|
Dawny Gdańsk
|
|
Zagadki - Zagadka Gdynki
Gdynka - Nie Cze 17, 2007 5:02 pm Temat postu: Zagadka Gdynki To Gdynia jest otwartym miastem,
ale to zdjęcie jest z Gdańska.
Jaki to budynek?
seestrasse - Nie Cze 17, 2007 5:20 pm
chyba w wątku o śmiesznych fotkach
Gdynka - Nie Cze 17, 2007 5:23 pm
Właśnie się zorientowałam i prawie zdążyłam zaaktualizować... Zabrakło mi 3-4 minut.
Pierwsza zagadka i to od razu z rozwiązaniem... tutaj
seestrasse - Nie Cze 17, 2007 5:26 pm
ale ja szukałam tam tej foty, i nie znalazłam - a pisaliśmy o tym, Danzi chyba polecał
tak czy owak fajne
parker - Nie Cze 17, 2007 6:01 pm
No to zdaje się Polibuda jest
Ale coś namieszaliście z tymi wątkami
seestrasse - Nie Cze 17, 2007 6:07 pm
jaka Polibuda?
Gdynka - Nie Cze 17, 2007 6:12 pm
Jaka? W całej okazałości...
Niniejszym uważam zagadkę za rozwiązaną. Nie będzie pytań kto korzystał... ani tym bardziej zdjęć, bo te jak wiadomo kończą się
seestrasse - Nie Cze 17, 2007 6:53 pm
dobrze jest - zamiast edytować posta - napisać nowego
parker - Nie Cze 17, 2007 8:26 pm
Gdynka napisał/a: | Nie będzie pytań kto korzystał... ani tym bardziej zdjęć, bo te jak wiadomo kończą się |
Ja korzystałam, dlatego rozpoznaję
Mam nadzieję, że mnie nikt nie złapał w obiektyw podczas
Gdynka - Nie Cze 17, 2007 9:08 pm
seestrasse napisał/a: | dobrze jest - zamiast edytować posta - napisać nowego |
Ale miałabym wtedy postów na liczniku... I chyba nie tylko ja... A na marginesie to chyba jest post nr 87 tys. na forum. Chyba, że znowu coś namieszałam i przekręciłam licznik...
Lepiej bardziej zgłębię tajniki forumowej wyszukiwarki. Zostaniemy przy Cytat: | tak czy owak fajne | czy poprawiać?
parker napisał/a: | Mam nadzieję, że mnie nikt nie złapał w obiektyw podczas |
Jeśli chodzi o mnie, możesz spać spokojnie. Ale na fotoreporterów "Faktu" uważaj, zwłaszcza jeśli jesteś pOSŁEM
seestrasse - Nie Cze 17, 2007 9:15 pm
zedytowałaś posta, ja, założywszy, że jest on w swym brzmieniu "oryginalnym", pociągnęłam temat z posta Parker, zrobiło się zamieszanie
Gdynka - Sob Cze 23, 2007 8:30 pm Temat postu: Fotozagadki w Gdańskiej Galerii Fotografii Miłośników zagadek, myślę że zainteresuje nowa wystawa w GGF "Album dla Gdańska".
Zapraszam w imieniu swoim i pozostałych autorów.
To... 85 fotozagadek, gdyż zdjęcia są niepodpisane, bo wystawie towarzyszy konkurs.
Wystawa potrwa do końca sierpnia. Otwarcie w niedzielę 24 VI 2007 o godz. 17.oo.
Szef Galerii Stefan Figlarowicz o wystawie: Wystawa ALBUM DLA GDAŃSKA to zdjęcia 26 autorów przedstawiające Gdańsk w sposób niekonwencjonalny, odbiegający od dokumentalnej poprawności. Wystawa jest rodzajem polemiki z dotychczasową produkcją albumową, w większości mającą charakter dokumentalny. Odstępstwo od wizualnych stereotypów zaowocowało wielu zaskakującymi odkryciami. Mamy do czynienia z mało znanymi zakamarkami i detalami, zaskakującymi punktami widzenia, a także z wykorzystaniem elektronicznego montażu. Blisko 100 prac zainteresuje zarówno miłośników Gdańska jak i pasjonatów twórczości fotograficznej.
