Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Informacje z dawnej prasy Trójmiasta

roko - Pią Sty 07, 2011 2:35 pm
Temat postu: Informacje z dawnej prasy Trójmiasta
Trafiło mi się kilka pojedynczych egzemplarzy Wieczoru i Głosu Wybrzeża z roku 1970, 1971 i 1974. Oprócz informacji politycznych zajmujących regularnie 1 stronę, można znaleźć też kilka ciekawostek z życia w owym czasie.

I tak np. artykuł o zmianach w organizacji ruchu na ulicach Gdańska /WW 9.06.1971/

albo o wypadku po wprowadzeniu sygnalizacji świetlnej /WW 4.05.71/

lub zachętę do zakupów w nowo otwartym "garmażu" /WW 13.05.70/

Klienci mogą składać propozycje :) :) :)

W ten sposób z datowania gazet wnioskować co, gdzie i kiedy się odbyło.
Czyli od kiedy mamy w Gdańsku ciepło pochodzące z EC II o które dzielnice były do tej sieci podłączone. /WW 24.03.70/

Miłej lektury

roko - Pią Sty 07, 2011 2:48 pm
Temat postu: I jeszcze coś
Bardzo znany wielu forumowiczom bar "Pod Kasztanami" wielokrotnie gościł na lamach Wieczoru Wybrzeża choć niekoniecznie w pozytywnej formie. Poniżej jedna z opowieści cyklu "Pod Temidą" z 24 marca 1970 r.

Przy okazji wzmianka o zatłoczonych ślubnych kobiercach

I jeszcze artykuł o Twierdzy Wisłoujście też z WW z datą jak powyżej czyli 24.03.70

A lat 40 już minęło

danielewicz - Sob Sty 08, 2011 3:29 am

Miło się czyta, wklejaj następne skany.
seestrasse - Sob Sty 08, 2011 11:41 am

popieram :==
dandola - Sob Sty 08, 2011 2:29 pm
Temat postu: Re: I jeszcze coś
Bardzo znany wielu forumowiczom bar "Pod Kasztanami" wielokrotnie gościł na lamach Wieczoru Wybrzeża choć niekoniecznie w pozytywnej formie. Poniżej jedna z opowieści cyklu "Pod Temidą" z 24 marca 1970 r.

Tu balowałem odchodząc do rezerwy :szabelka:

roko - Nie Sty 09, 2011 1:45 pm

danielewicz napisał/a:
Miło się czyta, wklejaj następne skany.

Dobra, dobra :)

Raptem się znalazło z 7 egzemplarzy no i trochę przy tym roboty jest.
Zatem kolejna porcyjka wiadomości z minionych juz czasów.

Artykuł o Kaszubach w Ameryce WW z dn. 4 maja 1971

Nowy rozkład lotów z nr jw, to jeszcze lotnisko we Wrzeszczu

Awantura w autobusie "111" WW jw

Hmm, ciekawe porady !!! data jw

No i trochę JAJ !!! WW z dn. 24 marca 1971

Używając słynnego zwrotu z radiowych powieści Marcina Wolskiego

CIĄG DALSZY BĘDZIE MUSIAŁ NASTĄPIĆ

jayms - Nie Sty 09, 2011 4:57 pm

W tamtych czasach nie bawili się w ochronę danych osobowych przestępców.
roko - Nie Sty 09, 2011 6:27 pm

jayms napisał/a:
W tamtych czasach nie bawili się w ochronę danych osobowych przestępców.

Zdaje się że to było trochę inaczej, w wyroku oprócz kary pozbawienia wolności, praw obywatelskich czy grzywny, także była zawarta informacja o umieszczeniu notki w prasie. Stąd też niemal w każdej gazecie byli "wokandowcy". Nie mam tylko pojęcia czy "skazani" płacili osobno za te artykuły czy była to jedna z form opresji społecznej że zostaną do publicznej wiadomości podane wszelkie dane mogące zlokalizować konkretną osobę.

dandola - Nie Sty 09, 2011 7:11 pm

Dzisiaj też tak jest. Wyrok podaje się często do publicznej wiadomości poprzez wywieszenie go na tablicy ogłoszeń w urzędzie miasta - najczęściej przy jeździe w stanie wskazującym ukaranej przez Sąd Grodzki.
Dieter - Sro Sty 12, 2011 4:41 pm
Temat postu: Kaplica Sw. Jozefa przy Kartuskiej
Kto moze mi powiedzic, kiedy zburzono siedzibe siostr karmelickich przy ul Kartuskiej? :???:
Z miasta patrzac, ta kaplica Sw. Jozefa (miala tez dzwon) byla to po lewej stronie, za ul. Ciasna i za tym bialym blokiem (dawniej "Kolpingsheim"), gdzie dzis zlobek jest.

