Dawny Gdańsk

Poszukuję/mam/oddam - Czy to aby Gdańsk?

Sabaoth - Wto Wrz 13, 2005 10:49 am
Temat postu: Czy to aby Gdańsk?
To zdjecie zostalo podobno zrobione w Gdansku, zaraz po jego zdobyciu. Czy da sie okreslic miejsce i czy to na pewno Gdansk?
Sabaoth - Sro Wrz 14, 2005 10:51 am

Ciekawa strona o Festung Breslau

Zniszczone niemieckie miasta byly do siebie bardzo podobne. :II

seestrasse - Sro Wrz 14, 2005 5:28 pm

polskie też
znalazłam kiedyś w necie stronkę ze starymi pocztówkami z Warszawy. autor przedstawił też komparastykę
wstrząsające wrażenie :II

Sabaoth - Sro Wrz 14, 2005 6:45 pm

Ale zdjęcia zniszczonej Warszawy najczęściej są podpisane, że to Warszawa, a nie jakis tam Breslau, Stettin czy inny Kolberg.
danziger - Sro Wrz 14, 2005 6:50 pm

Sabaoth napisał/a:
Ale zdjęcia zniszczonej Warszawy najczęściej są podpisane, że to Warszawa, a nie jakis tam Breslau, Stettin czy inny Kolberg.

8O No a jak mają być podpisane zdjęcia Warszawy? Kolberg?

gargoyle dfl - Sro Wrz 14, 2005 8:12 pm

Cytat:
ruskie.jpg

to zdjecie wyglada tak jakby podpalacze zrobili sobie zdjecie przy swoim dziele :hmmm:

Sabaoth - Sob Wrz 17, 2005 8:02 pm

Dawno temu na e-bayu pojawiły się zdjęcia z Gdańska. Niektórych z ujęć można być pewnym na 100% (n01 do n07) - to Nowy Port i łódź podwodna płynąca w stronę morza. Dwóch zdjęć nie potrafię zidentyfikować n08 i n09, były w komplecie, może komuś z Was z czymś się kojarzą.
Zoppoter - Nie Wrz 18, 2005 3:23 pm

Sabaoth napisał/a:
Dawno temu na e-bayu pojawiły się zdjęcia z Gdańska. Niektórych z ujęć można być pewnym na 100% (n01 do n07) - to Nowy Port i łódź podwodna płynąca w stronę morza. Dwóch zdjęć nie potrafię zidentyfikować n08 i n09, były w komplecie, może komuś z Was z czymś się kojarzą.

Z Gdynia, Redą, Rumią, Oksywiem.... Ale to tylko pierwsze wrażenie, nie mam żadnych konkretnych podejrzeń.

Numerów rejestracyjnych pewnie nie da sie odczytać...?

Sabaoth - Nie Wrz 18, 2005 4:20 pm

Numery rejestracyjne z 99% prawdopodobieństwem zaczynały sie od liter SS.
Zoppoter - Nie Wrz 18, 2005 4:51 pm

Sabaoth napisał/a:
Numery rejestracyjne z 99% prawdopodobieństwem zaczynały sie od liter SS.

No to dupa blada. Takie numery to akurat nie były zwiazane z zadną lokalizacją w przestrzeni... :mrgreen: :hihi:

Sabaoth - Nie Wrz 18, 2005 5:23 pm

Zdjęcia przedstawiają przejazd tranzytowy pewnego oddziału w pierwszej połowie lat 40-tych. Przejazd nie zawsze udany, co widać na zjęciu n11 :mrgreen:
Sabaoth - Czw Paź 13, 2005 11:23 am

Jest sobie taka jedna aukcja na e-bayu, podpisana Danzig - Aufmarsch uniformierte Garde um 1920

Mam kilka pytan odnosnie tego zdjecia:
1. Czy to aby na pewno Gdansk?
2. czego czlonkami sa ludzie na zdjeciu?
3. Po kiego grzyba maja w rekach te lagi (na mecz ida :hmmm: )?

Sabaoth - Czw Paź 13, 2005 8:50 pm

Nikt nic nie napisze? Czy to mogło być w okolicy Petershagen?
Mikołaj - Czw Paź 13, 2005 9:31 pm

Tomi pytał o Exerzierplatz w okolicy Petershagen i to raczej nie jest to samo miejsce, ewentualnie kawałek dalej (inne budynki, niezalesione wzgórza)

Sabaoth - Czw Paź 13, 2005 9:44 pm

Może to bliżej Orunii? A może gdzieś indziej :hmmm:
stumar - Czw Paź 13, 2005 9:50 pm

Cytat:
2. czego czlonkami sa ludzie na zdjeciu?
3. Po kiego grzyba maja w rekach te lagi (na mecz ida )?

