|
Dawny Gdańsk
|
|
Się jadło - Restauracja i Herbaciarnia Newska
Hochstriess - Pon Wrz 04, 2006 8:30 pm Temat postu: Restauracja i Herbaciarnia Newska Na Grunwaldzkiej, vis a vis supersamu.Odkąd pamietam to tam byla i zawsze cieszyla sie dobra opinia.Od bardzo wielu lat w tych samych rekach,z bardzo dobrym jedzeniem.Pare lat temu stracila czesc herbaciana na pietrze,ale wszystkie specjały sa serwowane na dole.
Jedzenie bardzo dobre i ceny przystepne.Oczywiscie ceny sa restauracyjne nie barowe.Za kazdym razem,gdy mam gosci w Miescie prowadze ich tam.Reklamacji i krecenia nosem nigdy nie bylo. :-)
Zoppoter - Pon Wrz 04, 2006 8:43 pm Temat postu: Re: Restauracja i Herbaciarnia Newska
Furya napisał/a: | Na Grunwaldzkiej, vis a vis supersamu.Odkąd pamietam to tam byla i zawsze cieszyla sie dobra opinia.Od bardzo wielu lat w tych samych rekach,z bardzo dobrym jedzeniem.Pare lat temu stracila czesc herbaciana na pietrze,ale wszystkie specjały sa serwowane na dole.
Jedzenie bardzo dobre i ceny przystepne.Oczywiscie ceny sa restauracyjne nie barowe.Za kazdym razem,gdy mam gosci w Miescie prowadze ich tam.Reklamacji i krecenia nosem nigdy nie bylo. :-) |
A ja tam w zyciu nie byłem. Zawsze mnie odpychała geneza tej nazwy i charakteru restauracji. Rzekome braterskie partnerstwo z Leningradem... Uprzedziłem się do tego miejsca, mimo, ze nawet nie widziałem go od srodka. Głupie to trochę....
Hochstriess - Pon Wrz 04, 2006 9:10 pm
Troche tak,ale wszystko przed Toba.Nie wszystko rosyjskie jest sowieckie i zle;-)A te restauracje moge polecic ze spokojnym sumieniem.Sprawdzone na Niemcach,Szwedach i Dunczykach,ktorzy z reguly sklonni sa do wybrzydzania i krecenia nosem,jesli kuchnia nie przypomina ich wlasnej.Po herbacie po rosyjsku nawet przestali sie bac ;-)
seestrasse - Pon Wrz 04, 2006 10:30 pm
a ja mam do Newskiej ogromny żal. bo kiedyś serwowali autentyczne cassaty, a teraz wciskają kalipsiaki
no i klimat ciut peerelowski...
Hochstriess - Wto Wrz 05, 2006 11:02 am
Nie wiem czy peerelowski,ale fakt ze nie zmienil sie od lat:-)Akurat to poczytuje jako zalete.Niezmiennie ta sama wlascicielka,niezmiennie ten sam klimat wnetrza i niezmiennie dobra kuchnia.Troche tak, jak by sie czas zatrzymal.Chodzilam tam od dziecka:-)
Marek1024 - Wto Wrz 05, 2006 1:49 pm Temat postu: Re: Restauracja i Herbaciarnia Newska
Zoppoter napisał/a: |
Zawsze mnie odpychała geneza tej nazwy i charakteru restauracji. Rzekome braterskie partnerstwo z Leningradem...
|
To znaczy, że Aleją Leningradzką też nie jeździłeś ? A w kinie Leningrad nigdy nie byłeś ?
Bo o miasto Leningrad nawet nie zapytam.
Pozdrawiam,
Marek
seestrasse - Wto Wrz 05, 2006 1:52 pm
zastanawiam się, po co te uszczypliwości
luanda - Wto Wrz 05, 2006 2:25 pm
Ostatni raz byłem tam "wyrywając" pewną śliczną blondyneczkę na studiach tj. ok. 1993 i przyznam, że bardziej pamiętam dziewnczynę niż posiłek, ale przykrych wspomień związanych z degustacją (potraw ;-) ) nie mam.
A co do klimatu, to naprawdę PRL...
