Dawny Gdańsk

Żuławy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bliższe lub dalsze - kwartalnik "Prowincja"

seestrasse - Pon Cze 20, 2011 7:55 pm
Temat postu: kwartalnik "Prowincja"
jak w temacie :wink: kwartalnik społeczno-kulturalny Dolnego Powiśla i Żuław "Prowincja" - właśnie znalazłam na forum marienburg.pl garstkę informacji o tym piśmie. czy ktoś mógłby napisać coś więcej? w necie jakoś cicho :wink: szczególnie prosiłabym o jakiś kontakt do redakcji. ogólnie rzecz biorąc - pomocy! :wink:
Hagedorn - Wto Cze 21, 2011 7:05 am

jak to "w necie cicho", skoro sam zakładałem wątki o "Prowincji" na kilku lokalnych forach??? :wink:
ruda - Wto Cze 21, 2011 8:07 am

Tajemnica i niedostępność jest też niezłą formą reklamy :D
Było w "Dzieje się..."

Aartin - Wto Cze 21, 2011 9:56 am

Można kupić w Muzeum Żuławskim, 20zł sztuka. :D
seestrasse - Wto Cze 21, 2011 11:07 am

Hagedorn napisał/a:
jak to "w necie cicho", skoro sam zakładałem wątki o "Prowincji" na kilku lokalnych forach??? :wink:
bardzo brakuje strony internetowej czyli miejsca, gdzie wszelkie informacje o piśmie się skupią :wink:

Aartin napisał/a:
Można kupić w Muzeum Żuławskim, 20zł sztuka. :D
dziękuję :D będzie okazja skoczyć do NDG.
a w Gdańsku jest szansa nabyć "Prowincję"?

ruda - Wto Cze 21, 2011 7:17 pm

W księgarniach w NDG albo uśmiechnąć się do tubylców :wink:
seestrasse - Wto Cze 21, 2011 7:31 pm

uśmiecham się :D
ale okazja do wizyty w NDG też niezgorsza :D

Hagedorn - Wto Cze 21, 2011 7:38 pm

dotychczas ukazały się 3 numery "Prowincji" - pismo jest kwartalnikiem...
Dostojny Wieśniak - Wto Cze 21, 2011 10:57 pm

Nie żebym się czepiał. Promocja faktycznie leży. O spotkaniu promocyjnym w NDG dowiedziałem się przypadkiem i nie dojechałem, bo wcześniej poustawiane miałem inne spotkania. :II
Dostojny Wieśniak - Nie Lip 17, 2011 1:48 am

Informacja z Marienburg.pl :arrow: naduś.
28 lipca o godz. 17:00 w Miejskim Domu Kultury w Malborku, odbędzie się spotkanie promujące czwarte wydanie Prowincji.

seestrasse - Nie Lip 17, 2011 10:45 am

trzeba będzie być :wink:
Dostojny Wieśniak - Pon Lip 18, 2011 1:39 am

A my nie mamy takiej możliwości. :evil: Możemy tylko prosić o relację. :II
seestrasse - Pon Lip 18, 2011 10:46 am

szkoda :( ale postaram się coś zrelacjonować :wink:
AnWe - Pon Lip 18, 2011 11:09 pm

a w Sztumie fajnie było - a przynajmniej mi się podobało, b. fajny pomysł z zaproszeniem bohatera jednego z tekstów. Poza tym fajne prowadzenie p. Sarnowskiego :hihi:

coś mało krytyczna jestem :mrgreen:

Dostojny Wieśniak - Czw Lip 21, 2011 12:22 am

AnWe napisał/a:
coś mało krytyczna jestem :mrgreen:
Faktycznie, dziwaczejesz. :jezyk: To ja pomarudzę trochę. :wink:
Redakcja ma dziwne obyczaje. I nie o kasę chodzi, przyjmuję że region promujemy, ale chociaż jeden egzemplarz autorski nie zawaliłby chyba budżetu wydawnictwa. 8)) To tak na początek, nim sobie kupię zeszyt. :wink:

AnWe - Czw Lip 21, 2011 12:27 pm

zgadzam się + przydałyby się wymogi dot. publikacji + o dokonanych skrótach / zmianach autor powinien być informowany (pytany o zgodę) przed drukiem + najprostsza strona internetowa tez by się przydała z podstawowy info o kwartalniku

wiec nie jest ze mną tak źle :mrgreen:

seestrasse - Czw Lip 28, 2011 11:20 pm

no i spotkanie się odbyło, atmosfera sympatyczna, cena 15 zł za egzemplarz :wink: zdecydowanie zabrakło herbaty i ciasteczek - ew. kawy i paluszków, w sumie piwo też by nie zawadziło :P - byłoby jak się zintegrować z autorami i czytelnikami po zakończeniu części oficjalnej :wink:
ze swej strony polecam w najnowszej "Prowincji" tekst Lothara Quinkensteina - bardzo daje do myślenia...

Hagedorn - Pią Lip 29, 2011 6:59 am

seestrasse napisał/a:
zdecydowanie zabrakło herbaty i ciasteczek - ew. kawy i paluszków, w sumie piwo też by nie zawadziło

wino, kawa i pyszne ciasta domowej roboty są zawsze - na promocji kwartalnika na zamku w Sztumie ;-)
cieszę się, że udało Wam się dotrzeć wczoraj dziewczyny! zwłaszcza AnWe miło było posłuchać :D
kilka fotek z wczorajszej promocji tutaj:
http://fotoblog-mc2.blogs...wartalnika.html

Linka - Pią Lip 29, 2011 7:20 am

AnWe? Przecież jej nie było? :) Chyba masz na myśli Aleksandrę :)
Hagedorn - Pią Lip 29, 2011 7:53 am

Linka napisał/a:
AnWe? Przecież jej nie było? :) Chyba masz na myśli Aleksandrę :)

AnWe była w Sztumie. a Ola też fajnie mówiła i Ty też Linka! :D

seestrasse - Pią Lip 29, 2011 9:41 am

Hagedorn napisał/a:
Ola też fajnie mówiła i Ty też Linka! :D

oświećcie mnie proszę :wink: Ola mówiła o powrotach na Żuławy o a Linka o Ferdynandzie-lotniku?

Hagedorn - Pią Lip 29, 2011 10:42 am

seestrasse napisał/a:
Ola mówiła o powrotach na Żuławy o a Linka o Ferdynandzie-lotniku?

dokładnie!

Linka - Pią Lip 29, 2011 2:26 pm

Jesteś bardzo miły, ale akurat ja bredziłam, jak potłuczonyKazio (sztres) :lol:Teraz tylko zostało rozszyfrować, kto zacz ta zesztrasia :D
seestrasse - Pią Lip 29, 2011 5:56 pm

Linka napisał/a:
Jesteś bardzo miły, ale akurat ja bredziłam
oj, się nie zgodzę :D
Cytat:
Teraz tylko zostało rozszyfrować, kto zacz ta zesztrasia :D
a to ta kobitka, co przywazelinowała Ci a propos artykułu :P

a Hagedorn to który był...? :hmm:

ruda - Pią Lip 29, 2011 6:02 pm

Powoli rozkręca się :zgooda:
Hagedorn - Pią Lip 29, 2011 7:15 pm

seestrasse napisał/a:
a Hagedorn to który był...?

no jak to? ten największy przystojniak na sali! :hihi:

seestrasse - Pią Lip 29, 2011 10:18 pm

to już wiem, który :hihi:
Dostojny Wieśniak - Pią Lip 29, 2011 10:33 pm

To może jaką galerię przystojniaków otworzymy? :wink:
seestrasse - Pią Lip 29, 2011 10:36 pm

nie da rady, był tylko jeden :hihi:
Linka - Sob Lip 30, 2011 7:19 pm

seestrasse napisał/a:
a to ta kobitka, co przywazelinowała Ci a propos artykułu

Tak sobie drogą eliminacji właśnie mniej więcej wykoncypowałam, choć miałam jeszcze jeden ewentualny typ :hihi: Artykuł nie jest odkrywczy, raczej wybiórczo porządkuje fakty już znane, ale nie chodziło o odkrycie Ameryki, tylko raczej o przystępne zaprezentowanie sylwetki Schulza tym, którzy jeszcze nie znają tego wspaniałego lotnika :)
Ja jestem naprawdę zaintrygowana tym najnowszym numerem i niecierpliwie czekam, aż Francula mi go odda, bo wziął do czytania :) Hag to zaiste przystojniak, oprócz niego było jeszcze kilka "ciach" na sali :haha: tak więc jak najbardziej jestem za galerią przystojniaków :hiphip:

Dostojny Wieśniak - Nie Lip 31, 2011 12:12 am

No to dawajcie. :wink: Bo ja to się specjalnie na tym nie znam. :oops:
ruda - Pon Sie 01, 2011 4:53 am

Linka napisał/a:
Artykuł nie jest odkrywczy, raczej wybiórczo porządkuje fakty już znane
Czyli jest to - przyczynek :mrgreen:
AnWe - Sob Sie 06, 2011 7:57 pm

http://www.tvmalbork.pl/k...a-ju-w-sprzeday

:==

ruda - Czw Sie 11, 2011 7:43 am

Linka napisał/a:
Artykuł nie jest odkrywczy, raczej wybiórczo porządkuje fakty już znane, ale nie chodziło o odkrycie Ameryki, tylko raczej o przystępne zaprezentowanie sylwetki Schulza tym, którzy jeszcze nie znają tego wspaniałego lotnika

I bardzo dobrze :== Potrzebne są wartościowe publikacje ogólnie dostępne,pisma fachowe z ich językiem i szczegółami pozostawmy bardziej zainteresowanym. "Prowincja", takie jest moje zdanie, ma popularyzować region w sposób konkretny, na poziomie wyższym niż przewodniki, ale jednocześnie być łatwostrawną.

Aartin - Pią Wrz 23, 2011 3:32 pm

W ramach "Kawiarenki Obywatelskiej" w ŻPH odbędzie się prezentacja kolejnego numeru kwartalnika „Prowincja” – Leszek Sarnowski – Stowarzyszenie
Inicjatyw Obywatelskich „Taka Gmina"
24 wrzesień (sobota) w godz, 18.00 - 20.00

Hagedorn - Pon Paź 17, 2011 7:09 pm

promocja kolejnego, piątego już numeru "Prowincji" odbędzie się w najbliższy piątek (tj. 21 października) w salach sztumskiego zamku o godzinie 18.00 - tradycyjnie już będzie też domowe ciasto, wino i kawa :wink:
Hagedorn - Sro Gru 14, 2011 9:12 pm

W najbliższą sobotę, tj. 17 grudnia o godz. 17.00 na zamku w Sztumie odbędzie się promocja najnowszego (szóstego) numeru kwartalnika społeczno-kulturalnego Dolnego Powiśla i Żuław "Prowincja" - w imieniu redakcji serdecznie wszystkich zapraszam!