Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Niespodziewany atak zimy

Sabaoth - Sob Lis 20, 2004 10:59 am
Temat postu: Niespodziewany atak zimy
Cały rejon morza Bałtyckiego został niespodziewanie zaatakowany przez zimę. Najgorsza sytuacja panuje na północy regionu. Udało mi się zrobić zdjęcie wkrótce po zakończeniu pzez zimę działań ofensywnych. Jest to widok z mojego balkonu (możecie się na nim dopatrzeć mojej postaci :hihi: ).
lucy - Sob Lis 20, 2004 11:38 am

U mnie wczoraj bylo strasznie :evil:

Wichura przez cały dzień ze straszną snieżycą. Świata nie bylo widać. Utworzyły się wielokilimetrowe korki do Lublina. Wiem, bo syn póbował się przebić z Warszawy. Zlądował ok. 3-ej w nocy objeżdżając jakoś, nadrabiając drogi :%

A dzisiaj jest -5 i świeci slońce. Gałęzie drzew obwieszone są śniegiem, który przymarzł do nich. Lezy mnostwo sniegu...znaczy się mamy juz zimę :D

parker - Sob Lis 20, 2004 12:12 pm

A w Gdańsku był wczoraj mega-korek od końca do końca miasta.
Drogowców też zima zaskoczyła, jak zwykle.

Ale za to dziś ładnie i zmowo :)

seestrasse - Sob Lis 20, 2004 6:44 pm

a dla mnie snieg tej (w zasadzie) jesieni to juz nie pierwszyzna :D w hejmacie bedac, konkretnie w miescie Fulda, trafilismy na podobny jak wczoraj, zmasowany atak bialych platków. Trzy kilometry jakie dzielily nasz hotel od teatru, przejechalismy w...1,5 godziny :^^
Dziki REX - Sob Lis 20, 2004 8:12 pm

A zima znowu jak co roku pod koniec listopada zaskoczyła drogowców hehe.
Grün - Sob Lis 20, 2004 11:08 pm

A to Ty Seestrasse masz Heimat w Fuldzie? Ciekawe...
seestrasse - Nie Lis 21, 2004 2:10 am

my, tz. osoby czasem tam zarobkujace, nazywamy tak Niemcy z przyczyn, hm, sentymentalnych :D
poza tym Fulda to ladne miasto :D
a tak zupelnie poza wszystkim - jezdze do Niemiec od dziesieciu lat, srednio dwa razy w roku. I mam ogromny sentyment do tego kraju :D Nie tylko dlatego, ze sklepy, ze euro /niegdys marki/, ze cos tam jeszcze.
Kiedys spedzalismy Wielkanoc w malej bawarskiej wiosce. I w lany poniedzialek poszlismy cala kupa do kosciola i zaspiewalismy na mszy "Va, pensiero". Bylo super :D

Grün - Nie Lis 21, 2004 6:32 am

No tak... gdzieś Heimat trzeba mieć...
seestrasse - Nie Lis 21, 2004 9:43 pm

byle nie w tzw. glebokim powazaniu :hihi:
Corzano - Pon Lis 22, 2004 8:50 am

seestrasse napisał/a:
Trzy kilometry jakie dzielily nasz hotel od teatru, przejechalismy w...1,5 godziny :^^

Trzeba było, jak ja, jechać roweram. :D Btw. jazda na dwóch kółkach po trzeszczącym śniegu to jest to!

Grün - Pon Lis 22, 2004 9:31 am

A opony zimowe masz? :) słyszałem że taka przyjemność kosztuje tyle co dobry rower... :II
Sabaoth - Pon Lis 22, 2004 10:03 am

Cytat:
A opony zimowe masz?

Taka przyjemnosc nie jest strasznie droga (od 129 SEK) jak na warunki Szwedzkie. Jeszcze jedna uwaga,, to na oponie to sa kolce, taki sam ksztalt maja kolce w oponach samochodowych, chociaz niektorym wydaje sie, ze kolce w oponach zimowych wygladaja jak te uzywane do wyscigow motocyklowych na lodzie.

