|
Dawny Gdańsk
|
 |
Materialne ślady przeszłości - Herby patrycjatu gdańskiego - wersja kamienna
pumeks - Sro Kwi 06, 2005 11:55 am Temat postu: Herby patrycjatu gdańskiego - wersja kamienna Częściowo z winy prof. Grüna zacząłem się od niedawna przypatrywać widocznym tu i ówdzie na gdańskich kamienicach herbom, i porównywać je z herbarzem Mariusza Gizowskiego. Trochę się rozczarowałem bo okazało się, że herbarz nie uwzględnia całości tego materiału. Poniżej kilka ciekawych znalezisk (zdjęcia nie najlepsze bo mój aparat ma słaby zoom).
Grün - Sro Kwi 06, 2005 12:00 pm
Cóż... zakładzik dla heraldyki można gdzieś kątem przy jakimś wydziale otworzyć
pumeks - Sro Kwi 06, 2005 12:03 pm
W razie czego mogę go przygarnąć wew Muzełumie.
PS. czy ktoś z lornetką względnie dobrym zoomem mógłby obejrzeć szczyt kamienicy przy Mariackiej 39 (herb3 powyżej) i zobaczyć, co tam jest? bo mi to wygląda na ośmiopłatkowy kwiat z trupią czaszeczką w środku
Sabaoth - Sro Kwi 06, 2005 12:07 pm
A co może oznaczać ten ptak, który upolował dżdżownicę na Chlebnickiej?
pumeks - Sro Kwi 06, 2005 12:08 pm
To jest kroczący w prawo gołąb, trzymający w dziobie węża
Sabaoth - Sro Kwi 06, 2005 12:11 pm
Widziales Ty kiedys golebia z wezem w dziobie? Bo ja nie. Za to z dzdzownica widzialem
pumeks - Sro Kwi 06, 2005 12:12 pm
Ja mam tak napisane w notatkach Spisałem albo od A. Januszajtisa, albo od Georga Cuny'ego, bo tylko oni pisali o tej kamienicy i o Eustachym Holwelu.
Grün - Sro Kwi 06, 2005 12:14 pm
Nie nie - z Muzeum to się powoli robi worek, do którego się wrzuca wszystko co gdieindziej nie pasuje... Tak być nie może.
Sabaoth - Sro Kwi 06, 2005 12:16 pm
Tak, ta dzdzownica powinna trafic do Gdanskich zwierzakow
pumeks - Sro Kwi 06, 2005 12:17 pm
Dżdżownica gigant, dłuższa niż gołąbek
pumeks - Sro Kwi 06, 2005 12:18 pm
Grün napisał/a: | Nie nie - z Muzeum to się powoli robi worek, do którego się wrzuca wszystko co gdieindziej nie pasuje... Tak być nie może. |
To może usamodzielnić Nieistniejące Budowle?
Grün - Sro Kwi 06, 2005 12:26 pm
Już prędzej to, co Ci proponowałem - to znaczy przenieść je do Archistologii - to logiczne miejsce dla nich.
pumeks - Sro Kwi 06, 2005 12:47 pm
Archistologia i tak jest już bardzo rozbudowana
danziger - Sro Kwi 06, 2005 12:56 pm
To może szanownym Rzygaczom podpowiem: można stworzyć nowy wydział - symbolologii, w którym byłyby katedry heraldyki, weksylologii, sfragistyki, falerystyki, numizmatyki etc.
pumeks - Sro Kwi 06, 2005 1:08 pm
Wracając do meritum wątku: jest jeszcze herb Schlieffów na samej górze kamienicy przy Chlebnickiej 14 (to ta co oryginał wyjechał do Poczdamu) ale za wysoko... żeby go sfocić, trzeba by się dostać na górne piętra kamienicy przy Chlebnickiej 29, tam jest jakiś urząd, może dadzą się zbajerować
parker - Sro Kwi 06, 2005 2:29 pm
pumeks napisał/a: | Archistologia i tak jest już bardzo rozbudowana |
A zamierzam się przyczynić do dalszej rozbudowy
Ale Budowle faktycznie by tam pasowały
pumeks - Czw Kwi 07, 2005 9:47 am
Z najnowszych badań: herb 4 (Piwna 16) w oparciu o herbarz Gizowskiego został zidentyfikowany jako należący do Groddecków.
pumeks - Sro Kwi 13, 2005 9:11 am
- Herby Hansa Speimana von der Speie i jego żony Judith Bahr z fasady kamienicy przy Długim Targu 41 (zwanej później Domem Steffensów, a od jakiegoś czasu - Złotą Kamieniczką);
- niezidentyfikowany dotąd herb (brak u Gizowskiego) umieszczony nietypowo, w przedprożu przy Długim Targu 11.
pumeks - Pią Kwi 15, 2005 2:24 pm
Słupek przedprożowy z herbem Schwartzwaldów - przy Długim Targu.
parker - Wto Cze 14, 2005 3:45 pm
Grün napisał/a: | Cóż... zakładzik dla heraldyki można gdzieś kątem przy jakimś wydziale otworzyć |
No i heraldyka doczekała się swojego miejsca - to nawet nie zakładziku kątem u kogoś tylko całkiem poważnej Katedry
danziger - Wto Cze 14, 2005 3:48 pm
parker napisał/a: | Grün napisał/a: | Cóż... zakładzik dla heraldyki można gdzieś kątem przy jakimś wydziale otworzyć |
No i heraldyka doczekała się swojego miejsca - to nawet nie zakładziku kątem u kogoś tylko całkiem poważnej Katedry |
taa, tyle, że akurat heraldyka odłogiem leży, bo się żem najpierw za weksylologie chycił
parker - Wto Cze 14, 2005 4:22 pm
może ktoś się zgłosi na ochotnika do pomocy
Kasia_57 - Wto Cze 14, 2005 9:41 pm
Cytat: | jego żony Judith Bahr |
ten herb to Rawicz, po ojcu, który został "adoptowany" do herbu przez rodzinę Dębińskich.
A Gizowski faktycznie nie uwzględnia niektórych herbów, i najlepszy jest jednak h.Juliusz Ostrowski, tyle, że nie opisuje rodów herbowych, a tylko podaje odmiany herbów. Ale za to dokładnie. I większość.
pumeks - Sro Cze 15, 2005 10:31 am
Jeszcze herb z portalu domu przy Elżbietańskiej 3 (zwanego Domem Opatów Pelplińskich) - brak u Gizowskiego, chyba, że był to herb von Boemeln błędnie zrekonstruowany na początku XX wieku.
pumeks - Sro Cze 15, 2005 2:03 pm
I herb w portalu kamienicy POLNORDU przy Halbengasse - wygląda na całkowicie współczesne, tandetne naśladownictwo
parker - Sro Cze 15, 2005 2:15 pm
pumeks napisał/a: | I herb w portalu kamienicy POLNORDU przy Halbengasse - wygląda na całkowicie współczesne, tandetne naśladownictwo |
Ciekawe ile na nim jest warstw tynku i farby...
pumeks - Sro Cze 15, 2005 2:19 pm
Możliwe że tam jest tylko tynk (albo inszy gips czy cekol, nie znam się na materiałach ) i farba.
parker - Sro Cze 15, 2005 2:24 pm
Pojdziemy zdrapać?
pumeks - Sro Cze 15, 2005 2:57 pm
Bałbym się, że wszystko odpadnie i zostanie goła cegła...
danziger - Sro Cze 15, 2005 7:28 pm
To jakieś nieudolne przedstawienie polskiego, szlacheckiego herbu "Doliwa". W dodatku odmiany z takim klejnotem nie znam - chyba ktoś coś skopał....
parker - Nie Mar 09, 2008 6:44 pm
Zawsze marzyłam o tym, żeby przyjrzeć się temu herbowi z bliska
ruda - Nie Mar 09, 2008 9:41 pm
pumeks napisał/a: | Słupek przedprożowy z herbem Schwartzwaldów - przy Długim Targu. |
ten sam herb
http://www.forum.dawnygda...p?p=95480#95480
ruda - Nie Mar 09, 2008 9:49 pm
pumeks napisał/a: | Wracając do meritum wątku: jest jeszcze herb Schlieffów na samej górze kamienicy przy Chlebnickiej 14 |
herb Schlieffów ( herb 1)
http://www.forum.dawnygda...p?p=95481#95481
dandola - Sob Lis 13, 2010 8:27 pm
Mam ogromną prośbę - czy ktoś posiada herb rodu Bauerów, z których Reinhold był ławnikiem miejskim, Karl Ernst burmistrzem gdańskim, Reinhold radcą dworu. I przy okazji, jak przetłumaczyć tytuł "Rathsverwandte" używany m.in. przez ród Schwartzwaldów? Herbu takowego brak w herbarzach.
