Dawny Gdańsk

Zagadki - Zagadki "politechniczne"

bassa - Czw Mar 10, 2005 8:15 pm
Temat postu: Zagadki "politechniczne"
Ładna fotka....a co oglądamy ??
Sabaoth - Czw Mar 10, 2005 8:29 pm

Ładna fotka, z czymś mi się kojarzy, ale cały czas nie mogę dojść, z czym :hmmm:
Grün - Czw Mar 10, 2005 8:31 pm

A nie jest to skwerek im. Ławeczki bez Grassa?
Sabaoth - Czw Mar 10, 2005 9:09 pm

Na początek też tak pomyślałem, ale nie. Moi dziadkowie mieszkali na Pestalozziego vis a vis placu Wybickiego i znam dobrze tą panoramę, za dużo tu drzew i nie ma wieży obserwatorium. A patrząc w drugą stronę, plac powinien być zaknięty pierzeją domów przy Pestalozziego i nie byłoby wieżowców.
Marek Z - Czw Mar 10, 2005 9:18 pm

Moim zdaniem oglądamy Dzierżyńskiego w kierunku pl Komorowskiego.
Na pierwszym planie - skrzyżowanie tejze ulicy i Kościuszki, w tle wieżowce z pl Komorowskiego. Na drugim - przystanek "ósemki", pierwszy od pętli. Pod oknem, z którego zrobiono zdjęcie widać schodki prowadzące do "Górnika". Zgadłem ?

Sabaoth - Czw Mar 10, 2005 9:30 pm

Marek Z napisał/a:
Moim zdaniem oglądamy Dzierżyńskiego w kierunku pl Komorowskiego.
Na pierwszym planie - skrzyżowanie tejze ulicy i Kościuszki, w tle wieżowce z pl Komorowskiego. Na drugim - przystanek "ósemki", pierwszy od pętli. Pod oknem, z którego zrobiono zdjęcie widać schodki prowadzące do "Górnika". Zgadłem ?

To bardzo prawdopodobne, na 99,9%. Tylko czy domy przy Dzierżyńskiego miały taką nadbudówkę, bo nie pamiętam. Po prawej stronie, za pierwszymi domami byłby plac Wybickiego.

Marek Z - Czw Mar 10, 2005 9:33 pm

Jutro sprawdzę, ale wydaje mi się, ze takowa jest, z tym, ze nadbudówek jest teraz więcej, ludzie rozbudowali sobie strychy.
seestrasse - Czw Mar 10, 2005 9:49 pm

Marek, nie sprawdzaj - na pewno masz rację :D
Basso, dawaj więcej takich fot! :==

Mikołaj - Czw Mar 10, 2005 9:56 pm

Tylko czemu zagadka jest "politechniczna"? :roll:
bassa - Czw Mar 10, 2005 10:01 pm

Brawo MarekZ :== :== Tak,fotke zrobił Alex z okna ul Dzierżynskiego, początek lat 70-tych.Długo sie z Cześkiem zastanawialiśmy, jak napisać,ze chodzi o wrzeszczańską pętlę tramwajową, której juz nie ma...i wyszło,że to techniczno-inżynieryjny temat,czyli ..politechniczny.... :OO
(jesteście błyskawice-nie do wiary,to bylo trudne zdjęcie...)

Sabaoth - Czw Mar 10, 2005 11:08 pm

A ja je miałem "na końcu języka" od czasu jak je mi przesłałaś mailem. Pamiętałem podobny widok, ale nie mogłem sobie go dokładnie przypomnieć.
bassa - Czw Mar 10, 2005 11:20 pm

Natomiast nie pytajcie,czym jest prawie pionowy drąg widoczny na pierwszym planie,bo sam autor fotki nie pamięta :P stelaż antenty telewizyjnej ???wysiegnik do mocowania flagi ???
danziger - Pią Mar 11, 2005 2:30 am

bassa napisał/a:
Natomiast nie pytajcie,czym jest prawie pionowy drąg widoczny na pierwszym planie,bo sam autor fotki nie pamięta :P stelaż antenty telewizyjnej ???wysiegnik do mocowania flagi ???