Może to umundurowani bojówkarze jakiejś partii. B. Zwarra opisał we pierwszym tomie wspomniej pojedynek, którego był świadkiem, pomiędzy umundurowanymi członkami partii komunistycznej i narodowosocjalistycznej. Bojówkarze okładali się właśnie drewninymi laskami. Tyle, że takie pojedynki były powszechne raczej na pocz. lat 30-tych, co kłóci się z datą wykonania zdjęcia (jeśli ta jest oczywiście prawdziwa) :???:

Sabaoth - Czw Paź 13, 2005 10:12 pm

No wygląda jakby szli się okładać tymi lagami. Ale flagę niosą jednokolorową, więc może to komuniści? S innego źródła wiem, ze w latach 1918-19 komuniści (Rady Wojskowo-Robotnicze) organizowały demonstracje, które często kończyły się bójkami i totalna demolką, to zawsze czasowo bliżej. Może to takie bojówki komunistyczne? Tak tylko głośno myślę. I dalej mnie nurtuje miejsce wykonania zdjęcia.
stumar - Pią Paź 14, 2005 12:17 am

Cytat:
I dalej mnie nurtuje miejsce wykonania zdjęcia.

Ja bym stawiał na Wrzeszcz, ewentualnie Oliwę. Ale poza pasmem wzgórz morenowych na horyzoncie brak mi jakiegoś szczegółowego punktu odniesienia...

stary szkot - Pią Paź 14, 2005 4:23 am

Wygląda na bojówkę partii komunistycznej (mundury). Co do miejsca nie jestem pewien ale mi ono żywo przypomina południową Orunię. Dokładnie mówiąc boisko powojennego VII LO. Za tym płotem po lewej była by ulica Zawiejska. Ta drewniana bariera po lewej po wojnie też tam stała. Domy w tle to ul. Junacka, Trakt i Nowiny. Pagórki w tle to okolice zbiornika wodnego, który w zeszłym roku oglądaliście.
Dla pewności wyślę to zdjęcie do Danzigera mieszkającego niegdyś w tamtej okolicy.

Sabaoth - Pią Paź 14, 2005 8:32 am

Stary Szkocie, to co piszesz dokładnie zgadza się z moimi przypuszczeniami. Ale jakieś badanie historyczno-terenowe bardzo by się przydało.
stary szkot - Pią Paź 14, 2005 5:05 pm

Ten Danziger odpisał:
Es ist eindeutig der Sportplatz neben meiner frueheren Volksschule. Dieser Platz war und ist eingegrenzt von der Gallwitzstr: (Smolenska), Hinterweg (Zawiejska), Eichhornstr. (Junacka) und der Lietzmannstr. (Grabowa).
Czyli:
To jest jednoznacznie boisko obok mojej byłej podstawówki. To boisko było i jest ograniczone ulicami Gallwitzstr: (Smolenska), Hinterweg (Zawiejska), Eichhornstr. (Junacka) i Lietzmannstr. (Grabowa).

Ponieważ on 15 lat mieszkał w tej okolicy, przejściowo wręcz w jednym z domów widocznych po lewej części zdjęcia, można uznać, że wie co pisze.
Z badaniami historyczno-terenowymi będzie chyba gorzej. To jest pierwsze zdjęcie tej okolicy, które na oczy widzę. Może od dalszych Danzigerów ( także Ohrsche) coś wpadnie. Sam w tej okolicy od chyba 30 lat nie byłem, więc nie mam pojęcia jak tam dziś wygląda.

Sabaoth - Pią Paź 14, 2005 5:56 pm

:== Uściskaj od nas tego Danzigera.
stumar - Pią Paź 14, 2005 10:01 pm

:== Wszystko jasne. Zresztą proletariacka Orunia lepiej nadawała się na matecznik komunistów od Wrzeszcza, czy też drobnomieszczańskiej Oliwy.
Goldwasser - Wto Paź 18, 2005 3:02 pm

Boisko VII LO. Rok ok.1965 z tylu budynek Spoldzielni pracy "Zeliwiak"
(ciagle sie tam cos palilo). Plamy na zdjeciu sa ze starosci, czesc kadru
zaslania pociag. "Zeliwiak troche, ale nie do konca przypomina mi
jeden z domow ze zdjecia z Ebaya.

Goldwasser - Wto Paź 18, 2005 3:17 pm

Jeszcze jeden dziwny pochod w Gdansku. Mam nieopisana pocztowke
i tylko pewne podejrzenia co to jest i gdzie. Moze Siedlce?

seestrasse - Wto Paź 18, 2005 3:25 pm

Goldwasser napisał/a:
czesc kadru zaslania pociag

ojej, a ja przede wszystkim na pociąg zwróciłam uwagę :hurra: berlinka?

Corzano - Wto Paź 18, 2005 3:29 pm

Goldwasser napisał/a:
Moze Siedlce?

Tak wygląda. Obstawiam Pobiedzisko.

Sabaoth - Wto Paź 18, 2005 4:10 pm

Mi tez to wyglada na Pobiedzisko, widok w strone Malczewskiego (Kartuskiej). Czesto tamtedy zjezdzam z Wojskiego, jak Lostowicka jest zakorkowana. Ale czy ten budynek za skrzyzowaniem, teraz jakas spoleczna szkola, nie wyglada troche inaczej?
pumeks - Wto Paź 18, 2005 5:00 pm

Gdyby to był widok w stronę Suchanina, to co się stało ze szkołą dla chłopców (obecne VII LO) i kościołem Zbawiciela (Heilandkirche?)
Corzano - Wto Paź 18, 2005 5:10 pm

pumeks napisał/a:
Gdyby to był widok w stronę Suchanina, to co się stało ze szkołą dla chłopców (obecne VII LO) i kościołem Zbawiciela (Heilandkirche?)

Pojęcia nie mam. Trzeba by sięwybrać na wizję lokalną. Może szkoła jest za drzewami? A stała wtedy? :???: A gdzie miałby stać kościół?

seestrasse - Wto Paź 18, 2005 5:18 pm

chłopaki, ta procesja idzie w dół :hihi: jeśli widok, to na Chełm, nie na Malczewskiego :D
Corzano - Wto Paź 18, 2005 5:20 pm

seestrasse napisał/a:
chłopaki, ta procesja idzie w dół

Tyłem idą? :hmmm: :hihi:

seestrasse - Wto Paź 18, 2005 5:23 pm

będę się upierać :hihi: poza tym chciałam wam podać jeszcze jedną możliwość do dyskusji :wink:
Goldwasser - Wto Paź 18, 2005 7:11 pm

Zmieniłem konika - przesiadłem się na laptopa, więc już nie szyfruję
Gutenbergiem, tylko czcionką dobrą, bo polską. Skojarzenia mam takie:
-obok napisu DANZIG jest jeszcze jeden (Acje) -miejsce bitwy we Francji?
i data (1916)-rok wojny. W przeciwieństwie do poprzedniego zdjęcia
komuchów z lagami, ten obrazek jest prawie religijny (chorągwie kościelne).
Utrwalona scenka to prawdopodobnie kondukt pogrzebowy - na przedzie
typowy mistrz ceremonii żałobnej w typowym "pierogu" na głowie.
Od początku stawiałem na Pobiedzisko, ale nie śmiałem niczego sugerować.
Kondukt wyraźnie ciągnie pod górkę, tak jak większość zmarłych w Gdańsku
-przerobiłem to na Srebrzysku, gdzie pochowani są prawie wszyscy "moi".
Brakuje jednak najważniejszego rekwizytu: opakowania (tara), czyli pospolitej
trumny, ale ta:1) może być jeszcze za zakrętem 2) chodzi o pogrzeb
SYMBOLICZNY żołnierza rozerwanego miną, granatem, rozjechanego tankiem,
czy "Missing in action". Jeśli kondukt żałobny to dokąd zmierza? Na Emaus?,
bo przecież nie na Cmentarz Łostowicki.Pytania, które rodzą kolejne pytania.

parker - Wto Paź 18, 2005 8:33 pm

Z Pobiedziska dla porównania mam tylko taką fotkę...
Mikołaj - Wto Paź 18, 2005 10:59 pm

szkoła powstała w 1902 r. i powinno być ją widać.
Nauticus - Sro Paź 19, 2005 12:34 am

:lol: :haha: Serdecznie wszystkich witam, po kilku miesiącach odwyku od Forum. Widzę, że tu wesoło i fantazyjnie. Na fotografii z Ancy sur Moselle - przez sąsiadów zwanym Anzig - wielu stara się znaleźć fragment dawnego Gdańska ???
Popatrzcie na okiennice ( typowe dla regionów o dużym nasłonecznieniu, stroje uczestników tej procesji (zupełnie inne niż w dawnym Gdańsku) no i te wzgórza w tle, mają wiele ponad 100 m przewyższenia , a te na drugim planie jeszcze więcej. Czy to może ja - czegoś tu nie zrozumiałem ? :???:

seestrasse - Sro Paź 19, 2005 12:36 am

:== :haha:
po prostu Gdańsk jest wszędzie

Corzano - Sro Paź 19, 2005 9:05 am

:hihi: Fajnie wyszło.
pumeks - Sro Paź 19, 2005 4:41 pm

Ja myślę że na tę wizję lokalną powinniście się wybrać do Ancy-sur-Moselle w Lotaryngii, które w latach 1870-1914 należało do Rzeszy i nazywało się urzędowo Anzig :hihi:
http://www.roelly.org/~ge...e/doerferad.htm

Ups :oops: widze że przez zaległości w czytaniu forum spóźniłem się z tym niusem.

turecki - Nie Paź 23, 2005 1:33 am

seestrasse napisał/a:
Goldwasser napisał/a:
czesc kadru zaslania pociag

ojej, a ja przede wszystkim na pociąg zwróciłam uwagę :hurra: berlinka?

po głębszej analizie-Sn61