pumeks - Sob Lis 13, 2010 11:31 pm
Rysunek herbu jest np. w artykule prof. Zdrenki w tomie "Mieszczaństwo gdańskie". W herbarzu Gizowskiego ten sam herb jest w pisowni "Bawer". Blazonowanie za Gizowskim:
Cytat: | Na tarczy, w polu barwy niewiadomej - trzy lilie łodyżkami do góry, ułożone: dwa i jeden; górne liście ogonkami do siebie, dolny liść ogonkiem w lewo. W klejnocie, nad hełmem - gniazdo w którym siedzący pelikan w prawo z rozpostartymi skrzydłami i wygiętą szyją w ten sposób, iż dziobem kaleczy swoją pierś, z której wypływają trzy strużki krwi, której kroplami karmi trzy pisklęta z prawej strony gniazda. Labry. Wszystko barwy niewiadomej. |
dandola - Nie Lis 14, 2010 8:34 am
Jak zawsze niezawodny Pumeks. Wielce jestem wdzięczny. Czyli Bauerowie byli kalwińską szlachtą posesjonacką pochodzenia mieszczańskiego. Przedstawiam Pana burmistrza Karla Ernsta Bauera. Ciekawe, że nie zauważył jej John Muhl w swym artykule o mieszczanach na Wyżynie Gdańskiej. I przy okazji rysunek z herbem rodu. Niestety jakość marna. Dysponował on między innymi majątkiem w Mokrym Dworze i okolicy.
pumeks - Nie Lis 14, 2010 10:29 am
korekta do blazonowania (było późno jak pisałem): oczywiście zamiast "trzy lilie" miało być "trzy liście".
dandola - Sob Lis 20, 2010 11:30 am
Czy ktoś się zetknął z nazwiskiem mieszczanina (szlachcica) Borstell (właściciela wsi Mokry Dwór, Wiślina, Mokry Dwór)?
Mikołaj - Sob Lis 20, 2010 5:30 pm
dandola napisał/a: | Czyli Bauerowie byli kalwińską szlachtą posesjonacką pochodzenia mieszczańskiego. Przedstawiam Pana burmistrza Karla Ernsta Bauera |
Na Wydziale Prawa i Administracji wiszą portrety gdańskich prawników, profesorów lub wychowanków Gimnazjum Akademickiego udostępnione przez bibliotekę PAN. Jest wśród nich i Bauer.
Cytat: |
Carl Ernst Bauer (1665 – 1719), burmistrz
Ur. w Gdańsku, w 1683 podjął naukę w gd. Gimn. Akademickim, gdzie pod kierunkiem Joachima Hoppego zgłębiał tajniki prawa. W l. 1685-86 kontynuował studia prawnicze na uniwersytecie we Frankfurcie n. O., w Lipsku i Utrechcie. Po podróży studyjnej, w 1690 powrócił do Gdańska. W służbie miejskiej: ławnik 1694, rajca 1701, sędzia 1704, burmistrz 1716, burgrabia królewski 1707, 1711, 1715, 1718.
Mezzotinta Nicolausa Verkolje wg wzoru Daniela Kleina |
dandola - Sob Lis 20, 2010 6:21 pm
Czy mogę prosić o przesłanie Bauera na pocztę.(był m.in. właścicielem gdańskiego Borkowa Łostowickiego, jego ojcem był ławnik Reinhold, a dziadem Dirk). A może ktoś byłby uprzejmy i przesłał mi artykuł Zdrenki? Z góry wielkie podziękowanie.
pumeks - Pon Lis 22, 2010 8:35 pm
Obie zamieszczone powyżej ryciny, tzn. ta:
i ta:
są porządnie zreprodukowane w katalogu wystawy "Portret ponad wszystko. Jacob Wessel i jego wiek. Sztuka gdańska XVIII wieku" dostępnym w Muzeum Narodowym.
dandola - Pon Lis 22, 2010 8:54 pm
Znam to, ale jak widać jakość marna. Chyba będe musiał te książkę sprowadzić.
|
|