pierwszej strony, jak znam życie znajdzie się ktoś, kto wie więcej o historii tego miejsca niż tam napisano.
http://www.hipodrom.sopot.pl/index.php
http://www.trojmiasto.pl/...id_ob=303&bez=1
AlterEgo - Wto Wrz 06, 2005 11:52 pm
Mikołaj napisał/a: | No to jeszcze kilka linków i obrazków ode mnie. | Dzięki
Cytat: | Niestety nigdzie nie wspominają, by tam kiedyś motocykle jeździły. | Dziennik Poznański, niedziela 23.10.1925:
W ub. niedzielę odbyły się na torze wyścigowym w Sopotach wyścigi motocyklowe, w których wzięli udział zawodnicy z Gdańska, Grudziądza i Prus Wschodnich. Sukces odniosły maszyny "Indian", które zdobyły trzy pierwsze miejsca w 3 biegach maszyn ciężkich.
Później też jeździli, i to nie tylko w Sopocie, ale i w Gdańsku oraz... Gdyni! Ale tu jeszcze nie mam żadnych szczegółów :( Trzeba będzie przekopać się przez jakieś archiwum lokalnej prasy... O ile znajdę w 2006 roku kilka dni urlopu bez rodziny.
Cytat: | Ale wyślij maila do autorów tej pierwszej strony, jak znam życie znajdzie się ktoś, kto wie więcej o historii tego miejsca niż tam napisano. |
Na pewno tam zastukam
Mikołaj - Wto Wrz 06, 2005 11:57 pm
Pewnie znalazłbyś jakieś notki w gazetach z tamtego czasu, są dostępne na mikrofilmach w gdańskiej Bibilotece PAN. Niestety biblioteka przez kilka miesięcy będzie jeszcze nieczynna.
jacek-gdansk - Sro Wrz 07, 2005 12:26 am
wow, Indian? Toż to marka może nie tak znana jak Harley w Polsce lecz wśród fanatyków takich jak ja na równi doceniana i kochana. Ja to zbieram fundusze na podobną maszynę i jak wiem to nie uzbieram z mych obecnych zarobków. Chyba ,że jeśli zrządzeniem losu wyjadę się dorabiać na obczyźnie to wtedy ma szansę realizacji to przedwsięzięcie. Z ciężkim sercem ale jednak pracuję nad tym :( Chcę mieć Harley'a i będę go miał prędzej czy później.
Sabaoth - Sro Wrz 07, 2005 6:49 am
W części dot. historii:
Cytat: | Począwszy od lat 70 IXX wieku, teren pomiędzy potokiem granicznym, oddzielającym Sopot od miasta Gdańska, a dzisiejszą ulicą Polną, był wykorzystywany przez kadrę pułku "czarnych huzarów" z Wrzeszcza do organizacji biegów myśliwskich. |
Fajnie, że ktoś wspomina moich ulubionych huzarów tylko wyjaśnijcie mi proszę, co oznacza skrót IXX, czy to jest może XXI p.n.e.?
Zoppoter - Sro Wrz 07, 2005 8:34 am
AlterEgo napisał/a: | Witam
J
Na jednej z mapek znalezionych w internecie zauważyłem, że po wyjściu z dworca kolejowego w Sopocie:
- na wprost można było dojść do molo |
Wiem, że to nie ma zwiazku z wyscigami w Sopocie, ale lokalizacja dworca i mola w Sopocie jest i była wciąż taka sama. Obawiam się, ze widziałeś bardzo niedokładny plan.
AlterEgo - Sro Wrz 07, 2005 10:46 am
Zoppoter napisał/a: | AlterEgo napisał/a: | Witam
J
- na wprost można było dojść do molo |
Wiem, że to nie ma zwiazku z wyscigami w Sopocie, ale lokalizacja dworca i mola w Sopocie jest i była wciąż taka sama. Obawiam się, ze widziałeś bardzo niedokładny plan. |
http://sabaoth.infoserve..../plan/plan.html
[img]http://sabaoth.infoserve.pl/danzig-online/plan/plan.html[/img]
Idąc prosto See Strasse - dojśc można do molo - prawda?
Sabaoth - Sro Wrz 07, 2005 10:51 am
Ale od dworca do See Strasse (obecnie Boh. Monte Cassino vel Obroncow Monte Cassino ) trzeba bylo isc w lewo!
