|
Dawny Gdańsk
|
 |
Żuławy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bliższe lub dalsze - Godętowo
Petelka - Wto Maj 31, 2005 11:00 am Temat postu: Godętowo Fotorelacja z sobotnioupalnego wypadu.
A więc dworek i najbliższa okolica:
Petelka - Wto Maj 31, 2005 11:05 am
W pobliskich lasach znaleźliśmy dwa stare, przedwojenne cmentarze. Stan... niestety typowy. Na jednym z nich po wojnie pochowano ciała dwóch młodych dziewczyn, zgwałconych i zamordowanych przez naszych "wyzwolicieli".
Petelka - Wto Maj 31, 2005 11:09 am
I na zakończenie coś, co trochę mnie poruszyło. Niby typowy ośrodek wypoczynkowy... domki z lat 60-70 ub. wieku... ale ogrodzenie dziwnie nietypowe a równoczesnie znane... parę metrów od ośrodka pozostałości (fundamenty) po obozowych barakach... przy wejściu na teren ośrodka tablica jak na zdjęciach...
Nie wiem czy dobrze odpoczywałoby mi się w takim miejscu...
Corzano - Wto Maj 31, 2005 11:20 am
Petelka napisał/a: | Nie wiem czy dobrze odpoczywałoby mi się w takim miejscu... |
Chodzi Ci o świadomość historii miejsca? Chyba musimy sobie z tym radzić, albo wynieść się z Gdańska.
A zdjęcia bardzo ciekawe. Dzięki!
Petelka - Wto Maj 31, 2005 11:26 am
Cytat: | Chodzi Ci o świadomość historii miejsca? |
Raczej bardziej o sam fakt zlokalizowania ośrodka wypoczynkowego na miejscu, gdzie (przecież nie tak dawno) ludzie cierpieli i umierali.
Sabaoth - Wto Maj 31, 2005 11:45 am
Cytat: | Raczej bardziej o sam fakt zlokalizowania ośrodka wypoczynkowego na miejscu, gdzie (przecież nie tak dawno) ludzie cierpieli i umierali. |
Moze klimat jest tam sprzyjajacy. Chociaz dobrze, ze jest ta tabliczka z informacja.
seestrasse - Wto Maj 31, 2005 2:59 pm
Petelka napisał/a: | Nie wiem czy dobrze odpoczywałoby mi się w takim miejscu... |
rozumiem Cię doskonale. klimaty w stylu "Ostseebad Stutthof"...
dzięki za foty
wrangla - Wto Maj 31, 2005 3:33 pm
Dzięki za fotki, zmobilizowały mnie by dowiedzieć się czegoś o tej miejscowości.
Cytat: | Niewielka wieś Godętowo położona jest przy trasie Wejherowo-Koszalin, w odległości 9 km od Lęborka. Na skraju wsi usytuowany jest zespół pałacowo-parkowy, otoczony pięknym krajobrazem pradoliny Łeby. Przez stulecia wieś należała do familii Goddentowów. Mimo położenia na trakcie Gdańsk-Szczecin nigdy się nie rozwinęła. |
Cytat: | Pierwsza wzmianka o Godętowie pochodzi z 1284 r. Dokument ten mówi, że wieś została nadana przez księcia pomorskiego Mestwina niejakiemu Bożejowi. Jako że właścicielem stał się pośmiertnie wieś przeszła pod panowanie jego syna - Malutina. W drugiej połowie XIV wieku, wieś została przekazana prawem magdeburskim Janowi von Ditlewe, przez Wielkiego Mistrza Krzyżackiego - Winryka von Kniprode. Pod koniec XV wieku wieś poprzez dziedziczenie stała się własnością rodziny Goddentowów. W 1751 r. sprzedana została rodzinie von Bornstedt. W tym okresie we wsi stał już dworek oraz wokół niego zabudowania gospodarcze.
W roku 1769 majątek ten nabył Filip Jerzy Wejher. Po 7 latach otrzymał on zapomogę od rządu pruskiego na rozwój folwarku. Dzięki temu powiększono obszar należący no majątku oraz zwiększono liczbę bydła i trzody chlewnej. Po śmierci Filipa Wejhera wieś przechodziła z rąk do rąk wielokrotnie. Kolejnymi właścicielami byli: Augustyn von Lehndorff (1792-1795), hrabia Fryderyk Wihelm von Sperr, rodzina Pogwisch, Henrietta Ottilia von Heckel-Donnercmark. W 1820 r. nowymi właścicielami została rodzina von Somnitz. Dzięki nim w kolejnych latach rozbudowywali dwór. Dobudowano skrzydło wschodnie i zachodnie, ganek z tarasem, taras do ogrodu. Rodzina Somnitz gospodarowała w godętowskim majątku do 1939 r. Przed wojną we wsi znajdowała się mała kaplica oraz mauzoleum właścicieli majątku. W czasie II wojny światowej dwór przejęty został przez Niemców. Mieścił się tam sztab Abwehry. |
A co po wojnie? Pewno PGR...
seestrasse - Wto Maj 31, 2005 3:35 pm
super, Wranglo! girl power
Corzano - Wto Maj 31, 2005 3:37 pm
seestrasse napisał/a: | girl power |
No co Ty! Tam sami faceci są wymienieni.
wrangla - Wto Maj 31, 2005 3:38 pm
i jeszcze takie coś: Cytat: | Godętowo - w tej miejscowości istniał prowizoryczny obóz ewakuacyjny oraz biegła trasa przemarszu więźniów do obozów w Krepie i Gęsi. Pogrzebano około 100 zmarłych więźniów. Po wojnie w 1945 roku, zwloki ekshumowano na cmentarz w Krepie. |
Pętelko, a los tych dziewczyn jest opisany na którymś z nagrobków, czy znasz go z czyjejś opowieści? Może wiesz o nich coś jeszcze?
seestrasse - Wto Maj 31, 2005 3:42 pm
Corzano napisał/a: | seestrasse napisał/a: | girl power |
No co Ty! Tam sami faceci są wymienieni. |
Corzi, ale Pętelce chciało się pojechać i zamieścić fotsy, Wrangli wydobyć niusy z netu, mnie się chciało przeczytać i pogratulować...
Corzano - Wto Maj 31, 2005 5:26 pm
seestrasse napisał/a: | Corzi, ale Pętelce chciało się pojechać i zamieścić fotsy, Wrangli wydobyć niusy z netu, mnie się chciało przeczytać i pogratulować... |
To miło, że tak doceniacie to, co zrobili faceci.
seestrasse - Wto Maj 31, 2005 5:30 pm
zawsze
Petelka - Sro Cze 01, 2005 8:22 am
wrangla napisał/a: | i jeszcze takie coś: Cytat: | Godętowo - w tej miejscowości istniał prowizoryczny obóz ewakuacyjny oraz biegła trasa przemarszu więźniów do obozów w Krepie i Gęsi. Pogrzebano około 100 zmarłych więźniów. Po wojnie w 1945 roku, zwloki ekshumowano na cmentarz w Krepie. |
Pętelko, a los tych dziewczyn jest opisany na którymś z nagrobków, czy znasz go z czyjejś opowieści? Może wiesz o nich coś jeszcze? |
Ludność tubylcza nam opowiedziała. Ludność ta w postaci pewnego bardzo uprzejmego pana, którego zahaczyliśmy jakimś drobnym pytaniem, a który towarzyszył nam potem przez połowę wyprawy, opowiadając o swoich przeżyciach, okolicy, pokazując co ciekawsze miejca, itp. Pan miał naprawdę sporo do opowiedzenia, chociaż trochę mu się język plątał. Ale o dziewczynach powiedział tylko tyle co napisałam: że na cmentarzu, po wojnie, pochowano dwie, młode dziewczyny, zgwałcone i zabite przez "wyzwolicieli".
ps. Wranglo, a wiesz, że do Godętowa można dojechać SKM? A w SKM bez problemu można przetransportować rower? Już o tym trcohę dumałam, tylko, że drogi leśne w okolicy okrutnie piaszczyste...
wrangla - Sro Cze 01, 2005 1:44 pm
Petelka napisał/a: | ps. Wranglo, a wiesz, że do Godętowa można dojechać SKM? A w SKM bez problemu można przetransportować rower? Już o tym trcohę dumałam, tylko, że drogi leśne w okolicy okrutnie piaszczyste... | Ten pomysł mi się podoba Tym bardziej, że rower jedzie SKMką za darmo.
Sabaoth - Sro Cze 01, 2005 1:47 pm
Prosze pisac wiekszymi literkami, niektorzy na Forum maja slaby wzrok
lucy - Czw Cze 02, 2005 5:20 pm
Sabaoth napisał/a: | Prosze pisac wiekszymi literkami, niektorzy na Forum maja slaby wzrok |
Wyjąłeś mi to z ust
qwerty - Czw Kwi 13, 2006 11:07 pm
Witam. Tak się składa, że akurat jestem z tych terenów:) i trochę ciekawych informacji tu znalazłem. A propo pałacu: wie ktoś może coś o tym pałacu więcej. Ktoś mi mówił, że gdzieś koło niego pochowano kogoś. Nie wiem czy to jest prawda i kim był ten człowiek (czy może było ich więcej???). Może gdzieś w parku??? Jeśli ktoś coś o tym wie to niech pisze. Jeśli macie też do mnie jakieś pytania to piszcie. Też co nieco wiem o Godętowie. Z góry dzięki.
lęborczanin - Nie Gru 27, 2009 10:32 am
Odświeże temat bo wydaje mi się, że warto. Tak dziś wygląda pałac w Godętowie:
http://www.palacgodetowo.pl/galeria.html
lęborczanin - Nie Gru 27, 2009 10:39 am
I jeszcze wizyta w środku:
http://images.google.com/...sa%3DN%26um%3D1
Jak dla mnie to oby więcej takich inwestycji.
|
|