|
Dawny Gdańsk
|
|
Materialne ślady przeszłości - Piękne drzwi
postman - Nie Mar 12, 2006 3:29 pm Temat postu: Piękne drzwi Dziś wybrałem się na małą wycieczke i znalazłem te drzwi ,oceńcie je sami,dla mnie to istny rarytas.
seestrasse - Nie Mar 12, 2006 5:20 pm
piękne a gdzież one się znajdują?
postman - Nie Mar 12, 2006 6:55 pm
No niewiem ,może zrobię z tego zagadkę?.Napewno w Gdańsku.!!!!
Makabunda - Nie Mar 12, 2006 8:59 pm
Coś tak czuję, że te drzwi są na Sienkiewicza.
A propos starych drzwi W budynku do rozbiórki na Słowackiego (niedaleko wiaduktu) są całkiem fajne drzwi do "pozyskania". Nie trzeba mieć skrupułów bo i tak się zmarnują. Jakby je oskrobać i podszlifować będą ... palce lizać.
Parę lat temu w Słupsku ( tam też mieszkałem) zdarzyła się seria zniknięć starych drzwi z kamienic i to kamienic wcale nie do rozbiórki. Czyli zapotrzebowanie społeczne jest.
jayms - Nie Mar 12, 2006 9:08 pm
Mowisz o tych drzwiach?
Makabunda - Nie Mar 12, 2006 9:16 pm
jayms napisał/a: | Mowisz o tych drzwiach? |
A co nie pasowałyby do jakiejś eklektycznej-postmodernistycznej a może do tylko trochę archaizującej kompozycji architektonicznej.
jayms - Nie Mar 12, 2006 9:25 pm
Makabunda napisał/a: | jayms napisał/a: | Mowisz o tych drzwiach? |
A co nie pasowałyby do jakiejś eklektycznej-postmodernistycznej a może do tylko trochę archaizującej kompozycji architektonicznej. |
napewno warto je uratować.
parker - Nie Mar 12, 2006 11:44 pm
Jeszcze trochę popatrzę na te obrazki i sama pójdę zabrać, chociaż mi do wystroju nie pasują
A a propos drzwi to mi się jedna rzecz ostatnio w oczy rzuciła - chyba wszystkie drzi wejściowe do kamienic na Wajdeloty są takie same - w różnym stanie, ale z jednej "matrycy"?
postman - Pon Mar 13, 2006 9:16 pm
No dobra już pokazuje gdzie znalazłem ten skarb
jayms - Nie Mar 19, 2006 9:29 pm
Wykorzystam ten wątek i wstawię kilka fotografii.Takich drzwi jest mnóstwo,choć większość z nich jest strasznie zaniedbana.
ruda - Czw Lip 26, 2007 7:54 am
cuda , cudeńka.
Gdynka - Czw Lip 26, 2007 8:07 am
jayms napisał/a: | Wykorzystam ten wątek i wstawię kilka fotografii.Takich drzwi jest mnóstwo,choć większość z nich jest strasznie zaniedbana. |
Piękne. I każde oryginalne, nie to co teraz
tobocian - Sob Lip 28, 2007 12:44 pm
Podziwiam kunszt stolarski!A te nasze "nowoczesne technologie"niech się schowają...
ruda - Pon Lip 30, 2007 4:57 am
Mierzeja czyli nie Żuławy.
Hochstriess - Nie Sie 26, 2007 1:39 pm
Drzwi i do kompletu ozdoba poreczy (te ozdobe wkleje pozniej) o tu była.
ruda - Nie Sie 26, 2007 4:03 pm
Bardzo oryginalne !
Hochstriess - Nie Sie 26, 2007 5:32 pm
Bardzo bym chciała je odnowić i zabezpieczyć. Chociaż nie wpuszczają już nikogo, to na pewno zostaną na miejscu. Ale jest z tym sporo problemów.
ruda - Nie Sie 26, 2007 5:46 pm
Jakiego typu to problemy? Techniczne, technologiczne, prawne....?
Hochstriess - Nie Sie 26, 2007 6:39 pm
Zeby nie zablablac powiem krótko: zawiśc ludzka, nie bo nie itd. Troche trudno mi bedzie (odległosć i nigdy niewystarczająca ilość czasu w Mieście), ale ja to zrobie
ruda - Pon Sie 27, 2007 5:47 pm
Powodzenia . Z takim nickiem nie ma rzeczy niemożliwych!
Służę radami technologicznymi, jeżeli będą potrzebne.
Hochstriess - Pon Sie 27, 2007 5:58 pm
Bardzo dziekuje, na pewno skorzystam. Tylko musze sie uporac z sasiedztwem ,odległościa i notorycznym brakiem czasu w Miescie :-)
nad stawem - Sro Sie 29, 2007 8:06 pm
Furya napisał/a: | Zeby nie zablablac powiem krótko: zawiśc ludzka, nie bo nie itd. Troche trudno mi bedzie (odległosć i nigdy niewystarczająca ilość czasu w Mieście), ale ja to zrobie |
nie rozumiem tych ludzi , przecie to nie głowne drzwi wejściowe tylko drzwi na podworek , nie używane jak widać bardzo długo . wyremontowane spełniają wymogi izolacyjne budynku , klatka na pewno nie jest ogrzewana .
tutaj w Berlinie przynajmniej tak jest , a że na co dzień zajmuję sie tym , mogę dość przykładow mnożyć o zachowaniu i remoncie tego co stare .
lata 60-te minęły i teraz właśnie wyrzuca się te straszne aluminiowe wrota i wstawia na powrot " stare bramy "
villaoliva - Sob Lis 24, 2007 1:09 am
Piękne drzwi jednej z villi na terenie dzisiejszego szpitala Marynarki Wojennej na Polankach. Z całego budynku one wyglądają najlepiej
feyg - Sob Lis 24, 2007 2:03 am
Wspaniałe secesyje drzwi posiadał w Gdyni budynek przy Abrahama 5 na szczęście trafiły do Muzeum Miasta Gdyni. Były nawet eksponowane na wystawie "szkolnej" w sali wystawowej muzeum w Gemini przed kilku laty.
fazi - Sob Cze 21, 2008 4:11 pm
Drzwi Dworu....No właśnie ,zapomniałem czyjego
Strach - Nie Cze 22, 2008 6:43 pm
Uphagena
|
|