Dawny Gdańsk

Materialne ślady przeszłości - Mgła nad Wonnebergiem...

seestrasse - Pon Maj 03, 2004 10:03 pm
Temat postu: Mgła nad Wonnebergiem...
jest pełnia... nad Wonnebergiem unosi się zimna mgła...
ponoć w takie noce można zobaczyć na wonneberskich pagórkach widma koni, pochowanych gdzieś w pobliżu Kosaken Berg po bitwie z czasów wojen napoleońskich...

lucy - Pon Maj 03, 2004 10:05 pm

:D
Marcin - Pon Maj 03, 2004 10:07 pm

Langfuhr też otulony mgłą. Tak gęstą, że aż nożem krajać... ;)
Sabaoth - Pon Maj 03, 2004 10:16 pm

To bardziej pasuje do tematów meteorologicznych, ale trzymając sie wątku: w Soedertälje też mgła.
seestrasse - Pon Maj 03, 2004 10:25 pm

dzięki za tak błyskawiczny odzew...
...ale punkt ciężkości chciałam położyć raczej na "oblężeniu" Ujeściska przez Rosjan i Francuzów (wybaczcie, roku tej bitwy nie znam, ale wstyd :oops: )
w pobliżu wspomnianego przeze mnie miejsca jest nawet pomnik poległych - ale tym razem nie koników - ino żołnierzy
konia z rzędem (nomen omen) temu, kto wie, o jaki pomnik mi chodzi, i gdzie go można znaleźć :)

pumeks - Wto Maj 04, 2004 8:11 am

seestrasse napisał/a:
punkt ciężkości chciałam położyć raczej na "oblężeniu" Ujeściska przez Rosjan i Francuzów (wybaczcie, roku tej bitwy nie znam, ale wstyd :oops: )

Nie wiem o które oblężenie chodzi... ale w historii oblężeń Gdanska było zwykle tak, że jak Rosjanie oblegali to Francuzi byli po stronie oblężonych, albo na odwrót ;) Rosjanie i Francuzi do spólki nigdy niczego w tej okolicy nie oblegali.

Pomnik Rosjan poległych w trzech (1734, 1807 i 1813) kampaniach pod Gdańskiem znajduje się w miejscu zwanym dawniej "Russengrab", pod "Grodziskiem" albo inaczej u stóp Bastionu Jerozolimskiego.

seestrasse - Wto Maj 04, 2004 11:10 am

pumeks napisał/a:
Nie wiem o które oblężenie chodzi... ale w historii oblężeń Gdanska było zwykle tak, że jak Rosjanie oblegali to Francuzi byli po stronie oblężonych, albo na odwrót ;) Rosjanie i Francuzi do spólki nigdy niczego w tej okolicy nie oblegali.

ale do spółki udało im się zmieść Wonneberg z ziemi :(

a co do pomnika - zapomniałam :oops: dodać, że idzie mi o pomnik ku czci... Niemców
(ale namieszałam)
kolejne wskazówki:
został z niego tylko cokół (wersja sprzed dwóch lat)
stoi na pewnym pagórku

Petelka - Wto Maj 04, 2004 11:48 am

Czy przypadkiem nie chodzi Ci o ten były pomnik na Wzgórzu Luizy?
A mgła nad Neufahrwasser tez była niezła. :)

seestrasse - Wto Maj 04, 2004 12:55 pm

Petelka napisał/a:
Czy przypadkiem nie chodzi Ci o ten były pomnik na Wzgórzu Luizy?

yes. yes :D :D :D
brawo!!!

Petelka - Wto Maj 04, 2004 1:06 pm

Ja tam nawet byłam - parę lat temu. Co myśmy sie tego wzgorza naszukali! I juz wtedy z pomnika zostało niewiele - jedynie mocno podniszczony cokół. Uczciwie przyznam się przy tym, że niewiele wiem na jego temat. :? Kołacze mi sie, że gdzieś mam jakiś króciutki materiał o tym miejscu, tylko że świeżo jestem po remoncie i chyba z pół roku minie zanim poznajduję, gdzie co mam. :wink: Ale jak tylko znajdę, to podrzucę. No chyba, że wcześniej inni uprzedzą mnie z dokładniejszymi informacjami. :)
Petelka - Wto Maj 04, 2004 1:20 pm

Seestrasse, a skoro już jestesmy w tamtych rejonach, to możesz powiedzieć mi czy dworek w Zakoniczynie jeszcze stoi i w jakim jest stanie? Może przypadkiem mu się coś polepszyło???
pumeks - Wto Maj 04, 2004 2:00 pm

Petelka napisał/a:
Seestrasse, a skoro już jestesmy w tamtych rejonach, to możesz powiedzieć mi czy dworek w Zakoniczynie jeszcze stoi i w jakim jest stanie? Może przypadkiem mu się coś polepszyło???