AlterEgo - Sro Wrz 07, 2005 1:27 pm
Sabaoth napisał/a: | Ale od dworca do See Strasse (obecnie Boh. Monte Cassino vel Obroncow Monte Cassino ) trzeba bylo isc w lewo! | Gdyby podjechał z Gdańska dłuuuuuuuugi pociąg, a ktoś siedział w pierwsztym wagonie, to chyba nie :D
Inna wersja - można pójść prosto, równoległą do See Str. i po dnie morza dojść do czubka molo
A na serio, to nie znam Sopotu i na pierwszy rzut oka na mapkę skojarzyłem kierunek prosty. Ech... Czepiacie się szczegółów ;P
Mikołaj - Sro Wrz 07, 2005 1:30 pm
Cytat: | Czepiacie się szczegółów |
czasem odbywają się wręcz nieoficjalne zawody, kto się bardziej uczepi, musisz się przyzwyczaić
seestrasse - Sro Wrz 07, 2005 1:35 pm
a propos czepialstwa
Cytat: | Idąc prosto See Strasse - dojśc można do molo - prawda? |
w Sopocie jeszcze tak...
Zoppoter - Sro Wrz 07, 2005 5:53 pm
AlterEgo napisał/a: | Gdyby podjechał z Gdańska dłuuuuuuuugi pociąg, a ktoś siedział w pierwsztym wagonie, to chyba nie :D |
Pod warunkiem, ze lokomotywa zatrzymałaby sie jakies 150 metrów za końcem peronu i - co za tym idzie - za semaforem wyjazdowym... Nie stosuje sie takich praktyk.
AlterEgo napisał/a: |
Inna wersja - można pójść prosto, równoległą do See Str. i po dnie morza dojść do czubka molo |
Pod warunkiem, że idąc po tym dnie skręciłbyś na północny wschód. Bo idąc prosto od dworca doszedłbyś do Królewca, ale o molo w Sopocie bys nie zahaczył...
A na serio, to nie znam Sopotu i na pierwszy rzut oka na mapkę skojarzyłem kierunek prosty. Ech... Czepiacie się szczegółów ;P |
Skoro juz piszesz takie szczegóły... które sie nie pokrywają z rzeczywsitością...
Nikt od Ciebie nie wymaga znajomości Sopotu, własnie dlatego rzecz sprostowałem.
A Grünberg bardzo mi się podoba. Ale to mało odkrywcza uwaga raczej
danziger - Sro Wrz 07, 2005 6:01 pm
Zoppoter napisał/a: |
Pod warunkiem, że idąc po tym dnie skręciłbyś na północny wschód. |
powiedziałbym, że raczej północny zachód
Zoppoter - Czw Wrz 08, 2005 10:18 am
danziger napisał/a: | Zoppoter napisał/a: |
Pod warunkiem, że idąc po tym dnie skręciłbyś na północny wschód. |
powiedziałbym, że raczej północny zachód |
Gdyby skręcił z plaży na północny zachód, to poszedłby po lądzie do Kamiennego Potoku...
Mikołaj - Czw Wrz 08, 2005 11:15 am
Zoppoter - Czw Wrz 08, 2005 11:51 am
Mikołaj napisał/a: | :blahblah: |
Ale się naklikałeś...
Ja po prostu próbuję pokryć wstyd, że o tych motocyklowych wyscigach wiem tylko, że były i nic ponadto...
Polskie źródła wiedzy o historii motoryzacji skrzętnie pomijają podobne imprezy na terenach obecnie polskich, ale niepolskich przed wojną. Jeśli chodzi o nasze strony, to można znaleźć co najwyżej coś o imprezach motorowych w Gdyni...
Z historii Gdyńskiego Automobilklubu:
1938 czerwiec - W międzynarodowym wyścigu motocyklowym po ulicach Gdyni (200 km) Julian Łączyński na angielskim motocyklu Rudge zdobywa pierwsze miejsce.
Tyle o imprezach motocyklowych organizowanych przez Gdynski Automobilklub... Samochodowych imprez było więcej, ale zdaje się, ze nie interesują one naszego gościa z Góry Gruena.
rispetto - Czw Wrz 08, 2005 12:00 pm
Mikołaju blah Ci się zacięło
AlterEgo - Czw Wrz 08, 2005 1:36 pm
Zoppoter napisał/a: | Ja po prostu próbuję pokryć wstyd, że o tych motocyklowych wyscigach wiem tylko, że były i nic ponadto... | Nie martw się - autorzy strony o torze wyscigowymw Sopocie też nic nie wiedzą. Proszą mnie o garśc info i scan'y :D
Cytat: | Polskie źródła wiedzy o historii motoryzacji skrzętnie pomijają podobne imprezy na terenach obecnie polskich, ale niepolskich przed wojną. Jeśli chodzi o nasze strony, to można znaleźć co najwyżej coś o imprezach motorowych w Gdyni... | A może to brak materiałów z tamtego okresu? Ktoś mi mówił, że w przedwojennych gazetach pisano po niemiecku, czasami literkami gotyckimi.
Cytat: | Z historii Gdyńskiego Automobilklubu:
1938 czerwiec - W międzynarodowym wyścigu motocyklowym po ulicach Gdyni (200 km) Julian Łączyński na angielskim motocyklu Rudge zdobywa pierwsze miejsce.
Tyle o imprezach motocyklowych organizowanych przez Gdynski Automobilklub... Samochodowych imprez było więcej, ale zdaje się, ze nie interesują one naszego gościa z Góry Gruena. | Gdynia przed wojną rywalizowała na motocyklach w trójmeczach z Poznaniem i Bydgoszczą Więcej o tym napiszę niebawem.
A co do autek, to masz rację. Wolę dwa kółka
- - - - -
edit:
chciałem dodać tu dwie fotki starego Sopotu, znalezione w necie, ale są zbyt duże (po ok. 900 kB) :(
edit:
udało sie pomniejszyć z *.bmp na *.jpg
Zoppoter - Czw Wrz 08, 2005 1:46 pm
AlterEgo napisał/a: | Cytat: | Polskie źródła wiedzy o historii motoryzacji skrzętnie pomijają podobne imprezy na terenach obecnie polskich, ale niepolskich przed wojną. Jeśli chodzi o nasze strony, to można znaleźć co najwyżej coś o imprezach motorowych w Gdyni... | A może to brak materiałów z tamtego okresu? Ktoś mi mówił, że w przedwojennych gazetach pisano po niemiecku, czasami literkami gotyckimi.
|
No i cóż stąd? Są jeszcze przy życiu osoby *), które potrafią się posługiwać językiem niemieckim pisanym gotykiem. I przetłumaczyć tekst na polski.
*)Sformułowanie Pumeksa.
AlterEgo - Czw Wrz 08, 2005 1:55 pm
Zoppoter napisał/a: | No i cóż stąd? Są jeszcze przy życiu osoby *), które potrafią się posługiwać językiem niemieckim pisanym gotykiem. I przetłumaczyć tekst na polski. | Zapewne. Ale ja we Wrocławiu nie posiadam tych gazet ani nie znam nikogo, kto by zechciał poświęcić mi tyle czasu, by pomóc.
Zoppoter - Czw Wrz 08, 2005 2:03 pm
edit:
chciałem dodać tu dwie fotki starego Sopotu, znalezione w necie, ale są zbyt duże (po ok. 900 kB) :(
edit:
udało sie pomniejszyć z *.bmp na *.jpg |
Hi hi, na tym drugim widać nawet miejsce, gdzie jakieś 10 lat później stanie moja kamienica...
AlterEgo - Czw Wrz 08, 2005 2:06 pm
Zoppoter napisał/a: | Hi hi, na tym drugim widać nawet miejsce, gdzie jakieś 10 lat później stanie moja kamienica... | Pewnie i tak znacie te fotki...
Mnie się te dwie spodobały, gdy przeszukiwałem strony wyrzucone przez zapytanie "Zoppot Renn" w googlach
pumeks - Czw Wrz 08, 2005 2:20 pm
Pewnie znamy
parker - Czw Wrz 08, 2005 3:52 pm
No tak...
Sabaoth - Czw Wrz 08, 2005 4:20 pm
Cytat: | Ktoś mi mówił, że w przedwojennych gazetach pisano po niemiecku, czasami literkami gotyckimi. |
A po jakiemu mieli pisać, po chińsku?
AlterEgo - Pią Wrz 09, 2005 2:23 pm
A ja znalazłem te dwie na jakiejś niemieckojęzycznej stronce WWW
|
|