Dawny Gdańsk

Zagadki - Trzy filary i sklepienie gwiaździste.

mithra - Sro Lis 25, 2009 11:51 pm
Temat postu: Trzy filary i sklepienie gwiaździste.
Zagadka jest nieodgadnięta nawet przeze mnie. Proszę Państwa, co to za pomieszczenie? :>

pumeks - Czw Lis 26, 2009 12:08 am

Kojarzy mi się z jednym pomieszczeniem w Gdańsku, gdzie też są trzy filaryi podobnie umieszczone okna, ale tam raczej nie ma sklepienia gwieździstego :hmm:
Anker - Czw Lis 26, 2009 9:38 am

Gwiażdziste?
http://pl.wikipedia.org/w...ryszta%C5%82owe

Ponury2 - Czw Lis 26, 2009 10:50 am

Zbrojownia?
groszek - Pią Lis 27, 2009 12:46 am

Czy to Muzeum Narodowe w byłym klasztorze Franciszkanów? :roll: a czy na pewno to Gdansk ?moze to Malbork :hmm: ale to musiałaby np.Kasia 57 sie wypowiedzieć.....
pumeks - Pią Lis 27, 2009 12:51 pm

Chyba od początku wiem, gdzie to jest, ale czy warto się wysilać, skoro osoba, która zadała zagadkę, nie czyta naszych postów? :hihi: A chętnie dowiedziałbym się, skąd ma tę ilustrację i dlaczego wiąże ją z naszym miastem.
groszek - Sob Lis 28, 2009 12:25 pm

pumeks napisał/a:
ale czy warto się wysilać,
Och Pumeks , warto, dla mnie choćby :mrgreen: :masta: .
pumeks napisał/a:
A chętnie dowiedziałbym się, skąd ma tę ilustrację i dlaczego wiąże ją z naszym miastem
Tez ciekawa jestem.
diablica - Sob Lis 28, 2009 8:33 pm

A już myślałam , że Pumeks się zlitował i Nam wszystkim powiedział co to za wnętrze...
mithra - Nie Lis 29, 2009 12:39 am

Podpowiedź ( bo już się oświeciłam odpowiedzią zaczerpniętą z dawnych grafik gdańskich) ;) to miejsce już nie istnieje...
pumeks - Nie Lis 29, 2009 2:30 pm

O. To w takim razie nie jest to, o którym myślałem :II
Anker - Nie Lis 29, 2009 7:56 pm

Mozliwe że nasz artysta w tym cokolwiek koślawym malunku przedstawił jedno z pomieszczeń klasztoru dominikanów.
Budynek klasztoru stał jak wiadomo w miejscu gdzie dzisiaj jest hala targowa, za Kościołem Św. Mikołaja.
Napisałem "koślawym" bo moim zdaniem malarz potraktował temat po macoszemu.
To sklepienie w formie w jakiej je przedstawił "artysta" nie przetrwało by fazy budowy.
Wystarczy przyjrzec się ścianie z oknami, jest zbyt cienka by wytrzymac napór sklepienia i dodatkowo osłabiają ją zaślepiona otwory okienne /nisze?/
Facet miał chyba jakąś wadę wzroku/astygmatyzm lub zez?/ która nie pozwalała mu na prawidłowe uchwycenie perspektywy i proporcji.

pumeks - Nie Lis 29, 2009 8:28 pm

Obrazek mi zniknął. Ale o ile pamiętam, była na nim data 1853, a więc wiele lat po tym, jak klasztor dominikanów przestał istnieć a jego ruiny rozebrano.
mithra - Nie Lis 29, 2009 11:36 pm

@ Anker w takim razie ten "koślawy" rysunek jest prawdopodobnie "koślawym" przerysem marnego rysownika C.Schultza

niestety ze względu na prawa własności musiałam rysunek usunąć z serwera (bo na tym forum nie można edytować postów (??) )

w takim bądź razie przedstawiam szeroko publikowaną grafikę z rysunku niejakiego Schultza

Anker - Pon Lis 30, 2009 2:30 am

Niestety przykro mi bardzo, ale będę obstawał przy swoim stwierdzeniu.
Grafika Schultza tylko potwierdza moje przypuszczenie że pierwszy obraz jest
"dziełem" jakiegoś pacykarza.
Grafika Schultza wyróżnia się w istotny sposób potraktowaniem szczegółów architektonicznych oraz zachowaniem perspektywy.
Proszę uważnie porównac oba dzieła.
Różnice widac na pierwszy rzut oka.

Mikołaj - Pon Lis 30, 2009 2:00 pm

pumeks napisał/a:
Obrazek mi zniknął.

tak to właśnie jest, jak się linkuje obrazki z zewnętrznych serwerów
Anker napisał/a:
jedno z pomieszczeń klasztoru dominikanów

czyli to dobra odpowiedź?

fritzek - Pon Lis 30, 2009 7:13 pm

Dla miłośników twórczości Johanna Carla Schultza i dawnego Gdańska to przedstawienie nie powinno być wielce tajemnicze.

Ten fragment większej planszy (na której znajduje się sześć obrazów) przedstawia przyziemie Wielkiego Młyna. Grafikę J. C. Schultz wykonał w technice akwaforty.

mithra - Pon Lis 30, 2009 9:05 pm

@ Mikołaj - nie, nie jest to klasztor dominikanów.

@fritzek - częściowo masz rację - przynajmniej w pierwszej części wypowiedzi - to fragment większej planszy z grafikami - ale przedstawia nieistniejący już klasztor Brygidek.

Nawet gdzieś na tym forum były plany tego klasztoru przedstawione.

groszek - Pon Lis 30, 2009 11:06 pm

A więc jednak klasztor.... ja optowałam za franciszkanami , a to Brygidki.W klasztorze franciszkanów mieszkał malarz gdański zapomniałam kto :oops: może przypomnisz? Pamiętam jeden z jego obrazów, nawet umieścił na nim swojego kota :wink:
pumeks - Wto Gru 01, 2009 8:33 am

groszek napisał/a:
Pamiętam jeden z jego obrazów, nawet umieścił na nim swojego kota

Ale chyba nie ten?

groszek - Wto Gru 01, 2009 2:32 pm

Nie.... :hihi: ten z kotem to był widok klasztoru ,właśnie.Kot był maleńki i siedział na dachu.Pokazywali kiedys na TVP3, bardzo ciekawy program.A tego cudnego mruczka to kto namalował?
pumeks - Wto Gru 01, 2009 3:26 pm

Anton Möller, a zdjęcie jest z artykułu Aleksa Masłowskiego Kocie Miasto Gdańsk.
groszek napisał/a:
W klasztorze franciszkanów mieszkał malarz gdański zapomniałam kto :oops: może przypomnisz? Pamiętam jeden z jego obrazów, nawet umieścił na nim swojego kota :wink:

Nie mam pojęcia, kojarzę tylko rzeźbiarza, który miał psa :hihi:

groszek - Wto Gru 01, 2009 4:04 pm

Dzięki, :love: :oops: Pumeks. Artykuł przeczytałam , ciekawy. (zwłaszcza że ja kociarz choć gdyński :wink: ).Załuję ze nie zapisałam nazwiska tego artysty z programu TVP3, on chyba mieszkał na terenie klasztoru,hmm czy to nie był twórca muzeum ?. No nie pamiętam ...moze ktos coś skojarzy.