Biltema - wybrac Fritid/Cykel

Corzano - Pon Lis 22, 2004 10:04 am

Grün napisał/a:
A opony zimowe masz? :) słyszałem że taka przyjemność kosztuje tyle co dobry rower... :II

Mam zimówki, ale nie sprawdzają się w polskich warunkach. I nie są aż tak drogie, choć nie są też tanie. Moje Nokiany z kolcami kosztowały 60 zł za sztukę.

Corzano - Pon Lis 22, 2004 10:07 am

Sabaoth napisał/a:
Jeszcze jedna uwaga,, to na oponie to sa kolce, taki sam ksztalt maja kolce w oponach samochodowych

Tego nie wiem, ale wiem, że te moje są wolframowe i mają tą fajną właściwość, że przy jeżdżeniu po twardzej nawierzchni, ostrzą się.

parker - Pon Lis 22, 2004 10:25 am

A ja wczoraj wieczorem zrobiłam kilka zdjęć zimowych rzygaczy... pokażę po powrocie do domu :)
Marek Z - Pon Lis 22, 2004 1:10 pm

Zima jak zima - co roku zaskakuje. Ja mam jednak nadzieję, że nas Rzygaczy nie wystraszy i będziemy się spotykać jak do tej pory...
Makabunda - Pon Lis 22, 2004 4:22 pm
Temat postu: Niezwykłe zjawisko
Byłem swiadkiem niezwykłego zjawiska. Jadąc w dzień nawałnicy do gdańskla ujzałem na horyzoncie bladą łunę. Dostrzegłem ja w rejonie Czerska. Z początku myslałem że jest to rozświetlony światłami miasta tuman śniegu nad Starogardem. Jakież było moje zdziwienie gdy po dotarciu do Starogardu okazało się, że ne ma tam ani grama śniegu. :???: Łuna natomiat ciągle tkwiła na horyzoncie lecz ze Starogardu była znacznie intensywniejsza. Była to łuna nad Gdańskiem. Wyobraźcie więc sobie, że widziałem światła Gdańska juz zza Czerska. To chyba około 100 km w linii prostej. :wow:
Tak więc nieoczekiwany atak zimy może dostarczyć niezapomnianych wrażeń i to wcale nie tych negatywnych.
U mnie w Poznaniu tez pada dziś śnieg ale robi sie niezła plucha.

Gruss aus Posen
Makabunda

Grün - Pon Lis 22, 2004 5:45 pm

Ex Dantisco lux ! :mrgreen:
parker - Pon Lis 22, 2004 6:30 pm

Rzygacze, którym co nieco wczoraj zamarzło :)
Grün - Pon Lis 22, 2004 8:00 pm

Niektóre są tak realistyczne, że aż... :rzyg_1:
doraa - Pon Lis 22, 2004 10:55 pm

Biedulki, nie miał im kto pyszczków powycierać................. :bieedny:
Niedobry Gruen, nie pożałuje nieboraczków.......... :wink:

DarioB - Wto Lis 23, 2004 1:33 pm

Kurde jak tak patrze, to aż ciśnie się zrobić jakaś akcję i ubrać rzygacze by nie pomarzły :)
Grün - Wto Lis 23, 2004 2:05 pm

Możnaby zrobić coś takiego jak w Brukseli :) tam się Manneken Pisa ubiera w różne wdzianka :)
Sabaoth - Wto Lis 23, 2004 2:18 pm

A moze tak w Gdansku posatwic takiego Manneken Pisa podobnego z wygladu do tego nowego Sw. Mikolaja? :hihi:
Grün - Wto Lis 23, 2004 2:33 pm

Fuj :p
Sabaoth - Wto Lis 23, 2004 2:45 pm

To mogloby przyciagnac turystow belgijskich, ktorzy nie sa w Gdansku licznie reprezentowani :mrgreen:
Sabaoth - Nie Gru 05, 2004 7:42 pm

To nic, że za oknem odwilż i śniegu juz prawie nie ma. Właśnie znalazłem zdjęcie przodka prezentowanych powyżej rzygaczy, w podobnej pozie i scenerii :hihi: