Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Google Earth nowe zdjęcia

Bartosz B. - Sro Kwi 19, 2006 5:19 pm
Temat postu: Google Earth nowe zdjęcia
Właśnie dodano kolejne zbliżenia. Przybyła Gdynia, Rumia, Puck i okolice. Zmieniono część Gdańska na jakieś fotki zimowe.
Może ktoś wie czy jest w programie możliwość powrotu do zbliżeń, które były poprzednio?

DarioB - Sro Kwi 19, 2006 9:33 pm

No proszę. Teraz to chyba będzie trudniej niz poprzednio namierzyć datę robienia zdjęć. Poprzednio to był pryszcz :)
villaoliva - Czw Kwi 20, 2006 5:32 am

Ja mam nadal stare, letnie. Czy to trzeba sciągnąć nową wersję programu? :hmmm:
Bartosz B. - Czw Kwi 20, 2006 7:32 am

villaoliva napisał/a:
Ja mam nadal stare, letnie. Czy to trzeba sciągnąć nową wersję programu? :hmmm:

Nie, powinno się zaktualizować przy uruchomieniu programu.

Te letnie zdjęcia były z 2004 roku?

tomi - Czw Kwi 20, 2006 8:47 am

witam
tutaj mozna przegladac w starej wersji - prosta wersja ale nie trzeba instalowac (przydatne w pracy) ;)
http://maps.google.com/ma...spn=0.1,0.1&t=k

pzdr

penetrator - Pią Kwi 21, 2006 9:08 am

Dodam że to starsze zdjęcie to sierpień 2004,dzień powszedni między godziną
9.30 a 12.00.(pierwsza połowa sierpnia-Jarmark św Dominika) Pozdr.

grzechuu - Pią Kwi 21, 2006 2:05 pm

a ja mam link w ulubionych i działa mi nadal po staremu :)
DarioB - Pią Kwi 21, 2006 4:26 pm

penetrator napisał/a:
Dodam że to starsze zdjęcie to sierpień 2004,dzień powszedni między godziną
9.30 a 12.00.(pierwsza połowa sierpnia-Jarmark św Dominika) Pozdr.

Da radę dokładniej namierzyć okres wykonywania zdjęć. Bo wykonano je po przeniesieniu wesołego miasteczka z Długich Ogrodów na Szafarnię.

Corzano - Pią Kwi 21, 2006 4:42 pm

Nie mówiąc o innych metodach określania daty.
Sabaoth - Pią Kwi 21, 2006 5:45 pm

Corzano napisał/a:

Metodą węgla C14 :%

DarioB - Pią Kwi 21, 2006 5:58 pm

Corzano napisał/a:

Więcej szczegółów poproszę.

Corzano - Pią Kwi 21, 2006 6:29 pm

Ja rozpoznaję datę po statkach stojących w stoczniach.
doncziczio - Pią Kwi 21, 2006 9:05 pm

niewiem czy one sa az takie świeże,wystarczy spojrzeć na remont błędnika,tam jeszcze nie ma remontu,a zaczął sie jakos marzec-kwiecien 2005
Bartosz B. - Sob Kwi 22, 2006 12:25 pm

Kicha jak nie można wrócić do "poprzedniego" Gdańska.
Dobra, czyli Gdynia, część Sopotu i Gdańska (Osowa, Matarnia itd.) to lato 2005.
Zimowa część Gdańska to styczeń/luty 2005.
"Poprzedni" Gdańsk (z którego została jeszcze Orunia, Łostowice, Zakoniczyn itd.) to lato 2004 (sierpień przed godz. 12.00 podobno).
Zgadza się?

relaj - Pon Kwi 24, 2006 9:41 am
Temat postu: data
Kicha rzeczywiście - te zimowe są nie tak milutkie, chociaż.... w lasach bez liści więcej widać :)
Co do daty - google earth ją precyzuje - te zimowe to koniec marca 2005 - cos ok 21-23, nie mam teraz programu pod ręką, ale chyba podaję dobrze. To samo niestety na maps.google.com
Nie wiem jak można wrócić do poprzednich zdjęć, jeśli Wam się wyświetlają to domyślam się, że program lub przeglądarka czerpie z cacha lub plików tmp a nie z sieci. Po odświeżeniu - zima :(

Ale to by była sensacja gdyby google earth umożliwiało "przesuwanie się w czasie" i obserwacje zmian.

A może - panowie z Google się za to weźmiecie :)

Pozdrawiam - jako nowicjusz na forum.

