|
Dawny Gdańsk
|
|
Poszukuję/mam/oddam - Poszukuję zdjęć,pocztówek itp. z okolic Gminy Kolbudy
Nord* - Nie Gru 18, 2016 9:24 pm Temat postu: Poszukuję zdjęć,pocztówek itp. z okolic Gminy Kolbudy Kupię, przyjmę wszelkie pamiątki z okolić Gminy Kolbud. Mogą to być zdjęcia,obrazy,pocztówki,mapy czy inne.
Jeśli chodzi o zdjęcia, pocztówki to mogą być też fotokopie dobrej jakości.
Miejscowości wchodzące w skład Gminy: Kolbudy.Lublewo,Pręgowo,Ostróżki,Czapielsk,Bielkowo,Bielkówko,Otomin,Bąkowo,Kowale,Jankowo,Łapino,Buszkowy,Łapino,Lisewiec,Babidół,Nowiny.....
Lata jakie mnie interesują to, od najdawniejszych do roku 2000
dardol - Sro Gru 21, 2016 6:50 pm
W niedługim czasie ukaże się mój zarys dziejów gminy Kolbudy. Zapraszam z góry do lektury.
Nord* - Sro Gru 21, 2016 10:27 pm
Oczywiście, przeczytam
Kiedy będzie i gdzie dostępna?
Nord* - Sro Maj 31, 2017 9:53 am
Nadal poszukuje materiałów związanych z Gminą Kolbudy.
W zamian mogę odwdzięczyć się np. numerami Danziger Hauskalener
Miro - Pią Lis 03, 2017 6:43 pm
Żeby temat nie zginął wstawiam pierwsze zdjęcie.
Miro
MłodyBocieK - Czw Sie 23, 2018 8:07 am Temat postu: Bielkowo Zacytuję siebie skądinąd
Cytat: | Poproszę o helpunek: mam wątpliwości, czy jest to Bielkowo jak opisał to pan Daniluk, czy raczej Folwark Bielkówko. Tego drugiego na zdjęciu żadnym nie znalazłem, ale rzecz w tym, że osoba, która była przed laty na szkoleniu organizowanym przez Zarząd Portu (który folwarkiem władał) sugeruje, że to ten obiekt. W ostatnich czasach podobno był ten obiekt we władaniu firmy DGT |
A wspomniany opis dra Jana jest tu:
https://www.facebook.com/...pe=3&permPage=1
Do porównania znalazłem fotki dworku w Belkowie na stronach gminnych Kolbud
Bielkowo fotka pierwsza Bielkowo fotka druga
pumeks - Czw Sie 23, 2018 12:38 pm
Ja tam byłem, niejeden raz, ale jako mały szkrab (przed 1975) i moim zdaniem to nie było w Bielkówku, tylko w Bielkowie, ale miejsca nie jestem w stanie sobie odtworzyć - pamiętam jedynie, że dość blisko była mała elektrownia wodna
MłodyBocieK - Czw Sie 23, 2018 3:11 pm
Nie wiem czy trafnie to wypatrzyłem
http://bit.ly/gógiel_Bielkówko jednak wciąż wizerunku do porównania brak
W pół drogi między centrami wsi...
Zwrócono mi też uwagę, że Bölkau gdyby dotyczyło Bielkowa powinno być jako Gross Bölkau, nie jestem w stanie ocenić takiego argumentu, ale jakoś rozumiem, że przy trzech miejscach o (niemal) tożsamej nazwie takie uściślenie ma znaczenie.
Edycia mówi:
za dużem zdjęcie zrobił trzeba było poprawić
pumeks - Czw Sie 23, 2018 4:19 pm
Trudno mi się ustosunkować, myślę, że to bardziej w rejonie ul. Szkolnej.
Dawna wieś Bölkau była podzielona trochę nielogicznie: centralna część jako Gr.Bölkau = Bielkowo należała do Kartuzów, natomiast reszta jako Kl.Bölkau była wsią szlachecką i składała się z dworu i folwarku Kl.Bölkau (które obecnie leżą w sołectwie Lublewo) oraz wsi Kl.Bölkau na południe od centralnie leżącego Gr.Bölkau, czyli w dzisiejszym Bielkówku. Czyli klasztorna wieś Gr.Bölkau oddzielała szlachecką wieś Kl.Bölkau od szlacheckiego folwarku Kl.Bölkau
MłodyBocieK - Czw Sie 23, 2018 6:59 pm
pumeks napisał/a: | |
Był czas przywyknąć...
pumeks napisał/a: | myślę, że to bardziej w rejonie ul. Szkolnej |
Mówisz- masz: czy adres Szkolna 20 (jak uczy mądry Geoportal) jest dostatecznie w rejonie ul. Szkolnej?