Ja bylem w kaplicy Sw. Jozefa w latach 40-stych ministrantem. Ksiedzem byl staruszek prof. Papenfuss (zmarl w 1959 roku i lezy na starym cmentarzu w Emaus u gory pod tym duzym krzyzem). Siostry mialy zlobek dzieciecy i uprawialy to pole miedzy ich siedziba i tym bialym blokiem. One musialy ta posiadlosc opuscic w latach 50-tych (w drugiej polowie???) i wybudowano te szkaradne bloki. Dzisiaj tam jest poczta. :dziadek:

pumeks - Sro Sty 12, 2011 4:53 pm

To wtedy "naprostowano" Kartuską i zlikwidowano ul. Kornela Ujejskiego?
Krzysztof - Sro Sty 12, 2011 6:10 pm

Do połowy lat 60 "wyprostowania" nie było.
roko - Sro Sty 12, 2011 6:44 pm

Niestety Siedlce czy Emaus to nie moje rejony, więc tu nie pomogę, natomiast jeszcze trochę "starych" wieści z wybrzeżowej prasy.

Coś o usługach, czyli zapłać i zapomnij ... WW 9 czerwca 1971

"Siły ???" niezbyt szybkiego reagowania WW 13 maja 1970 ... a zdarzało się znajdować różne pozostałości wojenne na łakach czyli na obecnym Parku Reagana

Rekonesans nurków do zbadania wraków dla potrzeb Muzeum Morskiego WW 13 maja 1970

No i trochę łagodniej czyli obraz i muzyka, recenzja opery "Kopciuszek" WW 13 maja 1970

CIĄG DALSZY ZAPEWNE BĘDZIE MUSIAŁ JESZCZE NASTĄPIĆ :) )

jayms - Sro Sty 12, 2011 7:02 pm

Co do tego artykułu o niewypale na ulicy Gospody,to dokąd tam mieszkałem mój syn ciągle przynosił do domu jakieś łuski i naboje do TT(mimo tego,że ostrzegałem go o tym żeby tego nie robił i nie ruszał). Staw przy Conradshammer przyjął je wszystkie łaskawie,do tej pory w ziemii siedzi tam dużo takich niespodzianek.
seestrasse - Sro Sty 12, 2011 7:29 pm

dziękuję za "Kopciuszka" i news z Żabianki o niewybuchu :D
slowik45 - Sro Sty 12, 2011 8:19 pm

A zobaczcie o której rozpoczynał się program mojej ulubionej trójeczki , szok ! Teatrzyk Zielone Oko to był hit .
roko - Sro Sty 12, 2011 8:35 pm

Uff, znalazłem jeszcze chwilę wolnego czasu to jeszcze kilka artykułów.

Przebudowa Huciska no i plany jak ma wyglądać w przyszłości WW 7 grudnia 1971

Kolejna recenzja tym razem spektakl Juliana Lemańskiego "Świat zawikłany" WW 7 grudnia 1971

Wywiad z kierowcą WPK GG WW 13 maja 1970

... no i skoro była "Trójka" to i program TV WW 13 maja 1970

A propos, oglądałem "Ekran z Bratkiem" i zdawało mi się że znałem wszelkie tamże emitowane seriale ale ... ten "Kapitan Tenkesz" nic mi nie mówi. Podejrzewam jakąś produkcję węgierską albo czechosłowacką ale ... zupełnie ciemno ...

Coś tam się jeszcze wynajdzie

Dieter - Sro Sty 12, 2011 11:09 pm

pumeks napisał/a:
... zlikwidowano ul. Kornela Ujejskiego?

Ujejskiego nr.5 - to byl adres mojej SP 12. :dziadek:

princessita - Czw Mar 10, 2011 9:19 pm

Swiat 1911, 23 grudnia informuje czytelników: