|
Dawny Gdańsk
|
|
Poszukuję/mam/oddam - Bartholomainkirchen 19 - pilnie poszukiwane, mapa, zdj
Adam Szotyński - Czw Kwi 14, 2016 10:11 am Temat postu: Bartholomainkirchen 19 - pilnie poszukiwane, mapa, zdj Witam. Pilnie poszukuję map Gdańska z roku 1930 - 1940. Zwłaszcza nazw ulic z tamtego okresu oraz możliwości odniesienia tego do dzisiejszego Gdańska. Proszę o pomoc i informacje na adres adam.szotynski@wp.pl
Sabaoth - Sob Kwi 16, 2016 4:07 pm
A zajrzeć na moją stronę nie łaska?
Wiercipietek - Sob Kwi 16, 2016 4:36 pm
Strona eustachego też może być pomocna
http://stareplanymiast.pl/
Adam Szotyński - Nie Kwi 17, 2016 3:07 pm
Serdecznie Wam dziękuję za informacje i wskazówki.
Adam Szotyński - Nie Kwi 17, 2016 3:12 pm
Obecnie ta ulica nie istnieje ale dawniej ciągnęła się od "Wodopoju" poprzez placyk Heveliusza pomiędzy domem technika - hotelem Heveliusz dalej przy budynku NOT i przechodziła pomiędzy budynkiem Galerii Medison, a kościołem Bartłomieja - zatem sięgała od Wodopoju do Gnilnej. I gdzieś tu była kamienica mojego pradziadka - stąd interesuje mnie czy zachowały się też jej przypadkowe zdjęcia sprzed wojny. Jeszcze raz dzięki.
Fotomemoria - Nie Kwi 17, 2016 3:46 pm
Posiadam zdjęcie lotnicze, na którym, niewyraźnie, ale widać dom pradziadka.
pumeks - Nie Kwi 17, 2016 4:05 pm
Stara podwójna kamienica (zdjęcie z www.bildindex.de ) miała numer 18. Czyli nr 19 jest zapewne widoczny na drugim zdjęciu, ze strony Instytutu Herdera.
pumeks - Nie Kwi 17, 2016 4:11 pm
I jeszcze rzadkie ujęcie z 1942 r., z wieży kościoła św. Katarzyny, które kiedyś wrzucał Sabaoth. Gdzieś po prawej można próbować szukać dachów domów przy Bartholomäikirchengasse.
Adam Szotyński - Pon Kwi 18, 2016 12:49 pm
Wspaniałe serdecznie dziękuję szczerze nie myślałem, że to będzie możliwe
Adam Szotyński - Pon Kwi 18, 2016 1:21 pm
Dzięki Waszej pomocy odkrywam nowe fakty obecnie to miejsce znajduje się przy Heweliusza KW 6642, numer działki z roku 1969 - nie jestem pewien czy w rzeczywistości nie stoi na tym miejscu dziś Dom Technika bądź nie jest to przypadkiem na "skwerku" Jana Heweliusza... ta mały dom pasuje do opisu dziadka - mówił, że ich dom był najmniej okazały na tej ulicy.
Fotomemoria - Pon Kwi 18, 2016 2:37 pm
Dołączam fragment zdjęcia z 1947 roku, z zaznaczenie pozostałości pradziadowego domu.
pumeks - Pon Kwi 18, 2016 2:56 pm
Adam Szotyński napisał/a: | Dzięki Waszej pomocy odkrywam nowe fakty obecnie to miejsce znajduje się przy Heweliusza KW 6642, numer działki z roku 1969 - nie jestem pewien czy w rzeczywistości nie stoi na tym miejscu dziś Dom Technika bądź nie jest to przypadkiem na "skwerku" Jana Heweliusza... ta mały dom pasuje do opisu dziadka - mówił, że ich dom był najmniej okazały na tej ulicy. |
Jeśli myślisz o domku, w którym jest "Vinifera", to na pewno nie ten - on należał do ulicy Wodopój, czyli Pferdetränke. Kamienica Bartholomäikirchengasse 19 wypadnie chyba dokładnie pomiędzy narożnikami Domu Technika i Hotelu Mercure Hevelius.
Adam Szotyński - Pon Kwi 18, 2016 3:16 pm
Dziękuję. Z pewnością nie jest to "Vinifera". Z przekazu rodzinnego wiem, że ich dom został zniszczony na początku wojny. Jak to nam mówili "jakiś zabłąkany pocisk" uderzył. Jedna z osób, która to przeżyła mówiła że miało to miejsce podczas obstrzału okrętu schleswig-holstein.
pumeks - Pon Kwi 18, 2016 4:23 pm
Raczej ktoś musiał coś pokręcić.
Schleswig-Holstein strzelał w zupełnie innym kierunku i z pewnością nie spowodował żadnych strat na Starym Mieście.
Również nalot brytyjski z lipca 1942 nie dotknął raczej domów przy Bartholomäikirchengasse.
Zniszczenie tych domów przypada na 1945 r., prawdopodobnie dopiero w marcu podczas ostrzału przez Armię Czerwoną.
Krzysztof - Pon Kwi 18, 2016 5:14 pm
To ja dorzucę dziewiętnastowieczną mapkę.
Adam Szotyński - Pon Kwi 18, 2016 7:51 pm
Tak sądziłem bo mi też tu kilka rzeczy nie współgrało. Panu Krzysztofowi - podziękowania
Zbych - Wto Kwi 19, 2016 7:22 pm
pumeks napisał/a: | Schleswig-Holstein strzelał w zupełnie innym kierunku i z pewnością nie spowodował żadnych strat na Starym Mieście. |
Adam pisał o ostrzale okrętu, a nie z okrętu. Tak przynajmniej zrozumiałem. Na Westerplatte były działa, a dom najmniej okazały w okolicy, jak to Adam wcześniej napisał, mógł zostać poważnie uszkodzony pociskiem nawet małego kalibru.
Tylko, że zniszczenia działami z Westerplatte mogły być dokonane tylko w pierwszym dniu obrony, bo:
jedyna armata polowa 75 mm została zniszczona pierwszego dnia;
cztery moździerze 81 mm i zasięgu 3 km (za mały) zostały zniszczone drugiego dnia;
pozostały dwa działka przeciwpancerne 37 mm, które trudno posądzić o takie zniszczenia domu jednym pociskiem, żeby ten nie nadawał się do naprawy.
pumeks - Wto Kwi 19, 2016 10:14 pm
Zapewne masz rację. Ale czy znasz jakiekolwiek źródła mówiące o zniszczonych budynkach, czy choćby pojedynczym domu, w śródmieściu Gdańska w 1939 r.?
Adam Szotyński - Sro Kwi 20, 2016 1:28 pm
witajcie. Niestety ja tylko mogę odwoływać się do pamięci tych którzy coś jeszcze przed śmiercią o tym zajściu mówili. Wiecie, że z biegiem lat informacje mogą "uleć zniekształceniu" mi mówili, że ponoć na samym początku wojny, dziwnym trafem jakiś pocisk spadł a po wojnie mówili, że nie dość że ten dom był jednym z mniejszych na ulicy to akurat w niego musiało to coś uderzyć. Dziś na tej parceli stoi Dom Technika, w roku 1969.05.07 ówczesne władze PRL wywłaszczyły moją rodzinę z tego miejsca. Mam całą dokumentację
Zbych - Sro Kwi 20, 2016 4:29 pm
Oczywiście, że nie znam, co o niczym nie świadczy, bo takich nie szukałem. Poza postem Adama oczywiście, który i tak nie precyzował roku. Z mojej strony to była próba wyjaśnienia, a nie żadne twierdzenie.
|
|