Mimo takiego adresu mapka gminy pokazuje, że jednak Bielkówko, bo granica biegnie Radunią...
Ja na razie odpuszczam, bo już nie mam jak dalej drążyć, ale jednak po lekturze notek w historiach sołectw widzę, że- na 75 od sta- jestem na dobrym tropie.
MłodyBocieK - Pią Sie 24, 2018 6:00 pm
To jeszcze popatrzałem co leksykon z czasów wojennych o nazwie mi powie, no i przeczytawszy w końcu komentarze pod janowym wpisem, poszedłem po roz.. zdjęcie do Instytutu Herdera; efekty poniżej.
Nord* - Czw Sty 17, 2019 10:53 pm
Bardzo dobrze to widzisz, dokładnie to tu.
Nadal poszukuję wszelkich materiałów z Gminy Kolbudy.
MłodyBocieK - Sro Lis 23, 2022 3:53 pm
Dworzec kolbudzki z lotu ptaka:
MłodyBocieK - Nie Gru 18, 2022 11:02 am
Dedykowana Napoleonowi kolorowana akwatinta (Johan Daniel Hinckel, Johann Adam Breysig, Christian Heldenwang) "Promenada w Kolbudach" ze zbiorów BG PAN:
Miro - Pon Maj 01, 2023 1:31 pm
Jak z podpisu wynika Kolbudy były uzdrowiskiem.
Miro
Miro - Pią Lip 28, 2023 9:35 am
Kolbudy 1939 r.
Miro
Nord* - Pon Maj 06, 2024 3:37 pm
MłodyBocieK napisał/a: | Dworzec kolbudzki z lotu ptaka:Obrazek |
Fajna kartka i do tego moja...
Nord* - Pon Maj 06, 2024 3:39 pm
Miro napisał/a: | Kolbudy 1939 r.
Miro |
O i to też moja kartka
Miro - Pon Maj 06, 2024 4:32 pm
Już dwie Twoje pocztówki pokazaliśmy, teraz czekamy, może zaprezentujesz pozostałe gdzieś głęboko schowane w szufladzie.
Miro
Nord* - Czw Cze 20, 2024 12:27 pm
Są na FB Kocham Kolbudy i co rok w kalendarzu który wydaję. Udostępniam też bezpłatnie do publikacji okolicznościowych i historycznych.
Miro - Czw Cze 20, 2024 6:49 pm
FB to FB, ale tutaj jest Forum Dawny Gdańsk. I mała uwaga.
Założyłeś ten wątek i nic nie wstawiłeś, tak to chyba nie funkcjonuje.
Miro
Nord* - Pią Cze 21, 2024 10:00 am
Miro napisał/a: | FB to FB, ale tutaj jest Forum Dawny Gdańsk. I mała uwaga.
Założyłeś ten wątek i nic nie wstawiłeś, tak to chyba nie funkcjonuje.
Miro |
A jak, skoro poszukuję?
Dostojny Wieśniak - Pią Cze 21, 2024 11:57 pm
Nord napisał/a: | A jak, skoro poszukuję? | A tak, że pokaż co znalazłeś.
Nord* - Pon Cze 24, 2024 8:32 pm
Dostojny Wieśniak napisał/a: | Nord napisał/a: | A jak, skoro poszukuję? | A tak, że pokaż co znalazłeś. |
Przejrzyj na FB Kocham Kolbudy tam jest już prawie wszystko co mam...
Dostojny Wieśniak - Czw Cze 27, 2024 9:58 pm
Może wyda Ci się to dziwne, ale nie wszyscy mają konta, czy też inaczej ćwiczą kontakty na FB.
Nord* - Pią Cze 28, 2024 3:19 pm
A jeszcze mniej ma konto tu... Nie chcesz nie zaglądaj.
|
|