Sądzę, że to piorunochron :D

Marek Z - Pią Mar 11, 2005 12:06 pm

Cytat:
Basso, dawaj więcej takich fot!

Przyłączam się do tego apelu..

bassa - Nie Mar 13, 2005 12:19 am

No to proszę:pytanie brzmi nie tylko gdzie, ale także- jakim cudem ??? Hi hi...przepraszam za jakość foty,miała byc inna-zagwozdka ciesielsko-kowalska, ale póki co jeszcze nie umiem z tamtej fotki usunać reklamy...
Pietrucha - Nie Mar 13, 2005 3:25 am

no te stopy są na budunku szkoły przy Pestalozziego, ale jakim cudem sie tam znalazły to nie mam pojęcia :hihi:
bassa - Nie Mar 13, 2005 1:23 pm

Tak jest,Pietrucha ma rację co do lokalizacji-czyżby miał GPS w oku ?!!!!

Natomiast dla ułatwienia rozwiązania "inżynierskiego" dodam,ze odpowiedź "jak" istnieje i nie sa to bale+ niewolnicy (cud piramid) ani rusztowania.

Co nie zmienia faktu,ze nadal niewiele wiadomo o samym budynku:troche jest w BSG i stylowa fotka u Sabaotha przedwojenna.W porównaniu z materiałami wręcz naukowymi,które publikuja VIII LO i I LO o swoich obiektach,to my mamy mikro...Nio, ciekawe są aktualne foty podziemi w albumie u Alberhta.

Pietrucha - Nie Mar 13, 2005 2:40 pm

Cytat:
Tak jest,Pietrucha ma rację co do lokalizacji-czyżby miał GPS w oku ?!!!!

hihi, GPSu w oku :hihi: . Niewiele brakowało a chodziłbym tam do szkoły :^^

bassa - Pon Mar 14, 2005 9:58 am

o tu http://2lo.sun.shl.pl/php...t.php?cat_id=12 a i tak połowa co najmniej jeszcze do odkrycia....i obfotografowania.Jak by tu sie do tego legalnie dobrac....zwiedzanie 15 czerwca ? impressa na boisku bedzie....duzy festyn ogolnodostepny!A i na murach tam jest wiecej.
A w kwestii stópek...Duzo by tu mogli powiedziec absolwenci X LO....;-))

pumeks - Wto Mar 15, 2005 11:45 am

Stópki były już w tym miejscu na pewno już w 1984 roku, a X LO powstało ledwie rok wcześniej... czemu to uczniowie "dziesiątki" mieliby coś o nich wiedzieć?
bassa - Wto Mar 15, 2005 1:10 pm
Temat postu: zagwozdki do rozszyfrowania...
aaa...jak wieść gminna niesie,pomysł i wykonanie-to lata 70-te i głowy oraz ręce ludzi z X LO...nazwiskami może nie bedę rzucać,ok ?
pumeks - Wto Mar 15, 2005 2:48 pm

Toż tłumaczę właśnie, że w latach siedemdziesiątych nie było X LO bo rozpoczęło działalność w 1983 r. :roll: :???:
Makabunda - Wto Mar 15, 2005 2:53 pm

pumeks napisał/a:
Toż tłumaczę właśnie, że w latach siedemdziesiątych nie było X LO bo rozpoczęło działalność w 1983 r. :roll: :???:

A na dodatek X LO było na Lumumby albo gdzieś w tych okolicach

danziger - Wto Mar 15, 2005 3:16 pm

Makabunda napisał/a:
pumeks napisał/a:

A na dodatek X LO było na Lumumby albo gdzieś w tych okolicach
Dokładnie - na Lumumby, później "przeprowadziło się" na Jagiellońską :hihi:
Ja zawsze myślałem, że to sprawka uczniów XIX LO (w końcu stopy są na ich części budynku, a i plastyczny profil by na to wskazywał), ale dziewiętnastka powstała dopiero w 1992 r., więc ta teoria niestety odpada....

bassa - Wto Mar 15, 2005 10:19 pm

No i jak zwykle-Pumeks ma rację a takoz Czołówka FDG - skłoniliście mnie do obejrzenia bardzo sensownej i konkretnej strony X LO: prawde mówiac-pozazdroooscic...;-)) http://www.xlo.gda.pl/ind...a=2&type_id=101

