|
Dawny Gdańsk
|
|
Akademia Rzygaczy - Muzyka w zabytkach
Grün - Pon Sie 01, 2005 4:52 pm Temat postu: Muzyka w zabytkach Właśnie dzwonił do mnie prof. Januszajtis i zapraszał na cykl "Muzyka w zabytkach" - jeśli ktoś jest chętny, to przekazuję zaproszenie do udziału w opowieściach o zabytkach przeplatanych muzyką. Pierwsza z cyklu jutro o 19stej w Kościele św.św. Piotra i Pawła przy Poggenpfuhl.
seestrasse - Pon Sie 01, 2005 7:46 pm
e, panie Profesorze... a dzisiejszy koncert dwóch harf w Domu pod Murzynkiem to pjes?
w ogóle program na stronce Fisharmonii jakiś taki inny
http://www.filharmonia.gd...dc3d642fe565efa
parker - Pon Sie 01, 2005 7:53 pm
Jeśli nie będę w pracy, to może się wybiorę. Wstyd się przyznać, ale w tamtym kościele to jeszcze nie byłam
Więc miałabym 3 w jednym
Grün - Pon Sie 01, 2005 8:10 pm
Nie wiem jak to się ma do planów Fisharmonii, ale AJ powiedział mi, cytuję: "Ponieważ marketing Filharmonii zawiódł, zapraszam..." itd. Nie biorę odpowiedzialności za to co usłyszałem - powtórzyłem zaproszenie i się sam wybieram.
seestrasse - Pon Sie 01, 2005 8:14 pm
no to jestem ciekawa, kto i co zagra...
Grün - Pon Sie 01, 2005 8:18 pm
Zawsze możecie odśpiewać wreszcie z Parker to obiecane "Kennst du die Stadt am Bernsteinstrand" na trzy głosy. A my opowiemy o historii gdańskich zabytków
seestrasse - Pon Sie 01, 2005 8:20 pm
jak to na trzy głosy? we dwie??? nie ma siły, dołączasz swój aksamitny baryton
Grün - Pon Sie 01, 2005 8:27 pm
To ja mam baryton?
seestrasse - Pon Sie 01, 2005 8:30 pm
aksamitny
parker - Pon Sie 01, 2005 8:58 pm
że co Rektór ma????
Grün - Pon Sie 01, 2005 9:03 pm
Baryton! Czytać nie umiesz???
danziger - Pon Sie 01, 2005 9:07 pm
Baryton - wstydzilibyście się używac takich słów!
A jak to jakieś dziecko przeczyta?
Corzano - Pon Sie 01, 2005 9:10 pm
Seestrasse, potrafisz każdemu powiedzieć co ma?
seestrasse - Pon Sie 01, 2005 9:30 pm
peeewnie! Ty też masz baryton-aksamitny, a jakże
Grün - Pon Sie 01, 2005 9:31 pm
danziger napisał/a: | Baryton - wstydzilibyście się używac takich słów!
A jak to jakieś dziecko przeczyta?
|
Niech czyta! Takie wyrazy przydają się potem w wojsku!
seestrasse - Pon Sie 01, 2005 10:36 pm
nareszcie znalazłam rozklad jazdy cyklu "Muzyka w zabytkach starego Gdańska". coś się faktycznie różni od tego na stronach PFB. wychodzi na to, że jest aktualny
http://www.mtgsa.com.pl/x...0.07-07.08.html
Corzano - Sro Sie 03, 2005 7:33 am
Miło było.
Nie mogę być na wszystkich imprezach z tego cyklu, ale na harfy to bym się jeszcze wybrał. No i w Hotelu Podewils jeszcze nie byłem.