Jeśli ta informacja bardziej pasuje do Na papierze, ekranie i w Mieście, to proszę o przeniesienie.
villaoliva - Sob Cze 23, 2007 10:30 pm
Skoro jest twoja zagadka, to tu
Gdynka - Sro Sie 15, 2007 5:53 pm Temat postu: zagadka szynowa Wątki komunikacyjne są bardzo popularne na fdg, więc chyba nie będzie problemu z odgadnięciem gdzie to zdjęcie zostało zrobione?
Gdynka - Sob Sie 18, 2007 5:32 pm
Który kościoł ma dziurę w dachu?
villaoliva - Sob Sie 18, 2007 5:34 pm
Św. Trójca
Gdynka - Sob Sie 18, 2007 5:41 pm
To teraz trudniejsza część zagadki. Dlaczego?
villaoliva - Sob Sie 18, 2007 5:46 pm
Gdyż Kościół św. Trójcy wraca do wyglądu sprzed II wojny światowej
Cytat: | Pokryta miedzianą blachą wieżyczka będzie miała 17 metrów wysokości. W sobotę gdańska firma, która ją zbudowała, dostarczy konstrukcję i rozpocznie się całodniowa operacja podniesienia i osadzenia wieżyczki na środku dachu prezbiterium kościoła św. Trójcy. Gdy konstrukcja zostanie już zamontowana, gospodarze kościoła - ojcowie franciszkanie, powieszą w jej wnętrzu dzwon o imieniu "Dobro i pokój". Od tego momentu fachowcy będą mogli mówić o obiekcie sygnaturka (tak nazywa się niewielkie wieżyczki z dzwonami), a świątynia zyska przedwojenną formę.
|
Gdynka - Sob Sie 18, 2007 5:53 pm
dla Villaolivy
dla Franciszkanów
Gdynka - Czw Lis 01, 2007 8:09 pm Temat postu: Zagadka szynowa cd. A zagadka szynowa ciągle nie rozwiązana. Czy potrzebna podpowiedź?
renekk - Czw Lis 01, 2007 9:08 pm
Przyziemie GG Politechniki, wejście boczne z prawej strony
Monter - Czw Lis 01, 2007 9:12 pm
Mi się kojarzy z piwnicą gmachu głównego Politechniki...
EDIT: Ech, 4 minuty za późno..
Gdynka - Czw Lis 01, 2007 9:23 pm Temat postu: Politechnika Gdańska rozwiązanie
Ponury2 - Pią Lis 02, 2007 5:12 pm
Aleście tory znaleźli Do czego one służyły? Jakaś trasa wózków czy co?
turecki - Czw Lis 08, 2007 5:00 pm
a już myślałem,że na partyzantów w dawnej zajezdni jakiś remont hali targowej przed dewastacją...
TOMB - Pią Lis 09, 2007 2:36 pm
No właśnie! Gadać mi tutaj szybko do czego służyły te tory i co za kostka brukowa z nazwiskami.
fritzek - Pią Lis 09, 2007 3:51 pm
Do transportu czego służył tor, to nie wiem.
A o płytkach chyba kiedyś już coś pisałam, albo z kimś rozmawiałam. To jest sygnatura wytwórni założonej w 1871 r. przez Otto Kauffmana (Kaufmana) w Niedersiedlitz pod Dreznem. Fabryka o profilu chemicznym, specjalizująca się w wyrobach szamotowych i mozaice, którą widać na załączonym powyżej obrazku. Płytki bardzo często często spotykane, o przeznaczeniu zdecydowanie użytkowym.
Gdynka - Sob Wrz 13, 2008 5:55 pm Temat postu: zagadka kaszubska Tym razem zagadka z Kaszub. W Szatarpach takie coś wypatrzyłam...
Dostojny Wieśniak - Sob Wrz 13, 2008 11:52 pm
Dzwonek jakiś. Dzwonek nad belką wiekszego dzwonka?
Corzano - Nie Wrz 14, 2008 6:35 am
Mi to wygląda na dzwonek jakiegoś wozu. Strażackiego?
Dostojny Wieśniak - Nie Wrz 14, 2008 1:55 pm
Corzano napisał/a: | Mi to wygląda na dzwonek jakiegoś wozu. Strażackiego? |
Jestem za
Gdynka - Nie Wrz 14, 2008 5:02 pm
Trop związany z ruchem jest słuszny, ale to nie wóz strażacki...
ruda - Pon Wrz 15, 2008 8:01 am
Wóz pocztowy ?
Gdynka - Nie Wrz 21, 2008 5:16 pm Temat postu: dzwonki szatarpowe - rozwiązanie Poniżej większy kadr, który wszystko wyjaśnia.
|
|