|
Dawny Gdańsk
|
 |
Na papierze, ekranie i w Mieście - Ludzkie kości na PG
Marcin - Pią Mar 04, 2005 4:14 pm Temat postu: Ludzkie kości na PG Ludzkie kości na PG
Cytat: | Budynek Politechniki powstał w 1968 roku. Teraz, podczas prac budowlanych na linii fundamentów znaleziono ludzkie piszczele. |
A może chodzi o któryś z "nowych" budynków? Jeśli tak to wypowiedź jest mało precyzyjna.
Grün - Pią Mar 04, 2005 5:09 pm
Może chodzić o tzw. nową chemię - budynek powstały na terenie cmentarza św. Katarzyny.
Odyseusz - Sob Mar 05, 2005 1:06 am
Coś w tym jest. Niedaleko przy akademi medycznej w czasie wojny robili przecież z ludzi mydło, tam powstała chyba cała technologia tego procesu. Zaś co do budynku to chodzi chyba o gmach B gdzie teraz prowadzony jest remont. Budynek wygląda na taki z 68 roku właśnie i nie jest podpiwniczony więc to całkiem możliwe.
Sabaoth - Sob Mar 05, 2005 10:03 am
Cytat: | Niedaleko przy akademi medycznej w czasie wojny robili przecież z ludzi mydło |
Chyba już wyjaśniono, że była to propaganda. Co najwyżej preparowano zwłoki. Produkcja mydła byłąby po prostu nieopłacalna ekonomicznie.
Mikołaj - Sob Mar 05, 2005 10:58 am
Słyszałem w Trójce podczas dyskusji o tym synu SS-mana co chce u nas preprować zwłoki wypowiedź kogoś z IPN-u (chyba nawet Kieresa, ale na 100% nie jestem pewien) że mydło w Gdańsku produkowano.
Były też jakieś postępowania sądowe na wniosek wzburzonej mniejszości, ale czy się zakończyły to nie mam pojęcia.
Grün - Sob Mar 05, 2005 11:14 am
Nie ma jednoznacznej opinii IPNu, bo też nie ma dowodów. Wtedy, w latach 40-stych można było powołać dowolną komisję, która Niemcom mogła wmówić dowolną zbrodnię. Większość przypisywanych Niemcom zbrodni to święta prawda, ale pamiętajcie, że hurtem przypisano im również Katyń.
Sabaoth - Sob Mar 05, 2005 11:28 am
Podobno takie próby przeprowadzano, ale było to ekonomicznie nieopłacalne. Mydła nie robi się ze zwłok tylko wykorzystuje się do tego tłuszcz. A osób z chorobliwą nadwagą nie było wtedy za dużo.
Wiele zbrodni przypisano Niemcom po wojnie tylko dlatego, żeby zniwelować zbrodnie sowieckie. Oczywiście nie chodzi tu o wybielanie zbrodni hitlerowskich, ale najważniejsza jest prawda historyczna i zdrowy rozsądek.
danziger - Sob Mar 05, 2005 12:45 pm
Sabaoth napisał/a: | Podobno takie próby przeprowadzano, ale było to ekonomicznie nieopłacalne. Mydła nie robi się ze zwłok tylko wykorzystuje się do tego tłuszcz. A osób z chorobliwą nadwagą nie było wtedy za dużo.
Wiele zbrodni przypisano Niemcom po wojnie tylko dlatego, żeby zniwelować zbrodnie sowieckie. Oczywiście nie chodzi tu o wybielanie zbrodni hitlerowskich, ale najważniejsza jest prawda historyczna i zdrowy rozsądek. |
Tak jest - podobno próby były, ale gdzie co i jak to dokładnie nie wiadomo. W każdym razie nie ma dowodów na to, że robiono to w Gdańsku - a jak pisałem już kiedyś na tym forum, mam wszelkie powody sądzić, że na terenie AMG taki proceder nie zaistniał.
Sabaoth - Sob Mar 05, 2005 1:11 pm
Właśnie o to mi chodziło, to co robiono na terenie AMG to było preparowanie zwłok do celów naukowych. Zresztą robi się to do dzisiaj, tylko niekoniecznie w tym samym miejscu. Studenci muszą jakoś poznać anatomię.
Grün - Sob Mar 05, 2005 2:03 pm
Trzeba zrozumieć ten pęd do przypisywania WSZYSTKICH zbrodni Niemcom w latach 40. I tych faktycznych i tych wydumanych. Co by nie mówić, to 99% oskarżeń jednak jest prawdziwych. Co nie znaczy oczywiście, że należy teraz, po 60 latach tamtemu pędowi ulegać.
Sabaoth - Sob Mar 05, 2005 3:28 pm
Podobnie jak nie należy ulegać wybielaniu drugiej strony.
knovak - Nie Mar 06, 2005 9:26 am
Grün napisał/a: | [...] pamiętajcie, że hurtem przypisano im również Katyń. |
O ile dobrze kojarzę, Katyń przypisywali Niemcom tylko i wyłącznie jego sprawcy (i ich poplecznicy i beneficjenci zbrodni w PRLu). Próbowali nawet włączyć Katyń do oskarżenia w Norymberdze, ale im sie nie udało. Właśnie dlatego, że znano prawdziwych morderców.
danziger - Nie Mar 06, 2005 1:45 pm
knovak napisał/a: | Grün napisał/a: | [...] pamiętajcie, że hurtem przypisano im również Katyń. |
O ile dobrze kojarzę, Katyń przypisywali Niemcom tylko i wyłącznie jego sprawcy (i ich poplecznicy i beneficjenci zbrodni w PRLu). Próbowali nawet włączyć Katyń do oskarżenia w Norymberdze, ale im sie nie udało. Właśnie dlatego, że znano prawdziwych morderców. | Noo, to zależy od okresu. Alianci zachodni nawet jeśli wiedzieli, to nie byli skłonni o tym mówić ze względu na sojusz z ZSRR. Ale cichajmy, bo zaraz tu Mikołaj każe z politycznym wątkiem precz z forum iść......
Grün - Nie Mar 06, 2005 3:54 pm
To nie jest wątek polityczny tylko historyczny.
danziger - Nie Mar 06, 2005 6:13 pm
Grün napisał/a: | To nie jest wątek polityczny tylko historyczny. |
Prawda, niemniej Mikołajowi zapewne sie nie spodoba, jako że nie związany z Gdańskiem
Mikołaj - Nie Mar 06, 2005 6:18 pm
Nie ma sprawy, mogę być ten zły glina. Ktoś musi, żeby się z naszego forum nie zrobiło forum onetu.
Grün - Nie Mar 06, 2005 6:27 pm
Ten wątek po prostu nieco zboczył. Ale to akurat norma
knovak - Nie Mar 06, 2005 6:35 pm
Jak to nie związany? Sowieci czy hitlerowcy, obie ekipy zapisały się w tutejszej historii.
A co do Katynia - to że alianci nabrali wody w usta nie znaczy, że przypisywali go Niemcom. Gdyby tak było to w Norymberdze zapadłyby wyroki.
Ponury2 - Sob Lip 04, 2009 11:19 am
Ale wstyd :(
http://fakty.interia.pl/n...ficerow,1332329
|
|