|
Dawny Gdańsk
|
|
Powitania... i pożegnania - zmarł pirat "Andrzej"
wolf_30 - Sob Sie 14, 2010 8:58 pm Temat postu: zmarł pirat "Andrzej" "Zmarł gdański pirat Andrzej. Odszedł od nas nagle, wracając z pracy, prawie na progu swojego mieszkania. Miał wylew. Znali go od 20 lat wszyscy i starsi i młodsi. Był symbolem Gdańska prawie takim samym jak Neptun na Długim Targu. Nie zrobimy sobie już z nim zdjęcia i nie usłyszymy jego donośnego zawołania "Ahoooojjj !" podczas spaceru na gdańskiej starówce (300 km>>)" ..... był swój chłop [*] [*] [*]
ruda - Sob Sie 14, 2010 9:05 pm
:((
Dostojny Wieśniak - Sob Sie 14, 2010 9:49 pm
Nie wypijemy piwka... [']
danielewicz - Sob Sie 14, 2010 11:04 pm
Był znaną postacią...
[*]
pumeks - Nie Sie 15, 2010 12:02 am
[*]
Voit - Nie Sie 15, 2010 12:51 am
Pana Andrzeja poznałem osobiście... Tym bardziej mi żal.
...Odpłynął Tom, zostałem sam.
- Odpłynął Tom do Hilo.
I ja kiedyś dotrę tam.
- Odpłynął Tom do Hilo.
Ref.: Do Hilo, gdzieś hen, daleko stąd.
Co zrobić mam?
Odpłynął Tom do Hilo.
Odszedł Tom, hen, w siną dal.
Zabrał śmiech, zostawił żal.
Odszedł Tom, gdzie cierpień kres.
Pan go wziął z padołu łez.
Odpłynął Tom, porzucił nas.
Na każdego przyjdzie czas...
...Stopy wody, Andrzeju...
abernacka - Nie Sie 15, 2010 2:20 am
Smutne :(
Jeszcze w czwartek go widziałem jak się przechadzał po targu rybnym.
Tomasz-nn - Nie Sie 15, 2010 11:47 am
http://www.trojmiasto.pl/...yje-n41033.html [*]
slowik45 - Nie Sie 15, 2010 12:25 pm
Żegnaj ziomalu z dzielni [*]
Inga - Nie Sie 15, 2010 12:57 pm
Przeryczałam wczoraj cały wieczór Będzie mi go w Mieście bardzo brakować I teraz naprawdę sporo bym dała za to, żeby znów postemplował mi rękę swoją pieczątką - chociaż tak mnie to zawsze gniewało... Smutno, i tyle...
slowik45 - Pon Sie 16, 2010 8:19 pm
http://www.trojmiasto.pl/...ata-n41069.html , i co wy na to?
dandola - Pon Sie 16, 2010 8:33 pm
Rozmawialiśmy jeszcze na Długim Pobrzeżu w zeszłą niedzielę (8 sierpnia) przy tym pirackim statku odpływającym spod dawnej knajpy "Dominikańskiej". No cóż ludzie są śmiertelni. Spoczywaj w pokoju wśród pirackiej braci.
Matti - Wto Sie 17, 2010 10:00 am
slowik45 napisał/a: | http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/W-Gdansku-stanie-pomnik-pirata-n41069.html , i co wy na to? |
Moim zdaniem zbędny wydatek.
slowik45 - Sro Sie 18, 2010 6:18 pm
Pogrzeb w sobotę na cm. Garnizonowym , najprawdopodobniej 10.30 , urna. Godzinę sprecyzuję później.
groszek - Czw Sie 19, 2010 12:39 am
A jeszcze 13.08....komplementem mi sypnął....szkoda człowieka..będzie Go brak .
Jerzy Makieła - Czw Sie 19, 2010 7:25 am
Matti napisał/a: | Moim zdaniem zbędny wydatek. |
Z całym szacunkiem ale się nie zgadzam... Właśnie takie osoby a potem ich pomniki tworzą klimat miasta. Oczywiście nie chodzi mi o pompatyczny pomnik na cokole...
