Dawny Gdańsk

Sprawy techniczne - Album

Marcin - Pon Maj 17, 2004 11:25 am
Temat postu: Album
Widzę Mikołaju, że dodałeś "Album". :) Tylko, że mam kłopoty z dodaniem zdjęcia. :(
Maciek - Pon Maj 17, 2004 11:27 am

:hmm: Ja też próbowałem i nic ://
Mikołaj - Pon Maj 17, 2004 11:32 am

poczekajcie jeszcze trochę na oficjalne otwarcie, przecież nic nie może działać od razu jak trzeba :rozwal:
Pietrucha - Nie Maj 30, 2004 7:37 pm

Album bardzo się przyda. Ale i tak nie da się tam zamieścić wszystkich zdjęć, biorąc pod uwage, że co niektórzy robią ich w ciągu jednego wyjścia po kilkadziesiąt, a nawet po kilkaset. Myśle ,że moglibyście wszystkie swoje zdjęcia (naprzykład z wędrówek po fortyfikacjach i innych spacerów) zamieszczać na kilka dni w downloadzie, aby wszyscy z grupy "Nasze Sprawy" mogli je ściągnąć, aby można byłe je zobaczyć (po to chyba robi się zdjęcia)

Nie wiem tylko czy jest to możliwe technicznie, bo się na tym nieznam.

Mikołaj - Nie Maj 30, 2004 7:55 pm

Albumu nie bedzie, póki jest ta wersja forum, a nie mam za bardzo czasu na umieszczanie nowej, ulepszonej. Jeśli nasi fotografowie przysłaliby mi swoje zdjęcia w wersjach light - do 100 kb (tak żeby przeszło przez skrzynkę, czyli w porcjach po 3 mb maksymalnie) to mógłbym przygotować galerię.
Marek Z - Nie Maj 30, 2004 11:53 pm

Wpadło mi do głowy jeszcze coś. A może by tak zrobić tylko kronikę wszystkich wypadów ?
Każdy fotografujący wysyłałby po 5 najciekawszych zdjęć z wyprawy. Potem umieszczałoby się to na stronie "Spotkania" i powstałaby swojego rodzaju kronika.
Natomiast przesyłanie wszystkich zdjęć do albumu, to koszmarna praca.
Niech zdjęcia przyśle Marcin, Mikołaj, ZBR, Grün, Pętelka, Maciek i np ja,
tj. 7 x 80 (umownych) zdjęć = 560 szt z każdej wyprawy, A jak ktoś przyśle 150 klatek ?
Potem to wszystko wrzucać na stronę... Mikołaju, współczuję.

Mikołaj - Pon Maj 31, 2004 12:47 am

Cytat:
A może by tak zrobić tylko kronikę wszystkich wypadów ?

odpowiedź na takie posty mam jedną: to zrób. i żeby było jasne -absolutnie nie mówię tego złosliwie. po prostu pomysł jest bardzo dobry i do tego pokrywa się z planami Gruna, który na rzygaczowej stronie chce prowadzić katedrę dokumentacji terenowej (przepraszam, jeśli coś w nazwie przekręciłem). zmówcie się w tej sprawie, ew. podzielcie robotą.
Cytat:
przesyłanie wszystkich zdjęć do albumu, to koszmarna praca.

chodzi Ci o to, że przesyłanie to koszmarna praca, czy wrzucenie potem na stronę?
Wrzucenie biorę na siebie - to na wypadek, gdyby nic nie wyszło z pomysłu dokumentowania wypraw.
Cytat:
560 szt z każdej wyprawy

z całym szacunkiem, ale tyle dobrych i wartych publikowania fotek to nawet razem wzieci nie pstrykamy. jak każdy wysłalby 30 po 100 kb to nie stanowiłoby to problemu.

Pietrucha - Pon Maj 31, 2004 2:17 pm

Cytat:
Natomiast przesyłanie wszystkich zdjęć do albumu, to koszmarna praca

Ale mnie wcale nie chodziło o pszesyłanie wszystkich zdjęć do Albumu. Chodzi mi o to, żeby umieścić folder ze zdjęciami w Downloadzie aby można było go ściągnąć i obejżeć. Chociaż na kilka dni. Myśle, że umieszczenie tego folderu nie jest zbyt czasochłonne(choć pewności nie mam). A zdjęcia, na przykład, moglibyście nagrać na płyte i przy okazj podrzucić Mikołajowi

Mikołaj - Pon Maj 31, 2004 2:34 pm

Pietrucha napisał/a:
Chodzi mi o to, żeby umieścić folder ze zdjęciami w Downloadzie

tak czy owak musiałbym te zdjecia od was dostać i to nie w wersjach po 1-2 mb. jeszcze raz mówię - jak dostanę zdjecia, chocby ich było razem sto albo i więcej, mogę z nich raz dwa zrobić galerię.

Marek Z - Wto Cze 01, 2004 8:57 am

Cytat:
odpowiedź na takie posty mam jedną: to zrób. i żeby było jasne -absolutnie nie mówię tego złosliwie. po prostu pomysł jest bardzo dobry i do tego pokrywa się z planami Gruna, który na rzygaczowej stronie chce prowadzić katedrę dokumentacji terenowej (przepraszam, jeśli coś w nazwie przekręciłem). zmówcie się w tej sprawie, ew. podzielcie robotą.

Nie ma najmniejszego problemu. Grünie, jak to widzisz ?

Grün - Wto Cze 01, 2004 1:02 pm

Ja mam już gotową stronę do wypełniania obrazkami. Ale w obecnej chwili nie dam rady tym wszystkim się zająć. Jeśli jest taka społeczna potrzeba, to bardzo proszę - jeśli zgłosi się osoba, która przygotuje te obrazki i opisy to dam miejsce na serwerze i obróbkę samych stron.
Marek Z - Sro Cze 02, 2004 7:23 pm

To ja się zgłaszam na ochotnika. Proszę tylko o instrukcję na e-maila jak się dostać na stronę.
Grün - Sro Cze 02, 2004 10:55 pm

Na stronę można się dostać przez ftp ale z mojego komputera. Dlatego też byłoby dobrze, gdybyś po prostu przygotowywał obrazki i opisy wędrówek i przysyłał mi je mailem .
Marcin - Sro Cze 30, 2004 7:45 am

Coś mi "album" nadal nie chce działać... :mur:
Mikołaj - Sro Cze 30, 2004 10:18 am

Cytat:
Albumu nie bedzie, póki jest ta wersja forum, a nie mam za bardzo czasu na umieszczanie nowej, ulepszonej

no dobra, pomyślę o tej nowej wersji... :%

Marcin - Sro Cze 30, 2004 11:43 am

Po prostu pomyślałem, że to już... :wink: