|
Dawny Gdańsk
|
|
Sprawy techniczne - Bykom - stop!
Mikołaj - Czw Sie 11, 2005 6:02 pm Temat postu: Bykom - stop! Wprowadziłem modyfikację do podstawowego stylu modSilver, dzięki której można sprawdzać, czy posty nie zawierają błędów ortograficznych i literówek. Podczas wpisywania nowej wiadomości wystarczy kliknąć na przycisk "pisownia" i wszelkie błędy zostaną podkreślone na czerwono. Do tego samego służy przycisk
Można oczywiście uzupełniać bazę, bo nie wiedzieć czemu taki "rektór" też jest podkreślany na czerwono.
Na razie modyfikacja ta jest dostępna tylko w modSilverze. Taka zmiana jest dosyć pracochłonna, więc zanim zostanie wprowadzona do innych stylów proszę by osoby cierpiące na różne dys- które nie są z tego dumne przestawiły sobie styl na modSilvera. Robi się to jednym kliknięciem w okienku pod tabelkami forum lub w profilu - tak jak pokazałem na poniższych obrazkach.
Więcej o akcji:
Bykom-stop
czym sprawdzać
bannery
lucy - Czw Sie 11, 2005 6:07 pm
A ja już myślałam, ze masz coś do mojego znaku zodiaku
Corzano - Czw Sie 11, 2005 6:32 pm
Dobrze, ze lightbrown-owcy nie muszą nic sprawdzać.
Ponury - Czw Sie 11, 2005 8:57 pm
Corzano napisał/a: | Dobrze, ze lightbrown-owcy nie muszą nic sprawdzać. |
Li... co?
seestrasse - Czw Sie 11, 2005 9:01 pm
napiszę po polsku: lajtbrołnowcom
Mikołaj - Czw Sie 11, 2005 9:15 pm
Ponury napisał/a: | Corzano napisał/a: | Dobrze, ze lightbrown-owcy nie muszą nic sprawdzać. |
Li... co? |
Lightbrown - jeden ze styli, spórz na rozwiniętą listę na powyższych obrazkach
danziger - Czw Sie 11, 2005 10:46 pm
Ale najliczniejszą frakcją są subsilverowcy
Mikołaj - Pią Sie 12, 2005 12:10 am
Bo na początku subSilver był jedynym, a nawet jak się pojawiły nowe, pozostał przez długi czas domyślnym. Teraz domyślny jest właśnie modSilver.
Ale dni dysgraficznych subsilverowców są policzone...
Swoją drogą mogłem te nazwy jakoś ucywilizować przy instalacji, teraz już po sprawie.
Dagon - Pią Sie 12, 2005 7:37 pm
Co do mnie, to subBlack rzadzi
i jeszcze moge pisac, jak chce
Odyseusz - Pią Sie 19, 2005 11:44 am
Super pomysł Dzieki temu zainteresowałęm się tym, że są tu inne style
Mikołaj - Pią Sie 19, 2005 11:02 pm
powiedz no tylko, który Ci się spodobał
nad stawem - Czw Lis 09, 2006 12:59 am
Mikołaj napisał/a: | powiedz no tylko, który Ci się spodobał |
a ja po prostu na kartce wzrokowo sprawdzam , tak mnie moja mama nauczyła .
Odyseusz - Nie Lut 18, 2007 3:42 am
Mikołaj napisał/a: | powiedz no tylko, który Ci się spodobał |
Ha, no ja jako ten czarny charakter, preferuję profil "sub black" oczywiście.
btw. Fajna dyskusja, średnio jeden post rocznie
Radek Z - Pią Paź 05, 2007 3:07 am
Byki, fajna sprawa! Nie zapominajmy, ze na forum sa tacy, co od x - lat nie maja zbyt wiele doczynienia z polska pisownia ( osobiscie sie do takich zaliczam ) i kazdy maly sukces, to znaczy, ze ktos zrozumie moje wypociny bes poprawek pisowni jest dla mnie kolejnym orderem usmiechu.
Radek Z - Pią Paź 05, 2007 3:12 am
Ups! Bes chyba sie pisze bez. Sam na to wpadlem!
Sabaoth - Pią Paź 05, 2007 8:25 pm
Ja też od lat nie mam na codzień do czynienia z polską pisownią i wiem, że to nie kwestia "zapominania" ale albo lenistwa umysłowego, albo zgrywania się na takiego, co to już tyle lat za granica spędził, że polskiego zupełnie zapomniał. Coś w stylu: "bo ja, wiesz, no taki, kommer inte ihog jak to się no, tego, skriva". Spotykam się z tym dosyć często, tacy ludzie kaleczą język zarówno kiedy mżwią po polsku jak i po szwedzku.
Radek Z - Pią Paź 05, 2007 10:17 pm
Ta epidemia jest takze bardzo rozpowszechniona w Niemczech. Trzeba dac ludziom szanse myslenia i pisania nawet z bykami. Myslenie robi mistrzem!
Pozdrowienia od analfabety z Hamburga.
Sabaoth - Pią Paź 05, 2007 10:30 pm
Ja tego nie nazywam epidemią, bo ta kojarzy się z działaniem sił zewnętrznych. Ja takie coś nazywam delikatnie "lenistwem umysłowym", a mniej delikatnie...
Jak do tej pory napisałes 4 posty, jeden powitalny i trzy zupełnie nie na temat. Nie musisz pisać na siłę, jeśli nie masz nic ciekawego do przekazania. Nic się nie stanie jak tylko będziesz czytał to, co napisali inni.
villaoliva - Pią Paź 05, 2007 10:49 pm
Stare niemieckie przysłowie mówi, że Ćwiczenie czyni mistrza... więc na początek czytaj np. pierwszy post w tym temacie. Tam jest pomoc dla robiących błędy.
nad stawem - Nie Paź 14, 2007 1:23 pm
villaoliva napisał/a: | Stare niemieckie przysłowie mówi, że Ćwiczenie czyni mistrza... więc na początek czytaj np. pierwszy post w tym temacie. Tam jest pomoc dla robiących błędy. |
Übung macht Meister - masz całkowitą rację .
i racji nie mają ci co twierdzą , że po dłuższym pobycie za granicą zapominają swoj język.
ja mieszkam już 30 lat w Berlinie i jakoś nie mam z tym problemu , władam nadal biegle językiem polskim w mowie i piśmie .
co do pisma to wydaje mi się , że nie robienie błędow powinno się było wynieść ze szkoły ,
" bo czym skorupka za młodu nasiąknie ..." , ale jak się na lekcjach nie uważało i było sie tego zdania , że czytanie książek jest sprawą zbędną to do końca życia będzie się miało problemy z pisownią .
Dieter - Pon Paź 15, 2007 9:32 am
Radek Z, ja tez nie wiem, czy poprawnie pisze - nikt mi nie zwraca uwage na bledy. WAZNE JEST, ZE CIE LUDZIE ZROZUMIEJA (i lepiej jak tylko ikonami odpowiadac... )
zwyklak - Pon Sty 31, 2011 12:36 pm
Sabaoth napisał/a: | Ja też od lat nie mam na codzień do czynienia z polską pisownią i wiem, że to nie kwestia "zapominania" ale albo lenistwa umysłowego, albo zgrywania się na takiego, co to już tyle lat za granica spędził, że polskiego zupełnie zapomniał. Coś w stylu: "bo ja, wiesz, no taki, kommer inte ihog jak to się no, tego, skriva". Spotykam się z tym dosyć często, tacy ludzie kaleczą język zarówno kiedy mżwią po polsku jak i po szwedzku. |
...a do tego smialo i z wypisana na twarzy (mowa ciala) pewnoscia wlasnego geniuszu lingwistycznego dodaja:jag (z akcentem na G) protar svenska, ale chwilowo inte joba.
Co ciekawe (slowa "ciekawe" uzylem dla forumowiczow, gdyz dla mnie-mniemam, ze dla Ciebie rowniez- calkowicie zrozumiale), ze ludzie kaleczacy jezyk tlumaczac wlasne, jak to nazwales "zapominanie" dlugoscia przebywania w danym kraju (w wielu krajach jest podobnie) lub praca wsrod, albo z tubylcami. Jak czlowiek pisze czy mowi zalezy li tylko od kultury osobistej. Inteligencja oczywiscie gra pierwsze skrzypce ...ale tylko u tych, ktorzy rzeczywiscie maja cos do powiedzenia.
Kiedy pod Twoim wpisem widze wypowiedz innego uzytkownika, ktora sprowadza sie (o dawaniu szansy) do "zlotej", a moze "brylantowej" mysli: "nie warzne jak siem pirze, warzne, rze piszem", to zaczynam sie zastanawiac. Bezczelnosc, czy tylko glupota?
P.S.
Przepraszam za brak (w mojej pisowni, bo w systemie oczywiscie do wykorzystania jest... ) polskiej czcionki. Mam nadzieje, ze autor wpisu odbierze rzeczony brak jedynie jako lenistwo zwykle, a nie "umyslowe"
Mikołaj - Czw Gru 01, 2011 1:20 pm
W kilku punktach bym polemizował, ale zasadniczo bardzo dobre i pożyteczne zestawienie:
http://castorthe.w.interi...lszczyzna_I.htm
W razie wątpliwości warto też zajrzeć na stronę http://poradnia.pwn.pl/
pumeks - Czw Gru 01, 2011 1:38 pm
A ja zawsze pisałem "O żesz ...." Postanawiam poprawę.
Voit - Czw Gru 01, 2011 10:35 pm
http://marcinmilkowski.pl...ograficzny.html
...Świetny słownik on-line.
danziger - Czw Gru 01, 2011 11:34 pm
Mikołaj napisał/a: | W kilku punktach bym polemizował |
W których?
Mikołaj - Pią Gru 02, 2011 1:45 am
Mikołaj napisał/a: | W których? |
np. hasło "grzeczność" czyli pisanie zaimków wielką literą, kiedy się do kogoś zwracasz
co ciekawe w linkach do których autor odsyła jest odmienne stanowisko
Krzysztof - Pią Gru 02, 2011 11:08 am
Mikołaj napisał/a: | kiedy się do kogoś zwracasz | z wyzwiskami.
LechO - Nie Gru 04, 2011 3:26 pm
Dlaczego mój post nie wyswietla sie na forum Niebieskie berety przygoda mimo woli. Juz trzy razy wysyłałem i nic.
LechO
misiek68 - Nie Gru 04, 2011 6:30 pm
Dlaczego jeden mieszka za granicą ponad 50 lat i wprost idealnie mówi w ojczystym języku a drugiemu po trzech m-cach zdarza się zapominać polskich słów...? Mieszkałem kilka lat w Niemczech i słyszałem niejedno.... Zgadzam się ze Zwyklakiem...
Mikołaj - Nie Gru 04, 2011 8:39 pm
LechO napisał/a: | Dlaczego mój post nie wyswietla sie na forum Niebieskie berety przygoda mimo woli. Juz trzy razy wysyłałem i nic. |
nie mam pojęcia - zrób wszystko tak samo, jak w przypadku tego wpisu, to będzie ok
|
|