Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Europejski Tydzień Stoczniowy...

Corzano - Wto Mar 14, 2006 3:31 pm
Temat postu: Europejski Tydzień Stoczniowy...
...będzie od 27.03 do 01.04.2006. W programie w zasadzie nic ciekawego dla ludzi spoza branży, ale podobno mają być dni otwarte w stoczniach. Niestety nie znam bliższych szczegółów i prawdę mówiąc nie wiem czy jakiekolwiek szczegóły na dzień dzisiejszy są. Mam nadzieję, że tak i nie będzie jak zwykle, tzn. że w Europie będzie szereg imprez popularyzatorskich, a w Polsce jedynie "gabinetowe" spotkania starych znajomych.
Więcej info na http://www.portalmorski.pl/tydzien.php

wrangla - Nie Mar 19, 2006 10:01 pm

Interesujące. :D
Dzieki za zajawkę.
Teraz pozostaje mieć nadzieje, ze jakies imprezy bedą tez po godz. 17.00

janak - Sob Mar 25, 2006 10:44 pm

2 kwietnia 2006 (niedziela), godzina 10-13
Dzień otwarty w Gdańskiej Stoczni Remontowej S.A. im. Józefa Piłduskiego,
ul. Na Ostrowiu 1. Niepowtarzalna okazja, by z bliska przyjrzeć się temu, co
zwykle niedostępne.
Chętni do zwiedzenia stoczni powinni zgłaszać się na Bramę nr 2, skąd, pod
opieką przewodnika, wyruszą na teren zakładu.

Corzano - Nie Mar 26, 2006 5:27 am

No tak, ale szkoda, że w stoczni teraz są takie pustki. Z ciekawszysch statków, które są, można wymienić CHL Innovator (do przewozu cukru) czy Cleveland.
Rysiek - Nie Mar 26, 2006 8:42 pm

janak napisał/a:
2 kwietnia 2006 (niedziela), godzina 10-13
Dzień otwarty w Gdańskiej Stoczni Remontowej S.A. im. Józefa Piłduskiego,
ul. Na Ostrowiu 1. Niepowtarzalna okazja, by z bliska przyjrzeć się temu, co
zwykle niedostępne.
Chętni do zwiedzenia stoczni powinni zgłaszać się na Bramę nr 2, skąd, pod
opieką przewodnika, wyruszą na teren zakładu.

Gdzie znalazłeś tą informację, bo nie moge jej wyszperać na stronie portu :???:

Corzano - Pon Mar 27, 2006 6:16 am

Rysiek napisał/a:
moge jej wyszperać na stronie portu :???:

Co ma port do dnia otwartych bram w stoczni? :hmmm:

Rysiek - Pon Mar 27, 2006 6:38 am

słusznie, nie zatrybiłem :oops:
Zasugerowałem się poprzednim linkiem w temacie

Corzano - Pon Mar 27, 2006 2:28 pm

W Stoczni Północnej bramy będą otwarte także między 10 a 13.
Jabol - Czw Mar 30, 2006 8:13 am

Cześć!
Mam pytanko: do której stoczni warto pójść na ten dzień otwarty, w której będzie ciekawiej? :co_jest:

Corzano - Czw Mar 30, 2006 8:23 am

Zależy co kogo interesuje. Na statki i tak nie będzie można wchodzić.
Corzano - Czw Mar 30, 2006 2:13 pm

Mała aktualizacja (za Dziennikiem Bałtyckim):

Już w niedzielę (2 kwietnia) w ramach Europejskiego Tygodnia Stoczniowego
bramy trójmiejskich stoczni staną otworem przed zwiedzającymi.

* Gdańska Stocznia Remontowa S.A. im. Józefa Piłsudskiego, ul. Na Ostrowiu
w godzinach od 10 do 13. Chętni do zwiedzania GSR powinni zgłaszać się przy
bramie nr 2.

* Stocznia Północna S.A., ul. Jana z Kolna, zwiedzanie od 9 do 13.

* Stocznia Gdynia S.A., ul. Czechosłowacka, zwiedzanie od 10 do 14.

Zwiedzanie odbywać się będzie w kilkunastoosobowych grupach , pod opieką
pracowników stoczni.

knovak - Czw Mar 30, 2006 3:06 pm

Ech, to już nie te czasy...
Kto z Was drzewiej pracował w stoczni? Ja tam pod koniec lat 80-tych w ramach Techno-Servisu spędziłem trochę czasu, i w Leninie i w Północnej i w Komunie. Do Remontówki nie dotarłem. Ciekawe doświadczenie, robota ciężka była.
W Północnej np. "budowałem" barki desantowe dla Układu Warszawskiego :hihi:
Z tych czasów do dzis mam wbity na pamięć numer dowodu osobistego, konieczny zawsze na bramie.

danziger - Czw Mar 30, 2006 3:29 pm

knovak napisał/a:
Z tych czasów do dzis mam wbity na pamięć numer dowodu osobistego, konieczny zawsze na bramie.

To wymiana dowodów na nowe musi Ci byc nie na rękę :wink:

knovak - Czw Mar 30, 2006 4:56 pm

A jeszcze nie wymieniłem, łamię się, bo już "mój termin"...
Szkoda mi go, śmieszna pamiątka, fajne wpisy - rodzina "wbita w dowód", świadectwo udziałowe, "meldunki" - kawał historii. :hihi:
Swoją drogą: paranoja - paszport wewnętrzny, jak za cara i w sowietach... :II

A wracając do stoczni - najgorzej wspominam czyszczenie z mułu większego suchego doku w Komunie, w zimie, brrrr....

parker - Czw Mar 30, 2006 5:17 pm

knovak napisał/a:
A jeszcze nie wymieniłem, łamię się, bo już "mój termin"...
Szkoda mi go, śmieszna pamiątka, fajne wpisy - rodzina "wbita w dowód", świadectwo udziałowe, "meldunki" - kawał historii. :hihi:

Ja nie musiałam oddawać - pani mi tylko przedziurkowała i zostawiła na pamiątkę :)

Marcin - Czw Mar 30, 2006 10:13 pm

knovak napisał/a:
Kto z Was drzewiej pracował w stoczni?
Ja tam pod koniec lat 80-tych w ramach Techno-Servisu spędziłem trochę czasu, i w Leninie i w Północnej i w Komunie. Do Remontówki nie dotarłem. Ciekawe doświadczenie, robota ciężka była.

Jakąś dekadę temu miałem roczny epizod stoczniowy. :wink: Pracowałem na terenie gdyńskiej Nauty oraz "Remontowki". Zgadza się - ciekawe doświadczenie którego nie zapomnę do końca życia, praca ciężka - ale też wiele umiejętności tam nabyłem, które czasami przydają się.
Dlategoteż informacja Corzana, iż nie będzie możliwe zwiedzanie statków nie zasmuca mnie - ja już dość "nazwiedzałem się" statków w stoczniach. :wink:

I nigdy nie zapomnę widoku statku wyłaniającego się z ciemności (zima, godzina 6.00), gdy na burtach niczym pająki wisieli spawacze i iluminowali ciemności "fajerwerkami"... :D I ten zapach stali o świcie... :D

danziger - Czw Mar 30, 2006 11:28 pm

parker napisał/a:
Ja nie musiałam oddawać - pani mi tylko przedziurkowała i zostawiła na pamiątkę :)

Mi też :D
Tylko niestety, to już nie był mój pierwszy dowód - pierwszy mi skradziono... :II

Corzano - Pią Mar 31, 2006 7:11 am

Marcin napisał/a:
Dlategoteż informacja Corzana, iż nie będzie możliwe zwiedzanie statków nie zasmuca mnie - ja już dość "nazwiedzałem się" statków w stoczniach. :wink:

Ja również, ale będzie kilka fajnych jednostek, które warto by było zobaczyć od środka. Wspomniane przeze mnie wcześniej cukrowiec Innovator czy Cleveland z napedem parowym w Remontowej; w Północnej ukończony Alert - nowoczesny statek interwencyjny dla Brytyjczyków (Trinity House Lighthouse Service).
Czym innym jest przeciętny grecki tanker, a czym innym takie ciekawostki.

Corzano - Pią Mar 31, 2006 11:35 am

Info ze strony http://www.naszemorze.com...mosc.php?idn=76

Cytat:
Stoczniowe bramy szeroko otwarte

Europejski Tydzień Stoczniowy - zainicjowany przez europejskie organizacje pracodawców przemysłu okrętowego i związków zawodowych działających w tym sektorze -dobiega końca. W niedzielę, 2 kwietnia 2006, trójmieskie stocznie zapraszają wszystkich, którzy z bliska chcę przyjrzeć się pracy w tych zakładach:
- godzina 10-13 - Gdańska Stocznia Remontowa S.A. im. Józefa Piłduskiego, ul. Na Ostrowiu 1. Chętni do zwiedzenia stoczni powinni zgłaszać się na Bramę nr 2, skąd, pod opieką przewodnika, wyruszą na teren firmy.
- godzina 9-13 – Stocznia Północna S.A. – zwiedzanie odbywać się będzie w kilkunastoosobowych grupach, pod opieką pracowników Stoczni Północnej S.A. W ramach Dnia Otwartego Stocznia Północna przedstawi:
- proces technologiczny budowy statku – prezentacja wizualna (budynek C177, I piętro, sala narad)
- budowę statków w fazie początkowej i na pochylniach
- wyposażenie statków zwodowanych na nabrzeżu wyposażeniowym
- godzina 10-14 – Stocznia Gdynia S.A., ul. Czechosłowacka. Zwiedzanie w zorganizowanych grupach, pod opieką przewodnika

Miesięcznik „Nasze Morze” jest patronem medialnym Europejskiego Tygodnia Stoczniowego.