Marcin - Wto Wrz 05, 2006 2:31 pm
Cytat: | A co do klimatu, to naprawdę PRL... |
Powiem więcej - PRL i CCCP
Byłem tak kilka razy, ale jakiś uniesień kularnych nie przeżyłem - wolę inną "rosyjską".
Zoppoter - Wto Wrz 05, 2006 2:56 pm
seestrasse napisał/a: | zastanawiam się, po co te uszczypliwości |
Zapewne Marek1024 nie raczył zauwazyc ostatniego zdania w moim poście na ten temat.
A w odpowiedzi odpowiadam:
Aleja Lenigradzka jeździłem - wszak trudno ja ominąć w niektórych relacjach, zwłaszcza tramwajem.
W kinie Leningrad - nie byłem
W Leningradzie.... byłem!
abernacka - Wto Wrz 05, 2006 5:06 pm
Że tak sie zapytam, czy oprócz serwowanych dań rodem za wschodniej granicy serwują także piwo rosyjskie? Jeżeli nie a tylko można napić sie polskiej koncernówki to jest niezły obciach!
Hochstriess - Wto Wrz 05, 2006 7:06 pm
Nie mam pojecia jak jest z piwem,bo nie tykam tego napoju :-) Restauracje polecam jako zwykly lokal w centrum Wrzeszcza, nie jako super knajpe z kremlowskim kucharzem
75.000
knovak - Wto Wrz 05, 2006 8:27 pm
W Newskiej podają Koźlaka z Bielkówka, więc nie jest tak źle...
abernacka - Sro Wrz 06, 2006 12:13 am
knovak napisał/a: | W Newskiej podają Koźlaka z Bielkówka, więc nie jest tak źle... |
Fakt, nie jest tak źle aczkolwiek pozostaje jakiś niedosyt. Prawda?
Marek1024 - Sro Wrz 06, 2006 8:13 am
Cytat: | Zapewne Marek1024 nie raczył zauwazyc ostatniego zdania w moim poście na ten temat.
A w odpowiedzi odpowiadam:
Aleja Lenigradzka jeździłem - wszak trudno ja ominąć w niektórych relacjach, zwłaszcza tramwajem.
W kinie Leningrad - nie byłem
W Leningradzie.... byłem! |
Zoppoter,
Zapewniam Cię, że ostatnie zdanie raczyłem zauważyć.
Moje uszczypliwości dotyczą dosyć wybiórczej awersji do nazwy Leningrad. Nazwa restauracji jest be, więc tam nie chodzisz, ale samo miasto Cię nie odstraszyło.
прекрасный город
Chciałem tylko trochę Cię uszczypnąć
Pozdrawiam,
Marek
seestrasse - Sro Wrz 06, 2006 11:39 am
Cytat: | Chciałem tylko trochę Cię uszczypnąć |
na przyszłość może na priv'ie? nie ze wszystkimi potrzebami należy się obnaszać
Marek1024 - Sro Wrz 06, 2006 2:37 pm
seestrasse napisał/a: |
na przyszłość może na priv'ie? nie ze wszystkimi potrzebami należy się obnaszać |
A czy na forum jest zabronione komentowanie wypowiedzi innych użytkowników? Dyskusja zboczyła na temat odczuć wobec nazw własnych wywiedzionych od nazwy miasta Leningrad w kontekście Restauracji Newskiej. Więc nie widzę potrzeby jej przeniesiena na priva.
Nie obnaszam się z moją potrzebą uszczypliwości. Jeśli sobie pozwalam na jej odrobinę, to staram się, by nie obrazić innych. Komentarz był adresowany do Zoppotera, a nie do Ciebie. Jeśli zaś poczułaś się urażona moim komentarzem do Zoppotera, to przepraszam.
Pozdrawiam,
Marek
seestrasse - Sro Wrz 06, 2006 3:03 pm
Marek1024 napisał/a: | A czy na forum jest zabronione komentowanie wypowiedzi innych użytkowników? |
absolutnie nie
Cytat: | Dyskusja zboczyła na temat odczuć wobec nazw własnych wywiedzionych od nazwy miasta Leningrad w kontekście Restauracji Newskiej. Więc nie widzę potrzeby jej przeniesiena na priva |
mylisz się. przenoszenie na priva dotyczyłoby Twojej chęci poszczypania Zoppotera
Cytat: | Nie obnaszam się z moją potrzebą uszczypliwości |
i tu, moim zdaniem, jest sedno calej sprawy. nie rozumiem, po co napisałeś swój post dotyczący wypowiedzi Zoppa w temacie leningradzkim. jeśli tylko po to, aby się poszczypać - to proszę szczypać się na privie jeśli natomiast miałeś zamiar w jakiś sobie znany sposób kontynuować dyskusję kulinarną - to wciąż masz taką możliwość
Cytat: | Jeśli zaś poczułaś się urażona moim komentarzem do Zoppotera, to przepraszam |
nie ma za co
Marek1024 - Czw Wrz 07, 2006 8:21 am
See,
Idąc tym tokiem myślenia, naszą dyskusję też należałoby przenieść na priva, bo 1) zboczyła z tematu głównego 2) jest prywatną wymianą myśli pomiędzy dwoma osobami 3) pouczanie należy załatwiać w cztery oczy, a nie publicznie.
Ad rem.
W restauracji Newska bywam od czasu do czasu. Budzi we mnie całe spektrum uczuć: od zachwytu nad dobrym jedzeniem po lekkie zażenowanie wystrojem.
Nie mam uprzedzeń co do jej nazwy, aczkolwiek nie widzę akcentów z Leningradu, ani nawet z Rosji Radzieckiej.
Knajpa o stylu eklektycznym, czyli bez stylu. Przydałby się jej facelifting, może zgłosić ją do programu "Chcę być piękna" ?
Pozdrawiam bywalców Newskiej,
Marek
seestrasse - Czw Wrz 07, 2006 1:14 pm
Cytat: | pouczanie należy załatwiać w cztery oczy, a nie publicznie |
niekoniecznie
Martino - Sro Wrz 22, 2010 8:14 pm
Do Newskiej się zraziłem, gdy po wypiciu kawy, na dnie oprócz zmielonych ziaren znalazłem fusy od herbaty!! Nie umyli filiżanki. To był szok. Oczywiście poprosiłem kelnerkę, żeby "rzuciła" oczkiem na sprawę i jako zadość uczynienie nasza czwórka (bo tyle nas tam było) dostaliśmy wypasione lody, ale moje "zdziwienie" pamiętam do dziś.
Chodziłem wtedy do ogólniaka, czyli przełom lat 80/90 ub. wieku.
MrFantasticMan - Sro Paź 06, 2010 12:21 pm
Mój pierwszy post a już smutny, Newska zamknięta na amen http://www.mmtrojmiasto.p...ictChanged=true
Martino - Sro Paź 06, 2010 3:02 pm
To smutne, że hamburgerownie i inne pizzerie wypierają kultowe restauracje. Cóż.. syndrom czasów...czytając różne fora, nie dostosowali się do obecnych wymagań stawianych przez klientów Restauracjom
gargoyle dfl - Sro Paź 06, 2010 11:28 pm
bylem tam w listopadzie w sobote wieczore i byly oprocz naszej 6-tki jeszcze tylko dwie osoby a jedzonko nawet nawet (choc moge mowic tylko o pierogach)
Ponury2 - Czw Paź 07, 2010 9:24 pm
Cytat: | Właścicielem budynku jest Wojskowa Agencja Mieszkaniowa, która systematycznie podwyższała czynsz, który w pewnym momencie okazał się zbyt wysoki. |
A co do tego budynku wojsko? To był wojskowy budynek z PRL`u czy jak?
Martino - Sob Paź 09, 2010 6:32 pm
To po prostu budynek należący do Agencji Mienia Wojskowego,, żadnych sensacji
Ponury2 - Nie Paź 10, 2010 10:15 am
Nie do AMW,a do WAM. A oni są znani z sensacyjnych, nie wynikających z normalnej ekspoatacji czynszów. I są bezkarni...
Martino - Nie Paź 10, 2010 11:03 am
Masz rację WAM - i nie należy a jest w zarządzaniu.
|
|