Ze strony Bartosza Bajków wynika, że w 2003 r. jeszcze stał ale chyba mu się nie polepszało. :(

seestrasse - Wto Maj 04, 2004 3:56 pm

potwierdzam, niestety :cry:
a o pomniku na wWzgórzu Luizy i cmentarzysku koni niedaleko Góry Kozackiej dowiedziałam się z kwartalnika "Jantarowe Szlaki", nr 4 (266) rok 2002
do nabycia w siedzibie PTTK (na pewno o tym wiecie :) )

seestrasse - Wto Maj 04, 2004 4:01 pm

http://byekuf.republika.pl/gdansk/Lostowice.jpg

fotka ze strony Bartosza przedstawiająca pomnik na Wzgórzu Luizy

pumeks - Sro Maj 05, 2004 7:14 am

seestrasse napisał/a:
http://byekuf.republika.pl/gdansk/Lostowice.jpg

fotka ze strony Bartosza przedstawiająca pomnik na Wzgórzu Luizy

Ciekawie to wygląda... a co wiadomo o tym pomniku? i w ogóle, może by go na Listę Greena?

Marek Z - Sro Maj 05, 2004 7:31 am

Cytat:
pomnik na Wzgórzu Luizy

Czy mogę prosić o oświecenie mnie gdzie jest wzgórze z tym pięknym pomnikiem ?
I przy okazji:
Cytat:
cmentarzysku koni niedaleko Góry Kozackiej

Petelka - Sro Maj 05, 2004 7:31 am

Cytat:
i w ogóle, może by go na Listę Greena?

Zdecydowanie jestem ZA. I jeszcze dodałabym ten dworek w Zakoniczynie.

pumeks - Sro Maj 05, 2004 7:42 am

Bartosz wspomina też o jakimś zniszczonym pomniku pruskich żołnierzy na Emausie - zdjęcia mają się pojawić na jego stronie. Ktoś kojarzy?
Petelka - Sro Maj 05, 2004 12:04 pm

Cytat:
Czy mogę prosić o oświecenie mnie gdzie jest wzgórze z tym pięknym pomnikiem ?

Na Łostowicach. Ale na tych PRAWDZIWYCH Łostowicach. O ile dobrze pamiętam, to tuż za kościołem. Natomiast nic nie wiem o Górze Kozackiej. :(

seestrasse - Sro Maj 05, 2004 12:42 pm

odpowiadam na pytania :)
(bardzo się cieszę, że Was ten temat zainteresował)
wiadomości z Jantarowych Szlaków:
pomnik na Górze Luizy - poświęcony pamięci żołnierzy pruskich, stacjonujących w Łostowicach w 1913 roku. Powstał w 1817. Był to krzyż (na oko ze zdjęcia wysokości około trzech metrów, zdjęcie z lat 70tych). Według autora artykułu krzyż został odłamany przez wandali, ale "część oryginalnych elementów ocalała i być może zostanie wykorzystana do rekonstrukcji pomnika. Z takim pomysłem kilka lat temu [artykuł z 2002 roku] wystąpiło Towarzystwo Przyjaciół Gdańska"

Góra Luizy zwana jest przez autora też Górą Dębową. To jest zalesione (albo raczej zakrzaczone) wzniesienie przy łostowickim rozstaju dróg: lewa biegnie do osiedla Moje Marzenie, a prawa do Maćków.
Kozacka Góra - to jest jedyny kawałek lasu w okolicach Ujeściska. Znajduje się przy skrzyżowaniu Łódzkiej i Świętokrzyskiej.

seestrasse - Sro Maj 05, 2004 12:44 pm

pumeks napisał/a:
Bartosz wspomina też o jakimś zniszczonym pomniku pruskich żołnierzy na Emausie - zdjęcia mają się pojawić na jego stronie. Ktoś kojarzy?

a to nie chodzi przypadkiem o to?
http://www.rzygacz.friko.pl/obelisk.htm

Grün - Sro Maj 05, 2004 3:54 pm

To to o ile mi wiadomo jest pomnik lotnika, ale nie jestem tego pewien i z tego co wiem, nikt nie jest...
Petelka - Czw Maj 06, 2004 10:13 am

Cytat:
To to o ile mi wiadomo jest pomnik lotnika, ale nie jestem tego pewien i z tego co wiem, nikt nie jest...

A mi wydaje się, że swojego czasu Kasia zdementowała tego lotnika na korzyść pruskich żołnierzy. :wink: Trzeba by ją podpytać.

Grün - Czw Maj 06, 2004 4:28 pm

A bardzo możliwe to jest - ale trzeba by znaleźć jakieś kwity na to