Chris - Sob Kwi 01, 2006 1:27 pm

ktora to jest brama 2 odnosnie Stoczni Remontowej? Chodzi o te przy Trzech Krzyzach czy o ich jakas wlasna brame 2 na Ostrowiu?
Corzano - Sob Kwi 01, 2006 1:56 pm

Pierwsza brama za mostem, na Ostrowiu. Dojazd ulicą Swojską.
wrangla - Nie Kwi 02, 2006 2:20 pm

Odwiedziłam dziś Północną. :D Super było.

Wśród statków najciekawszy był statek interwencyjny budowany dla Trinity House. Naszpikowany podobno super-elektroniką. Na pokład niestety wejść się nie dało.

W załączeniu trzy wiosenno-stoczniowe fotki.

Corzano - Nie Kwi 02, 2006 2:34 pm

wrangla napisał/a:

Wrangla, a zakaz fotografowania? :% Btw, też tam byłem.

wrangla - Nie Kwi 02, 2006 2:51 pm

Corzano napisał/a:
wrangla napisał/a:

Wrangla, a zakaz fotografowania? :% Btw, też tam byłem.

Zakaz fotografowania też sfotografowałam. :mrgreen:

Gdynka - Czw Kwi 06, 2006 1:53 pm

W gdyńskiej też nie wolno było fotografować... :hihi:
Corzano - Pon Cze 11, 2007 11:42 am

Kolejny 'dzień otwartych bram" w Północnej i Remontówce w tą niedzielę, 17 czerwca 2007 od godz. 10:00.
seestrasse - Pon Cze 11, 2007 11:46 am

w tę niedzielę? wyśmienicie! może wreszcie się wybiorę :oops: :hurra:
Corzano - Sro Cze 13, 2007 10:50 am

Za Dziennikiem Bałtyckim:
Cytat:
Mieszkańcy Trójmiasta i turyści już w najbliższą niedzielę (17 czerwca) będą mieli okazję z bliska zobaczyć jak się remontuje i buduje statki w ogromnych dokach pływających i przy nabrzeżach Gdańskiej Stoczni Remontowa SA i Stoczni Północnej SA.

Stocznie Grupy Remontowa będzie można zwiedzać w ramach Dnia Otwartych Bram. Taka okazja zdarza się tylko raz w roku. A jest co zobaczyć. Stocznie mają pełen portfel zamówień.

Na największym w "Remontowej" SA doku pływającym nr 6 będzie stał norweski zbiornikowiec "Stena Concertina" o długości 232 m, na którym trwa remont. Na doku nr 5 przebudowywany jest fiński prom pasażersko - samochodowy "Finnpartner" o długości 183 m. Prom należy do firmy żeglugowej Finnlines Group OY AB z Helsinek. Zbudowała go w 1995 roku Stocznia Gdańskiej SA. Od 1 kwietnia statek jest gruntownie przebudowywany w GSR SA. Obecnie stoczniowcy montują na nim nowy, unoszony dziób. Przebudowy statków pasażersko-towarowych, w tym promów pasażerko-samochodowych, są jedną ze specjalności "Remontowej" SA.

Na pozostałych dokach przechodzą remonty norweski zbiornikowiec "Hilda Knutsen", grecki masowiec "BSLE Performer", niemiecka pogłębiarka "Ijsseldelta" i holenderski gazowiec "Coral Isis".

Oba zakłady będzie można zwiedzać od godz. 10 do 14 "Remontowa" - ul. Na ostrowiu 1, "Północna" - ul. Marynarki Polskiej 177). Gości będzie oprowadzał przewodnik. W punktach gastronomicznych, jakie zostaną rozstawione na terenie stoczni, na zwiedzający czekać będzie darmowa grochówka.

GSR SA jest największą polską stocznią remontową. Remontuje, przebudowuje i buduje obiekty pływające. Jest firmą-matką Grupy Remontowa składającej się jeszcze z m.in. Stoczni Północnej i wielu firm branż kadłubowych, elektrycznych, rusztowaniowych.

renekk - Pon Cze 18, 2007 7:20 pm

Zwiedziliśmy Stocznię Północną. Warto było, dziękujemy!