Moze sie ktos z X LO odezwie i doprecyzuje wieść gminną ? Mieli mianowicie dwóch sławnych braci G. - alpinistów wyczynowych i wysoko-dalekogórskich.I oni sobie ćwiczyli wieczorami i nockami na różnych wrzeszczańskich budynkach:czasem był z tego film także,jakis fotoreportaż .... a czasem...
:P

Mikołaj - Pią Mar 18, 2005 11:51 pm

http://galeria.mojeosiedl...e.php?pic_id=29
http://galeria.mojeosiedl...e.php?pic_id=59

bassa - Sob Mar 19, 2005 10:48 am

A musze sie pochwalić,że obie nowe zagwozdki "politechniczne" Jego Eminencja Rechtór zakwalifikował do wyzszej klasy,znaczy- opublikował w rzygadkach...;-))
Hosanna !!! Sukces roku!!! :^^
(czy wyjątkowy dzien łaskawości rektorskiej ????prima aprilis blisko... )

beaviso - Wto Lip 26, 2005 12:25 am

Na te stópki to się człek 4 lata 5x w tygodniu patrzył... A i do dziś się zdarza, bo garaż mam w okolicy :)

Przy okazji - czy ludzie związani z II LO słyszeli coś o schronie pod budynkiem?
I co dokładnie mieściło się w nim podczas 2. wojny? (domyślam się, że coś związanego z Luftwaffe, a o samym marcu 1945 wiem już wystarczająco dużo)

bassa - Wto Lip 26, 2005 11:53 pm

Heh...Beaviso...tez bym sie chciała dowiedzieć.....moze FDG ludzie wiedzą (a wiedza wszystko...!!!)Fotki podziemi wspólczesne sa w ALBUM na http://2lo.sun.shl.pl -a o podziemiach sie plotkuje,ze ponoć aż do browaru sie ciągną....
Mikołaj - Sro Lip 27, 2005 12:21 am

Cytat:
a o podziemiach sie plotkuje,ze ponoć aż do browaru sie ciągną....
eureka! czy byłoby lepsze miejsce dla bursztynowej komnaty od sąsiedztwa bursztynowego napoju? :^^
bassa - Sro Lip 27, 2005 12:26 am

:== :== :== :OO dla Mikowhy,słowa sa zbędne!
pumeks - Czw Lip 28, 2005 9:08 am

beaviso napisał/a:
Przy okazji - czy ludzie związani z II LO słyszeli coś o schronie pod budynkiem?
I co dokładnie mieściło się w nim podczas 2. wojny? (domyślam się, że coś związanego z Luftwaffe, a o samym marcu 1945 wiem już wystarczająco dużo)

W "Blaszanym bębenku" jest wzmianka, że szkoła została zamieniona w koszary dla lotnictwa (Luftwaffekaserne).

bassa - Czw Lip 28, 2005 10:05 pm

Cóż..powiem szczerze,ze plany są do zdobycia...prywatnie,znaczy bassa dostanie-i co dalej ???Jesteśmy w stanie eksplorować ???To oznacza pisemka i oficjałkę !!Luudzie..to nie ja...jaaasne,ze to numer stulecia,też to widzę...ale...... :oops:
beaviso - Pią Lip 29, 2005 12:02 am

Dziękuję za odzew. Faktycznie, budynek w sam raz nadaje się na koszarowiec.

Od siebie dodam, że w czasie wojny na wrzeszczańskim lotnisku praktycznie nie stacjonowały jednostki bojowe (wyłączając gorący okres 1945, a wcześniej małą jednostkę samolotów do zwalczania min morskich Ju-52 MS). Mieściła się tutaj natomiast spora jednostka szkoleniowa. O ile oficerska kadra instruktorska zamieszkiwała zapewne wybrane kwatery prywatne, to adepci latania byli pewnie skoszarowani właśnie na Pestalozziego.

W legendy na temat przebiegu podziemi nie wierzyłbym. Zawsze gdy mowa o podziemiach, to uruchamia się bujna wyobraźnia, a przestaje działać zdrowy rozsądek pytający "po co?" Ja z kolei słyszałem o połączeniu z budynkami przy Legionów... Więcej - ze zwykłego kanału odwadniającego wzdłuż pasa startowego (nota bene powojennego) ludzie też uczynili w plotkach tunel ciągnący się od SKM Zaspa aż do szpitala...

Bassa, jeżeli chodzi o eksplorację tajemnic "dwójeczki" - tzn. profesjonalną i oficjalną stronę takich działań - to znam poważne osoby, które podobne akcje podejmują w Sopocie (i nie tylko). O szczegółach Ciebie poinformuję.

Pozdrawiam,
Beaviso, II LO Gdańsk - matura '96

bassa - Sro Sie 03, 2005 12:34 am

No to w klimacie "technicznym"-cóż to mogło być ?Tuż przy głównym wejściu do budynku i eleganckich arkadach PestalozziSchule ?
Corzano - Sro Sie 03, 2005 4:04 am

bassa napisał/a:
cóż to mogło być ?

Wejście dla kota. :-)
A poważniej, to wygląda jak wylot kanału wentylacyjnego.

bassa - Sro Sie 23, 2006 11:42 pm

No toż właśnie...są podziemia!!! Kanały wentylacyjne są też na Gołebiej i ponoć w samym browarze-bedzie okazja przyjrzenia sie 16 września 2006,kroi się coś w tym kierunku... :OO
Martino - Pią Paź 01, 2010 9:04 pm

bassa napisał/a:
No toż właśnie...są podziemia!!! Kanały wentylacyjne są też na Gołebiej i ponoć w samym browarze-bedzie okazja przyjrzenia sie 16 września 2006,kroi się coś w tym kierunku... :OO

Te przy Gołębiej mają podręcznikową odległość od budynków (tych podręczników od P.O.)
odległość wyjścia ze schronu = połowie wysokości budynku.

bassa - Pią Paź 08, 2010 8:30 pm

Dziękuję Martino za przypomnienie wątku z 2005 roku - ciekawie się czyta!

I erratka:zbiorów,albumów i podanych linków odsyłających do Alberhta, trzyletniej jego w necie działalności społ. - już w necie nie ma , szkoda....

Najwięcej doczytać się można i dooglądać na temat okolic Pestalozziego
w niektórych działach www.wrzeszcz.info.pl w tym głownie w Ślad red Katarzyny Korczak tam.

....i w ogólnych galeriach szkół w NK ! ;-))

A zagadkę nastepną "politechniczną" winien zadać ten, kto zgadł ostatnią...

Martino - Sob Paź 09, 2010 6:42 pm

w takim razie czekamy na następną zagadkę "politechniczną"...
bassa - Sob Paź 16, 2010 6:14 pm

a proszę, Martino - nadal nie wiadomo ani kto zrobił, ani jak zrobił (drewno ????)
ani kto ozdobił...i kiedy!

http://ibedeker.pl/na-gor...-1#comment-1484

Martino - Sob Paź 16, 2010 6:37 pm

Samą knajpę pamiętam. Miała "sławę" - nieoficjalny klub żon marynarzy...
Martino - Czw Paź 21, 2010 7:03 pm

jakieś pomysły?
bassa - Nie Lis 28, 2010 6:45 pm

Martino,jeszcze tak nie było, żeby wespół w zespół zjednoczone siły FDG czegoś w końcu nie rozszyfrowały- po to się wiesza zapytania ...
Możliwe, że to jest z czasów Nie-Dawnego Gdańska -ale ktoś trafi, a to w wspomnieniach rzemieślników artystów, a to w prywatnych kolekcjach zdjęć np. z otwarcia lokalu.

Prywatne zdjęcia z rodzinnych gdańskich wigilii i świąt lada chwila,od 4 grudnia, będą do obejrzenia na Piwnej 19, a z zakresu tematu wątku- stojak do choinki! przedwojenne bombki i stroiki,samodzielnie robione ozdoby na choinkę i serwetki na stół oraz mooorze kartek świątecznych z okresu WMG.