Matti - Czw Sie 19, 2010 7:31 am
Zamiast pomnika, lepiej wyremontować jakiś chodnik w centrum miasta. Gdańsk nie będzie przyciągał turystów pomnikami, które chcąc zobaczyć złamie się nogę idąc po dziurawych drogach czy chodnikach...
Jerzy Makieła - Czw Sie 19, 2010 9:54 am
Demagogia...
A ile chodników wyremontowano by zamiast budować stadion?
Matti - Czw Sie 19, 2010 2:27 pm
Jerzy Makieła napisał/a: | Demagogia...
A ile chodników wyremontowano by zamiast budować stadion? |
To nie demagogia to fakty... Budowę stadionu finansuje nie tylko miasto. Jeśli znajdzie się prywatny sponsor, który zapłaci za pomnik pirata to niech sobie stanie...
slowik45 - Czw Sie 19, 2010 8:50 pm
Andrzej na swój sposób promował miasto , więc pomnik w skali 1:1 by mógł by nadal po jego śmierci Gdańsk promować , najlepiej na Długim Targu w pozie z pistoletem tak jak za życia pozował z turystami , Sopot ma Parasolnika , Szczytno-Krzysztofa Klenczona my możemy mieć Pirata, a miasto powinno sypnąć grosiwem bez łaski, nadal by na nim zarabiali nie płacąc mu już pensji.
ruda - Pią Sie 20, 2010 7:51 am
Słowik, masz racje. Dołożę i ja swoja cegiełkę. Fajny byłby taki pomnik - sylwetka stojąca - od gdańszczan !
pumeks - Pią Sie 20, 2010 8:14 am
Zgodnie z ogłoszeniem umieszczonym przy wejściu do Urzędu Miejskiego, pogrzeb śp Andrzeja Sulewskiego odbędzie się 21 sierpnia. Msza św. żałobna w Bazylice Mariackiej o godz. 8.00, ceremonia pogrzebowa na Cmentarzu Garnizonowym godz. 10.30.
grzechuu - Pią Sie 20, 2010 2:34 pm
ruda napisał/a: | Słowik, masz racje. Dołożę i ja swoja cegiełkę. Fajny byłby taki pomnik - sylwetka stojąca - od gdańszczan ! |
Ciekawy by był taki pomnik, z którym by można było (wciąż) zrobić sobie zdjęcie.
I przy okazji by taki może nieco zapobiegł pojawieniu się "nastepców" pirata.
Ale z pomnikami rożnie bywa...
http://kfp.pl/page,propoz...4%98,index.html
slowik45 - Pią Sie 20, 2010 8:02 pm
Następcom Pirata nasze kategoryczne NIE !!!!! Będzie to już tylko falsyfikat.
Dostojny Wieśniak - Pią Sie 20, 2010 11:58 pm
Jak się z byle czego robi, to się tak ma.
Wandale byli, są i będą. Czy to powód by nic nie robić?
Pirat rzadko wysiadywał ławeczki. Ta modna forma w tym wypadku jest do bani.
Chociaż też wolę gładkie chodniki, to zapewniam, w pogoni za duchem miejsca, nie zwraca się na takie głupoty uwagi. Dla mnie problemem był zawsze, ograniczony czas jaki miałem, na poznanie czegoś nowego. A zużycie nawierzchni tej czy innej, u siebie irytuje, gdzieś tam jest fragmentem folkloru.
Jestem za upamiętnieniem tej postaci.
slowik45 - Sob Sie 21, 2010 1:46 pm
Pożegnaliśmy - Spoczywaj w spokoju.
Sbigneus - Sro Wrz 08, 2010 8:59 pm
Ku pamięci. Tak wyglądał w 1995 roku.
Martino - Pią Wrz 17, 2010 9:01 pm
Niewątpliwie to barwna postać ostatniego okresu!
Ciekaw jestem, czy zapadnie w pamięć tak jak: Peter Konfederat, Jerzyna Malaż, czy najsłynniejszy Parasolnik z Sopotu!.
Danzigerek - Nie Wrz 26, 2010 9:01 pm
[`] [`] [`] [`] [`] [`]
|
|