Mikołaj - Pon Kwi 24, 2006 10:05 am

a widzieliście Sasper See? :hihi:
grzechuu - Pon Kwi 24, 2006 10:08 am
Temat postu: Re: data
relaj napisał/a:

Nie wiem jak można wrócić do poprzednich zdjęć, jeśli Wam się wyświetlają to domyślam się, że program lub przeglądarka czerpie z cacha lub plików tmp a nie z sieci. Po odświeżeniu - zima :(

niedawno pisałem, że wciąż mam lato, no ale od kilku dni już mi zaśniezyło

rispetto - Pon Kwi 24, 2006 12:26 pm
Temat postu: Re: data
grzechuu napisał/a:
niedawno pisałem, że wciąż mam lato, no ale od kilku dni już mi zaśniezyło

A w końcu miała byc wiosna :%

Bartosz B. - Sro Kwi 26, 2006 8:36 am

A na stronie googla ortofotomapa Gdańska, z błędami
Makabunda - Sro Kwi 26, 2006 9:37 am

Już w przyszłym roku będzie ogólnodostępna ortofotomapa Polski taki polski google.earthmap. Monitorujmy sprawę.
racibo - Pią Gru 21, 2007 12:33 am

Leniwy grudzień mam to głupoty robie i to wyskrobałem:

-Tramwaje Elektryczne.kmz
Jest to zbiór znaczników pokazujący gdzie w Polsce były kiedy tramwaje i jakie obecnie po Polsce jeżdzą. Punkciki ze zdjęciami nałożono na Google Eart. Może to lekki offtopic bo z Gdańskiem to ma tyle wspólnego co i z Krakowem no ale można zobaczyć że tramwaje w Gdańsku nie są wcale w czołówce najstarszych w Polsce. Jako że jestem "chómaniztą" to w tych typach tramwajów proszę o wyrozumiałość a najlepiej o pomoc w postaci zmodyfikowaniu pliku przez jego edycję w programie GE (prawoklik+właściwości).

-a teraz coś bardziej gdańskiego: Mapa Wybrzeża Polski z lat 20. nałożona na współczesny obraz satelitarny miasta. Wyraźnie zaznaczona granica państwa, dawne nazewnictwo Chworzno, Glukowo, Hallerowo. Przypominam o suwaku przezroczystości dzięki któremu to mamy największy fan z porównywania przeszłości z "dzisiajem". [8 mb]
Mapa Wybrzeza lata 20..kmz

- teraz dwie nakładki map z 1809 roku na współczesne miasto a właściwie tylko na małe jego fragmenty tj Bramę św. jakuba z Bastionem św. Jakuba oraz na Zespół Przedbramia:
Zabytki na mapach.kmz

-i na koniec prosta nakładka podziału 3miasta na mezoregiony i mikroregiony wg prof. Szukalskiego. Tak żeby się przekonać czy się mieszka na Żuławach czy na Pojezierzu:
Mezo i mikroregiony 3miasta.kmz

Wszystkie mapy są dostępne na stronie kazika : wwww.mapy.eksploracja.pl a inne nakładki i znaczniki na googleearthforum.pl
pozdro

Bartosz B. - Pią Gru 21, 2007 12:13 pm

No i niedawno dokonano aktualizacji. Przybyło trochę Pomorza. Niestety okolice Pruszcza jeszcze przed bodową A1.
Bartosz B. - Pią Mar 12, 2010 11:39 am

Zdjęcia Warszawy, Wrocławia i Gdańska z czasów II Wojny Światowej na Google Earth.
http://pl.engadget.com/20...wojny-swiatowe/

Rzeczywiście jest ujęcie z 5 marca 1943. Niestety tylko Śródmieście i nieco okolic, ale nie te co trzeba. ;)
Fajnie widać Sasper See, stary Błędnik. Tylko ostrość kiepska. Człowiek się przyzwyczaił do obrazów z PKT albo Zumi. Google Earth też łaskawie mógłby w końcu zapodać ostre, dokładne, aktualne, letnie zdjęcia Gdańska.

Bartosz B. - Wto Mar 23, 2010 10:22 pm

Gdańsk z maja 1939 roku:

http://upload.wikimedia.o...7%2C_Danzig.jpg

Jakość słaba, ale jak zapłacisz na Bundesarchiv.de będzie lepsza. Ciekawe o ile?

Bartosz B. - Nie Mar 04, 2012 9:57 pm

Na Google Earth aktualizacja, Gdańsk z 1 kwietnia 2011.
racibo - Wto Mar 06, 2012 8:48 pm

Uwierzyłem, że są nowe zdjęcia. Podziwiałem. Aż zawołałem ojca. Popatrzał i powiedział: "Niemożliwe ! W kwietniu nie ma jeszcze liści, to jest błąd!" I jestem w kropce.
slowik45 - Wto Mar 06, 2012 8:51 pm

Googlowy automobil jeździł po Gdańsku w zeszłym roku cuś koło lata .
Bartosz B. - Sro Mar 07, 2012 8:50 am

No rzeczywiście, trochę liści już jest. Wygląda to bardziej na początek maja.
Po zaawansowaniu różnych budowów by się zgadzało.

Bartosz B. - Czw Mar 22, 2012 2:25 pm

Teraz jeszcze mamy czerwcowe czy lipcowe (z 2011) Street View. Super sprawa.

Mapa miejsc: http://maps.google.pl/int...treet-view.html