Dawny Gdańsk

Bla bla bla - gapa

seestrasse - Czw Sie 04, 2005 12:31 pm

nie przywiązuj się tak do tej "gapy" :wink:
Grün - Czw Sie 04, 2005 12:40 pm

seestrasse napisał/a:
nie przywiązuj się tak do tej "gapy" :wink:

Bo Cię oskarżą o propagowanie :)

seestrasse - Czw Sie 04, 2005 12:45 pm

a prokuratorzy to bardzo srodzy ludzie... :hihi:
knovak - Czw Sie 04, 2005 12:51 pm

Są gapy, które nie "podlegają"

:hihi:

Mikołaj - Czw Sie 04, 2005 1:05 pm

A prokuratorów nie trzeba, ja tu od razu zaocznie wydam wyroki, bo choć kodeks karny tego nie przewidział, nie można tego uznać za legalny proceder :hihi:
danziger - Czw Sie 04, 2005 1:11 pm

knovak napisał/a:
Są gapy, które nie "podlegają"

:hihi:

Aaaarrrrghh!
Szlag mnie trafia jak widzę/słyszę coś takiego.
"Gapa" (czyli gawron po prostu) to pogardliwe określenie hitlerowskich (czarnych) orłów nadane przez Polaków.
Nikomu z tych, którzy tego określenia używali (w czasach historycznych) nie przyszlo by do głowy, żeby nazywać gapą polskiego orła - raz, że polski orzeł jest biały, a dwa, że określenie to było pogardliwe i miało na celu szydzenie z Niemców, a ściślej z ich symboli.
Jeśli dziś ktos nazywa "gapą" polskie orzełki (najczęściej, ze względu na pewne podobieństwo do orłów WH i SS, określa się tak odznaki pilota i inne lotnicze, a także spadochronowe) to znaczy, iż jest - bez urazy Knovaku - po prostu niedouczony.

knovak - Czw Sie 04, 2005 4:46 pm

Dzięki za "dobre słowo", mocnych słów używasz. I nadużywasz.
Widać że niewiele miałeś styczności ze środowiskiem lotniczym (współczesnym), gdzie używa się tego określenia - zaręczam że nie pogardliwie. Nie jestem też pewien, czy przypadkiem nazwa ta nie była też używana w czasach "przedhitlerowskich", także bez pogardy...
No chyba że komuś wszystko się kojarzy z Adolfem, wtedy sorry...
:II

seestrasse - Czw Sie 04, 2005 5:09 pm

a miało być zabawnie... :roll: ej, chłopaki! zróbcie :zgooda:
knovak - Czw Sie 04, 2005 6:38 pm

Dla mnie mało zabawne, gdy ktoś publicznie mnie obrzuca inwektywami. Zwłaszcza, że mój ojciec był lotnikiem i dzieki temu nie żyje...
(i nie jestem fascynatem hitlerowskich odznak!)

danziger - Pią Sie 05, 2005 2:25 pm

knovak napisał/a:
Widać że niewiele miałeś styczności ze środowiskiem lotniczym (współczesnym), gdzie używa się tego określenia - zaręczam że nie pogardliwie.

Właśnie o to mi chodzi. Używa się dziś tego określenia (nie tylko w "środowiskach lotniczych") niestety nagminnie - co nie znaczy, że słusznie.
Podobnie wielu ludzi mówi "bynajmniej" w znaczeniu "przynajmniej", na pokal mówi kufel, albo Główne Miasto określa mianem Starego.
Widać nazywający polskie orzełki "gapami" nie wiedzą skąd się to określenie wzięło i dlatego to ich nie razi, ale mnie niestety razi i to bardzo.

rispetto - Pią Sie 05, 2005 2:39 pm

Hej lotnicy!
Wiecie może z jakiej to okazji od dwóch dni jakiś Miguś-29 szaleje nad Rębiechowem???

Grün - Pią Sie 05, 2005 3:10 pm

Może to ochrona przed zamachem? :%
parker - Pią Sie 05, 2005 4:54 pm

nie wiedziałam, że to Miguś, ale widziałam wczoraj i łezka mi się zakręciła, bo latały takie czasem nad moim domem, kiedy byłam dzieckiem :)
Mikołaj - Pią Sie 05, 2005 5:02 pm

Cytat:
latały takie czasem nad moim domem, kiedy byłam dzieckiem

Migi 29? raczej nie... pierwsze Polska zakupiła latem 89 r. :hiihihi: :alenumer:

rispetto - Pią Sie 05, 2005 5:16 pm

ewolucje, jakie wyczyniał powodowały, że ruch na obwodnicy zwolnił :hihi:
Corzano - Pią Sie 05, 2005 5:23 pm

Mikołaj napisał/a:
Migi 29? raczej nie... pierwsze Polska zakupiła latem 89 r.

A skąd wiesz kiedy Parker przestała być dzieckiem? :%

rispetto - Pią Sie 05, 2005 5:39 pm

Corzano napisał/a:
Mikołaj napisał/a:
Migi 29? raczej nie... pierwsze Polska zakupiła latem 89 r.

A skąd wiesz kiedy Parker przestała być dzieckiem? :%

:haha:

stumar - Pią Sie 05, 2005 6:08 pm

rispetto napisał/a:
Hej lotnicy!
Wiecie może z jakiej to okazji od dwóch dni jakiś Miguś-29 szaleje nad Rębiechowem???

Lotnikiem nie jestem :D , ale w którejś z ostatnich "Polityk" przeczytałem, że Polacy latający na migach-29 mają niebawem chronić przestrzeń powietrzną republik bałtyckich, może to o czym wyżej wspominasz ma z tym faktem jakiś związek :hmmm:

parker - Pią Sie 05, 2005 8:54 pm

Mikołaj napisał/a:
Cytat:
latały takie czasem nad moim domem, kiedy byłam dzieckiem

Migi 29? raczej nie... pierwsze Polska zakupiła latem 89 r. :hiihihi: :alenumer:

w 89 byłam jeszcze dzieckiem :)
aż tak staro wyglądam? :wink: