Dawny Gdańsk

Poszukuję/mam/oddam - Konwencja Paryska z 9.XI 1920 i Umowa Warszawska z 24.X 1921

danziger - Pon Maj 30, 2005 10:12 pm
Temat postu: Konwencja Paryska z 9.XI 1920 i Umowa Warszawska z 24.X 1921
:co_jest: :co_jest: :co_jest: Poszukuję tekstów Konwencji Paryskiej z 9.XI 1920 i Umowy Warszawskiej z 24.X 1921 (oczywiście chodzi o te między Polską i WMG). Baardzo, bardzo poszukuję - jakby ktoś miał i się podzielić zechciał, to będę bardzo wdzięczny i dźwięczny. :co_jest: :co_jest: :co_jest:
Sabaoth - Pon Maj 30, 2005 10:41 pm

No ja też szukałem i nic :II Podobnie jak z treścią umowy poczdamskiej (bo traktatem pokojowym to nie było).
danziger - Pon Maj 30, 2005 10:45 pm

Sabaoth napisał/a:
No ja też szukałem i nic :II Podobnie jak z treścią umowy poczdamskiej (bo traktatem pokojowym to nie było).

Ja po polsku znalazłem tylko fragmenty obu dokumentów, natomiast konwencję paryską mam wprawdzie w całości, ale tylko wersję niemiecką, pisaną szwabachą - ze dwa lata (z lupą i słownikiem w ręku) by mi zajęło żeby ją odcyfrować........ :cry:

Sabaoth - Pon Maj 30, 2005 10:47 pm

Cytat:
Ja po polsku znalazłem tylko fragmenty obu dokumentów

No właśnie fragmenty :%
Cytat:
natomiast konwencję paryską mam wprawdzie w całości, ale tylko wersję niemiecką, pisaną szwabachą - ze dwa lata (z lupą i słownikiem w ręku) by mi zajęło żeby ją odcyfrować.

Zamiast lupy użyj Pumeksa (nie pumeksu!) :^^

danziger - Pon Maj 30, 2005 10:50 pm

Sabaoth napisał/a:

No właśnie fragmenty :%

A masz te swoje fragmenty w wersji elektronicznej? Jeśli tak to prześlij, please (może ja mam inne niż Ty).
Sabaoth napisał/a:
Zamiast lupy użyj Pumeksa (nie pumeksu!) :^^
Mówisz? Ciekawy pomysł, trza się zastanowić nad nim :mrgreen:
Sabaoth - Pon Maj 30, 2005 10:58 pm

W formie elektronicznej niestety nie, a bardzo chciałbym obejrzeć całość umowy poczdamskiej, no chociaż fragment dotyczący Wolnego Miasta Gdańska :mrgreen:
danziger - Pon Maj 30, 2005 11:02 pm

Sabaoth napisał/a:
W formie elektronicznej niestety nie, a bardzo chciałbym obejrzeć całość umowy poczdamskiej, no chociaż fragment dotyczący Wolnego Miasta Gdańska :mrgreen:

Umowy poczdamskiej to akurat nawet fragmentu nie mam... :II

Sabaoth - Pon Maj 30, 2005 11:03 pm

Pisałem nawet do kumpla w MSZ, ale nic nie załatwił :%
danziger - Pon Maj 30, 2005 11:08 pm

Sabaoth napisał/a:
Pisałem nawet do kumpla w MSZ, ale nic nie załatwił :%

Taa, no to może być ciężko.......

Sabaoth - Pon Maj 30, 2005 11:13 pm

I rozmawiałem z polskim konsulem w Sztokholmie (a dobrze go znam) i też kicha :II
Mikołaj - Pon Maj 30, 2005 11:40 pm

Konwencja Paryska była wydana drukiem przez "Gazetę Gdańską", można pójść tym tropem i poszperać w archiwach (AP). Tam też była opublikowana umowa zawarta pomiędzy Polską a WMG celem wykonania i uzupełnienia polsko-gdańskiej Konwencji z dnia 9 listopada 1920 r. czyli Umowa Warszawska.

(Mam przed sobą książkę Marcela Podlaszewskiego "Ustrój polityczny WMG w latach 1920-1933" - bogata bibliografia, polecam. Facet nie wskazuje innych publikacji niż GG, ew. mogłybyby być wydane po 1963 r., bo taki jest czas powstania książki)

danziger - Pon Maj 30, 2005 11:43 pm

Mikołaj napisał/a:
Konwencja Paryska była wydana drukiem przez "Gazetę Gdańską", można pójść tym tropem i poszperać w archiwach (AP). Tam też była opublikowana umowa zawarta pomiędzy Polską a WMG celem wykonania i uzupełnienia polsko-gdańskiej Konwencji z dnia 9 listopada 1920 r. czyli Umowa Warszawska.

(Mam przed sobą książkę Marcela Podlaszewskiego "Ustrój polityczny WMG w latach 1920-1933" - bogata bibliografia, polecam. Facet nie wskazuje innych publikacji niż GG, ew. mogłybyby być wydane po 1963 r., bo taki jest czas powstania książki)

Dzięki Mikołaj, że ruszyłeś mózgiem za mnie - ja Podlaszewskiego mam, tylko nie mam jeszcze nawyku sprawdzania bibliografii.
Ale i tak dobrze, iż nie stwierdziłem, że jak nie ma w necie, to nie ma w ogóle :)

Mikołaj - Pon Maj 30, 2005 11:45 pm

no i jeszcze coś :^^

Dz.U.22.13.117
oświadczenie rządowe

Autor: Rada Ministrów
Tytuł: Konwencja polsko-gdańska, zawarta w Paryżu dnia 9 listopada 1920 r.

Data aktu: 1920.11.09
Data ogłoszenia: 1922.03.04

tylko niestety w Lexie nie ma tekstu, jak nie zapomnę to poszukam jutro w bibliotece na półce.

danziger - Pon Maj 30, 2005 11:50 pm

Mikołaj napisał/a:
no i jeszcze coś :^^

Dz.U.22.13.117
oświadczenie rządowe

Autor: Rada Ministrów
Tytuł: Konwencja polsko-gdańska, zawarta w Paryżu dnia 9 listopada 1920 r.

Data aktu: 1920.11.09
Data ogłoszenia: 1922.03.04

tylko niestety w Lexie nie ma tekstu, jak nie zapomnę to poszukam jutro w bibliotece na półce.

na www.sejm.gov.pl tez nie ma, niestety. - postaraj się nie zapomnieć, ok? :mrgreen:
A w jakiej bibliotece będziesz szukał - jakiejś takiej bardziej ogólnodostępnej, czy zamknietej?

Mikołaj - Pon Maj 30, 2005 11:53 pm

Cytat:
A w jakiej bibliotece będziesz szukał - jakiejś takiej bardziej ogólnodostępnej, czy zamknietej?

Myślisz, że DzU sprzed 1945 mogą traktować już jako zbiory specjalne?
Prawdę mówiąc to nie wiem, rozejrzę się jutro.

Mikołaj - Wto Maj 31, 2005 12:02 am

To jeszcze znalazłem:

Dz.U.22.16.139
ustawa

Autor: Sejm
Tytuł: Zatwierdzenie podpisanej w Warszawie dnia 24 października 1921 r. umowy, zawartej pomiędzy Polską a Wolnem Miastem Gdańskiem celem wykonania i uzupełnienia polsko-gdańskiej konwencji z dnia 9 listopada 1920 r.

Data aktu: 1921.12.17
Data ogłoszenia: 1922.03.21

danziger - Wto Maj 31, 2005 12:05 am

Mikołaju jesteś wielki!
:LL:
No, ale adresy to dopiero połowa sukcesu - teraz módlmy się, aby te numery Dz. U. były gdzieś dostępne.

Mikołaj - Wto Maj 31, 2005 12:08 am

Tekst Konwencji Paryskiej powinien być jeszcze dostępny w zbiorze Bohdana Winiarskiego "Wybór źródeł do nauki prawa międzynarodowego", Warszawa 1938 :II
Ale już prędzej znajdzie się chyba DzU niż tę książkę.

Mikołaj - Wto Maj 31, 2005 12:09 am

A można spytać co knujesz? :D
danziger - Wto Maj 31, 2005 12:23 am

http://www.forum.dawnygda...r=asc&start=225
"Ostatnio poszukuję informacji na temat ustroju Wolnego Miasta - zwłaszcza tego drugiego, gdyż zamierzam popełnić małą pisaninę na ten temat (...)"
:mrgreen:

Mikołaj - Wto Maj 31, 2005 2:37 pm

Mam ten Dziennik Ustaw przed sobą :^^
W zasadzie to nie ma się czym chwalić, bo każdy moze go mieć przed sobą - stoi na półce w ogólnodostępnej czytelni na WPiA.
Ksero zrobione.

danziger - Wto Maj 31, 2005 5:59 pm

Mikołaj napisał/a:
Mam ten Dziennik Ustaw przed sobą :^^
W zasadzie to nie ma się czym chwalić, bo każdy moze go mieć przed sobą - stoi na półce w ogólnodostępnej czytelni na WPiA.
Ksero zrobione.
Też tam dziś byłem i też mam to ksero - tyle, że niestety tylko konwencji paryskiej. Umowy warszawskiej nie udało mi się znaleźć - a Tobie?
Mikołaj - Wto Maj 31, 2005 6:13 pm

No jak to..? Pozycja 139, było. Niewiele bo niewiele, ale było. Wieczorem poskanuję i wrzucę.
danziger - Wto Maj 31, 2005 6:30 pm

Mikołaj napisał/a:
No jak to..? Pozycja 139, było. Niewiele bo niewiele, ale było. Wieczorem poskanuję i wrzucę.

To wyciąłeś to z tego Dz. U.? :%
Ja tam pod poz. 139 znalazłem tylko ustawę (3 artykuły) o zatwierdzeniu umowy oraz wzajemne noty Polski i WMG w tym temacie - samej umowy nie było...

Mikołaj - Wto Maj 31, 2005 7:54 pm

To własnie miałem na myśli.
lucy - Pon Cze 06, 2005 2:38 pm

Danziger, moze tu cos znajdziesz?

http://encyklopedia.servi...aktat_wersalski

http://encyklopedia.servi...sto_Gda%C5%84sk