Za to na pewno zaliczę, jak co roku, carillony.
parker - Sro Sie 03, 2005 7:40 am
Ta muzyka to trochę średnia była... pani skrzypaczka wyglądała na baaaardzo zmęczoną
Grün - Sro Sie 03, 2005 7:42 am
...i tak też brzmiała
Corzano - Sro Sie 03, 2005 7:46 am
Trzeba było z tyłu usiąść. Mam słaby wzrok i skrzypaczce się nie przyglądałem, siedziałem daleko i słyszałem tylko echo, a poza tym nie znam się na muzyce. Było super!
parker - Sro Sie 03, 2005 7:52 am
Wyglądała na zmęczoną, bo tak jakoś nie mogła nadążyć za pozostałymi z zespołu
Wygląd skrzypaczek nie ma dla mnie większego znaczenia
Corzano - Sro Sie 03, 2005 8:11 am
Ja nic nie zauważyłem, ale dodam na swoje usprawiedliwienie, że miałem potworny ból głowy i moja percepcja była jeszcze bardziej ograniczona, niż ma to miejsce na codzień.
Btw. Pamiętacie może nazwę tej miejscowości gdzie mieszkał Forster? Tu piszą, że to Mokry Dół, ale Januszajtis wymienił chyba inną nazwę.
parker - Sro Sie 03, 2005 8:19 am
Mokry Dwór.
Zajrzyj do Bedekera Sampa, tam też są opisani.
Corzano - Sro Sie 03, 2005 8:20 am
parker napisał/a: | Zajrzyj do Bedekera Sampa, tam też są opisani. |
Nie mam tej książki. Po Waszych recenzjach, nie planuję jej na razie kupować.
parker - Sro Sie 03, 2005 8:27 am
Mogę ci pokserować te 3 strony o Forsterach jeśli chcesz
Ale potem jak już wszystko o nich będziesz wiedział, to będziesz musiał o nich napisać do Akademii (post sponsorowany przez Rektorat )
Kasia_57 - Sro Sie 03, 2005 9:29 am
Kurczę, ze też wszystko co ciekawe mnie omija wielkim łukiem
pumeks - Pon Sie 08, 2005 1:09 pm
parker napisał/a: | Mogę ci pokserować te 3 strony o Forsterach jeśli chcesz
Ale potem jak już wszystko o nich będziesz wiedział, to będziesz musiał o nich napisać do Akademii (post sponsorowany przez Rektorat ) |
Zdaje się, że całkiem niedawno było też o nich w "30 dniach".
Kiedyś na uniwerku w Krakowie, na wykładzie o odkryciach geograficznych, dowiedziałem się że z Cookiem płynęli "Polacy, Jan i Jerzy Forsterowie spod Tczewa". W tym linku powyżej facet tłumaczy bardziej sensownie:
Cytat: | Kim był J. A. Forster? Urodzony pod Gdańskiem, formalnie pozostawał poddanym króla polskiego. Jego babka była Polką. Znał język polski. Prowadził wykłady w Wilnie i zmarł na rękach polskiego emigranta z Wilna. Nie czuł się jednak Polakiem. Bliższa mu była Anglia i Niemcy (chociaż niechętnie odnosił się do Prusaków). |
Do tego dwa zastrzeżenia: znajomość języka polskiego u Georga Forstera była taka sobie (pisał o tym S. Salmonowicz, zdaje się że z tych planowanych wykładów w Wilnie - właśnie z tego powodu - niewiele wyszło). Poza tym jest on podobno twórcą, niezmiernie do dziś wśród Niemców żywotnego, określenia "Polnische Wirtschaft".
Grün - Pon Sie 08, 2005 1:26 pm
pumeks napisał/a: | Poza tym jest on podobno twórcą, niezmiernie do dziś wśród Niemców żywotnego, określenia "Polnische Wirtschaft". |
Nie tylko wśród Niemców
parker - Czw Sie 18, 2005 5:13 pm
pumeks napisał/a: | parker napisał/a: | Mogę ci pokserować te 3 strony o Forsterach jeśli chcesz
Ale potem jak już wszystko o nich będziesz wiedział, to będziesz musiał o nich napisać do Akademii (post sponsorowany przez Rektorat ) |
Zdaje się, że całkiem niedawno było też o nich w "30 dniach".
|
Właśnie znalazłam: w numerze listopad/grudzień 2003 (dostępny w redakcji)
|
|