Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Stowarzyszenia, fundacje i inne organizacje -wątek dla Bassy

Mikołaj - Nie Lis 14, 2004 1:20 pm
Temat postu: Stowarzyszenia, fundacje i inne organizacje -wątek dla Bassy
Bassa, proponuję, żebyś o swoich fascynacjach i nowych odkryciach stowarzyszeniowych pisała w tym właśnie wątku.
bassa - Wto Lis 16, 2004 3:33 pm

Podoba mi się ! Inicjatywka 17 Rajd Śladami Przeszłości Gdańska z linku www.gdansksrodmiescie.zhp.org.pl (kontakty i adresy organizatora,hm Beaty Matyjaszczyk) oraz teksty własne -wrażenia z pięciu rajdowych tras napisane przez uczestników rajdu,wydrukowane w Dz.Bałt SZTORMIAK 15.11.2004
Dwie strony z fotkami...sensowna robota :==

Ehm... :P Dziekuje najuprzejmiej z głębokim pokłonem.
Z tym, że np wątek Rajdu Śladami Przeszłosci Gdańska-czyli projekt Stow (ZHP jak najbardziej jest Stow!!! w dodatku ze statusem org pozytku publicznego...) akurat pasuje do linków-wpisujcie a inne projekty niekoniecznie.
Takoz wspaniała konferencja Anima (od jutra na UG - o tropach kulturowych itd) w ogóle sie nie da wpisac nigdzie...a materiały z konf będa zapewne niekonwencjonalnie rewelacyjne....
To nie jest takie proste !
Chcę przez to powiedzieć,że -a) wiekszosc ciekawych pomysłow w ogóle nie ma odbicia w necie czyli linka b) jesli info nie napisze ktoś,kto był-widział-słyszal-zauważyl -skojarzył-obfocił...to doprawdy nie wiadomo nic. Na przyklad dlaczego akurat ten projekt zasługuje na nagrode L Bądkowskiego a inny -w tym samym Stow-nie...

Marek Z - Wto Lis 16, 2004 5:28 pm

Rewelacja ! :P
bassa - Sro Lis 17, 2004 1:02 am

Tez tak uważam, Marku Z ( a fotki dla Ciebie nadal u Cześka...).Jeszcze gdyby sie tu zalęgło na stałe na przykład http://www.pg.gda.pl/org/sapg/
i newsy /zaproszenia bezposrednio od koordynatorow imprez takich jak wystawa pamiatek i fotek z historii PG....
I sonda-typowanie kandydatow do nagrody http://www.gdansk.pl/gdan...e=2732&history=
z Akademią Rzygaczy na czele - ale takze
http://julia.univ.gda.pl/...anima/index.htm
czy chocby przypomnienie ,gdzie i kiedy kolejna Bazuna ! (O.Studencki PTTK)

Marek Z - Sro Lis 17, 2004 12:43 pm

Basso, jeszcze !! :D
bassa - Sro Lis 17, 2004 2:55 pm

A z dzisiejszych zachwyceń-no cóż...podoba mi się oczywiscie www.inkubatory.pl z gdańskim w SOPOCIE na 1 Maja 12 ...komuz by sie nie podobało.
Ale...ale prawdziwe jajo to jest temat ,,lochy i schrony na Pestalozziego,,- na ogólnym u Alberhta ! Rewelacja !!! :== prawdziwy żer medialny Młodzi odkryli-włącznie z czyms dla mnie, kupką zetlalych gazet...Ja tez prosze o rezerwacje miejsca na taki rajd-wycieczke !!!!

Jarek z Wrzeszcza - Sro Lis 17, 2004 6:28 pm

O tak! :hurra:
bassa - Sro Lis 17, 2004 8:48 pm
Temat postu: wazne newsy z TP II LO
Szczególnie,ze przed chwilą władza przeszła w ręce Wiewior i alberhta - eksploracje podziemi mamy jak w banku !!! (moim zdaniem).Prezesem został p Mirosław Szaudinis z tel 341 21 13 - w godz 10-18 (pracownia zegarmistrzowska ,,pod filarami,, na Grunwaldzkiej-swietne miejsce na uruchomienie wreszcie pozyczania zbiorow rzadkich ksiazek i 30 Dni czy przekaz płytek...Ciesze sie i gratuluje Wiewiór-owi i Alberhtowi.
bassa - Sob Lis 20, 2004 10:30 pm

Fundacja Solidarnosci wychodzi naprzeciw potrzebom- bedzie Centrum Kongresowe ! Sądząc z wywiadu z Bogdanem Lisem i prez.Adamowiczem w TV3-rzecz jest przemyślana i zaplanowana konkretnie,z wykorzystaniem także funduszy unijnych i zachodnich grantów dla organizacji pozarządowych-dla stow i fundacji. :==

Miedzynarodowe imprezy na 3 tysiace osób w Gdańsku ?A czemu nie ??? !
Najmarniejsza wpłata kongresowa to 600 euro...;-))

no..moze z wyjatkiem imprez antyglobalistow....i tzw. imprez tolerancji,co wyraznie jest w zakresie ,,organizacji wolnosciowych,, ale wpłat nie wnosi.Hmmm...moze byc wesoło.

Sabaoth - Sob Lis 20, 2004 10:35 pm

Cytat:
Miedzynarodowe imprezy na 3 tysiace osób w Gdańsku

A uczestników zakwaterują pod mostem wantowym :hihi:

Grün - Sob Lis 20, 2004 11:13 pm

Cytat:
A uczestników zakwaterują pod mostem wantowym
:== :haha:
bassa - Nie Lis 21, 2004 12:21 am

:hihi: :haha: piękne !!!
Ale rzeczywiscie,zaplanowane ilestam set nowych miejsc noclegowych (pisała GW o tym)-inwestycje prywatne-to niekoniecznie standard kongresowy bedzie i w pobliżu.No i sama kadra org w Biurze Kongresowym-to chyba bedzie najtrudniejsze,zdobycie takich pracownikow dla Fundacji.
Bardzo mi sie podoba profesjonalizm działan http://www.adiutare.prv.pl/dzialania.html
w organizacji imprez i kontaktach z mediami,a Wam ??

Marcin - Nie Lis 21, 2004 12:35 am

Mnie nie. :hihi:
Grün - Nie Lis 21, 2004 12:42 am

Bo pewnie znasz :)
bassa - Nie Lis 21, 2004 1:11 am

Fakt, Marcin na pewno wie więcej- w sensie- o ludziach tego Stow, ja widze tylko, jak ładnie medialnie sobie poczynaja-i z całego ich zakresu troche blizej znam temat ,,psy ratownicze,, skąd wyrosła bardzo godna polecenia Fundacja Dogtor .
W dogoterapii -spotkania z dziećmi autystycznymi- i pomysł piękny, i działania....społecznie przez ratowniczki z psami prowadzone.

Sabaoth - Nie Lis 21, 2004 12:06 pm

Cytat:
No i sama kadra org w Biurze Kongresowym-to chyba bedzie najtrudniejsze,zdobycie takich pracownikow dla Fundacji.

Z tym akurat nie będzie problemów, pociotków i szwagrów u nas dostatek :hihi:

bassa - Nie Lis 21, 2004 10:45 pm

To prawda,Sabaoth - ale tez kongres-zjazd-zlot-konferencja-rajd...itd.- dowolny -to konkretny wynik-albo przyjada uczestnicy 300-1000 osób, albo nie...a koszty na promocje,druki itd poszły!
Mam na mysli,że zespół roboczy czy biuro org błyskawicznie podlega weryfikacji-albo się umie spowodować przyjazd(i wpłaty) albo nie... :OO
Ludzie po stażu w www.eskadra.com.pl pewnie by umieli- Eskadra kosi wszystkie swiatowe nagrody miedzynarodowych Stowarzyszeń -ostatnio The Globes Awards.
A na razie w Gdańsku nie ma chyba nawet oddzialu SAR,Stowarzyszenia Agencji Reklamowych.

bassa - Pon Lis 22, 2004 12:27 pm

No to inna ładna stronka do podziwiania www.pck.org.pl
Marek Z - Pon Lis 22, 2004 1:27 pm

Basso, takich stronek jest na pewno sporo. Ale co one mają wspólnego z Dawnym Gdańskiem ????!!!??? Pisz moze bardziej na temat.
Grün - Pon Lis 22, 2004 1:55 pm

Może to, że dawno w Gdańsku powinno być coś takiego :hiihihi:
pumeks - Pon Lis 22, 2004 2:28 pm

Marek Z napisał/a:
Basso, takich stronek jest na pewno sporo. Ale co one mają wspólnego z Dawnym Gdańskiem ????!!!??? Pisz moze bardziej na temat.

Marku, ten wątek powstał specjalnie dla Bassy, żeby sobie pisała :)
Swoją drogą, jakby Bassa miała znajomości w SLD, to za takie wyłapywanie stron w necie mogłaby zarobic niezłą kasę, jak niejaki pan Janikowski.

bassa - Pon Lis 22, 2004 3:25 pm

Kapitalne archiwa, ot co ma PCK wspolnego z Dawnym Gdańskiem.Cały wątek poszukiwania rodzin, ale takze przedwojenne wydawnictwa i akcje...Z tym,ze raczej chyba te archiwa w Warszawie ? I dobry pretekst potrzebny,żeby grzebać...(Ust o ochronie danych osobowych) -jakies...praca mgr. ? praca dr.?artykuł do 30 Dni ?
Oczywiscie ze MUSZA tam byc fotki wrzeszczańskie-podobnie jak MUSZA byc w Woj Bibl Publ na Hallera 14 www.cen.gda.pl -jeno dogrzebac sie to sztuka...

Marek Z - Pon Lis 22, 2004 7:00 pm

Cytat:
Kapitalne archiwa, ot co ma PCK wspolnego z Dawnym Gdańskiem.

Cytat:
Oczywiscie ze MUSZA tam byc fotki wrzeszczańskie

No jasne, równie dobrze takie fotki mogą być w archiwum Straży Pożarnej czy innej instytucji. Ale ok, już nic nie mówię :nie_powiem:

Mikołaj - Pon Lis 22, 2004 10:27 pm

Pisz, Bassa, pisz. Tylko tutaj, a nie w innych przypadkowych wątkach.
Grün - Wto Lis 23, 2004 9:21 am

Pisz Bassa, czytamy TU z wielkim zainteresowaniem.
bassa - Sro Lis 24, 2004 12:24 am

A wiecie,że to sie naprawde czuje ??? he he...życzliwe wibracje przez ekran ??? :haha:
Bardzo sympatyczny pomysł miał Mikołaj - i wiadomo,że TU się rozmawia raczej o duchu miejsca -czyjejs inwencji,pracy,pomyślunku- czego materialne dowody owszem zostały, ale jednak najpierw był pomysł i wola Wspaniałego Gdańszczanina. ( zalożę sklep- bede mial napis nad witryna...).Tak jak Gabriela Danielewicz pisze np. w ,,Polki w Wolnym Miescie Gdańsku,, - o pomysłach grup i co z tego wynikło !
Marku Z-czyżby Straz Pożarna była stowarzyszeniem? PCK jest Stow jak najbardziej.Takze istnieje w Gdansku Stowarzyszenie Wspierania Komputeryzacji Bibliotek, Targ Rakowy 7/9 w budynku WBP ale jakos archiwa fot ma WBP w Sopocie a dostep do zbiorow w necie-Gdynia... :P

Grün - Sro Lis 24, 2004 12:30 am

Straż pożarna? Jeśli ochotnicza to jak najbardziej jest stowarzyszeniem.
bassa - Sro Lis 24, 2004 4:07 pm

Ehm....raczej nie jest samodzielną osobą prawna zarej w Krajowym Rejestrze Sadowym.OSP wygląda na ,,działke,, gminy i z gminnych funduszy-budzetu utrzymywana.A ze obrzędowosc istnieje i prezesi, drużyny i skarbnicy...hmmm.Maja prawo,pod gmine tez mozna podpisac inicjatywy lokalne.
http://www.port.gdynia.pl/straz_historia.php

http://t.nycz.bytom.pl/
o- WOPR to super stowarzyszenie..zarejestrowane !!!

Grün - Sro Lis 24, 2004 4:17 pm

No to może raczej najpierw sprawdź, a potem twierdź.
bassa - Nie Lis 28, 2004 9:57 pm

Aaaa...Gruenie, próbowałam sie doszukać na www.szukacz.pl,jest nawet cos dla Dzikiego Rexa,Ohotnicza Straż z taka sama stroną !...ogolnie-wcale nie tak łatwo.Ale sie dowiem przy okazji.
Na razie kwitnę zachwytem odkrywszy strone http://www.arspolona.com.pl/ www.arspolona.pl z bezpłatnymi egz okazowymi specjalistycznych czasopism- jaaaasne,ze trzeba bylo zdrowo sie nagadac na Targach Ksiazki,zeby takie kwiaty odkryć.Czy na przykład www.targi-edukacja.pl
Czy stoisko www.dzieciom.pl albo www.islam.info.pl
A komu starczy cierpliwości, zostanie nagrodzony na stronce www.ahriman.pl albo www.bn.org.pl albo www.biebrza.org.pl Peeewnie,ze przywiozłam siaty ksiażek i .....

bassa - Wto Lis 30, 2004 10:20 pm

o Oliwie.... www.dolinaradosci.pl takze stow zajmujace sie Katedra Oliwska i Stow mieszkancow....i skuteczna w roznych akcjach kulturalnych filia bibl publicznej..ho ho,Oliwa to ma dobrze ( PFRON na Bazynskiego 32 tez mozna zaliczyc ???)
Ze juz nie wspomne, ze cale www.mojeosiedle.pl zaczelo sie od Oliwy...z forum gdansk!

bassa - Czw Gru 02, 2004 2:56 pm

Zastanawiam sie, czy u nas tez jest jakas zorganizowana "siła przebicia" podobna do
grupy "Wciąż Wierze w Wąski Tor" w W-wie czy na przykład http://www.ssks.prx.pl/index.php
Coś moze wiecie ???
A jakie są ew. koszty "wynajecia" całego składu na imreze grupy ? Z czasów rajdów studenckich pamietam,że to jest możliwe. Także ostatnio świeto Kaszubów to użycie pociagu lokalnego Puck-Gdynia-Kościerzyna.Hmmmm...

parker - Pon Gru 06, 2004 9:25 pm

dołożę siędo nie-swojego wątku :hihi:

KONKURS GRANTOWY DLA ORGANIZACJI POZARZĄDOWYCH

bassa - Pon Gru 06, 2004 9:59 pm

Brawo Parker!!!! To jest prawdziwie kobiecy gest ze strony Parker!
Ja Cie bardzo proszę, dokładaj się jak najczęsciej;szczególnie,że tekst to strzał w dziesiątkę. :== :==
W rewanzu dla Parker doniosę,ze rewelacyjne fotogramy Twierdzy Wisłoujscie wykonane przez łódzkiego fotografika ( z helikoptera chyba??)dla MHMG oraz kilka zbiorów foto o Gdańsku mozna do połowy grudnia "zaliczyc" w Stow Przyjaciól Biblioteki nr 6 na Zaspie,na ul Pilotów 3 w godzinach pracy filii bibl czyli do g.19 z wyjatkiem srody,sob i niedz.Z własną cyfrowka najlepiej...hi hi...cos dla FDG tez z tego...

bassa - Wto Gru 07, 2004 1:05 am

o właśnie...to miałam na myśli piszac o zielarskich atrakcjach ogrodu AMG na Hallera w wątku Wrzeszczanie-Langfurerzy http://www.eko.org.pl/ptp...showpage&pid=12
bassa - Sro Gru 08, 2004 1:47 am

A że się zachwycę dziś www.gdansk.habitat.pl i praktykami studenckimi tamże...
Ma ktoś inne zdanie ? Inną opinię ???
Solidne,sensowne i z stopniowo rosnacą zawodową kadrą wrzeszczańskie Stowarzyszenie z ul.Mierosławskiego 21

Też sie Mikołajowi nie podoba ???

Mikołaj - Sro Gru 08, 2004 1:53 am

Pisanie nie na temat w przypadkowych wątkach mi się nie podoba. Nikomu się nie podoba.
bassa - Sro Gru 08, 2004 2:17 am

Wow! Ale strzał ! Uprzejmie prosze Mikowhy,zeby pisać na temat !!! I własne opinie....o projektach i inicjatywach w Stow.
Grochu niestety nie posiadam.... :P

Ciekawe jest co poleca Grzesiek (uzytkownik FDG 148) http://www.neptun.gda.pl/
Wiecie, ze w Gdansku jest zarejestrowanych 2500 Stow ???

Mikołaj - Sro Gru 08, 2004 2:21 am

Cytat:
Uprzejmie prosze Mikowhy,zeby pisać na temat !!!

Widzę Bassa, że wzięłaś sobie do serca, że jest to wątek dla Ciebie :D

Sabaoth - Sro Gru 08, 2004 2:24 pm

Basso, nawiazujac doo Twojej wczesniejszej deklaracji, moja skrzynka pocztowa swieci pustkami. Caly czas czekam na obiecane zdjecia przedwojennego Wrzeszcza.
bassa - Sro Gru 08, 2004 9:17 pm

Nawiazujac do wpisu Głownego Architekta, rozumiem, że dyskusję na temat czy sie nam podoba czy bleee-działanie ktoregoś z Stow- w tym wątku mam prowadzic ja ?I że ja mam prosic o ripostę lub wytłumaczenie przedstawiciela Stow,zapraszając go do tego wątku ??? Ewentualnie zapraszajac kompetentne media ?
I ze ta dyskusja ma byc na poziomie,bez kopania bliźnich po kostkach i jakichś złośliwych personalnych akcji czy ujawniania w wpisach nietaktownego wścibstwa ?Czyli- okiem Obywatela,godnego swojego miasta i majacego spory dorobek- jak Sabaoth,który naprawde potrafi udowodnic duza wiedzę i szczere zainteresowanie,widać że Jest Stąd ! A szczególnie- okiem Obywatelki, ale to juz moj prywatny konik (kłaniam sie Parker).Myślałam,żebyśmy przyznawali gwiazdki w danym roku nowym pomyslom Stow-jak filmom czy jak hotelom...max 10 gwiazdek ?

bassa - Sro Gru 08, 2004 9:43 pm

i a propos co myślicie o "Nasze dziecko"
na http://www.obywatel.org.p...u=23&msgid=1270

Mikołaj - Sro Gru 08, 2004 9:58 pm

a co vat na ubranka ma wspólnego z Gdańskiem? :???:
ja nie wiem, może mi się wyswietla co innego niż powinno - naprawdę wrzuciłaś temat o "obniżaniu kosztów utrzymania dzieci"? 8O

Sabaoth - Sro Gru 08, 2004 10:22 pm

Basso, ja Cię tylko grzecznie zapytałem, czy podeślesz mi obiecane zdjęcia przedwojennego Wrzeszcza. A Ty mi jakieś kopanie po kostkach i złośliwe personalne uwagi insynuujesz.
bassa - Sro Gru 08, 2004 11:47 pm

Wow...w węże Laookona się zaczynamy bawić?Pomieszanie z poplataniem a nerwowi jacyś Panowie sie zrobili,czas na masaż czy co ???
Po kolei :Sabaothowi odpowiadam,że negatywy sa skanowane dniami i nocami, w czynie społecznym ludzi z kilku organizacji,zamierzajacych w czerwcu kilka imprez lokalnych urzadzić.I wystawy i moze film ?I oczywiście obróbki wymaga wszystko-nie moge społeczników poganiać!I trzymam Sabaotha za słowo,że wybierze sobie z tego co ładniejsze i opublikuje na stronie! OK ?
Prawemu Mikołajowi:TAK,obejrzenie jak łódzkie ogólnopolskie Stowarzyszenie Obywatel wspiera medialnie obywatelską akcję zbierania podpisów w celu zmiany prawa...cóż,to jest klimat Wolnego Miasta Gdańska i NASZEJ kulturowej tradycji samorządności! Ale widać tam,a nie tu...Jakoś tak sie składa,że co celniejsze akcje prowadzi sie w innych miastach.Choć net mamy przecie taki sam i narzędzia te same.No,chyba ze WMG ma byc tylko nazwą...bez wnikania w treść.
A...oczywiscie ze TRZEBA popatrzeć,co wychodzi w stoczni Gdańskiemu Towarzystwu Promocji Kultury Akademickiej 11 grudnia od godz 18,link podał Mikołaj w "Dzieje się".

Sabaoth - Sro Gru 08, 2004 11:54 pm

Nie chodzi o to, że ja nerwowy jestem, słońca mało, wschodzi przed 9, a o 15 już ciemno. Dobrze że chociaż świeci, bo jak parę dni temu było pochmurno to trudno było dzień od nocy odróżnić. No i tak zrozumiałem połączenie kopania po kostkach z moim nickiem.

A na zdjęcia Wrzeszcza faktycznie nie mogę się doczekać, może chociaż jedno, dwa na początek, jako zakąskę? A jak wszystkie na raz wyślesz to może się skrzynka zapchać, tak na raty bezpieczniej. I łatwiej mi je obrabiać i wrzucać na stronę.

bassa - Sob Gru 11, 2004 11:34 pm

OK-ale to akcja przewidziana do spokojnego robienia,aż do czerwca-istotne,że moge mówić darczyńcom,gdzie na stronie zobaczą swoje fotki ( no i pokazać strone Sabaotha przy okazji... :OO )
O kostkach było ,żeby sie nie kopać w ogóle-nic z Sabaotha nickiem,przecie nie kopiesz ? Nie masz czasu, zajmujac sie stroną i zbiorami !
Miałam okazję w życiu poznać Jerzego Waldorffa i dyrektorów muzeów...aaaabsolutnie w każdym calu gentelmani!I tak mi sie kojarzy zajmowanie sie przeszłością- z subtelnymi żartami a nie siłą i łomotem...
Aaaa-do pochwalenia myślę- www.inspiracja-aktywacja.org.pl a szczególnie info dla młodziezy tamże.... :==

Aaaaa...i tym razem naprawdę specjalnie dla Sabaotha link historyczny http://www.kolbudy.gd.pl/...&poz=conradinum

Mikołaj - Nie Gru 12, 2004 12:05 am

Cytat:
tak mi sie kojarzy zajmowanie sie przeszłością- z subtelnymi żartami a nie siłą i łomotem...

my to bojówki jesteśmy. konserwatorski underground. :shoot:

bassa - Nie Gru 12, 2004 12:32 am

a gdzie linki do stow konserwatorskich Mikołaju ??? Przecie sa,jakis projekt prześliczny ,,wedrownych rzemieślników,, z Francuzami ktoreś stow robiło-bardzo to było ładne,roczny staż w francuskich zamkach i muzeach a oni-u nas,zasady jak u wolnych mularzy...
Grün - Nie Gru 12, 2004 12:43 am

No nie wymagaj od Mikołaja, Basso, żeby Ci chleb odbierał. Od linków stowarzyszeń to Ty jesteś wybitną specjalistką.
bassa - Nie Gru 12, 2004 1:01 am

No dobrze...chodziło o Stowarzyszenie Francuskich Mistrzów Dawnych Rzemiosł a wiecej na stronce http://www.archeologia.pl/index.php?n=13 :P :P :P :P :OO
parker - Nie Gru 12, 2004 1:04 am

na zamówienie Bassa każde stowarzyszenie odszuka :)
bassa - Nie Gru 12, 2004 1:27 am

No tak...nie każde, Parker- wiekszość Stow nie ma stron, choć akurat dla ngo,sów strony są bezpłatne na serwerze www.ngo.pl

Na przykład Stow Horyzont...chociaz moze sie myle i juz ma ????

Ogólnie -lepiej znaja temat ludzie z Stow albo ludzie z placówek z Stowarzyszeniami wspólpracujacych przy różnych projektach edukacyjnych.Pewnie,że warto ich zapraszać do tego wątku....i do wypowiedzi!
:OO
( i dziekuję Parker za linki w innym wątku-posłałam w świat...;-))

bassa - Nie Gru 12, 2004 9:19 pm

O spóldzielczosci, skoro Gruen twierdzi ze Akademia w rękach Rzygaczy..Rechtór rozdarował ??? Pomysł z własna kasą dla org uczelnianych i przyszkolnych oraz prywatnie-samych uczniów i studentow jest niezly... :OO
http://www.ngo.pl/labeo/app/cms/x/89754
na sylwestra w Kadynach ? w pałacu w Leżnie ??
http://www.lezno.ug.gda.pl/

bassa - Wto Gru 14, 2004 3:16 pm

i o żaku.... pewnie,że proszę o wypelnienie ankietki, ktora sie pojawia z główną stroną....filmy o dawnym Gdańsku, gdyby ktos zapomniał...;-))
http://www.klubzak.com.pl/
Klub jest siedzibą wielu Stowarzyszeń,nie tylko studenckich : brak moze tylko Stow medialnych i prasy lokalnej...takze internetowej....ale łatwo to nadrobić !
przed Swiatowym Zjazdem Gdańszczan w 2006 roku.

(czy ja coś broń boże sugeruje ???) :P

bassa - Pią Gru 17, 2004 10:06 pm

Aaaabsolutna perełka, nadzwyczajne !! Warto sie wczytac i w kursy i w pomysły...i w ogóle :== dla Zarzadu tego Stow. !
http://www.gtf.opitz.pl/sponsorzy.html

bassa - Sob Gru 18, 2004 5:57 pm

A takoż z zazdrością stwierdzam....owszem Dwójka , ale.... sami zobaczcie http://wc.pmedia.info/
bassa - Sro Gru 22, 2004 2:59 pm

11 stycznia to jest wtorek- zapewne z pracy sie beda zrywac ludzie Stowarzyszeń ??? Jaaasne,ze warto posłuchac o kasie na rewitalizacje lokalne i jak to robic fachowo.......;-)) Na przykład- starą zajezdnie tramwajów konnych na rogu Pomorskiej i Grunwaldzkiej czy tez -browar przy Parku Kuźniczki.Stowarzyszenia moga,a Miasto niezupełnie...!To jest paradoks sytuacji...
http://www.gdansk.pl/gdan...e=2888&history=

Sabaoth - Sro Gru 22, 2004 3:33 pm

Najbardziej mi się podoba, jak ktoś potrafi fachowo wyciągnąć kasę na organizację takich szkoleń i pogadanek :hihi: Korzyść z tego ma głównie gadający.
bassa - Sro Gru 22, 2004 3:48 pm

Zgadzam się z Sabaothem, rzeczywiście najlepiej maja panie organizatorki spotkań w regionach oraz wykładowcy...tyle ze to z kasy PHARE leci a nie z naszej.A już kwestia, czy sie pobierze kwity na takim spotkaniu,wypełni jakims kosztorysem i odda...to na pewno nie gdańszczanie! Nie mamy żadnych potrzeb lokalnych i nie bedzie PHARE nam tu...dofinansowywał!!!
:P
(vide temat Społeczenstwo Informacyjne -tez na podanej wyzej stronie)

Grün - Sro Gru 22, 2004 4:29 pm

A Ty Basso myślisz, że Phare to skąd? Z powietrza?
bassa - Sro Gru 22, 2004 9:59 pm

Zarówno PHARE jak i np finanse Fundacji Batorego to sa calkowicie zewnetrzne pieniądze.Także Fundacja Wolnosci to wpłaty TAM a nie nasze!
Nasze kieszenie to moze być-owszem-1% podatku na tzw. org pożytku publicznego.Tj mozna przeznaczyc,wpłacić org na konto a skarbówka tę kwote odsyła z powrotem podatnikowi przy rozliczeniu PITa.
Z tym,ze konia z rzędem temu,kto sie doszuka kont gdanskich org. pp i w ogóle o nich wie...w szkole dziecka, w klubie osiedlowym-że to forma dopłacenia za zajęcia na przykład...albo za ekstra wyjazdy!A te zmiany podatkowe TEMU własnie miały służyc-integracji i samofinansowaniu konkretnych potrzeb społecznosci lokalnych- zamiast łaskawych dotacji "z góry"-z tych samych podatków w końcu...;-))

bassa - Nie Gru 26, 2004 8:33 pm

Działaj LokalnieIV ---ciekawe wyniki....Trzy organizacje pomorskie beda dysponowac kasą; szkoda, że inne org nie mają pomysłów i i kosztorysów/projektów...
http://www.filantropia.org.pl/menu.html

bassa - Sob Sty 01, 2005 3:19 am

A otóz z samych wątpi-trzewi FDG wyciagniety arcyciekawy link- dziekuje Autorom newsa !! Super !!
http://www.airrescue.fundacja.bci.pl/

bassa - Nie Sty 02, 2005 1:29 pm

A teraz serio -zapraszam do dysputy,czy ktos widzi-chce zrealizować- jakis sensowny kosztorys ??? Z którym mozna pojśc do dowolnego Stow i zgłosic do http://www.mk.gov.pl/website/index.jsp?catId=296
Z przyjemnoscia tez donosze,ze drgneło w Tow Przyjaciół Gdanska-tj warto do nich chodzic z takim kosztorysem.... http://www.tpg.friko.pl/
szczególnie ze okres raczkowania,tj niewielkie kwoty dotacji -porzadnie rozliczonych- TPG ma juz za soba, http://www.gdansk.pl/gdan...le=100&history=
tj. ma szanse firmowac- i dostac dla realizatora /autora kosztorysu- kwoty powyzej 15.000 zl...

bassa - Czw Sty 06, 2005 1:17 am

http://www.oska.org.pl/news.php?topic=5

( to jest ten link, w ktorym sie należy skupić na wykazie grantów...szczególnie tych,gdzie mowa o społecznosciach lokalnych i wspólpracy..)

Mikołaj - Czw Sty 06, 2005 1:19 am

:czytaj: no dzieci, a teraz się skupiamy!
parker - Czw Sty 06, 2005 1:25 am

Nie mogłam zrozumieć o co chodzi :)
Ale juz obejrzałam shoutboxa :hihi:

bassa - Sob Sty 08, 2005 11:54 pm

Hi hi... Parker, niedługo bedziemy się w tym watku wszyscy(czytający i dorzucający swoje perełki..) porozumiewac bez słów i komentarzy oraz długich opisów "co jest co".Strona OSKA wymagała komentarza,za to jeden z projektów CEO ...chyba nie ??? :P Jasne,ze zazdroszcze...innym województwom i regionom....robią i mają !
http://www.ceo.org.pl/ind...gl=1&dzial=1006

Marcin - Nie Sty 09, 2005 12:03 am

Baaa...
Sabaoth - Wto Sty 11, 2005 10:34 am

Interesujace :hmm:
parker - Wto Sty 11, 2005 11:13 am

Nie rozumiem czemu traktuje się mnie w tym wątku, jakbym wiedziała o co chodzi? :hmmm:

A ja nie mam zielonego pojęcia :^^ :mrgreen:

Sabaoth - Wto Sty 11, 2005 2:33 pm

A czego Ty tu nie rozumiesz, toć to wszystko takie jasne i proste :mrgreen:
bassa - Czw Sty 13, 2005 3:35 am

Aaaaa! o konkretach pewnie sami poczytaliscie ? interesujace :OO http://www.gdansk.pl/gdan...e=2966&history=
Parker, ja tak sobie myśle,że paniom łatwiej myślec o kasie potrzebnej na kulturalne inicjatywki,ero- wiedza o co chodzi...ale moze i w tej kwestii panowie FDG sa naj naj i najnadzwyczajni...(vide superserial foto Sabaotha z zdobywania szczytów Marienkirche).

Grün - Czw Sty 13, 2005 8:26 am

Święte słowa!
Sabaoth - Czw Sty 13, 2005 9:25 am

Cytat:
vide superserial foto Sabaotha z zdobywania szczytów Marienkirche

To nie ja niestety zdobywalem tylko moj szwagier :II Chociaz nie wiem, czy nie sparalizowalby mnie tam lek wysokosci :hihi:

bassa - Sob Sty 15, 2005 9:56 pm

Szwagrowi się należy piwo w dużej dawce za to,ze zdobywał,ale przede wszystkim za to,ze WIEDZIAŁ KOMU wręczyc fotki....
Niesłychany temat to jest, że tez prasa jeszcze od niego tego nie nabyła...(na wyłącznośc ,już by nie mógł NAM....) To fotki dla National Geographic co najmniej, :== dla Szwagra i :== dla Sabaotha -za refleks !!!

bassa - Pią Sty 21, 2005 9:01 pm

aaa... pewnie ze niezłe ! www.notes.e.org.pl

No i ciekawostka: duzo sie mówiło prywatnie w ub.roku o tym,ze nowa Telewizja Kablowa skupuje sieci i stworzy własne studio telewizyjne na Zaspie : chyba rzeczywiscie cos sie dzieje bo Trójmiejska Telewizja Kablowa zaprasza do skladania pomysłów na programy... tel 5574063 oraz zaprasza do szeroko rozumianej współpracy. :P

wrangla - Pią Sty 21, 2005 9:07 pm

bassa napisał/a:
Trójmiejska Telewizja Kablowa zaprasza do skladania pomysłów na programy... tel 5574063 oraz zaprasza do szeroko rozumianej współpracy. :P

Szukają prezenter-ów/ek? :^^
... mamy tu kilku dobrych kandydat-ów/ek :hihi:

Sabaoth - Pią Sty 21, 2005 9:11 pm

Basso, a jak idzie skanowanie zdjęć dawnego Wrzeszcza?
bassa - Sob Sty 22, 2005 12:22 am

W sprawie fot- dzieje sie non stop, jeno to nie jest tak ślicznie,jak sobie zapewne Sabaoth wyobraża.To nie sa fotki "czystych obiektów" jeno rózności rodzinne, z ludźmi na pierwszym planie.Owszem,w tle widac to i owo...Ale nie dorasta nijak do klasy tego, co Sabaoth publikuje na stronie.Z tego moze byc jakaś niezła ekspozycja,ale tematem sa LUDZIE a nie ehm...nieruchomości.Zobaczymy jeszcze, co przyniosą różne lokalne wrzeszczańskie akcje róznych Stow, ktore namiętnie namawiam....Ale to znów- ich decyzja, pomału sie układa kalendarz imprez lokalnych...W końcu najpiękniejsze Kuźniczki świata mamy !Na sobotnie pikniki i inne takie...
Sabaoth - Sob Sty 22, 2005 12:46 am

Jakby jeszcze spadł śnieg, to można zorganizować "Rodzinne grilowanie na śniegu" i "Śnieżny piknik" :hihi:
lusinek1 - Sob Sty 22, 2005 1:09 am

wrangla napisał/a:
bassa napisał/a:
Trójmiejska Telewizja Kablowa zaprasza do skladania pomysłów na programy... tel 5574063 oraz zaprasza do szeroko rozumianej współpracy. :P

Szukają prezenter-ów/ek? :^^
... mamy tu kilku dobrych kandydat-ów/ek :hihi:

...Wranglątko na ekrany? :haha:

wrangla - Sob Sty 22, 2005 1:16 am

lusinek1 napisał/a:
...Wranglątko na ekrany? :haha:

a potem wywiady, goździki, wizyty w zakładach pracy... :P

lusinek1 - Sob Sty 22, 2005 1:21 am

...hmmm... obawiam się, że wyimaginowana sława "gwiazdy" lokalnej kablówki już teraz uderza Ci do główki... :hihi:
parker - Sob Sty 22, 2005 1:28 am

Sława "kablówkowa" zawsze zaczyna się od prognozy pogody :%
Przynajmniej na wszystkich filmach.
Wrangla, czujesz się na siłach?

lusinek1 - Sob Sty 22, 2005 1:34 am

Wrangla - pogodynką? :hmmm: Nieeee...
A może Wranglątko ma ochotę na schedę po niejakiej wróżce Benicie w Tele-Topie? Jakby coś, lusinek1 może pogadać z kim trzeba... :hihi:

wrangla - Sob Sty 22, 2005 2:42 am

lusiniątko napisał/a:
...hmmm... obawiam się, że wyimaginowana sława "gwiazdy" lokalnej kablówki już teraz uderza Ci do główki... hihi
Zazdrosny? :hihi: Czyżby lusiniątko widziało siebie w blasku jupiterów? :mrgreen:

parkerątko napisał/a:
Sława "kablówkowa" zawsze zaczyna się od prognozy pogody
Przynajmniej na wszystkich filmach. Wrangla, czujesz się na siłach?
łeee, chyba nie, bo według moich obliczeń zawsze z nieba by coś padało. Deszcz, śnieg, gwiazdy, pieniądze...

lusiniątko napisał/a:
A może Wranglątko ma ochotę na schedę po niejakiej wróżce Benicie w Tele-Topie? Jakby coś, lusinek1 może pogadać z kim trzeba...
Nasze lusiniątko ma ciemne kontakty?! :% No kto by pomyślał, że taki przykładny tatuś zadaje się z czarownicami... :mrgreen:
lusinek1 - Sob Sty 22, 2005 2:56 am

...lusiniątko nie ma ciemnych kontaktów... w ogóle nie ma kontaktów - lusiniątko chodzi w okularach, a nie w kontaktach :mrgreen: Wranglątko raczyło już zapomnieć? :???:
Gdyby przykładnemu tatusiowi przyszło do głowy zadawać się z czarownicami, z pewnością nie pomyślałby o wróżce Benicie :hihi:
No way! :<>
Ty, Wrangla, chyba nie miałaś dotąd okazji oglądania Benity w ti-vi, co? :D
Zresztą - cofam pytanie, bo odbiegamy jakby od wątku bassowego w kierunku - a jakżeby inaczej.... - blablablabla :)

bassa - Sob Sty 22, 2005 10:25 pm
Temat postu: programy w kablówce ?
Nieźle...hi hi...od prognozy pogody przez horoskopy do serio tematów,na przykład "Gdzie spotkac ducha" czyli z kamerą przez podziemny Gdańsk...
Lusinek i wrangla zaczęli dyskurs jak klasyczne kolegium redakcyjne-od "michałków" do serio. A TeleTopu szkoda,a szczególnie ich archiwum-kawał trójmiejskiego życia udało się im zarchiwizować i rozmów z ludźmi a tych relacji juz nie da sie powtórzyć.
Bardzo interesujace wydaje mi sie ożywienie w Towarzystwie Przyjaciół Gdanska,szczególnie wspólpraca z Wydawnictwem Gedanica i reprinty,które zaczęli wydawać w kolekcjonerskich ilościach: wreszcie coś, co można pochwalić na Głownej Stronie FDG czyli na www.40portali.prv.pl ( o ile Ojcowie Redaktorzy zechcą...) :==
Ułatwcie życie TVK - poszukają tematów na jednej konkretnej stronie.... :OO

lusinek1 - Sob Sty 22, 2005 11:12 pm

Tele-Top się reaktywuje, basso :)
Nie wiem jeszcze do końca w jakiej formule w Trójmieście (musiałbym podpytać jednego takiego... :hmmm: ), ale jedno jest pewne: wróżka Benita nie powróci! :mrgreen:
Co do archiwum Teletopowego... hmmm... mogę się mylić, ale z tego co wiem, oni nagrywali "jedno na drugie" i raczej dłużej niż 12 m-cy niczego nie trzymali.

bassa - Sob Sty 22, 2005 11:41 pm

Własnie w postaci TVK,inwestora skadś z południa się TeleTop reaktywuje-z tym,ze w Gdańsku a nie w Gdyni i z zupełnie nowym studiem/sprzetem , pomyslanym bardziej pod internet i światłowody, nowe media i nowe sposoby komunikacji interaktywnej z mieszkańcami.Bardzo interesujace :OO Szczególnie,jeśli zaczną od Zaspy...;-))
Wyobraźcie sobie np poddanie pod dyskusję wieczorem tematu,co zrobic z stojacym dwa lata pustką domem ofiarowanym przez developera w Straszynie-Fundacji Adama Małysza.
Taki interaktywny program to takze-lawina pomysłow....gdańszczan !
http://www.malyszomania.c...on=1§ion=10

lusinek1 - Sob Sty 22, 2005 11:56 pm

Basso... chyba mówimy o różnych rzeczach. Tele-Top jest jeden w Trójmieście. To spółka "zoologiczna" z siedzibą w Gdyni. Produkowała i nadawała swego czasu program lokalny, który był rozprowadzany w różnych sieciach kablowych na terenie całego kraju, w tym również w Trójmieście (sieci kablowe UPC i Multimedia Polska). Przez pewien czas zamiast tego programu lokalnego były różne cuda na kiju (np. program ITV), a obecnie planuje się powrót do telewizji lokalnej, ale w nowej formule (nie wiem jakiej...).
Ty, basso, zdaje się pisałaś wcześniej o Trójmiejskiej Telewizji Kablowej (kolejna spółka "zoologiczna", tym razem z Gdańska). Te dwa podmioty, poza przedmiotem działalności, nie mają ze sobą nic wspólnego.

bassa - Nie Sty 23, 2005 1:36 am

Tele Top dysponował kadrą techniczna i wiedzą-co gdzie w Trójmiescie oraz archiwum tematow..to jest majatek, który sie wnosi do nowej spólki z oo -aportem ,za udzialy...
A z drugiej strony- był potrzebny zewnetrzny inwestor i zupełnie nowe techniki-ergo powołano nowe TVK...tak, jako zarej sp. z o.o. albo S.A.
(Do dzis mnie dziwi, dlaczego gdanskie przystanki stawia i -zarabia- warszawski adpol-sami nie umiemy ????dwuosobowe biuro...)
He he...znalazłam cos dla parker,ktora pisała o cenach kamienic...W ofercie firmy TONAGRO jest Wyspa Spichrzów za 2.500.000 !!! calkiem realne,zorganizowac zrzutke 100.000 Gdańszczan....wspoludzialowcow.Przy pomocy kablowki interaktywnej- w tydzien...;-))

Marcin - Nie Sty 23, 2005 11:39 am

Basso, a kogo byś zgłosiła? :%
Zgłoś kandydatów do medali Rady Miasta Gdańska

lusinek1 - Nie Sty 23, 2005 3:44 pm

bassa napisał/a:
Tele Top dysponował kadrą techniczna i wiedzą-co gdzie w Trójmiescie oraz archiwum tematow..to jest majatek, który sie wnosi do nowej spólki z oo -aportem ,za udzialy...
A z drugiej strony- był potrzebny zewnetrzny inwestor i zupełnie nowe techniki-ergo powołano nowe TVK...tak, jako zarej sp. z o.o. albo S.A.

...widzę, basso, że Cię nie przekonam... :%
Dziękuję za wyjaśnienia o aportach i udziałach - w mojej pracy zawodowej przydadzą mi się niechybnie :D

bassa - Wto Sty 25, 2005 2:10 pm

Lusinku! Tu nie było do nic do przekonywania...Ciebie-szczególnie,ze nie wiem co robisz zawodowo. Jaaasne,ze potrzeba zupelnie nowych mediów do kontaktu mieszkancow miedzy soba i wcale nie powiedzane,ze akurat kablowka internetowa...acz kazda forma interaktywności potrzebna!!!
Ideałem jest to co robi Mikołaj, publikujac wewnętrzne ankiety i FDG wzorem i przykładem !!!Dla każdego nowego obywatelskiego medium...tak sobie prywatnie myślę.
Marcinie, gratulacje.Brawo! :OO Zastanawiałam sie, KTO z FDG podniesie temat tych medali- czyż nie klasyczny temat na ankiete własnie ???I pytanie o to kogo nagrodzić- gdańszczan a nie szacownego jury... :P

lusinek1 - Wto Sty 25, 2005 2:42 pm

...ufff... zawodowo zajmuję się udziałami i aportami właśnie :)
Marcin - Wto Sty 25, 2005 2:49 pm

bassa napisał/a:
Ideałem jest to co robi Mikołaj, publikujac wewnętrzne ankiety i FDG wzorem i przykładem !!!

Pierwszy medal dla Mikołaja! :D

Sabaoth - Wto Sty 25, 2005 2:57 pm

Cytat:
Pierwszy medal dla Mikołaja!

A drugi dla Grünia Pstrowskiego :mrgreen:

Mikołaj - Wto Sty 25, 2005 3:16 pm

Trzeci (równorzędny) dla Sabaotha!
lusinek1 - Wto Sty 25, 2005 3:36 pm

...towarzystwo wzajemnej adoracji :hihi:
Grün - Wto Sty 25, 2005 5:11 pm

Lusinek już ma medal :^^ w awatarze :hiihihi:
bassa - Sro Sty 26, 2005 1:41 am

Ja tez mam kandydature !Za rekordowe wyniki w Hall of fame na Inny Gdańsk u Gruena... i za wyprodukowanie serii (w przyszlosci) zagadek wrzeszczańskich, których
- ha ha- tak łatwo nie rozwalicie.... :P A sie jeszcze Tadil włączy..to nie ma silnych na nich. :OO

bassa - Pon Sty 31, 2005 2:47 pm

Mysle,ze medalu warte wszystkie te osoby,któe napiszą wnioski rewitalizacyjne-o konferencji info pisał Corzano.A także, mysle sobie-warci wyróżnienia cisi bohaterowie,prawnicy,którzy wymyslili i wdrozyli wspólnoty mieszkaniowe i zawód zarządcy.A złoty medal- temu, kto zarządcom urządzi szkolenia z dziedzictwa kulturowego...i technik pozysku funduszy na rewitalizacje!
A rozrywkowo http://www.bazuna.art.pl/bazuna.php?rok=2005
oraz konkurs SUSEŁ ...hi hi... www.oikos.most.org.pl

Mikołaj - Pon Sty 31, 2005 7:59 pm

Cytat:
cisi bohaterowie, prawnicy
:haha:
bassa - Wto Lut 01, 2005 7:02 am

No dobrze, niech będzie,ze prawniczki.... :haha: Jaaasne,ze bardziej z natury twórcze i gospodarne!Albo po inspiracjach typu art http://www.dojrzewalnia.p...teron-5/gdansk/
Cóz,żal tylko,że festiwal nie przewiduje spacerku foto po okolicy....moze by się zgadlo wiecej z Gruenowego Innego Gdańska ???Nie ma tez wystawy foto w programie...ani wydawniczych ...Fakt,ze jest rewelacyjne www.gwp.pl -no, to juz duzo!Nawiasem mowiac, oni szukaja autorek/żw polskich tekstów o pasjach, zainteresowaniach i inspiracjach -do wydania....

bassa - Nie Lut 06, 2005 9:22 pm
Temat postu: Hmmmm.....
Prosze uprzejmie o komentarze-albowiem moja wiedza tu akurat ...nul.Gupio troche...wydawało mi sie,ze znam temat a tu prosze... http://www.gdansk.pl/gdan...e=3165&history=
Mikołaj - Nie Lut 06, 2005 9:32 pm

co tu dużo mówić... mógłby sie chłopak ogolić do zdjęcia :hihi:
wrangla - Nie Lut 06, 2005 9:34 pm

Mikołaj napisał/a:
co tu dużo mówić... mógłby sie chłopak ogolić do zdjęcia :hihi:

Artysta nie musi się golić :wink:

Mikołaj - Nie Lut 06, 2005 9:40 pm

Cytat:
artysta

myślisz, że właśnie to ma wpisane na umowie o pracę? :hihi:

bassa - Nie Lut 06, 2005 10:11 pm

No to popatrzcie czysto rozrywkowo ( a foty w album tamze) http://2lo.sun.shl.pl/phpbb/viewtopic.php?t=173
lusinek1 - Nie Lut 06, 2005 10:36 pm

Hej, basso :) Tak mi się przypomniało (może to maligna, bo mam jakieś 38,1 stopnia temperatury... :hmmm: ), że jesteś łasa na nowinki z Tele-Top'u: otóż wyobraź sobie, że już niedługo ramówka tej GDYŃSKIEJ (niestety, do sieci UPC w Gdańsku Tele-Top raczej nieprędko powróci) telewizji wzbogaci się o... program erotyczny! :== :^^
Będą to odcinki kręcone w słynnej Amazonce... Czyli tańce na rurkach i... czytanie wierszy :mrgreen: Temat powinien chyba"chwycić"? :hihi:

Sabaoth - Nie Lut 06, 2005 10:44 pm

lusinek1 napisał/a:
może to maligna, bo mam jakieś 38,1 stopnia temperatury...

Nie załamuj się, przejdzie. Ja przez ostatnie trzy dni miałem w porywach do 39,5. Teraz przechodzi mi na żonę :mrgreen:

Grün - Nie Lut 06, 2005 11:23 pm

gorączka gdańska? :%
parker - Nie Lut 06, 2005 11:26 pm

Ale przynajmniej nie :rzyg_1: , jak ja :wink:
Grün - Nie Lut 06, 2005 11:41 pm

A co się stało? Masz może syndrom rzygacza? :%
parker - Pon Lut 07, 2005 12:02 am

Rzygaczki :%
Czas się wypisać z klubu, skoro przeszło w stan chorobowy :%

Grün - Pon Lut 07, 2005 12:19 am

Po prostu podeszłaś to tego zbyt konkretnie :^^
parker - Pon Lut 07, 2005 12:26 am

Powiedziałabym, że zbyt organicznie :wink:
Z ducha na ciało mi przeszło :wink:

Grün - Pon Lut 07, 2005 12:28 am

Rzygacz to stan ducha - a u Ciebie brzucha :^^
parker - Pon Lut 07, 2005 12:34 am

Już nie i przestańmy już, bo wolę o tym nie pamiętać :%
bassa - Wto Lut 08, 2005 7:29 am

Dostarczyłam Sabaothowi troche "wody zycia"-mimo goraczki bez pudła rozpoznał szczególy wrzeszczańskie !!!Choc z kategorii Inny Dawny Gdańsk to juz....Ale znaczy,że nie tak źle z Sabaothem....moze w tym łożu napisze WŁASCIWE treścią słuchowisko ? Na marcowy konkurs Radia Gdansk ???No bo cóż wiecej można w łożu... :P
bassa - Nie Lut 13, 2005 2:01 am

Aaaaa! Piękne!!! http://www.orzel.one.pl/pl/news.php
Jak najbardziej apel Stowarzyszenia wart pomocy, poparcia,pomysłów....wspołpracy ?

bassa - Nie Lut 13, 2005 9:17 pm

Fundacja Innowacja zaprasza na dwuletnie Podyplomowe Studia Producentów Telewizyjnych...celem studiow jest samodzielne realizowanie filmow,utworow telewizyjnych,reportazy rezyserii zdjec,montazu i postprodukcji.Dla obdarzonych wyobraźnia i pasją... http://www.wsseuczelnia.edu.pl/show.php/page/60
Ehm...a u nas ???Ateneum (prywatne) cos tez mysli,jest nowy kierunek,ale badziej dziennikarsko...

spid - Nie Lut 13, 2005 9:29 pm

Jedno z najnowszych Stowarzyszeń w Gdańsku:

www.bks.lechia.net - ciekawa dosyć stronka i akcje/pomysły :mrgreen: , być może kogoś zaintresuje.

a tu akcja innego podobnego lecz starszego stowarzyszenia, tez bardzo ciekawa - warto powspominać:
http://lechia.gda.pl/wybory2002_kandydaci.htm

bassa - Nie Lut 13, 2005 10:24 pm

Spid istotnie błyskawica!
Oglądałam właśnie przed chwilą pierwsza akcje jego Stow-bardzo oryginalna i z pomysłem na stronce www.bks.lechia.net i myslałam,zeby go poprosic,zeby wpisał tutaj :P
A tu- sam Spid znalazł i wpisał ! :== telepatia czy cuda na dzien urodzin Gruena ???

bassa - Sro Lut 16, 2005 6:27 am

Piękne Stowarzyszenie!!!I sensowny statut, i linkownia i nie ma wodolejstwa... :==
Poooozaaaaazdroooościc!!!
http://www.lucznica.org.pl
Swoja droga,nastepny osrodek by mogli u nas,zajecia foto,archiwalia,net,film....;-))I warsztaty-informacja turystyczna, rzecz jasna tyz... :P

Corzano - Sro Lut 16, 2005 10:34 am

bassa napisał/a:
Poooozaaaaazdroooościc!!!
http://www.lucznica.org.pl

A już myślałem, że będzie coś o sporcie, który parę lat trenowałem.

parker - Sro Lut 16, 2005 11:10 am

Akademia? :evil:
bassa - Czw Lut 17, 2005 2:05 am

Cos drgneło... http://www.dojrzewalnia.p...teron-5/gdansk/
:==

bassa - Sob Mar 05, 2005 9:06 pm

He...za akcje społecznie uzyteczne bierze sie prasa...cytat:"Szkoły srednie i gimnazja! założymy wam ZA DARMO pojemna strone internetową,promocja adresu w serwisie www.naszemiasto.pl Dołaczcie do innych szkól na Pomorzu!!! zadzwon 3003 154 "

No wzorcowo po prostu...brawo.
(a to juz Internet dla szkól(IdS) padl ?Program Interkl@sa i Szkoła z Klasą nico ????
konkursy dla szkol Fundacji Batorego i inne z www.ngo.pl ?)

Ech...kajakowa wycieczka ,jesli ktos nie pamieta rewelacyjnych skojarzeń Olka Grotowskiego to http://www.kultura.trojmi...ml?id_imp=59468
Dobrze,ze wraca na estrade !!! :OO

Grün - Nie Mar 06, 2005 12:09 am

Święte słowa :%
Mikołaj - Nie Mar 06, 2005 1:10 am

tak tak, racja
bassa - Wto Mar 08, 2005 11:27 am

Mikołaj z różą w zębach!!! czysta poezja...rozumiem,że z tą ekologią idzie na Manife dzis o 17 pod Krewetkę ???
aaaa...ale chciałam o czymś też na czasie :ciekawe,czy gdańskie studio tyz powstanie....(ze juz o wrzeszczańskim nie wspomne!!!)

http://www.spokodzieciak.org/ :OO :OO :OO :OO :OO

Sabaoth - Wto Mar 08, 2005 11:50 am

FDG na Manife, marsz! :hihi:
Grün - Wto Mar 08, 2005 12:08 pm

Oczywiscie.
pumeks - Wto Mar 08, 2005 12:09 pm

Veto :evil: Proszę tu nie agitować na rzecz lewackich zboczeń.
Grün - Wto Mar 08, 2005 12:10 pm

Na rzecz prawackich też proszę nie agitować :^^
Sabaoth - Wto Mar 08, 2005 12:27 pm

pumeks napisał/a:
Veto :evil:

Pumeksie, my tylko tak, z okazji Mierzdunarodnowo dnja sovietskich rzenszczin! :hihi:

bassa - Wto Mar 08, 2005 12:52 pm

Hi hi !!! ale foty by z tego były ...historyczne....najlepiej na tle City Forum... :P aaa.i te flagi tęczowe, rzecz jasna-z logo trojmiasto wyciete...(wątek info turystyczna na FDG)

A WRACAJAC DO TEMATU czyli możliwosci http://www.pmedia.pl/showludzie.php?wid=1139
oraz www.spokodzieciak.org -czy sie możecie ustosunkować ?
tfu...skomentować czujnie,mam na myśli...w najlepszym FDG stylu ??? :OO :OO

Grün - Wto Mar 08, 2005 12:56 pm

Ogólnie jesteśmy za, z daleko jednak posuniętymi zastrzeżeniami, które zmieniają diametralnie nasz pozytywny stosunek.
Corzano - Wto Mar 08, 2005 2:02 pm

Grünie, muszę to sobie gdzieś zapisać i zacząć stosować w firmie. :haha:
Grün - Wto Mar 08, 2005 2:04 pm

Proszę bardzo :) przekazuję Ci niemajątkowe prawa autorskie :)
Sabaoth - Wto Mar 08, 2005 2:52 pm

Grün napisał/a:
Ogólnie jesteśmy za, z daleko jednak posuniętymi zastrzeżeniami, które zmieniają diametralnie nasz pozytywny stosunek.

Doskonałe! :haha:

bassa - Sro Mar 09, 2005 2:47 pm

Też mi sie podoba motto Gruena !
Twórcza parafraza "jestem za a nawet przeciw" ----->jeno jak najbardziej współczesna i aktualna-tez powieszę jako plakacik albo ..transparent domowy ??? O ile Gruen sie zgodzi,jako autor i nie bedzie sie domagał tantiem...;-)

Grün - Sro Mar 09, 2005 3:09 pm

Tobie też przekazuję niemajątkowe prawa autorskie :)
bassa - Czw Mar 10, 2005 3:18 pm

Ciesze się- motto zawisnie obok prześlicznych Mikołaja fotogramów-drzew wrośnietych w ogrodzenia;też niegdyś dostałam....
Wyrażnie TWÓRCZE pamiątki mozna mieć dzięki FDG...

(hih...moze czas pochodzic za Paulusem ??? z błagalną minką ????Paulus to szansa na autograf...na rysunku!!!! :P :P :P

a w ogole Piekni i Młodzi www.inicjatywamlodych.abc.pl

bassa - Pon Mar 14, 2005 10:08 am

Ooooczywiscie,że pomysły sie mnoża w podziemiach... http://2lo.sun.shl.pl/php...t.php?cat_id=12 podobno az pod browar na Kuźniczkach prowadzą te schrony i korytarze...
A czy ktos zerknał juz na wystawe Gdanskiego tow Fotograficznego w Multikinie ?www.gtf.opitz.pl -bardzo prosze o recenzję z wystawy !!!

bassa - Sob Mar 19, 2005 12:31 pm
Temat postu: Dolny Wrzeszcz-architektom i twórcom ????
Zupełnie nie wiem,jak zakwalifikowac kiełkujące NOWE zjawisko.Odbyły sie doroczne zebrania wspólnot mieszkaniowych:duzo bylo gadania o przeznaczeniu funduszu remontowego-zazwyczaj kwot ok.15 tys zl -na izolacje przeciwwilgociowa fundamentow kamienic (znaczy..wykopki latem bedą...) i ocieplenia z nowymi tynkami...
Ale takze-padały ze strony mieszkanców propozycje,żeby oddawac strychy -przecudowne obszerne i słoneczne strychy pod ceramiczna solidną dachówką-na pracownie architektom,komputerowcom i twórcom... :love: (okna typu velux w połaci dachu+ wełna mineralna -w zamian za udostepnienie bez czynszu np.na 10 lat).
Zatem- kontakt z zarządcami, np z Euroformat Sp.z o.o. na ul Chrobrego 36 tel 341-58-69 mail rejon7@euroformat.pl i dyplomatyczne interesowanie sie ew. lokalizacjami na PRACOWNIE moze przynieść niesłychane skutki :OO
A jeszcze z Izbą Urbanistów na wysepce na skrzyżowaniu Grunwaldzkiej i Kosciuszki...

Dolny Wrzeszcz dzielnica tworców i pracowni ?Wajdeloty- Montparnasse Gdanska ???
Nowe w tym wszystkim jest to,ze inicjatywa płynie od wspólwłaścicieli kamienic-dotychczas o ich zgode na cokolwiek było najtrudniej... :wow:

Sabaoth - Sob Mar 19, 2005 12:54 pm

Cytat:
Wajdeloty- Montparnasse Gdanska ???

Masz na myśli tych artystów stojących w podwórkach i pociągających wino prosto z butelki? :hihi:

bassa - Nie Mar 20, 2005 2:29 pm

Hi hi !!! Mam na myśli, Sabaoth, montowanie dużych przeszklonych płaszczyzn w połaci dachu od strony południowej i południowo -zachodniej (czyli z reguły od podwórek...) najlepiej za kredyty termomodernizacyjne i premie...przyslugujace wspolnotom wspołwłaścicieli!!!----> i kazda kamienica -ma/dba o... swojego unikalnego Artyste/Architekta/Komputerowca......bywającego również w kafejce czy bistro na dole kamienicy na Wajdeloty(takiej jak lokal,gdzie byla Rzygilia...)
A doroczne Swieto Ulicy Wajdeloty bije wówczas na głowę inne impressy expo sztuki...alibo nawet-wspólpracuje z Stowarzyszeniem ERA-ART,dysponujacym cała hala www.mtgsa.com.pl na sierpniowe ekspozycje/sprzedaż dzieł pomorskich twórców.W br ma byc takze tkanina unikatowa bułgarska-czemuz nie unikaty wrzeszczańskie ??? :P

bassa - Nie Kwi 03, 2005 1:54 pm

Aaaabsolutnie wyproszę zgode Sabaotha na opublikowanie jego dolnowrzeszczańskich fot(tych, których nie ma i być nie moze!!! Nikt nie ma takich...) na płytce Posag Absolwenta-w rozdziale o korzeniach...płytka to prezent,materiały dla Młodych,konczacych LO w br...
A nawiasem mówiac...Nagroda Miasta Gdańska dla Młodych Twórców w dziedzinie kultury 2005 ...z wnioskiem moga wystepowac srednie i wyższe szkoly artystyczne,stow i zwiazki twórcze,instytucje kultury,kulturalno-oswiatowe....
we wniosku: prezentacja kandydata-wiek do 30 lat,okreslenie podmiotu wystepujacego z wnioskiem,charakterystyka osiagniec w pracy tworczej,rekomendacje,uzasadnienia potwierdzajace dane o kandydacie...do 31 maja na adr UM Nowe Ogrody 8/12

bassa - Pią Kwi 08, 2005 9:03 pm

I sympatyczny wykaz o pieniądzach czyli- GDZIE sie bedzie działo...do konca 2005 albo i na stałe...
http://www.gdansk.pl/gdan...e=3427&history=

troche jakby mało tylko wrzeszczanskich spraw...;-))
Ale i tak imponujace-290 osób juz umie napisac kosztorys pomysłu i uzasadnic sens przeprowadzenia zamiaru ( w 290 Stow i zwiazkach twórcow...)
kwestionariusze ,tzw wnioski o dotacje odbiera (na szkoleniu w listopadzie) okolo 600 osób-z czego połowa rzeczywiście pisze-i jak widać-dostaje... :OO

bassa - Pon Kwi 11, 2005 11:42 am

moze czas juz pochwalic Stow Miłosników Wiela za www.mis.hufiec.org ????a Fify/O PTTK za bazune na plazy ??? www.bazuna.art.pl
wrangla - Pon Kwi 11, 2005 12:13 pm

bassa napisał/a:
moze czas juz pochwalic Stow Miłosników Wiela za www.mis.hufiec.org

O taaakkk :==
W tym roku Łagodne Spotkania Muzyczne w Wielu odbywają się 21 - 22 maja.
Warto się wybrać, a przy okazji zwiedzić teren. :^^
Na majówkę (i nie tylko) polecam Ośrodek Wypoczynkowy Stoczni Północnej

A TUTAJ znajdziecie m.in. przewodnik po Wielu i propozycje wycieczek.

Corzano - Pon Kwi 11, 2005 12:36 pm

wrangla napisał/a:
W tym roku Łagodne Spotkania Muzyczne w Wielu

Czy nazwę zawdzięczają "nasennej" muzyce? :wink:

Cytat:

Łezka się w oku kręci, bo byłem tam na obozie w latach osiemdziesiątych... miłostki, nocne wyprawy, kocówy... :)

parker - Pon Kwi 11, 2005 12:42 pm

Cytat:

Cytat:

Łezka się w oku kręci, bo byłem tam na obozie w latach osiemdziesiątych... miłostki, nocne wyprawy, kocówy...

nocne wyprawy i kocówy możemy ci zorganizować :hihi:

Corzano - Pon Kwi 11, 2005 12:51 pm

Dzięki, ale z wiekiem radykalnie zmniejsza się atrakcyjność powyższych. :mrgreen:
janak - Pon Kwi 11, 2005 12:56 pm

Corzano napisał/a:
Dzięki, ale z wiekiem radykalnie zmniejsza się atrakcyjność powyższych. :mrgreen:

Corzano, w latach 80-tych Ty to już stary byłeś, bo po sześćdziesiątce! To co Ci szkodzi te dwadzieścia lat w tą, czy w tamtą stronę.

Corzano - Pon Kwi 11, 2005 1:01 pm

Będziesz miał moje lata, to zrozumiesz. :hihi:
bassa - Wto Kwi 12, 2005 12:54 pm
Temat postu: 18 lat
Bo srebro i złoto to nic;chodzi o to...........by Adminem byc.... :D
....i miec 18 lat !!!!!

Hurrrra dla ALBERHTA :OO :OO :OO
z tej nadzwyczajnej, jedynej w swoim rodzaju okazji !!!!

parker - Wto Kwi 12, 2005 6:01 pm
Temat postu: Re: 18 lat
bassa napisał/a:
Bo srebro i złoto to nic;chodzi o to...........by Adminem byc.... :D
....i miec 18 lat !!!!!

Hurrrra dla ALBERHTA :OO :OO :OO
z tej nadzwyczajnej, jedynej w swoim rodzaju okazji !!!!

100 lat dla kolegi jak najbardziej, ale to o Adminie... chyba na niewłaściwym forum :hihi:

bassa - Wto Kwi 12, 2005 11:46 pm
Temat postu: i 419 imprez bałtyckiego festiwalu nauki w tym roku!
www.festiwal.gda.pl

Parker- Admin to charakter a nie tylko funkcja! Jak szeryf.... :hihi:

(skadinad, Nasz Czcigodny Jubilat jak najbardziej sensowne i sprawne młodziezowe forum ma i prowadzi-jest czego życzyć i zazdrościc ! )

Ehm...ja na 18 dostałam zezwolenie na ścięcie warkocza....i farbe do włosów...i zimowisko-konie w Kadynach ...;-)) a to bylo juz na studiach! O czasy, o obyczaje...

Mikołaj - Sro Kwi 13, 2005 12:23 am

Cytat:
zimowisko-konie w Kadynach

Bassa! Może jakieś zdjęcia???

Grün - Sro Kwi 13, 2005 12:32 am

Warkocz najlepiej obcina się szablą na pniu zwalonego drzewa :^^
bassa - Sob Kwi 23, 2005 11:23 pm
Temat postu: o tempora o mores
Hi hi...Gruenowi rosły zielone ???? te warkocze co to na pień...???
a owszem,mam fotke na temat zielonosci rzygaczowych-była przeznaczona do zagadek "politechnicznych".Z tym,ze widać na niej bardziej to, co rzygacz ma pod broda,a nie na głowie....

bassa - Sro Kwi 27, 2005 10:45 am

aaaa...jakie ładne....spoko te4macik na przeznaczenie 1 % lub darowizny....coroczne!w Gdańsku ?????
http://www.fotofestiwal.com/

bassa - Sro Kwi 27, 2005 10:46 am

aaaa...jakie ładne....spoko temacik na przeznaczenie 1 % lub darowizny....coroczne!W Gdańsku ?????
http://www.fotofestiwal.com/

bassa - Sob Maj 07, 2005 9:16 pm

www.fundacjadlawolnosci.org konkurs na haslo na T-shirt.....;-))

www.dwfefs.gov.pl kasa na pomysly lokalne...

www.obywatel.org.pl niezależna prasa...szuka współpracowników i korespondentów.

Absolwencja PG -przywileje z Kartą Absolwenta (za 10 zl rocznie) www.kwadratowa.pl

i stricte gdański pomysł,tradycja juz...Urodzinowe Ognisko Michała...14 maja!!!!

Mikołaj - Czw Cze 23, 2005 3:43 pm

Państwo daje i odbiera (1 proc. podatku)
Cytat:
Urząd skarbowy poinformował ich niedawno, że podatnicy przekazali na konto stowarzyszenia 924 zł. Ale całą kwotę muszą oddać państwu, a nawet dopłacić. Dlaczego?

Bo od tego roku, zgodnie z ustawą o wolontariacie, organizacje pożytku publicznego muszą w Monitorze Polskim B (organ rządowy, w którym publikowane są bilanse firm) opublikować sprawozdanie finansowe, co kosztuje 700 zł za stronę. - Ponieważ nasze sprawozdanie zajmie minimum dwie strony, to musimy zapłacić więcej, niż dostaliśmy - nie kryje rozczarowania Gabriela Gwóźdź.

Organizacje pożytku publicznego mają czas na opublikowanie rozliczenia do 15 lipca.

Zadzwoniliśmy w tej sprawie do Ministerstwa Polityki Społecznej, które odpowiada za działalność tych organizacji. Małgorzata Harasimiuk, naczelnik wydziału prasowego ministerstwa, przyznała, że stowarzyszenie z Nowej Kuźni nie jest jedyną organizacją w takiej sytuacji. - Będziemy rozmawiać z wydawcą Monitora w sprawie zwolnienia organizacji pożytku publicznego z obowiązku opublikowania sprawozdania finansowego. Mamy opinie prawników z Rządowego Centrum Legislacji, którzy uważają, że te organizacje za druk sprawozdań nie powinny płacić, gdyż nie podlegają ustawie rachunkowej - wyjaśnia Harasimiuk.

Takie samo stanowisko ogłosiło też w obecności przedstawicieli fundacji i stowarzyszeń Ministerstwo Polityki Społecznej. W czasie marcowej konferencji poświęconej darowiznom w ramach 1 proc. wiceminister Rafał Baniak zapewniał: - Organizacje pożytku publicznego są wolne od opłat za publikację sprawozdań w Monitorze Polskim B.

Wątpliwe jednak, czy wydawcę Monitora uda się do tego przekonać. W sumie za publikację sprawozdań organizacji pożytku publicznego ma zarobić bowiem ok. 13 mln zł.

Sabaoth - Czw Cze 23, 2005 3:51 pm

Co Wy chcecie, wszystko zgodnie z prawem :^^
wrangla - Czw Cze 23, 2005 7:42 pm

kochane prawo... wrrr
Rok temu dostałam jednorazowe stypendium naukowe, kwota śmiesznie niska. Gdy ostatnio rozliczałam się, musiałam połowę mojego stypendium oddać Państwu. :evil:
Gdybym dokładnie policzyła koszty załatwiania zaświadczeń itp. obawiam się, że wyszłam na minusie.
Nie ma to jak wykorzystać biednego studenta. :% :hihi:

Zoppoter, nie musisz przypominac o wiadomym dokumencie. :mrgreen:

Corzano - Czw Cze 23, 2005 8:04 pm

wrangla napisał/a:
obawiam się, że wyszłam na minusie.

A wczoraj był "dzień wolności podatkowej'.

Zoppoter - Pią Cze 24, 2005 8:20 am

wrangla napisał/a:

Zoppoter, nie musisz przypominac o wiadomym dokumencie. :mrgreen:

Tu nawet nie dowod osobisty jest wyjasnieniem, chociaz w jakims stopniu na pewno.

To po prostu jest socjalizm, czyli pomoc państwa dla "potrzebujacych". Pomoc pomocą, ale bilans musi wyjść na zero, w dodatku trzeba dać "pracę" urzędolom rozliczającym to wszystko. Zwykle jest tak, że po to, żeby komus "pomóc" państwo okrada tych, którym nie "pomaga". W powyższych przypadkach mamy wyższą formę socjalizmu: Za "pomoc" płacą sami wspomożeni.

No ale ktoś takie prawo uchwalił, ktos tych uchwalajacych do władzy wybrał. Społeczeństwo chciało, społeczeństwo ma, czego chciało.

Grün - Pią Cze 24, 2005 8:51 am

Tylko czemu ten "socjalizm" obejmuje tylko przeciętnych ludzi?
Zoppoter - Pią Cze 24, 2005 9:01 am

Grün napisał/a:
Tylko czemu ten "socjalizm" obejmuje tylko przeciętnych ludzi?

Przeciętnych jest najwięcej, więc łatwo z nich wydusić mnóstwo pieniędzy. I to tak, że oni nawet o tym nie wiedzą.

Jezeli z dwudziestu "ponadprzeciętnych" wydusisz po milionie, to bedzie afera.
Jeżeli z dwudziestu milionów "przeciętnych" wydusisz po złotówce, to nikt na to nie zwróci uwagi.

W obu przypadkach masz 20 milionów w kieszeni...

Ale to działa i w druga stronę. Kilka milionów wyłudzonych rent to pieniądze znacznie wieksze niz wszystkie wielkie afery medialne razem wzięte. W dodatku te renty to pieniadze wykradane systematycznie co miesiąc. Ale jak socjalizm to socjalizm, rencistom "się należy". A jesli to fałszywi rencisci, to wręcz powód do chwały, ze udało im się oszukać "państwo". Czyli mnie...

Grün - Pią Cze 24, 2005 9:16 am

Dobra - nie kontynuujmy tego tematu, bo to nie miejsce na to.
bassa - Nie Cze 26, 2005 10:41 pm

Dobre miejsce ! Tu, własnie tu proszę serdecznie o wpisy o wszelkich kwiatkach,które wynikają z zastosowania w praktyce wszelkich darowizn...!!!Czy też rozliczeń grantów... Cóż,przy pomocy prywatnej korespondencji mamy szansę na wprowadzanie wyzej-pożądanych zmian-ale to jest słodka tajemnica FDG i proszę nie chwalić się tym faktem zbyt szeroko....;-))
Mikołaj zacytował najważniejszy fragment-też to rozgryzam,przy pomocy Poradnika dla org pozarządowych wydawanego przez Infor ,miesiecznik,20 zl...
A ogólnie-Stowarzyszenie "Razem w Europie" ogłasza konkurs dla młodzieży szkół średnich pt " Zabytki Pomorza i jego stolicy" :P
www.rwe.org.pl

pumeks - Pon Cze 27, 2005 9:38 am

Cytat:
"Zabytki Pomorza i jego stolicy"

Ale którego Pomorza i której stolicy? :P

Grün - Pon Cze 27, 2005 9:44 am

Tej: www.stolica.pomorza.pl i polecam jeszcze ewentulanie www.pomorze.jego.zabytki.i.jego.stolica.com.pl
pumeks - Pon Cze 27, 2005 9:55 am

Może na przykład tej, gdzie wychodzi "Gazeta Pomorska" i mieści się "Filharmonia Pomorska" :% ?
wrangla - Pon Cze 27, 2005 11:29 am

Grün napisał/a:
polecam jeszcze ewentulanie www.pomorze.jego.zabytki.i.jego.stolica.com.pl
Proszę, bez reklamy firm kurierskich. :hihi:

Grun, ten link naprawdę działa. :hihi:

Corzano - Pon Cze 27, 2005 11:35 am

wrangla napisał/a:
Proszę, bez reklamy firm kurierskich. :hihi:

:hihi: To miało podtekst antypogański. Z powyższej strony:

Sabaoth - Pon Cze 27, 2005 1:45 pm

Cytat:
To miało podtekst antypogański

Spróbujcie źle zaparkować albo nie zapłacić za parkowanie w Szwecji, i tak Was znajdą, a jak się będziecie opierać z płatnością to Inkaso tak Was załatwi, że nic nie kupicie na kredyt, nie dostaniecie mieszkania, nie kupicie usługi internetowej, telefonu, itd. a i tak z Was sciągną. Dla przykładu, za brak opłaty parkingowej, daleko od centrum - 300 koron, w centrum - 700, podobnie za parkowanie w miejscach niedozwolonych. Z tym, że za parkowanie na miejscu dla inwalidy lub przy przejściu dla pieszych opłaty są jeszcze wyższe. (1 korona to ok. 0,45 złotego, dla uproszczenia możecie kwotę mandatu podzielić na pół i macie wartość w złotych).

bassa - Sro Lip 06, 2005 1:12 am

aaaaa... a co powiecie o tym ??? http://empatia.pl/str.php?dz=3&id=372
Mikołaj - Sro Lip 06, 2005 1:20 am

Chetnie bym taki bieg zobaczył w Trójmieście :hihi: :hihi:
Corzano - Sro Lip 06, 2005 7:00 am

bassa napisał/a:
aaaaa... a co powiecie o tym ??? http://empatia.pl/str.php?dz=3&id=372

:) O! Starzy znajomi.

bassa - Sro Lip 06, 2005 2:33 pm

Prawdę mówiąc, troche empatii i Empatii by się wyraźnie Miastu przydało.... :hihi: :hihi:
Mam na myśli,ze znów będa cztery kociaki do obfotografowania/zaadoptowania i garden party w Mateczniku z okazji nadawania im imion,wielce artystyczne i odlotowe!Bede wiedziała,kiedy-służe zaproszeniami (na privie).

A takoż warta FDG uwagi Goraca Kotka...tfu...Goraca Wyprzedaż na www.gwp.pl od 8 zl !!!

Corzano - Sro Lip 06, 2005 3:45 pm

bassa napisał/a:
Prawdę mówiąc, troche empatii i Empatii by się wyraźnie Miastu przydało....

Empatia ma swoich ludzi w Gdańsku. Nie są może tak aktywni jak w Warszawie, ale Tydzień Wegetarianizmu udało się im zorganizować.

bassa - Nie Lip 31, 2005 2:18 am

aaaaa! na gdanskie akcje i pojedyncze pomysły ? http://wiadomosci.ngo.pl/labeo/app/cms/x/119894
bassa - Pon Sie 15, 2005 7:28 pm

No proszę.Bardzo gdański temacik,gdy się wgłębić w zakres oferty.
http://wiadomosci.ngo.pl/wiadomosci/118166.html

bassa - Sro Wrz 07, 2005 11:48 am

....ale 1 Festiwal Kultur Swiata "okno na świat" stety robi Gdynia..... 9 września debata z udziałem Ryszarda Kapuścińskiego od g. 14 w Hotelu Gdynia,ul. Armii Krajowej 22;w sobote 10 września od g.18 koncert na plaży przy Teatrze Muzycznym,wstep na wszytkie imprezy wolny.
Pozaaaazdrooooościć :hmmm: a Kuźniczki leżą odłogiem!!! I wrzeszczańska szkocko-niderlandzko-kresowa mieszanka tradycji i kultur....
Swoja drogą,trza zajrzeć co słychać na www.ole.org.pl ,to konkretni inicjatorzy.
No tak- słychać www.most.org.pl

jacek-gdansk - Sob Wrz 10, 2005 3:20 am

A co ze zjazdem absolwentów II LO ?
bassa - Sob Wrz 10, 2005 6:32 pm

Oskar za refleks dla Jacka-Gdańsk.I za spostrzegawczość !
Dzieje się,jednakowoż w necie ślad ino u Alberhta na http://2lo.sun.shl.pl i special galeria osobna dla nas na www.mojeosiedle.pl (z bannera FORUM na www.gdansk.pl sie tam wchodzi najskuteczniej).A tak sie składa,że wiekszość Absolwentów II LO poza krajem-albo od lat,albo "na bieżąco";więc właściwie zjazd powinien być w necie robiony!Albo- coroczny piknik z rodzinami w ostatnia czerwcowa sobote w parku Kuźniczki,pod patronatem stowarzyszenia Towarzystwo Przyjaciól II LO albo TPG.
Ludzi z matecznika widać raczej w stow oliwskich,w niedzielę w Domu Zarazy na przykład...warto przyjść!Pomysły tam sypiemy lawinowo...;-)) :OO

jacek-gdansk - Sob Wrz 10, 2005 10:36 pm

Oj nie wszyscy absolwenci szkół średnich czują potrzebę utożsamiania się ze swoimi szkołami Nie wiedzą jednak co tracą. Mój ojciec to gania do Ostrzeszowa na każdy oficjalny zjazd, moja mama zaś choć skończyła II LO to żadnego nie zaliczyła.
Ja też nie należę do żadnej oficjalnej organizacji, spotykamy się z kumplami z Conradinum na zasadzie pospolitego ruszenia :) i tak też jest dobrze.

Marcin - Nie Wrz 11, 2005 4:45 pm

Cytat:
Oskar za refleks dla Jacka-Gdańsk

Oczywiście Matzerath. :mrgreen: :haha:

bassa - Pon Wrz 12, 2005 10:10 pm

No nieźle,to jest rzeczywiście pomysł.Oskar wrzeszczański? Czemu nie,bardzo potrzebny przecież.Znakomici ludzie tu mieszkają i maja świetne idee!No-precyzyjniej mówiąc-miewają idee.Marcinowi pokłony się już za kilka skutecznych pomysłów należą,począwszy od uroczego retro-foto tramwajowego tu na forum. :==
A propos pomysłów,ciekawe co wyniknie z listy pustych lokali,które chce UM oddac w najem-na przykład adres Pestalozziego 22 róg Gołębiej.Wymarzone miejsce na księgarnię historyczną...klub?antykwariat?z kompletem ksiażek Grassa....Coś innego ???

Sabaoth - Pon Wrz 12, 2005 10:39 pm

Cytat:
A propos pomysłów,ciekawe co wyniknie z listy pustych lokali,które chce UM oddac w najem-na przykład adres Pestalozziego 22 róg Gołębiej.Wymarzone miejsce na księgarnię historyczną...klub?antykwariat?z kompletem ksiażek Grassa....Coś innego ???

Czy miasto obiecało również dożywotnią dotację? Bo jak nie, to księgarnia historyczna zbankrutuje po miesiącu, podobnie klub, antykwariat i wystawa książek Grassa. Jedyne, co mogłoby się utrzymac to całodobowy sklep monopolowy ewentualnie pijalnia piwa (ale nie takiego dla Abernackiej) :II

A kiedyś był tam sklepik spożywczy (sięgam pamięcią do początku lat 70-tych), w którym babcia kupowała mi duże, okrągłe, czerwone lizaki na patyku :^^ No chyba, że się mylę i chodzi o sklep bławatny po przeciwnej stronie Gołębiej. Tam babcia nie kupowała mi lizaków :II

danziger - Pon Wrz 12, 2005 11:19 pm

Bassa napisał/a:
A tak sie składa,że wiekszość Absolwentów II LO poza krajem-albo od lat,albo "na bieżąco";

Nie wiem skąd ten wniosek.
Z wieloma absolwentami II LO stykam się tu, na miejscu. A co do zjazdów - skoro wstęp do szkoły był dla absolwentów połatny 50 zł, to niech się organizatorzy stukną w czoło i pocałują gdzie indziej. To zniechęciło do udziału w zjeździe wielu z tych, którzy chcieli pójść (a wielu jest takich, którzy by nie poszli nawet w przypadku gdyby im zapłacono, ale to już inna kwestia).

Bassa napisał/a:
albo TPG.
:II
bassa - Nie Paź 09, 2005 7:43 pm

Oczywiście,Danziger ma rację w kwestii odpłatności...ja byłam za DOBROWOLNYMI datkami za ksiege pamiatkową i różne duperelki...(skadinąd wiadomo,ze niżej 100 zl by abs nie dali, ale tez CEL szlachetny,w rodzaju stypendia dla Mlodych albo przeróbka boiska na ...basen?... by musiał jaśnieć w oddali...).Jak by nie patrzył na decyzje Ciała,my robimy swoje:czyli płytke dla maturzystów,dar, wręczaną w momencie przejscia w szeregi Absolwentow czyli w czerwcu.Ogólnie-Absolwencja dała ciała,tj daliśmy sie zdominowac Ciału,przyzwyczajonemu ze co 5 lat ma impresse.Zatem...szansą sa lata w których rocznicy NIE MA! :P Ze juz nie wspomne o ew zazstrzeżeniu pomysłu/zasad przygotowania i wydania/ płytki i przekazaniu sensownemu wydawnictwu...
A o tym,że roczniki (matury)65-80 siedza trwale na zachodzie....hih, ja jedna przeprowadzilam 1200 rozmów w 95 roku i legalnie mam dane/ankietki!Ale przecie nie bede robic doktoratu z socjologii...moze ktos z abs ???
Wiecie...w sumie najważniejsze i tak wydaje mi się http://www.egospodarka.pl...8,1,163160.html

bassa - Pią Paź 14, 2005 5:56 pm

A wracajac do tematu,to wręcz idealnie się RCI wstrzeliło z ZAPROSZENIEM...wyglada jak prezent specjalnie wymyślony na druga Rocznicę FDG!
http://www.rci.org.pl/index1.htm
cos bezpłatnie i sensownie ....dla Aktywnego Mieszkańca! :== :OO :OO

bassa - Pią Paź 21, 2005 4:23 am

a takze Miasto proponuje kase... http://www.gdansk.pl/gdan...e=4199&history=
Macie pomysly ??? :OO

bassa - Pią Lis 11, 2005 1:33 am

No wiecie...sama jestem zdziwiona,ile w tym watku ciekawych kontaktów.Dorzucę jeszcze,ze RCI zamierza zaczać dział gosp na cel wyremontowania siedziby we Wrzeszczu-a to już jest poważny temat.Ludzie RCI na www.rci.org.pl
bassa - Nie Gru 11, 2005 1:13 am

O właśnie:piękne ogłoszenie ramkowe z Dz.B. o treści
KONKURSY OTWARTE napisz projekt
info dla projektodawcow 058 -32 61 822 www.wup.gdansk.pl

reszte cennej ramki zajmuja kolorowe logo -a to Europejskiego Funduszu Społ EFS,a to gryf pomorski...i inne.
Konia(szachowego)temu,kto sie doszuka w dziale EFS o co właściwie chodzi...i kto i jak może skutecznie zareagować na to ogłoszenie. :P

A z innej beczki-10 tys euro na głowę zamierza dać Fundacja Gospodarcza z ul. Olimpijskiej w Gdyni ...więcej na ich stronie i w pismach,które wydają dla Pomorza. :P

bassa - Nie Sty 01, 2006 9:27 pm

Ha!!!! Bazuna odrębnym Stowarzyszeniem kulturalnym....coś podobnego!!! :==
Wyglada na to,że festwaliadę lokalnej twórczosci art-muzycznej w Teatrze Leśnym mamy,drodzy Wrzeszczanie-jak w banku!!!A stąd tylko krok do impressek w parku ...nio...w KleinhammerPark...;-))
www.bazuna.art.pl
Cieszę sie też ogromnie z planów nowego gospodarza klubu U Literatów,Piotra Kotlarza-bedzie biblioteka i elitarne impresski małych grup...Mariacka to ma szczęście!!
(Związek Literatów Polskich).

bassa - Pon Sty 02, 2006 10:13 pm

A z marzeń do spełnienia.... http://festiwal.czasopism.pl/
bassa - Sro Sty 18, 2006 10:20 pm
Temat postu: całkiem przepiękne
Wrzeszczanie! Do dzieła!!!
www.pracawkulturze.info

(no co...pomarzyc nie można????? ) :co_jest:

Ponury - Sro Sty 18, 2006 10:27 pm

Bassa,może ci w czymś pomóc tutaj? Może coś na temat stowarzyszeń,fundacji i innych pierdół wrzuce,bo widze że od długiego czasu w tym wątku sam ze sobą rozmawiasz :???:
knovak - Czw Sty 19, 2006 1:25 pm

Zobacz post inicjujący ten wątek, ew. przejrzyj archiwum - sprzed listopada 2004.
Jarek z Wrzeszcza - Czw Sty 19, 2006 2:01 pm

:hihi:
bassa - Czw Sty 19, 2006 10:04 pm

Wrzucać,z własną opinią o projektach Stow.- jak najbardziej.Ja tu piszę,co mnie zachwyciło,jako ZJAWISKO np.nowe,inne,warte poznania bliżej albo -poznania ludzi,którzy akurat w tym momencie życia tworzą i działają...grupą!To jest ulotne,max trzy lata trwa-ale gdy trwa,jest piękne! :OO
Na przyklad piątkowe -po 19-granie w Kawiarence pod zaglami,Sopot Emilii Plater 19(Bursztyn)

Czy kiełkujacy klub i zbiory ksiażek,pamiatek u p. Kotlarza, U Literatów na Mariackiej...
Czy pisemko lokalne,nazwane "Jedna Pani Drugiej Pani"-ileż trza mieć wdzięku,żeby obronic taką nazwę/ winietę!!! A nie ...Głos Miasta czy co...;-))
Każdy ma swoje zachwycenia i warto o nich tu pisać!

bassa - Pią Lut 17, 2006 10:40 am

No nareszcie!!! Czyżby to prezent specjalnie na urodziny Marcina????
www.kil.wrzeszcz.org

Corzano - Pią Lut 17, 2006 10:50 am

bassa napisał/a:
www.kil.wrzeszcz.org

Niewiele tam treści. Zastanawiło mnie jeszcze jedno: dlaczego jest tam wykorzystane, jako przewodnia grafika, nocne zdjęcie Wrzeszcza? Czyżby chodziło nocne "inicjatywy lokalne"? :wink:

bassa - Pią Lut 17, 2006 11:13 am

Hi HI !!! Najlepiej takie jak te o których linkuje Fritzek....
http://pf130.gdansk.sdi.t...y/nocw3miescie/
Wrzeszczowi sie takie klimaciki wrecz należą!I reflektor ,podświetlajacy na chwilę urodę niektórych detali arch-nocny spacerek za przyczepką z reflektorem??? pięeekne...

bassa - Pią Lut 17, 2006 11:53 pm

A jeszcze prywata,jasne że musi być....Prywatnie lubię nad wyraz ten klub TKKF http://www.tkkf.org.pl/
uzasadnienie: świetni ludzie,znakomita robotę
robią w własnym osiedlu.
A ekstra plus-za twórcze wykorzystanie pieniędzy ,sprzętu ,porad nt.internetu z Fundacji Batorego i Klon/Jawor w czasach,gdy innym NGO nawet sie nie sniło,że
moga mieć...za nic,za odwagę żeby chcieć..... TKKF Rozstaje tę odwagę miało!!! :P

Paramedic - Sob Lut 18, 2006 1:00 am

Zapraszam na stronkę Stowarzyszenia Na Rzecz Ratownictwa ADIUTARE z Gdańska... Też tworzymy historię Gdańska - jesteśmy na większości imprez masowych w mieście... Byliśmy na letnich koncertach ale też na Forcie Grodzisko w czasie inscenizacji w 2005 roku...
Oto link: www.adiutare.org.pl
Pozdrawiam :wink:

bassa - Nie Lut 19, 2006 9:34 pm

Audiutare jest OK,wspierają też HDK czyli społeczną "wampiriadę" jak to ujmują ludzie z PG.A trzeba wspierać naprawdę...... :OO

I ze wróce do wrzeszczańskich:z strony www.kil.wrzeszcz.org mozna dojść do terminarza:
http://www.wrzeszcz.org/v...cada3dac2#34309

bassa - Pią Mar 10, 2006 12:00 pm

Aaaa...bardzo przydatne jakby... www.fotograf.org.pl szczególnie na FDG :==
abernacka - Pią Mar 10, 2006 12:52 pm

Mam zaszczyt was poinformować, że dwa tygodnie temu zformowała sie nowa jakże słuszna inicjatywa propagująca kulturę picia piwa a jest nią "POMORSKA ŁAWA PIWNA".
Inicjatywa ta ma na celu propagowanie małych regionalnych browarów, organizowanie giełd kolekcjonerskich i warsztatów piowarskich, jak również spotkania z piwowarami z małych i srednich browarów, wspólne degustacje zacnych piwnnych trunków oraz nawiązanie ścisłych kontaktów z piwoszami z innych krajów. Najbliższa biesiada jest przewidziana na 25.III. (sobota). Serdecznei zapraszamy zainteresowanych!

bassa - Nie Mar 12, 2006 1:04 am

Abernacka...a widziałes stronkę www.cukrownia.org ??? Co za adres! Ul. Wolności...
Co za lokal !!!! :OO
Co za ludzie!!!(szczególnie,ze wpisy na FDG zamieścili...a nie tak łatwo tu trafic!)

abernacka - Nie Mar 12, 2006 8:08 am

Widzieć widziałem ale to nas kompletnie nie interesuje. Lokal my juz mamy swój nawet kilka. M.in. Pub "Bulaj" w Sopocie gdzie odędzie się 25.III. spotkanie Ławy Piwnej. A i piwosze u nas są mili i towarzyscy!
Ps. Na tym forum są takze osoby z naszej Ławy Piwnej :)

bassa - Sro Mar 15, 2006 10:40 am

Nio...;-)) Ja sobie wyobrazam Ławy Piwne na Pomorzu...w każdej miejscowości!!! A moze nawet miłe małe browary rodzinne ???W dawnych obiektach ?Pomarzyć można....;-))
abernacka - Sro Mar 15, 2006 12:33 pm

To wszytsko zależy od samych zainteresowanych. Na ta chwilę poza Trójmiastem osoby zamieszane w Ławę piwną pochodzą także z Lęborka, Kwidzyna, Kolbud oraz Rumi.
AlternatywaCukrownia - Sro Mar 15, 2006 3:12 pm

bassa napisał/a:
Co za adres! Co za lokal !!!! Co za ludzie!!!

:haha:

bassa - Sob Mar 18, 2006 6:23 pm

Hih!No że im zazdroszcze tej fabryki to widać...szczególnie, że nasz własny wrzeszczański browar nie wiadomo w co sie zmieni,taaaki lokal straciliśmy...chyba.
A serio to coś może Mlodzi wymyślą/uruchomia skoro www.gfp.pl
a okoliczna społeczność rzecz jasna pomoże! Parę rzeczy mozna sobie upatrzeć jednym spacerkiem,to zdumiewajaca okolica c.b.d.o. stronka Tkacza !!! :P

bassa - Wto Kwi 18, 2006 12:24 am

No tak.Trzeba przyznać,ze inicjatywka pana Kobiaka od dobrych 4 lat utrzymuje non stop równy , sensowny poziom i aktualność informacji.Podziwiam,bo to gdańskie medium,tworzone w dodatku siłami Młodych, na warsztatach p.Kobiaka-a nie siłami zawodowej redakcji.A newsy? A na przykład http://www.pmedia.pl/showludzie.php?wid=2441 -sporo sensownych inicjatywek mozna sobie "w ramach" wyobrazić...np skanowanie starych negatywów!!! We Wrzeszczu... :P
bassa - Nie Kwi 30, 2006 11:04 pm

No właśnie. :==
Powstał piękny tekst,który KAZDE sympatyczne Stowarzyszenie lokalne spokojnie może załączyc do projektu statutu,zgłaszanego do rejestracji do Sądu w Gdyni.
Jest tutaj! http://gdansk.naszemiasto...nia/596350.html
Swoją drogą,NIC zaprzyjaźnione wiewiórki nie donosiły o szykującej sie na 13 maja impressie,pełne zaskoczenie -a to już za dwa tygodnie.... :hmmm:
Wiedzieliście o Kongresie ???

bassa - Czw Maj 11, 2006 11:52 pm

No jest!!! Cieszę się ogromnie (odpukać) www.wajdeloty.wrzeszcz.org
Takoż święto dolnowrzeszczan (festiwal? piknik?party??nocne filmów ogladanie...??około 9-10 września.... :== :== :==
z mailem kontaktowym wajdeloty@vp.pl

bassa - Pon Maj 15, 2006 1:51 pm

Wraz z szalenie sympatyczną akcją na początek,podoba mi sie !!! Zawisną we Wrzeszczu plakaty akcji Dzień Dobrych Uczynków (19 maja) z Łodzi , http://www.fundacjaarka.p...brych_uczynkow/

Kapitalna jest lista pomysłow na uczynki z 2005....;-))) -świetne! Z przyjemnością powiem,że jest na FDG parę osób,którym sie słowa wdzięczności i uznania należą,o- TAKIE DUZE SŁOWA!!!!! I :mrgreen: owi.......

Macie pomysły na uczynki ??????

bassa - Sro Cze 07, 2006 12:57 am

Też sensowny i potrzebny pomysł z BPO www.zbpo.org.pl
Przypomniałam sobie o tej organizacji,bo ostatnio wszedzie widać ich anonse :"napiszemy za Ciebie każde pismo np.urzedowe,odwołanie,pozew;doradzimy;wyjaśnimy..."
Jakoś miło i bezpiecznie z BPO w krainie czarów ;-)) o tutaj... http://www.gdansk.bpo.engo.pl/

bassa - Sro Cze 07, 2006 2:01 pm

www.voxhumana.republika.pl zdumiewający pomysł,doprawdy nie wiem co o tym myśleć,słówko wysłuchiwacze też jakieś niezwykłe...
Co myślicie o tym temacie??????????????Komentarze pliiis! :???:

bassa - Czw Cze 08, 2006 11:19 am

No tak, rzczywiście- głosy ze nie było tu ani słowa o prawdziwie wrzeszczańskiej inicjatywie i pokłonów dla Inicjatorki http://www.fsi.gda.pl/ sa całowicie słuszne...kajam się!
Nie było też o Wiecej niż Domy -Habitat z adresem biura stow na Mierosławskiego 24...
i o stow Wspólnota,Teresy Ostrowskiej -z Konrada Wallenroda 10

Ani o tym,ze zakończylo żywot wrzeszczańskie Stowarzyszenie Właścicieli Nieruchomości,wyrejestrowując sie z KRS i ogłaszajac likwidację stow w prasie.

bassa - Nie Cze 11, 2006 10:37 pm

No proszę! :==
Dla mnie bomba;ciekawe,kto z ankietką w ręku podąży do Mikołaja...a potem już łatwo, po kolei Użytkownicy FDG.... :OO
http://www.nck.org.pl/more_info.php?part=leksykon

bassa - Wto Lip 11, 2006 12:25 am

A to ważne:Stowarzyszenie Oświatowe Conradinum zaprasza... http://www.wrzeszcz.gda.p...php?p=1645#1645
Szczególnie te wystawy foto to kąsek dla FDG! :OO

bassa - Nie Sie 06, 2006 11:26 pm

Braaaawo,braaaawo,bravisimo!!!! Harcerze -szczep KOGA to tu!
http://2lo.nakaszubach.pl/
(a foty stare KTO ma??????kroniki????pamiatki????)

bassa - Czw Wrz 07, 2006 11:35 pm

http://www.republika.pl/printo/warszawa/info1.htm no wyjatkowo nie o Stowarzyszeniach,ale przezabawne i ładne.Co myślicie?

A owszem,Stowarzyszenie Stara Oliwa zaprasza w sobote na 17 do siedziby ul Stary Rynek Oliwski 15 ,będa szukać starych zdjęć....;-)) I korzeni rodzinnych.Spotkanie otwarte,porady,kontakty itp. ( wiecej:pani Danuta Rollke-Poczman,tel dom 5520422-prezes Stow.Mozliwe dogadanie tematów nastepnych sobotnich spotkań....;-))

bassa - Wto Wrz 12, 2006 12:54 pm

No tak. I czyż można nie zazdrościć... www.mazowia.engo.pl

A i u nas- widać,kto serio planuje coś poważnego w przyszłym roku :
http://www.pafpio.pl/strona18.htm

bassa - Czw Wrz 14, 2006 11:55 pm

Zaproszenie -NOCNE FOTY- ostatnia taka okazja w Browarze! 23.09.2006 www.wajdeloty.wrzeszcz.org
Corzano - Pią Wrz 15, 2006 8:04 am

bassa napisał/a:
Zaproszenie -NOCNE FOTY- ostatnia taka okazja w Browarze! 23.09.2006 www.wajdeloty.wrzeszcz.org

Cytat:
Po raz kolejny – tym razem już jako zarejestrowane stowarzyszenie – organizujemy Święto Ulicy Wajdeloty. 23 września w godz. 14-21, na terenie ulicy Wajdeloty, Parku Kuźniczki oraz byłego Browaru Gdańskiego postaramy się skupić możliwie największe grono wrzeszczan.

Czyli będzie można wejść na teren browaru. Do budynków też?

bassa - Sob Wrz 16, 2006 10:34 am

Bedzie gospodarz,znaczy pan Górski z załogą:odnoszę wrażenie,że zagadać i załatwić mozna będzie,co sie chce...;-)) Szczególnie w uroczym podkładzie bluesowego zespołu,no toć to film własciwie,ballada o browarze!!! Scenografia jedyna w swoim rodzaju!!! Zebym ja jeszcze umiała taki filmik,choćby 3 min komórką-zrobić...
Przelatują okazje niebywałe a tu -brak umiejętności skrzeczy!

bassa - Sro Lis 29, 2006 1:27 am

Zaprawdę,nie wiadomo gdzie sie zachwycać: czy www.psstm.org.pl czy inicjatywką www.kil.wrzeszcz.org 15.12 czy tez głosować na www.warto.eu
Czy podziwiac www.oferta.pg.gda.pl czy namawiac Młodych do pisania do Dziennika Akademickiego(wkładka w dz Bałt w poniedziałki) szczególnie,ze płacą honoraria...;-))

Najładniejsze chyba jednak bedą wykłady dla seniorów(powyżej 45 lat) z historii dzielnic i Gdańska-Uniwersytet Trzeciego Wieku,zapisy chetnych (komputer,tańce,historia i sztuka,jezyki obce) na www.wsse.edu.pl, mail utw@wsse.edu.pl tel 3056518. W odróżnieniu od Gdyni i Sopotu,u nas ponoć całość zajęć sfinansowało Miasto,wystarczy zapis i dwa zdjecia... 8O 8O :OO

bassa - Pon Gru 25, 2006 11:09 pm

A tu już bez żartów -zyciowa sprawa i naprawdę ważna informacja. O prosze- bassa szukała pół roku a dostajecie na talerzu : www.stowarzyszenie.domyopieki.pl z arcyprecyzyjnymi wydawnictwami. :== za jakosc dla wydawcy informatorow i poradnikow!
bassa - Pon Sty 15, 2007 11:34 pm

Sciagnęłam te poradniki do Gdańska: będą dostępne na zebraniu Wrzeszczan 6 lutego w sali ZPT w II LO od godz.18 --->dyskusja o zakladaniu Rady Osiedla,spotkanie otwarte.
A moze także dadza sie zaprosic ludzie realizujacy projekt Gdańsk Odchodzący?Link na dole na http://www.gtf.org.pl/strona.html Moze pokażą,co juz mają? :OO

bassa - Sro Sty 31, 2007 2:31 am

No owszem,rzecz sie nadaje do publicznej dysputy,a juz szczególnie na FDG!
link

choc www.grodzisko.pl to -niegdys-kilka stowarzyszeń,a teraz miejska instytucja.Sama zasada -użytecznych prac studenckich,czy drobnych konkursów -ach.....
-jak pieknie by się sprawdziła we Wrzeszczu....pole do popisu!!! ;-))

bassa - Czw Mar 01, 2007 8:54 pm

www.bramykraju.pl Miasto dobrze oznakowane,prace mozna zglaszać do 27 kwietnia.
Tia...szczególnie fotki z Wrzeszcza.... :haha: z tymi ślicznymi oryginalnymi w formie i funkcji społecznymi tablicami ogłoszeń,domontowanymi do solidnych ławek przy ścieżkach rowerowych(konkursik designerow na ASP i PG...), fotki standów z podświetlonymi planikami okolicy,mapką siedzib organizacji pomocowych i ratunkowo-dyżurnych....w trzech językach,rzecz jasna...mapką,gdzie jest net....
Net-w lokalnych placówkach kulturalnych,o ile w ogóle kiedykolwiek powstaną....
Wrzeszcz to 1,5 Sopotu.Póltora!!!
No,Lesny Teatr juz mamy,ale reszty- wcale...Moze Michał Kochańczyk użyczy swoich pustynnych fot?Celna ilustracja stanu....;-))

bassa - Nie Mar 11, 2007 12:33 am

No tak-żarty sie skończyły,stowarzyszenia są proszone DO ROBOTY !!!
O tutaj,a tłumacząc strasznie grożne słowa ,ogólnie...esplanada.Znaczy- ludzie,macie pomysły-to napiszcie....Bedzie sprzęt,lokal i pomoc....Wasz pomysl-w realu!
link

bassa - Nie Kwi 01, 2007 7:04 pm

To nie jest kawał 1 kwietnia ! www.nck.org.pl szuka chętnych wolontariuszy z pomysłami!!!

Także dysputa co warto:na forum www.biblioteka.vcl.pl
i na Kongresie Obywatelskim 21 kwietnia w budynku Opery Baltyckiej :==

arcyciekawe namiary nt redaktorow Wikipedii u nas na FDG : http://pl.wikimedia.org/w..._Stowarzyszenia

bassa - Wto Maj 29, 2007 11:06 pm

Jaasne,ze w budynku Filharmonii Baltyckiej,byłam,widzialam,gadałam,podziwiałam...!!Przyszloroczny Kongres kwietniowy gdzies na Pomorzu (Kwidzyn? Malbork?) ale naprawde warto byc...;-))
A poki co- 1 czerwca godz 18 na warynskiego 36... i 8 prezentow www.kil.wrzeszcz.org :==

Corzano - Czw Maj 31, 2007 8:16 am

bassa napisał/a:
A poki co- 1 czerwca godz 18 na warynskiego 36... i 8 prezentow www.kil.wrzeszcz.org :==

Wybiera się ktoś z Was?
Ja planuję spacerek, choć patrząc na harmonogram, to będzie truchcik. :wink:

bassa - Pią Cze 01, 2007 1:52 pm

Ja planuję przede wszystkim ZDOBYCIE kalendarza grassowskiego,ktory podobno (--->wykaz grantow miejskich) za 15 tys wydal Zw Literatow Pol.No i rzecz jasna-uzysk autografu GG na TYM kalendarzu...okazja pewnie bedzie w br....tylko przypolowac! Moze cos sie dzis wyjasni na spotk. na Warynskiego 36....;-))
poza tym www.czytelmania.pl
Hih...my bysmy wiedzieli,jakie tytuly winny byc prezentem....;-))

bassa - Wto Lip 17, 2007 12:01 am

A to bardzo ładne.Szczególnie ankietka,w której Fundacja prosi o wskazanie osób-wykładowców o głębokiej pasji...Hi hi,całą listę uzytkowników FDG z szefostwem na czele???
http://www.akademia30plus.pl/index.php?p=7

bassa - Sro Sie 01, 2007 1:13 pm

Przepiękne foty!!!!! A juz LWY to rzucaja na kolana,jak niegdysiejsza seria Mikołajowych wrośnietych drzew.... o tutaj http://www.gttf.infi.pl/aktualnosci.html w galerii.
bassa - Sro Sie 08, 2007 11:35 am

Nie do wiary,że TEN pomysł nie jest projektem stowarzyszenia... ale nadzwyczajnie przydatny gdy sie staje przed problemem renowacji czy szukania speca-np do odświeżenia ram starych obrazów czy modernizowania mieszkania w substancji starego Wrzeszcza... www.szukajfachowca.pl
bassa - Pon Sie 13, 2007 7:43 am

I przeurokliwa propozycja lokalowa o tutaj ,pracownie twórców to też zwiazki tworcze i stow...COS sie bedzie dzialo!
http://www.gdansk.pl/arti...388&history=67:

bassa - Sro Wrz 26, 2007 9:17 pm

Worek sie rozwiazał z zaproszeniami -a to www.rci.org.pl otwarte w d.Zaku,a to akcja www.wajdeloty.wrzeszcz.org a to spotkania otwarte www.kil.wrzeszcz.org no i rewelacyjne oferty kasy na www.ngo.pl
Czy ktoś gdzies bedzie i napisze???Relację???foty??? Przecie sie bassa nie rozedrze!!!!!(swoja droga,co za skojarzenie na bilboardach- Wrzeszcz i rozwarte do krzyku usta...Przecie to nie z tej bajki!Ale O Wriest,wrzosach i Langfuhr to wiedza chyba tylko ludzie z FDG i 30 Dni...reklamowcy dali plamę! :co_jest: )

bassa - Wto Lis 27, 2007 1:21 am

Ze już nie wspomnę,że lektura "najczęstsze pytania" na www.defs.woj-pomorskie.pl daje do myślenia!Pro-gdańsko...

A Fundacja www.wspolnotagdanska.pl szuka trzech osób z pasją-do pracy-jak piszą-fascynujacej i za uczciwe wynagrodzenie.Jak sie popatrzy tam na fotorelację Piaskowe Lwy,to rzeczywiście ...duża sprawa i atrakcja w życiu,praca dla tej fundacji.

Albo- warto wpaść na zebranko sympatyków 12 grudnia-z pomyslami na 2008 - do www.wajdeloty.wrzeszcz.org ?

bassa - Pią Gru 14, 2007 1:35 am

Korekta:zebranie Wajdelotów i sympatykow Dolnego Wrzeszcza jest 14.12 www.wajdeloty.wrzeszcz.org
Niepomiernie zdumionam powrotem wątku "załóżmy stowarzyszenie".Hmmm...nadal myślę,że prościej i skuteczniej,gdy każdy sobie wybierze jedno,któreś z zarejestrowanych w Kraj Rej Sądowym 4,5 tys stowarzyszeń w Gdańsku-i w razie potrzeby zmasowanej akcji protestacyjnej czy planu,który poprze FDG- po prostu podpisze sie pod apelem(jako pełnoprawny członek swojego stow).Co od dawna stosują organizacje ekologiczne i rzecz jest i błyskawiczna,i skuteczna.
Za to do rozważenia jest inny status-czy nie czas,żeby FDG było oficjalnie PRASA?

Jak by nie patrzeć,jest i redakcja,i red naczelny...i współautorzy oraz szeroki oddźwięk...społeczny ;-)) --->wycieczka do sądu,zgłoszenie tytulu?bodaj 30 zl to kosztuje?

8O

ruda - Sro Gru 19, 2007 11:16 am

:evil:

Oznaczałoby to sformalizowanie (wątek "romańskie piwnice" ).
Terminy , koszty, reklamy, narady, posiedzenia redakcyjne...,
cały ten "wielki świat" zniszczyłby to , co jest tu naj....czyli
niewymuszone, dobrowolne uczestnictwo, rozmowy i kłótnie.

Mikołaj - Sro Gru 19, 2007 11:24 pm

Cytat:
Za to do rozważenia jest inny status-czy nie czas,żeby FDG było oficjalnie PRASA?

Bassa, a nie myślałaś, żeby się zarejestrować jako organizacja pożytku publicznego? :hihi:

bassa - Nie Gru 23, 2007 9:11 pm

Bassa nie jest organizacją(osobą prawną) jeno darczyńcą -jak większość ludzi z FDG zresztą.Ciekawe,że wolimy być anonimowi a już w PIT zero www.formularze.egospodarka.pl to chyba nikt 6 % dochodu nie wpisuje(dokonawszy wpłaty w bieżącym roku).
Na 1 % dla org pożytku publicznego jeszcze czas,w zasadzie dzień-dwa przed oddaniem PIT 2008 trza będzie decydować KTOREJ org nazwę sie wpisze do PIT i kompletnie nic to nie kosztuje ani nie trza wplacać.Fakt,można sie umówić na działanie wespół w zespól-jeśli jakieś gdańskie OOP ----na przykład w ankiecie (?) ----Forum uzna za najbardziej warte wsparcia.Ja mam kilka takich org-"ulubieńców" -począwszy od Oliwskiego Słoneczka a koncząć na www.fsi.gda.pl ale najchętniej pójdę za głosem większości albo za prywatną sympatią Mikołaja, Seestrasse i Marcina.A co w Gdańsku może być warte uwagi Szefostwa- to właśnie pisałam na bieżąco w tym wydzielonym wątku-.Jaaasne,że przede wszystkim EKO org!Czy www.parlament.com.pl
:OO :OO

bassa - Pon Gru 24, 2007 11:19 pm

O właśnie:nie należy sie przejmować groźnymi określeniami,chodzi o to,zeby otworzyć generator wniosku i przymierzyć sie do rubryk do wypełnienia treścią i kosztami w 2008,napisac na co -gdzie-komu potrzebne dotacje.Na proste pomysły-spotkania,wystawy,aktywnośc lokalną,ankietowanie nt potrzeb..itp

http://www.efs.gov.pl/Skladanie+wnioskow/

SaViK - Sro Gru 26, 2007 12:06 am

Kochani. Chyba będę miał niebawem niespodziankę co do tego wątku. Ale póki co - nie zapeszam.

Jeszcze się tylko odniose do jednej rzeczy - po pierwsze - nie spotkałem Stowarzyszenia w 3 mieście które by miało takie pole działania by jednolicie kreować politykę Miasta - i tego mi brakuje, i myślę że jestem na dobrej drodze by tę lukę uzupełnić.

Po drugie - takie stowarzyszenie nie miałoby za cel zastąpienie FDG czy uzupełnienie jego działalności. Byłby to zupełnie odrębny projekt, który myślę że nie stałby w sprzecznosci z forum i nie wiązałoby się z zakończeniem tu dyskusji, rozmów sporów i t p

bassa - Sro Gru 26, 2007 7:43 pm

Bardzo się cieszę,trzymam kciuki za udany start - bedzie co podziwiać w tym wątku????I na Kongresie Obywatelskim w kwietniu? :OO
Jakies udane koalicje projektów z www.mdk.gda.pl kasy z projektow realizowanych w www.mops.gda.pl i głosu w obronie zabytków z konkretnych społeczności lokalnych?
Swoja drogą,chętnie bym sie dowiedziała czegoś bliżej o Stowarzyszeniu Społeczny Urząd Miejski -może ktoś z FDG wie coś- bliżej ?
I u kogo w biurowcu zalegają w piwnicach regały,fotele i resztki farb?Trza będzie malować nowy lokal 120 mkw stowarzyszenia www.biblioteka.vcl.pl na Stogach i w ogóle wszystko zorganizować na zasadzie zosia-samosi, ale tez to kolejny gdański CUD,zupełnie nieprawdopodobna historia....

villaoliva - Czw Gru 27, 2007 2:45 am

SaViK napisał/a:
Po drugie - takie stowarzyszenie nie miałoby za cel zastąpienie FDG czy uzupełnienie jego działalności. Byłby to zupełnie odrębny projekt, który myślę że nie stałby w sprzecznosci z forum i nie wiązałoby się z zakończeniem tu dyskusji, rozmów sporów i t p

Uffff. Kamień spadł z searca :love:

bassa - Sob Gru 29, 2007 2:33 pm

Wisi już WAZNE Zaproszenie dla Dolnowrzeszczan i wszystkich sympatyków pomyslów ochrony ehm tzw. dziedzictwa kulturowego...o tutaj www.wajdeloty.wrzeszcz.org

Osobiscie zachwyciłam sie listą inicjatyw (widać rękę Waldemara Nocnego,nowego dyr II LO-autora książek o historii dzielnic....)
na www.2lo.gda.pl a już szczególnie-nową redakcją gazetki lokalnej tamże...bomba!!!! SUPER!!!!

bassa - Sob Sty 05, 2008 2:41 pm

Same rozgrzewające inicjatywki...no przecie Wieczór Irlandzki -z zespołem tanecznym,poetami,tłumaczami i wystawką prasy kulturalnej -informatorami,zaproszeniami itp -o imprezach corocznych w Dublinie,zdjecia z udostępniania Browaru Guinessa -widać,CO wabi tam tłumy ludzi -o śliczny pomysł! Zespołu ludzi u Katarzyny Grabowskiej w bibliotece nr 1 na Grunwaldzkiej 44(po schodkach) we Wrzeszczu, 9 stycznia od g 18....
A,oczywiście że TRZEBA...wypada WYGRAC konkurs na gdański exlibris! :== :==
http://www.wyspaskarbow.mdk.gda.pl/
Pewnie,że przyjdę na wystawę projektów....pewnie,że wyproszę dla siebie od autora...coś tak ślicznego jak zdjęcia w wątku z FDG o herbach i lwach....;-))Zgodę autorki na wykorzystanie foty jako pryw exlibris bassy...;-))
No a poza tym- autograf Jurka Owsiaka można uzyskać 13.01 jesli ktoś wstanie przed dziesiatą;-))

bassa - Pon Sty 14, 2008 2:43 pm

A to jest piękne...włączenie się w przygotowania tegorocznego Festiwalu Nauki i Nocy Muzeów to rozkoszne....;-)) A może wreszcie i- Targow Ksiażki i Prasy(turystycznej,historycznej,morskiej..cymeliow..).....w czerwcu parku Kuźniczki,rzecz jasna!!!
www.nck.org.pl

bassa - Czw Sty 31, 2008 8:17 pm

Corzano!!!!! Gdzie wpis o stow Przyjaciół Brzeźna - przecie bedą bronić kuracyjnego charakteru okolicy i zachowania zabytków...TY wiesz wiecej! A to moze być bardzo sensowne stow....i silne....;-))
dzis www.kulturamiejska.pl
8 lutego w bud.NCK Korzenna 33 od g.11-wolny wstęp- o grantach Funduszu Wyszehradzkiego,pokaz wypełniania druczków,komentarze,porady....zachęta...wszyscy na sali to potencjalni partnerzy sensownych letnich-jesiennych?akcji....albo i stałych placówek miedzynar...kult!
12 lutego-spotkanie z prof.Sampem,w filii nr 6 na Zaspie na Pilotów 3
15 lutego www.wup.gdansk.pl -i stoisko z wyd promocyjnymi Gdanska...
22 lutego- Kaziuki po wrzeszczańsku,Piotr Błażewicz w filii nr 18 Manifestu Poł.30

:== :== :== :== :==

bassa - Nie Lut 10, 2008 3:38 am

I już pomalutku wieści spływają o tegorocznym III Kongresie Obywatelskim- zaproszeni są wszyscy,którym lokalne sprawy leża na sercu,wystarczy sie zarejestrować
netem...
Warszawska edycja-planowana jest na 17 maja a pomorska-jeszcze nie wiem. Jak było- www.kongresobywatelski.pl

(jest tez e-book do ściagniecia sobie bezpl,ale link mi wyczyścil program Cleaner;-))

bassa - Nie Lut 10, 2008 4:47 am

I NUMER KRS dla tych,co na ostatnia minute...z formularzem PIT 37 siedzą a tu danych brak!
Uważam,że ZAWSZE warto popierać stypendium na naukę...w świecie!Szczegolnie,że ostatnio dostala je najlepsza Mloda,oczywiscie-gdańszczanka!
TO sie wpisuje i wystarcza:

Towarzystwo Szkół Zjednoczonego Świata im. Prof. Pawła Czartoryskiego
i numer pod jakim widnieje w Krajowym Rejestrze Sądowym:
Numer KRS: 0000128672

bassa - Pon Lut 11, 2008 7:55 pm

że juz nie wspomnę o łatwym do zapamiętania i wpisania :

Ochotnicza Straż Pożarna w Gdansku KRS 0000 25 40 16

uzasadnienie :kocham psy ratownicze!I ich trenerów...;-))
http://psyratownicze.net/

bassa - Wto Lut 12, 2008 3:05 pm

Feyg zwrócił uwagę na to w wątku "Gazeta pisze,że "-a powtarzam,bo JEST nazwa stow i numer KRS ! A tylko tyle trzeba wpisac do PIT.
http://miasta.gazeta.pl/t...12,4895001.html

I jeszcze taki namiar ogólny,są nazwy OOP ale KRSy trzeba jednak wyszukac tam...wedle własnej sympatii i skali ważności sprawy...(445 org OOP w woj pomorskim)

http://bazy.pomorskie.ngo...wyniki=1&page=9

bassa - Nie Mar 16, 2008 10:52 am

No to już naprawdę PIEKNE! Porozumienie Dla Wrzeszcza i terminowe info na www.kulturamiejska.pl, m in zaproszenie na wtorek 18.03 i środe 19.03... do browaru na Kilinskiego! I życzliwe komentarze prasowe m in Kazimierza Netki http://www.gdansk.naszemi...nia/827288.html
A także Wrzosowisko , doroczne spotkanie wielu Stow. -także polonijnych - 7 czerwca w http://www.teatrlesny.pl/index.php?menu=historia
że już nie wspomnę, że także BIP i stronka dla Stow za friko, promocja na http://www.e-walk.pl/
A rewelacje obywatelskie na www.staraoliwa.pl ?!!!! :== :== :==
(a do konca marca-100 tys www.darboven.pl u Magdy Paszkiewicz http://www.bursztynoweoko...ion=aktualnosci )

bassa - Sro Kwi 02, 2008 9:56 pm

WAZNE

http://www.pomorskie-eu.pl/index.php?n=621

bassa - Wto Kwi 08, 2008 2:57 pm

a Wrzosowisko 7 czerwca w Teatrze Lesnym

http://www.youtube.com/wa...feature=related

?????? pomarzyc mozna....

bassa - Pią Cze 06, 2008 10:43 pm

Przypominajka o 7 czerwca(sob) w www.teatrlesny.pl

impreza ma byc tez przeglądem organizacji społecznych: projektów- pomysłów - akcji stowarzyszen, fundacji, związków twórców...

Hmmm.

Prywatnie powiem, ze sierpniowe zaproszenie na 10 dni bezpl warsztatow-pokazow tworzenia...piwa domowego, miodosytnictwa, nalewek, slow food ....
to JEST COS !!!! o tutaj www.konfraternia.org

www.parpary.pl

bassa - Pon Cze 09, 2008 9:02 pm

A to - moim zdaniem - "czysty" przykład który można publikowac na FDG (z strony www.kulturamiejska.pl)

Stowarzyszenie Kultura Miejska oferuje półroczny staż (7-12.2008) dla absolwent(a)ki studiów artystycznych, humanistycznych bądź nauk społecznych ( w tym prawniczych) w ramach programu Europejskiego Funduszu Społecznego „Kierunek – Praca”.

Poszukujemy osoby bezrobotnej, która w okresie do upływu 12 miesięcy od uzyskania dyplomu szkoły wyższej, nie ukończyły 27 roku życia.

Miejscem stażu jest Pracownia Kultury Miejskiej w byłym Browarze we Wrzeszczu, ul. Kilińskiego 1.

Stażyst(a)ka pracować będzie pracować na stanowisku astysten(a)ki koordynatora projektów artystyczno - społecznych.

Wymagane kwalifikacje:

* orientacja w zagadnieniach sztuki współczesnej oraz nowoczesnych nauk humanistycznych i społecznych.
* umiejętność i talent do tworzenia tekstów, relacji, recenzji, reportaży itp.
* biegła obsługa programów komputerowych, ze szczególnym uwzględnieniem programów OpenSource.
* umiejętność nawiązywania kontaktów, samodzielnego wyznaczania zadań, inicjowania i realizacji własnych pomysłów,
* znajomość języka angielskiego w mowie i piśmie,

Zakres prac:

* tworzenie tekstów, relacji, recenzji, reportaży itp. do portali www.indeks73.pl oraz www.wrzeszcz.info.pl,
* wykonywanie prac edytorskich przy ww. portalach
* współpraca merytoryczna i organizacyjna przy realizacji 4 projektów: Indeks 73, Partnerstwo dla Wrzeszcza, Festival Stranger (filmy video) oraz wystawy „Poszliśmy do Croatan”, polegająca na:
* prowadzeniu korespondencji i dokumentacji, ustalaniu i uczestnictwie w spotkaniach z partnerami
* współtworzeniu działań programowych ww. projektów
* realizacji działań logistycznych i produkcyjnych ww. projektów
* wykonywaniu prac biurowo – administracyjnych

bassa - Sro Cze 18, 2008 12:02 am

Bardzo nadzwyczajnie ciekawe uzupełnienie konferencji Ekonomia społeczna
(czyli o działalnosci gosp stowarzyszen..) -w Filharmonii 26-28.06

o pokaz filmów Reklama społeczna (jak promowac akcje i projekty grup z stow...)

-od godz 11 w Domu Harcerza 28.06

bassa - Pon Cze 23, 2008 7:42 pm

I pracka dla aktywnych... gdańskomiłosników

http://www.mmtrojmiasto.p...%C4%85cego.html